فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین طاهری*، رضا اندام، جمشید سیاه منصور صفحات 9-35
    زمینه و هدف

    امنیت یکی از مهم ترین و اساسی ترین عوامل موثر بر توسعه صنعت گردشگری است؛ به طوری که تا امنیت برقرار نباشد، سفری شکل نخواهد گرفت و سخن گفتن از گردشگری بیهوده خواهد بود؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناخت چالش های درون سازمانی نیروی انتظامی  در تامین امنیت گردشگران در تفرجگاه های شهرستان خرم آباد است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، در زمره پژوهش های آمیخته (کیفی- کمی) است که در بخش کیفی برای شناسایی چالش ها با تعداد 12 نفر از خبرگان، متخصصان و صاحب نظران حوزه امنیت و گردشگری تا حصول اشباع نظری مصاحبه شد و چالش ها با استفاده از روش تحلیل مضمون،‏ شناسایی شدند. در بخش کمی پژوهش، برای دسته بندی و شناسایی مهم ترین چالش ها، روش دلفی در چهار مرحله با کمک 15 نفر از صاحب نظران انجام شد و درنهایت داده های حاصل از این بخش که درواقع خروجی نهایی بخش کیفی بود، برای اعتباربخشی، به صورت پرسشنامه تهیه و در بین 73 نفر از کارشناسان توزیع شد. همچنین برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب هماهنگی توافقی کندال، کولموگروف - اسمیرنوف و تی تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    از مجموع 50 چالش شناسایی شده در مرحله مصاحبه، پس از چهار مرحله اجرای پرسشنامه در گروه دلفی، با ضریب هماهنگی توافقی کندال 801/0، 16 چالش مهم، مورد توافق و اجماع صاحب نظران قرار گرفت. در مرحله اعتباربخشی نیز نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که چالش های شناسایی شده، ازجمله چالش های کارشناسان پلیس و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درصحنه عمل هستند.

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که این چالش ها؛ مهم ترین چالش های مورد توافق گروه خبرگان و کارشناسان عرصه نظم و امنیت و گردشگری هستند، پیشنهاد می شود؛ برای بهره برداری بهینه از ظرفیت های گردشگری منطقه، مسیولان نسبت به رفع این چالش ها توجه جدی داشته باشند.

    کلیدواژگان: چالش های درون سازمانی، نیروی انتظامی، پلیس، امنیت، گردشگری
  • علیرضا حیدرنژاد * صفحات 37-62
    زمینه و هدف

    با توجه به پیچیدگی های روزافزون جرایم، ضروری است کلانتری ها و پاسگاه ها متناسب با این پیچیدگی ها اقدامات تحولی لازم را داشته باشند. از این رو هدف از مطالعه حاضر طراحی الگوی تحول کلانتری ها و پاسگاه های فرماندهی انتظامی استان خراسان جنوبی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت داده ها آمیخته (کیفی- کمی) است. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 نفر از خبرگان تخصصی در حوزه تحول به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل فرماندهان، مدیران میانی و کارکنان صاحب نظر در فرماندهی انتظامی استان خراسان جنوبی به تعداد حدود 492 بودند که تعداد 120 نفر از آنها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع شد. برای تحلیل داده های بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی و دربخش کمی نیز از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری در نرم افزار های Spss و لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های بخش کیفی نشان داد الگوی شناسایی شده شامل دو بعد درون و برون سازمانی و 8 مولفه تطبیق با محیط؛ پیوندهای سازمانی؛ تعاملات اجتماعی؛ فنآوری اطلاعات؛ فرایندهای سازمانی؛ نیروی انسانی؛ فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی است. یافته های بخش کمی نیز بیانگر این است که ضریب تاثیر نیروی انسانی و ساختار سازمانی با بیشترین میزان، به عنوان موثرترین مولفه های اثرگذار بر تحول کوپ هستند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اولویت بندی صورت گرفته در مورد مولفه های شناسایی شده باید به طور جد در زمینه های نیروی انسانی، ساختار سازمانی، فناوری اطلاعات و فرایندهای سازمانی اقدامات موثر و مستمری صورت پذیرد. همچنین برون سپاری امور و ارایه خدمات الکترونیک در کلانتری ها و پاسگاه ها درحوزه پیشگیری از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و شروری است به صورت علمی و عملی ملاک عمل فرماندهان و مدیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگو، تحول، کلانتری، پاسگاه، انتظامی، خراسان جنوبی
  • روح الله سالار *، جواد عینی پور، علیرضا ادیبی، رضا کاظمی صفحات 63-89
    زمینه و هدف

     ارزشیابی بخش نهایی تقریبا همه سیستم های توسعه آموزشی است.  زیرا تکنیک ها و روش های تعیین اثربخشی و راه های بهبود مداخلات آموزشی را فراهم می آورد. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی ارزشیابی اجرای رزمایش مشترک انتظامی است که متناسب با ویژگی ها و فرهنگ بومی نظام تربیت و آموزش دانشگاه علوم انتظامی باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت آمیخته (کیفی- کمی) است که جامعه مشارکت کنندگان آن کلیه خبرگاناساتید، فرماندهان، مدیران ودست اندرکاران طراحی و اجرای رزمایش های دانشگاه علوم انتظامی و کارشناسان معاونت عملیات ناجا و فاتب بودند. در بخش کیفی 6 نفر  به صورت هدفمند در قالب گروه کانونی  و در بخش کمی 75 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل با گروه کانونی مصاحبه شد و برای تایید الگوی استخراج شده ، از روش تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار PLS  استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مصاحبه با خبرگان و بررسی متون و تحلیل داده ها، نتایج نشان داد که مدل نهایی رزمایش دارای 3بعد: قبل، حین و بعد از اجرای رزمایش و 6 مولفه: طراحی، هماهنگی، اجرا، تحقق اهداف و جمع بندی و 20 شاخص است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد این الگو کاربردی بوده و قابلیت سنجش، پایش تمام عناصر موثر در مراحل قبل، حین و بعد از اجرای رزمایش مشترک انتظامی را دارد.

    کلیدواژگان: الگوی ارزشیابی، رزمایش مشترک انتظامی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • غلامرضا قربانی، اکرم علیمردانی * صفحات 91-127
    زمینه و هدف

    برای تضمین دستیابی به اهداف سازمانی، برنامه‌های آموزشی نیاز به ارزیابی و آسیب‌شناسی دارند. پژوهش حاضر باهدف آسیب‌شناسی برنامه آموزشی رسته انتظامی فراگیران آموزشگاه علمی و تخصصی شهید بهشتی اصفهان انجام‌شده است.

    روش‌

    این پژوهش ازلحاظ رویکرد تحقیق کیفی و ازنظر هدف کاربردی است. جامعه پژوهش شامل روسا و درجه داران کلانتری‌های شهر اصفهان، استادان و مربیان مرکز آموزش درجه‌داری شهید بهشتی اصفهان است. جامعه مشارکت کننده شامل 15نفر درجه‌دار و 13 نفر از خبرگان بودندکه به صورت هدفمند تا دست یابی به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه‌نیمه ساختاریافته بود و برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تحلیل مضمون بهره گرفته شد. برای اعتبار یابی داده‌های کیفی از روش بازبینی مشارکت‌کنندگان استفاده شد.

    یافته‌ها

    تحلیل مضمونی مصاحبه‌ها نشان داد بیش از 45 نوع آسیب در سه بعد رفتاری، ساختاری و زمینه‌ای در برنامه آموزشی آموزشگاه شهید بهشتی وجود دارد. مهم‌ترین آسیب‌های رفتاری در ابعاد مهارت ارتباط کلامی،‌ مهارت‌های سازمانی، مهارت‌های بینشی و خود صیانتی و مهم‌ترین آسیب‌های ساختاری در ابعاد تناسب ساختار دوره با اهداف سازمان، تشکیل شورای آموزش، تغییر نظام کنترل و ارزیابی آموزش، وحدت در برنامه تفصیلی آموزش و همچنین آسیب‌های زمینه‌ای در ابعاد قوانین و مقررات آموزشی، تغییر محل و نحوه برگزاری آموزش و تدریس دروس تخصصی شناخته شد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس مدل سه‌شاخگی می‌توان آسیب‌های برنامه آموزشی رسته انتظامی درجه‌داری آموزشگاه علمی تخصصی شهید بهشتی را به ترتیب،آسیب های زمینه‌ای، آسیب های رفتاری و آسیب های ساختاری دانست.

    کلیدواژگان: مدل سه شاخگی، آسیب شناسی، برنامه آموزشی، درجه داری، رسته انتظامی
  • محمدرسول ایمانی خوشخو * صفحات 129-154
    زمینه و هدف

    اعمال اقتدار همراه با مهرورزی در تعامل با جامعه موضوعی است که پیوسته توسط مقام معظم رهبری و مراجع دینی به فعالان حوزه انتظامی توصیه شده است. با این حال به دلیل عدم وضوح مفهوم مهرورزی راهبردهای مشخصی نیز برای نهادینه کردن آن وجود نداشته است. هدف اصلی این پژوهش تبیین شیوه های اعمال مهرورزی به گونه ای است که ضمن حفظ اقتدار پلیس بتوان از ثمرات این اصل در تقویت رابطه پلیس و جامعه نیز بهره برد.

    روش

    در پژوهش کیفی حاضر داده با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر از معاونان و فرماندهان نیروی انتظامی استان قم و روسای کلانتری های شهرستان قم جمع آوری و از طریق روش تحلیل محتوا کدگذاری و دسته بندی شدند و در پایان نیز با استفاده از شیوه تحلیل راهبردی، راهبردهای نهایی شناسایی و  ارایه شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده؛ مهرورزی در تعامل با گروه های مختلف اجتماعی شیوه های متفاوتی را می طلبد و متناسب با گروه های درتعامل با پلیس، می تواند مواردی همچون عدم استفاده از خشونت رفتاری و کلامی، تخفیف هوشمندانه متناسب با مورد، ارایه مشاوره ناصحانه و اصل عدم منفعت محوری را شامل شود.

    نتیجه گیری

    هوشمندی در انتخاب شیوه مناسب اعمال قانون در تعامل با گروه های مختلف اجتماعی می تواند  در بالابردن سرمایه اجتماعی پلیس و مشارکت عمومی در پیشگیری از وقوع جرم موثر باشد.

    کلیدواژگان: اقتدار، مهرورزی، اخلاق انتظامی، پلیس، جامعه محور
  • مصطفی رنجبر کبوترخانی، حامد دهقانان*، سعید رحیمی صفحات 155-194
    زمینه و هدف

    اگرچه برای بسیاری از اندیشمندان مدیریت و مدیران دولتی، مفهوم مدیریت جهادی دارای ابهام بوده است، فراوانی بیش از 100 مطالعه در حوزه مدیریت جهادی در مدت کمتر از یک دهه، نشان از تمرکز و عزم پژوهشگران برای نظریه پردازی در خصوص این مفهوم را دارد. بااین حال، تاکنون صورت بندی جامعی از مطالعات این حوزه ارایه نشده است تا از رهگذر آن مولفه های کلیدی مدیریت جهادی احصا و تبیین شود. پژوهش حاضر با هدف مرور نظام مند مطالعات مدیریت جهادی انجام شد.

    روش

    به منظور ارایه صورت بندی جامعی از مطالعات این حوزه، پژوهشگران از روش شناسی مطالعه ثانویه استفاده کردند که یکی از آن ها مرور نظام مند است. از میان 78 پژوهش بدون تکرار در بین پایگاه های داده ای معتبر ایران، تعداد 32 مورد به عنوان تحقیقات نهایی برای این پژوهش انتخاب شد که با موضوع پژوهش مرتبط هستند. ابزار گردآوری داده ها، مطالعات حوزه مدیریت جهادی و روش تجزیه وتحلیل داده ها نیز تحلیل محتوای کمی بوده است.

    یافته ها

    پنج مقوله اصلی پرتکرار در مقوله های مدیریت جهادی عبارت است از: تلاش مجاهدانه (18)، اعتقاد به غیب (15) مبارزه با دشمن (14)، توانمندسازی (14) و همکاری و همدلی (14). چهار مقوله پرتکرار در مقوله های مدیر جهادی عبارت است از: مشارکت جو (19)، شایسته سالار (17)، خودباور (16) و حضور در میدان عمل (16).

    نتیجه گیری

    مطالعات مدیریت جهادی در فرایندی تکراری قرار گرفته اند و نتیجه جدیدی از آن ها حاصل نمی شود؛ بنابراین، نخست لازم بود تا تصویری از کل مطالعات این حوزه ارایه شود و سپس مسیر پژوهش های آینده این حوزه مشخص گردد.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، مدیریت جهادی، تلاش مجاهدانه، خودباوری، توانمندسازی
  • خدر فرجی راد*، محمدعلی عامری، آرش فتحی جلالی، مجید پریشان صفحات 195-229
    زمینه و هدف

    بحران های طبیعی علاوه بر مسایل اجتماعی، کالبدی و اقتصادی در شهرها بر بروز ناامنی، جرم و جنایت نیز تاثیرگذارند. تاکنون مدیریت بحران به طور عام و مدیریت انتظامی بحران به طور خاص متکی بر روش های سنتی بوده و کمتر از روش های هوشمند بهره برده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگو و راهبردهای هوشمندسازی مدیریت انتظامی بحران های طبیعی (زلزله) در شهر تهران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه انجام شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی متخصصان حوزه مدیریت انتظامی بحران های طبیعی بودند که بر مبنای دیدگاه آنان 34 شاخص استخراج شد. برای صحت سنجی یافته ها از ضریب هماهنگی کندال استفاده وسپس به منظور استخراج نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها، پرسش نامه نیمه ساختاریافته ای تهیه و نتایج آن در قالب مدل QSPM مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    هوشمندی در مدیریت انتظامی بحران زلزله در سه بعد نهادی- سازمانی، انسانی و تکنولوژیکی  دسته بندی شد. این ابعاد در چهار زمینه یکپارچگی مدیریتی، اطلاعاتی، لجستیکی و عملیاتی قابل تحقق اند.

    نتیجه گیری

    دلیل استفاده محدود از روش های هوشمند در مدیریت انتظامی بحران های طبیعی(زلزله) را می توان در نداشتن الگوی مناسب دانست. براساس یافته های این مطالعه می توان مولفه های اساسی الگوی هوشمند انتظامی را یکپارچگی مدیریتی، اطلاعاتی، لجستیکی و عملیاتی درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، بحران های طبیعی، زلزله، مدیریت انتظامی، تهران
|
  • Hossein Taheri*, Reza Andam, Jamshid Siah-Mansour Pages 9-35
    Background and Aim

    Security is one of the most important and fundamental factors affecting the development of the tourism industry; As long as there is no security, there will be no travel and it will be useless to talk about tourism; Therefore, the purpose of this study is to identify the internal challenges of police in providing security for tourists in the resorts of Khorramabad.

    Method

    In terms of purpose, the present study is applied and in terms of nature, it is a mixed method research (qualitative-quantitative). In the qualitative section, 12 experts, specialists and experts in the field of security and tourism were interviewed to identify theoretical challenges. Challenges were identified using content analysis method. In the quantitative part of the research, in order to classify and identify the most important challenges, the Delphi method was performed in four stages with the help of 15 experts. For data analysis, Kendall, Kolmogorov-Smirnov and t-sample statistical tests were used.

    Results

    Out of 50 challenges identified in the interview stage, after four stages of questionnaire implementation in the Delphi group, with 16 Kendall agreement coordination coefficient, 16 important challenges were agreed upon and consensus of experts. In the accreditation stage, the results of one-sample t-test showed that the identified challenges, including the challenges of police experts and the Cultural Heritage and Tourism Organization, are in the field of action.

    Conclusion

    The most important challenges agreed upon by the group of experts in the field of order, security and tourism are suggested; In order to make the best use of the tourism potential of the region, the officials should pay serious attention to solving these challenges.

    Keywords: Internal Organizational Challenges, Police, Security, Tourism
  • Alireza Heidarnejad* Pages 37-62
    Background and Aim

    Due to the increasing complexity of crimes, it is indispensable for police stations to take the necessary transformational measures in accordance with these complexities. Therefore, the purpose of this study is to design a model for the transformation of police stations in South Khorasan Province.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and has utilized a mixed method strategy (qualitative-quantitative). In the qualitative section, semi-structured interviews with 30 experts in the field of transformation were used to achieve theoretical saturation. The statistical population included about 492 commanders, middle managers and experts in the disciplinary command of South Khorasan province, 120 of whom were selected by stratified sampling and a questionnaire was distributed among them. To analyze the data of the qualitative part, the method of qualitative content analysis and in the quantitative part, the tests of confirmatory factor analysis and structural equations using Spss and LISREL softwares.

    Results

    The findings of the qualitative section showed that the identified model includes two dimensions inside and outside the organization and 8 components of adaptation to the environment; Organizational links; Social interactions; Information Technology; Organizational processes; Manpower; Organizational culture and organizational structure. Quantitative findings also indicated that the impact factor of manpower and organizational structure with the greatest extent, as the most effective components affecting the evolution process.

    Conclusion

    According to the prioritization of the identified components, serious and effective measures should be taken in the fields of manpower, organizational structure, information technology and organizational processes. Also, outsourcing affairs and providing electronic services in police stations has a special place in the field of prevention and it is vital to be the criterion of action of commanders and managers in a scientific and practical way.

    Keywords: model, transformation, police station, policing, SouthKhorasan
  • Ruhollah Salar*, Javad EinipourAlireza Adibi, Reza Kazemi Pages 63-89
    Background and Aim

    Evaluation is the final part of almost all educational development systems. Because it provides techniques and methods for determining effectiveness and ways to improve educational interventions. The purpose of this study is to design an evaluation model for the implementation of joint police exercises that is appropriate to the characteristics and local culture of the education system of Amin Police University.

    Method

    The present study is mixed in nature (qualitative-quantitative) in which the participants were all experts, professors, commanders, managers and those involved in the design and implementation of exercises of Amin Police University and experts of the NAJA and Tehran Police. In the qualitative section, 6 people were purposefully selected in the focus group and in the quantitative section, 75 people were randomly selected. To identify the dimensions, components and indicators of the model, the focus group was interviewed and to confirm the extracted model, the confirmatory factor analysis method was used in PLS software.

    Results

    Based on interviews with experts and review of texts and data analysis, the results showed that the final model of the exercise has 3 dimensions: before, during and after the exercise and 6 components: design, coordination, implementation, achievement of goals and summary and 20 indicators.

    Conclusion

    The findings of this study show that this model is practical and has the ability to measure, monitor all the effective elements in the stages before, during and after the implementation of joint police exercises.

    Keywords: Evaluation Model, Joint Police Exercise, Amin Police University
  • Reza Ghorbani Mohammad, Akram Alimardani * Pages 91-127
    Background and Aim

    To ensure the achievement of organizational goals, training programs need evaluation and pathology. The present study was conducted with the aim of pathology of the disciplinary educational program of the students of Shahid Beheshti Scientific and Specialized School of Isfahan.

    Method

    This applied research has utilized a qualitative approach and methodology. The research population includes the heads and non-commissioned officers of Isfahan police stations, professors and instructors of the Shahid Beheshti Special Education Center in Isfahan. The participating population consisted of 15 non-commissioned officers and 13 experts who were purposefully selected to achieve theoretical saturation. The research tool was a semi-structured interview and contextual analysis was used to analyze the data. Participant review method was used to validate qualitative data.

    Results

    Thematic analysis of the interviews showed that there are more than 45 types of injuries in three behavioral, structural and contextual dimensions in the educational program of Shahid Beheshti School. The most important behavioral impairments were recognized in the dimensions of verbal communication skills ‌ organizational skills, insight and self-preservation skills and the most important structural impairments in the dimensions of course structure fit with the goals of the organization, formation of education council, change of control system and evaluation of education background in the dimensions of educational laws and regulations, change of location and how to conduct training and teaching specialized courses.

    Conclusion

    Based on the triangular model, the injuries of the disciplinary curriculum of Shahid Beheshti specialized school can be considered as background injuries, behavioral injuries and structural injuries, respectively.

    Keywords: Triathlon model, pathology, educational program, Non-commissioned officers, Law enforcement discipline
  • Mohammad Rasool Imani Khoshkho* Pages 129-154
    Background and Aim

    Exercising authority along with compassion in interaction with society is an issue that has been constantly recommended to police activists by the Supreme Leader and religious authorities. However, due to the lack of clarity of the concept of compassion, there were no specific strategies to institutionalize it. The main purpose of this study is to explain the methods of exercising compassion in such a way that while maintaining the authority of the police, the fruits of this principle can be used to strengthen the relationship between the police and community.

    Method

    In the present qualitative research, data were collected using semi-structured interviews with 20 deputies and commanders of Qom police force and police chiefs and were coded and categorized through content analysis method. The final strategies were identified and presented through strategic analysis.

    Findings

    Based on the findings, compassion in interaction with different social groups requires different methods and, depending on the groups interacting with the police, can include issues such as avoiding of behavioral and verbal violence, smart discounts appropriate to the case, providing advice and the principle of non-discrimination.

    Conclusion

    Intelligence in choosing the appropriate method of police in interaction with different social groups can be effective in increasing the social capital of the police and public participation in crime prevention.

    Keywords: authority, compassion, police ethics, police, communityoriented
  • Mostafa Ranjbar Kabutarkhani, Hamed Dehghanan*, Saeed Rahimi Pages 155-194
    Background and Aim

    Although the concept of jihadi management has been ambiguous for many management thinkers and government managers, the abundance of more than 100 studies in the field of jihadi management in less than a decade shows the focus and determination of researchers to theorize about this concept. Has. However, so far no comprehensive formulation of studies in this field has been provided to identify and explain the key components of jihadi management. The aim of this study was to systematically review jihadi management studies.

    Method

    In order to provide a comprehensive formulation of studies in this field, researchers used the methodology of secondary study, one of which is systematic review. Out of 78 non-duplicate researches among the valid databases of Iran, 32 cases were selected as the final researches for this research which are related to the subject of the research. Data collection tools, studies in the field of jihadi management and data analysis method were also quantitative content analysis.

    Results

    The five main recurring categories in the categories of jihadi management are: Mujahideen effort (18), belief in the unseen (15), fighting the enemy (14), empowerment (14) and cooperation and empathy (14). The four recurring categories in the categories of jihadi manager are: participatory (19), meritocracy (17), self-belief (16) and presence in the field of action (16).

    Conclusion

    Jihadi management studies are in a repetitive process and no new results are obtained; Therefore, it was first necessary to provide an overview of all studies in this field and then to determine the direction of future research in this field.

    Keywords: Systematic Review, Jihadi Management, Hard Effort, SelfConfidence, Empowerment
  • Kheder Farjirad*, Mohammad Ali Ameri, Arash Fathi Jalali, Majid Parishan Pages 195-229
    Background and Aim

    Natural crises, in addition to social, physical and economic issues in cities, also affect the incidence of insecurity, crime. So far, crisis management in general and disciplinary crisis management in particular have relied on traditional methods and have used less intelligent methods. The aim of this study was to provide a model and strategies for smartization the police management of natural disasters (earthquakes) in Tehran.

    Method

    The present study is an applied research. Data were collected using interviews and questionnaires. The research population in the qualitative section were experts in the field of natural disaster management, based on which 34 indicators were extracted. Kendall coordination coefficient was used to validate the findings and then a semi-structured questionnaire was prepared to extract strengths, weaknesses, opportunities and threats and the results were evaluated using the QSPM model.

    Results

    Smartization in earthquake crisis police management was classified into three dimensions: institutional-organizational, human and technological. These dimensions can be achieved in four areas of managerial, information, logistics and operational integration.

    Conclusion

    The reason for the limited use of intelligent methods in law enforcement management of natural disasters (earthquakes) can be considered in the lack of a suitable model. Based on the findings of this study, the basic components of the intelligent disciplinary model can be considered as management, information, logistics and operational integrity.

    Keywords: Smartization, Natural Crises, Earthquake, Law EnforcementManagement, Tehran