فهرست مطالب

Ornamental Plants - Volume:11 Issue: 4, Autumn 2021

Journal of Ornamental Plants
Volume:11 Issue: 4, Autumn 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه اباذری فرد، سید نجم الدین مرتضوی*، روح انگیز نادری، سپیده کلاته جاری صفحات 231-241
    سوسن چلچراغ یکی از گونه های نادر بومی و در معرض خطر انقراض است که برای رشد و گلدهی مناسب نیاز به یک دوره سرمایی دارد. این آزمایش به منظور بررسی اثرات سرمادهی پیاز بر تغییرات تنظیم کننده های رشد درون زای آبسیزیک اسید (ABA)، ایندول استیک اسید (IAA)، جیبرلیک اسید (GA3) و قندهای محلول ساکارز، فروکتوز، گلوکز و همچنین ساپونین تام در طول خواب پیاز سوسن چلچراغ انجام شد. بدین منظور پیازهای این گیاه در دمای 1 یا 7 درجه سانتی گراد به مدت 0، 30، 90،60 و 120 روز قرار گرفتند و پس از پایان هر دوره، از انبار برداشت و توسط دستگاه  HPLC  تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سرمادهی پیازها در یک درجه سانتی گراد به مدت 120 روز باعث کاهش سطح ABA  شد در حالیکه 7 درجه سانتی گراد در همان مدت زمان سبب افزایش جزیی در سطح این هورمون شد. تیمارهای سرمایی یک درجه سانتی گراد سبب افزایش سطح IAA  و GA3 شدند اما در 7 درجه سانتی گراد سطح IAA تقریبا ثابت باقی ماند و GA3 کاهش جزیی نشان داد. غلظت های ساکارز و فروکتوز در هر دو تیمار دمایی افزایش یافتند در حالیکه مقدار گلوکز کاهش یافت. انبار پیازها در 7 درجه سانتی گراد به مدت 120 روز بالاترین سطح ساپونین تام را سبب شد. تغییرات هورمون ها و قندهای اندازه گیری شده در 1 درجه سانتی گراد بیشتر از 7 درجه سانتی گراد بود.
    کلیدواژگان: دوره سرمایی، هورمون، سوسن، ساپونین، قندهای محلول
  • حنیفه سید حاجی زاده*، بهروز عبادی، محمدرضا مرشدلو، اکبر عبدی قاضی جهانی صفحات 243-255

    عطر گل محمدی ایران، به سبب کیفیت زیاد و رشد در شرایط اقلیمی مناسب از مرغوبیت خاصی برخوردار است. ژنوتیپ گیاه به مانند شرایط اقلیمی تاثیر زیادی بر کیفیت گلاب ، تولید اسانس و سایر فرآورده های جانبی که از ارزش افزوده بالاتری برخوردار بوده، دارد. بدین منظور پژوهشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار برای بررسی مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی توده های بومی گل محمدی جمع آوری شده در استان آذربایجان شرقی انجام شد. نتایج نشان داد، صفات مورفولوژیکی اندازه گیری شده در دو ژنوتیپ خاردار و بی خار در مناطق بررسی شده دارای اختلاف معنی دار بودند. منطقه قاضی جهان با پوشش گل محمدی بی خار، از نظر عملکرد و دارا بودن مقادیر بالای صفات اندازه گیری شده مناسب ترین منطقه بود و پس از آن مناطق نادیلو و خراجو با پوشش گل محمدی بی خار عملکرد و پتانسیل مناسبی داشتند. از بین 14 صفت مورفولوژیکی به همراه عملکرد و درصد اسانس، صفات وزن تر و خشک گلبرگ، وزن تر و خشک غنچه، وزن تر گل، طول و عرض گلبرگ، تعداد غنچه در هر شاخه و درصد اسانس دارای بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار با صفت عملکرد گل بودند. ترکیب های سیترونلول (Citronellol) و ژرانیول (Geraniol) در هر گروه ژنوتیپ خاردار و بدون خار به میزان بالایی مشاهده شدند. مقدار سیترونلول (Citronellol) در ژنوتیپ خاردار نسبت به ژنوتیپ بی خار بیشتر بود. از طرفی، میزان ماده موثره ژرانیول (Geraniol) در ژنوتیپ بی خار نسبت به ژنوتیپ خاردار بیشتر بود. تفاوت قابل توجهی در عطر توده های خار دار با انواع بدون خار وجود داشت. از نظر طول و عرض برگ و تعداد شاخه در بین توده های مختلف تفاوت معنی داری وجود نداشت. این تفاوت ها راه را برای معرفی انواع جدیدی از گل محمدی برای صنعت کشت و پرورش ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: اسانس، تنوع ژنتیکی، عملکرد گل، فنوتیپ
  • صفحات 257-270

    تغذیه یک رکن اساسی در رشد و پرورش گیاهان است. شیوه کود دهی و حاصلخیز نمودن خاک و بسترهای کشت، نقش مهمی در تولید کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی دارد. این تحقیق با هدف تهیه چند فرمول کودی و چند روش کود دهی بر رشد گیاه محک (گل جعفری) طراحی و اجرا شد. چهار نوع فرمول کودی با نسبت های مختلف N، P و K و مقادیر ثابت ریزمغذی ها به عنوان کودهای مایع کامل در آزمایشگاه علوم خاک مجتمع آزمایشگاهی شیخ بهایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران تهیه شدند. در یک طرح بلوک های کامل تصادفی، اثر 13 تیمار مختلف کودی به همراه یک تیمار شاهد شامل استفاده از کودهای مختلف در زمان های مختلف رشد رویشی و زایشی و هر تیمار در چهار تکرار بر رشد گل جعفری مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص های رشد رویشی گیاه شامل ارتفاع نهایی گیاه، تعداد گل و شاخه های جانبی، وزن تر و خشک ریشه، گل و اندام هوایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج کلی نشان داد که روش های مختلف کود دهی و فرمول های متفاوت کودی بر رشد گیاه، اثر مثبت در مقایسه با شاهد داشت. تغییرات رشد گیاه در مقایسه با شاهد و در روش ها و فرمول های کودی معنی دار بود. بهترین اثر بر رشد گیاه در تیمار شماره 6 دیده شد و این تیمار برای رشد این واریته از جعفری توصیه می شود. در این تیمار، در هفته چهارم از کاشت نشاء از فرمول اول شامل نسبت پایه نیتروژن، فسفر و پتاسیم، 15-10-15 و در هفته های پنجم و ششم از فرمول دوم شامل نسبت پایه نیتروژن، فسفر و پتاسیم، 15-20-30، استفاده شد.

    کلیدواژگان: گل جعفری، کود دهی، کود کامل، ریزمغذی، تغذیه گیاه
  • سیاوش ثقفی بیرجند*، علیرضا اسلامی صفحات 271-279

    درختان بومی با سازگاری بالا، مقاومت بالا به تنش های محیطی و کاهش هزینه های نگهداری و با اتکاء به باران و نیاز آبی اندک خود می توانند گزینه های مناسبی در انتخاب بهترین گیاهان برای کاشت در فضاهای سبز شهری با توجه به اقلیم هر منطقه باشند. این تحقیق با هدف بررسی جنبه زیباشناسانه درختان بومی زینتی شهر رشت انجام پذیرفت. مطالعه و بررسی های میدانی روی 14 گونه از درختان بومی موجود با ثبت ویژگی ها و مشخصات زیباشناسی به کمک مشاهده درختان در طبیعت انجام گردید. پس از تعیین 11 شاخص زیباشناسی و نظرخواهی از متخصصین امر در قالب پرسشنامه های طراحی شده بر اساس اطلاعات جمع آوری شده، ارزیابی درختان به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) انجام و توسط نرم افزارExpert Choice  نسبت به تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده اقدام گردید. نتایج حاصل از ارزیابی ها نشان داد که از نظر زیباشناسی، 3 گونه درخت، آزاد (Zelkova carpinifolia)، انجیلی (Parrotia persica) و  افرا شیردار (Acer cappadocicum) بالاترین مطلوبیت و 3 گونه درخت، سفیدپلت (Populus caspica Bornm)، لیلکی (Gleditsia caspica) و ارس(Juniperus foetidissima) کمترین مطلوبیت را به خود اختصاص داده اند. از این تحقیق می توان همچنین نتیجه گیری نمود که از دیدگاه زیباشناسی، درختان پهن برگ خزان پذیر نسبت به درختان همیشه سبز بومی موجود در شهر رشت، از زیبایی بیشتری در طول فصول سال برخوردار بوده و قابلیت بالایی به جهت استفاده و کاربرد در فضاهای سبز شهری دارند.

    کلیدواژگان: زیباشناسی، فضای سبز، درختان بومی، زینتی، رشت
  • کرامت الله محمدی، سعید چاوشی*، حسینعلی اسدی قارنه، مسعود گماریان، بهزاد ادریسی صفحات 281-295

    گل مریم جز با ارزش ترین گیاهان زینتی و جز پنج گل برتر شاخه بریده جهان که دارای ارزش اقتصادی بالایی می باشد. از مهم ترین مشکلات توسعه صادرات گلهای شاخه بریده بویژه مریم به دلیل عمر کم پس از برداشت و به دلیل به هم خوردن روابط آبی گیاه در اثر رشد و افزایش جمعیت میکروبی در محلول گلجایی می باشد. در کشاورزی مدرن در سالهای اخیر از نانو ذرات به خاطر خواص ضد میکروبی در صنعت پس از برداشت در محصولات کشاورزی استفاده می شود. کیفیت و ماندگاری گل ها تا حدود زیادی به پایداری ساقه و سیستم آنتی اکسیدانی بستگی دارد. در این پژوهش اثرات نانو نقره بر روی گلهای شاخه بریده های مریم رقم دزفولی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت تیمار پالسی (24h) ساعته انجام شد. گل های شاخه بریده در چهار غلظت نانو نقره(Control,NS10,NS20,NS30) به همراه ساکارز 3% تیمار شدند و سپس گل های تیمار شده تا انتها در آب دیونیزه شده قرارداده شد.. نتایج نشان داد بکار گیری تیمار نانو نقره باعث افزایش مثبت فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و بهبود شرایط پس از برداشت در گل های شاخه بریده مریم شد نانو نقره همچنین باعث کاهش تجمع مالون دی آلدیید در ساقه های گل گردید و همچنین باعث تاثیر مثبت بر میزان افزایش کلروفیل نسبت به شاهد گردید. بکار گیری نانو نقره منجر به افزایش عمر پس از برداشت گل های تمیار شده نسبت به شاهد گردیده و باعث افزایش جذب محلول، وزن تر، شکوفایی در گل های شاخه بریده شد. نتایج این تحقیق دلالت بر آن دارد نانو به عنوان یک تنظیم کننده رشد در پس از برداشت می باشد.در این آزمایش غلظت 10میلی گرم در لیتر بهترین نتیجه را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: نانو نقره، گل شاخه بریده مریم، آنتی اکسیدانی، عمر پس از برداشت، ساکارز
  • جهانگیر آذرهوش، لیلا اسدپور صفحات 297-312

    به منظور افزایش کیفیت و ماندگاری پس از برداشت گل های شاخه بریده پرنده بهشتی آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کلرید کبالت (250 و 500 میلی گرم در لیتر)، نیترات سریم (100، 300 و 600 میکرومولار)، نانوسیلور (20 و 40 میلی گرم در لیتر) و نانوسیل (2000 و 4000 میکرومولار) بودند که بصورت پالس 24 ساعته استفاده شدند. از آب مقطر به-عنوان تیمار شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین عمرگلجایی با کاربرد 300 میکرومولار نیترات سریم (68/11 روز) بدست می آید که از نظر آماری با تیمارهای 100 و 600 میکرومولار نیترات سریم، 500 میلی گرم در لیتر کلریدکبالت و 20 میلی گرم در لیتر نانوسیلور تفاوت معنی داری نداشت. دو تیمار 300 و 600 میلی مولار نیترات سریم در افزایش جذب آب و ماده خشک، حفظ وزن تر، کاهش باکتری انتهای ساقه و محلول گلجایی بهترین تیمار بودند. کمترین تجمع مالون دی آلدهید (09/0 نانومول در هر گرم وزن تر) و بیشترین فعالیت آنزیم های پراکسیداز (147/0 نانومول در هر گرم وزن تر) و کاتالاز (02/1 نانومول در هر گرم وزن تر) با کاربرد 300 میکرومولار نیترات سریم در محلول گلجایی بدست آمد. بیشترین فلاوونویید کاسبرگ (493/0 درصد) متعلق به تیمار 2000 میکرومولار نانوسیل بود. بیشترین کاهش وزن تر و کمترین مقادیر سایر صفات ارزیابی شده متعلق به تیمار شاهد بود. با توجه به نتایج حاصل، محلول گلجایی حاوی 300 میکرومولار نیترات سریم و 3 درصد ساکارز جهت حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری پس از برداشت گل های شاخه بریده پرنده بهشتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، انسداد آوندی، پراکسید هیدروژن، نانوسیل
|
  • Fatemeh Abazarifard, Seyed Najmmaddin Mortazavi *, Rohangiz Naderi, Sepideh Kalateh Jari Pages 231-241
    Lilium ledebourii is a native and endangered rare species in Iran. It requires a cold period for proper growth and flowering. This experiment was performed to investigate the effects of cold storage on changes of endogenous abscisic acid (ABA), indole-3-acetic acid (IAA), gibberellic acid (GA3), sucrose, fructose, glucose, and total saponin during dormancy of Lilium ledebourii bulbs. The bulbs of lily were stored at 1 or 7 ºC, for 0, 30, 60, 90, and 120 days, and after each period removed from storage and analyzed using HPLC system. The results indicated that, cold storage at 1 ºC for 120 days decreased the levels of ABA while, 7 ºC in the same duration increased its content, slightly. The levels of IAA increased at 1 ºC storage, while remained almost constant at 7 ºC. Cold treatment at 1 ºC increased the levels of GA3, while storage at 7 ºC caused slight decrease in its content. Sucrose and fructose concentrations increased in both temperatures during the storage, while minor reduction in glucose content was observed. Storage at 7 ºC for 120 days induced the highest content of total saponin. The magnitude of changes in hormones and soluble sugars measured at 1 ºC was greater than that at 7 ºC.
    Keywords: Cold period, Hormone, Lily, Saponin, Soluble sugars
  • Hanifeh Seyed Hajizadeh *, Behrouz Ebadi, Mohammad Reza Morshedloo, Akbar Abdi Ghazijahani Pages 243-255

    Essential oil of Iranian damask rose has a high quality because of the desired climatic and growing conditions.  Plant genotype as well as climatic conditions by affecting the amount of rose water, essential oils and the other by-products increases its economic value. In the present study, a RCBD design was conducted to investigate the morphology and phytochemical characteristics of six damask rose landraces, collected from east Azerbaijan province. Investigated landraces showed a significant difference among morphological traits. According to morphological characteristics landraces were grouped in two distinct classes including, with thorn and without thorn. Qazi Jahan, Nadilu and Kharaju landraces (without thorn) were the most suitable ecotypes in terms of flower yield and growth. Interestingly, the fresh and dry weight of petals, buds and flowers and number of buds per branch as well as essential oil content had a positive and significant correlation with flower yield. Essential oil analysis showed that citronellol, geraniol and n-nonadecane were the major components of rose landraces. The amount of citronellol in genotypes with thorn wild was higher than others. On the other hand, n.nonadecane was the dominant components in genotype without thorn. Our results demonstrated that there are significant differences among two classes of genotypes (with/without thorn) in terms of essential oil quality and flower yield. Among the 16 morphological traits in addition to yield and the percentage of essential oil, petal fresh/dry weigh, flower fresh weight, petal length/width and number of petals were important indices that influenced yield and percentage of essential oil of damask rose. There was a significant difference in odor of thorny landraces with the others without thorn. There was no significant difference in leaf length and width and number of branches per area between different landraces. These differences introduce a new variety of damask rose for breeding program and industry.

    Keywords: Essential oil, Flower yield, Genetically diversity, Phenotype
  • Mitradat Ahmadi, Ali Mohammadi Torkashvand *, Raheleh Ebrahimi Pages 257-270

    The method of fertilization and fertilizing the soil and culture substrates has an important role in the quantitative and qualitative production of agricultural and horticultural products. Four types of fertilizer formulas with different ratios of N, P and K and constant amounts of micronutrients were prepared as complete liquid fertilizers in the Soil Science Laboratory of Sheikh Baha'i Laboratory Complex, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran. In a randomized complete design, the effect of thirteen different fertilizer treatments along with a control including the use of different fertilizers at different times of vegetative and reproductive growth and each treatment in four replications on the growth of Tagetes was evaluated. Vegetative growth indices including final plant height, number of flowers and lateral branches, fresh and dry weight of roots, flowers and shoots were evaluated. Overall results showed that different fertilization methods and different fertilizer formulas had a positive effect on plant growth compared to the control. Changes in plant growth were significant compared to the control in fertilization methods and formulas. The best effect on plant growth was seen in treatment number 6 and this treatment is recommended for the growth of this variety of Tagetes. In this treatment, in the fourth week of planting seedlings from the first formula including the base ratio of nitrogen, phosphorus and potassium, 15-15-15 and in the fifth and sixth weeks of the second formula including the ratio of base nitrogen, phosphorus and potassium, 15-20 -30, was used.

    Keywords: Complete fertilizer, Fertilization, Micronutrient, Plant nutrition, Tagetes
  • Siavash Saghafi Birjand *, Alireza Eslami Pages 271-279

    Native tree species can be a good candidate for growing in urban green spaces as per the climate of each region due to their high adaptation, high resistance to environmental stresses, low maintenance costs, and low water requirement owing to reliance on rainfall. This research aimed to explore the aesthetic aspect of native ornamental trees in the city of Rasht, Iran. So, the aesthetic traits and characteristics of 14 native tree species were recorded by observing them in nature. After 11 aesthetic parameters were determined, an opinion poll was conducted among experts with a questionnaire designed by information collected. The trees were evaluated by theanalytic hierarchy process (AHP) and the results were analyzed by the Expert Choice software package. Based on the findings, the three species of Zelkovacarpinifolia, Parrotiapersica, and Acer cappadecicum were the most suitable and the three species of PopuluscaspicaBornm.,Gleditsiacaspica, and Juniperusfoetidissima were the least suitable from an aesthetic viewpoint. It is also concluded that from an aesthetic perspective, deciduous broadleaf tree species are more beautiful in different seasons than evergreen narrow-leaf species in the study site, so they are more capable of being used in urban green spaces.

    Keywords: aesthetics, green space, Native trees, Ornamental, Rasht
  • Keramatallah Mohammadi, Saeid Chavoshi *, Hossein Ali Asadi-Gharneh, Masoud Gomarian, Behzad Edrisi Pages 281-295

    Tuberose is an valuable ornamental plant with a high economic value, which is among the five leading cut flowers of the world. The major obstacle hindering the development of cut flower exports, especially tuberoses, is their short postharvest vase life caused by the disruption of the plant’s water relations due to growth and an increase in vase solution microbial load. The quality and longevity of flowers are highly dependent on their stem stability and antioxidant systems. This research investigated the effect of Nano-silver (NS) applied to the cut flowers of tuberoses cv. ‘Dezfuli’ in 24 h pulse treatments in a randomized complete design. The cut flowers were treated with NS at four rates (0 as control, 10, 20, and 30 mg/L) along with 3% sucrose. Then, the treated flowers were fully immersed in deionized water. The results showed that the application of NS treatment positively increased the activity of antioxidant enzymes and improved postharvest conditions in Polianthes tuberosa L. (cut tuberose flower). Moreover, NS reduced the accumulation of malondialdehyde (MDA) in flower stems and also had a positive effect on the rate of chlorophyll increase compared to the control. NS extended the postharvest vase life of the treated flowers versus the control and increased solution uptake and fresh weight of the cut flowers. In this experiment, the 10 mg/L rate of NS exhibited the best results.

    Keywords: Antioxidant, nano-silver, postharvest, Sucrose, Vase life, Polianthes tuberosa
  • Jahangir Azarhoosh, Davood Hashemabadi *, Leila Asadpour, Behzad Kaviani Pages 297-312

    A study was conducted on increasing the postharvest quality and vase life of cut Strelitzia reginae flowers based on a randomized complete design with 10 treatments in three replications. The experimental treatments included cobalt chloride (CoCl2) (250 and 500 mg L-1), cerium nitrate (Ce (NO3)3) (100, 300, and 600 µM), silver nanoparticle (SNP) (20 and 40 mg L-1), and Nanosil (2000 and 4000 µM) applied as the 24-hour pulse. Distilled water was used as the control. Results showed that the longest vase life (11.68 days) was obtained from the application of 300 µM Ce(NO3)3, but it did not significantly differ from the treatments of 100 and 600 µM Ce (NO3)3, 500 mg L-1 CoCl2, and 20 mg L-1 SNP. The best treatments in increasing water uptake and dry matter, preserving fresh weight, and reducing stem-end and vase solution bacteria were 300 and 600 µM Ce (NO3)3. The lowest malondialdehyde accumulation (0.09 nmol g-1 FW) and the highest activity of peroxidase (0.147 nmol g-1 FW) and catalase (1.02 nmol g-1 FW) were obtained from the plants treated with 300 µM Ce(NO3)3 in the vase solution. The highest sepal flavonoid (0.493 %) was related to the treatment of 2000 µM Nanosil. The control plants exhibited the greatest loss of fresh weight and the lowest values of the recorded traits. Based on the results, it is recommended to use a vase solution containing 300 µM Ce (NO3)3 and 3 % sucrose to preserve the quality and increase postharvest vase life of cut S. reginae flowers.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Vascular Blockage, hydrogen peroxide, Nanosil