فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا میرابی، مهناز مهرابی زاده هنرمند*، فریبا حافظی، فرح نادری، پروین احتشام زاده صفحات 1-15

    خانواده یک محیط پر محبت و حمایت کننده برای اعضای خانواده تعریف می کنند، چنانچه خانواده گرفتار کشمکش، کژکاری و خشونت درونی بین افراد شود، جایگاه خود را به عنوان یک پایگاه عاطفی-روانی برای اعضای خود از دست می دهد. در این میان تعارضات زناشویی یکی از مشکلاتی است که که در تمام دنیا خانواده ها با آن مواجه اند. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی هیجان محور و درمان کوتاه مدت راه حل محور بر بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در زنان دارای تعارض زناشویی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز روان شناختی شهر اهواز در سال 1398 بود که تعداد 45 زن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های تعارض های زناشویی (MCQ)، بهزیستی روان شناختی (PWB) و انعطاف پذیری کنشی (CD-RIS)، استفاده شد. پژوهش حاضر از نظر روش آزمایشی میدانی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایش اول، مداخله طرحواره درمانی هیجان محور (12 جلسه 120 دقیقه ای)  و گروه آزمایش دوم، درمان کوتاه مدت راه حل محور (6 جلسه 120 دقیقه ای) دریافت کردند و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. نتایج نشان داد که هر دو مداخله درمانی در افزایش بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در زنان دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز روان شناختی موثر واقع شدند. اما بین اثربخشی دو درمان بر بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در زنان دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز روان شناختی، تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین می توان، از طرحواره درمانی هیجان محور و درمان کوتاه مدت راه حل محور در جهت افزایش بهزیستی روان شناختی و انعطاف پذیری کنشی در زنان بهره برد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجان محور، درمان کوتاه مدت راه حل محور، تعارض زناشویی، بهزیستی روان شناختی، انعطاف پذیری کنشی
  • سید اسماعیل هاشمی*، سید محمدجواد موسوی نیا، آتوسا قاسمی نژاددهکردی صفحات 16-33

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس 18 ماده ای تعارض کار-خانواده ساخته کارلسون و همکاران (2000) به عنوان جامع ترین مقیاس تعارض کار-خانواده موجود و مقیاس 6 ماده ای تعارض کار-خانواده ساخته متیوز و همکاران (2010)، به عنوان مقیاسی کوتاه با تعداد ماده های کم انجام شد. بدین منظور 350 نفر از کارکنان شرکت حفاری شمال شعبه اهواز در پژوهش شرکت کردند و پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند. بررسی همسانی درونی سوالات پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و همبستگی هر سوال با نمره کل آزمون نشان داد این دو مقیاس از پایایی قابل قبولی برخوردار هستند. به منظور بررسی اعتبار (روایی) مقیاس ها از دو روش استفاده شد. اول) تحلیل عامل تاییدی، مطابق با انتظار نشان داد که مدل های سه عاملی برای مقیاس تعارض کار-خانواده و خانواده-کار کارلسون و همکاران (2000)، و همچنین مدل دو عاملی برای مقیاس تعارض کار-خانواده و خانواده-کار متیوز و همکاران (2010)، به خوبی با داده ها برازش دارند. دوم) نتایج حاصل از بررسی اعتبار تجربی نشان داد، هر دو مقیاس تعارض کار-خانواده با مقیاس افسردگی رابطه مثبت و با مقیاس های رضایت از زندگی و شادکامی ذهنی رابطه منفی دارند. در مجموع یافته های تحقیق نشان دادند که هر دو مقیاس تعارض کار-خانواده، همسان با پژوهش های انجام شده قبلی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردارند. در نتیجه از آن می توان برای سنجش این سازه در کارکنان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، افسردگی، رضایت از زندگی، شادکامی ذهنی
  • شهرام واحدی*، میرمحمود حاجی میرآقا، زکیه نجاریان صفحات 34-46

    عدم سازگاری کودکان با طلاق والدین شان می تواند اثرات زیان بار و مخربی روی کارکرد روان شناختی و حتی وضعیت جسمانی آن ها داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مثبت نگری بر کاهش مشکلات رفتاری درونی سازی شده کودکان طلاق بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 40 نفر از کودکان طلاق مقطع ابتدایی شهرستان عجب شیر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت  تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) اختصاص یافتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه سیاهه رفتاری کودک (CBCL) استفاده شد. برای گروه آزمایشی 15 جلسه برنامه مداخله مثبت نگری ویژه کودکان طلاق طی 5 هفته متوالی برگزار شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از روش کوواریانس تک متغیره استفاده شد و نتایج پژوهش نشان داد که مشکلات رفتاری درونی سازی شده کودکان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. بنابراین می توان گفت که آموزش مثبت نگری،  مشکلات درونی شده کودکان را کاهش داده و در این زمینه به آنها کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری، مشکلات رفتاری درونی سازی شده، کودکان طلاق
  • مهدی قزلسفلو، مهدی رستمی* صفحات 47-64

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش  پیش از ازدواج به شیوه گاتمن در مقایسه با مدل سیمبیس (SYMBIS) بر الگوها و آسیب های زوج های نامزد ترکمن بود. روش پژوهش نیمه تجربی با دو گروه آزمایش، یک گروه گواه، طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه بود و 24 زوج از بین زوج های نامزد ترکمن که در بازه زمانی مرداد تا آبان ماه 1398 به مرکز مشاوره راه نوین زندگی شهرستان گنبدکاووس مراجعه کرده بودند به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی غنی سازی پیش از ازدواج به شیوه گاتمن (8 زوج=16 نفر)، غنی سازی پیش از ازدواج مبتنی بر مدل سیمبیس (8 زوج= 16 نفر) و گروه گواه (8 زوج=16 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان هر سه گروه پرسشنامه ارزیابی و سنجش الگوها و آسیب های پیش از ازدواج رستمی، نوابی نژاد و فرزاد (1398) را در سه مرحله تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد تاثیر مداخله پیش از ازدواج گاتمن و مداخله پیش از ازدواج مدل سیمبیس بر الگوهای ناکارآمد ارتباطی (44/6 F=، 003/0P=)، الگوهای ناکارآمد مدیریت رابطه (68/3 F=، 033/0P=)، نظام ارزشی زوج ها  (17/9 F=، 001/0P=)، ذهنیت طرحواره ای (80/3 F=، 030/0P=) و اثرات مخرب خانواده اصلی (58/11 F=، 001/0P=) موثرند و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده است. از آنجایی که هر دو روش منجر به بهبود الگوها و آسیب های پیش از ازدواج در شرکت کنندگان می شود، می توان از آن به عنوان مداخله ای موثر برای حل مشکلات و بهبود رابطه زوج های نامزد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پیش از ازدواج، گاتمن، سیمبیس، زوج های نامزد
  • مسعود اخگر*، مریم فاتحی زاده صفحات 65-78

    هدف پژوهش حاضر، اثر بخشی آموزش هوش هیجانی بر بهبود انتظارات از ازدواج و افزایش مهارت تنظیم هیجانی جوانان درآستانه ازدواج بوده است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان پسر در آستانه ازدواج دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر اصفهان در سال تحصیلی 98-97 بودند. از بین دانشجویان، داوطلبین شرکت در برنامه آموزش هوش هیجانی، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 9 جلسه آموزش هوش هیجانی شرکت کردند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه مهارت تنظیم هیجانی (ERSQ) و پرسشنامه انتظار از ازدواج (MES) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 با تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. همچنین نتایج نشان داد که انتظار ایده آل گرایانه، واقع گرایانه و مهارت تنظیم هیجانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری افزایش یافته است (01/0<p). همچنین انتظار بدبینانه گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری کاهش یافته است (01/0<p). به علاوه نتایج پژوهش نشان داد که آموزش هوش هیجانی در تعدیل انتظارات واقع گرایانه و بدبینانه و بهبود مهارت تنظیم هیجانی جوانان پسر در آستانه ازدواج موثر بوده است. بنابراین می توان از این بسته در آموزش های پیش از ازدواج استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش هوش هیجانی، انتظار از ازدواج، مهارت تنظیم هیجانی، جوانان در آستانه ازدواج
  • سیده فاطمه آگاه، پرویز آزادفلاح صفحات 79-100

    نظریه‌ها و مطالعات تجربی در زمینه تحول اختلال شخصیت مرزی بر این باورند که بسترخانوادگی نامطلوب که یکی از مشخصه‌های اصلی آن والدگری ناکارآمد است، با نشانه‌های اختلال شخصیت مرزی در ارتباط است. تاکنون اغلب مطالعات در این حوزه بر اساس گزارش‌های گذشته‌نگر بیماران مرزی از محیط دوران کودکی خود بوده‌است. با توجه به محدودیت‌های این نوع مطالعات و کمبود پژوهش عمیق در مورد محیط خانوادگی این افراد، پژوهش حاضر به منظور کشف و توصیف والدگری در خانواده‌های دارای فرزند مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد. این مطالعه به روش کیفی تحلیل محتوی و با به‌کارگیری مصاحبه‌های عمیق بدون ساختار از 15 نفر از اعضای خانواده‌های دارای فرزند مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد. گفتگوهای ضبط‌شده حاصل از مصاحبه به صورت کلمه به کلمه پیاده‌سازی شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بعد از تحلیل داده‌ها، "انگاره مخرب والدگری" به عنوان درون‌مایه اصلی استخراج گردید. این درون‌مایه 6 طبقه "سوء‌رفتار جسمانی و عاطفی نسبت به فرزندان"، "رصد سختگیرانه"، "کمبود حمایت والدینی"، "بی‌ثباتی در برخورد با فرزندان"، "فرزند-‌محوری" و"ممانعت از خودمختاری فرزندان" را شامل می‌شود. با توجه به نتایج به نظر می‌رسد الگوهای رفتاری غالب والدین این افراد نامناسب و مخرب بوده است که نشان‌دهنده پیوند بین والدگری مخرب والدین با اختلال شخصیت مرزی در فرزند است. نتایج این مطالعه، از یک سو نقش الگوهای رفتاری و تعاملی والدین در پدیدآیی رگه‌های اختلال شخصیت مرزی را مورد تاکید قرار می‌دهد و از سوی دیگر با توجه به جمعیت مورد مطالعه، مشخصه‌های آسیب‌زا در خانواده‌های ایرانی را برجسته می‌سازد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، تحلیل محتوی کیفی، خانواده، والدگری
|
  • Mitra Mirabi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand *, Fariba Hafezi, Farah Naderi, Parvin Ehteshamzadeh Pages 1-15

    The family provides a loving and supportive environment for family members. If a family becomes involved with internal conflict, distortion, and violence between individuals, it loses its status as an emotional-psychological base for its members. In this regard, marital conflict is one of the problems that families face all over the world. This study aimed to compare the effectiveness of emotion-based schema therapy and short-term solution-based therapy on psychological well-being and flexibility-action in women with marital conflict. The statistical population of this study included all women referring to psychological centers in Ahvaz in 2019 that 45 women were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental groups and one control group. The Marital Conflict Questionnaire (MCQ), Psychological Well-Being (PWB), and Action Flexibility (CD-RIS) questionnaires were used to collect data. The present study was an experimental field study with a pre-test-post-test design with a control group. The first experimental group received emotion-based schema therapy intervention (twelve 120-minutes sessions) and the second experimental group received short-term solution-based therapy (six 120-minutes sessions), and the control group did not receive any intervention. The results showed that both therapeutic interventions were effective in increasing psychological well-being and action flexibility in women with marital conflict who were referred to psychological centers. However, there was no significant difference between the effectiveness of the two therapies on psychological well-being and functional flexibility in the respondents. Therefore, it is possible to use emotion-based therapy schema and short-term solution-based therapies to increase psychological well-being and flexibility of action in these women.

    Keywords: Emotion-oriented schema Therapy training, Solution- Focused Brief Therapy (SFBT) training, marital conflict, psychological well-being, Resiliency
  • Seyed Esmaeil Hashemi *, Seyed MohammadJavad Mousavinia, Atousa GHASEMINEZHADDEHKORDI Pages 16-33

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the 18-item work-family conflict scale developed by Carlson, et al (2000) as an existing most comprehensive scale and the 6-item work-family conflict scale developed by Matthews et al. (2010) as a short scale with few items. For this purpose, 350 employees of the North Drilling Company of Ahvaz Branch participated in the research and completed the research questionnaires. Examination of the internal consistency of the questionnaire questions by Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha method and the correlation of each question with the total test score showed that these two scales have acceptable reliability. In order to evaluate the validity of the scales, two methods were used: First, the confirmatory factor analysis, as expected, showed that the three-factor models for the work-family and family-work conflict conflict scale Carlson et al. (2000), as well as the two-factor model for the work-family and family-work conflict scale Matthews et al. (2010), fit well with the data. Second, the results of the empirical validity study showed that both work-family conflict scales have a positive relationship with the depression scale and a negative relationship with the satisfaction with life and subjective happiness scales. Overall, the research findings showed that both scales of work-family conflict, similar to the previous research, have acceptable validity and reliability. As a result, it can be used to measure this structure in Iranian employees.

    Keywords: work-family conflict, Depression, Satisfaction with Life, Subjective Happiness
  • Shahram Vahedi *, Mir Mahmoud HajiMirAkha, Zakiehe Najarian Pages 34-46

    Divorce is one of the most complex social phenomena that shakes the foundations of the family, and its most destructive effects will be on children. The objective of this study was to determine the effectiveness of Positive Psychology Training on reducing internalized behavioral problems of children from divorced families . The research design was a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group.The sample consisted of 40 students who were selected by available sampling method from elementary schools of Ajabshir city and then randomly assigned to two experimental (n=20) and control groups (n=20). Child Behavioral Checklist Questionnaire (CBCL) was used to collect data. For the experimental group, 15 sessions of a positivity intervention program were held for 5 consecutive weeks and the control group did not receive any intervention. The results indicated that internalizing behavioral problems of students participating in the Positive Psychology classroom significantly decreased compared to the control group. Therefore, it can be concluded that Positive Psychology Training program will reduce and assist children in internalizing problems. Consistent with the findings of the present study, the therapy based on a positive approach can be used as an effective treatment to reduce internalized disorders such as anxiety, depression, and isolation in children from divorced families.

    Keywords: Positive psychology, internalized behavioral problems, divorce children
  • Mehdi Ghezelseflo, Mehdi Rostami * Pages 47-64

    Engagement and the first years of marriage are important milestones in the family life cycle. The purpose of the present study was to determine the effectiveness of Gottmanchr('39')s premarital education in comparison with the Symbis model on the patterns and injuries of Turkmen married couples. The research method was quasi-experimental with two experimental groups, a control group, pre-test, post-test and 3-month follow-up and 24 couples from Turkmen couples who referred to Gonbadkavos New Life Counseling Center from August to November 1398. Purposefully selected and randomly divided into two groups of experimental marital enrichment by Gottman method (8 couples = 16 persons), Simbis model pre-marital enrichment (8 couples = 16 persons) and control group (8 couples = 16 persons). Were replaced. Was. Participants in groups completed the Questionnaire Evaluation and Measurement Patterns and Premarital damage Rostami, Navabinejad and Farzad (2019). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results showed that the effect of Gottmanchr('39')s premarital intervention and Simbischr('39')s premarital intervention on dysfunctional communication patterns (F = 6.44, P = 0.003), ineffective relationship management patterns (F = 3.68, P = 0.033), Coupleschr('39') value system (F = 9.17, P = 0.001), schema mentality (F = 3.80, P = 0.030), and the destructive effects of the main family (F = 11.58, P = 0.001) are effective. Influence remained constant at follow-up. Since both methods lead to improved patterns of pre-marriage trauma and trauma for participants, it can be used as an effective intervention to resolve problems and improve the couplechr('39')s relationship.

    Keywords: Premarital, Gottman, Symbis, Engagement Couples
  • Masoud Akhgar, Maryam Fatehizade * Pages 65-78

    The aim of the present research was to determinethe effectiveness of emotional intelligence education on marriage expectation improvement and emotional regulation skill enhancement of youth marriage threshold.research method was quasi-experimental pretest– posttest with a control group. The statistical population of this research were all the male students in marriage threshold in Isfahan Shahid Bahonar Farhangian University.Among the volunteers of participants in education emotional intelligence program,30 students were selected through voluntarily sampling method.They into two groups(15experimental and15control group).the experimental group participated in 9 sessions of emotional intelligence education. There was no intervention to control group. The research tools were ERSQ and MES questionnaires..The results showed that the idealistic expectation, realistic expectation, and emotional regulation skill were increased in experimental group significantly in comparison with control group.Also,the pessimistic expectation was decreased in experimental group significantly in comparison with control group.more over,the results indicated that emotional intelligence education effects on adjusting realistic and pessimistic expectations and improvement of emotional regulation skill of the male youth marriage threshold.Therefore, this package can be used in pre-marital education.

    Keywords: emotional intelligence education, marriage expectation, emotional regulation skill, and youth in marriage threshold
  • Seyedeh Fatemeh Agah, Parviz Azadfallah* Pages 79-100

    Theories and empirical studies in the development of BPD posit that adverse family context, in which dysfunctional parenting is obvious, is associated with symptoms of BPD. So far, most studies in this area have been focused on retrospective reports of BPD patients from their childhood environment. Due to the limitations of this type of studies and the lack of in-depth study in this area, the present study was conducted to discover and describe parenting in families with offspring suffering from BPD. A qualitative study design using a content analysis approach was used to gather and analyze data. A purposive sample of family members of BPD patients was made. Data were collected by conducting fifteen in-depth unstructured interviews. The recorded conversations of the interviews were written word by word and data analysis was done by administering coding and categorizing strategies. After analyzing the data, "Destructive pattern of parenting" was extracted as the main theme. This theme includes 6 categories: "Physical and emotional maltreatment of children", "Over strict control", "Lack of parental care", "Instability in dealing with children", "Child-centered treatment" and "Prevention of children's autonomy". The results showed that, it seems the dominant behavioral patterns of parents of these people have been inappropriate and destructive which indicates the link between destructive parenting and BPD in offspring. The results, on one hand, emphasize the role of parental behavioral and interactive patterns in the emergence of BPD traits and on the other hand, it highlights the presence of traumatic characteristics in these patients’ families.

    Keywords: Borderline personality disorder, Family, parenting, Qualitative content analysis