فهرست مطالب

یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد زمانیان*، بهزاد علیزاده، فرنو ملک پور صفحات 1-9

    به منظور بررسی اثرخشک کننده شیمیایی پاراکوات بر روی خشک شدن سریع‏تر بوته‏ها و برداشت زود هنگام بذر شبدر لاکی رقم البرز 1، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار با 12 تیمار به مدت دو سال (93-1391) اجرا شد. عامل اول میزان مصرف ماده خشک کننده شیمیایی پاراکوات شامل چهار سطح (a1= عدم مصرف خشک کننده، a2=50 درصد کمتر از دز توصیه شده، a3= دز توصیه شده (چهار لیتر در هکتار) و a4= 50 درصد بیشتر از دز توصیه شده) و عامل دوم، زمان فنولوژی گیاه به هنگام مصرف خشک کننده که شامل سه سطح (b1= سبز بودن گل آذین یا رسیدگی فیزیولوژیک بذر، b2= قهوه ای شدن 50 درصد گل آذین، b3= قهوه ای شدن کامل گل آذین) بودند. نتایج نشان داد که مقادیر مختلف میزان مصرف پاراکوات در هر سه مرحله فنولوژیک نسبت به شاهد تاثیر معنی‏داری بر عملکرد بذر، تعداد بذر در گل آذین و وزن هزار دانه داشتند. نتایج دو ساله نشان داد که بیشترین عملکرد بذر با 585/83 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار a3b2 بود، ولی با توجه به اینکه از نظر آماری بین مصرف دو و چهار لیتر در هکتار علف کش خشک کننده پاراکوات (گراماکسون) در مرحله قهوه‏ای شدن 50 درصد گل آذین‏ها تفاوت معنی‏داری وجود ندارد، پس تیمار a2b2 با میانگین 585/00 کیلوگرم در هکتار بذر و افزایش حدود 25 درصد عملکرد بذر برای تولید بذر شبدر لاکی رقم البرز1 در منطقه کرج قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: صفات زراعی، شبدر لاکی، خشک کننده های شیمیایی، عملکرد و اجزای عملکرد بذر
  • حمید رهنمون*، رحیم قره شیخ بیات، ابراهیم گنجی مقدم، جلیل دژم پور، حسین فتحی، محمد زرین بال، احمد بایبوردی، حسین محمدی مزرعه، جابر سلیمانی، علی شهنوازی، محمد محمدی پور، سید محمد طباطبایی، حسن مسلمی، طاها آذری نژاد، پریسا زرگری پور، ابوالفضل ایروانی، سیما بینا صفحات 11-22

    به منظور افزایش دامنه زمانی عرضه محصول، ایجاد تنوع و بهره مندی از خصوصیات بازارپسندی ژرم پلاسم برتر زردآلو، شش ژنوتیپ امید بخش گزینش شده از بین ژنوتیپ های بومی آذربایجان شرقی از سال 1383 تا سال 1397 تحت ارزیابی قرار گرفتند. طی این مطالعات صفات شاخص زایشی و رویشی ژنوتیپ های مذکور در خلال اجرای هفت پروژه تحقیقاتی ارزیابی و با رقم اردوباد 90 (شاهد) مقایسه شدند. نتایج در مجموع نشان داد که میوه ژنوتیپ شماره 190 حداقل 20 روز نسبت به شاهد دیررس تر است. اختلاف میانگین حجم و وزن میوه این ژنوتیپ با شاهد غیرمعنی دار ولی گوشت آن در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک به طور معنی دار بیش از 3 کیلوگرم بر سانتی متر مربع از شاهد سفت تر بود. بین نسبت وزن میوه به هسته ژنوتیپ شماره 190 با شاهد به ‏ترتیب با 25/6 و 16/6 اختلاف معنی دار مشاهده شد. همچنین میوه این ژنوتیپ با کاهش 75 درصدی رطوبت از قابلیت مطلوب خشکباری برخوردار بود و خصوصیات حسی قیسی آن حداقل تا یکسال در شرایط سردخانه ثابت ماند. مطالعات انجام یافته برتری نسبی صفات کارآیی باردهی، رنگ پذیری نسبی، زمان رسیدن، دوره انبارمانی، عمر قفس ه ای و قابلیت حمل و نقل ژنوتیپ شماره 190 را نسبت به شاهد آشکار نمود و لذا این ژنوتیپ با نام تجاری "سهند 97" آزادسازی و به جامعه باغبانی ایران معرفی گردید.

    کلیدواژگان: آزادسازی، رقم تجاری، ژرم پلاسم بومی، ژنوتیپ امیدبخش
  • امیرحسن امیدی*، حمید جباری، زهره رمضانی صفحات 23-32
    به منظور بررسی تاثیر فواصل ردیف و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم گلرنگ جدید پاییزه، یک بررسی طی دو سال زراعی 95-1394 و 96-1395 در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. در این بررسی از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‏ های کامل تصادفی در چهار تکرار استفاده شد. فاکتورهای آزمایش به ‏ترتیب شامل سه رقم گلرنگ به نام‏ های پدیده، گل مهر و گلدشت، دو فاصله ردیف کاشت 30 و 60 سانتی‏ متر (یک خط کشت روی پشته و دو خط کشت روی پشته) و دو تراکم بوته (40 و 60 بوته در مترمربع) بودند. در این تحقیق اثر ساده فاصله ردیف بر عملکرد و اجزای عملکرد، اثر ساده تراکم بر عملکرد دانه، عملکرد روغن و تعداد دانه در غوزه و اثر متقابل فاصله کاشت×تراکم بوته بر تعداد دانه در غوزه معنی دار بود. همچنین سه رقم گلرنگ از نظر ارتفاع بوته، عملکرد دانه و عملکرد روغن تفاوت معنی ‏دار داشتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که بیشترین میزان عملکرد دانه در فاصله ردیف 30 سانتی‏ متر (2312 کیلوگرم در هکتار) و تراکم 60 بوته در متر مربع (2263 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. همچنین ارقام گلدشت و گل‏مهر عملکرد دانه بیشتری در مقایسه با رقم پدیده داشتند. بدین ترتیب بهترین توصیه برای الگوی کاشت ارقام گلرنگ در مناطق معتدل سرد برای کشت پاییزه فاصله ردیف 30 سانتی متر (دو خط کشت روی پشته) و تراکم 60 بوته در مترمربع است.
    کلیدواژگان: ارقام، تراکم بوته، فاصله ردیف، گلرنگ
  • احمد موسی پور گرجی*، داود حسن پناه، رحیم احمدوند، خسرو پرویزی، امیرهوشنگ جلالی، محمد کاظمی، رامین حاجیان فر صفحات 33-48

    رقم آنوشا نتیجه تلاقی رقم آگریا به عنوان والد مادری و کلون 397009 به عنوان والد پدری و بررسی ‏های مختلف مزرعه ای و آزمایشگاهی در طی 12 سال می‏ باشد. مراحل آزادسازی رقم آنوشا شامل ارزیابی جمعیت های در حال تفرق، ارزیابی تک بوته ها، ارزیابی اولیه و مقایسه عملکرد مقدماتی در دو منطقه کرج و اردبیل، آزمایشات مقایسه عملکرد پیشرفته در سه منطقه کرج، اردبیل و همدان، آزمایشات سازگاری در پنج منطقه کرج، اردبیل، همدان، اصفهان، مشهد و ارزیابی مقاومت به بیماری های قارچی و ویروسی در کرج بود. نتایج بای پلات توزیعی میانگین کل و ضریب برتری نسبی عملکرد غده ژنوتیپ ‏ها در آزمایش سازگاری نشان داد که رقم آنوشا از لحاظ ضریب برتری نسبی تقریبا مشابه شاهد آگریا بود ولی از لحاظ عملکرد نسبت به شاهد آگریا برتری داشت. نتایج بررسی طرح های تحقیقی- ترویجی در سال زراعی 1397 نشان داد که عملکرد رقم آنوشا در همدان و اردبیل به‏ ترتیب 12/9 و 12/42 درصد بیشتر از شاهد آگریا بود. رقم آنوشا نسبت به ویروس هایPotato virusY (PVY)  وPotato virusX (PVX)  بسیارمقاوم و نسبت به بیماری های لکه برگی آلترناریایی، شانکر رایزوکتونیایی ناشی از نژادهای AG3 و AG4 و شوره سیاه به ‏ترتیب نیمه حساس، نیمه متحمل، متحمل و نیمه متحمل می‏ باشد. میزان ماده خشک غده رقم آنوشا نسبت به رقم شاهد آگریا دو درصد بیشتر بوده و دارای بافت کاملا آردی، رنگ سرخ کرده زرد روشن، فرم غده گرد متمایل به بیضی و تغییر رنگ بسیار کم در مدت 24 ساعت بعد از برش غده و پخت می ‏باشد. رقم آنوشا به عنوان رقم جدید سیب زمینی مناسب کشت بهاره در مناطق سرد و معتدل سرد کشور می ‏باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کمی و کیفی، بیماری، تلاقی، سیب زمینی، معرفی رقم
  • هرمز اسدی*، صفت الله رحمانی صفحات 49-55

    این مطالعه برای تعیین شاخص های سودآوری رقم گندم نان آبی کشت شده پیشتاز در استان تهران بر اساس اطلاعات سال های 94-1385 بوده است. متدولوژی این تحقیق، استفاده از تکنیک های ارزیابی پس از اجرا با بهره گیری از رویکرد مازاد اقتصادی بود. طبق نتایج، ارزش حال خالص مازاد اقتصادی رقم کشت شده پیشتاز در منطقه 7/72 میلیارد ریال، نسبت فایده به هزینه رقم گندم نان آبی کشت شده پیشتاز در منطقه هدف 1/2 و نرخ بازده سرمایه گذاری بیشتر از نرخ سپرده بانکی محاسبه گردید. با توجه به اینکه به ازای یک ریال سرمایه گذاری در برنامه تحقیقاتی و کشت رقم، بیشتر از یک ریال نصیب کشاورزان منطقه هدف شده است، بنابراین برنامه تحقیقاتی و کشت رقم در منطقه، اقتصادی بوده است. توصیه می گردد با توجه به نقش مهم و بارز ترویج در انتشار و توسعه کشت ارقام اصلاح شده، مروجین منطقه هدف با ترویج ارقام سودآور، کشاورزان را به کشت این گونه ارقام ترغیب نمایند تا درآمد قابل توجهی نصیب آنها گردد.

    کلیدواژگان: رقم، گندم آبی، بازده اقتصادی، استان تهران
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی*، عباس رضایی زاد، بهرام علیزاده، اشکان عسگری صفحات 57-67

    ارقام زراعی پر پتانسیل باید برتری خود را از لحاظ عملکرد دانه و صفات زراعی مطلوب نشان دهند و در دامنه ای از شرایط محیطی مختلف و شرایط زارعین، پایداری عملکرد داشته باشد. از این رو در فرآیند معرفی ارقام زراعی معمولا پس از ارزیابی های ایستگاهی، لاین های مورد نظر برای معرفی رقم در شرایط کشاورزان و در قالب طرح های تحقیقی ترویجی با شاهد منطقه مورد مقایسه قرار می گیرند. در مطالعه حاضر لاین HW118 و شاهد منطقه یعنی رقم اکاپی در قالب پروژه تحقیقی ترویجی در مزارع زارعین در شرایط کشت تاخیری در دو منطقه از استان کرمانشاه (هرسین و الهیارخانی) از نظر عملکرد سایر صفات زراعی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در شرایط کشت تاخیری در هر دو منطقه عملکرد دانه لاین HW118 بیشتر از رقم شاهد منطقه یعنی اکاپی بود. در شهرستان هرسین عملکرد لاین HW118، 3226 کیلوگرم در هکتار و عملکرد رقم اکاپی 2850 کیلوگرم در هکتار بود و در الهیارخانی عملکرد لاین HW118، 4125 کیلوگرم در هکتار بود که نسبت به شاهد (3300 کیلوگرم در هکتار) 25 درصد افزایش عملکرد نشان داد.

    کلیدواژگان: تحقیقی ترویجی، عملکرد دانه، کشت تاخیری، کلزا
  • گودرز نجفیان*، فرشاد بختیار، غلامحسین احمدی، امیرکیوان کفاشی، احمد جعفرنژاد، داود امین آزرم، اکبر قندی، عزت الله نباتی، احمد زارع فیض آبادی، احمد رضا نیکزاد، جواد حسن پور، فرزاد افشاری، عبدالکریم ذاکری، محمود عطا حسینی، محسن یاسایی، نصرت الله طباطبایی فرد، شهریار کیا، غلامعباس لطفعلی آینه، محمد دالوند، شاهپور ابراهیم نژاد، صفرعلی صفوی، محمدعلی دهقان، علی ملیحی پور، کمال شهبازی، رحیم هوشیار، مهرداد چایچی، سید طاها دادرضایی، علی ناظری صفحات 69-80

    رقم جدید گندم نان طلایی از میان لاین های دریافتی از مرکز بین المللی تحقیقات ذرت وگندم (CIMMYT) که در سال 1387 به کشور وارد شد انتخاب گردید و در سال زراعی 89 - 1388 در ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت و به دلیل مناسب بودن آن در سال زراعی 90-1389 در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی اقلیم معتدل تحت شرایط آبیاری بهینه و تنش خشکی آخر فصل به‏ترتیب با میانگین عملکرد دانه 6967 و 5370 کیلوگرم در هکتار در مقابل میانگین عملکرد 6857 و 3850 کیلوگرم در هکتار ارقام شاهد پارسی، سیوند، بهار و پیشتاز در هر دو شرایط انتخاب شد. لاین مذکور در سال زراعی 91-1390 در آزمایش مقایسه عملکرد پیشرفته مناطق معتدل کشور تحت شرایط تنش خشکی آخر فصل در سه منطقه با میانگین عملکرد 4851 در مقابل 4631 کیلوگرم در هکتار رقم شاهد سیروان برای بررسی سازگاری انتخاب شد. میانگین عملکرد لاین مذکور با کد M-91-18 در آزمایش سازگاری اقلیم معتدل طی سال های 93-1391، در شرایط بهینه 7563 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش خشکی 6385 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با رقم پارسی با عملکرد 8022 کیلوگرم در هکتار در شرایط بهینه و 6200 کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش خشکی بود. در آزمایش های تحقیقی-ترویجی لاین  M-91-18 دارای میانگین عملکرد دانه 9583 کیلوگرم در هکتار در شرایط بهینه و 8042 کیلوگرم در هکتار در شرایط کم آبیاری در مقایسه با رقم پارسی به ‏ترتیب با عملکردهای 7875 و 6828 کیلوگرم در هکتار در شرایط یاد شده بود. پتانسیل عملکرد رقم طلایی در مزارع کشاورزان در استان های البرز و کرمانشاه به‏ ترتیب 10070 و10670 کیلوگرم در هکتار بود. واکنش این رقم نسبت به بیماری های زنگ زرد و قهوه‏ای تحت آلودگی مصنوعی نیمه مقاوم بود. رقم طلایی از زودرسی قابل توجهی برخوردار است وکیفیت نانوایی خوبی دارد. این رقم در سال 1396 برای کشت در شرایط نرمال و تنش خشکی آخر فصل در مناطق معتدل کشور معرفی شد.

    کلیدواژگان: گندم آبی، زودرسی، تحمل به خشکی، طلایی
|
  • M. Zamanian *, B. Alizadeh, F. Malekpour Pages 1-9

    In order to investigate the effect of Paraquat herbicide on induced drying of plants and therefore, early harvest of crimson clover seeds in Alborz 1 cultivar a factorial experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications, and 12 treatments for two cropping seasons 2012-2013 and 2013-2014. The first factor was different dosage of Paraquat consisted of four levels (a1= no herbicide, a2= 50% less than recommended dose (2 litreha-1), a3= recommended dose (4 literha-1) and a4= 50% more than recommended dose (6 litreha-1) and the second factor was phonological stage of the plants when Paraquat herbicide was applied consisted of three levels. (b1= Physiological maturation of seed, b2= 50% browning of the inflorescence, b3= complete inflorescence browning). Results showed that different amount of Paraquat in all three phenological stages had significant effects on seed yield, number of seeds per in florescence and 1000-seed weight compared to the control treatment with no use of herbicide. Result of the two-years study showed that a3b2 treatment with seed yield of 585.83 kgha-1 had the highest seed yield. However, there was no significant difference between application of 2 and 4 liters of Paraquat (Gramoxone herbicide) per hectare at the browning stage of 50% of inflorescences. Therefore, a2b2 treatment with seed yield of 585 kgha-1 and near 25% increase compared to the control is recommended for seed production of crimson clover Alborz 1 cultivar in Karaj region.

    Keywords: agronomic traits, crimson clover, Chemical dryers, Seed yield, Yield components
  • H. Rahnemoun *, R. Ghare Sheikh Bayat, E. Ganji Moghadam, J. Dejampour, H. Fathi, M. Zarrinbal, A. Bybordi, H. Mohammadi Mazraeh, J. Soleimani, A. Shahnavazi, M. Mohammadypour, S. M. Tabatabaee, H. Moslemi, T. Azarinejad, P. Zargaripour, A. Iravani, S. Bina Pages 11-22

    In order to increase time interval of the fruit supply and to produce variability and benefit from the marketable characteristics of superior apricot germplasm, six promising genotypes selected among native genotypes of East Azerbaijan province, Iran were evaluated from 2004 to 2018. In these studies, the generative and vegetative characteristics of these genotypes were assessed during the implementation of seven research projects and studied genotype were compared with the cv. Ordubad 90 (as control). The results showed that fruit of genotype No. 190 was ripened at least 20 days later than control. Although the mean differences of fruit volume and weight of this genotype were non-significant with control but its flesh firmness in the physiological ripening stage was significantly more than the control (3 kgcm-2). Also, a significant difference was observed between the weight ratio of fruit/stone of genotype 190 and control having ratios of 25.6 and 16.6, respectively. The fruit of this genotype with 25% moisture reduction was dried ideally and its organoleptic characteristics remained stable for at least one year in cold storage conditions. Studies also revealed that the superiority of the characteristics of yield efficiency, relative coloring of fruit, ripening date, storage period, shelf life and transportability of genotype No. 190 in comparison with control and therefor this genotype was released and introduced as "Sahand 97" commercial name to the Iran's horticultural community.

    Keywords: promising genotype, Commercial Cultivar, Native Germplasm, release
  • A. H. Omidi *, H. Jabbari, Z. Ramezani Pages 23-32
    In order to evaluate the effect of row spacing and seed rate on yield and yield components of safflower cultivars, a field experiment was conducted in research field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, in 2015-2016 and 2016-2017 cropping seasons. A factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in the field experiments. Factors of the experiment consisted of two row intervals of 30 and 60 cm, two plant distances of 40 and 60 plants per square meter, and three safflower cultivars namely Padideh, Golmehr and Goldasht. In this study, the simple effect of row spacing on yield and yield components, simple effect of density on yield, oil yield, and number of grain per boll, and the interaction effect of row spacing × plant density on number of grains per boll were significant. Also, three safflower cultivars had significant differences for plant height, grain yield and oil yield. The results of this study showed that the highest grain yield was obtained at 30 cm row spacing (2312 kgha-1) and density of 60 plants per square meter (2263 kgha-1). Also, Goldasht and Golmehr had the higher grain yield compared to Padideh. Thus, the best recommendation for planting pattern of safflower cultivars in moderately cold areas is row spacing of 30 cm (two rows on stack) and density of 60 plants per square meter.
    Keywords: Cultivars, plant density, Row spacing, safflower
  • A. Mousapour Gorji *, D. Hassanpanah, R. Ahmadvand, Kh. Parvizi, Amir Hooshang Jalali, Mohammad Kazemi, R. Hajianfar Pages 33-48

    Anousha cultivar is results of a cross-pollination of Agria and promising colon 397009, and various field and laboratory experiments during 12 years in the Seed and Plant Improvement Institute Karaj, Iran. To release Anousha variety, single plant selection, visual assessment, preliminary and advanced yield trials, adaptability test, study on resistance to fungi, bacteria and viruses was carried out in different places such as Karaj, Ardabil, Hamadan, Esfahan and Mashhad (Jolgehrokh). Although, Anousha cultivar had superiority to the Agria in terms of yield, but scatter Bi-plot analysis with respect to average yield and relative coefficient of excellence showed that its relative coefficient of excellence was almost the same as that of the Agria. The yield of Anousha cultivar in an on-farm study in Hamadan and Ardabil areas was 12.9% and 12.4% higher than that of Agria (check cultivar), respectively. Anousha cultivar is highly resistant to PVY and PVX that are very important and harmful viruses around the world. The reaction of Anousha to Alternaria alternata, Rhizoctonia solani (race AG-3), Rhizoctonia solani (race AG-4) and Rhizoctonia solani (potato black scurf) is semi sensitive, semi tolerant, tolerant and semi tolerant, respectively. The tuber dry matter of Anousha is 2% more than Agria and is excellent for frying and processing purposes. Anousha as a new potato cultivar is suitable for spring cultivation in the cold and moderately cold regions of Iran.

    Keywords: Cultivar introduction, Cross- Pollination, disease, Potato, Quality, Quantity assessment
  • H. Asadi *, S. Rahmani Pages 49-55

    This study was carried out to determine the profitability indices of irrigated wheat cultivar Pishtaz in Tehran province during the period of 2006-2015. Methodology of this research was based on economic surplus approach. Based on the results, the estimated net present value of the economic surplus for Pishtaz cultivar in the target region was 7.72 Iranian billion rials. The estimated benefit to cost ratio of planted Pishtaz cultivar was 1.2 and its internal rate of return was estimated to be more than the discount rate. Thus, based on the estimated benefit to cost ratio of this cultivar in the target region which was more than one and its estimated internal rate of return which is more than long term discount rate of the banking system, breeding programs for this cultivar and its cultivation is identified to be economic in the target region. Also, it is recommended that due to the important role of the extension service in promotion and development of the cultivation of improved wheat cultivars, agricultural extension agents should promote the profitable wheat cultivars for the target area and persuade farmers to cultivate such varieties to get a higher income.

    Keywords: cultivar, irrigated wheat, Economical return, Tehran province
  • A. Zareei Siahbidi *, A. Rezaeizad, B. Alizadeh, A. Asgari Pages 57-67

    The High-yielding cultivars must show their superiority in terms of seed yield and agronomic traits and should have yield stability across wide range of environmental conditions as well as under farmer’s conditions. Therefore, in the process of releasing a new cultivar usually after evaluation of candidate lines in the research stations, these lines must be also tested in the on-farm trials under conditions similar to those of farmers conditions. In the present study, the promising line HW118 was compared with the local check (Okapi) in an on-farm trials in two regions of the Kermanshah province (Harsin and Allahiar Khani). The results showed that in both regions grain yield of line the HW118 was higher than local check Okapi at delayed planting date. In Harsin, grain yield of line HW118 was 3226 kgha-1 where local check Okapi had only 2850 kgha-1 grain yield. Similarly, in Allahiar Khani line HW118 had grain yield of 4125 kgha-1 that was 25% higher than that of local check Okapi with grain yield of 3300 kgha-1.

    Keywords: Extension project, Late planting, Oilseed rape, seed yield
  • G. Najafian *, F. Bakhtiar, G. H. Ahmadi, A. K. Kafashi, A. Jafar Nejad, D. Amin Azarm, A. Ghandi, E. Nabati, A. Zare Faizabadi, A. R. Nikzad, J. Hassanpour, F. Afshari, A. Zakeri, M. Atahossaini, M. Yassaei, N. Tabatabaei Fard, Sh. Kia, Gh. A. Lotfaly Ayeneh, M. Dalvand, Sh. Ebrahimnezhad, S. A. Safavi, M. A. Dehghan, A. Malihipour, K. Shahbazi, R. Hoshiar, M. Cheichi, S. T. Dadrezaei, A. Nazeri Pages 69-80

    A bread wheat breeding line that led to release of Tallaei cultivar introduced from International Research Center for Maize and Wheat (CIMMYT) to Iran through an international nursery in 2009 and was evaluated in a primary trial in Islam Abad-Gharb research station and due to its favorable characteristics was selected for further evaluation. This line showed grain yield of 6967 and 5370 kgha-1 under normal irrigation and terminal drought conditions, respectively, while mean grain yields of four check cultivars: Parsi, Sivand, Bahar and Pishtaz for those two conditions were 6857 and 3850 kgha-1, respectively, Aforementioned line showed grain yield of 4851 kgha-1 in advanced yield trial of temperate regions breeding program under water deficit conditions compared to 4631 khha-1 of drought tolerant check cultivar "Sirvan" in three locations, hence selected for final evaluation in adaptation trial. Grain yield of this line which was presented as M-91-18 at the adaptation trial was 7563 and 6385 kgha-1 against 8022 and 6200 kgha-1 of Parsi check cultivar under normal and water stress conditions, respectively, during two cropping seasons 2012-13 and 2013-14. This line showed overall mean grain yield, of 9583 and 8042 kgha-1 in normal irrigation and water deficit conditions under extensional farmer fields, respectively. For these two conditions check cultivar Parsi showed 7875 and 6828 kgha-1 records. Grain yield potential of this line was recorded as 10070 and 10670 kgha-1 in Alborz and Kermanshah farmers' fields, respectively. According to the latest evaluations the response of this line to yellow and leaf rusts was moderately resistant under severe artificial infection. Wheat line M-91-18 has considerable earliness and good bread making quality and based on its good agronomic characteristics in 2017 this line was released as Tallaei, for cultivation under normal and terminal moisture stress conditions in temperate agro-climatic regions.

    Keywords: irrigated wheat, earliness, drought tolerance, Tallaei