فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1400)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب خسروی، بهروز افخمی* صفحات 1-26
    فعالیت بدنی نقش مایه اکثر شواهد باستان شناختی در بین النهرین باستان است؛ اما به درستی پدیدارشدن و کارکردها و ارزش های فعالیت بدنی در کلیت فرهنگ بین النهرین باستان شناخته نشده است. مسایل اساسی پژوهش این است که انواع فعالیت های بدنی در چه روندی از زندگی مردم بین النهرین باستان پدیدار شده اند؟ و چه کارکردها و ارزش هایی در ساختار جامعه داشته اند؟ داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای از منابع باستان شناسی، تاریخی و اساطیری گردآوری شده و با روش کیفی توصیفی تحلیلی مطالعه شده اند. هدف پژوهش این است که با نگرش کل نگر به فرهنگ، انواع فعالیت های بدنی در ساختار جامعه بین النهرین که از دوره آغاز شهرنشینی تا پایان دوره بابل نو پدیدار شده اند، تبیین گردند. برآیند پژوهش نشان می دهد هر یک از فعالیت های بدنی آیینی، رزمی و سرگرمی، انسان بین النهرینی را در برابر انواع آسیب ها اعم از روانی- جسمانی محافظت نموده و زندگی و امنیت را برایش به ارمغان آورده است. فعالیت های بدنی با قدرت و مذهب عجین شده و اکثر فعالیت های بدنی به جهان خدایان فرافکنی شده و معنای فعالیت های بدنی آیینی بر پایه اساطیر استوار گردیده است. اساطیر به عنوان باورهای مردمان باستان به فعالیت های رزمی و سرگرمی پادشاه مشروعیت داده و به فعالیت های بدنی پر اهمیت در روند زندگی انسان بین النهرینی تاکید کرده و ارزش های مشترک جامعه را نمایان کرده است.
    کلیدواژگان: بین النهرین، شواهد باستان شناسی، آیینی، رزمی، سرگرمی
  • مهدی بیگ محمدپور*، کریم حاجی زاده باستانی صفحات 27-48

    بر اساس منابع تاریخی آتشکده آذرگشنسب یکی از سه آتشکده مهم ساسانیان بوده است. جایگاه این آتشکده در منابع پهلوی گنزک ذکر گردیده که اعراب آن را شیز می گفتند و این آتشکده تا قرن چهارم هجری روشن بوده است. بر اساس منابع تاریخی و پژوهش های باستان شناختی، مشخص شده که شیز همان تخت سلیمان کنونی است. تخت سلیمان بعد از قرن پنجم هجری، به مدت دو قرن به کلی فراموش می شود، به طوری که در منابع تاریخی هیچ اشاره ای به این محل نشده است، اما در دوره ایلخانی، این محل دوباره مورد توجه قرارگرفته و کاخ شکاری در آن احداث می شود. در این دوره به تخت سلیمان، ستورلیق، سورلوق و یا سغورلوق می گفتند که بیشتر تحولات تاریخی تخت سلیمان دوره اسلامی نیز مربوط به همین زمان است. پس از دوره ایلخانی، در زمان شاهان اوایل صفوی، از این محل به عنوان شکارگاه شاهی استفاده می شده و در همین دوره، این محل به تخت سلیمان معروف می گردد. با تغییر پایتخت صفویان و دور شدن تخت سلیمان از مراکز حکومتی، این مکان از رونق افتاده و برای همیشه در تاریخ سیاسی ایران فراموش می شود.

    کلیدواژگان: تخت سلیمان، ایلخانی، صفوی، منابع تاریخی
  • امیرنیما الهی*، صمد سامانیان صفحات 49-68
    با گسترش اسلام، شبکه گسترده ارتباطی از راه های دریایی و زمینی شکل گرفت و از این رو تعاملات بینا فرهنگی در سرزمین های اسلامی افزایش چشمگیری یافت؛ به ویژه در منطقه مدیترانه که سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا به هم می پیوندند. با تسلط فاطمیان (297-567 ه. ق) بر بخش بزرگی از منطقه مدیترانه، این تعاملات بینا فرهنگی در هنر، رشد چشمگیری یافت تا آنجا که نقاشی های دیواری فاطمیان، حضور همزمان فرهنگ ها و قومیت های گوناگون در این عرصه هنری را بازتاب می دهد. هدف این پژوهش نیز یافتن علل رشد هنر چند فرهنگی در نقاشی های دیواری این دوران است. روش توصیفی - تحلیلی برای نگارش و مطالعه اسنادی برای گردآوری داده ها این تحقیق نظری استفاده شده است. همچنین رویکرد زمینه گرایی بستر مناسبی فراهم می سازد تا با تحلیل زمینه های سیاسی، مذهبی و اقتصادی تاریخ فاطمی، علل رشد این فعالیت های هنری روشن شود زیرا در رویکرد زمینه گرایی، آثار هنری اشیایی عمیقا تاریخی هستند که خارج از بستر اجتماعی و تاریخی ارزش و معنایی ندارند. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد عواملی چون رونق اقتصادی، امنیت پایدار، افزایش تعاملات خارجی، تسامح دینی و حمایت از شیعیان، رشد هنر چند فرهنگی در نقاشی های دیواری فاطمی را سبب شد و فعالیت نقاشانی از عراق، بیزانس و ارمنیان را در سرزمین های فاطمی هموار ساخت.
    کلیدواژگان: تاریخ اسلام، هنر اسلامی، هنر نقاشی فاطمی، هنر چند فرهنگی، زمینه گرایی، رونق
  • مجید بهدانی*، سید ابوتراب احمدپناه صفحات 69-94
    اندیشه و سنت نجومی سابقه ای دیرین در علم، فرهنگ و هنر ایران دارد. این اندیشه جوامع و جوانب مختلف دوره های تاریخی ایران را تحت تاثیر خود قرار داده است. این اندیشه در سده هفتم هجری با آمدن مغولان و شروع حکومت ایلخانان از رونق بیشتری برخوردار شد و بر همه جوانب جامعه تاثیر گذاشت. از آنجایی که آثار هنری جوهر جامعه اند و هنرمندان از چشمه اندیشه، سنت و باورهای رایج در اجتماع سیراب می شوند؛ شاهد حجم گسترده ای از آثار هنری مخصوصا کاشی های کوکبی با نقوش تزیینی نجومی در عصر ایلخانی هستیم. این کاشی ها بخش زیادی از بناهای امامزاده ها را در دوره ایلخانی آراسته اند. ازآنجایی که استفاده از نقوش تزیینی حیوانی در بناهای مذهبی در هنر ایرانی-اسلامی سابقه ای نداشته و محل ایراد بوده است؛ هدف پژوهش بر آشکار ساختن این ارتباط استوار است. در راستای هدف، نقوش تزیینی-حیوانی هشت تا از کاشی های کوکبی عصر ایلخانی تجزیه وتحلیل شده و ضمن تطبیق با نقاشی های رساله نجومی صورالکواکب عبدالرحمن صوفی رازی به پیشینه کاربرد این نقوش نیز پرداخته شده است. در همین راستا پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که چه ارتباطی بین نقوش تزیینی-حیوانی کاشی های کوکبی عصر ایلخانی با اندیشه و سنت نجومی رایج در آن عصر وجود دارد؟ روش تحقیق این مقاله توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات به صورت کتابخانه ای گردآوری شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که نقوش تزیینی-حیوانی کاشی های کوکبی صرفا کارکردی تزیینی نداشته بلکه حاوی مفاهیم نمادین نجومی است و تاثیرات آشکاری از نقاشی های صورالکواکب صوفی دارند.
    کلیدواژگان: کاشی کوکبی، نقوش تزئینی، اندیشه نجومی، صور فلکی، ایلخانان
  • عبدالله صفرزایی*، یاسر ملازئی صفحات 95-118

    یکی از پیامدهای گسترش مناسبات ایران و اروپا در دوره صفوی، ترسیم نقشه های ایران نقشه صفوی توسط نقشه نگاران اروپایی بود. نقشه نگاران اروپایی در عصر اکتشافات جغرافیایی و مناسبات چندجانبه اروپاییان با ایران، علاوه بر ترسیم نقشه های جهانی، آسیایی و منطقه ای، به ترسیم نقشه های اختصاصی از ایران نیز پرداختند. ترسیم نقشه های متعدد توسط اروپاییان از ایران نقشه صفوی به همراه مشخص نمودن جزییات در نقشه ها، موقعیت و مشخصات هر یک از ایالات ایران در آن دوره را نمایان می سازد. یکی از ایالات مهم ایران در نقشه صفوی، ایالت مکران در جنوب شرق ایران بود. مکران به دلیل پیوند با دریا و همچنین به مثابه پل ارتباطی ایران با همسایگان شرقی به ویژه هند، اهمیت داشت و مورد توجه نقشه نگاران اروپایی قرار گرفته بود. نظر به اینکه در منابع تاریخی و جغرافیایی بازمانده از نقشه صفوی، توصیفات مختصری از مکران باقی مانده و از طرفی نقشه نگاران اروپایی نقشه این ایالت را با پدیده های جزیی سیاسی، طبیعی، انسانی و غیره ترسیم نمودند، واکاوی جغرافیای تاریخی مکران در این نقشه ها جای بحث و بررسی دارد. هدف این نوشتار تبیین جغرافیای تاریخی مکران در نقشه صفوی بر اساس نقشه های تاریخی اروپاییان از آن دوره است که به روش تاریخی و با استخراج اطلاعات از نقشه ها و همچنین منابع کتابخانه ای نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، مکران، صفوی، نقشه نگاران، اروپایی
  • اکرم کریم زاده اصفهانی* صفحات 119-145

    هر متنی با اغراض خاصی نوشته می شود و آگاهانه گفتمان، قدرت و سلطه خود را در بین خوانندگان و مخاطبان، رقیبان و مخالفان گسترش می دهد. متون داستانی نیز این گونه اند. از زمره این متون عالم آرای شاه اسماعیل است که روایت حماسی ویژه ای از نحوه به قدرت رسیدن شاه اسماعیل، روند پیوسته و سریع پیشرفت او و تبدیل شدنش به نمادی از قدرت و شجاعت است. یکی از ابزارهای پدیدآور چنین روایتی، نامه هایی است که در فحوای مطالب این کتاب مندرج اند و با بررسی دقیق آنها می توان به اغراض خاص و نحوه تفکر مولف پی برد. در این بررسی با الهام گیری از مدل تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف (در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین) و با توجه به بلاغت فارسی، مدلی با رویکرد بومی طراحی شده است؛ متن در سطح زبانی و بلاغی توصیف شده و با قیاس بین عالم آرا و دیگر منابع این دوره، میزان تاثیر و تاثر هدفمند آنها بررسی و سپس به تبیین اغراض مولف و نزاع های گفتمانی پرداخته شده است. در این نامه ها روند کسب و حفظ قدرت و منازعات میان صفویان با مدعیان داخلی سلطنت، تیموریان، ازبکان، گورکانیان و عثمانی بازنمایی شده است. از نتایج این پژوهش اثبات همبستگی منفی بزرگنمایی و اغراق در نشان دادن شایستگی های فرمانروایی در شاه اسماعیل و در مقابل کم رنگ سازی همین ویژگی ها در مخالفان و رقیبان وی است. روند صعودی قدرت گیری شاه اسماعیل، پس از شکست چالدران متوقف می شود و متن عالم آرا بیشتر به روایت ضعف رقیبان می پردازد. نامه های شخص شاه اسماعیل پس از این واقعه برای القای گفتمان صفوی به نحو چشمگیری کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: عالم آرای شاه اسماعیل، صفویه، بازنمایی، قدرت، نامه، تحلیل گفتمان
  • فاطمه عسگری، مهناز شایسته فر* صفحات 147-173

    نسخه های چاپ سنگی مذهبی، یکی از رایج ترین کتب دوران قاجار، ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ مردم پیداکرده و بر سایر هنرها نیز تاثیرگذار بوده است. در این راستا، پژوهش حاضر، سعی دارد، مسئله تاثیر نگاره های عاشورایی و یکی از موثرترین تصاویر کتب چاپ سنگی (کلیات جودی) بر کاشی نگاره های تکیه معاون الملک را مورد مطالعه و تحلیل قرار دهد. هدف پژوهش، بازشناسی نگاره های عاشورایی نسخ کلیات جودی، مرتبط با کاشی های تکیه معاون الملک و تحلیل تصویری آن است. روش پژوهش: توصیفی تحلیلی از نوع کتاب خانه ای اسنادی است که با مطالعه نسخ چاپ سنگی موجود در کتابخانه ملی و کاشی نگاره های تکیه معاون الملک با موضوع عاشورا صورت گرفته است. نتیجه گیری نگاره های عاشورایی کاشی های تکیه معاون الملک از تصاویر نسخ چاپ سنگی از جمله طوفان البکاء، اسرار الشهاده، مجالس المتقین و کلیات جودی بهره برده است. این اثرپذیری در نسخ کلیات جودی بیش از سایر کتب چاپ سنگی مشاهده می شود. تاثیر نه تنها در موضوع، بلکه در شیوه طراحی نیز بارز است. شباهت ها در انتخاب صحنه ها و پیکره ها، روایتگری تاریخی و مذهبی، پرداخت تصویری، ترکیب بندی و خط گذاری های بیانگر دیده می شود. پس زمینه ها در کاشی نگاره ها بیشتر مورد توجه بوده و طراحی زنان در این بنا مشهود است. البته در نسخ کلیات جودی، زنان بیش از سایر نسخ، در صحنه ها حضور دارند. بیان مفاهیم پایداری و برتری نیروی خیر بر شر و توجه به عملکرد یاران اولیاء از جمله مفاهیم ارزشمندی است که با عناصر تجسمی و تاثیر ترکیب بندی های متنوع شاخص شده است.

    کلیدواژگان: کلیات جودی، کاشی نگاره، چاپ سنگی مصور، عاشورا، تکیه معاون الملک
  • افشین خسروثانی*، هایده لاله صفحات 175-202
    باستان شناسان مدت هاست که اهمیت مدیریت و کنترل آب را درک کرده اند. در ارجان، یکی از پنج خوره ایالت فارس، شواهدی از مدیریت آب مشاهده می شود که حکایت از برهمکنش انسان و محیط دارد. با توجه به محیط و منظر ارجان، سازه های آبی مختلفی وجود دارد که از گذشته های دور ایجادشده و با استفاده از آنها، مردمان گذشته موفق شدند آب رودخانه های مارون و خیرآباد را مهار و مدیریت کنند. در این نوشتار، با بررسی فرهنگ مادی بر جای مانده و منابع مکتوب، به اهمیت مسئله آب در این منظر و نحوه مدیریت و کنترل آن پرداخته خواهد شد. حضور گسترده سازه های آبی نشان می دهد که ارجان در دوران مختلف به آب رودخانه های مذکور شدیدا وابسته بوده، همان طور که منابع مکتوب نیز بر آن صحه می گذارند. از سوی دیگر، منابع مکتوب و اخیرا بررسی های زمین شناسی نشان می دهد که کیفیت آب های زیرزمینی ارجان نامطلوب بوده و برای امر کشاورزی و مصارف داخلی مناسب نبوده است. درک روش ها و شیوه های کنترل و مدیریت آب های سطحی و زیرزمینی و تاثیر آن بر توان منطقه نشان می دهد که مدیریت بخردانه با شناخت درست توان بالقوه طبیعی و فرهنگی سرزمین شکوفایی این پهنه و برعکس عدم شناخت آن دشواری هایی را دربر داشته است.
    کلیدواژگان: ارجان، مدیریت آب، سازه های آبی، منظر فرهنگی، دوران ساسانی و اسلامی
|
  • Zeynab Khosravi, Behrouz Afkhami * Pages 1-26
    Physical activity is the motif of most archaeological evidence in ancient Mesopotamia, but the origins, functions, and values of physical activity are not well known in the whole of ancient Mesopotamian culture. The basic questions of research are that in what process of the people living in ancient Mesopotamia, various types of physical activity have emerged? And what functions and values have they had in the structure of society? Data of research has been collected to do desk study from archaeological, historical, and mythological sources and have been studied by the qualitative method of descriptive-analytical. Based on a holistic view of the culture, the purpose of this paper is to examine various types of physical activity in the structure of the Mesopotamian society from the Initial Urbanization to the end of the New Babylonian period. This study reveals that each of the ritual, martial and entertainment activities have protected the Mesopotamian man against all kinds of injuries, including mental-physical, and has brought him life and security. Physical activity is associated with power and religion, and the majority of them are projected into the world of the gods and the meaning of ritual physical activity is based on mythology. Myths, as the beliefs of ancient peoples, legitimized the king's martial and entertainment activities and emphasized important physical activities in the process of Mesopotamian human life, and reflected the common values of society
    Keywords: Mesopotamia, archaeological evidence, Ritual, Martial, Entertainment
  • Mehdi Beig Mohamad Pour *, Karim Hajizade Pages 27-48

    According to historical sources, Azargoshnesb fire temple was one of the three important Sassanid fire temples. The location of this fire temple is mentioned in Pahlavi Ganzak sources, which the Arabs called Shiz, and its fire temple was lit until the fourth century AH. According to historical sources and archaeological research, Shiz is the current Takht-e Soleiman. Takht-e Soleiman is completely forgotten for two centuries after the fifth century AH. so that in the historical sources there is no mention of this place, but in the reign of Ilkhanate, this place was considered again and a hunting palace was built in it. In this period, Takht-e Soleiman, is referred to as Storliq, Surluq, or Soghorluq and most of the historical developments of Takht-e Soliman in the Islamic period are related to this time. After the Ilkhanate period, during the early Safavid kings, this place was used as a royal hunting ground and in the same period, this place is known as the Takht-e Soleiman. With the change of the Safavid capital and the departure of Takht-e Soleiman from the centers of government, this place was marginalized and forgotten forever in the political history of Iran.

    Keywords: Takht-e Soleiman, Ilkhanate, Safavid, Historical sources
  • Amir Nima Elahi *, Samad Samanian Pages 49-68
    The spread of Islam from the Arabian Peninsula to the east and west had a great impact on the region's communications; Thus, the intercultural and multicultural feature is one of the main features of Islamic art, especially in the Mediterranean area, where the three continents of Asia including Europe and Africa are connected by Mediterranean Sea. The Shiite Fatimid Caliphate (297-567 A.H) that ruled parts of southern Italy, northern Africa, the Levant and parts of Saudi Arabia for more than two and a half centuries is one of the best examples of intercultural and multicultural interaction in the history of Islamic art. Although the geographical feature of the Fatimids provided the basis for the growth of the multicultural character of their murals, such a profound transformation required other causes and reasons as well. Descriptive-analytical method for writing and library study has been used to collect data in this theoretical research. Contextualism also provides a good framework for analyzing works of art in their historical context. The outcome of this research clarifies those schools and techniques of different cultures, sects and races that were present simultaneously in the Fatimid lands. Instead of indigenous opportunities of Mediterranean region, the flourishing multicultural art of the Fatimid murals was derived from political transition, freedom of religion, backing Shia Muslims and economic growth of the era which provided fertile ground for foreign painters from Iraq, the Byzantium Empire and the Armenians.
    Keywords: Islamic History, Islamic art, Fatimid Paintings, Multicultural Art, Contextualism
  • Majid Behdani *, Seyed Aboutorab Ahmadpanah Pages 69-94
    Astronomical thought, tradition and content have a long and rich history in Iranian science, culture and arts. This sentiment has greatly impacted various eras, aspects and communities and Persian history is replete with specific examples of this phenomenon. This concept became more prevalent and common with the invasion of the Mongols and the rule of the Ilkhanid dynasty in the 13th century (AD). Its impact was indeed all-encompassing, affecting all aspects of society. A significant quantity of artworks belonging to the Ilkhanate era, especially star-pattern tiles with astronomical decorations remains to this day. The philosophy underpinning this design was that art is the essence of society and that artists are inspired by the thoughts, traditions, and common beliefs that predominate society. Multiple religious shrines (Imamzadeh) of the Ilkhanate period are adorned with these tiles. Using decorative animal tiles in religious structures in Iranian-Islamic structures art lacks precedent and on the other hand, it has been a point of contention and criticism. So revealing this firm relationship is the main goal of this study. In line with this objective, the animal-pattern decorations of seven-star tiles from Ilkhanate era have been assessed and analyzed. and they correspond with the paintings of astronomical pamphlets of Abdul Rahman Sufi Razi, entitled “Sovar-al Kavakeb”. the history of utilizing these designs has also been discussed. Correspondingly, this research seeks to answer the question of the relationship between the animal-pattern decorations of star-pattern Ilkhanate tile designs were with the astronomy-influenced thoughts and traditions prevalent in that era. The research method utilized for this paper is descriptive-analytical and the data/information is collected via the library method. The findings of this study indicate that the animal-pattern decorations of star-pattern Ilkhanate tile designs were not just decorative in function, but also contained symbolic astronomical meanings and had obvious/visible influences from “Sovar-al Kavakeb” Sufi paintings
    Keywords: Star Tile, Decorative Motifs, Astronomy-Influenced Thinking, Constellations, the Ilkhanates
  • Abdollah Safarzaie *, Yasser Mollazaei Pages 95-118

    One of the consequences of the expansion of Iran-Europe relations in the Safavid period was the drawing of maps of Safavid Iran by European cartographers. In the era of European geographical explorations and multilateral relations with Iran, European cartographers, in addition to drawing global, Asian and even regional maps, also drew specific maps of Iran. The drawing of various maps by Europeans of Safavid Iran along with specifying details in the maps shows the location and characteristics of each of the Iranian states in that period. One of the most important states of Iran in the Safavid period was Makran province in southeastern Iran. Makran was important because of its connection with the sea and also as a bridge between Iran and its eastern neighbors, especially India, and was considered by European cartographers. Given that in the historical and geographical sources left from the Safavid period, brief descriptions of Makran remain, and on the other hand, European cartographers drew the map of this state with minor political, natural, human, etc. phenomena, the analysis of Makran historical geography in this The maps are worth discussing. The purpose of this article is to explain the historical geography of Makran in the Safavid period based on historical maps of Europeans from that period, which has been written in a historical way by extracting information from maps and library sources

    Keywords: Historical geography, Makran, Safavid, cartographers, European
  • Akram Karimzadeh Isfahahni * Pages 119-145

    The texts are written for particular purposes and consciously spread their discourse, power, and mastery among audiences, competitors, and opponents. The same is true for fictional texts. AlamAra shah Isma'il is a special epic narrative of how he comes to power, his progress, and the continuous and fast process of his changing into a symbol of power and courage. One of the tools creating such a narrative is the letters in this book whose careful examination declares the author’s specific purposes and his point of view. In this study, inspired by Fairclough’s critical discourse analysis model (in three levels of description, interpretation, and explanation) and according to Persian rhetoric, a model with a native approach has been designed, the text is described at a linguistic and rhetorical level and by its comparing with other sources of the period, their purposeful impacts has been investigated and then the author’s purposes and discursive conflict has been explained. In these letters, the process of gaining power and conflicts between the Safavids and the internal claimants of the monarchy, Timurids, Uzbeks, Mughal Empire, and Ottomans are represented. This examination demonstrates the negative correlation between magnification and exaggeration in the merits of rule in Shah Isma'il and in contrast, the lack of these characteristicsin his opponents. The increasing power of shah Isma'il, after the defeat of Chaldiran, stops and the text further tells the story of his competitors’ weakness. The correspondence of the Shah Ismail to induce the Safavid discourse, after this incident, has significantly declined

    Keywords: AlamAra ye Shah Isma'il, Safavid, Representation, power, Letter, critical discourse analysis
  • Fatemeh Asgari, Mahnaz Shayestefar * Pages 147-173

    The lithographic religious books as one of the most prevalent books in the Qajar period, are closely related to the public culture and also influenced other artworks. In this regard, the present study aims to review the impacts of Ashura paintings of one of the most effective lithographic books (i.e., Judi collection) on the tilework of Tekyeh Moaven al-Molk.

    Methodology

    This analytical-descriptive study utilizes a documentary-library method involving the study of lithographic manuscripts available in the National Library of I.R.Iran along with the  tilework of Tekyeh Moaven al-Molk with the theme of Ashura.

    Conclusion

    Ashura paintings on the Tekyeh Moaven al-Molk tiles have been inspired by lithographic images found in such books as Toofan Al-Beka’, Asrar Al-Shahada, Majalis Al-Muttaghin, and Judy Collection. This inspiration is seen more in Judi Collection than in other lithographic books. This inspiration is evident not only in the subject matter but also in the design styles. The similarities include the same elements in the selection of scenes and figures, religious and historical narrations, visual presentations, layout, and lines of shapes and interior surfaces. The background is more important in tilework and the presence of women is remarkable in the paintings of the building’s tiles. Indeed, the quantity of women in the paintings of the Judi collection is more than in other manuscripts. The concepts of resistance, the superiority of good over evil, and the companions of uwliya (saint figures) are significant in these works.

    Keywords: Judi Collection, Painted tiles, Illustrated lithography, Ashura, Tekyeh Moaven al-Molk
  • Afshin Khosrowsani *, Lale Hlaleh Pages 175-202
    Water and water management studies have long been a matter of concern to archaeologists. In Arrajan, one of the five regions (xora) in Fars during the Sasanian era, the remains of water installations are evidence of nature- culture interactions as well as of environmental behavior through time. Maroon and Khairabad Rivers, as two main water resources of the region, have long been subjected to control and management by societies. Based on the archaeological field surveys and the analysis of written primary sources, the dependence of Arrajan to these rivers in different periods and water management strategies and practices will be assessed across the Arrajan landscape. Written sources as well as recent geological surveys show that groundwaters in the region were of low quality and had not been suitable for agriculture and domestic use. As the prosperity of the region largely depended on an effective water management and sufficient knowledge of surface and subterranean water potential, the evolution of water management in Arrajan region lead us to be aware that any negligence in the issue of water management would lead to the decline and desertification of the landscape and vitiate its potential of to host human settlements
    Keywords: Arrajan, Water management, Hydraulic Structures, Cultural Landscape, Sasanian, Islamic era