فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 48 (تابستان 1400)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 48 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدمهدی گرجیان عربی * صفحات 7-36

    غواصی در دریای معارف عرفانی به‎ویژه علم النفس عرفانی دستاوردهای شگرفی را رهاورد پژوهشگر می کند که با عنایت به توجه آنان به آموزه های وحیانی و نگاه شریعتمدارانه به مباحث و مشهودات عرفانی خویش، مباحث بدیعی از مباحث نفس را ارایه کرده اند که چه بسا بتوان گفت بسیاری از دستاوردهای خیره‏کننده صدرایی در مباحث نفس، ریشه در آموزه های عرفانی و شهودی دارد. یکی از مباحث مهم و چالش برانگیز نفس شناسی تبیین حدوث یا قدم نفس انسانی است که با تمرکز بر آثار به‏جامانده از عارفان اسلامی به‎ویژه ابن عربی به عنوان پیشگام عرفان نظری می توان مباحث بی بدیلی را از این کتب اصطیاد نمود و به تبیین و تشریح آن پرداخت. در این میان ابن عربی در کتاب «الفتوحات المکیه» وجود نفس را دوحیثی دانسته، چهره این‏سویی نفس را حادث به حدوث جسمانی و به تعبیر ادق، تعلق نفس به بدن را حادث دانسته و وجود آن‏سویی نفس را از نفخه الهی می داند.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، نفس شناسی عرفانی، ابن عربی، الفتوحات المکیه، حدوث نفس، قدم نفس
  • محسن قمی *، رضا احمدی صفحات 37-67

    انگاره سوژه رشته پیوند بسیاری از مباحث فلسفی است که با تفکر دکارت آغاز و سپس به واسطه کانت، هگل و لکان پی گرفته می شود. لکان با خوانش زبان شناختی از روانکاوی فروید و مفهوم ناخودآگاه سوژه را به عنوان یک برساخت زبانی تعریف می کند. هستی عینی سوژه که به واسطه دال ها خط خورده است، خودش را از طریق زبان بازنمایی می کند؛ اما این خط خوردگی به واسطه زبان، موجود انسانی را میان خودآگاه و ناخودآگاه منقسم می کند. ناخودآگاه بخشی از واقعیت سوژه است که سوژه در آنجا حضور ندارد؛ لذا از منظر لکان بر خلاف دکارت، نمی توان از اندیشه، هستی سوژه را استنتاج کرد، بلکه اندیشه حقیقی سوژه در ناخودآگاه است و سوژه در آنجا غایب است. این نوشتار با یک روش توصیفی و تحلیلی نشان می دهد چگونه ملاصدرا با طرح اصولی مانند اصالت وجود، علم حضوری و تشخص وجود، مسیر متفاوتی را برای تبیین فاعلیت و آگاهی سوژه ترسیم می کند. وجود در همه مراتب هستی بر ماهیت و آنچه به واسطه زبان برساخته می شود، تقدم دارد و علم حضوری نشانه انطباق کامل سوژه با هویت هستی شناختی خود است. سوژه می تواند فراسوی تمام تعینات ماهوی، عنصر درون ماندگاری را در خود تشخیص دهد که بر اساس آن با گذر از خودبیگانگی به این همانی دست یابد.

    کلیدواژگان: سوژه، امر نمادین، ادراک حضوری، اصالت وجود، این همانی، لکان، ملاصدرا
  • یارعلی کرد فیروزجائی، مهدی مشکی* صفحات 69-93

    در مغرب زمین علم که در زمان پیشامدرن غایت‎اندیش بود و شناخت غایت از مهم‎ترین ارکان آن تلقی می‎گردید در یک تحول معرفتی، نه‎تنها ضرورت غایت‎اندیشی از شناخت طبیعت انکار شد، بلکه مانع رشد علم و شکوفایی تجربه بشری دانسته شد و درنتیجه شناخت غایت از دستور کار عالمان علم طبیعی کنار گذاشته شد. درباره علم مدرن سه مسئله قابل طرح است: 1- تفاوت مبنایی علم پیشامدرن و پسامدرن و اینکه علم مدرن ادامه علم گذشته نیست، بلکه تفاوت ریشه‎ای با آن دارد. علم مدرن بر خلاف علم پیش از ظهور مدرنیته غایت‎گریز است. 2- نتایج تخریبی و فسادآور علم مدرن (غایت‎گریز). 3- نیاز علوم طبیعی به دین و وحی در شناخت غایات موجودات. این مقاله عهده‎دار بررسی مسئله اول است و با روش تحلیلی- توصیفی به تحلیل و بررسی فرایند تحول علم در حذف غایت‎اندیشی می‏پردازد. از نظر این مقاله علم طبیعی که در آغاز هدفش شناخت حقیقت و موضوعش با اندیشه غایی همراه بود، با ورود اندیشه مدرن و در یک فرایند تاریخی هدف و موضوعش تغییر کرد. بانیان علم مدرن هدف علم را بسط تسلط انسان بر طبیعت و موضوع آن را طبیعت بدون غایت دانستند. اندیشه تسلط بر طبیعت و غایت‎گریز‏ با نوشته‎های ‏راجر بیکن در قرن سیزدهم آغاز شد و با نظریات گالیله، فرانسیس بیکن، دکارت و نیوتن در قرن شانزده و هفده تکمیل گردید.

    کلیدواژگان: طبیعت، علت غایی، علم دینی، علم سکولار، غایت شناسی
  • سید محمد اکبریان * صفحات 95-122

    اعتقاد به تثلیث در کتاب مقدس مسیحی از چالش های بسیار مهم برای متکلمان مسیحی بوده است؛ به ویژه برای کسانی که کوشیده اند در بحث تطبیقی آن را سازگار با توحید در قرآن نشان دهند. خانم ماسون با اذعان به برتری قرآن در مسئله توحید در قرآن و برخی ضعف های اندیشه مسیحی در آن، تلاش دارد از این چالش بیرون آمده، به نوعی اندیشه تثلیث را سازگار با توحید نشان دهد؛ اما در این راه موفق نبوده است. تلاش برخی محققان بر آن است دیدگاه او را متفاوت با اندیشمندان مسیحی دیگر و متاثر از اندیشه عرفانی اسلام نشان دهند؛ اما تبیین دیدگاه او نشان می دهد اندیشه او با دیگر اندیشمندان مسیحی تفاوت ندارد. همچنین اندیشه او متفاوت با دیدگاه عرفانی است که از وحدت وجود سخن گفته اند. اعتقاد به تثلیث با هر نوع تقریری از آن با دیدگاه قرآن تفاوت بنیادی دارد. این تفاوت و انتقاد بنیادی به عقیده تثلیث با دقت در آیات قرآن و اندیشه تفسیری برخی اندیشمندان مانند صدرا به طور روشن قابل بازیابی است.

    کلیدواژگان: توحید، تثلیث، الوهیت، رابطه عرضی، ماسون، ملاصدرا
  • منصور مهدوی * صفحات 123-157

    «انسان» یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در اندیشه متفکران و فیلسوفان جایگاهی محوری دارد. مسئله ما بحث از گستره وجودی انسان است. این بحث زیربنای باور به جهان مادی یا فرامادی بوده و نوع نگاه ما نسبت به سعادت را نیز رقم خواهد زد. روش ما مبتنی بر رجوع به مبانی تفکر هایدگر و صدرا درباره وجود و انسان و استخراج نظرگاه این دو در مسئله مورد بحث خواهد بود. بر این اساس می کوشیم نظر هایدگر را در این باره به دست آوریم که اندیشه او به طور جدی در جامعه فکری ما مورد توجه است. پس از آن نظرات وی را بر اساس دیدگاه حکمت متعالیه بررسی و ارزیابی خواهیم کرد. بحث از گستره وجودی انسان، پیوندی عمیق با بحث از نفس دارد. بر این اساس لازم است دیدگاه دو متفکر را در این باره استخراج کرده، به ارزیابی آنها بپردازیم.  بنا به تفاوت های روش فلسفی دو متفکر که یکی متکی به برهان و دیگری بر پایه پدیدارشناسی است، از منظر صدرا گستره وجودی انسان، عوالم قبل و بعد از دنیا را نیز در بر می گیرد؛ ولی از نظرگاه هایدگر گستره وجودی انسان، محدود به دنیاست

    کلیدواژگان: گستره وجودی انسان، هایدگر، دازاین، اگزیستانس، ملاصدرا، نفس، بدن
  • مرضیه ورمزیار*، سید علی اکبر حسینی قلعه بهمن، علی شیروانی، غلامحسین گرامی صفحات 159-189

    تامل در مبانی فکری ملاصدرا و  کاوش در آثار متعدد وی، با توجه به نظریه پردازی‏های بکری که در این زمینه دارد، افقی نو برابر چشم‏ها می گشاید؛ به طوری که می توان اندیشه وی را با نگاه تازه ای بازخوانی و ظرفیت فوق العاده آن را در حوزه فلسفه اخلاق مشاهده کرد. از مهم ترین مباحث این حوزه، نظریه ارزش اخلاق و محوری ترین بحث این ساحت، معیار ارزش اخلاق است. خردورزی و حکمت با تهذیب نفس و اخلاق الهی، در نوشته های صدرایی چنان درهم تنیده است که می توان به‏جریت این دو را رکن رکین مبانی تفکر وی قلمداد نمود. این نوشتار بر آن است معیار ارزش اخلاق صدرایی را بر همین اساس استنباط نماید. بر خلاف آنچه امروز در خصوص معیار ارزش اخلاق وی مطرح است و از آن به اخلاق فضیلت یاد می شود، نویسنده ضمن تقسیم اخلاق فضیلت، به دو بخش فضیلت محوری و فضیلت گرایی معتقد است سخن حق و صواب در نظریه ارزش اخلاق ملاصدرا آن است که گفته شود ملاصدرا در نگاه عالی و نهایی یک غایت گرای قرب گراست . روی دیگر این حقیقت، غایت گرای فضیلت گراست. اینها دو روی یک سکه اند که اولین آنها در ساحت بلند عرفان و دومی در ساحت حکمت مطرح است و فرقی با هم ندارند

    کلیدواژگان: ملاصدرا، معیار ارزش اخلاقی، خردورزی، اخلاق الهی، غایت گرای کمال گرا، قرب
|
  • Mohammad Mahdi Gorjian * Pages 7-36

    Diving in the sea of ​​mystical knowledge, especially mystical psychology, brings remarkable achievements to the researcher. One of Sadra's dazzling achievements in matters of the soul is rooted in mystical and intuitive teachings. One of the most important and challenging topics in psychology is the explanation of the temporality or eternity of the human soul. Studying mystical works, especially those of Ibn Arabi as a leader in theoretical mysticism, would lead to teachings in the field. Meanwhile, Ibn Arabi`s Al-Futuhat Al-Makkiyyah considers the existence of the human soul as being of two aspects, of its aspect of being in relation to body and the other its state of being as Divine Breath.

    Keywords: Islamic mysticism, Mystical Psychology, Ibn Arabi, Al-Futuhat Al-Makkiyyah, the Temporality of the Soul, eternity of the soul
  • Mohsen Qomi*, Reza Ahmadi Pages 37-67

    The idea of ​​the subject is the link between many philosophical issues that begin with Descartes' thought and followed by Kant, Hegel and Lacan. Relying on a linguistic reading of Freud's psychoanalysis and the unconscious, Lacan defines the subject as a linguistic construct. The objective existence of the subject, underlined by signs, represents itself through language; But this underlined state, through language, divides the human being between the conscious and the unconscious. The unconscious is a part of the reality of the subject in which the subject is not present; Therefore, from Lacan's point of view, unlike Descartes, the existence of the subject cannot be inferred from thought, but the real thought of the subject is in the unconscious and the subject is absent there. This article, with a descriptive and analytical method, shows that how Mulla Sadra draws a different path to explain the agancy and awareness of the subject by proposing principles such as the originality of existence, presence knowledge and recognition of existence. Existence in all levels of existence takes precedence over quiddity and what is constructed through language, and presence knowledge is the sign of the complete conformity of the subject to his ontological identity. The subject can, beyond all essential determinations, recognize the element of introspection within which he achieves this identity through transcendence.

    Keywords: Subject, Symbolic Matter, Presence Perception, Originality of Existence, the Sameness
  • Yarali Kord Firuzjaei, Mahdi Meshki * Pages 69-93

    Science, which was teleological in pre-modern times and knowing the end was considered one of its most important pillars, in an epistemological evolution, not only the necessity of teleological state of science was denied, but it has been viewed also as a hindrance against the progress of science and the flourishing of human experience. The attitude led to omitting teleology from the field. Three issues can be raised about modern science: 1- The fundamental difference between pre-modern science and that of postmodern and that modern science as the latter is not teleological contrary to the former. 2- The destructive and corrupting results of modern science. 3- The need of natural sciences to religion and revelation for perceiving the ends of beings. This article, using an analytical-descriptive method, is responsible for examining the first issue and analyzes and examines the process of evolution of science with regard to the omission mentioned. According to this article, natural science, which at the beginning of its goal was to know the truth and its subject was associated with the ultimate thought, changed its purpose and subject with the introduction of modern thought and in a historical process. The founders of modern science considered the purpose of science as increasing human domination over the endless nature. The ideas of man`s ​​dominating nature and of the endless nature began with the writings of Roger Bacon in the thirteenth century and was completed by the theories of Galileo, Francis Bacon, Descartes and Newton in the sixteenth and seventeenth centuries

    Keywords: nature, Ultimate Cause, Religious Science, Secular Science, teleology
  • Seyyed Mohammad Akbarian * Pages 95-122

    Belief in the Trinity in the Christian holy Book has been a major challenge for Christian theologians; especially for those who have tried to show it in accordance with monotheism in the Qur'an in the comparative discussion. Confirming the superiority of the Qur'an in the issue of monotheism and some weaknesses of Christian thought in it, Ms. Masson tries to triumph over this challenge in a way that shows the idea of ​​the Trinity as being compatible with monotheism; but she has not been successful in this way. Some scholars try to show her views as being different from other Christian thinkers and influenced by the mystical thought of Islam; but the explanation of her view shows that her thought is not different from other Christian thinkers. Her thought is also different from the mystical view that has spoken of the unity of existence. Belief in the Trinity, with any interpretation of it, is fundamentally different from the view of the Qur'an. This fundamental difference and critique of the Trinity is clearly perceiveable to the verses of the Qur'an and the interpretive thought of some thinkers such as Sadra.

    Keywords: monotheism, Trinity, Compatibility, Divinity, Latitudinal Relation
  • Mansour Mahdavi * Pages 123-157

    "Man" is one of the most important issues that has a central place in the minds of thinkers and philosophers. Our issue is the discussion of the scope of human existence. This discussion is the basis of belief in the material or metamaterial world and will also determine our view of happiness. Our method will be based on referring to the foundations of Heidegger and Sadra's thinking about existence and human beings and extracting their point of view on the issue under discussion. On this basis, we try to obtain Heidegger's view as his thought is seriously considered in our intellectual community. Then we will examine and evaluate his views based on the view of transcendent wisdom. The discussion of the scope of human existence is deeply connected with the discussion of the soul. Accordingly, it is necessary to extract the views of the two thinkers in this regard and evaluate them. According to the differences in the philosophical method of the two thinkers, one of which is based on argument and the other on the basis of phenomenology, from Sadra's point of view, the scope of human existence includes the worlds before and after earthly world; But from Heidegger's point of view, the scope of human existence is limited to the earthly world

    Keywords: Existence of Man, Heidegger, Dasein, existence, Mulla Sadra, soul, body
  • Marziye Varmazyar *, Seyyed Aliakbar Hosseini Qal`Ih Bahman, Ali Shirvani, Qolam Hossein Grami Pages 159-189

    Reflecting on the intellectual foundations of Mulla Sadra and studying his numerous works, according to his innovative theories in this field, opens a new horizon for the eyes; So that his thought can be reread with a new look and find its extraordinary capacity in the field of philosophy of ethics. One of the most important topics in this field is the theory of moral value of which the most central is its criterion. In Sadra's writings, philosophizing and wisdom are so intertwined with purification of the soul and divine morality that they can be boldly considered as the cornerstone of his thinking. This article intends to deduce the criterion of the value of Sadra's ethics on this basis. Contrary to what is said today about the criterion of the value in his ethics thereof his ethics is called virtue ethics, in the paper, while dividing Sadra`s virtue ethics in two parts: virtue-centeredness and virtue-orientation, it is truely believed that that Mulla Sadra is, in the supreme and final view, an end-orientalist and proximity seeking. Other surface of the truth is an end-orientalist and virtuous viewing. These are two sides of the same coin, the first of which is in the high field of mysticism and the second in the field of wisdom, not being different from each other.

    Keywords: Mulla Sadra, Criterion of Moral Value, Rationality, Divine Morality, End-Orientalist, Proximity