فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن جعفرزاده، زهرا احمدی پور*، محمدرضا حافظ نیا، مصطفی قادری حاجت صفحات 1-13

    روند رو به گسترش منازعات محلی در داخل فضای ملی کشورها و میان قلمروهای سیاسی- اداری آنها این مسئله را مطرح می سازد که اساسا این گونه منازعات و تنش ها مبتنی بر چه عوامل و بنیادهایی هستند و از چه سازو کاری تبعیت می کنند. اگرچه تفاوت ها و تعارضات بنیادی در زمینه های مختلف فضایی- جغرافیایی، اجتماعی، فرهنگی و قومی،تاریخی، سیاسی و... زیر بنای بسیاری از تنش ها و منازعات داخلی کشورها است، اما یکی از مهمترین عوامل تشدید کننده و یا کاهش دهنده این منازعات، چگونگی فرایند مدیریت و سازماندهی سیاسی فضا در قالب تقسیمات کشوری است. از همین رو در این تحقیق با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای مهمترین عوامل و منابع تنش و منازعه میان قلمروهای سیاسی- اداری در درون کشورها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عواملی مانند چگونگی الگوی مدیریت سیاسی فضای ملی، تغییرات مرزها و محدوده های تقسیمات کشوری، عدم همگنی و تجانس طبیعی و فرهنگی واحدهای تقسیماتی، توسعه نامتوازن واحدهای سیاسی- اداری، نقش آفرینی پدیده جغرافیای قدرت و حمایت، رقابت های محلی، حوزه بندی های انتخاباتی، حس مکانی واحدها و تاثیرات هویتی ناشی از آن، اشکال و اندازه نامتوازن واحدهای تقسیماتی، اختلافات مرزی و مسایل زیست محیطی از مهمترین عوامل ایجاد تنش و منازعه میان قلمروهای سیاسی- اداری است. همه این عوامل در یک رابطه سیستماتیک با هم قرار دارند و عملکرد متقابل آنها با یکدیگر سبب تشدید منافع متعارض، واگرایی و در نهایت ایجاد تنش ها و منازعات میان قلمروهای سیاسی- اداری خواهد شد.

    کلیدواژگان: تنش و منازعه، تقسیمات کشوری، قلمرو سیاسی- اداری، واگرایی
  • رسول افضلی، زهرا پیشگاهی فرد، سید عباس احمدی احمدی، اسکندر مرادی، رشید علی سلیمان* صفحات 14-22

    تنش بین کردها و دولت مرکزی عراق در طول تاریخ معاصر این کشور همواره تداوم یافته است. ژیوپلیتیک تحمیلی قدرت های فرا منطقه ای در عراق بیش از نیم قرن است که مقاومت خشونت آمیز قومی را رقم زده است. کشور عراق قبل از هر چیز مخلوق سیاست ژیوپلیتیکی فرامنطقه ای است. رهبران این کشور همواره در ایجاد هویت ملی فراگیر با مشکل رو به رو بوده و تنها ابزارهای خشن را به کار برده اند. یکی از مشکلات عراق برای ثبات سیاسی و ایجاد یک ساخت منسجم توافق با حکومت فدرال کردستان عراق بر سر مسایل مورد مناقشه است، در این میان یکی از مناقشه انگیزترین عوامل بین حکومت مرکزی با کردها مسایل مربوط به مناطق مورد مناقشه است، که چگونگی حل و فصل آن در قانون اساسی عراق و قطعنامه های شورای امنیت بازتاب گسترده داشته است و راهکارهای متنوعی ارایه شده است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی درصدد است که منازعه سرزمینی کردها و دولت مرکزی عراق را بررسی و تبیین نماید. نتایج تحقیق گویای آن است که حل و فصل مناقشات سرزمینی تحت تاثیر رقابت های ژیوپلیتیکی قرار گرفته و بهترین راه حل این بحران استفاده از الگوی حکمرانی خوب برای توسعه و ثبات آن مناطق است.

    کلیدواژگان: قلمروسازی، دولت مرکزی، خودمختاری، شورای امنیت، اقلیم کردستان
  • جلیل دارا*، الهه صادقی صفحات 23-33

    مشارکت سیاسی زنان در عرصه های کلان تصمیم گیری های سیاسی نظیر عرصه قانونگذاری یا نمایندگی مجلس، یکی از مولفه های توسعه سیاسی است. به همین منظور اغلب کشورها به ویژه جمهوری اسلامی ایران در جهت تحکیم و تقویت توسعه سیاسی، به دنبال بالابردن مشارکت زنان در ساختار قدرت و تصمیم گیری سیاسی می باشند. از طرفی از زمان شکل گیری نظام جمهوری اسلامی تا به امروز پراکنش فضایی (جغرافیایی) نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی به صورت یکدست و برابر نبوده و در برخی از حوزه های انتخابیه، زنان در بیشتر دوره ها انتخاب شده اند اما هنوز در برخی از حوزه ها زنی به مجلس راه نیافته است. لذا پرسش این است که عوامل تاثیرگذار بر پراکنش جغرافیایی نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی کدامند؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش دلفی و تکنیک شانون استفاده گردید و پژوهشگران به وسیله مصاحبه و پرسش نامه، دیدگاه های10 نفر از صاحب نظران در حوزه جغرافیایی انتخابات را جمع آوری نمودند و سپس داده های بدست آمده از اجماع صاحب نظران با تکنیک شانون مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که «حوزه انتخابیه چند عضوی»، «شهرهای بزرگتر»، «مناطقی با جمعیت بالاتر»، «رفاه اقتصادی» و «مناطقی که از نظر آموزشی سطح بالاتری دارند» جز مهمترین عوامل تاثیرگذار بر پراکنش جغرافیایی نمایندگی زنان در مجلس شورای اسلامی می باشند.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، پراکنش جغرافیایی (فضایی)، مشارکت سیاسی، زنان، نمایندگی مجلس شورای اسلامی
  • محمدحسین فتاح پور، مهدی حسین پور*، یوسف محمدی فر، قدرت احمدیان صفحات 34-45

    هدف از این پژوهش واکاوی چالش های بازاریابی سیاسی با رویکرد کاربست قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. لذا با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با 10 نفر از متخصصان در حوزه بازاریابی، علوم سیاسی و جامعه شناسی و با بهره گیری از منابع ثانویه 6 ابزار کلی برای بازاریابی سیاسی شناسایی شد و مقوله های مربوط به هریک از آن ها با استفاده از روش تحلیل محتوا استخراج و این 6 گروه با استفاده از آزمون فریدمن توسط نرم افزار spss26 رتبه بندی شدند. طبق نتایج بالاترین رتبه به تکنیک های مورداستفاده از بازاریابی سیاسی بین الملل با رهیافت دیپلماسی، قدرت رسانه ای، قدرت ایدیولوژیکی، قدرت فرهنگی، قدرت اقتصادی و قدرت نظام مدیریتی مطرح گردید و پس از آن به ضرورت های بهره گیری از بازاریابی سیاسی با رهیافت وجهه ملی، قدرت فرهنگی و اقتصادی و متقاعد سازی و رتبه سوم شاخص ترین بعد بازاریابی سیاسی بین الملل، یعنی هویت ملی شد. جایگاه فعلی ایران با رهیافت موقعیت هویتی ،وجهه بین المللی و هویت اقتصادی رتبه چهارم، محدودیت های بهره گیری از بازاریابی سیاسی رتبه پنجم با رهیافت ایدیولوژی منحصربه فرد، چالش های مالی و فقر تیوریک و موثرترین گفتمان سیاست خارجی ایران رتبه ششم را با رهیافت تنش زدایی و گفتمان تعادلی به دست آورد. در پایان نیز مدل تحلیلی بازاریابی سیاسی متاثر از محدودیت ها، ضرورت ها و شاخص ترین بعد با استفاده از تکنیک های موثر و بهترین گفتمان در ارتقا جایگاه فعلی ایران در عرصه اقتصادی و تقویت وجهه بین المللی ارایه شده است. پیشنهاد هایی کاربردی نیز براساس سوالات پژوهش برای وزارت امور خارجه، معاونت اقتصادی این دستگاه و سازمان های مردم نهاد اعم از هلال احمر و دیگر دستگاه ها و سازمان های متولی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، قدرت نرم، چالش ها، دیپلماسی عمومی، جمهوری اسلامی ایران
  • امیرحسین الهامی*، عباسعلی جباری ثانی صفحات 46-56

    توسعه را می توان یکی از دغدغه های اصلی جامعه ایرانی در تاریخ معاصر دانست. توسعه همه جانبه کشورها به ویژه توسعه اقتصادی آن ها تابع عوامل متعدد و درهم تنیده ای است و هدف این پژوهش، تبیین رابطه ویژگی های جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی با توسعه اقتصادی در ایران است. این تحقیق با رویکرد کمی و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و پیمایش خبرگی گردآوری شده و در تحلیل از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه های تهران در تخصص های مربوط به موضوع مقاله می شود. روش نمونه گیری هدفمند با روش گلوله برفی انجام شده است. حجم نمونه خبره 30 نفر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Minitab استفاده شده است. هرچند ابعاد و مولفه های مختلف ساخت قدرت سیاسی در ایران پیچیده و درهم تنیده هستند؛ لیکن در این تحقیق، مولفه ها و شاخص های بعد جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی احصا شده و شاخص های آن در رابطه با توسعه اقتصادی مورد تحلیل و سنجش قرار گرفته است. براساس نتایج تحقیق، شاخص های توسعه اقتصادی در ایران، در ارتباط با پنج مولفه جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی قرار دارند. از بین پنج مولفه مورد ارزیابی، به ترتیب مولفه های: جغرافیای اقتصادی، ژیوپلیتیک، جغرافیای سیاسی، ویژگی های زیست محیطی و در نهایت جغرافیای انسانی (اجتماع و فرهنگ) بیشترین اولویت را در ارتباط با وجه جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی و توسعه اقتصادی در ایران دارا هستند.

    کلیدواژگان: ساخت قدرت سیاسی، توسعه اقتصادی، جغرافیا، ایران
  • کامران ربیعی*، بهروز رضائی صفحات 57-69

    مطالعه حاضر در پی پاسخ دادن به این سوال است که چرا ترکیه و ایران نتوانستند از برهه های سرنوشت ساز دهه های اخیر به عنوان نقطه شروعی برای توسعه ملی و شکل دادن به توسعه منطقه ای استفاده کنند؟ برای پاسخ دادن به پرسش پژوهش، دستگاه نظری نهادگرایی جدید درباره توسعه منطقه ای مبنای مطالعه قرار گرفت و از نظریه عجم اوغلولو و رابینسون در خصوص برهه های سرنوشت ساز استفاده شد. به لحاظ روشی، پژوهش حاضر از نوع مطالعه تاریخی- تطبیقی مورد محور است. واحد تحلیل این پژوهش کشور است و رویدادها و شرایط جهانی، بین المللی، منطقه ای و ملی در نسبت با آن انتخاب و تحلیل می شوند. براساس نتایج تحقیق، ایران و ترکیه از دهه 1990 به بعد دو برهه سرنوشت ساز را تجربه کرده اند که یکی بر اثر فرآیندهای داخلی و انتخابات و دیگری بر اثر یک رویداد خارجی مانند اشغال نظامی عراق و یا بهار عربی به وجود آمده اند. به نظر می رسد ایران و ترکیه در برهه سرنوشت ساز اول در مسیر پیشبرد توسعه ملی حرکت کرده اند اما در برهه سرنوشت ساز دوم وارد تنش ها و منازعات داخلی و منطقه ای شده اند و توسعه ملی را با مشکل مواجه کرده اند. علاوه بر این، این دو کشور طی دو دهه اخیر نتوانسته اند به صورت نهادمند و پایدار به سمت همگرایی اقتصادی حرکت کنند و در خلق منطقه ای توسعه یافته در خاورمیانه مشارکت داشته باشند. منازعات هویت مبنای خاورمیانه که توسط مداخلات خارجی و سیاست های تقابلی کشورها تشدید می شود، محیط منطقه را به سمت نظامی گری و امنیتی سازی همه امور پیش برده و فضا را برای رشد و رونق اقتصادی نامساعد کرده است.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، برهه های سرنوشت ساز، واگرایی اقتصادی، هم گرایی اقتصادی، نهادگرایی جدید، ایران، ترکیه
|
  • Hassan Jafarzadeh, Zahra Ahmadipour*, Mohammadreza Hafeznia, Mostafa Ghaderi Hajat Pages 1-13

    The growing trend of local conflicts within the national space of countries and between the political-administrative realms raises this issue that on what factors and foundations are such conflicts and tensions are based and what mechanism do they follow? Although fundamental differences and contradictions in various spatial -geographical, social, cultural and ethnic, historical, political, etc are the basis of many internal tensions and conflicts in countries, the method of management and political organization of the space in the form of civil divisions is one of the most important factors intensifying or reducing these conflicts. Therefore, in this research, using the descriptive-analytic method and relying on library resources, the most important causes and sources of tension and conflict among political-administrative realms within countries are discussed. The results showed that factors such as the pattern of political management of national space, changes in borders and boundaries of the administrative divisions, natural and cultural heterogeneity in divided units, unbalanced development of political -administrative units, the geography of power and support participation, local competitions, electoral constituency, place senses of units and the resulting identity effects, unbalanced shapes and sizes of divided units, border disputes and environmental issues are the most important factors in creating tension and conflict among political -administrative realms. All of these factors are in a systematic relationship and their interactions will intensify conflicting interests and diverge and eventually create tensions and conflicts among the political -administrative realms.

    Keywords: Tension, Conflict, Administrative Divisions, Political -Administrative realms, Divergence
  • Rasool Afzali, Zahra Pishgahifard Pishgahifard, Abas Ahamadi, . Eskandar Moradi, Rashid Ali Suleiman* Pages 14-22

    Tensions between the Kurds and the Iraqi central government have continued throughout the country's contemporary history. The imposed geopolitics of the trans-regional powers in Iraq for more than half a century has led to violent ethnic resistance. To begin with, Iraq is an outcome of trans-regional geopolitical policy. Its leaders have always struggled to create an inclusive national identity and have used only violent means.
    One of Iraq's problems for political stability and the creation of a coherent structure is the agreement with the Iraqi Kurdistan Federal Government on the disputed issues. Among these, one of the most contentious factors between the central government and the Kurds is the issues related to the disputed areas which its settlement is widely reflected in the Iraqi constitution and Security Council resolutions and a variety of solutions has been offered. This article uses a descriptive-analytical method to study and explain the territorial dispute between the Kurds and the central government of Iraq. The results of the research show that the settlement of territorial disputes is affected by geopolitical competition and the best solution to this crisis is to use a good governance model for the development and stability of those areas.

    Keywords: Territoriality, Central Government, Autonomy, Security Council, Kurdistan Region
  • Jalil Dara*, Elahe Sadeghi Pages 23-33

    Women's political participation in major areas of political decision-making such as legislation or parliamentary representation is one of the components of political development. To this end, most countries, especially the Islamic Republic of Iran, seek to strengthen women's participation in the power structure and political decision-making in order to move towards political development; However, since the establishment of the Islamic Republic until today, the spatial (geographical) distribution of women's representation in the Islamic Consultative Assembly has not been uniform and in some constituencies women have been elected in most constituencies, but still in some constituencies, no woman has been elected to parliament. Therefore, the question is what factors do affect the geographical distribution of women's representation in the Islamic Consultative Assembly? To answer this question, the Delphi method and the Shannon technique were used and the researchers collected the views of 10 experts in the field of election geography through interviews and questionnaires and then the data obtained from the consensus of experts using the Shannon technique. The findings showed that "multi-member constituencies", "larger cities", "areas with higher populations", "economic welfare" and "areas with a higher level of education" are among the most important factors influencing the geographical distribution of women's representation in the Islamic Consultative Assembly.

    Keywords: Geography of Elections, Geographical Distribution (Space), Political Participation, Women, Representation of the Islamic Consultative Assembly
  • MohammadHosein Fatah Pour, Mehdi Hosseinpour*, Yousef Mohammadifar, Ghodrat Ahmadian Pages 34-45

    The purpose of this study is to analyze the challenges of political marketing with the approach of using the soft power of the Islamic Republic of Iran. Categories related to each of them were extracted using content analysis method and these 6 groups were ranked using Friedman test by SPSS26 software. According to the results, the highest ranking was given to the techniques used in international political marketing with the approach of diplomacy, media power, ideological power, cultural power, economic power and management system power. Persuasion and third place became the most prominent dimension of international political marketing, namely national identity. Iran's current position in terms of identity, international prestige and economic identity ranks fourth, restrictions on the use of political marketing ranks fifth with unique ideological approach, financial challenges and theoretical poverty and the most effective Iranian foreign policy discourse ranks sixth with de-escalation and balance discourse approach. Finally, the analytical model of political marketing affected by limitations, necessities and the most significant dimension using effective techniques and the best discourse in promoting Iran's current position in the economic field and strengthening the international image are presented. Practical suggestions are also provided based on research questions for the Ministry of Foreign Affairs, the Economic Deputy of this agency and non-governmental organizations including the Red Crescent and other responsible agencies and organizations.

    Keywords: Political Marketing, Soft Power, Challenges, Public Diplomacy, Islamic Republic of Iran
  • AmirHossein Elhami*, Abbas Ali Jabbari Sani Pages 46-56

    Development can be considered as one of the main concern of Iranian society in contemporary history. The development, especially economic development, is subjected to the numerous and intertwined factors. In this study, the relationship between the geographical aspects of political power construct and economic development has come into focus. This research is based on quantitative approach and descriptive -analytical method. Data are collected using library and filed findings. The co-occurrence analysis is used to analyze the data. Sampling was performed by snowball sampling. The sample size is 30 people and the Minitab software is used to analyze the data. Although various dimensions and components in political power construct are complex in Iran, in this study, the components and indicators of the geographical dimensions in political power construct are considered and its indicators in relation to economic development is studied, measured, and analyzed. Five components of development indicators which are related to the geographical dimension of political power construct affect Iran’s economic development. Five evaluation components of geo-economy, geopolitics political geography, the environment and human geography (culture and society) have high priority in relation to the geographical dimension of political power constrict and economic development.

    Keywords: Political Power Construct, Economic Development, Geography, Iran
  • Kamran Rabiei*, Behrooz Rezaei Pages 57-69

    The present study seeks to answer the following question: 'why Turkey and Iran have been failed to use the critical junctures of recent decades as a starting point for national development and shaping regional development?' To answer the research question, new institutionalism was used as a theoretical approach to understand regional development. Acemoglu and Robinson's theory of Critical Junctures was also used to explain the reasons for the failure or success of countries in achieving development. In terms of research method, the present study is a case-oriented historical comparative study. The unit of analysis of this research is the country and global, international, regional and national events and conditions are selected and analyzed in relation to it. According to the study, Iran and Turkey have experienced two critical junctures since the 1990s, one as a result of internal processes and national elections and the other as a transnational event such as the military occupation of Iraq or the Arab Spring. It seems that Iran and Turkey have chosen the path of national development in the first critical juncture, but in the second critical juncture, both countries have entered into internal and regional tensions and conflicts and the process of national development have been encountered with several obstacles. In addition, the two countries have not been able to move institutionally and sustainably toward economic convergence over the past two decades. This inability has prevented the emergence of a developed region in the Middle East. The Middle East identity -based conflicts, exacerbated by foreign interventions and confrontational politics, have shifted the region's environment to militarization and security, making the space conducive to economic growth and prosperity leaving the region in poor economic growth and prosperity.

    Keywords: Regional Development, Critical Junctures, Economic Divergence, Economic Convergence, New Institutionalism, Iran, Turkey