فهرست مطالب

زن و جامعه - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1400)

فصلنامه زن و جامعه
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سحر اسدزاده منجیلی، فرشته لطفی زاده* صفحات 1-14
    هدف

    ساختار خانواده عاملی تاثیرگذار در فرآیندهای تصمیم گیری محسوب می شود و زنان به واسطه نقش آفرینی قابل توجهی که در خانواده و شکل گیری ساختار خانواده دارند، از اهمیت ویژه ای در تصمیم گیری ها، به ویژه در هنگام خرید، برخوردارند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نقش زن و ساختار خانواده بر سبک های تصمیم گیری خرید خانواده در نظر گرفته شد.

    روش

    روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است. برای دستیابی به اهداف پژوهش علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، مطالعات میدانی صورت گرفت و جامعه آماری پژوهش از بین 8 کلانشهر ایران با جمعیتی بالغ بر یک میلیون نفر، چهار کلانشهر تهران، شیراز، اصفهان و مشهد تعیین و با استناد به جدول کرجسی و مورگان 400 زوج به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های میدانی ابزار پرسشنامه پژوهش با تکیه بر مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان و اجرای سه پیش آزمون در نهایت با 68 سوال 5 گزینه ای طیف لیکرت طراحی گردید و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل واریانس چند متغیره بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که زوج های ایرانی در هنگام خرید دارای هفت سبک جویای برند، جویای کیفیت، سردرگمی بخاطر ازدیاد اطلاعات، آگاهی از ارزش پول، جویای سبک و پرستیژ، تفریح گرایانه- لذت جویانه و خریداران بی برنامه هستند که طبق یافته های تحلیل واریانس چندمتغیره تفاوت معناداری بین سبک های تصمیم گیری خرید خانواده هایی با ساختار دموکرات و خانواده هایی با ساختار مردسالار وجود دارد و 2 سبکی که با ساختار خانواده رابطه ای ندارند؛ سبک جویای برند و سردرگمی در ازدیاد اطلاعات است. براساس نتایج بدست آمده، شناسایی ساختار خانواده و جایگاه زنان می تواند به جامعه شناسان در تحلیل درست رفتار خرید خانوار کمک کرده و شناسایی سبک های تصمیم گیری خرید می تواند به بازاریابان در بخش بندی درست بازار و تدوین استراتژی مناسب برای آنان کمک نماید.

    کلیدواژگان: ساختار خانواده، زوج های ایرانی، جایگاه زنان، تصمیم گیری خرید، رفتار مصرف کننده
  • ولی الله برزگر کلیشمی*، نعیم شرافت صفحات 15-32
    هدف

    دولت اصلاحات که در سال 1376 با شعار توسعه سیاسی و گسترش آزادی های مدنی و با مشارکت قابل توجه زنان در عرصه انتخابات، قدرت سیاسی را در اختیار گرفت، به نظر می رسد از یک سو طرح و پی گیری مسایل و مطالبات سیاسی-اجتماعی مربوط به زنان را در سطح گسترده تری در قیاس با گذشته دنبال نمود و از سوی دیگر زمینه را برای مشارکت و نقش آفرینی هر چه بیشتر زنان در امور جامعه و اداره کشور فراهم ساخت. 

    روش

    مساله اصلی در پژوهش حاضر، بررسی فراگیری و پوشش شاخص های بنیادین فمینیسم در روزنامه های منتسب به جریان اصلاحات است که با روش علمی کاربردی تحلیل محتوای 8 عنوان روزنامه شاخص در بازه زمانی 76 تا 1380 و با استفاده از آزمون T، و تحلیل واریانس دو راهه انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که به رغم تحولات رخ داده در حوزه زنان در این دوره، روزنامه های منسوب به اصلاحات با اتخاذ رویکرد محافظه کارانه، همچنان ظاهری مردسالارانه دارند و کمتر به مسایل اساسی و بنیادین زنان در حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، هنر و رسانه، خانواده، آموزش، امور حقوقی، ورزش و سرگرمی پرداخته اند.

    کلیدواژگان: فمینیسم، فمینیسم ایرانی، احزاب سیاسی ایران، روزنامه های اصلاح طلب، مطالبات زنان ایرانی
  • محبوبه البرزی* صفحات 33-50
    هدف

    هدف پژوهش حاضر واکاوی رضایت و پیامدهای حاصل از ازدواج بانوان ایرانی با مردان مهاجر افغان بود.

    روش

    پژوهش به شیوه کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام گرفت. رویکرد پژوهش پدیدارشناسی توصیفی(پدیدارشناسی هوسرل) انتخاب گردید. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش، براساس اصل نمونه گیری با حداکثر تنوع و اصل اشباع شدگی نمونه  بصورت هدفمند انتخاب  و با مصاحبه نیمه ساختارمند، بررسی شدند(31 مورد از استان فارس). روش تحلیل شبکه مضامین برای استخراج یافته های پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    درتحلیل محتوای مصاحبه ها در خصوص میزان رضایت از ازدواج تعداد هشت مضمون پایه(احساس حقارت، نیازهای اقتصادی خانواده، نیازهای مالی فردی و...)، سه مضمون سازمان دهنده (نارضایتی مالی، نارضایتی از زندگی زناشویی، نارضایتی اجتماعی-فرهنگی) و یک مضمون فراگیر (عدم رضایت) به دست آمد. در بررسی پیامدها تعداد 33 مضمون پایه (تعامل با همسالان، تعامل با خانواده و فامیل، عدم پذیرش در موقعیت های اجتماعی، عدم حقوق اجتماعی و...)، 13 مضمون سازمان دهنده (بهزیستی خانوادگی، بهزیستی روانی، حمایت قانونی، جرات ورزی، انطباق پذیری فرهنگی و...) و 5 مضمون فراگیر (انزوای اجتماعی، جامعه پذیری، مهارت های اجتماعی، آسیب های فرزندان و سرمایه اجتماعی) به دست آمد.

    کلیدواژگان: ازدواج، بانوان ایرانی، رضایت از ازدواج، پیامدهای اجتماعی، اتباع افغان
  • لطیفه نظامی، مرضیه علیوندی وفا*، علی خادمی، جلیل باباپور صفحات 51-66
    هدف

    این پژوهش با هدف الگویابی بومی آسیب پذیری روانی - اجتماعی به افسردگی مداوم در زنان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش زمینه ای به منظور الگویابی و تدوین نظریه استفاده شد. جامعه آماری شامل زنان 21 الی 50 ساله مبتلا به افسردگی مداوم بود که از این جامعه ، نمونه ای به تعداد 20 نفر بصورت هدفمند و در قالب اشباع داده ای، از مراجعین به 3 مرکز مشاوره شهر تبریز در سال 98-97 ، انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه 21 سوالی افسردگی بک ، مصاحبه بالینی ساختاریافته و مصاحبه کیفی بود.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس کدگذاری روش زمینه ای صورت گرفته و3مقوله عمده و یک مقوله هسته بدست آمد و یک نظریه زمینه ای در قالب مدل ارایه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که دو دسته عوامل یعنی" تجارب روانشناختی آسیب رسان" و "مواجه  با مشکلات غیر روانشناختی " منجر به بد کنشی فردی - بین فردی  گردیده و درنهایت به تجربه افسردگی مداوم ختم می گردد. پیشنهاد می گردد تا در اولویت برنامه درمانی برای اختلال افسردگی مداوم، عوامل زمینه ای و مداخله ای با توجه به  فرهنگ بومی افراد نیز مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی مداوم، آسیب پذیری روانی - اجتماعی، الگویابی بومی، روش زمینه ای
  • حمید حیدری، سیروس منصوری* صفحات 67-82
    هدف

    هدف هدف پژوهش حاضر، مطالعه تجربه زیسته دانشجویان دختر از اوقات فراغت بود.

    روش

    روش پژوهش نیز پدیدارشناسی انتخاب شد. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش، دانشجویان دختر دانشگاه شیراز بودند که با نمونه گیری هدفمند 23 نفر از آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرداوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که جهت گیری فراغتی فردمحور،  محدودیت ساختارهای جامعه بر فراغت، بسترهای فراغتی تبعیض آمیز، عدم امنیت در گذران اوقات فراغت و جهت گیری اقتصاد محور فراغت، مضامین اصلی در الگوهای فراغتی دانشجویان دانشگاه شیراز را شکل می دهند. براساس یافته های پژوهش، تمایل به انتخاب فراغت غیرفعال و جهت گیری های فراغتی آزادانه و انتخابی، عواملی هستند که جهت گیری فراغتی فردمحور، را توضیح می دهند. جنبه های مذهبی، محدودیت های عرفی-فرهنگی و محدودیت های ساختار سیاسی، به عنوان محدودیت ساختارهای جامعه بر الگوهای فراغت، شناسایی شده اند. تخصیص امکانات نابرابر، محدودیت در تنوع فراغت و نگاه فرهنگی، بسترهای فراغتی تبعیض آمیز هستند که فراغت آنها را شکل می دهد. عدم امنیت ذهنی- ساختاری و  عدم امنیت مکانی و زمانی، محدویت دانشجویان دختر را از عدم امنیت در گذران اوقات فراغت درک پذیر می کنند. همچنین تمایز طبقاتی و جهت دهی فراغتی نیز جهت گیری اقتصادمحور فراغت دانشجویان را معرفی می کند. با توجه به نتایج پژوهش به سیاستگذاران فرهنگی و فراغتی توصیه می شود تا اقدامات مورد نیاز را جهت رفع موانع ساختاری و ذهنی شکل گرفته در بین دانشجویان در حوزه فراغت،  انجام دهند تا در این زمینه احساس تبعیض در بین دختران کاهش یابد.

    کلیدواژگان: جنسیت، اوقات فراغت، تجربهزیسته، ساختارهای فراغت، دانشجویان، آموزش عالی
  • سارا دیبانیا، محمدکاظم کاوه پیشقدم*، غلامحسین مسعود صفحات 83-102
    مقدمه

    یکی از ساز و کارهای مطلوب برای پاسخی سریع و مناسب به تحولات روز افزون در فضای حقوقی، ایجاد امتیازات  متفاوت است. پیوند حق و حقوق از یک سو و سیاست و زیست اجتماعی از سوی دیگر، انسان ها و جوامع انسانی را با مفهوم مهم انسانی مواجه می کند. حقوق سیاسی و اجتماعی و به طور خاص حقوق زنان در جامعه یکی از نشانه های مدنیت و توسعه انسانی می باشد. وقایع و امور حقوقی مردم در جامعه به حدی متنوع است که کامل ترین قانون نیز نمی تواند حکم هر مورد را بیان کند؛ لذا ناگزیر باید از ابزار تفسیر استفاده شود تا بتوان قانون را بر موارد منطبق نمود.

    روش

    این پژوهش مبتنی بر مطالعه ای توصیفی،  اکتشافی و با رویکردی توسعه ای- کاربردی انجام شده است که جهت تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد کیفی و مبتنی بر الگوریتم ترکیبی روش شناسی سیستم های نرم و نگاشت شناختی و در بخش کمی از تحلیل عاملی استفاده شد،  به  این طریق که با مطالعه ی پیشینه موضوع  و  مصاحبه های عمیق با خبرگان، ابعاد و مولفه های مورد نیاز موضوع  مشخص شد. نمونه بخش کیفی این تحقیق با کاربست روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب و به منظور اعتباریابی نظام داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی، مولفه ها تایید شد.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش موانع مشارکت بر حضور موثر زنان در تفسیر قانون اساسی در چهار  بعد ساختاری،  محتوایی، زمینه ای، معنایی تدوین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که موانع مشارکت بر حضور موثر زنان در تفسیر قانون اساسی، در حقوق کشور  نیاز به بررسی بیشتر دارد و برای پذیرفتن و همکاری،  از طرف افراد حکومتی و دست اندرکاران نیاز به زمان می باشد. تحول و تغییر نگرش در رویکردها و ذهنیت ها در این زمینه، لاجرم به تغییر و تکامل در قوانین منجر خواهد شد؛  همچنین  مدل به دست آمده نیازمند نقد و نظر خبرگان حقوق می باشد و مسلما این نقدها می تواند منجر به طراحی الگوی جامع و بی نقص تر از آنچه ارایه شده است می گردد. از این رو، ضرورت دارد با بازنگری و جهاد علمی و نظری و در عین حال تدوین قوانین متناسب، ابتکار عمل در دست گرفته و از موضع انفعال خارج شود. بازنگری و اجتهاد در حوزه حقوق سیاسی زنان و تدوین و اصلاح قوانین متناسب با حضور آن ها و دخالت در امر تفسیر یکی از عرصه های مهم و بنیادی خواهد بود.

    کلیدواژگان: موانع، زنان، تفسیر، قانون اساسی
  • فتانه حاجیلو*، توکل آقایاری، فریده علی پور آبدار صفحات 103-116
    مقدمه

    در جهان معاصر، پدیده ی کودک همسری در متن بسیاری از جوامع جریان دارد؛ دختران و پسران زیر سن قانونی، حتی کمتر از 10 سال مجبور به ازدواج می شوند. آمار رسمی موجود در مورد این پدیده حاکی از رتبه دوم آذربایجان شرقی بین استان های کشور است. شهر تبریز به عنوان مرکز استان به دلیل تنوع اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، برای بررسی علل زمینه ساز کودک همسری در این استان مورد پژوهش قرار گرفته است.

     روش شناسی

    پژوهش حاضر به شیوه کیفی، براساس تجربه زیسته زنانی که این پدیده را تجربه کرده اند انجام شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند در جامعه زنان بین 15 تا 35 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر تبریز که اولین بار در سن کمتر از 15 سال ازدواج کرده اند انجام شده، پاسخگویان پس از آگاهی از اهداف پژوهش به صورت داوطلبانه در مصاحبه شرکت کرده اند و نمونه گیری تا اشباع نظری داده ها ادامه یافته است.

    یافته ها

    براساس تحلیل مضمون که برای استخراج داده از مصاحبه ها استفاده شده، 21 زیر مضمون و 7 مضمون کلی به دست آمده است که براساس آن، بلوغ جنسی زودرس، مردسالاری، تعصبات مذهبی، موقعیت محل زندگی و زندگی با پدر و مادر ناتنی مهمترین علل زمینه ساز کودک همسری در شهر تبریز است.

     بحث و نتیجه گیری

    اگرچه موضوع بلوغ زودرس و ساختار جسمی بیشتر تحت تاثیر ویژگی های ژنتیکی افراد است اما نوع برخورد با این موضوع بستگی به محل زندگی، سبک زندگی و تعاملات اجتماعی محیط دارد و مسایل اجتماعی و فرهنگی مسئله بلوغ زودرس را در پدیده کودک همسری تشدید می کند.

    کلیدواژگان: کودک همسری، ازدواج زودرس، بلوغ جنسی زودرس
  • صادق بازیار، نادره سهرابی شگفتی*، سلطانعلی کاظمی، حجت الله جاویدی صفحات 117-130
    مقدمه

    زنان به عنوان بخش اعظم جامعه نقش مهمی در اصلاح سبک زندگی دارند پژوهش حاضر با هدف تبیین اثر بخشی ، اصلاح سبک زندگی  بر بهبود گونه شناسی یکپارچگی و آسیب شناسی زنان در بین زنان شهرستان رستم انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش در زمره طرح پژوهشی از نوع تمام آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان ساکن در شهر رستم در سال 1399 بود و نمونه آماری تعداد 60  نفر از زنان شهرستان رستم را در قالب دو گروه 30 نفره گواه و آزمایش شامل  شد که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش گونه شناسی یکپارچگی و اسیب شناسی زنان از پرسشنامه فرایند و محتوای سامانی  استفاده شد؛  آلفای کرونباخ همه پرسشنامه ها مورد تایید می باشد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند اصلاح سبک زندگی  بر بهبود گونه های خانواده ،اثر بخشی معناداری دارد (فرضیه اول)  بنابراین می توان گفت که اصلاح سبک زندگی  بر بهبود افزایش یکپارچگی خانواده اثر معناداری دارد و برنامه اصلاح سبک زندگی  موجب افزایش یکپارچگی خانواده گردیده است (تایید فرضیه دوم) و اصلاح سبک زندگی  بر بهبود آسیب شناسی زنان اثر معناداری دارد (فرضیه سوم).

    نتیجه گیری

    پس نتیجه می گیریم که بین گروه ها حداقل در یکی از ابعاد تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اصلاح سبک زندگی، بهبود گونه شناسی یکپارچگی، آسیب شناسی زنان
  • جلیل تراهی*، اردشیر اسدبیگی، احمد بازماندگان صفحات 131-148
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش زنان در نظام آموزشی جنوب ایران به خصوص استان هرمزگان در عصر پهلوی می باشد و با در نظر گرفتن فرهنگ مردم و نوع برخورد و دیدگاه آنها نسبت به زنان، به نقش آنان در تحولات نظام آموزشی در این عصر می پردازد.

    روش

    این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع اسنادی- کتابخانه ای، به واکاوی نقش زنان در نظام آموزشی هرمزگان دردوران پهلوی پرداخته و در پی پاسخ به این پرسش است که جامعه زنان به طور کلی و بالاخص زنان هرمزگان در نظام آموزشی دوره رضاشاه چه جایگاهی داشتند؟

    یافته ها

    تحقیق پیش رو نشان می دهد از سال 1319 به بعد در بخش ها و روستاهای هرمزگان آموزش و پرورش، شروع به فعالیت کرد و آنچه در این میان بسیار به چشم می آید یکی آن است که نقش خیرین (زنان و مردان) و هییت امناء ها در تاسیس و گسترش مدارس مقاطع مختلف، در این دوره در استان هرمزگان گاه پر رنگ تر از نقش دولت بوده است و دوم آنکه در میان آموزشگاه های متفاوت، نام آموزشگاه های دخترانه نیز به نسبت مناسبی به چشم می خورد. اولین دبستان دخترانه در بندرعباس در سال 1311 ه. ش به مدیریت و آموزگاری خانم طلعت باستی، تاسیس گردید و نقش بانوان هرمزگان در ترویج فرهنگ و تعلیم و تربیت دانش آموخته های بومی نقشی ماندگار است.

    کلیدواژگان: درمان بافت نگر انصاف محور، نظریه بوزورمنی-نایج، کیفیت زناشویی، تعارضات زناشویی، زوجین
  • سامره دشتیاری*، صمد عابدینی، اقباله عزیز خانی صفحات 149-170
    هدف

    ادراک فرد در مقام کنشگر اجتماعی و ارزیابی عادلانه او از مناسبات توزیع قدرت و ثروت، عاملی است که می تواند موجب همبستگی اجتماعی، افزایش تعهد و تعلق به جامعه شود. این پژوهش باهدف شناسایی انگیزش اجتماعی زنان از عدالت اجتماعی و برداشت آنها از این مفهوم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش گرانددتیوری است. روش نمونه گیری، هدفمند از نوع حداکثر اختلاف است که مصاحبه عمیق با تعداد  22نفر از زنان استان اردبیل تا اشباع نظری ادامه یافت. شیوه تحلیل داده ها با ورود داده های متنی به نرم افزار مکس کیودا در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد درجه انگیزش اجتماعی عدالت اجتماعی در بین زنان متفاوت بوده و آنها با دو مقوله تقدیرگرایی و مطالبه گرایی نوع حساسیت شان را نسبت به برقراری عدالت اجتماعی بیان داشتند. آنها با چهار مقوله عمده، عوامل تعین بخش پدیده عدالت اجتماعی معرفی کردندکه عبارتند از: 1- ساختار سازمان خانواده، 2- خودآگاهی، 3- توان مالی، 4- رسوبات فکری. زنان همچنین با دو مقوله هسته ای، عدالت اجتماعی را تفسیر کردند: 1- عدالت اجتماعی انصاف گرایانه که در توزیع منابع، لیاقت و شایستگی افراد را لحاظ می کند.2- عدالت اجتماعی مساوات گرایانه، که زن را طفیل مرد و جامعه تفسیر می کند.

    کلیدواژگان: ادراک عدالت اجتماعی، زنان، عدالت انصاف گرایانه، عدالت مساوات گرایانه
  • آزیتا زنگنه، عبدالرضا هاشمی*، اسحق ارجمند سیاهپوش صفحات 171-188
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف  بررسی موانع جامعه پذیری سیاسی زنان فرهنگی  به روش پیمایشی انجام شده است. 

    مواد و روش ها

    جامعه آماری زنان فرهنگی شهرستان اهواز شامل 8763 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 368 نفر می باشد، که به عنوان نمونه تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های این پژوهش با  ابزار پرسشنامه محقق ساخت جمع آوری شده اند. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار صوری و برای تعیین پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار 18spss  ارایه شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که بین جامعه پذیری سیاسی زنان و متغیرهای جامعه پذیری جنسیتی، ترجیحات ارزشی، خودباوری سیاسی و ساختار قدرت درخانواده پدری رابطه معناداری وجود دارد. ضریب همبستگی بین آنها به ترتیب  138/0، 440/0، 158/0و 184/0- می باشد و سطح معناداری آنها نیز به ترتیب 05/0، 01/0، 01/0 و 01/0 است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه گرفته شد که جامعه پذیری جنسیتی متفاوت زنان ترجیحات ارزشی، خودباوری زنان و ساختار قدرت درخانواده پدری، از موانع جامعه پذیری سیاسی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری جنسیتی، موانع جامعه پذیری، خودباوری، زنان فرهنگی
  • بی بی فخرالسادات هاشمی*، فرشاد تجاری، سید حمید سجادی هزاوه، عبدالرضا امیرتاش صفحات 189-202
    چکیده
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر وفاداری زنیان شرکت کننده در فعالیت های تفریحی-ورزشی بود.
    روش
    روش پژوهش ازنوع پیمایشی و به لحاظ هدف، کاربردی بود361نفر از دانشجویان استان بوشهر که در ورزش های تفریحی شرکت داشتند، بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری  انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که در چهار بخش عوامل ورزشی (13 سوال)، عوامل تفریحی (14 سوال)، عوامل فرهنگی (7 سوال)، عوامل هنری (8 سوال) و وفاداری (13 سوال) تنظیم شد. پرسش نامه ها پس از تایید روایی محتوا و سازه آن از طریق تحلیل عاملی، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. داده های پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری در محیط نرم افزار پی.ال.اس. تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عوامل ورزشی، تفریحی و فرهنگی به ترتیب با ضریب مسیر (478/0)، (285/0) و (390/0) بر وفاداری دانشجویان مشارکت کننده در ورزش های تفریحی اثر مستقیم و معناداری داشتند. همچنین مشخص شد که عوامل هنری بر متغیر وفاداری تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: وفاداری، مشارکت ورزشی، ورزش تفریحی، دانشجویان
  • لیلا صابری* صفحات 203-214
    هدف

    این مطالعه تلاشی در جهت مقایسه دیدگاه معلمان زبان انگلیسی زن با تجربه و تازه کار ایرانی در مورد اثربخشی دانش پایه ای دوره های ضمن خدمت آموزش معلمان ایران می باشد.

    روش

    در این مطالعه از روش کمی و تکنیک علی مقایسه ای استفاده شد. بدین منظور، از پرسشنامه اثربخشی دانش پایه ای که توسط جدیدی و باقری (2014) طراحی شده است، استفاده شد (8). از روایی محتوا و پایایی به عنوان منابع شواهد برای حمایت از روایی پرسشنامه استفاده شد. شرکت کنندگان 160 معلم انگلیسی زن دوره ضمن خدمت بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از شرکت کنند گان خواسته شد تا میزان موثر بودن حوزه های دانش معرفی شده در پرسشنامه را برای آموزش زبان نشان دهند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که از میان هفت مولفه استخراج شده از پرسشنامه، بر اساس دیدگاه معلمان زن دوره ضمن خدمت، شاخص های پسا روش و مفاهیم زبانی بیشترین و کمترین مسایل مفید را تشکیل می دهند. معلمان تازه کار و با تجربه نیز به منظور یافتن دیدگاه هایشان از اثربخشی حوزه های دانش پایه ای مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در دیدگاه های آنها نسبت به مسایلی مانند مهارت های پژوهش و شاخص های پسا روش وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش معلمان، دانش پایه ای، اثربخشی، معلمان ضمن خدمت
|
  • Sahar Asadzadeh Manjili, Fereshteh Lotfizadeh * Pages 1-14
    Introduction

    Family structure is an influential factor in decision-making processes and women, due to their significant role in the family and the formation of family structure, are of particular importance in decision-making, especially when purchacing. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of the role of women and family structure on family purchasing decision-making styles.

    Methods

    This paper in terms of purpose is practical. In order to achieve the objectives of the research, in addition to library studies, field studies were conducted and the statistical population of the study was determined from among 8 metropolises of Iran with a population of over one million, four metropolises of Tehran, Shiraz, Isfahan and Mashhad. 400 couples were selected by simple random sampling. In order to collect field data, the research questionnaire tool was designed based on theoretical foundations and interviews with experts and three pre-tests were designed with 68 questions and 5 Likert scale options. To test the research hypotheses, statistical methods of exploratory and confirmatory factor analysis and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used.

    Results

    The results showed that Iranian couples when shopping have seven styles of brand seeker, quality seeker, confusion over information, value for money, style and prestige seeker, recreational / hedonistic and unplanned buyers, which according to the findings of multivariate analysis of variance there is a significance between the decision-making styles of buying families with a democratic structure and families with a patriarchal structure...

    Keywords: Family Structure, Iranian couples, Women's Role, Purchasing Decision, Consumer behavior
  • Valiollah Barzegarklishomi *, Naeem Sherafat Pages 15-32
    Introduction

    Emergence of the Reform Government in 1997 which gained political power through the slogan of political development and the expansion of civil liberties and by the significant participation of women in the electoral field, on the one hand, it has again raised and pursued the socio-political issues and demands of women with greater determination and at a wider level than in the past, and on the other hand, there is room for greater participation and participation of women in community affairs and government.

    Methods

    The main issue in the present study is coverage of the basic features of feminism in the newspapers attributed to the reform movement, which is a practical scientific method of analyzing the content of 8 titles of the leading newspapers in the period 1996 to 2000 And using the T test And two-way analysis of variance.

    Findings

    The findings show that despite developments in the field of women during this period, reformist newspapers still adopt a conservative approach and continue to have a patriarchal approach, focusing less on women's fundamental issues in politics, economics, society, art and media, the family, and the family , Education, legal affairs, sports and entertainment.

    Keywords: feminism, Iranian feminism, Iranian political parties, reformist newspapers, demands of Iranian women
  • Mahboobeh Alborzi * Pages 33-50

    The purpose of this study was to study of satisfaction and consequences of Iranian women with Afghan men. The method of qualitative research was of a kind of phenomenology, in other words, the descriptive phenomenological approach (Husserl phenomenology) was chosen. Potential research participants were selected based on the principle of sampling with maximum diversity and the principle of sample saturation and were examined by in-dept semi-structured interview (31subjects of Fars Province).. Regarding the type of research, two main questions were considered during the interviews, including satisfaction of marriage and consequences of marriage. The analysis of the content of the interviews showed that there are 8 basic themes (feelings of humiliation, household economic needs, individual financial needs ...), 3 organizer themes (financial dissatisfaction, marital dissatisfaction, socio-cultural dissatisfaction) and 1 pervasive theme (dissatisfaction). In the study of social concequences, there were 33 basic themes (interaction with peers, interaction with family and family, non-acceptance in social situations, lack of social rights, ...), 13 organizer themes (family welfare, psychological well-being, legal protection, Cultural adaptability, etc.) and 5 pervasive themes (social isolation, socialization, social skills, children's harm, and social capital). According to the results, the necessity of attention and legal requirements for the marriage of Iranian women with foreign citizens is inevitable, and it is possible to prevent many personal and social harms by appropriate prevention

    Keywords: Marriage, Iranian women, Satisfaction of Marriage, social Concequences, Afghan Citizens
  • Latifeh Nezami, Marziyeh Alivandi Vafa *, Ali Khademi, Jalil Babapour Kheiroddin Pages 51-66
    Introduction

    The purpose of this study was to model the indigenous pattern of psychosocial vulnerability to persistent depression in women in Tabriz. The present study was a qualitative research method and used the grounded theory. The study population consisted of 21-50 years old women with persistent depression, 20 of whom were purposefully and data saturated from among referrals to 3 counseling centers in Tabriz in year 2018-2019. The research tool was Beck Depression Inventory 21 Questionnaire, Structured Interview and Qualitative Interview

    Methods

    Data analysis was performed based on the coding of the contextual method and 3 major categories and 1 core category were obtained and a background theory was presented in the form of a model.

    Findings

    The results showed that two categories of factors: "having a traumatic psychological background" and "facing Non psychological challenges" lead to a traumatic individual / interpersonal psychological activity and eventually experience depression. At the end, it is recommended that culture-oriented issues along with treatment plannings should be taken into account.

    Keywords: Persistent Depression, Psychosocial Vulnerability, Native Modeling, Grounded theory
  • Hamid Heydary, Sirus Mansoori * Pages 67-82

    The aim of this study was to study the lived experience of female students at Shiraz about leisure time. The research approach used in the study was qualitative and also strategy was phenomenology. Potential participants in the study were female students at Shiraz University who were studied through purposive sampling based on the theoretical saturation rule. Data collection tool was semi-structured interviews and also thematic analysis technique was used to analyze the data. Findings indicate that individual-oriented leisure orientation, limitation of community structures on leisure time, discriminatory leisure contexts, insecurity in leisure and economy-oriented leisure orientation are the main themes in the leisure patterns of Shiraz University students. Based on the research findings, the tendency to choose passive leisure and freely and selectively leisure orientations are the factors that explain the individual-oriented leisure orientation. Religious limitations, customary-cultural limitations, and political structure limitations have been identified as limitations on community structures over leisure time. Allocation of unequal facilities, limitations on leisure diversity and cultural perspectives are discriminatory leisure time. Mental-structural insecurity and nonsecurity in space and time explain the limitations of female students from insecurity in leisure time. Class distinction and leisure orientation also introduce students' economy-oriented leisure time. According to the research results it is expected that policy makers in the field of culture in general and policy makers in higher education based on research results to provide spaces to improve students' leisure time.

    Keywords: Gender, Leisure Time, Lived experience, Leisure Structures, Students
  • Sara Dibaniya, Mohammad Kazem Kaweh Phisghadam *, Gholamhossein Masoud Pages 83-102

    One of the desirable mechanisms for a quick and appropriate response to the increasing developments in the legal space is to create different privileges, the link between rights and rights on the one hand and politics and social life on the other, human beings and human societies with important concepts Humanity faces political and social rights, especially women's rights in society is one of the signs of civilization and human development. The events and legal affairs of the people in the society are so diverse that not even the most complete law can express the verdict of each case, so inevitably the means of interpretation must be used in order to apply the law to the cases. This article addresses the barriers to participation in the effective presence of women in the interpretation of the constitution. This research is based on a descriptive, exploratory study and with a developmental approach, applied to analyze the data from a qualitative approach and based on a combined algorithm of soft systems methodology and cognitive mapping and in a small part of Factor analysis was used, by studying the background of the subject and in-depth interviews with experts, the required dimensions and components of the subject were identified. The sample of the qualitative part of this research was selected using purposive judgmental sampling method and in order to validate the required data system was collected through a researcher-made questionnaire. Then the components were confirmed using factor analysis method.

    Keywords: barriers, Women, Interpretation, Constitution
  • Fattaneh Hajilou *, Tavakkol Aghayari, Farideh Alipour Abdar Pages 103-116

    In the contemporary world, child marriage occurred in the context of some societies, and as a multidimensional phenomenon, includes those marriages took place below certain ages, according to law, religious codes or common sense. Official statistics show that East Azerbaijan has the second largest number of child marriages among the provinces of the Iran. The present study aimed at investigating the underlying causes of early/child marriage among Tabriz City’s married women, as the center of the province, it has great social, cultural and religious diversity.This study uses a qualitative methodology and thematic analysis to collect and analyze the lived experiences of women aged 15 to 35 who have child marriage experience. A purposive sampling approach is used to include 21 women in the study with various social and economic backgrounds and according to theoretical saturation criteria. Based on the content analysis used to extract the data from the interviews, 21 sub-themes and 7 macro-themes were obtained. According to these findings, early puberty, Larger body than age, patriarchy, religious prejudice, geographic location, economic poverty and living with stepchildren are the main underlying causes of child marriage in Tabriz.Precocious puberty and physical structure are more influenced by genetic characteristics, but the results of the study show, the Child marriage practice is mainly under the influence of social and cultural factors, therefore, any proper intervention to manage the problem should be socially or culturally defined, constructed, and implemented.

    Keywords: Child marriage, early marriage, precocious puberty
  • Sadegh Baziyar, Nadere Sohrabi Shegefti *, Soltanali Kazemi, Hojjatullah Javidi Pages 117-130

    Women as a large part of society have an important role in lifestyle modification. The aim of this study was to explain the effectiveness of lifestyle modification on improving the typology of integration and pathology of women among women in Rostam city. The statistical population of this study included all women living in the city of Rostam in 1399 and the statistical sample of 60 women in the city of Rostam in the form of two groups of 30 people were considered as evidence and experiments that were selected by available sampling method. Samani process and content questionnaire was used to assess the typology of integration and pathology of women. And Cronbach's alpha of all questionnaires is approved. Findings showed that the first hypothesis: lifestyle modification has a significant effect on the improvement of family species. The mean values ​​of process scores and family content in the experimental group and in the post-test stage increased significantly compared to the pre-test stage. Therefore, it can be said that lifestyle modification has a significant effect on improving family species. Hypothesis 2: Lifestyle modification has a significant effect on improving family integration. Hypothesis 3: Lifestyle modification has a significant effect on improving women's pathology. Therefore, the effect of group variable on dependent variable (process dimensions) based on the existence of significant differences is positive, so we conclude that there is a significant difference between groups in at least one dimension.

    Keywords: Lifestyle modification, improvement of integration typology, gynecological pathology
  • JALIL TARAHI *, Ardeshir Asad Beigi, Ahmad Bazmandegan Pages 131-148
    Introduction

    Given that women have an important role in social, political and economic developments in any period, and since women as male partners and half of the body of society, in fact, occupy half the life of a historical period, The author decided to study the role of women in the educational system of southern Iran, especially Hormozgan province in the Pahlavi era, and considering the culture of the people and their attitudes and views towards women, their role in the development of the educational system in this era.

    Methods

    This article analyzes the role of women in the Pahlavi era with a descriptive-analytical method and relies on documentary-library resources and seeks to answer the question of what was the position of women's society in general and Hormozgan women in Reza Shah's educational system.  

    Findings

    Preliminary research shows that from 1319 onwards, education began to operate in the districts and villages of Hormozgan, and what is very noticeable is that the role of donors (men and women) and The Board of Trustees in the establishment and expansion of schools of different levels in this period in Hormozgan province has sometimes been more colorful than the role of the government, and secondly, among different schools, the name of girls' schools is relatively appropriate. The first girls' primary school in Bandar Abbas in 1311 AH. It was established under the management and teaching of Ms. Talat Basti, and the role of Hormozgan women in promoting the culture and education of local graduates is a lasting one.

    Keywords: Women, Reza shah, literacy, Hormozgan, school
  • Samere Dashtyari *, Samad Abedini, Egbale Azizkhani Pages 149-170
    Introduction

    The individual's perception of being a social activist and his assessment of the relationship between the distribution of power and wealth is a factor that can lead to social solidarity, increased commitment and belonging to society. The aim of this study is to identify women's social motivation of social justice and their perception of this concept.

    Methods

    The method was by grounded Theory. The sampling method is purposeful of the maximum difference type that in-depth interviews with 22 women of Ardabil province continued until theoretical saturation. Data analysis method was performed by entering textual data into Maxqda software in three stages of open coding, axial coding and selective coding.

    Findings

    The results showed that the degree of social motivation of social justice was different among women and they expressed their sensitivity towards the establishment of social justice with the two categories of destiny and demand. With four main categories, they introduced the determinants of the phenomenon of social justice, which are: 1- The structure of the family organization, 2- Self-awareness, 3- Financial ability, 4- Intellectual deposits. Women also interpreted social justice with two core categories: 1- equitable social justice that is the distribution of resources with the merit and prevalence of diseases.2- Equal social justice, which considers women as the parasite of man and society.

    Keywords: Perception of Social Justice, Women, Equitable Social, Equal Social Justice
  • Azita Zangeneh, Abdoreza Hashemi *, Eshagh Arjmand Siyahposh Pages 171-188
    Introduction

    This study aimed to investigate the barriers to political socialization of cultural women by survey method.

    Materials and Methods

    The statistical population of cultural women in Ahvaz includes 8763 people and the sample size based on Cochran's formula is 368 people, which have been determined as a sample and have been studied using multi-stage cluster sampling method. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Face validity was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha was used to determine its reliability. The results of the research are presented in two descriptive and inferential parts through SPSS 18 software.

    Findings

    The research findings show that there is a significant relationship between women's political socialization and gender socialization variables, value preferences, political self-confidence, and power structure in the paternal family. The correlation coefficients between them are 0.138, 0.440, 0.158, and -0.184, respectively, and their significance levels are 0.05, 0.01, 0.01 and 0.01, respectively.

    Conclusion

    We conclude that different gender socialization of women, value preferences, women's self-confidence, and power structure in the paternal family are among the barriers to political socialization.

    Keywords: gender socialization, Barriers to socialization, Self-confidence, Cultural women
  • Bibi Fakhr Al-Sadat Hashemi *, Farshad Tojari, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh, Abdolreza Amirtash Pages 189-202
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the factors affecting the loyalty of women participating in recreational-sport activities.
    Methods
    The research method was applied and targeted. 361 students from Bushehr province who participated in recreational sports were selected based on Cochran formula and sampling method as a statistical sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that set up in four parts of sports factors (13 questions), recreational factors (14 questions), cultural factors (7 questions), art factors (8 questions) and loyalty (13 questions) Became. The questionnaires were provided to the statistical sample after confirmation of content validity and its structural analysis. The research data were analyzed using structural equation model in the PLS software.
    Findings
    The results showed that sport, recreational and cultural factors had a direct and significant effect with path coefficient (0.478), (0.285) and (0.390) on the loyalty of students participating in recreational sports. It was also found that art factors did not have a significant effect on loyalty variable.
    Keywords: loyalty, Sport, Participation
  • Leila Saberi * Pages 203-214
    Introduction

    This study was an attempt to evaluate the effectiveness of the knowledge base of female in-service English teachers in Iranian teacher education programs.

    Methods

    This study was qualitative research using causal-comparative technique. The Knowledge Base Effectiveness Questionnaire (KBEQ) designed by Jadidi and Bagheri (2014) was used (8). Content validity and reliability were used as sources of evidence to support the validity of the questionnaire. Participants were 160 female in-service English teachers who were selected through purposive sampling. Participants were asked to indicate the effectiveness of the knowledge areas introduced in the questionnaire for language teaching.

    Findings

    The findings of this study showed that among the seven components extracted from the questionnaire, based on the views of female in-service teachers, post-method indicators and linguistic concepts constitute the most and least useful issues. Novice and experienced teachers were also compared to find their perceptions of the effectiveness of basic knowledge areas. The results showed that there is a significant difference in their views on issues such as research skills and post-method indicators.

    Keywords: Teacher education, Knowledge Base, Effectiveness, In-service Teachers