فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کریمی خوزانی صفحات 1-11

    تاکید آموزه های اسلامی و نیز رویکردهای جدید مدیریتی موجب توجه بیش از پیش پلیس به مبحث اخلاق پلیسی شده است. در این میان یکی از چالش برانگیزترین حوزه های ماموریتی در خصوص اخلاق مداری پلیس، مبحث مدیریت و کنترل ازدحامات اعتراض آمیز است. برخی بر این اعتقاد هستند که ماهیت چنین ماموریت هایی به نحوی است که نمی تواند اخلاق مداری را مورد توجه قرار دهد لاکن اخلاق مدارن با طرح دیدگاه "فقط بحران" بدنبال راهکاری برای توجه اخلاق در چنین موقعیت هایی هستند. به همین دلیل در این مقاله با هدف کاربردی و به شیوه اسنادی نظرات مرتبط با این دیدگاه با ملاحظات مربوط به نگرش اسلامی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. طرفداران دیدگاه "فقط بحران" به اصل ضرورت و اضطرار به عنوان مقدمات اشاره کرده و ملاحظاتی چون تناسب و کارایی را به عنوان مولفه های اخلاق مداری مورد توجه قرار می دهند. مفهوم ارزش اخلاقی در این دیدگاه مبتنی بر مفهوم ارزش خنثی (نه خوب و نه بد) است و در نهایت در حیطه عمل با ترکیب نگرش نتیجه گرایی و وسیله گرایی بدنبال اجرای ماموریت حفظ نظم در ازدحامات اعتراض آمیز با رویکرد و نگاه اخلاقی هستند.

    کلیدواژگان: بحران، اخلاق، اخلاق پلیسی، ازدحامات، پلیس جامعه محور
  • انسیه سیدعلیان*، کمیل عبدی صفحات 13-24

    یکی از راه های مواجه با مشکلات شهری استفاده از فضاهای زیر سطحی است. فضاهای زیر سطحی به دلیل حفاظت در مقابل شرایط نامناسب، حفاظت از محیط زیست، افزایش بهره وری سیستم حمل و نقل و بهره وری اقتصادی در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. فضاهای زیر زمینی می تواند ابزار موثری در جهت رسیدن به پایداری باشد بر خلاف تصور رایج کنونی فضاهای زیرزمینی می تواند در کاربری هایی چون تفریحی (اماکن ورزشی، پارک ها و...)، تجاری و اداری (بازارچه ها،کتابخانه هاو...)، فرهنگی (موزه،فرهنگسرا،سینما) وخدماتی (پارکینگها) بکار رود.به عبارتی فضاهای زیرسطحی می توانند. توسعه سطوح زیرزمینی، پتانسیل بالقوه ای است که در صورت مدیریت صحیح و می تواند همزمان با برطرف کردن نیازهای جدید و کمک به مدیریت شهری به توسعه پایدار نیز کمک کند. هدف این مقاله توجه به فضای زیرسطحی به عنوان حلقه گمشده مدیریت شهری در رسیدن به توسعه پایدار شهری است. روش تحقیق مقاله «توصیفی- تحلیلی» می باشد و همچنین ادبیات تحقیق از منابع اسنادی- کتابخانه ای و منابع داخلی و خارجی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهدکه فضاهای زیر سطحی می تواند به حل بسیاری از مسایل شهری کمک کرده و موجب پایداری شهری و توسعه پایدار به عنوان هدف بلند مدت شهرها شود. توسعه پایدار شهری با رویکرد استفاده از فضاهای زیرسطحی یکی از رهیافت های نوین درزمینه شهرسازی است. این رویکرد ضمن استفاده از قابلیت های مثبت فضاهای زیرسطحی تلاش می کند تا مسایل ومشکلات شهرها ازقبیل کمبود فضا مسایل حمل ونقل وزیست محیطی را حل نمایند.

    کلیدواژگان: فضاهای زیرزمینی، توسعه پایدار، طراحی شهری، زیرساخت شهری
  • محمد همتی صفحات 25-39

    یکی از جرایمی که تاثیر زیادی بر امنیت عمومی می گذارد جرایم تجاوز جنسی است که چه بسا با یک هتک حرمت بحرانی اجتماعی در جامعه ایجاد شده و دامنه آن به خارج از مرزهای جغرافیایی محل جرم کشیده شود. در سالهای اخیر تحلیل جرایم که جمعیت شناختی بزهکاران و بزهدیده ها یکی از شاخه های آن است اهمیت زیادی در نهادهای انتظامی و قضایی پیدا نموده است و به منظور ارایه پاسخ مناسب به هر مشکلی نیاز است که دید کاملی از آن مساله داشت. در این پژوهش قصد آنست که عوامل مختلفی که در وقوع این جرم اثر گذار است با تاکید بر جرم شناختی قربانیان تجاوز به عنف و مجرمین بررسی گردد. تحقیق از نوع پژوهش تحلیلی توصیفی است. که ضمن استفاده از متون و نظریات با استفاده  از تحقیق اینترنتی و کتابخانه ای، از طریق کد بندی و طبقه بندی نظام مند داده های مورد بررسی سعی در کشف روابط عوامل با موضوع تحقیق را دارد. در این تحقیق تعداد محدودی پرونده های تجاوز به عنف شهرستان شاهرود که در سالهای 95 و 96 به پلیس آگاهی ارجاع شده در بخش جمعیت شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش به بررسی نظریات موجود با مقادیر آماری حاصل شده از تحلیل کمی پرونده ها نیز نگاهی گذرا می گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد آشنایی قبلی مابین قربانی و متجاوز با وقوع جرم ارتباط داشته است و از هم گسیختگی خانوادگی، ارتباط نامناسب با همسالان، شبکه های مجازی، آموزه های فرهنگی نامناسب، عدم تربیت مناسب جنسی و حاشیه نشینی از علل و عوامل وقوع این جرایم است.

    کلیدواژگان: تحلیل جرم شناختی، تجاوز به عنف، بزهدیده، بزهکار
  • مریم نجاتیان، رضا جلالیان، علی اصغر بصیری صفحات 41-56

    موضوع اصلی مورد توجه در این مقاله مروری، نقش جایگاه اخلاق و معنویت در سبک زندگی اسلامی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است، شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بوده و از روش تجزیه و تحلیل کیفی و اسنادی استفاده شده است. تحقیق حاضر قصد دارد نشان دهد گفتمان معنوی هویت بخش است و می تواند مبنای گفتگو و در نتیجه بهبود سبک زندگی اسلامی شود و همچنین جایگاه اخلاق در سبک زندگی اسلامی را نشان دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد، سبک زندگی معنویت بنیان، حداقل در دو جزء می تواند دخیل باشد: الف: حوزه باور و بینش معنوی که به ایجاد یک گفتمان دینی به عنوان زبان مشترک اعضای خانواده می انجامد ب: سلوک معنوی؛ که موجب تثبیت و بالندگی خلقیات و ملکات روحی در زندگی می شود.همچنین نشان می دهد مهمترین تاثیر پایه های محیطی سبک زندگی اسلامی، اخلاق است و خانواده یکی از مهمترین ارکان پایه های محیط در تحولات اخلاقی است.

    کلیدواژگان: اخلاق، معنویت، سبک زندگی، اسلامی
  • مهدی یعقوبی، ناصر فخاری صفحات 57-82

    با آغاز دهه چهارم انقلاب با عنوان دهه پیشرفت و عدالت و فراهم شدن بسترهای لازم، بازخوانی مبانی نظری مقام معظم رهبری در حوزه رویکردها و ابعاد جامعه اسلامی در قالب طراحی و تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در دستور کار ناجا  قرار گرفت ازآنجاکه تعیین سیاست های کلان ناجا در طراحی نهایی این الگو نیز که به عنوان سند بالادستی تمام سیاست ها و برنامه های آتی این نیرو کشور قرار خواهد گرفت، ضرورتا باید ملهم از اندیشه و خط مشی های رهبری باشد. به این منظور، پژوهش حاضر با هدف پر کردن چنین خلا و ضرورتی درصدد تبیین این مبانی با محوریت اندیشه معظم له که در قالب الگوی خط مشی گذاری اسلامی ایرانی پیشرفت بر آمده است .     نتیجه این که این الگوی منظومه ای است گفتمانی دارای ابعاد مختلف که در بعد فرهنگی به دنبال مقولات کلان «هویت اسلامی - انقلابی» و «  سبک زندگی» است، در بعد اجتماعی به دنبال مقولات کلان «جامعه اسلامی» و «عدالت اجتماعی» است، در بعد اقتصادی به دنبال مقوله ی کلان «اقتصاد مقاومتی» ، در بعد آموزش، علم و فناوری به دنبال مقولات کلان «پیشرفت علم و فناوری» و «تحول در نظام آموزشی» است، در بعد سیاست داخلی به دنبال مقولات کلان «مردم سالاری دینی» و «ثبات و آرامش سیاسی» است و در بعد سیاست خارجی به دنبال مقوله ی کلان «عزت اسلامی» است.

    کلیدواژگان: جامعه اسلامی، ایرانی، آیت الله خامنه ای، مبانی نظری منظومه فکری، نظریه پردازی
  • علی جهان، افشین عباسپور، سروش صفاخواه، تقی کبیری صفحات 83-105

    محور تهران- مشهد یکی از پرترددترین مسیرهای مواصلاتی سطح کشور می باشد که هرساله پذیرای بسیاری از وسایل نقلیه داخلی و بین المللی می باشد. استان سمنان که بیشترین مسیر این بزرگراه از نظر طولی در آن واقع شده است جزء شریان اصلی این بزرگراه به حساب می آید. با توجه به مسطح بودن جاده و عدم وجود شکستگی های هندسی خاص (همانند مسیرهای کوهستانی)، پیچ های تند و خطرناک و مسیر رفت و برگشت جداگانه، این جاده همچنان شاهد حوادث جرحی، فوتی وخسارتی نسبتا بالایی است. هرگونه خللی در روانی ترافیک این مسیر باعث وجود اخلال در کل مسیر خواهد شد، لذا آنالیز تصادفات جاده ای به منظور درک فاکتورهای موثر و شدت آنها ضروری است. در این مطالعه سعی شد تا با توجه به اطلاعات سالهای 95 تا 97 پاسخ به 8 سوال متداول مطالعات ترافیکی ارایه گردد. بدین منظور این بزرگراه در دو مسیر شمالی و جنوبی و در 16 محور قطعه بندی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که تنها عوامل جاده ای همانند شکل و قوس های هندسی و یا عوامل محیطی همانند میزان روشنایی بزرگراه به تنهایی نمی تواند سبب بروز سانحه منجر به جرح یا فوت در این مسیر خاص گردد. محور سمنان - دامغان در هر دو مسیر شمالی و جنوبی پر خطرترین محور است و توسعه داده های مستخرج از سوانح می تواند منجر به تحلیل و تصمیم گیری بهتر در مطالعات آتی شود. 

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، نقاط حادثه خیز، علل تصادفات، خطاهای انسانی
|
  • ali karimi khozani Pages 1-11

    The emphasis on Islamic teachings as well as new managerial approaches have led the police to pay more attention to the issue of police ethics. One of the most challenging areas of the police ethics mission is the management and control of protests. Some believe that the nature of such missions is such that it cannot address ethics, but ethics seek a "crisis-only" approach to ethics in such situations. For this reason, in this paper, the views related to this view have been studied in an applied and documentary way with considerations on Islamic attitudes. Proponents of the "crisis only" view point to the principle of necessity and urgency as prerequisites and consider considerations of proportion and efficiency as ethical components. The concept of moral value in this view is based on the concept of neutral value (neither good nor bad), and ultimately operates by combining the attitude of consequentialism and instrumentalism with the task of maintaining order in protests with a moral approach and outlook.

    Keywords: Crisis, ethics, police ethics, congestion, community policing
  • ensieh seyedalian *, Abdi Komeil Pages 13-24

    One way to deal with urban problems is to use subsurface spaces. Subsurface spaces have received more attention in recent years due to protection against adverse conditions, environmental protection, increased transport system efficiency and economic efficiency. Underground spaces can be an effective means of achieving sustainability Unlike the prevailing notion, underground spaces can be used in recreational (sports, parks, etc.), commercial and office applications (markets, libraries, etc.). , Cultural (museum, cultural, cinema) and services (parking spaces). That is, subsurface spaces can. Underground development is a potential potential that, if managed properly, can also contribute to sustainable development while addressing new needs and helping urban management. The purpose of this paper is to focus on the subsurface space as the missing link of urban management in achieving sustainable urban development. The research method is descriptive-analytical and research literature has used documentary-library sources and internal and external sources. The results show that subsurface spaces can help solve many urban problems and lead to urban sustainability and sustainable development as a long-term goal of cities. Sustainable urban development with the approach of using underground spaces is one of the new approaches in urban planning. While taking advantage of the positive capabilities of subsurface spaces, this approach seeks to address urban problems such as space shortages and environmental issues.

    Keywords: Underground spaces, Sustainable development, Urban design, Urban infrastructure
  • mohamad hemati Pages 25-39

    One of the crimes that have a major impact on public safety is rape, which may be triggered by a social crisis with social disrespect and extends beyond the geographical boundaries of the crime scene. In recent years, crime analysis, which is one of the branches of the demographic of offenders and victims, has become increasingly important in law enforcement and justice, and in order to provide a proper response to any problem that has a complete view of it. The purpose of this study is to investigate the various factors that influence the occurrence of this crime by emphasizing on the criminological profile of rape victims and offenders. The research is a descriptive-analytical one. Using texts and theories through online and library research, he attempts to discover the relationships of the factors with the research through the systematic coding and classification of the survey data. In this study, a limited number of rape cases in Shahroud County investigated in the demographic department in the years 95 and 96 were referred to the police. In this study, we will take a look at existing theories with statistical values ​​obtained from quantitative analysis of files. The results show that prior familiarity with the victim and the perpetrator was related to the occurrence of crime and family breakdown, inappropriate communication with peers, virtual networks, inappropriate cultural teachings, inappropriate sexual education, and marginalization of the causes and causes of this. It's a crime.

    Keywords: Criminological analysis, rape, victim, offender
  • maryam nejatian, reza jalaliyan, Aliasghar Basiri Pages 41-56

    The main focus of this review article is on the role of morality and spirituality in Islamic lifestyle. The research method is descriptive-analytical, the method of data collection is descriptive using library and documentary studies and the method of qualitative and documentary analysis has been used. The present study seeks to show that spiritual discourse is identity-based and can serve as a basis for dialogue and thus improve the Islamic lifestyle as well as show the place of ethics in the Islamic lifestyle. The findings of the study show that the basic spirituality lifestyle can be involved in at least two components: a) the area of ​​spiritual belief that leads to the creation of a religious discourse as a common language of the family members b) the spiritual conduct that consolidates and enhances the morals and Spiritual property comes into life. It also shows that the most important environmental influence of Islamic lifestyle is ethics, and the family is one of the most important pillars of the environment in moral development.

    Keywords: Ethics, spirituality, lifestyle, Islamic
  • mehdi yaghoubi *, naser fakhari Pages 57-82

    At the beginning of the fourth decade of the revolution, entitled Decade of Progress and Justice and providing the necessary backgrounds, revisiting the theoretical foundations of the Supreme Leader in the approaches and dimensions of Islamic society in the form of designing and developing an Iranian Islamic model of progress was on the agenda of Naja.Since defining macro policies in the final design of this model, which will serve as the upstream document of all future policies and programs of this force, must necessarily be inspired by thought and leadership policies. To this end, the present study aims to fill such a void and the necessity of explaining these principles with the focus of the supreme thought that has been developed in the framework of Iranian Islamic policy model.    The result is that this is a systematic model of discourse of various dimensions that seeks to embrace the major categories of "Islamic-revolutionary identity" and "lifestyle", in the social dimension seeks the major issues of "Islamic society" and "social justice", in The economic dimension seeks the macro category of "Resistance Economics", in the dimension of education, science and technology seeks the macro categories "Advancement of Science and Technology" and "Educational System Development", in the domestic policy dimension seeks the "religious democracy" macro and It is "political stability and tranquility" and, in foreign policy, seeks a major "Islamic dignity".

    Keywords: Islamic Community, Iranian, Ayatollah Khamenei, Theoretical Foundations of the Intellectual System, Theory
  • ali jahan, afshin abbaspor, sorosh safakhah, taghi kabiri Pages 83-105

    The Tehran-Mashhad axis is one of the busiest highways in the country, welcoming many domestic and international vehicles every year. Semnan province, which is the longest route of this highway, is one of the main arteries of this highway. Due to the flatness of the road and the absence of specific geometrical fractures (such as mountain paths), high-speed twists and turns, the road continues to experience relatively high casualties, deaths and injuries. Any disruption to the psyche of traffic on this route will disrupt the entire route, so road accident analysis is essential to understand the effective factors and their severity. In this study, we tried to provide answers to 8 common questions of traffic studies based on information from 95 to 97 years. For this purpose, the highway was divided into two routes north and south on 16 axes. The results of this study showed that only road factors such as geometrical shape and arches or environmental factors such as highway lighting alone could not cause an accident or death in this particular direction. Semnan- Damghan axis is the most dangerous axis in both north and south directions and the development of accident data can lead to better analysis and decision-making in future studies

    Keywords: Road Accidents, Accidental Points, Causes of Accidents, Human Errors