فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 67 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد عباس زاده جهرمی*، نصرالله میمنه جهرمی صفحات 7-22

    عصمت یکی از شاخصه های مهم نبی و خلیفه الهی است که در دامنه یا محدوده آن بین نظریه پردازان اختلافاتی وجود دارد. پیامبر به شاخصه عصمت نیاز دارد تا بتواند ضمانت دریافت و رساندن دقیق و صحیح پیام های الهی به بشر را تامین کند. بنابراین مسئله این پژوهش آن است که آیا حدود این عصمت به امور معمول و عادی زندگی و یا امور حاکمیتی و اجتماعی ایشان تسری پیدا می کند؟ پیامبر اسلام در اداره حکومت خویش با اصحاب مشورت می فرمود و گاهی نظر اصحاب را نیز می پذیرفت، از آنجایی که اصحاب از عصمت برخوردار نبودند آیا می توان برای این گونه تصمیمات هم عصمت قایل شد؟ روش تحقیق توصیفی تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای است. یافته های تحقیق گویای آن است که بروز سهو در امور اجتماعی و سیاسی را نبایست با امور فردی مقایسه کرد، پیامبر مطابق شرایط موجود پس از مشورت با اصحاب بهترین راه حل را انتخاب می فرمودند.

    کلیدواژگان: انسان کامل، عصمت، فراموشی، اشتباه، امور عادی و اجتماعی
  • فرانک بهمنی* صفحات 23-42

    اسلام کامل ترین پیام الهی است که هویت ارزشمند زنان را معرفی و جایگاه انسانی آنان را اعتلا بخشید. اما تعصب های جاهلی و فقر معرفتی سبب تحریف معنا و تفسیر نادرست گزاره های دینی و آسیب جدی به فهم حقایق دینی در حوزه ی زنان و انطباق آن با مقتضات زمان گردید. از این رو مساله این تحقیق شناسایی آسیب های تبیین گزاره های دینی حوزه ی زنان از منظر عقل می باشد؛ که با رویکرد عقلانی و با استفاده صحیح از داده های منطقی در مواجه با احادیث، موجب تبیین درست گزاره های دینی و رد روایات جعلی و تفاسیر نادرست می گردد. یافته های تحقیق حاضر حاکی از لزوم کاربست منطق و روش های عقلانی در تبیین و فهم درست گزاره های دینی است که در این پژوهش به روش تحقیق اسنادی تحلیلی انجام شده  و با رویکرد مستقیم به مساله، آن را واکاوی نموده و به تحلیل عقلانی و منطقی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، گزاره های دینی، زنان، عقل، منطق
  • سید مجتبی جلالی*، حسن سعیدی، سعید صفی شلمزاری صفحات 43-62

    از ساحت های مورد اشاره در قرآن مفهوم خزاین است که به عنوان سرچشمه جهان خلقت معرفی شده ودر حیطه قدرت خداوند متعال است. در این پژوهش با روش توصیفی-تطبیقی به چگونگی بررسی مفهوم خزاین و تحلیل تطبیقی ابعاد هستی شناختی آن از دیدگاه علامه طباطبایی در المیزان و رشیدالدین میبدی در کشف الاسرار پرداخته شده است. در خصوص علمی یا عینی بودن خزاین، یافته های تحقیق نشان می دهد که خزاین الهی متشکل از دو عالم علم و عین است که این مطلب در نظریه علامه طباطبایی مشهود است، اما نگاه یک وجهی به خزاین در تفسیر میبدی (اکتفا به ساحت عین)، مشهود است. در حوزه ی خزاین و مراتب هستی، علامه طباطبایی خزاین را منبع اعلای فیض الهی دانسته که تنزل از آن بصورت توالی از مبدا اعلی بر اساس رابطه علی و معلولی است، حال آنکه از نظر میبدی، خزاین ناظر برعلم خداوند بر ادار ه ی امور و احاطه ی به فیوضات و مراتب عوالم و نفس در حوزه ی توانایی و اختیار انسان است، منتها ورودی به کیفیت استقرار نظام مراتبی و نحوه افاده ی فیض ندارد.

    کلیدواژگان: خزائن، طباطبایی، میبدی، علم، عین، مراتب عالم
  • روح الله شاکری*، حسین محمدهاشمی، محمدجواد حسن زاده مشکانی صفحات 63-79

    مسئله شر یکی از مسایل بنیادی در نظام های الهیاتی به ویژه در فلسفه دین است که در مقام شک در اصل واجب الوجود و نقض صفات خداوند مطرح گردید. مدافعان عدل الهی و متالهان به روش های گوناگون به تبیین راه حل مسئله شر پرداخته اند. آیت الله جوادی آملی ضمن مساوق دانستن خیر با وجود، ماهیت شر را مطلقا برابر با عدم می داند و بر این اساس معتقدند شرور نیاز به فاعل حقیقی ندارند. لکن در تقسیم دیگری به وجود برخی از شرور اذعان می کنند و برای توجیه فقدان علت فاعلی حقیقی برای این شرور، تفصیلی از لحاظ های مختلف این شرور ارایه می کنند. مسئله اصلی تحقیق پیش رو، طراحی و اثبات سه نقد «علی»، «نقلی» و «غایی» بر دیدگاه نیستی انگاری شر به همراه پیدا کردن وجهی برای جمع بین اشکالات متالهان و دیدگاه آیت الله جوادی می باشد. تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی جمع آوری شده است و مهم ترین یافته آن نادیده نگرفتن علیت حقیقی انسان در بروز برخی فقدان ها می باشد.

    کلیدواژگان: شر، نیستی انگاری، شرور عدمی، شرور وجودی، جوادی آملی
  • عزت پرچم، علی شیخ الاسلامی* صفحات 81-100

    موضوع دانش عرفان نظری، حق سبحانه تعالی است و تعینات ذات مطلق فقط در قالب اسماء و صفات الهی قابل شناسایی است، لذا بحث از اسماء وصفات که موجب شناخت خداوند است، ضرورت می یابد. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی، با مداقه درآراء سبزواری به مسئله اسماء و صفات الهی از منظر معرفت شناسی و نقش آن در ایجاد موجودات، سلوک ومعرفت الهی، به ارتباط حق با عالم آفرینش و نیز علم و مشیت الهی می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد از منظر وحدت شخصی وجود، وجود حقیقی خداوند است وسایر موجودات نماد و شیون آن هستند که از طریق اسماء با خداوند ارتباط دارند. صفات نیز از نظر مفهوم متکثر و از نظر ذات دارای یک مصداق بوده و تعلیم اسماء، تکوینی و وجودی است. اگرچه نمی توان اسماء و صفات خداوندی را جدای از ذات باری تعالی دانست، ولی در مقام اطلاق، اسماء و صفات را می توان برای او اعتبار نمود.

    کلیدواژگان: اسماء، صفات، معرفت، علم، مشیت، سبزواری
  • مریم السادات نبوی میبدی* صفحات 101-118

    ایمان عاملی ا ست که در یک مکتب اخلاقی دینی، نقش مهمی در بستر سازی عناصر آن ایفا می کند. عمل اخلاقی به عنوان یک سنجه مهم در فاعل اخلاقی نیز از این تاثیر مبرا نیست. علامه طباطبایی به عنوان یک فیلسوف اخلاق معاصر در حوزه دین در خصوص کارکرد ایمان در عمل اخلاقی دارای نظرات بنیادی است. لذا مسئله نوشتار حاضر بررسی دیدگاه ایشان از منظر معنایی، وجودی و معرفتی ایمان در عمل اخلاقی، با روش توصیفی تحلیلی است. در نهایت یافته ها حاکی از آن است که ایمان، مهم ترین عامل در معنا و وجود می باشد، البته به نحو اقتضاء نه لزوم. نقش معرفتی ایمان در عمل اخلاقی در نظر علامه از دو بعد قابل بررسی و تحلیل است. از جنبه دیگر با توجه به تشکیکی بودن ایمان، نقش معرفتی اش در عمل ذو مراتب خواهد بود و ایمان در این بعد، نافی شکاف بین معرفت و عمل نیز می باشد.

    کلیدواژگان: ایمان، عمل اخلاقی، علامه طباطبایی، کارکرد معنایی ایمان، کارکرد معرفتی ایمان، کارکرد وجودشناسی ایمان
  • محمدرضا باغبان زاده امشه* صفحات 119-138

    ابن تیمیه (بنیان گذار مکتب سلف در جهان اسلام) از جمله شخصیت هایی است که در برخورد با آرای مخالف نظر خود، با محکوم کردن آنان به تکفیر، ایشان را به توبه توصیه نموده و در صورت امتناع، حکم به قتل آنان می دهد. در این میان، شیعیان نیز از جمله کسانی هستند که به تکفیر محکوم شده اند. مسئله تحقیق برآن است که چگونه ابن تیمیه باوجود منابع دست اول و متواتر، درجوامع روایی اهل سنت که در اثبات حقانیت مذهب شیعه وجود دارد، به تکفیر و منحط بودن این مکتب می پردازد. پژوهش پیش رو، با بهره گیری از روش تحقیق کتابخانه ای و با رویکرد تحلیلی توصیفی، صورت پذیرفته و یافته های تحقیق در واکاوی اندیشه ابن تیمیه نشان می دهد که وی، یا اصلا مصداقی برای ادعای خود ارایه نمی دهد و به کلی گویی می پردازد و یا اگر مصداقی ذکر می کند، شیعه را از جاعلان حدیث معرفی نموده که از روایات ضعیف بهره جسته اند. این در حالی است که منابع روایی و تاریخی اهل سنت، مشحون از استناداتی است که اندیشه او در باب تکفیر شیعه را به چالش می کشد.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، تکفیر شیعه، منابع اهل سنت، جاعل حدیث، روایات ضعیف
  • فاطمه نجارزادگان*، حسن رضایی هفتادر، محمدعلی مهدوی راد صفحات 139-156

    مسئله مقاله حاضر تبیین و ارزیابی فرضیات ونزبرو در امور مرتبط با نبوت است. از این رو نخست تمایز میان کاربرد قرآنی دو لقب «نبی» و «رسول» و ساختارهای دال بر انتصاب به نبوت را مورد بررسی قرار می دهد. سپس امکان اقتباس افترایات کفار خطاب به پیامبر| از نسبت های منقول عهد عتیق درباره انبیا را به بحث می گذارد. در گام بعد جهان شمولی و همگانی بودن ماموریت انبیا و آیات دال بر هر یک و نیز میزان ارتباط میان این آیات و فرازهای عهدین را تبیین می کند. از آنجا که ونزبرو با تحلیل ادبی به بررسی پرداخته است، این مقاله نیز با بهره گیری از روش تحقیق تحلیلی-انتقادی آرای وی را ارزیابی می کند. در مجموع یافته های این تحقیق عبارتند از: همسان پنداری ونزبرو میان نسبت های ناروای منقول در قرآن و عهدین و وجوه تمایزی که برای «نبی» و «رسول» در نظر می گیرد، با خطا همراه است و از میان عبارات قرآنی و آیاتی که به باور وی انتصاب به نبوت، محدودیت یا عمومیت ماموریت انبیاء و آموزه تفضیل را نشان می دهند، تنها چند مورد بر این امور دلالت دارند.

    کلیدواژگان: جان ونزبرو، کتاب مطالعات قرآنی، نبوت، رسالت، تفضیل
  • صدیقه نیک طبع اطاعتی*، عبدالرضا محمد حسین زاده صفحات 157-175

    نصر حامد ابوزید (نماینده جریان نومعتزله) برخلاف دیدگاه اکثر فلاسفه و متکلمان اسلامی در موضوع وحی، گاهی وحی را مترادف با الهام و گاه یکسان با تجربه دینی می انگارد و نقش فاعلی پیامبر در فرایند وحی را تقویت و با ادعای گفتمانی بودن و تاثیرپذیری از فرهنگ زمانه، تاریخ مندی قرآن را توجیه می کند. مساله تحقیق حاضر این است چه اشکالات عقلی و نقلی بر ادعاهای وی خصوصا ادعای اصالت فاعلیت پیامبر و گفتمانی و تاریخ مندی قرآن مترتب است؟ در تحقیق حاضر با بررسی تطبیقی دو دیدگاه فوق به روش توصیفی تحلیلی، به یافته های زیر دست می یابیم: الهی بودن توامان محتوا و الفاظ وحی، نقش قابلی پیامبر در فرایند وحی، فراتاریخی بودن قرآن، غیریت مقوله مواجهه ملازم با دریافت حقایق (تجربه وحیانی) از مقوله حقایق دریافتی از عالم غیب؛ بطلان گفتمانی بودن و تاریخ مندی قرآن به دلیل مغایرت مبانی و لوازم آن با اصول مسلم عقلی (ادله برون دینی) و مخالفت با ادله نقلی (ادله درون دینی).

    کلیدواژگان: تاریخ مندی قرآن، گفتمانی بودن وحی، فاعل وحی رسالی، تجربه وحیانی، نصر حامد ابوزید، نومعتزله
  • یحیی بوذری نژاد*، حمید ریحانی صفحات 177-197

    این مقاله در دو بخش تنظیم شده است. بخش اول به دنبال بررسی رویکرد انتقادی عابدالجابری در بررسی میراث عربی-اسلامی می باشد در این بخش با روش کتابخانه ای به توصیف ابعاد مختلف نظریه جابری پرداخته ایم. او برای بنیاد نظریه خود سه مدخل اساسی تعریف می کند: اول نقد رویکردهای لیبرالی، مارکسیستی و بنیادگرایانه در بررسی میراث، دوم تعریف عقل و عقلانیت و سوم فرآیند روش شناختی جهت بررسی میراث می باشد. جابری بعد از این سه مدخل به نقد عقلانیت عربی-اسلامی در دو سطح تکوین تاریخی و بافت ساختاری و در سه حوزه معرفت، سیاست و اخلاق می پردازد. در بخش دوم با مبنای روش شناسی بنیادین به بررسی نظریه جابری در دو سطح عوامل معرفتی منطقی و عوامل وجودی اجتماعی پرداختیم. بر این مبنا نتیجه گرفتیم که مواضع هستی شناسی و معرفت شناسی جابری در مسیر روش شناسی های برساختی تفسیری حرکت می کند و حوزه های معرفتی که مبتنی بر استقلال سوژه هستند را فعال می کند. در نتیجه مبانی فکری جابری و روش شناسی که وی برای رسیدن به نظریه خود طی می کند در بستر عقلانیت های غربی است.

    کلیدواژگان: عقلانیت اسلامی، عقلانیت عربی، عقلانیت شیعی، عقلانیت برهانی، جابری
|
  • Mohammad Abbaszadeh Jahromi*, Nasrollah Maymanah Jahromi Pages 7-22

    Infallibility is one of the important characteristics of the divine prophet and caliph, and there are differences between theorists in its scope or scope. The Prophet is necessarily qualified with infallibility in order to guarantee the accurate and correct delivery of divine messages to human beings. Therefore, the question of this research is whether the limits of this infallibility extend to the ordinary affairs of life or their governing and social affairs? The Prophet of Islam consulted with the companions in the administration of his government and sometimes accepted the opinions of the companions. Since the companions did not have infallibility, can such decisions be considered infallible? The research method is descriptive-analytical and based on library resources. The findings of the research show that the occurrence of inadvertence in social and political affairs should not be compared with individual affairs, the Prophet according to the existing conditions after consulting with the companions chose the best solution.

    Keywords: Perfect Man, Infallibility, Forgetfulness, Mistake, Common _
  • Faranak Bahmani* Pages 23-42

    Islam is the most complete divine message that introduced the valuable identity of women and elevated their human status. Ignorant prejudices and epistemological poverty, however, led to distorted meaning and misinterpretation of religious propositions and seriously damaged the understanding of religious truths in the field of women and its adaptation to the requirements of the time. Therefore, the purpose of this study is to find the damages of explaining religious propositions in the field of women from the perspective of reason; with a rational approach and the correct use of logical data in the face of hadiths, it leads to the correct explanation of religious propositions and the rejection of false narrations and misinterpretations. The findings of the present study indicate the need to use logic and rational methods in explaining and understanding religious propositions correctly as described based on documents analytically.

    Keywords: Pathology, Religious Propositions, Women, Reason, Logic
  • Seyyed Mojtaba Jalali*, Hassan Saeedi, Saeed Safi Shalamzari Pages 43-62

    One of the concepts mentioned in the Qurchr('39')an is that of khaza`in, which is introduced as the source of the world of creation and is within the power of God Almighty. In this descriptive-comparative study, the concept of khaza`in and its ontological dimensions has been studied analytically and comparatively from the perspective of Allameh Tabatabai in Al-Mizan and Rashid al-Din Meybodi in Kashf al-Asrar. Regarding the ilmi and/or `ayni nature of khaza`in, the research findings show that divine khaza`in consist of two worlds of ilmi and `ayni, which is evident in Allameh Tabatabaichr('39')s theory, but a one-sided view of khaza`in in Meybodichr('39')s commentary (taking the realm of `ayn only), it is obvious. In the realm of treasures and levels of existence, Allameh Tabatabai considers khaza`in as the supreme source of divine grace, the degradation of which is in the form of a sequence from a higher origin based on a causal relationship, while in the latter view, khaza`in oversee Godchr('39')s knowledge of managing affairs and surrounding the graces and levels of the worlds and the soul in the realm of human ability and authority, but there may not be found any reference to the quality of the establishment of the hierarchical system and the way of expressing grace.

    Keywords: Khazain, Tabatabai, Meybodi, Ilm, `Ayn, Grades of the World
  • Ruhollah Shakeri*, Hussein Mohammad Hashemi, MohammadJavad Hassanzadeh Meshkani Pages 63-79

    The issue of evil is one of the fundamental issues in theological systems, especially in the philosophy of religion, which was raised up in the case of doubt in the principle of the necessity of existence and breach in the attributes of God. Those of belief in Divine justice and theologians have explained the solution in various ways. Ayatollah Javadi Amoli, while equating good with existence, considers the nature of evil to be absolutely equal to non-existence, and on this basis believes that evil does not need a real origin. But in another division, they acknowledge the existence of some evils and, in order to justify the lack of a real agent cause for these, provide details of the various aspects of the evils. The present study has been collected by descriptive-analytical method and its most important finding lies in regarding the real human causation in the occurrence of some deficiencies.

    Keywords: Evil, Nihilism, Non-Existent Evil, Existential Evil, Javadi Amoli
  • Ezzat Parcham, Ali Shaykh Ul Islami* Pages 81-100

    The subject of theoretical mysticism is the Truth (Subhanahu wa taala) and the modifications of the Absolute Essence can be recognized only by Divine Names and Attributes, so a discussion of the Names and Attributes that lead to the knowledge of God becomes necessary. The present article, using a library-based and descriptive-analytical method and examining Sabzevarichr('39')s views on the issue, from an epistemological perspective tries to explain their role in the creation of beings, Divine Conduct and Knowledge, the way in which the Truth is connected with the world of creation and Divine knowledge and providence. The results of this research show that from the perspective of personal unity of existence, it is the real existence of God and other beings are its symbols and things that are related to God through Names. Attributes with regard totheir concepts may be taken as multiple and have a unique essence, and the teaching of Names is real and existential. Although the Names and Attributes of God can not be considered apart from the Essence, but regarding the level of absoluteness, the Names and Attributes can be regarded for and related to It.

    Keywords: Divine Names, Divine Attributes, Knowledge, Science, Providence, Sabzevari
  • Maryamsadat Nabavi Meybodi* Pages 101-118

    Faith is a factor that plays an important role in laying the foundations of its elements in a religious moral school. Moral action as an important measure in the moral agent is not exempt from this effect either. Allameh Tabatabai, as a contemporary moral philosopher in the field of religion, has fundamental views on the function of faith in moral conduct. Therefore, the problem of the present article is to examine his point of view from the semantic, existential and epistemological perspective of faith in moral conduct, with a descriptive-analytical method. Finally, the findings indicate that faith is the most important factor in meaning and existence, although not necessarily. According to Allameh, the epistemological role of faith in moral action can be studied and analyzed from two dimensions. On the other hand, due to the gradationality of faith, its epistemological role in conduct will be hierarchical, and faith in this dimension also negates the gap between knowledge and action.

    Keywords: Faith, Moral Conduct, Allameh Tabatabai, Semantic Function of Faith, Epistemological Function of Faith, Ontological Function of Faith
  • MohammadReza Baghbanzadeh Amsheh* Pages 119-138

    Ibn Taymiyyah (the founder of the Salaf school in the Islamic world) is one of the personalities who, in dealing with dissenting opinions, condemns them to takfir, advises them to repent, and if they refuse, orders them to be killed. Shiites, meanwhile, are among those condemned to excommunication. The issue of research is how Ibn Taymiyyah, despite the primary and successive sources, in the Sunni narrative communities that exist to prove the legitimacy of the Shiite religion, excommunicate this school and view it as degenerated. The present research has been carried out using the library research method and with an analytical-descriptive approach, and the findings of the research in the analysis of Ibn Taymiyyahchr('39')s thought show that he either does not provide any case for his claim, or If he mentions an example, he introduces the Shiites as forgers of hadith who have used weak narrations. However, Sunni narrative and historical sources are full of citations that challenge his view of the excommunication of the Shiites.

    Keywords: Ibn Taymiyyah, Shiite Takfir, Sunni Sources, Forger of Hadith, Weak Narrations
  • Fatemeh Najjarzadegan*, Hassan Rezaei Haftadar, MohammadAli Mahdavi Rad Pages 139-156

    The purpose of this article is to explain and evaluate Wansbroughchr('39')s hypotheses in matters related to prophecy. Hence, it first examines the distinction between the Qurchr('39')anic usage of the two titles "prophet" and "messenger" and the structures that indicate the appointment to prophecy and, then, discusses the possibility of adapting the infidelschr('39') slanders addressed to the Prophet (s) from the Old Testament narratives about the prophets. In the next step, he explains the universality of the mission of the prophets and the verses that indicate each of them, as well as the extent of the connection between these verses and the phrases of the Bible. Since Wansbrough has studied based on literary analysis, this article also evaluates his views using the method of analytical-critical research. Overall, the findings of this study are: Wansbroughchr('39')s saying of resemblance of the unsavoury conducts quoted in the Qurchr('39')an to those mentioned in the Bible and his view of the distinctions between the "prophet" and the "messenger" are erroneous. Furthermore, among the Qurchr('39')anic expressions and verses, on his view, dealing with the appointment of a prophet, the limitation or generality of the mission of the prophets and the doctrine of superiority, only in a few cases may be agreed with.

    Keywords: John Wensbrough, Book of Quranic Studies, Prophecy, Mission, Superiority
  • Sedigheh Nik Tab`A Ata`Ati*, Abdolreza Mohammad Hosseinzadeh Pages 157-175

    Contrary to the views of most Islamic philosophers and theologians on the subject of revelation, Nasr Hamed Abu Zayd (representative of the neo-Muchr('39')tazilites) sometimes takes revelation as a synonymous for inspiration and sometimes regard it as a kind of religious experience. In this way, he strengthen agent role of the Prophet in revelation and, claiming its discoursive state and impressionability of current culture, justifies the historicity of the Qurchr('39')an. The question of the present research has been regarded as: what are the intellectual and narrative objections against his claims, especially against has claim of authenticity of the Prophetchr('39')s agency and the discoursive state and historicity of the Qurchr('39')an? In the present study, examining the two views mentioned comparatively by descriptive and analytical method, we reach the following findings the divinity of both the content and the words of revelation, the impressionable role of the Prophet in the process of revelation, the transhistorical nature of the Qurchr('39')an; the invalidity of the claim of discoursive state and the historicity of the Qurchr('39')an due to the contradiction of its principles and supplies with the indisputable rational principles (extra-religious arguments) and opposition to the narrated arguments (intra-religious arguments).

    Keywords: The Historicity of the Qurchr('39')an, the Discourse of Revelation, the Origin of Prophetic Revelation, the Revlatory Experience, Nasr Hamed Abu Zayd, Neo-Muchr('39')tazilites
  • Yahya Bouzarinejad*, Hamid Reyhani Pages 177-197

    This article has been organized in two parts of which the first seeks to examine Abed al-Jabrichr('39')s critical approach when studying Arab-Islamic heritage. In this part, we have described the various dimensions of al-Jabrichr('39')s theory through a library-based method. He defines three basic entries for the foundation of his theory: first, the critique of liberal, Marxist, and fundamentalist approaches to the study of heritage; second, the definition of reason and rationality; and third, the methodological process for the study of heritage. After these three entries, Jaberi criticizes Arabic-Islamic rationality in two levels of historical development and structural context and in three areas of knowledge, politics and ethics. In the second part, based on the basic methodology, we examined his theory at two levels of epistemological-logical factors and existential-social factors. On this basis, we conclude that AL-Jaberi`s ontological and epistemological positions is in the direction of constructivist-interpretive methodologies and activate the epistemological domains that are based on the independence of the subject. As a result, Al-Jabrichr('39')s intellectual foundations and methodology are in the context of Western rationalities.

    Keywords: Islamic Rationality, Arabic Rationality, Shiite Rationality, Logical Rationality, Jaberi