فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 41 (بهار 1401)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مرتضی اکبری، فائق احمدی، حمیدرضا شماخی*، محمدحسین رنجبر صفحات 1-18

    ازجمله موضوعات بسیار مهم که در حال حاضر در اکثر پژوهش ها موردتوجه است، بحث اجتناب و عوامل موثر بر آن و نتایجی است که از آن حاصل می شود. از دیدگاه نظری، منظور از اجتناب مالیاتی، تلاش در جهت کاهش مالیات های پرداختی است؛ بنابراین به نظر می رسد بسیاری از شرکت ها درگیر اجتناب مالیاتی باشند و به همین دلیل تعیین عوامل تاثیرگذار بر سطح اجتناب مالیاتی در شرکت ها دارای اهمیت زیادی است که تاکنون شاخص جامعی برای آن ارایه نشده است. لذا در این پژوهش با مدنظر قرار دادن شاخص‏های متفاوت، با استفاده از روش ریاضی، شاخصی جامع برای سنجش اجتناب مالیاتی ارایه شده است. همچنین برای تست و سنجش کارایی مدل طراحی شده از داده های مربوط به 152 شرکت طی سال های 1390 الی 1397 به روش آمیخته استفاده شده است. بدین منظور پرسشنامه ای برای نظرخواهی از خبرگان درباره وزن و اهمیت معیارهای در نظر گرفته شده برای سنجش اجتناب مالیاتی شرکت، تهیه و بین آن ها توزیع شد و با استفاده از یکی از روش های مدل تصمیم گیری چند معیاره (آنتروپی شانون) وزن و اهمیت معیارها تعیین گردید. همچنین به منظور سنجش روابط متغیر پنهان که در این پژوهش اجتناب مالیاتی می باشد از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد؛ نتایج به دست آمده نشان می‏دهد که مدل پیشنهادی شاخص مناسبی برای اجتناب مالیاتی است.

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، شاخص جامع اجتناب مالیاتی، مدل تصمیم گیری چند معیاره
  • داریوش اخترشناس*، فرشته احمدی پاک، اسحاق بهشور صفحات 19-32
    حسابداری و تشخیص مالیات دو رشته مجزا با اهداف متفاوتی هستند اما یک وجه اشتراک مهم دارند، در واقع نقطه شروع در محاسبه مالیات بر درآمد، همواره سود حسابداری است. درآمد مشمول مالیات براساس رویه های منظم حسابداری و قوانین مالیاتی تعیین می شود. از طرفی، یکی از موارد مربوط به افزایش ریسک حسابرسی که منجر به تغییر در کیفیت حسابرسی می شود، وجود اختلاف زیاد بین سود مبتنی بر دفاتر حسابداری و درآمد مشمول مالیات می باشد. براین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اختلاف سود حسابداری با درآمد مشمول مالیات بر کیفیت حسابرسی با تاکید بر نقش کیفیت سود می باشد. در این راستا، نمونه آماری پژوهش شامل داده های 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 الی 1397 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که کیفیت سود بر رابطه بین اختلاف سود حسابداری با درآمد مشمول مالیات و کیفیت حسابرسی، نقش تعدیل کننده دارد به نحوی که شرکت هایی که اختلاف سود حسابداری با درآمد مشمول مالیات زیادی دارند، از کیفیت حسابرسی بیشتری برخوردار هستند. همچنین اختلاف سود دفتری-مالیاتی بیانگر یک معیار قابل مشاهده برای کیفیت سود می باشد که تصمیمات حسابرس را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اختلاف سود حسابداری با درآمد مشمول مالیات، کیفیت سود، کیفیت حسابرسی
  • علی آقاجانی، غلامرضا محفوظی*، فاضل محمدی نوده، فرزین رضایی صفحات 33-48
    از دیدگاه اقتصادی، کسب درآمد پایدار برای دولت ها موضوعی اساسی است. دولت ها سعی می کنند تا مخارج خود را از محل درآمدهای مالیاتی تامین کنند. از دیدگاه سیاسی_اجتماعی نیزبه عنوان شاخص پایداری اجتماعی و امنیت سیاسی در نظر گرفته می شود. همزمانی وصول مالیات از مودیان با ارایه خدمات از جانب دولت از اهداف دولت ها می-باشد. شرکت ها طی مراحل مختلف حیات تقارن زمانی دریافت خدمات و توان پرداخت مالیات متفاوتی را دارند. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی ارزیابی همزمانی مالیات با تطابق هزینه ها طی چرخه عمر شرکت ها می باشد. برای آزمون فرضیه ها از اطلاعات 88 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های بین 1396-1390 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین تطابق هزینه ها با درآمدها در مراحل رشد و بلوغ ارتباط معناداری وجود دارد، اما در مرحله افول ارتباط معناداری یافت نشد. همچنین همزمانی مالیات در مرحله رشد و بلوغ از چرخه عمر شرکت ها تفاوت معناداری دارد اما در مرحله افول تفاوت معناداری یافت نشد. سایر نتایج بیانگر آن بود که همزمانی مالیاتی شرکت های در مرحله رشد و بلوغ با درجه زیاد تطبیق در هزینه ها بیشتر از درجه کم تطبیق در هزینه ها است. نتایج بیانگر آن بود که همزمانی مالیاتی شرکت های در مرحله افول با درجه زیاد تطبیق در هزینه ها کمتر از درجه کم تطبیق در هزینه ها است.
    کلیدواژگان: همزمانی مالیات، تطابق هزینه ها با درآمدها، چرخه عمر شرکت ها
  • رضا گلستانی، سید حسین نسل موسوی*، محمدمهدی عباسیان فریدونی صفحات 49-62

    هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی نقش چرخه عمر شرکت در اندازه گیری محافظه کاری بر اساس برخی از مدل های محافظه کاری شرطی می باشد. جامعه آماری پژوهش، مربوط به سال های 1387 تا 1396 که شامل نمونه ای تصادفی متشکل از180 مشاهده شرکت که با استفاده از متغیرهای مدل دیکنسون (2011) به مراحل سه گانه چرخه عمر تقسیم شده است. جهت آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های مقطعی استفاده شد. سپس با استفاده از مدل های اولیه اندازه گیری محافظه کاری، مقادیر خطای هر یک از مدل ها با نتایج مقادیر خطای به دست آمده از مدل های تعدیل شده با چرخه عمر مقایسه گردید. نتایج آزمون نشان می دهد که مقدار ضرایب تعیین در مدل تعدیل شده دیچف تانگ نسبت به مدل اصلی افزایش معناداری ندارد. اما در مدل های بال شیواکومار و و خان واتس میزان افزایش ضریب تعیین نسبت به مدل اصلی و اولیه معنادار است. لذا به جز مدل دیچف تانگ، در دو مدل دیگر وارد نمودن چرخه عمر در مدل باعث افزایش قدرت پیش بینی مدل ها شده است.

    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت، مدیریت سود، محافظه کاری شرطی
  • محمدرضا نیکبخت*، اکبر رحیمی پور صفحات 63-79

    با افزایش رقابت در عرصه تولید و خدمات، سازمانها به شاخص ها و الگوهایی برای بررسی عملکرد خود نیاز پیدا کرده اند. ضعف معیارهای اندازه گیری سنتی و تغییر محیط رقابتی، نیاز به طراحی مجدد سیستم های اندازه گیری عملکرد را در سازمان ها مطرح کرده است. یکی از ابزارهای موفق در زمینه پیاده سازی برنامه های استراتژیک سازمان به منظور دستیابی به یک سیستم اندازه گیری عملکرد جدید، سیستم کارت امتیازی متوازن پایدار است.نمونه آماری پژوهش حاضر 286 نفر از مدیران ارشد و کارشناسان بانک سرمایه بوده که بعد از اجرای پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ، بر اساس فرمول کوکران انتخاب شده اند. در این پژوهش از روش دو مرحله ای هالاند (1999) برای مدل یابی و آزمون فرضیات به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده استنتایج بدست آمده در این پژوهش بیانگر این است که بیشترین میزان ضرایب معنادار متعلق به شاخص رشد و یادگیری و کمترین مقدار آن متعلق به شاخص اجتماعی می باشد. همچنین از لحاظ آماری نیز تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت. به عبارت دیگر، تمامی ابعاد کارت امتیازی متوازن پایدار (ابعاد هفت گانه) رابطه مثبت و معناداری با ارزیابی عمکرد در بانکهای خصوصی کشور دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، کارت امتیازی متوازن پایدار
  • سولماز فرزدقی، سینا خردیار*، محمود صمدی لرگانی صفحات 81-93
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگیهای حسابرس مستقل بر رابطه ی بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. کیفیت اقلام تعهدی، متغیر وابسته و ضعف کنترل داخلی به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است. سه ویژگی مختلف حسابرس مستقل، شامل تخصص در صنعت حسابرس،تصدی حسابرس و رتبه موسسه حسابرسی به عنوان متغیرهای تعدیلگر بکارگرفته شده است. به منظور محاسبه متغیرهای تحقیق از داده های 159 شرکت در بازه زمانی سال های 1390 تا 1396 استفاده شد. پژوهش از نوع کاربردی، توصیفی و همبستگی است. آزمون فرضیه ها به کمک مدل های رگرسیونی نشان می دهد که بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معکوس و معناداری وجود داردو همچنین در ادامه مشاهده می شود که با وارد شدن متغیرهای مربوط به ویژگی های حسابرس مستقل در مدل، ارتباط بین دو متغیر در برخی موارد تعدیل شده است بطوری که تخصص در صنعت حسابرس و تصدی حسابرس به عنوان یکی از ابعاد تبیین کننده ضعف کنترل داخلی بر رابطه بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی اثرگذار است و موجب تایید این رابطه می گردد از طرفی رتبه موسسه حسابرسی بعنوان متغیر تاثیرگذار بر ارتباط بین ضعف کنترل داخلی و کیفیت اقلام تعهدی شرکت ها نمی باشند.
    کلیدواژگان: ضعف کنترل داخلی، کیفیت اقلام تعهدی، کیفیت حسابرسی
  • رضا محمدی، رویا دارابی*، فاطمه صراف صفحات 95-110

     کمیته های حسابرسی یکی از ارکان اصلی نظام حاکمیت شرکتی است، پیشینه کوتاه ایجاد کمیته حسابرسی در ایران، چالش های فراوانی برای اجرای آن به همراه داشته است. در این پژوهش جنبه های گوناگون چالش های کمیته حسابرسی در ایران و راهبردهای ارتقای آن، برای بار نخست، با بهره گیری از رهیافت کیفی و به کمک روش نظریه زمینه ای و استفاده از مصاحبه های عمیق، ذینفعان اصلی کمیته حسابرسی موردپژوهش قرار گرفتند.این پژوهش با انجام 31 مصاحبه و به روش گلوله برفی به اشباع رسیده است. داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی که ویژه رویکرد نظریه زمینه ای است، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت تا مدلی یکپارچه از کلیه عوامل تعیین کننده در مصاحبه ها و یادداشتها بدست آید. عوامل شناسایی شده با استفاده از روش دلفی مورد آزمون قرار گرفته است.بر اساس نتایج بدست آمده، مهمترین چالش های پیاده سازی وموانع اجرای کمیته حسابرسی کارا به صورت چندوجهی شامل، ویژگیهای مقرراتی، محیطی و ویژگی های فرهنگی طبقه بندی و ارایه گردید. یافته ها بیانگر چالش های فراوانی در ابعاد مختلف جهت پیاده سازی و اجرای کمیته حسابرسی کارا و باکیفیت در ایران است. گزیده ای از داده های پژوهش و چالش ها در ابعادگوناگون نیز در پایان ارایه گردید. در نهایت مدل بدست آمده از مصاحبه ها به تایید دو نفر از 2 نفر از مشارکت کنندگان و 2 نفر از خبرگان حرفه رسید.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، کارایی کمیته حسابرسی، تئوری داده بنیاد، روش دلفی
  • شیرمحمد یعقوبیان، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، آرش نادمی صفحات 111-128

    سازمان ها برای منابع و مشتریان به رقابت می پردازند و باید به نحوی نتایج حاصل از تصمیمات و اقدامات خود را ارزیابی کنند. بنابراین، حسابداری مدیریت به یک عنصر حیاتی سازمان تبدیل شده است که به مدیران سازمان ها کمک می کند تا عملیات شان را برنامه ریزی و کنترل کنند رویکرد اقتضایی حسابداری مدیریت مبتنی بر این ایده است که هیچ سیستم حسابداری مدیریت مرتبط و جهانشمولی وجود ندارد که به صورت یکسان در تمام شرکت ها و در تمام شرایط به کار گرفته شود.بدین منظور، در این پژوهش سعی می شود تا مدل ارزیابی عملکرد شرکتها ، تحت تاثیر ابزارهای حسابداری مدیریت با تاکید بر رویکرد اقتضایی ارایه شود. در این تحقیق با استفاده از نظر خبرگان به شناسایی معیارها پرداخته شده است. در این مرحله از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. . برای آزمون مدل از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری تحقیق را 360 نفر از کارشناساس و حسابداران شرکت ها تشکیل داده است. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از ابزارهای نوین حسابداری مدیریت بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، یافته های پژوهش حاکی از آن است که سه فاکتور اقتضایی شامل رقابت بازار، عدم اطمینان محیطی و اندازه شرکت رابطه بین استفاده از ابزارهای نوین حسابداری مدیریت با عملکرد شرکت را به طور معنی دار و مثبتی تعدیل می کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، حسابداری مدیریت، تئوری اقتضایی، مدیریت هزینه
  • محبوبه فتوحی خانکهدانی، اکرم تفتیان*، مهدی ناظمی اردکانی صفحات 129-144
    شکاف گزارشگری میان انتظارات سرمایه گذاران و واحد تجاری، افشای اطلاعات درباره وضعیت آتی شرکت ها را به امری مهم جهت تسهیل فرایند تصمیم گیری و سرمایه گذاری تبدیل کرده است. هدف این پژوهش، طراحی الگوی افشای اطلاعات آینده نگر است. در این تحقیق از روش تحقیق کیفی و رویکرد مبتنی برداده بنیاد استفاده شده است. جهت گردآوری داده ها ابتدا به بررسی ادبیات تحقیق پرداخته شد و درنهایت با انجام مصاحبه نتایج حاصل از آن تکمیل و تقویت گردید. مشارکت کنندگان 30 نفر از متخصصان مالی و فعالان بازار سرمایه بودند که با روش نمونه گیری نظری انتخاب و با بهره گیری از مصاحبه نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفت. به منظور اعتبار پذیری و روایی داده ها از روش های مختلف اجماع داده ها، کنترل اعضا و شاخص مقبولیت استراوس استفاده شد. در الگوی به دست آمده مقوله محوری در چهار بعد تحت عنوان پیش بینی مدیرعامل، افشای اطلاعات مالی و غیرمالی، استراتژی های آتی، اطلاعات سرمایه گذاران و مدیران، تحلیل و با توجه به شرایط علی، عوامل مداخله گر، بستر و همچنین راهبردهای مربوط به افشای آتی اطلاعات و پیامدهای آن تدوین و مدل نهایی ارایه گردید. درنهایت، به طورکلی الگوی افشای اطلاعات آینده نگر شامل 11 مقوله اصلی و 43 مقوله فرعی است.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات آینده نگر، اطلاعات آینده نگر و گذشته نگر، رویکرد مبتنی بر داده بنیاد
  • نسرین داداشی، محمدرضا پورعلی* صفحات 145-158

    تمایل و اصرار واحد تجاری به تعهد نسبت به مسئولیت اجتماعی در تمامی ابعاد اثر قابل توجهی روی عملکرد مالی دارد. در نتیجه واحدهای تجاری می توانند بازده های بلند مدت خود را از طریق کاهش اثرات منفی خود بر اجتماع، به صورت اختیاری، حداکثر نمایند. بنابراین اجرای مسئولیت اجتماعی شرکت پیوستگی و اتحاد میان فعالیت ها و ارزش های سازمان منجر به بهبود موفقیت شرکت ها در بلند مدت می شود و در نهایت منجر به رشد اقتصادی و افزایش توان رقابتی شرکت و بهبود عملکرد مالی آن می گردد. ریسک جز عناصر لاینفک فرآیند تصمیم گیری در سازمان بشمار می آید. تصمیمات مدیران و سرمایه گذاران در راستای افزایش بازده و ثروت از طریق کاهش ریسک نیز می باشد. همچنین محدودیت مالی شرکت مانع از تامین وجوه برای سرمایه گذاری مطلوب می شود و اکثر تحقیقات مساله مسئولیت اجتماعی و ریسک را با سود سنجیده اند و رابطه ی محدودیت مالی و نقدینگی با عملکرد را نادیده می گیرند. لذا هدف از این پژوهش تاثیر مسئولیت اجتماعی و ریسک پذیری شرکت ها بر عملکرد با توجه به متغیر تعدیل گر محدودیت مالی می باشد. داده های پژوهش بر اساس نمونه 455 سال-شرکت از بورس و اوراق بهادار تهران طی سال های 1393-1397 ازمون شده اند جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مسئولیت اجتماعی و ریسک پذیری تاثیر معکوس و معنادار بر عملکرد شرکت دارند. همچنین متغیر تعدیل گر محدودیت مالی بر رابطه بین مسئولیت اجتماعی و عملکرد تاثیر مثبت و معنادار دارد اما بر رابطه ریسک پذیری و عملکرد تاثیر معنادار ندارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، ریسک پذیری، محدودیت مالی، عملکرد
  • سید عرفان لطفی شیخ رضی، کیهان آزادی* صفحات 159-176

     عوامل متعددی در شکل گیری شکاف انتظاراتی دخیل می باشند. هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر شکاف انتظارات عمومی از حسابرسی با تاکید بر نظریه اعتماد اجتماعی با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی فازی است. در این پژوهش ابتدا 13 عامل موثر بر عدم درک مفاهیم حسابرسی و فقدان اعتماد اجتماعی در ایجاد شکاف انتظارات عمومی از حسابرسی با مطالعه پیشینه و ادبیات نظری حسابرسی مشخص شد و به صورت پرسشنامه بازپاسخ از متخصصان مصاحبه گردید و در نهایت با ترکیب آن با نظرات متخصصان 16 عامل شناسایی و با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی، از 24 نفر از خبرگان حسابرسی که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، نظرخواهی شد، سپس با بکارگیری نرم افزار Expert choice2000 عوامل 16 گانه موثر در ایجاد شکاف انتظارات عمومی از حسابرسی رتبه بندی شد. از نظر آزمودنی ها رتبه بندی وزنی عامل ها، عامل «عدم انتقال مفاهیم مد نظر در حسابرسی» بر عدم درک مفاهیم حسابرسی و عامل «رقابت در بازار مالی، حسابرسی و ارایه قیمت های رقابتی برخی از موسسات» بر فقدان اعتماد اجتماعی نسبت به سایر عامل ها اهمیت بیشتری در ایجاد شکاف انتظارت عمومی از حسابرسی دارد. بر اساس نظر خبرگان حسابرسی همه 16 عامل شناسایی شده در ایجاد شکاف انتظارات عمومی از حسابرسی بین حسابرسان و استفاده کنندگان از صورت های مالی موثر می باشند.که در انطباق با مبانی نظری نشان دهنده این مسئله می باشد.

    کلیدواژگان: شکاف انتظارات عمومی، حسابرسی، مدل AHP
  • مهسا الهامی، حمیدرضا وکیلی فرد* صفحات 177-199

     هدف این پژوهش بررسی تاثیر راهبری شرکتی، رقابت پذیری و محافظه کاری مدیریتی بر افشای داوطلبانه اطلاعات بود .روش شناسی این پژوهش ترکیبی بوده است که در گام اول به منظور شناسایی معیارهای سنجش متغیرهای پژوهش از تحلیل فراترکیب با مشارکت متخصصان رشته حسابداری و مدیریت مالی به عنوان اعضای پانل استفاده شد. سپس تلاش گردید تا معیارهای سنجش تایید شده از مرحله تحلیل دلفی را در قالب طیفی از کم اثرترین تا تاثیرگذارترین معیارهای سنجش مرتب نمایند. در نهایت معیارهای سنجش انتخاب شده به عنوان تاثیرگذاترین معیارهای سنجش متغیرهای پژوهش در قالب فرضیه هایی تدوین شدند تا براساس تحلیل رگرسیون در بازه زمانی 1394-1398 براساس ایجاد 355مشاهده سال-شرکت مورد بررسی قرار گیرند. نتایج در بخش کیفی از تایید 6 معیار سنجش نظام راهبری شرکتی؛ 6 معیار سنجش محافظه کاری مدیریتی ، 6 معیار سنجش رقابت پذیری و6 معیار سنجش افشای داوطلبانه حکایت دارد. همچنین نتایج در بخش کمی نیز نشان داد، فرضیه اول، حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار راهبری شرکتی بر روی افشاء پاداش و افشاء تحقیق و توسعه (افشای داوطلبانه) بوده است. هر دو معیار هرفیندال-هیرشمن و سهم بازار (رقابت پذیری) تاثیر مثبت و معنی داری بر روی افشاء پاداش و افشاء تحقیق و توسعه (افشای داوطلبانه) داشت، در نتیجه فرضیه دوم تحقیق نیز تایید شد. محافظه کاری مدیریتی نیز تاثیر منفی و معنی داری بر روی افشاء پاداش و افشاء تحقیق و توسعه (افشای داوطلبانه) داشت.

    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، رقابت پذیری، محافظه کاری مدیریتی، افشای داوطلبانه
  • سعید اسمعیل پور زنجانی، علی رئیس پور*، سنجر سلاجقه صفحات 201-216

    هدف تحقیق، بررسی ابعاد نظارت مطلوب بر حسابرسان در بازار سرمایه ایران است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و روش آن مبتنی‎بر مدل سه‎ شاخگی با رویکرد تطبیقی است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان شاغل در موسسات حسابرسی در ایران است. جمع ‎آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و نظر خبرگان به روش دلفی به کمک پرسشنامه انجام شده‎است. برای بررسی سوالات تحقیق آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری و برای تحلیل داده ها، نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد استفاده قرار گرفت. پس‎از انجام تحقیق، مولفه ‎های ابعاد مدل سه شاخگی در ایران تدوین‏شده و با کشورهای نمونه شامل ایالات متحده، انگلستان، آلمان، استرالیا و مالزی مقایسه و نتایج تحقیق در ایران در سطح خوب و بیش از رضایت بخش قرار گرفت. همچنین این تحقیق نشان می‎دهد که سطح مولفه های نظارت‎بر حسابرسان در ایران و کشورهای توسعه یافته نمونه در سطح بیش از رضایت بخش است و بین ابعاد مدل سه شاخگی نظارت‎بر حسابرسان در ایران و کشورهای توسعه‎یافته نمونه رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: نظارت مطلوب، موسسات حسابرسی، نهاد نظارتی، مدل سه شاخگی، بازار سرمایه
  • بهمن بازگیر، قدرت الله طالب نیا*، حمیدرضا وکیلی فرد، فائق احمدی صفحات 217-228
    به دلیل محدودیت های هزینه یابی بر مبنای فعالیت سنتی (ABC) از جمله داشتن هزینه های زیاد مصاحبه با اشخاص، استفاده از روش های ذهنی و هزینه زا برای تایید اعتبار تخصیص ها، مشکلات نگهداری و به روز رسانی و...، محققان الگوی هزینه-یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) یا الگوی هزینه یابی بر مبنای فعالیت میانه زمان گرا (TDIABC) را پیشنهاد دادند. لیکن در مدل های یاد شده فرض می شود بین هزینه و فعالیت رابطه خطی وجود دارد، در صورتی که تابع هزینه همیشه خطی نیست. برای حل این مشکل و افزایش دقت هزینه یابی، می توان از مدل های هوش مصنوعی و فازی استفاده کرد. لذا در پژوهش حاضر برای نخستین بار به تلفیق روش TDIABC با مدل عصبی- فازی (ANFIS) و مطالعه موردی شرکت گاز استان هرمزگان پرداخته شد. برای این منظور، هزینه فعالیت ها بر اساس روش های ABC، IABC، TDIABC و TDIABC-ANFIS محاسبه شد. در نهایت، نتایج مدل ها با شاخص میانگین قدر مطلق خطا (MAD) با ABC مقایسه شد. نتایج نشان داد که MAD در IABC معادل 74/0، در TDIABC معادل 63/0 و در تمامی ساختارهای طراحی شده TDIABC-ANFIS، در بازه (515/0، 245/0) می باشد. در نتیجه هزینه یابی بر حسب TDIABC-ANFISاز دقت بیشتری در مقایسه با ABC، IABC و TDIABC برخوردار می باشد. همچنین، در میان ساختارهای طراحی شده TDIABC-ANFIS، ساختار Gauss-3- Transig دارای کمترین خطا (245/0) می باشد. در نهایت، از آنجاکه نتایج نشان داد در میان مدل های مورد بررسی، مدل TDIABC-ANFIS به دلیل غیرخطی و فازی کردن رابطه هزینه ها و فعالیت ها، از دقت بیشتری برخوردار می باشد، به مسیولان حوزه حسابداری مدیریت شرکت ها پیشنهاد شد جهت تخصیص بهینه هزینه ها از این الگوی نوین استفاده کنند.
    کلیدواژگان: هزینه یابی، ABC، IABC، TDIABC، TDIABC-ANFIS
  • سارا شفیعی، فریدون رهنمای رودپشتی*، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی، شادی شاهوردیانی، مازیار قاسمی صفحات 229-242
    سرمایه گذاران و دیگر کاربران زمانی می توانند از سودهای شرکت برای تصمیم های سرمایه گذاری و پیش بینی جریان های نقدی و سودهای آینده به طور صحیح بهره گیرند که سودهای شرکت بر مبنای عملکرد مالی واقعی شرکت و نه بر اساس اعمال نظر مدیریت در استفاده از روش های حسابداری، گزارش شده باشد. استانداردهای حسابداری به مدیران اجازه می دهد که طیف وسیعی از اختیارات را در انتخاب روش های مختلف حسابداری برای محاسبه سود در اختیار داشته باشند البته ممکن است مدیران از تمام این اختیارات برای تحقق اهداف شرکت استفاده نکنند. لذا هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی مدیریت سود واقعی در آستانه مقادیر حساس سود می باشد و با استفاده از داده های 148 شرکت به عنوان نمونه پژوهش در دوره زمانی بین سال های 1391 الی 1398 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد در شرکت های مظنون به مدیریت سود در آستانه سود صفر، جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی و هزینه های اختیاری غیرعادی به طور معنی داری کمتر از سایر شرکت ها و در شرکت های مظنون به مدیریت سود در آستانه سود صفر، هزینه های تولید غیرعادی به طور معنی داری بیشتر از سایر شرکت ها است. در شرکت های مظنون به مدیریت سود در آستانه سود پیش بینی شده، جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی و هزینه های اختیاری غیرعادی به طور معنی داری کمتر از سایر شرکت ها است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، آستانه مقادیر حساس سود، جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی، هزینه های اختیاری غیرعادی، هزینه های تولید غیرعادی
  • مهدیه کامران*، غلامحسین اسدی، حمیده اثنی عشری صفحات 243-258
    ارزش شرکت نتیجه اقدامات و تصمیمات مدیریت در ابعاد گوناگون است. در همین حال، شاخصی از چگونگی درک بازار نسبت به شرکت است که منبعث از میزان و نحوه افشای اطلاعات شرکت می باشد. پژوهش پیش رو به دنبال ارایه الگویی غیرخطی از رابطه افشای اختیاری و ارزش شرکت در حضور عواملی است که انتظار می رود مشابه با افشای اختیاری از قابلیت کاهش عدم تقارن اطلاعاتی برخوردار بوده و یا بر میزان مربوط بودن افشای اختیاری تاثیر گذارند. از این رو، بر اساس مبانی نظری و شواهد تجربی، متغیرهایی چون محافظه کاری حسابداری، رقابت در بازار محصول، سطح نگهداشت وجه نقد، حاکمیت شرکتی و بی ثباتی اقتصاد کلان در نظر گرفته شدند و با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR)، وجود رابطه غیرخطی در حضور هر یک از متغیرهای مزبور بررسی گردید. نتایج بررسی در خصوص 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1396 نشان داد که متغیرهای محافظه کاری حسابداری، سطح نگهداشت وجه نقد و بی ثباتی اقتصاد کلان توان ایجاد رابطه غیرخطی میان افشای اختیاری و ارزش شرکت را دارند و حضور متغیر سطح نگهداشت وجه نقد قدرت بیشتری در تبیین مدل دارد. ضریب اثرگذاری افشای اختیاری اطلاعات در سطوح پایین وجه نقد، منفی است اما به ازای مقادیر بیشتر از 0.152 ، این اثر معکوس می شود و تاثیر مثبت بر ارزش شرکت دارد.
    کلیدواژگان: افشای اختیاری، سطح نگهداشت وجه نقد، ارزش شرکت، مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی
  • آیت الله تمری نیا، رضا نظری*، مهدی مرادزاده فرد صفحات 259-270

    پیش بینی بحران های مالی با توجه به اهمیت آن، در مطالعات و مقالات موجود در حوزه حسابداری به صورت گسترده ای مورد بحث واقع شده است. هدف این پژوهش ارایه مدلی مبتنی بر جریانات نقد آزاد و عملیاتی جهت پیش بینی بحران های مالی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.از آنجاییکه جریانات نقد آزاد به عنوان عامل اصلی و تاثیر گذار در مدل مورد نظرمی باشد ، بنابراین با توجه به تیوری جریانات نقد آزاد جنسن ابتدا صحت مفروضات تیوری مذکور جهت بررسی اعتبار آن در بازار سرمایه ایران مورد آزمایش قرار گرفته است.سپس بر اساس نسبت های مالی مبتنی بر جریانات نقد آزاد و عملیاتی مدل نهایی پژوهش ارایه می شود. داده های پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 1560مشاهده از 260 شرکت طی سالهای 1387 تا 1396 بدست آمده است.در این مطالعه برای بررسی اعتبار جریانات نقد آزاد از رگرسیون پنل ترکیبی و برای پیش بینی بحران های مالی از رگرسیون لاجیت استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که مفروضات جریانات نقد آزاد در بازار سرمایه ایران دارای اعتبار بالایی می باشد. بنابراین تیوری جنسن در ایران دارای کاربرد عملی نیز می باشد. علاوه بر این مدل نهایی پژوهش بحران های مالی شرکتها در بازار سرمایه ایران را به نحو مناسبی شناسایی و در مقایسه با مدل رایج آلتمن دقت بالاتری دارد.باتوجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که در بازار سرمایه ایران مدل های مبتنی بر جریانات نقد آزاد قدرت تبیین بیشتری در ارتباط با پیش بینی بحران های مالی دارند.

    کلیدواژگان: جریان نقد آزاد، بحران مالی، استاندارد های حسابداری بین المللی، رگرسیون لاجیت
  • راحله شهسوارزهی نارویی، بهمن بنی مهد*، زهرا پورزمانی صفحات 271-284

    با توجه به اهمیت مدیریت هزینه و گسترش ابعاد مختلف آن و همچنین عملکرد مالی شرکت از جایگاه مهمی در هزینه های عملیاتی شرکت ها و موسسات برخوردار است ، رابطه نظری بین سطوح عملیاتی آن و رفتار هزینه مربوطه مهم و قابل توجه است. توجه. در این مطالعه ، رابطه مثبت بین سرمایه سازمانی و رفتار چسبنده فروش ، هزینه های عمومی و اداری مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که 75 شرکت در بازه زمانی 2007 تا 2013 از بین جامعه آماری به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. از نظر هدف ، مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که در آن ، با رویکرد قیاسی-استقرایی ، اطلاعات اولیه از طریق آزمایش و مشاهده جمع آوری شده و با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. و منجر به تولید نظریه شود. نتیجه تحقیق ارایه مدلی از مدیریت هزینه های عملیاتی براساس رفتار هزینه است که نتایج می تواند به مدیران در طراحی و پیاده سازی یک سیستم مدیریت هزینه کارآمد و تعیین تاثیر م aspectsثر جنبه های مختلف مدیریت هزینه بر عملکرد سازمان ها کمک کند. در نتیجه ، مدیران و صاحبان شرکتها ، با توجه به دلیل فوق ، راهبردهای مربوط به تعدیل این الگوی رفتار هزینه و دستیابی به کارآیی در توزیع ، فروش و هزینه های اداری را می آموزند و از این طریق می توانند عملکرد شرکت

    کلیدواژگان: هزینه، چسبندگی، مدیریت هزینه، رفتار هزینه
  • حسین کامرانی، بیژن عابدینی* صفحات 285-314

    امروزه با توجه به گسترش روزافزون بازارهای مالی و نیاز به جلب سرمایه گذاران داخلی و خارجی یکی از مهم ترین دغدغه های هر شرکت در راستای تامین منابع مالی افشای صحیح اطلاعات مالی است.هدف از این پژوهش تدوین مدل کشف تقلب صورتهای مالی با استفاده از روش های شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبانی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران بود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و تجربی- همبستگی است. جامعه آماری شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران در دوره زمانی 1397-1392است. تحقیقات اخیر مشخص کرده است که سرمایه گذاران در فرایند تصمیم گیری، شرکت هایی را انتخاب می کنند که سود آن ها از پایداری بالاتر و درواقع از کیفیت بالاتری برخوردار باشد. نتایج نشان داد که در بخش آموزش قدرت پیش بینی الگوریتم ماشین بردار پشتیبان حدود 86 درصد و در آزمون حدود 82 درصد بوده است. همچنین قدرت پیش بینی الگوریتم شبکه عصبی در بخش آموزش 81 درصد و در آزمون 78 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: تقلب، صورتهای مالی، شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان
  • بهمن قدیمی، بهمن بنی مهد*، هاشم نیکومرام صفحات 315-323
    ارزیابی ریسک تقلب درحسابرسی یکی ازمهمترین مراحل انجام حسابرسی می باشد،بررسی اثر عواطف فردی درتفکر انتقادی حسابرسان وتاثیر آن بر ارزیابی ریسک تقلب موضوعی بسیارمهم در حوزه حسابرسی می باشد.اثربخشی عواطف فردی در یک واحد تجاری و به موقع انجام دادن وظایف هر فرد و رسیدن به اهداف آن از افکار بسیار مهم یک فرد می باشد.وارزیابی ریسک تقلب یعنی حسابرس باید به اطمینان معقول مبنی برعاری بودن صورتهای مالی از تحریف با اهمیت ناشی از اشتباه یا تقلب دست یابد.نمونه آماری پژوهش شامل 226 نفر از حسابرسان شاغل درحرفه حسابرسی درسال 1398که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند.روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه استاندارد می باشد.به منظور تجزیه وتحلیل آماری داده ها وآزمون فرضیه ها ازمدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شده است.یافته های این مطالعه نشان می دهد اثربخشی عواطف فردی درتفکر انتقادی حسابرس باخطا درارزیابی ریسک تقلب درحسابرسی،تاثیر معنی داری ومثبت دارد. همچنین عواطف منفی یک فرد تاثیر مثبت و معنی داربرتفکر انتقادی دارد.اماتاثیر عواطف مثبت وعواطف منفی برقضاوت حسابرسی درارزیابی ریسک تقلب معنی دارنیست همچنین شواهداین تحقیق بیانگرآن است که تفکرانتقادی حسابرس تاثیر با اهمیت و مثبت بر قضاوت حسابرس درارزیابی ریسک تقلب می گذارد.
    کلیدواژگان: عواطف فردی، تفکر انتقادی، ارزیابی ریسک تقلب درحسابرسی
  • مهران وحدتی، احمد یعقوب نژاد*، آزیتا جهانشاد صفحات 325-340

    با توجه به نقش و اهمیت هشداردهی حسابرسی در کاهش رسوایی های مالی، هدف این پژوهش تدوین مدل هشداردهی حسابرسی با در نظر گرفتن ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر حرفه حسابرسی کشور است. روش تحقیق از لحاظ هدف جزء تحقیقات توسعه ای، از جنبه جمع آوری داده ها جزء تحقیقات اکتشافی و از حیث روش شناسی اجرای کار کیفی است. بر اساس روش شناسی کیفی و رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد، از طریق مصاحبه با 23 نقر از اعضای سازمان حسابرسی تا مرحله اشباع نظری (19 مصاحبه)، در سال 1399 که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند ادامه یافت که نهایتا مدل کیفی هشداردهی حسابرسی ارایه شد که دربردارنده شرایط علی، عوامل مداخله گر و بستر و همچنین راهبردهای مربوط به هشداردهی حسابرسی و پیامدهای هر یک است. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش اعتبارسنجی و زاویه بندی در پژوهش استفاده شد. نتایج در قالب مدل مفهومی که شامل، 7 مقوله برای شرایط علی، 5 مقوله در زمینه بستر، 8 مقوله برای شرایط مداخله گر، 3 مقوله برای راهبرد و 6 مقوله در زمینه پیامد مرتبط با پدیده هشداردهی حسابرسی شناسایی و ارایه شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود نگرشی منفی نسبت به هشداردهی است. اعضای حرفه علاوه بر تاکید بر حمایت قانونی و توجه به ساختار اقتصادی و سازمانی، اعتقاد دارند که فرهنگ سازی و تشویق هشداردهندگان می تواند ترویج هشداردهی، شفاف سازی در محیط تجاری و افزایش اعتبار حرفه را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: هشداردهی، حسابرسان مستقل، نظریه پردازی داده بنیاد
  • محمدباقر محمد زاده مقدم، علی اسماعیل زاده مقری*، نگار خسروی پور صفحات 341-355

    هدف اصلی تمام موسسات حسابرسی افزایش کارایی و اثربخشی است. نیروی انسانی در سطحسازمانها و شرکتها شامل مجموعه ای از افراد با نیازهای بی شمار است. اگر کلیه نیازهای این افرادرفع گردد و همچنین از انگیزه کافی برخوردار باشند، استعدادها و تواناییهای خود را در جهت اهدافآن سازمان به کار خواهند گرفت و بالعکس اگر این افراد در مسئولیت محول شده به آنان به خوبیعمل نکنند آن گاه آن سازمان در رسیدن به اهداف و همچنین انجام وظایف در قبال صاحبکارانطرف قرارداد خود با مشکل مواجه خواهد شد فرضیه پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد . با توجه به هدف تحقیق جامعه آماری ، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در نظر گرفته شده است . تعداد پاسخ دهندگان 304 نفر بودند. .آگاه بودن از وجود اشکال مختلف سوگیری های شناختی که بر تصمیم گیری حسابرسان اثر می گذارد اولین قدم برای چیرگی بر آنهاست .رویدادهای گوناگون در اقتصاد جهان و رسوایی های مالی و آثار مخرب آنها اعتماد عمومی به حرفه حسابرسی را خدشه دار کرده است.

    کلیدواژگان: سوگیری شناختی حسابرسان، هوش معنوی، سبک حسابرس
  • جعفر خانمحمدی فرد، فرزین رضایی*، ایوب احمدی موسی آبادی صفحات 357-372
    افزایش درجه ابهام اطلاعاتی از منظر نااطمینانی سهامداران در بازار سهام به دلیل افزایش انتشار اطلاعات شرکت ها، موجب واگرایی تصمیمات مدیران و سهامداران می شود. هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر ابهام زیاد در اطلاعات حسابداری بر رابطه بین کارایی سرمایه گذاری به عنوان یکی از تصمیمات مدیران بر ارزش بازار سهام شرکت ها و بازده غیر عادی انباشته شرکت ها بعنوان معیارهای تصمیمات سهامداران می باشد. بدین منظور داده های 101 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران طی سال های 1386 تا 1396 از طریق داده های ترکیبی مورد بررسی و آزمون قرار می گیرند. برای تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان و اندازه گیری درجات ابهام در اطلاعات حسابداری از دو معیار محافظه کاری مشروط و نامشروط استفاده می گردد. به علاوه به منظور آزمون تطبیق دهی تصمیمات عقلایی مدیران و سهامداران در سطح ابهام زیاد از آزمون کروسکال-والیس جهت بررسی مقایسه میانگین گروه ها بهره گرفته می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین گروه های مختلف در سطح ابهام زیاد تنها در سطح بالای محافظه کاری نامشروط بین تصمیمات مدیران و سهامداران با معیار بازده غیرعادی انباشته متفاوت است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تطابق (عدم تطابق) تصمیمات سهامداران و مدیران تحت تاثیر ابهام زیاد اطلاعات حسابداری کاهش (افزایش) می یابد.
    کلیدواژگان: تصمیمات عقلایی مدیران، تصمیمات عقلایی سهامداران، ابهام در اطلاعات حسابداری
|
  • Morteza Akbari, Faegh Ahmadi, HamidReza Shammakhi *, MohammadHossein Ranjbar Pages 1-18

    One of the most important issues that is currently considered in most researches is the discussion of avoidance and its influencing factors and the results. Theoretically, tax avoidance is an attempt to reduce tax payments, so many companies appear to be involved in tax avoidance, so determining the factors that influence the level of tax avoidance in companies is important so far as a comprehensive indicator for it is not provided. Therefore, this study presents a comprehensive index for assessing tax avoidance by considering different indices using mathematical method. Also for testing and evaluation of the designed model, data from 152 companies during 2012-2019 were used in mixed method. For this purpose, a questionnaire was prepared and distributed among the experts about the weight and importance of the criteria considered for measuring corporate tax avoidance and the weight and importance of criteria were determined using one of the methods of multi-criteria decision making model (Shannon entropy). Confirmatory factor analysis was also used to measure the hidden variable relationships in this tax avoidance study; the results show that the proposed model is a good indicator for tax avoidance.

    Keywords: Tax Avoidance, Comprehensive Tax Avoidance Index, Multi-criteria Decision Making Model
  • Darioush Akhtarshenas *, Fereshteh Ahmadi Pak, Isaac Behshour Pages 19-32
    Accounting and taxation are two separate fields with different objectives, but they have one thing in common. In fact, accounting earnings are always the starting point to calculate income taxes. Taxable incomes are determined based on regular accounting procedures and tax-related laws. Moreover, one of the cases related to increased audit risks, which results in the alterations of quality, is high differences between book accounting earnings and taxable incomes. On this basis, the aim of present research to investigate the effects of earnings quality on the relationship of the difference between accounting earnings and taxable incomes with audit quality. In this regard, the statistical sample of the study includes data of 91 companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2014-2017. Multivariate linear regression was used to test hypotheses. Findings indicated that earnings quality has a moderating role in the relationship of the difference between accounting earnings and taxable incomes with audit quality, so that corporations with high differences between accounting earnings and taxable incomes enjoy higher audit quality. That is, book-taxable income differences represent an observable measure of earnings quality, which has some effects of decisions made by auditors.
    Keywords: Difference between accounting earnings, taxable incomes, Earnings Quality, Audit quality
  • Ali Aghajani, Gholamreza Mahfoozi *, Fazel MOHAMMADI NODE, Farzin Rezaei Pages 33-48
    Economically, sustainable income is a key issue for governments. They try to compensate the expenses by tax revenues. This is regarded as an index of social sustainability and political security.One of the government goals is tax collection coinciding with giving services. Companies have different symmetry of time for receiving services and paying taxes at different stages of their life,Therefore, the purpose of this study is the evaluating of tax coinciding and expense matching through the life cycle of firms. Data from 88 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2011-2017 were used to test the hypotheses.The results show that firstly,there is a meaningful relationship between matching of incomes and costs in the growth and maturity stage but it isnot found in the declining one. secondly, tax coincidance at the growth and maturity stage of the firms life cycle is significantly different, but in the decline stage, no significant difference was found.Thirdly,tax coincidance of firms with high matching degree in costs is more than that of the low matching degree costs .finally,tax coincidance of the firms in declining stage with high matching in costs is less than that of low matching degree.
    Keywords: Tax coincidence, Matching expenses with earning, Firms life cycle
  • Reza Golestani, Seyed Hossein Nasl Mosavi *, MohammadMehdi Abasian Feridoni Pages 49-62

    The main purpose of this study is to evaluate the role of the firm's life cycle in measuring conservatism based on some conditional conservatism models. The statistical population of the study is 2008-2009, which includes a random sample of 180 company observations that were divided into three stages of life cycle using Dickinson's (2011) model variables. Multivariate regression technique with cross-sectional data was used to test the hypotheses. Then, using the initial models of conservative measurement, the error values ​​of each model were compared with the error values ​​obtained from the life cycle-adjusted models. The results show that the coefficients of determination in Dichfang modified model are not significantly higher than the original model. However, in the wing models of Shivakumar and Khan Watts, the increase of the coefficient of determination is significant compared to the original model. Therefore, except for the Duchess Tung model, in the other two models, the inclusion of life cycle in the model increases the prediction power of the models.

    Keywords: company life cycle, earnings management, Conditional Conservatism
  • Mohammadreza Nikbakht *, Akbar Rahimi Poor Pages 63-79

    With increasing competition in production and services, organizations are finding the need for indicators and models to evaluate their performance. The weakness of traditional measurement criteria and the changing competitive environment have suggested the need to redesign performance measurement systems in organizations. One of the most successful tools in implementing the strategic plans of the organization in order to achieve a new performance measurement system is the sustainable balanced scorecard system.The statistical sample of the present study was 286 senior executives and experts of Capital Bank who were selected based on Cochran formula after pre-test and Cronbach's alpha calculation.In this study, Holland's (1999) two-stage method is used to model and test hypotheses using the partial least squares method.The results of this study show that the highest value of the coefficients belong to the growth and learning index and the lowest value belongs to the social index. Statistically all the research hypotheses were also confirmed. In other words, all dimensions of sustainable balanced scorecard (seven dimensions) have a positive and significant relationship with performance evaluation in private banks.

    Keywords: Performance evaluation, Balanced Scorecard, Sustainable Balanced Scorecard
  • Solmaz Farazdaghi, Sina Kheradyar *, Mahmood Samadi Largani Pages 81-93
    The purpose of the present study was to investigate the effect of the characteristics of the independent auditor on the relationship between internal control weakness and accruals quality in listed companies in Tehran Stock Exchange. Accrual quality, dependent variable, and weak internal control were considered as independent variables. Three different characteristics of the independent auditor, including expertise in the auditor industry, auditor firm, and audit firm rank are used as moderating variables. In order to calculate the research variables, the data of 159 companies in the period 2011-2011 were used. The research is applied, descriptive and correlational. Testing hypotheses using regression models shows that there is a significant inverse relationship between weak internal control and accrual quality It is also observed that by incorporating variables related to the characteristics of the independent auditor in the model, the relationship between the two variables has been adjusted in some cases, so that expertise in the auditor industry and auditor tenure as one of the dimensions explaining the weakness of internal control over the relationship between The weakness of internal control and the quality of accruals are effective and confirm this finding. On the other hand, the rating of the audit firm is not an effective variable on the relationship between the weakness of internal control and the quality of accruals of companies.
    Keywords: Internal Control Weakness, accruals' quality, Auditor Quality
  • Reza Mohammadi, Roya Darabi *, Fatemeh Sarraf Pages 95-110

     Audit committees are one of the main pillars of the corporate governance system. The short history of the establishment of audit committees in Iran has brought many challenges to its implementation. In this study, various aspects of the challenges of the Audit Committee in Iran and its promotion strategies were investigated for the first time, using a qualitative approach and with the help of contextual theory and the use of in-depth interviews, the main stakeholders of the Audit Committee. The study was completed by 31 interviews using the snowball method. The research data were analyzed using open, central, and selective coding, which is specific to the contextual theory approach, to obtain an integrated model of all determinants in interviews and notes. The identified factors have been tested using Delphi method.Based on the obtained results, the most important challenges of implementation and obstacles to the implementation of efficient audit committee were classified and presented in a multifaceted manner, including regulatory, environmental and cultural characteristics. The findings indicate many challenges in various dimensions for the implementation and implementation of an efficient and quality audit committee in Iran. A selection of research data and challenges in various dimensions were also presented at the end. Finally, the model obtained from the interviews was approved by two of the participants and two professional experts.

    Keywords: Audit Committee, Audit Committee Performance, Grounded Theory, Delphi method
  • Pages 111-128

    Organizations compete for resources and customers and must somehow evaluate the results of their decisions and actions. Therefore, management accounting has become a vital element of the organization that helps managers to plan and control their operations. And in all circumstances, in this study, we try to present the model of performance evaluation of companies, under the influence of management accounting tools with emphasis on contingency approach. In this research, the criteria have been identified using the opinion of experts. At this stage, content analysis method has been used. . To test the model, the structural equation modeling and Smart PLS software software approach has been used. The statistical population studied is the companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical sample of the study consists of 360 experts and accountants of companies. The results showed that the use of new management accounting tools has a positive and significant effect on the company's performance. Also, the research findings indicate that three contingency factors, including market competition, environmental uncertainty and company size, significantly and positively adjust the relationship between the use of new management accounting tools and company performance

    Keywords: Organizational Performance, management accounting, contingency theory, Cost Management
  • Mahboubeh Fotouhi Khankahdani, Akram Taftiyan *, Mehdi Nazemi Ardakani Pages 129-144
    The reporting gap between the expectations of investors and business units led to the importance of information disclosure about the future of companies to facilitate the process of decision- making and investment. The purpose of this study is to design a pattern to disclose forward-looking information. The methodology of research is qualitative and a grounded theory is used. For data collection, a review of the literature was performed and finally, results were completed and reinforced by the interview. The participants consist of 30 financial experts and capital market actors who were selected by a theoretical sampling method and a semi-structured interview was performed to achieve theoretical saturation. For the reliability and validity of data, a variety of methods such as data consensus, members’ control, and Strauss acceptance index are used. In the obtained model, the pivotal literature was analyzed in four dimensions namely CEO’s prediction, financial and non-financial information disclosure, future strategies, the information of investors and managers; then the final model was developed and presented regarding the causal conditions, intervening factors, context and as well as the strategies for future information disclosure and its outcomes. Finally, the pattern of forward-looking information disclosure includes 11 main categories and 43 sub-categories.
    Keywords: Forward-Looking Disclosure, Forward-Looking, Historical information, Grounded Theory
  • Nasrin Dadashi, MohammadReza Pourali * Pages 145-158

    The willingness and insistence of the business unit to commit to social responsibility in all dimensions have a significant effect on financial performance. Therefore, the implementation of corporate social responsibility, leads to improving the success of companies in the long run and ultimately leads to economic growth and increase the competitiveness of the company and improve its financial performance. Risk is an integral element of the decision-making process in the organization. The decisions of managers and investors are in line with the increase in returns and wealth through risk reduction. Also, the company's financial constraint prevent the provision of funds for the desired investment, and most researches has measured the issue of social responsibility and risk with profit, and ignores the relationship between financial constraint and liquidity with performance. Therefore, the purpose of this study is the effect of corporate social responsibility and risk-taking on performance with respect to the moderator variable of financial constraint. The research data were tested based on a sample of 455 years-participating from the Tehran stock exchange during the years 2014-2018, it has been used to test the research hypotheses, multivariate linear regression with combined data. Findings of study show that social responsibility and risk-taking have a significant and inverse effect on company performance. Also, the moderator variable of financial constraint has a positive and significant effect on the relationship between social responsibility and performance, but does not have a significant effect on the relationship between risk-taking and performance.

    Keywords: Social responsibility, Risk taking, Financial Constraint, Performance
  • Seyed Erfan Lotfi Sheikh Razi, Keyhan Azadi * Pages 159-176

    Several factors are involved in the formation of the expectation gap. The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the gap between public expectations of auditing with emphasis on social trust theory using fuzzy hierarchical analysis. In this study, first 13 effective factors were identified on the lack of understanding of audit concepts and social distrust in making public expectations gap from auditing by the past study and theoretical literature, the experts were interviewed by an open-ended questionnaire and finally, 16 factors were founded with combining it by the experts’ opinion. For surveying from 24 auditing experts who were selected as targeted sampling used pairwise comparison questionnaire. Then, 16 effective factors in making the public expectations gap of auditing were ranked by applying Expert Choice Software 2000. In terms of subjects weight ranking of factors, the factor of "no transfer of concepts considered in the audit", on the lack of understanding of audit concepts and the factor of "competition in the financial market, auditing and offering competitive prices of some institutions" on the lack of social trust more important than other factors is creating a gap in public expectations of the audit. According to auditing experts, all 16 identified factors are effective in creating a gap in public expectations of auditing between auditors and users of financial statements. Which in accordance with theoretical foundations shows this issue.

    Keywords: Public Expectations Gap, Auditing, AHP model
  • Mahsa Elhami, HamidReza Vakili Fard * Pages 177-199

     The purpose of this study was to investigate the effect of corporate governance, competitiveness and managerial conservatism on voluntary disclosure of information. Panel members were used. Then, an attempt was made to arrange the measurement criteria approved from the Delphi analysis stage in the form of a range from the least effective to the most effective measurement criteria. Finally, the selected measurement criteria as the most effective criteria for measuring research variables were developed in the form of hypotheses to be examined based on regression analysis in the period 2015-2019 based on the creation of 355 year-company observations. Results in the qualitative part of the approval of 6 criteria for measuring the corporate governance system; There are 6 criteria for measuring managerial conservatism, 6 criteria for measuring competitiveness, and 6 criteria for measuring voluntary disclosure. The results in the quantitative part also showed that the first hypothesis indicates a positive and significant effect of corporate governance on reward disclosure and research and development disclosure (voluntary disclosure). Both Herfindahl-Hirschman criteria and market share (competitiveness) had a positive and significant effect on reward disclosure and R&D disclosure (voluntary disclosure), thus confirming the second research hypothesis. Managerial conservatism also had a significant negative impact on reward disclosure and R&D disclosure (voluntary disclosure).

    Keywords: corporate governance, Competitiveness, managerial conservatism, Voluntary Disclosure
  • Saeed Esmaeilpou Zanjani, Ali Raeis Pour *, Senjer Salajeqhe Pages 201-216

    The aim of this study is to investigate the dimensions of good supervision of auditors in the Iranian capital market. This is an applied research and its method is based on Three-Pronged Model with a comparative approach. The statistical population of the study includes experts’ auditors in auditing firms in Iran. Data collection was done through library studies and expert opinion by Delphi method using a questionnaire. SPSS and AMOS software were used for data analysis. After conducting research, the dimensions of the Three-Pronged Model in Iran were developed and compared with sample countries including the United States of America, United Kingdom, Germany, Australia and Malaysia and the results of research in Iran were at a good and more than satisfactory level. This study also shows that the level of auditors 'supervision in Iran and developed countries is more than satisfactory and there is a significant relationship between the dimensions of the three-pronged model of auditors' supervision in Iran and developed countries.

    Keywords: Optimal Supervision, Auditing Firms, Regulatory Institution, three-pronged model, capital market
  • Bahman Bazgir, Ghodratallah Talebnia *, Hamidreza Vakilifard, Faegh Ahmadi Pages 217-228
    Given the drawbacks of the conventional Activity-Based Costing model (ABC), including the high costs of interviewing individuals, application of subjective and costly methods for the validation of allocations, as well as the maintenance and renovation issues, etc., the costing model researchers have proposed the Time-Driven Activity-Based Costing (TDABC) model or Time-Driven Intermediate Activity-Based Costing (TDIABC) model. In TDABC and TDIABC models, a linear association is presumed between cost and activity, while the cost function is not always linear. Artificial intelligence (AI) and fuzzy logic models could be used to resolve this issue and further improve the costing accuracy. Accordingly, the present study implemented the TDIABC method in combination with the Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) model for the first time and further embarked on a case study of the Hormozgan Province Gas Company. To this end, activity costs were determined based on the TDIABC, IABC, ABC, and TDIABC-ANFIS methods, respectively. At last, the costing results based on the Mean Absolute Deviation (MAD) were compared with the ABC method's results. The comparison results denoted that MAD in IABC is 0.74, 0.263 in TDIABC, and within the (0.245, 0.515) range in all structures designed via TDIABC-ANFIS. Hence, TDIABC-ANFIS costing is confirmed to be more accurate in comparison to the ABC, IABC, and TDIABC methods. Also, the Gauss-Transig-3 structure was determined to render the lowest error (0.245) among all structures designed with the TDIABC-ANFIS method.
    Keywords: Costing, ABC, IABC, TDIABC, TDIABC-ANFIS
  • Sara Shafiee, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Hamidreza Kordlouie, Shadi Shahverdiani, Maziar Ghasemi Pages 229-242
    Investors and other users can use the company's earnings correctly for investment decisions and forecast cash flows and future earnings when the company's earnings are based on the actual financial performance of the company and not on the management's opinion in using the accounting methods. Accounting standards allow managers to have a wide range of options in selecting different accounting methods to calculate earnings, although managers may not use all of these options to achieve the company's goals. Therefore, the main purpose of this study is to investigate real earnings management on the threshold of sensitive earnings and using the data of 148 companies as a research sample in the period between 1391 to 1398 has been done. The results showed that in companies suspected of earnings management on the verge of zero earnings, abnormal operating cash flows and abnormal discretionary costs are significantly lower than other companies and in companies suspected of earnings management on the verge of zero earnings, costs Abnormal production is significantly higher than other companies. Abnormally operating cash flows and abnormal discretionary expenses are significantly lower in companies suspected of earnings management on the expected earnings threshold.
    Keywords: Real Earnings Management, Sensitive Earnings Amounts Threshold, Abnormal Operating Cash Flows, Abnormal Optional Costs, Abnormal Production Costs
  • Mahdieh Kamran *, Gholamhosein Asadi, Hamideh Asna Ashari Pages 243-258
    The value of the company is the result of various management actions and decisions. At the same time, it is an indicator of how the market perceives the company that is derived from the extent and manner of disclosing information. This study seeks to provide a non-linear model of the relationship between voluntary disclosure and firm value in the presence of factors that are expected to have a similar capability to reduce information asymmetry or to influence the value relevance of voluntary disclosure. Accounting conservatism, product market competition, cash holding levels, corporate governance and macroeconomic instability were considered according to the theoretical and empirical literatures and using the panel smooth transition regression model (PSTR), the existence of a nonlinear relationship in the presence of each of these variables was investigated. The results of analysis of 124 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2013 to 2016 showed that accounting conservatism, cash holding level and macroeconomic instability variables are able to establish a nonlinear relationship between voluntary disclosure and firm value but the presence of cash holding level variable has more power in explaining the optimal relationship. Also, the effect of voluntary disclosure of information at low cash levels is negative, but for values greater than 0.152, this effect is reversed and has a positive effect on firm value.
    Keywords: voluntary disclosure, cash holding level, firm value, panel smooth transition regression
  • Ayatollah Tamrinia, Reza Nazari *, Mahdi Moradzade Fard Pages 259-270

    The prediction of financial crises is widely discussed due to its importance in studies and articles in the field of accounting. The purpose of this study is to provide a model based on free and operational cash flows to predict financial crises in the Tehran Stock Exchange, since free cash flows are the main and influential factor in the model, so according to current theory Jensen's has first tested the validity of the theory in order to examine its validity in the Iranian capital market. Then, based on the financial ratios based on free and operating cash flows, the final research model is presented. The research data were obtained using samples including 1560 observations from 260 companies from 2008 to 2017. These data are calculated according to international accounting standards. In this study, regression of the combined panel was used to examine the validity of free cash flows and Logit regression was used to predict financial crises. The research findings show that the assumptions of free cash flows in the Iranian capital market have a high validity, so Jensen's theory has a practical application in Iran. In addition, the final research model identifies companies' financial crises in the Iranian capital market in a proper manner and has a higher accuracy compared to the current Altman model. Based on the results of this study, it can be said that in the Iranian capital market, models based on free cash flows have more explanatory power in relation to predicting financial crises.

    Keywords: Cash flow, Financial crises, international accounting standards, Logit Regression
  • Raheleh Shahsavarzehi Narouei, Bahman Banimahd *, Zahra Porzamani Pages 271-284

    Given the importance of cost management and the expansion of its various dimensions as well as the financial performance of the company has an important place in the operating costs of companies and institutions, the theoretical relationship between its operational levels and related cost behavior is important and significant Attention. In this study, the positive relationship between organizational capital and the sticky behavior of sales, public and administrative costs has been investigated and tested. The statistical population of the study includes companies listed on the Tehran Stock Exchange that 75 companies in the period 2007 to 2013 have been selected from the statistical population by a systematic elimination method. In terms of purpose, the present study is a descriptive-correlational study in which, with a deductive-inductive approach, the primary information is collected through experiment and observation and analyzed using statistical methods. And lead to the production of theory. The result of the research is to present a model of operating cost management based on cost behavior that the results can help managers in designing and implementing an efficient cost management system and determine the effective impact of various aspects of cost management on the performance of organizations. As a result, managers and owners of companies, considering the above reason, learn the strategies related to adjusting this cost behavior pattern and achieving efficiency in distribution, sales and office costs, and through this, they can guide the performance of the firm

    Keywords: Cost, Adhesion, Cost Management, cost behavior
  • Hossein Kamrani, Bijan Abedini* Pages 285-314

    Formulation of Financial Statement Fraud Detection Model Using Artificial Neural Network and Support Vector Machine Approaches in Companies Listed in Tehran Bahador Stock ExchangeAbstract:Nowadays, due to the increasing expansion of financial markets and the need to attract domestic and foreign investors, one of the most important concerns of any company is to finance the correct disclosure of financial information. Artificial and support vector machines were listed at companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present study is a kind of applied and empirical-correlation research. The statistical population includes the companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period 1972-1999. Recent research has shown that investors in the decision-making process select companies whose profitability is higher and in fact higher quality. The results showed that in the training section the predictive power of the support vector algorithm was about 86% and in the test about 82%. Also, the prediction power of neural network algorithm was 81% in training and 78% in test.

    Keywords: fraud, Financial Statements, Artificial Neural Network, Support Vector Machine
  • Bahman Ghadimi, Bahman Banimahd *, Hashem Nikoomaram Pages 315-323
    One of the essential levels of the audit is the fraud risk assessment. In addition, a crucial subject of the audit is investigating the effect of individual moods in auditors’ critical thinking and its effect on fraud risk assessment. On the other hand, the most important thoughts of a person consist of individual moods effectiveness in a business entity, perform the tasks of each person in time, and achieving its goals. Fraud risk assessment is that the auditor must ensure that the financial statements have no distortion caused by mistake or fraud. In the present study, the statistical population consists of 226 auditors in 2019 which are selected with random sampling. This research approach is descriptive-survey and used standard questionnaires. Data and hypotheses tests of the structural equation modeling were analyzed by LISREL software. The present study resulted that individual moods effectiveness has a significant impact on audit critical thinking with error in fraud risk assessment. Furthermore, negative moods have a significant impact on critical thinking. Positive and negative moods no significant impact and auditor critical thinking have a significant impact on audit judgment in fraud risk assessment
    Keywords: Individual moods, critical thinking, Fraud Risk Assessment
  • Mehran Vahdati, Ahmad Yaghobnejad *, Azita Jahanshad Pages 325-340

    Considering the role and importance of audit Whistleblowing in reducing financial scandals, the purpose of this study is to develop an audit Whistleblowing model by considering the environmental characteristics and conditions governing the audit profession in the country. In terms of purpose, research method is part of development research, in terms of data collection is part of exploratory research and in terms of methodology is quality work. Based on the qualitative methodology and the approach based on the data theory of the foundation, through interviews with 23 members of the audit organization up to the theoretical saturation stage (19 interviews), in 2020, which were selected by snowball sampling method, which finally A qualitative model of audit Whistleblowing was presented that includes causal conditions, intervening factors and context as well as strategies related to audit Whistleblowing and the consequences of each. To obtain data validity and validity, two methods of validation and angulation were used in the research. The results were identified and presented in the form of a conceptual model that includes 7 categories for causal conditions, 5 categories for intervention, 8 categories for intervening conditions, 3 categories for strategy and 6 categories for outcome related to the audit Whistleblowing phenomenon. Discussion and Conclusion The results of the study indicated that there is a negative view of Whistleblowing, at the same time, in addition to emphasizing legal support and paying attention to the economic and organizational structure, members of the profession believed that by creating a culture and encouraging warnings,

    Keywords: Whistleblowing, Independent Auditors, Grounded Theory
  • MohammadBaqer Mohammadzadeh Moghaddam, Ali Ismailzadeh Moghari *, Negar Khosravi Pour Pages 341-355

    The main goal of all auditing firms is to increase efficiency and effectiveness. Manpower at the level Organizations and companies include a set of people with countless needs. If all the needs of these people Be motivated and also have enough motivation, talents and abilities to aim They will employ that organization and vice versa if these people are assigned the responsibility well Do not act then the organization in achieving the goals as well as performing duties to the owners The contracting party will face a problem. The research hypothesis of structural equation modeling method was analyzed using Smart PLS software. According to the purpose of the research of the statistical community, auditors working in the auditing organization and auditing firms are considered members of the Iranian Society of Certified Public Accountants. The number of respondents was 304. Awareness of the existence of various forms of cognitive bias that affect auditors' decisions is the first step to overcoming them.

    Keywords: Auditors' cognitive bias, spiritual intelligence, Auditor Style
  • Jafar Khan Mohammadi Fard, Farzin Rezaei *, Aiyuob Ahmadi Moosa Abadi Pages 357-372
    Increasing the degree of information uncertainty from the perspective of shareholder uncertainty in the stock market as a result of the increasing information dissemination of companies, diverges the decisions of managers and shareholders. The main purpose of this study is to investigate the effect of high uncertainty on accounting information on the relationship between investment efficiency as one of the managers' decisions on the stock market value of companies and the abnormal return of companies as shareholder decision criteria. For this purpose, the data of 101 manufacturing companies listed on Tehran Stock Exchange and Tehran Stock Exchange during the years 1386 to 1396 are examined and tested using combined data. Both conditional and unconditional conservative criteria are used to decide uncertainty and measure the degree of uncertainty in accounting information. In addition, the Kruskal-Wallis test is used to test the comparisons of mean groups in order to test the rational decisions of managers and shareholders at high ambiguity level. The results show that between different groups at high ambiguity level only at high level of unconditional conservatism do managers 'and shareholders' decisions differ with accumulated abnormal returns. The results also showed that the (mismatch) decisions of shareholders and managers are reduced (increased) due to the high ambiguity of accounting information.
    Keywords: Managers logical decision, Stockholders logical decision, Accounting information ambiguity