فهرست مطالب

مطالعات بازاریابی ورزشی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

نشریه مطالعات بازاریابی ورزشی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملیحه فقیرگنجی*، سارا کشکر، حبیب هنری، جواد شهلایی صفحات 1-34

    هدف از این تحقیق تدوین الگوی بازاریابی با استفاده از واقعیت مجازی در صنعت ورزش کشور بود. روش تحقیق حاضر کیفی بود و بر اساس ماهیت تحقیق که نیاز به اکتشاف عوامل و متغیرهای متعددی دارد، از تکنیک گرندد تیوری استفاده شد. کلیه متخصصان و خبرگان حوزه فناوری و بازاریابی در ورزش به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و با توجه به ماهیت تحقیق و ویژگی های جامعه تحقیق در این بخش، نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و به روش گلوله برفی انجام شد. شرط حضور در مصاحبه داشتن حداقل سن 30 سال، حداقل 5 سال سابقه شغلی در حوزه فناوری و بازاریابی در ورزش و حداقل مدرک کارشناسی بود. مصاحبه ها بعد از 16 نمونه به اشباع اطلاعاتی رسید اما برای اطمینان بیشتر تا مصاحبه 20 ام ادامه پیدا کرد. برای کدگزاری و تحلیل مصاحبه ها از نرم افزار maxqda استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش تحقیقات مرتبط با واقعیت مجازی و ورزش، حمایت سازمان یافته از واقعیت مجازی در بازاریابی ورزشی، تدوین برنامه توسعه واقعیت مجازی و بومی سازی، آموزش مستمر و تبلیغات به عنوان راهبردهای آتی بازاریابی با استفاده از واقعیت مجازی در صنعت ورزش کشور می بایست مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، ورزش، صنعت ورزش، واقعیت مجازی
  • شیما حسامی، مژگان خدامرادپور، شاهو زمانی دادانه* صفحات 35-64

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرشواهد و آوازه برند بر رفتار شهروندی برند با نقش میانجی تمایز برند در بین مشتریان کالاهای ورزشی می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی و به لحاظ راهبردی کمی و به حیث مسیر اجرا همبستگی، به لحاظ گردآوری داده ها میدانی و از نظر زمان آینده نگر می باشد. در پژوهش حاضر جامعه آماری مشتریان برندهای ورزشی معتبر خارجی (آدیداس، نایکی، پوما و...) بودند، که تعداد 360 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند و از روش نمونه گیری در دسترس و به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. توجه به اهداف پژوهش ابزارهای مناسب برای این پژوهش پرسشنامه بود؛ بدین منظور از پرسشنامه آن، کیم و لی (2016) استفاده شد. پرسشنامه شواهد برند متشکل از 17 سوال و 5 مولفه (نام برند، قیمت، خدمات اصلی، خدمات کارکنان، محیط ارایه خدمات) می باشد. همچنین آوازه برند از 3سوال، تمایز برند از 3 سوال و رفتار شهروندی برند نیز از 4 سوال تشکیل شده است. تحلیل عاملی تاییدی و بررسی اثرات و نقش میانجی تحقیق در سطح خطاء 5% و با استفاده از نرم افزارهای 25 SPSS و Smart PLS 3.2.9 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که شواهد برند، آوازه برند و تمایز برند بر رفتار شهروندی برند تاثیر گذار بوده است، همچنین شواهد و آوازه برند نیز بر تمایز برند تاثیر داشت. در نهایت نقش میانجی تمایز برند بین تاثیر شواهد و آوازه برند بر رفتار شهروندی برند تایید گردید.

    کلیدواژگان: شواهد برند، آوازه برند، رفتار شهروندی برند، تمایز برند، نقش میانجی
  • فرشاد یزدانی، محمدباقر فرقانی اوزرودی، علی یعقوبی* صفحات 65-97

    هدف از اجرای تحقیق حاضر بررسی رابطه بین ابعاد بازاریابی سبز و زبر مجموعه های معیارهای اخلاقی تولیدکنندگان با وفاداری در مشتریان محصولات ورزشی می باشد. روش تحقیق توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی بوده است. نمونه آماری تحقیق حاضر، شامل 357 نفر مشتریان فروشگاه های ورزشی در استانهای شمالی کشور بودند که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه آگاهی از بازاریابی سبز حبیبی ساروی (1395)، پرسشنامه وفاداری مصرف کننده به محصولات ورزشی رسول آبادی (1394) و پرسشنامه معیارهای اخلاقی تولیدکنندگان سیدی و پاک نژاد (1394) با مقیاس پنج ارزشی لیکرت مورد استفاده قرار گرفت. برای تعیین طبیعی بودن توزیع داده های تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار 22SPSS در سطح 05/0≥α تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد بین بازاریابی سبز با ادراک از معیارهای اخلاقی تولیدکنندگان محصولات ورزشی رابطه وجود دارد. همچنین بین معیارهای اخلاقی تولیدکنندگان با وفاداری مشتریان محصولات ورزشی رابطه وجود دارد. بین مولفه های بازاریابی سبز (محصول سبز، تبلیغ سبز، قیمت سبز، سبک محصول سبز و کیفیت محصول سبز) با وفاداری مشتریان محصولات ورزشی رابطه وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که بازاریابی سبز به میزان (44/0=β) و ادراک از معیارهای اخلاقی تولیدکنندگان به میزان (19/0=β) می توانند تغییرات وفاداری مشتریان محصولات ورزشی را پیش بینی کنند. به شرکت های تولیدی محصولات ورزشی پیشنهاد می شود با اتخاذ استراتژی های مناسب بازاریابی محصولات ورزشی سبز در بازارهای هدف به صورت همه جانبه به معرفی و ار ایه محصولات دوست دار محیط زیست اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، وفاداری، معیارهای اخلاقی، تولید کنندگان، مشتریان، محصولات ورزشی
  • رسول نظری*، علیرضا داوری، مسعود نادریان صفحات 98-119

    هدف پژوهش تدوین مضامین استراتژیک توسعه ورزش هندبال ایران بود. تحقیق با توجه به موضوع از نوع مطالعات استراتژیک؛ از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش از نوع توصیفی است که جمع آوری اطلاعات آن به صورت پیمایشی انجام پذیرفته است. جامعه آماری خبرگان حوزه ورزش هندبال ایران بودند. با استفاده از دو روش نمونه گیری نظری و گلوله برفی 30 نفربه عنوان نمونه در نظر گرفته شد ترکیبی از روش های کیفی و کمی برای گردآوری و تحلیل داده ها استفاده شد. ابزار پژوهش، چک لیستها محقق ساخته که روایی صوری و محتوایی آن را متخصصان تایید نمودند، بود، برای جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه و جلسات شورای راهبردی استفاده شد. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش مصاحبه، نظر سنجی و جلسات شورای راهبردی از طریق استفاده از برای تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نیاز در بخش کمی از ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی و ماتریس در بخش کیفی از روش استقرای منطقی استفاده شد. فدراسیون هندبال ایران دارای پنج هدف کلان شامل تعمیم ورزش در بین جامعه، توسعه ورزش قهرمانی، ارتقای ورزش حرفه ای، ارتقا و تثبیت جایگاه سازمانی هندبال در تمامی استانها، تعمیق و تقویت روحیه جوانمردی و اخلاق مداری از طریق ورزش هندبال بود. رویکرد راهبرد های فدراسیون هندبال ایران بر اساس ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی در موقعیت تهاجمی قرار گرفت. از این رو تعالی سازی برند فدراسیون هندبال ایران در حفظ وضع موجود در بازار رقابتی به عنوان یکی از رهبران بازار به عنوان استراتژی اولویت دار انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: استراتژیک، بازاریابی، برنامه، فدراسیون، ورزش، هندبال
  • فریبرز درویشی هرزویلی*، رحیم رمضانی نژاد، حمیدرضا گوهر رستمی صفحات 120-146

    هدف از این تحقیق تعیین تاثیر بازاریابی سبز بر تصویر برند ورزشی و قصد خرید ورزشکاران شهر رشت بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی-پیمایش بود. جامعه آماری شامل همه ورزشکاران شهر رشت با تعداد نامحدود بودند که از طریق نمونه-گیری به صورت تصادفی هدفمند و با توجه به شرایط کرونا، 160 نفر در تحقیق شرکت کردند. ابزار اصلی تحقیق، شامل سه پرسشنامه گردآوری شده یا محقق ساخته بازاریابی سبز (33 گویه)، تصویر برند (10 گویه) و قصد خرید (9 گویه) با طیف لیکرت پنج ارزشی بودند که با مراجعه به باشگاه ها توزیع و جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS26 و PLS3 نشان داد که بازاریابی سبز بر تصویر برند ورزشی (β= 0/62, t= 10/413) و بر قصد خرید (β= 0/55, t= 7/745)؛ و تصویر برند ورزشی بر قصد خرید (β= 0/50, t= 6/978) تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین تاثیر بازاریابی سبز بر قصد خرید با میانجی تصویر برند ورزشی (VAF= 0/37, Sobel test= 6/068)مثبت و معنی دار بود. در نتیجه، می توان با انتخاب مکان یا کانال و نیز محصولات و خدمات خوب و مناسب، تصویر برند ورزشی و قصد خرید ورزشکاران را تحت تاثیر قرر داد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، تصویر برند، قصد خرید، محصولات ورزشی، محیط زیست، ورزشکاران
  • حمیدرضا قزلسفلو*، علی چورلی، ناصر بای صفحات 147-176

    کسب وکارهای ورزشی ازجمله مشاغلی هستند که به شدت تحت تاثیر پیامدهای منفی بحران کنونی قرار گرفته اند. مهمترین حوزه ی تاثیرگذاری کوید19 در صنعت ورزش مربوط به کسب وکارهای تولیدی- خدماتی باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل تاثیرگذار بر بازاریابی رقابتی کسب و کارهای کوچک ورزشی در دوران شیوع کرونا ویروس بود. تحقیق حاضر از نوع آمیخته بود. در فاز کیفی پژوهش15 نفر از صاحبان باشگاه های تفریحی- ورزشی و در بخش کمی تعداد 110 نفر ازمالکان باشگاه های ورزشی و فروشگاه های ورزشی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر مولفه های مدیریتی، عوامل قانونی- حمایتی، عوامل فناورانه، عوامل آموزشی و عوامل انگیزشی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل تحلیل گردید (05/0≥P). نتایج تجزیه و تحلیل عاملی متغیرهای پژوهش نشان داد که مولفه تکنولوژی (68/0) و مولفه مدیریتی (66/0) بالاترین تاثیر را بر بازاریابی رقابتی برخوردار بودند. بنابراین مدیران و مالکان کسب و کارهای ورزشی می توانند از طریق استقرار و آموزش فناوری های نوین مزیت رقابتی ویژه ای را کسب کرده و حضور خود در چرخه رقابت را تضمین نمایند.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، کسب و کارهای ورزشی، کرونا ویروس، تکنولوژی
  • احسان باغبان باغستان، هادی باقری*، علی ناظمی صفحات 177-198

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فعالیت های بازاریابی سبز بر تمایل به خرید مشتریان به واسطه تصویر برند بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر استراتژی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را مشتریان فروشگاه های پوشاک ورزشی مجید در شهر تهران تشکیل دادند. تعداد 172 نفر از مشتریان این فروشگاه ها به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های بازاریابی سبز (با 75/0=α؛ 83/0=CR) و تصویر برند (با 83/0=α؛ 88/0=CR) جواهر، پوداروث و نویایوکس (2012) و پرسشنامه تمایل به خرید (با 83/0=α؛ 90/0=CR) کو، هانگ و کیم (2013) جمع آوری شدند. روایی محتوا، همگرا و واگرای پرسشنامه ها نیز به ترتیب توسط صاحب نظران، محاسبه میانگین واریانس استخراج شده و بارهای عاملی متقابل تایید شد. مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی و با به کارگیری نرم افزار Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد که بازاریابی سبز تاثیر مثبت و معناداری بر تصویر برند و تمایل به خرید مشتریان دارد. تصویر برند نیز به طور معناداری بر تمایل به خرید مشتریان تاثیرگذار است. همچنین، تصویر برند نقش واسطه ای معناداری در ارتباط بین بازاریابی سبز و تمایل به خرید ایفا می کند. در نهایت، شاخص-های برازش محاسبه شده، نشان دهنده برازش مطلوب مدل بودند. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که بازاریابی سبز از طریق فعالیت های منطبق با محیط زیست، می‎تواند تصویری مثبت از شرکت و محصولات آن در ذهن مشتریان ایجاد و آنها را برای خرید ترغیب کند.

    کلیدواژگان: فعالیت های زیست محیطی، محصول سبز، برند سبز، تمایل به خرید سبز
|
  • Malihe Faghir Ganji *, Sara Keshkar, Habib Honari, Javad Shahlaei Pages 1-34

    Today, many sports organizations and companies around the world are building new products and services using virtual reality technology, and this technology is expected to grow exponentially in the coming years. The purpose of this study was to develop a marketing model using virtual reality in the country's sports industry. The method of the present study was qualitative and based on the nature of the research which requires the exploration of various factors and variables technique of Strauss and Corbin's approach was used, the grounded theory technique was used. All experts and experts in the field of technology and marketing in sports were selected as a statistical population and according to the nature of research and the characteristics of the research community in this section, sampling was done in a qualitative and targeted manner using the snowball method. Prerequisite for participation in the interview was at least 30 years old, at least 5 years of work experience in the field of technology and marketing in sports and at least a bachelor's degree. The interviews were saturated after 16 samples, but continued until the 20th interview for more assurance. Maxqda software was used to encode and analyze the interviews. The results showed that the increase of research related to virtual reality and sports, organized support of virtual reality in sports marketing, development of virtual reality development and localization program, continuous education and advertising as future marketing strategies using virtual reality in the country's sports industry Should be considered.

    Keywords: marketing, Sports Marketing, Sports industry, virtual reality
  • Shima Hesami, Mozhgan Khodamoradpoor, Shahoo Zamanidadaneh * Pages 35-64

    The aim of this study was to investigate the effect of brand awareness and reputation on brand citizenship behavior with the mediating role of brand differentiation among sports goods customers. The present study is a practical research in terms of purpose and quantitative in terms of strategy and correlation in terms of implementation path, field knowledge in terms of data collection and futuristic in terms of time. In the present study, the statistical population of customers were reputable foreign sports brands (Adidas, Nike, Puma, etc.), of which 360 people were selected as the research sample and were selected by the sampling method and selected voluntarily. Attention to research objectives The appropriate tools for this research were a questionnaire; For this purpose, its questionnaire was used by Kim and Lee (2016). The Brand Evidence Questionnaire consists of 17 questions and 5 components (brand name, price, main services, employee services, service delivery environment). Also, brand reputation consists of 3 questions, brand distinction consists of 3 questions and brand citizenship behavior consists of 4 questions. Confirmatory factor analysis and study of the effects and mediating role of research at 5% error level were analyzed using 25 SPSS and Smart PLS 3.2.9 software. The results showed that brand evidence, brand reputation and brand differentiation had an impact on brand citizenship behavior, and brand evidence and reputation also affected brand differentiation. Finally, the mediating role of brand differentiation between the impact of brand evidence and reputation on brand citizenship behavior was confirmed.

    Keywords: Brand evidence, brand reputation, brand citizenship behavior, brand differentiation, mediating role
  • Farshad Yazdani, Mohammadbagher Forghani Ozrudi, Ali Yaghobi * Pages 65-97

    The purpose of this study was to investigate the relationship dimensions green marketing and subcategories producers' ethical standards with customer loyalty of sports products. The research method was descriptive and correlational. The statistical sample of the present study included 357 customers of sports stores in the northern provinces of Iran that were selected randomly. For collect data, Habibi Saravi Green Marketing Knowledge Questionnaire (2016), Consumer Loyalty Questionnaire for Rasoul Abadi Sport Products (2015), and Sidney and Pure Rage Ethical Criteria Questionnaire (2015) with Likert five-point scale were used. Data were analyzed usingPearson correlation test & regression analysis using SPSS22 software at α≥0.05. The results showed that there is a relationship between green marketing and ethical standards of sporting goods manufacturers. There is a relationship between manufacturers ethical standards and customer loyalty to sports products. There is a relationship between the components of green marketing (green product, green advertising, green price, green product style and green product quality) with customer loyalty of sports products. The results of regression analysis showed that green marketing (β=0.44) and perception of producers' ethical standards (β=0.19) can predict customer loyalty changes in sports products. It is suggested that companies that produce sports products adopt comprehensive strategies for marketing green sports products in the target markets and introduce environmentally friendly products.

    Keywords: Green Marketing, Loyalty, Ethical Criteria, Manufacturers, customers, Sport Products
  • Rasool Nazari *, Alireza Davari, Masoud Naderyan Pages 98-119

    The purpose of this study was to develop strategic themes for the development of Iranian handball.The research is strategic in terms of subject matter; it is applied in terms of purpose and it is descriptive in terms of method and its data collection is survey. The statistical population was the experts Using both theoretical and snowball sampling methods 30 individuals were considered as sampleA combination of qualitative and quantitative methods was used to collect and analyze data. The research tool was a researcher-made checklist, which was confirmed by experts on its face and content validity, interviews and strategic council meetings were used to collect information. Logical inductive method was used to analyze the required information in the quantitative section of the matrix of position assessment and strategic action and matrix in the qualitative section. The Iranian Handball Federation has five macro-general sports exercises in the community, the development of championship sport, the promotion of professional sports, the promotion and consolidation of the organizational status of handball in all provinces, deepening and strengthening the morale of chivalry and orality through handball exercise, while the strategy approach The sport of the Iranian Handball Federation was based on an assessment of strategic position and strategic matrix in an aggressive position. Therefore, the brand promotion of the Iranian Handball Federation was chosen to maintain the status quo in the competitive market as one of the market leaders as a priority strategy.

    Keywords: federation, handball, Marketing, schedule, sports, Strategic
  • Fariborz Darvishi Harzevili *, Rahim Ramezaninezhad, Hamidreza Goharrostami Pages 120-146

    The purpose of this study was to determine influence of green marketing on sport brand image and intention to purchase of athletes in Rasht. The present study was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population consisted of all athletes in Rasht city with unlimited number of people who through randomly targeted sampling and according to the coronavirus conditions, 160 people participated in the study. The main research tools included three collected or researcher-made questionnaires of green marketing (33 items), sport brand image (10 items) and purchase intention (9 items) with five-point Likert scale that were distributed and collected by referring to clubs. Data analysis using structural equations modeling and SPSS26 and PLS3 softwares showed that green marketing on sport brand image (β= 0/62, t= 10/413) and on intention to purchase (β= 0/55, t= 7/745); and sport brand image has a positive and significant effect on intention to purchase (β= 0/50, t= 6/978). Also, influence of green marketing on intention to purchase with sport brand image mediator (VAF= 0/37, Sobel test= 6/068) was positive and significant. Consequently, by choosing a place or channel as well as good and suitable products and services, can be influenced sport brand image and intention to purchase athletes.

    Keywords: Green Marketing, Sports Brand Image, intention to purchase, Sport Products, Environment, Athletes
  • Hamidreza Ghezelsefloo *, Ali Chorli, Nasser Bay Pages 147-176

    Sports businesses are among the jobs that have been severely affected by the negative consequences of the current crisis. The most important area of influence of Quid 19 in the sports industry is related to production-service businesses. Therefore, the main aim of present study was investigation the effect of factor on small sport business marketing in Corona crisis. The present study was mix method research. In the qualitative phase of the research, 15 owners of recreational-sports clubs and in the quantitative phase, 110 owners of sports clubs and sports shops were selected. The research instrument was a researcher-made questionnaire including managerial components, legal-supportive factors, technological factors, educational factors and motivational factors. Data were analyzed using SPSS software and LISREL (P≥0.05).The results of factor analysis of research variables showed that the technology component (0.68) and management component (0.66) had the highest impact on competitive marketing. Therefore, managers and owners of sports businesses can gain a special competitive advantage through the deployment and training of new technologies and ensure their presence in the competitive cycle.

    Keywords: Competitive Advantage, Sports Business, Corona Virus, technology
  • Ehsan Baghban Baghestan, Hadi Bagheri *, Ali Nazemi Pages 177-198

    The purpose of this study was to investigate the effect of green marketing activities on the purchase intention of customers through brand image. This study was applied in terms of purpose and correlational in terms of strategy. The statistical population consisted of all customers of Majid sports store in Tehran. 172 customers of these stores were selected by simple random sampling. Data were collected using green marketing (with α=0.75, CR=0.83) and the brand image (with α=0.83, CR=0.88) questionnaires of Juwaheer, Pudaruth & Noyaux (2012) and the purchase intention questionnaire (with α=0.83, CR=0.90) of Ko, Hwang and Kim (2013). The content validity, convergent, and divergent of the questionnaires were also confirmed by the experts, the calculation of the mean extracted variance and the cross-factor loadings, respectively. The structural equation modeling was performed using partial least squares method and Smart PLS software. The results showed that green marketing has a positive and significant effect on brand image and purchase intention of customers. Also, brand image significantly affects purchase intention of customers. Furthermore, brand image plays a significant mediator role in the relationship between green marketing and purchase intention of customers. Finally, the calculated indices showed the goodness of fit of the model. In general, it can be concluded that green marketing due to environmentally-friendly activities, can create a positive image of the corporate and its products in the minds of customers and persuade them to purchase.

    Keywords: Environmental Activities, Green Product, Green Brand, Green Purchase Intention