فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1400)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ساجدی، حسام الدین ربانی* صفحات 7-28
    تحقیق حاضر به بررسی حکم تکلیفی و وضعی ورود بدون احرام به مکه مکرمه به دلیل لزوم قرنطینه حجاج خانه خدا در هتل های این شهر مقدس پرداخته است. نتایج حاصل از این تحقیق که با تحلیل ادله و از طریق مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری صورت گرفته حاکی از اتفاق فقها در حکم عدم جواز ورود به منطقه حرم و شهر مقدس مکه بدون احرام است. آنان از این حکم، تنها فرد مریض و کسی که هدفش از ورود به منطقه حرم عبور از آن است و قصد انجام مناسک ندارد را استثنا کرده اند. با وجود این مطلب به نظر می رسد ورود بدون احرام به شهر مقدس مکه نیز برای حجاج مورد گفت وگو جایز است و کفاره ای در پی ندارد؛ زیرا روایات ظهور دارند در اینکه احرام جهت ورود به منطقه حرم و شهر مکه که جزء آن است، برای فردی که قصد انجام دادن مناسک را دارد واجب است. ازاین رو حجاجی که قصدشان از ورود به منطقه حرم و مکه، قرار گرفتن در قرنطینه است را شامل نمی شود. بنابراین آنان پس از اتمام مدت قرنطینه و محرز شدن سلامتیشان می توانند انجام دادن مناسک را قصد کنند و بدین منظور لازم است به نزدیک ترین میقات برگردند و در صورت عدم امکان، از ادنی الحل محرم شوند.
    کلیدواژگان: احرام، میقات، منطقه حرم، مکه، ادنی الحل
  • مهدی درگاهی* صفحات 29-52

    از مسایل مطرح در باب حج، تعیین مکان ادای نماز طواف واجب یا مستحب و نقش مسجدالحرام در آن است. هرچند در وهله اول بدیهی می نماید که نماز طواف باید در ظرف مسجدالحرام باشد، منتها در فرض جابه جایی مقام ابراهیم (ع) از مکان کنونی به محدوده توسعه یافته یا خارج از مسجدالحرام (مثلا مسعا یا شعب ابی طالب) ظرفیت مسجدالحرام در ادای نماز طواف مخصوصا خلف یا جنب مقام ابراهیم (ع) از مسایلی است که حکم آن چندان هویدا نیست؛ زیرا تحقیقی موسع و یکپارچه در این باره صورت نگرفته است. با تکیه بر تحلیل برآمده از منابع فقهی، موضوعیت داشتن خلف مقام ابراهیم (ع) برای ادای نماز طواف واجب حکایت از آن دارد که اگر مقام ابراهیم (ع) از محدوده کنونی مسجدالحرام به اماکن توسعه یافته یا بیرون از آن (در مسعا یا شعب ابی طالب) منتقل شود نماز طواف باید خلف یا جنب مقام گزارده شود. این تحقیق با هدف شناخت حدود و ثغور ادله و تبیین فقهی نقش مسجدالحرام در نماز طواف انجام شده و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی با گرد اوری داده های کتابخانه میسر است که نتیجه آن، عدم موضوعیت مسجدالحرام در ظرف ادای نماز طواف واجب در فرض مذکور است.

    کلیدواژگان: مسجدالحرام، مقام ابراهیم، نماز طواف
  • سید مهدی جوکار*، محمدمحسن صفائی صفحات 53-70

    موضوع حج گزاردن با گرفتن مال از فرزند همواره مورد بحث فقها بوده است. برخی ادله روایی، تصرف پدر را تنها در مال فرزند صغیر جایز دانسته؛ اما برخی روایات بر عمومیت تصرف دلالت دارد و به نوعی با روایات دسته اول در تعارض است و نتیجه اش این است که اگر پدر نیاز دارد می تواند از باب نفقه، مال فرزند را بردارد؛ ولی اگر نیاز ندارد، به دلیل عمومات «لا یحل مال امری مسلم» و تراضی شرط شده در آیه «... لا تاکلوا اموالکم بینکم بالباطل إلا ان تکون تجاره عن تراض منکم...»، (نساء: 29) مجاز به برداشت مال نیست؛ اما در خصوص حج واجب نیز پدر می تواند از باب ولایت در تصرفی که دارد، به عنوان قرض از مال فرزند صغیر برای حج واجب استفاده کند.مقاله حاضر، با روش توصیفی - تحلیلی به دنبال حل تعارض میان دو دسته روایات است. همچنین با بررسی کلام فقهای موافق و مخالف و نیز تجزیه و تحلیل ادله هر گروه، به واکاوی ابعاد مختلف مسئله پرداخته است.

    کلیدواژگان: حج، اخذ والد از مال ولد، ولایت در تصرف
  • محمدرضا کیخا*، حمید موذنی بیستگانی صفحات 71-96

    مجزی بودن حج صبی در فرض ادراک احد الموقفین از مباحث فقهی پرچالش است؛ چراکه فقهای امامیه تا قرن ششم هجری به طور جزم، مدعی اجزای حج صبی در فرض حصول بلوغ قبل از احد الموقفین بوده اند؛ اما اولین کسی که در فتوای مذکور تردید کرد محقق حلی بود و فیض کاشانی از فقهای قرن یازدهم اساسا منکر اجزا می شود.چرایی عدول از جزم به انکار در دوره های فقهی، متوقف بر تبارشناسی این فتوا، بررسی مراحل تطور آن و نیز واکاوی ادله مورد استناد در هر دوره است. در این تحقیق، که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، ضمن تبیین مستندات و استدلالات قول به عدم اجزا، با پژوهش در کتب فقهی امامیه به تبارشناسی و کیفیت تطور فرع مذکور در خلال قرون متمادی پرداخته شده است تا از این رهگذر بتوان به چرایی این تفاوت دیدگاه دست یافت. مطابق تحقیق انجام شده، مهم ترین دلیل بر این امر، تنقیح مناط از حج عبد به حج صبی است که از سوی متقدمان صورت می پذیرفت. اما در دوره های بعد، رفته رفته مورد تردید و در نهایت انکار قرار گرفت و از آنجا که هیچ دلیل مقبولی جهت اثبات اجزای حج صبی در فرض مذکور وجود ندارد، مقتضای قاعده عدم اجزا خواهد بود.

    کلیدواژگان: حج صبی، اجزا، بلوغ قبل ادراک احد الموقفین، سیر تاریخی فتوا، عدم اجزا
  • مصطفی ضمیری* صفحات 97-123

    سالانه هزاران مسلمان از نقاط مختلف دنیا در نقاطی که نامش میقات است، احرام می بندند تا راهی بیت الله الحرام شوند و یکی از بزرگ ترین رکن های شریعت را به جا آورند و به فرمان مسلم قرآنی مبنی بر وجوب حج عمل کنند. بخش عمده ای از حجاج، از جمله ایرانیان، از مسیر مدینه راهی می شوند.پژوهش حاضر در نظر دارد تا میقات ذوالحلیفه و محوریت مسجد شجره در مشروعیت احرام اهل مدینه و حدود آن را بررسی کند. بنابراین محل بحث، لزوم احرام در داخل مسجد یا کفایت احرام از خارج یا هر نقطه از منطقه ذوالحلیفه است. اهم نتایج به دست آمده، این است که سه مبنا وجود دارد: اولی کل منطقه ذوالحلیفه را و دومی خصوص مسجد را و سومی مسجد و مجاور آن را ملاک مشروعیت می داند. قول مختار، قول سوم است و این مبنا نوعی توسعه موضوعی در مسئله است. اما مبنای توسعه حکمی که مشروعیت احرام را از هر نقطه ذوالحلیفه تا منطقه بیداء جایز می شمرد، اگرچه از برخی نصوص ظاهر می شود، ولی مبنایی باطل است. اما توسعه موضوعی حکم جواز احرام به گونه ای که خارج مسجد را شامل شود که همان مبنای سوم است، مبنایی صحیح و مستدل در مسئله است.

    کلیدواژگان: حج، احرام، ذوالحلیفه، جواز، توسعه حکمی، توسعه موضوعی
  • سید محمدعلی هاشمی* صفحات 125-147

    «حج و دیپلماسی» و «زیارت و دیپلماسی»، از جمله محورهای بحث در کلان موضوع «حج پژوهی» است. باور به مسئله بودن ارتقای دیپلماسی در ایران امروز و تاکید بر این مهم که سطح قابل اعتنایی از ناکامی های موجود، برون داد فهم نادرستی از دین و آموزه های دینی است، از جمله علل موجه بحث از «آموزه های حج» در باب ارتقای دیپلماسی است. در این میان به نظر می رسد آموزه های حج که به نوعی دارای ابعاد عبادی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است، ظرفیت های قابل اعتنایی در ارتقای دیپلماسی ایرانی دارد.بررسی نصوص و گزاره های قرآنی و روایی مرتبط با حج در پژوهشی استنباطی تحلیلی با دغدغه کشف و رصد پتانسیل های این آموزه ها در نیل به ارتقای دیپلماسی، مسئله و هدف این پژوهش است. با این هدف گزاره های قرآنی و روایی مرتبط با حج، ذیل محور های «کنفرانس سالانه حج و لزوم بازاندیشی و ارتقای دیپلماسی عمومی در فضایی چندملیتی و چندفرهنگی»، «برنامه اقدام مشترک صلح حدیبیه و دیپلماسی مذاکره چندساحته با محوریت روادید حج»، «آموزه های حج و دیپلماسی برای صلح جهانی»، «دیپلماسی حقوق بشری حج»، «حرم و امنیت مطلق انسان و حیوان: بنیانی برای ترویج دیپلماسی بشردوستانه» و «آموزه های حج و لزوم توجه به دیپلماسی محیط زیستی»، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: حج، ابعاد حج، حج و دیپلماسی، دیپلماسی دینی، فقه بین الملل و اسلام سیاسی
  • سعید کوزه گران، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاءالدینی صفحات 149-176

    هدف از نگارش این پژوهش، مطالعه مولفه های جانشین پروری با استفاده از روش فراتحلیل برای به دست آوردن اندازه تاثیرگذاری هر یک از آنها (مطالعه موردی: سازمان حج و زیارت) است. برای این کار، پس از مطالعه ادبیات پژوهش و شناسایی مولفه های جانشین پروری از دل آن، به طبقه بندی، تفکیک و استخراج مولفه ها پرداخته شد. این تحقیق بر اساس هدف جزو تحقیقات کاربردی، و بر اساس ماهیت توصیفی و اکتشافی است. از حیث روش جهت استخراج نتایج، از تکنیک فراتحلیل استفاده شده و فراتحلیل نوعی مطالعه کیفی است. در پژوهش حاضر، از مقالات منتشرشده در منابع مختلف بهره برده ایم. در ابتدای پژوهش، در مرحله اول، 81 مطالعه گردآوری شد. در مرحله دوم، آن دسته از مقالاتی که دارای آماره های لازم برای انجام دادن فراتحلیل بودند، از یکدیگر تفکیک شدند. از میان این تعداد، 44 مقاله قابل قبول واقع شد و مورد استفاده قرار گرفت.  بر اساس یافته های این پژوهش، سازمان حج و زیارت به جهت نداشتن مدل جانشین پروری، مستعد اجرای موفق برنامه جانشین پروری است و این را می توان به دلیل داشتن پتانسیل مناسب در مدیریت جانشین پروری و میزان مولفه های بهسازی استراتژیک نیروی انسانی، تعهد سازمان به اجرای جانشین پروری و حمایت مدیریت ارشد در مسیر ارتقای شغلی دانست.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، روش فراتحلیل، سازمان حج و زیارت، اندازه اثر، مولفه
|
  • Mehdi Sajedi, Hesamodin Rabbani * Pages 7-28
    This research investigates the conventional and obligatory precept of entering Mecca without iḥrām due to the need to quarantine pilgrims of the House of God in the hotels of this holy city. The findings of this research- achieved by analyzing the evidence, referring to library sources, and using software- indicate the jurists’ consensus that pilgrims should not be permitted to enter the Shrine and the holy city of Mecca without iḥrām. From this precept, the jurists exclude only the sick and those who only pass the Shrine and do not intend to perform the rituals. Nevertheless, it seems that it is permissible for the pilgrims under question to enter the holy city of Mecca without iḥrām and there is no need for atonement because narrations reveal that iḥrām is obligatory for a person who enters the Shrine and the holy city of Mecca to perform the rituals. Therefore, this precept does not include pilgrims who intend to enter the Shrine and the holy city of Mecca to be in quarantine. It means, after passing the quarantine periods and receiving their health certificates, pilgrims are permitted to intend to perform the rituals. They must return to the nearest mīqāt for this purpose; otherwise, they will become muhrim from Adni al-Hal.
    Keywords: Iḥrām, mīqāt, the Shrine, Mecca, Adni al-Hal
  • Mahdi Dargahi * Pages 29-52

    One of the issues raised about Hajj is how to determine the place of performing the obligatory or recommended ṭawāf prayer and the role of the Holy Mosque in this process. Although it seems that ṭawāf prayer should be performed inside Masjid al-Haram; assuming that the station of Ibrahim (Maqām Ibrāhīm) is moved from the current location to the developed area or outside of Masjid al-Haram (e.g., to al-Masa'a or Shi'b Abi Talib), the capacity of Masjid al-Haram for performing ṭawāf prayer, especially behind or next to the station of Ibrahim, is one of the issues whose rules are not very clear because no comprehensive and integrated research has been done in this field. Relying on the analysis of jurisprudential sources, the necessity of performing the obligatory ṭawāf prayer behind the station of Ibrahim indicates that if the station of Ibrahim is transferred from the current place in ​​the Holy Mosque to the developed area or out of it (to al-Masa'a or Shi'b Abi Talib), the prayer must be performed behind or next to the station. This research seeks to recognize the limits and areas of the evidence and jurisprudential explanations about the role of the Holy Mosque in performing ṭawāf prayer. Achieving this goal was possible by describing and analyzing the jurisprudential propositions by collecting library data, the result of which was that Masjid al-Haram does not play any role in determining the place of performing the obligatory ṭawāf prayer in the aforementioned case.

    Keywords: Masjid al-Haram, Maqām Ibrāhīm, ṭawāf prayer
  • Seyed Mahdi Jokar *, MohammadMohsen Safaei Pages 53-70

    Jurists always discuss performing of Hajj by using children’s properties. Some narrations permit parents to use only the properties of their immature children; while, others confirm the generality of using property and are somehow in conflict with the narrations of the first category. In general, if a parent needs his child’s property, he is permitted to take it as alimony; otherwise, he is not permitted to withdraw the property because of the generalities in لا یحل مال امرئ مسلم and the consent conditioned in verse 29 of Surah al-Nisa. Regarding the obligatory Hajj, due to his guardianship in possession, the parent can use his immature child’s property as a loan. This descriptive-analytical research seeks to resolve the conflict between the two categories of the narrations. By examining jurists’ for and against words and analyzing the arguments of each group, the research analyzes different dimensions of the issue.

    Keywords: hajj, taking the child’s property by the parent, guardianship in possession
  • MohammadReza Kaykha *, Hamid Moazzenibistgani Pages 71-96

    The adequacy of the Hajj pilgrimage performed by a child is a challenging jurisprudential issue, assuming that his maturity takes place in one of the wugufs, because until the 6th century AH, Imamiyyah jurists were certain claimants of the adequacy of the Hajj pilgrimage performed by a child, assuming that he got maturity before reaching one of the wuqufs. However, the first figure who doubted the fatwa was Mohaqiq Helli. Fayz Kashani, one of the jurists in the 11th century AH, basically denies the adequacy of this pilgrimage. The reason for deviating from certain claims to denial in jurisprudential periods is made clear by doing the genealogy of this fatwa, and analyzing the stages of its evolution and the arguments cited in each period. This descriptive-analytical research explains those documents and arguments that reject the adequacy of this pilgrimage. The research also reviews the Imamiyyah jurisprudential works to do the genealogy and discuss the quality of the evolution of the fatwa over many centuries to find out the reasons for differences of opinions. According to this research, the most important reason for differences is the refining and generalizing of the reason for the percept, done by the predecessors, from the Hajj pilgrimage performed by a mature man to the Hajj pilgrimage performed by an immature child. But later on, it was gradually questioned and finally denied. Since there is no plausible reason for proving the adequacy of the Hajj pilgrimage performed by an immature child in the aforementioned case, its inadequacy is acceptable.

    Keywords: Hajj pilgrimage performed by a child, Adequacy, maturity before reaching one of the wuqufs, historical course of fatwa, inadequacy
  • Mostafa Zamiri * Pages 97-123

    Review:What is controversial about the status of Hajj there is that it makes thousands of Muslims different from the rest of the world every year.In these places, ihram is closed, which leads to the house of Beit Hala al-Haram, to be one of the greatest pillars of Sharia.He is right and he has acted according to the Quranic command to make Hajj obligatoryPilgrims, including Iranians, are on their way to Medina. An essential researcher is visiting himDhu al-Halifa and the axis of Shajreh Mosque to examine the legitimacy of ihram of the people of Medina and its limits,The only place to discuss the necessity of ihram inside the mosque or the adequacy of ihram from outside or anywhere in the villageIt is Zul-Khalifa. Our main question in this research is whether it can develop the Shajre Sharia mosqueIs it permissible? The method of processing this question will be analytical and critical based on revelatory and narrative evidenceWas. The most important result is that the basis for the development of the ruling on the permission of ihram from any point of Dhu al-Halifa toThe area of ​​Bidaa is incorrect, but the thematic development of the ruling on the permission of Ihram outside the mosque is a correct and reasoned basis., Is in question.

    Keywords: Hajj, Ihram, Zul-Khalifa, Permission, Judicial Development, Thematic Development
  • MohammadAli Hashemi * Pages 125-147

    “Hajj and diplomacy” and “pilgrimage and diplomacy” are among the topics of discussion in the macro-subject of “Hajj studies”. Believing in the necessity of promoting diplomacy in Iran and focusing on a significant amount of failures due to misunderstanding of religion and religious teachings are among the justifiable reasons for discussing “Hajj teachings” in promoting diplomacy. Meanwhile, the religious, economic, cultural, and political dimensions of the Hajj teachings have significant potential for promoting Iranian diplomacy. This inferential-analytical research aims to review the Qur’anic texts and narrations on Hajj to discover and observe the potential of these teachings in promoting diplomacy. Thus, the Qur’anic texts and narrations on Hajj, under the themes of “annual conference on Hajj and the necessity of rethinking and promoting public diplomacy in a multinational and multicultural space”, “the joint plan of action of al-Ḥudaybiyyah peace and multilateral negotiation diplomacy focusing on the Hajj visa”, “teachings of Hajj and diplomacy for world peace”, “human rights diplomacy of Hajj”, “the Shrine and absolute security of man and animals: a foundation for the promotion of humanitarian diplomacy” and “teachings of Hajj and the need to pay attention to environmental diplomacy” were reviewed.

    Keywords: hajj, Dimensions of Hajj, Hajj, Diplomacy, Religious Diplomacy, International jurisprudence, political Islam
  • Saeed Koozehgaran, Malike Beheshtifar *, Mohammad Ziaaddini Pages 149-176

    The purpose of this study is to study the components of succession breeding and use the meta-analysis method to obtain the effective size of each of them (Case study: Hajj and Pilgrimage Organization). To do this, after studying the research literature and identifying the components of substitution breeding from it, they were classified and separated and the components were extracted. This research is based on the purpose of applied research and based on descriptive and exploratory nature. In terms of method, meta-analysis technique has been used to extract the results, which is a qualitative study. In the present study, articles published in various sources have been used. At the beginning of the study, in the first stage, 81 studies were collected. In the second stage, those articles that had p-value, t-value and other statistics were separated from each other. Of these, 44 accepted articles were used. According to the findings of this study, due to the lack of a succession model in the Hajj and Pilgrimage Organization, the success of the succession program is prone to success, and this can be due to the appropriate potential in succession management and the amount of strategic improvement of human resources, the organization's commitment to succession. Senior management support in the path of career advancement.

    Keywords: alternative breeding, meta-analysis method, Hajj, Pilgrimage Organization, Effect size, component