فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 116، آذر و دی 1400)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 116، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن معیری*، مژگان نبات زاده، اسماعیل اکبری، بشری زارعی، عزیز رسولی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین بدخیمی بین زنان در جهان است و با استفاده از روش های تشخیصی مناسب و به موقع در مراحل اولیه سرطان می توان عواقب بیماری و مرگ ومیر آن را کاهش داد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 287 نفر از زنان مراجعه کننده به مرکز تحقیقات سرطان پستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران (ایران) با شکایت توده پستان تحت بررسی های لازم شامل اطلاعات دموگرافیک، تظاهرات بالینی و سوابق دارویی و معاینه بالینی توسط پزشک ماهر انجام شد و در نهایت اطلاعات استخراج شده از معاینه بالینی با نتایج پاتولوژی مطابقت داده شد.

    یافته ها

    تعداد 287 زن مبتلا به سرطان سینه با انحراف معیار±میانگین 11/61 ± 47/7 مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتیجه آسیب شناسی 64 مورد (22/30%) خوش خیم و 223 نفر (77/70%) از بیماران توده بدخیم داشتند، در حالی که 37 مورد (12/8%) در معاینه بالینی Clinical Breast Examination (CBE) خوش خیم و 250 (87/6%) بدخیم بودند. حساسیت و ویژگیCBE برابر با 21/98% و 51/56% بود. همچنین 87/6% ارزش اخباری مثبت (PPV)، 89/89% ارزش اخباری منفی (NPV) ثبت شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هنوز معاینه بالینی توسط افراد پزشک ماهر با حساسیت بالا می تواند روش مهم و قابل اعتماد در تشخیص سرطان پستان باشد، خصوصا در مواردی که بیمار شیردهی بیش از 24 ماه تا 72 ماه) داشته باشد، در دوران یایسگی باشد و یا تعداد حاملگی بیش از 3 تا داشته باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، معاینه بالینی پستان، حساسیت، ویژگی
  • آمنه یوسف زاده، سعید دهستانی اطهر، ابراهیم درویشی، منوچهر احمدی هدایتی، رسول نصیری کالمرزی، افشین ملکی* صفحات 11-23
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه بخش اعظم زمان مردم در داخل ساختمان سپری می شود، کیفیت هوای داخل ساختمان خصوصا در محیط های درمانی از اهمیت ویژ ه ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلاینده  های ذرات معلق در هوای داخل و خارج بیمارستان توحید شهر سنندج انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی است. با استفاده از دستگاه پارتیکل مس کانتر TES-5200 ساخت شرکت TES تایوان تعداد 120 نمونه از هوای داخل و خارج بیمارستان جمع آوری شدند. نمونه های ذرات معلق 9 بخش و از هر بخش 3 ایستگاه به منظور نمونه برداری از هوای داخل بیمارستان و 3 ایستگاه جهت نمونه برداری از هوای بیرون بیمارستان انتخاب شدند. نمونه برداری با دو بار تکرار انجام شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزارهای  Excelو  SPSSتجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج این مطالعه، بیشترین و کمترین غلظت ذرات (PM2.5, PM4, PM7, PM10) به ترتیب در بخش های اورژانس و اتاق عمل مشاهده گردید. بیشترین میزان آلودگی از نظر غلظت ذرات PM1 مربوط به بخش ICU  بود. مطابق آنالیز های انجام گرفته، بین دما و غلطت ذرات و همچنین رطوبت و غلظت ذرات، برای همه ی بخش های مورد مطالعه ارتباط معنی داری مشاهده نشد. در این مطالعه از نظر میزان ذرات، آلوده ترین بخش اورژانس بوده و بهترین شرایط برای بخش اتاق عمل مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    رابطه بین میزان ذرات در هوای آزاد و هوای داخل بیمارستان نشان دهنده نفوذ این ذرات از محیط بیرون به داخل ساختمان است. هوای بیرون می تواند کیفیت هوای داخل ساختمان را هم تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، ذرات معلق، کیفیت هوا، آلودگی هوا
  • انور ابراهیمی، علی بدیع زاده*، کامبیز حیدرزاده هنزائی صفحات 24-37
    زمینه و هدف

    توسعه توریسم درمانی می تواند به رونق اشتغال در مناطق مرزی کمک نماید. این مطالعه باهدف طراحی مدل بین الملل سازی کسب وکارهای خدماتی مناطق مرزی کشور در صنعت توریسم درمانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با رویکرد ترکیبی کمی- کیفی به صورت تبیینی متوالی Sequential explanatory))انجام شد. در فاز کیفی برای شناسایی مولفه های اصلی برای بین الملل سازی کسب وکارهای خدماتی در مناطق مرزی کشور با رویکرد گردشگری سلامت از مرور متون و مصاحبه عمیق و برای نهایی سازی مولفه ها از روش دلفی استفاده شد. در فاز کمی از تحلیل عاملی اکتشافی جهت ارزیابی مدل استخراج یافته استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده از تحلیل محتوای کیفی و معادلات ساختاری استفاده ونرم افزارهای مورد نظرSPSS-PLS می باشد.

    یافته ها

    برای شناسایی مولفه های اصلی در مجموع با انجام 20 مصاحبه به اشباع رسید و برای نهایی سازی مدل 388 نفر وارد مطالعه شدند. تعداد 7 بعد به عنوان ابعاد مدل به همراه زیر مولفه ها استخراج شد. نتایج نشان داد که کلیه عوامل ساختاری، رفتاری و محیطی به میزان 0/83 با مقدار t 45/12 بر روی فرایندها تاثیر و به میزان 0/75 مقدار t 10/34 بر روی نتایج به دست آمده موثر خواهد بود و همچنین کلیه ابعاد فرایندی به میزان 0/87 و مقدار t 12/67 بر روی نتایج تاثیرگذار هستند و می توان بیان داشت که روابط صحت علی موجود درمدل تحقیق تایید شده و مدل نیز مناسب است.

    نتیجه گیری

    کلیه عوامل ساختاری،رفتاری و محیطی بر روی فرایندها و نتایج به دست آمده موثر خواهند بود و همچنین کلیه ابعاد فرایندی بر روی نتایج تاثیرگذار هستند و مدل مذکور مورد تایید قرار گرفت؛ بنابراین برای بین الملل سازی توریسم درمانی در ابتدا بایستی وضعیت فعلی مناطق مرزی کشور با مدل مذکور مقایسه گردد و برای حرکت به سمت بین الملل سازی اقدامات لازم طی برنامه چند ساله به اجرا گذاشته شود.

    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، توریسم، توریسم درمانی، بین المللی سازی، مناطق مرزی
  • ماهان بهمن زیاری، امل ساکی مالحی، مائده رئیسی زاده، محمد ثقت الاسلامی، مهران حسین زاده، الهام مراغی* صفحات 38-47
    زمینه و هدف

    سرطان پستان مهم ترین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان است. هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر بقای پس از جراحی بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از رویکرد بیزی در مدل ه ای آنالیز بقای پارامتری با مخاطرات متناسب است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات گذشته نگر است. اطلاعات پرونده 165 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز تشخیصی درمانی شفای اهواز که طی سال های 1393-1384 تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، در یک فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد. متغیرهای سن، اندازه تومور، تعداد گره های لنفی درگیر، درجه تومور، وضعیت ER و وضعیتHER2  مورد بررسی قرار گرفتند. زمان بقاء از تاریخ عمل جراحی تا مرگ، یا خاتمه مطالعه، بر حسب ماه محاسبه شد. در رویکرد بیزی مدل های آنالیز بقای پارامتری با مخاطرات متناسب، توزیع پسین پارامترها با استفاده از روش MCMC برآورد شد. کارایی مدل ها با استفاده از معیار انحراف اطلاع مقایسه شد. تمامی مراحل تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار Stata15 انجام شد. معنی داری ضرایب مدل با استفاده از فواصل باورمند 95 % (95 Credible Interval%) تعیین شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی بیماران به ترتیب 46/4 و 9/94 سال بود. معیار انحراف اطلاع برای مدل پارامتری وایبل در مقایسه با سایر مدل های پارامتری کم تر بود. نتایج برآورد بیزی مدل پارامتری وایبل نشان داد، اندازه تومور (400/1HR=)، تعداد لنف نود درگیر (1/016HR=)، وضعیت ER (1/381HR=)، وضعیت HER2 (1/760 HR=)، وضعیت مثبت متغیرهای Ki67  (1/115HR=) و درجه تومور (1/022HR=) دارای اثر مثبت بر مخاطره مرگ بوده و متغیر سن در زمان تشخیص (0/978HR=)، اثر منفی بر مخاطره مرگ دارد.

    نتیجه گیری

    مدل پارامتری وایبل با مخاطرات متناسب دارای برازش مناسب تری نسبت به سایر مدل های پارامتری بود. با استفاده از برآوردهای این مدل، متغیرهای اندازه تومور، تعداد لنف نود درگیر، وضعیت ER، وضعیت HER2، وضعیت Ki67 و درجه تومور دارای اثر مثبت بر مخاطره مرگ بودند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، آنالیز بقاء، مدل های پارامتری با مخاطرات متناسب، برآورد بیزی، گیرنده استروژن، گیرنده فاکتور رشد انسانی
  • حشمت الله صوفی مجیدپور، آرمان کرمی، مژده امیری، بشرا زارعی، هوشمند صوفی مجیدپور، محمدعزیز رسولی* صفحات 48-56
    زمینه و هدف

    سرطان مثانه نهمین سرطان شایع در دنیا و چهارمین سرطان شایع در مردان در ایران و دومین سرطان دستگاه ادراری تناسلی پس از سرطان پروستات است. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی بدخیمی مثانه در بیماران تحت درمان با برداشت از طریق مجرای ادراری (Transurethral Resection) در بیمارستان توحید سنندج انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی اطلاعات 321 پرونده پزشکی مربوط به بیماران مبتلا به بدخیمی مثانه تحت درمان با روش برداشت از طریق مجرای ادراری استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بیماران شامل سن، جنس، محل سکونت، شغل، سابقه مصرف سیگار، هیستوپاتولوژی، مرحله بیماری و نوع درمان از پرونده پزشکی بیماران در سال های 96-1391 استخراج گردید. فراوانی و درصد هر یک از متغیرها محاسبه و با استفاده از نرم افزار Stata 14 آنالیز گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین ± انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه 14±65/6 سال بود و 264 نفر (82/2%) مرد و محل سکونت 247 نفر (76/9%) آن ها در شهر بود. افراد مورد مطالعه از نظر سابقه مصرف سیگار و سابقه خانوادگی بیماری به ترتیب 172 نفر (53/6%) و20 نفر (6/2%) گزارش گردید. هیستوپاتولوژی اکثر افراد از نوع (Transitional Cell Carcinoma) TCC و از نظر مرحله بیماری 210 نفر (65/4%) در مرحله 1 و 8 نفر (2/5%) افراد در مرحله 4 بیماری تشخیص داده شد. از نظر نوع درمان به ترتیب برداشتن مجرای تومور مثانه (Trans urethral resection of bladder tumour) (TURBT) در 207 نفر (64/5%) و TURBT و (Bacillus Calmette-Guerin)BCG  داخل مثانه در 74 نفر (23%) گزارش گردید. بین سن و جنس و مرحله بیماری ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    بروز سرطان مثانه در حال افزایش است، اگرچه ممکن است این افزایش در اثر بهبود سیستم ثبت سرطان، همچنین استفاده از روش های تشخیصی نوین و افزایش آگاهی بیماران باشد؛ اما احتمال افزایش میزان بروز سرطان مثانه در اثر تغییر سبک زندگی، مواجهات شغلی و سایر عوامل خطر آن وجود دارد؛ لذا برنامه ریزی برای شناخت علل افزایش این سرطان به منظور پیشگیری اولیه می تواند مفید باشد

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، بدخیمی مثانه، برداشت از طریق مجرای ادراری، کردستان
  • زهرا بهادران، زهرا سعیدی راد، مریم موسوی، پروین میرمیران*، فریدون عزیزی صفحات 57-68
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده آنتی اکسیدان ها از تبدیل نیترات و نیتریت به ترکیبات نیتروزه پیشگیری می کنند.  همین دلیل مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر میان کنش نیترات و نیتریت از رژیم غذایی و ویتامین C و سطوح ادراری و سرمی نیترات و نیتریت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در قالب فاز 6 مطالعه قند و لیپید تهران در سال 1394 بر روی 251 فرد بزرگسال انجام شد. دریافت های غذایی با استفاده از یک پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک ارزیابی شد. میانگین دریافت روزانه نیترات و نیتریت و ویتامین C برآورد گردید. سطح سرمی و ادراری نیترات و نیتریت با استفاده از روش گریس اندازه گیری شد. به منظور تعیین اثر ویتامین C بر میان کنش نیترات و نیتریت رژیم غذایی و سطح ادراری و سرمی آنها از آزمون رگرسیون خطی با تعدیل اثر مخدوشگرها، استفاده شد.

    یافته ها

    ارتباط معنی دار بین نیترات دریافتی و سطح ادرای آن در بالای میانه دریافت ویتامین C مشاهده شد(B= 0/004, P-value= 0/004).  همچنین این رابطه بعد از تعدیل سن، جنس، نمایه توده بدنی، کالری دریافتی به صورت معنی دار باقی ماند(B= 0/03,P-value= 0/001). اثر برهمکنش ویتامین C در رابطه نیترات دریافتی و ادراری در مدل تعدیل شده برای نیترات و نیتریت دریافتی همچنان معنی دار یافت شد(B= 0/003 P-value= 0/001).

    نتیجه گیری

    افزایش دریافت ویتامین C دریافتی به طور معنی داری منجر به افزایش دفع ادراری نیترات می شود. به نظر می رسد ویتامین C در برهمکنش نیترات دریافتی و دفع ادراری آن موثر است.

    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، ویتامینC
  • بهارک ابراهیمی بهنام، محمد خلج کندری*، محمدعلی حسینپور فیضی صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    سقط مکرر (RSA) شایع ترین عارضه بارداری است که به وقوع دو یا بیش از دو مورد سقط قبل از هفته بیستم بارداری اطلاق می گردد. یکی از عوامل مهم دفع جنین مولکول ایمونوتولرانسHLA-G است که نقش مهمی در حفاظت از جنین در قبال سیستم ایمنی مادر دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم های rs1632943 و rs1736932 ناحیه پروموتر ژن HLA-G با سقط مکرر در زنان شمال غرب ایران است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مورد- شاهدی، 100 زن با سابقه سقط مکرر به عنوان گروه مورد و 80 زن سالم با یک یا بیشتر از یک کودک به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. DNA ژنومی از نمونه خون محیطی آن ها استخراج و ژنوتیپ های آن ها با استفاده از روش تعیین توالی مشخص شد. بررسی آماری نتایج حاصل، توسط آزمون مربع کای و نرم افزار SPSS ورژن 16 انجام شد.

    یافته ها

    در پلی مورفیسم rs1632943 فراوانی ژنوتیپ های CC، CA و AA در گروه بیمار به ترتیب 8 ٪، 33 ٪و 59 ٪و در گروه شاهد 25/16٪، 75/43٪ و40٪ بود. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که ژنوتیپ AA با سقط مکرر خود به خود همراه است (p=0.005) و در پلی مورفیسم rs1736932 فراوانی ژنو تیپ هایCC، CG و GG به ترتیب 8٪، 32٪و 60٪ در گروه بیمار و 5/17٪، 25/41٪ و 25/41٪ در گروه شاهد بود. تجزیه وتحلیل آماری نشان داد که ژنوتیپ GG با سقط مکرر همراه است (005/0 P=). همچنین بررسی هاپلوتایپی نشان داد که هاپلوتایپ H1 (GA) با بیماری همراهی نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که پلی مورفیسم های rs1632943 و rs1736932 می توانند به عنوان یک عامل خطر برای RSA در زنان شمال غربی ایران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آنتی ژنهای HLA-G، سقط مکرر، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، مطالعات همراهی ژنتیکی
  • کامل عبدی، مختار یعقوبی، بیژن نوری، آرام کریمیان* صفحات 83-92
    زمینه و هدف

    بستری مجدد بیمارستانی به دلیل تاثیر روی هزینه و کیفیت مراقبت های درمانی و تحمیل بار اضافی به بیمارستان و بیمار از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی بازگشت مجدد بیماران بعد از ترخیص در مراکز آموزشی -درمانی شهر سنندج در سال 1396 انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی از نوع مقطعی می باشد. جامعه پژوهش پرونده ی تمامی بیماران با مراجعه مجدد به بیمارستان های آموزشی-درمانی شهر سنندج در سال 1396 بود که به روش تمام سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از نسخه 23 نرم افزار SPSS استفاده شد. با استفاده از آمار توصیفی برای متغیرهای کیفی جدول توزیع فراوانی و برای متغیرهای کمی میانگین به همراه فاصله اطمینان 95% برآورد شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که در مجموع در سال 1396 تعداد 7623 مورد بستری مجدد در بیمارستان های آموزشی شهر سنندج ثبت شده است. از این تعداد 4373 (3/57 %) نفر زن و 3250 (7/42%) نفر مرد بودند. به طور کلی بیشترین علت بستری مجدد، پیگیری درمان می باشد (9/38 درصد). 8/21 از علت های بستری مجدد مربوط به عوارض درمان و 26 درصد مربوط به عود بیماری می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به آمار بالای بستری مجدد در بیمارستان های مورد مطالعه، توسعه خدمات مراقبتی و بهداشتی در سطح جامعه خصوصا مراکز ارایه خدمات در منزل و درمانگاه های محلی جهت کاهش میزان بستری مجدد پیشنهاد می شود.
    واژه های کلیدی: بستری مجدد، بیمارستان، بستری

    کلیدواژگان: بستری مجدد، بیمارستان، بستری
  • گلاویژ محمدی، جهانگیر محمدی*، سجاد بشرپور، زهرا مقامی شریف، اسماء عاقبتی، فایق یوسفی صفحات 93-106
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نقش سیستم های مغزی فعال سازی- بازداری رفتاری و جهت گیری زندگی در ابعاد شخصیتی ‏هگزاکو دانشجویان انجام گرفت.‏

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که بر روی 370 دانشجوی دانشگاهی که در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری ‏مشغول به تحصیل هستند به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انجام شده است. داده ها با استفاده از مقیاس فعال سازی- ‏بازداری رفتاری ، پرسشنامه جهت گیری زندگی بازنگری شده و پرسشنامه شخصیت ‏HEXACO‏ جمع آوری و از طریق ضریب ‏همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون با نرم افزار ‏SPSS-21‎‏ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.‏

    یافته ها

    داده ها نشان دادند که در بین اجزای سیستم های فعال سازی‎/‎بازداری رفتاری، تنبیه با برون گرایی و باوجدان بودن رابطه منفی دارد ، در ‏حالی که بین پاداش با برونگرایی ، دلپذیری و با وجدان بودن ، و همچنین بین سرگرمی و با وجدان بودن رابطه مثبت وجود دارد.‏ علاوه بر این ، در بین اجزای جهت گیری زندگی ، خوش بینی با صداقت-فروتنی ، برون گرایی ، با وجدان بودن و گشودگی به تجربه ‏رابطه مثبت داشت؛ و بدبینی با تهیج پذیری رابطه مثبت و با گشودگی به تجربه و با وجدان بودن همبستگی منفی داشت.‏ نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که در میان ابعاد شخصیتی ‏HEXACO‏ ، بیشترین واریانس های تبیین شده توسط  سیستم ‏های فعال سازی‎/‎بازداری رفتاری، به ترتیب با وجدان بودن(0/17) و گشودگی به تجربه (0/11) بودند.‏ همه اجزای سیستم های فعال سازی/بازداری رفتاری و جهت گیری زندگی می توانند 530/ از تغییرات ابعاد شخصیتی ‏HEXACO‏ را توضیح دهند.‏

    نتیجه گیری

    پیش بینی تمام ابعاد شخصیتی هگزاکو توسط مولفه های سیستم مغزی فعال سازی بازداری رفتاری و جهت گیری زندگی معنادار است. از بین ابعاد شخصیتی هگزاکو، واریانس مربوط به ابعاد گشودگی به تجربه و باوجدان بودن، بیشترین واریانس هایی بود که توسط متغیرهای سیستم های مغزی فعالسازی-بازداری رفتاری و جهت گیری زندگی تبیین شدند.

    کلیدواژگان: سیستم مغزی فعال سازی رفتاری، سیستم مغزی بازداری رفتاری، جهت گیری زندگی، ابعاد شخصیتی هگزاکو
  • مریم مافی، سید لطیف موسوی گرگری*، شهرام نظریان، فاطمه محمدخانی صفحات 107-123
    زمینه و هدف

    اشرشیاکلی انتروتوکسیژنیک یکی از رایج ترین عوامل باکتریایی مولد اسهال در جهان است. از مهم ترین فاکتورهای حدت زا ETEC) Enterotoxigenic Escherichia coli)، می توان به زیر واحد B توکسین حساس به حرارت اشاره کرد که قسمت اتصالی توکسین را شکل می دهد. در مطالعه پیش رو آنتی بادی مرغی علیه پروتیین نوترکیبLymphotoxin Beta (LTB)  تولید و اثر محافظتی آن در مدل حیوانی مورد آزمایش قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    100 میکروگرم پروتیین نوترکیب LTB به صورت داخل عضلانی به مرغ ها تزریق شد. تیتر آنتی بادی در سرم مرغ ها اندازه گیری و تخم مرغ ها جمع آوری و(IgY) Immunoglobulin Y  ها از زرده تخم مرغ با کمک سدیم کلراید تخلیص و تیتر آنتی بادی با روش ELISA بررسی شد. توانایی IgY در ممانعت از عملکردLT توکسین بر سلول هایY1 در رقت های متفاوت IgY سنجیده شد. به منظور بررسی اثر باکتری تیمار شده با IgY بر سلول های اپیتلیال روده، از روش استاندارد لوپ ایلیال استفاده گردید.

    یافته ها

    القاء بیان پروتیین منجر به تولید LTB نوترکیب با وزن تقریبی 14 کیلو دالتون شد. غلظت پروتیین تخلیص شده 5/4 میلی گرم بر میلی لیتر بود. با ایمن سازی مرغ ها تیتر آنتی بادی سرمی افزایش یافت. آنتی بادی مرغی علیه پروتیین LTB با غلظت 12 میلی گرم بر میلی لیتر از زرده تخم مرغ تخلیص شد. IgY علیه پروتیین نوترکیب LTB در رقت 125 میکروگرم بر میلی لیتر اثرات توکسین حساس به حرارت LT بر سلول های Y1 را خنثی کرد. در تست لوپ ایلیال خنثی سازی توکسین با رقت 1/5 میلی گرم بر میلی لیترIgY، مانع از عملکرد توکسین در روده شد. تجمع مایع درون لوپ 74/8درصد در مقایسه با لوپ های کنترل کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده بیانگر آن است که می توان از آنتی بادی مرغی اختصاصی علیه پروتیین نوترکیب LTB به عنوان آنتی بادی پیشگیرانه جهت جلوگیری از عملکرد توکسین حساس به حرارت باکتری ETEC استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اشیرشیاکلی انتروتوکسیژنیک، انتروتوکسین حساس به حرارت، ایمنی غیرفعال، ایمنوگلوبولین، فاکتوربیماری زایی
  • سهیلا ربیعی پور، سیران خضری* صفحات 124-138
    زمینه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تیپینگ تراپی بر شدت دیسمنوره اولیه، سندرم پیش از قاعدگی و ابعاد آن در دانشجویان دانشگاه های شهرستان سردشت در سال 98-97 بود.

    مواد و روش ها

    نمونه پژوهش این مطالعه مداخله ای شاهد دار،50 دختر دانشجو با دیسمنوره ی متوسط تا شدید و همچنین سندرم پیش از قاعدگی خفیف تا متوسط بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی و به روش بلوکه بندی به دو گروه کنترل (25 نفر) و مداخله (25 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله نوار چسب دریافت کردند، گروه کنترل نوار چسب دریافت نکردند؛ اما در یک جلسه کلاس آموزشی رایگان شرکت داده شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق شامل چک لیست مشخصات دموگرافیک و قاعدگی، پرسشنامه آنالوگ دیداری درد، چک لیست سندرم پیش از قاعدگی و پرسشنامه دیسترس قاعدگی موس بود. داده های حاصل از این پرسشنامه ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری کای دو، تی زوجی، تی مستقل و کوواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تفاوت آماری معنی داری در مشخصات جمعیت شناختی بین دو گروه وجود نداشت (0/05<P). میانگین نمرات کل پرسشنامه های شدت دیسمنوره و دیسترس قاعدگی و نیز همه ی ابعاد دیسترس قاعدگی به غیر از بعد انگیختگی در هر دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت (0/05<P). همچنین بین نمرات کل پرسشنامه های دیسمنوره و دیسترس قاعدگی و نیز ابعاد آن به غیر از متغیر شدت دیسمنوره بعد از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت(0/05<P). پس از انجام تحلیل آنکوا و کنترل متغیرهای مخدوش گر تفاوت گروه کنترل و مداخله فقط در شدت دیسمنوره مشاهده شد(0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که می توان از نوار تیپ به عنوان یک روش غیر دارویی موثر در درمان دیسمنوره استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره، سندرم پیش از قاعدگی، تیپینگ تراپی، مطالعه مداخله ای
  • علی محمد مصدق راد*، مهدیه حیدری صفحات 139-144
    زمینه و هدف

    پوشش همگانی سلامت، دسترسی همه مردم جامعه به خدمات با کیفیت پیشگیری، درمانی و توان بخشی، به هنگام نیاز بدون مواجه با مشکلات مالی است. پوشش همگانی سلامت منجر به توزیع عادلانه خدمات سلامت با کیفیت، کاهش پرداخت از جیب مردم و دستیابی به نتایج بهتر سلامتی برای همه مردم جامعه می شود. اقدامات متعددی در ایران برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت انجام شده است. با وجود این، نظام سلامت ایران هنوز به هدف پوشش همگانی سلامت دست نیافته و با چالش هایی مواجه است.

    مواد و روش ها

    برای نوشتن این نامه به سردبیر از روش مرور روایتی استفاده شد.

    یافته ها

    اجرای پوشش همگانی سلامت در ایران نیازمند آینده پژوهی و تدوین یک برنامه استراتژیک منسجم و هدفمند است. آینده پژوهی علم و هنر مطالعه، پیش بینی، برنامه ریزی، مهندسی و معماری آینده است و از دو مرحله آینده نگری و آینده نگاری تشکیل شده است. آینده نگری فرایند پیش بینی آینده و ترسیم سناریوی خوشبینانه، بدبینانه، محتمل و مطلوب برای آینده و آینده نگاری فرایند شناسایی و بکارگیری اقدامات موثر برای رسیدن به آینده مطلوب است.

    نتیجه گیری

    از آینده پژوهی می توان برای ترسیم نقشه راه پوشش همگانی سلامت ایران استفاده کرد. آگاهی از فرصت ها، ریسک ها و محدودیت های احتمالی آینده و به کارگیری اقدامات مناسب موجب دستیابی به هدف پوشش همگانی سلامت می شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پوشش همگانی سلامت، نظام سلامت
|
  • Hassan Moaiery*, Mojgan Nabatzade, Esmaeil Akbari, Boshra Zareei, Aziz Rasouli Pages 1-10
    Background and Aim

    Breast cancer is the most common malignancy among women in the world. Timely use of appropriate diagnostic methods in the early stages of this cancer can reduce its consequences and mortality.

    Materials and Methods

    287 women with breast mass referring to the Breast Cancer Research Center affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran (Iran) participated in this cross-sectional study. Demographic data, clinical manifestations and drug history were recorded. Clinical examinations were carried out by a qualified physician. Finally, the correspondence between the data obtained from the clinical examinations with the pathologic results was evaluated.

    Results

    287 women with breast cancer (age range: 22-84 year old) participated in the study. Mean and standard deviation (SD) of participants’ age was 47.71±11.62. Based on pathology results 64 subjects (22.30%) had benign and 223 (77.70%) had malignant lesions. 37 subjects (12.89%) had benign and 250 (87.11%) had malignant lesions on the basis of the clinical breast examination (CBE). Sensitivity and specificity of CBE were 98.21% and 51.56%, and also, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) were 87.6% and 89.19% respectively. Younger women were less likely to have malignant breast mass compared to older women. Moreover, a significant difference was found between unemployed and employed women as well as between menopausal and non menopausal women.

    Conclusion

    The results of the present study showed that clinical examination by skilled physicians can still be an important, highly sensitive and reliable method for diagnosis of breast cancer, especially in the patients who had breastfed their infants for more than 24 to 72 months, and menopausal women or patients with more than 3 pregnancies.

    Keywords: Breast cancer, Clinical breast examination, Sensitivity, Specificity
  • Ameneh Yousefzadeا, Saeed Dehestani Athar, Ebrahim Darvishi, Manuchehr Ahmadi Hedayati, Rasool Nasiri Kalmarzi, Afshin Maleki* Pages 11-23
    Background and Aim

    People spent most of their time indoors. Therfore, quality of  indoor air ,especially in the therapeutic settings is of particular importance. This study aimed to determine the level of pollutants in indoor and outdoor air of Tohid Hospital in Sanandaj.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive study 120 indoor and outdoor air samples were collected by TES-5200 copper counterpart machine made by TES company in Taiwan. Particulate matter samples were collected from 9 wards and also 3 stations in every ward in the hospital. Also air samples were obtained from 3 selected stations outside the hospital. Samples were taken from the selected sites  twice. The results were analyzed by Excel and SPSS software.

    Results

    According to the results of this study, the highest and lowest concentrations of particulate matter (PM2.5, PM4, PM7, PM10) belonged to the emergency room and the operating room, respectively. The highest level of PM1 concentration was detected in the ICU ward. There was no significant relationship between temperature and particle concentration and also between moisture and particle concentration in the wards of the hospital. In regard to particulate matter, the emergency department was the most contaminated ward and the operating room had the best condition.

    Conclusion

    The relationship between the concentrations of particles in the outdoor and indoor air indicated the penetration of these particles from outside into the hospital building. Also, outdoor air can affect indoor air quality.

    Keywords: Hospital, Particulate matter, Air quality, Air pollution
  • Anvar Ebrahimi, Ali Badi Zadeh*, Kambiz Heidar Zadeh Hanazaei Pages 24-37
    Background and Aim

    Development of medical tourism can contribute to employment boom in border areas. This study aimed to design an internationalization model for service businesses in border areas in relation to medical tourism industry.

    Materials and Methods

    The current study was performed by using a sequential explanatory mixed method. In qualitative stage, to identify principal components for internationalization of service businesses in border areas considering medical tourism, literature review and in-depth interview were carried out and to finalize the components, Delphi method was used. In quantitative stage we used exploratory factor analysis to evaluate the extracted model. Using SPSS and Smart PLS softwares, we used qualitative content analysis and structural equations for data analysis.

    Results

    For the identification of the principal components, a total of 20 in-depth interviews were performed and, for finalization of the model, 388 people were entered into the study. Seven dimensions as the model dimensions along with sub-components were extracted. The results showed that all the structural, behavioral and environmental factors were effective in the processes (amount: 0.83 and t: 45.12) and the results (amount: 0.75 and t: 10.34). Also all dimensional processes can affect the results (amount: 0.87 and t: 12.67). It can be concluded that casual accuracy relationships existing in the studied model are confirmed and it is a suitable model.

    Conclusion

    All the structural, behavioral and environmental factors can affect the results and processes. Also all dimensional processes can affect the results. The above mentioned model was confirmed. Therefore, to internationalize medical tourism, at first, the current status of the country’s border areas should be compared to that of the model. In order to move forward for internationalization, necessary actions based on a multi-year plan should be considered.

    Keywords: Business model, Tourism, Medical tourism, Internationalization, Border areas
  • Mahan Bahmanziari, Amal Saki Malehi, Maedeh Raesizadeh, Mohammad Seghatoleslami, Mehran Hoseinzade, Elham Maraghi* Pages 38-47
    Background and Aim

    Breast cancer is the most important cause of cancer death in women. The purpose of this study was to evaluate the effect of Estrogen Receptor (ER), Human Epidermal Growth Receptor (HER2) and other factors on post-surgical survival of the patients with breast cancer using Bayesian approach for parametric proportional hazards model.

    Materials and Methods

    This was a retrospective study. Data of 165 breast cancer patients who had undergone surgery at Ahvaz Healing Diagnostic Center from 2004 to 2014 were recorded in a data collection form. The variables of age, tumor size, number of lymph nodes involved, cancer grade, ER status and HER2 status were evaluated. Survival time was calculated from the date of surgery to the date of death or study end date (September 2015), in months. In the Bayesian approach in parametric survival analysis models with proportional hazards, the lateral distribution of parameters was estimated using MCMC method. Also, we evaluated efficiency of the models using the deviance information criterion. All data analysis steps were performed by using Stata15 software. Significance coefficients of the model were determined using the 95% credible interval.

    Results

    The mean and standard deviation of age were 46.40 and 9.94 years, respectively. Deviance information criterion for Weibull parametric model was lower than those of other parametric models. Based on the Bayesian estimation of the Weibull's proportional hazards parametric model, tumor size (HR = 1.40), the number of involved lymph nodes (HR = 1.016), Ki67 status (HR = 1.115), tumor grade (HR = 1.022), HER2 status (HR = 1.760) and ER status (HR = 1.381) had a positive effect on risk of death. Age had a negative effect on risk of death (HR=0.978).

    Conclusion

    Based on the Bayesian proportional hazards Weibull model, tumor size, the number of involved lymph nodes, Ki67, tumor's grade, HER2 and ER had a positive effect on the risk of death.

    Keywords: Breast cancer, Survival Analysis, Proportional Hazards Parametric Models, Bayesian Estimation, Estrogen Receptor (ER), Human Epidermal Growth Receptor (HER2)
  • Heshmatollah Soofimajidpour, Arman Karami, Mozhdeh Amiri, Bushra Zareie, Hooshmand Soofimajidpour, Mohammad Aziz Rasouli* Pages 48-56
    Background and Aim

    Bladder cancer is the ninth most common cancer in the world. Also, it is the fourth most common cancer in men in Iran and the second most common genitourinary cancer after prostate cancer. This study deals with epidemiology of bladder malignancy in the patients treated by transurethral resection in Tohid Hospital in Sanandaj.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, data were extracted from321 medical records of the patients with bladder malignancy treated by transurethral resection from 2012 to 2017. Data included age, gender, place of residence, occupation, smoking history, histopathology results, disease stage and type of treatment. Frequency and percentage of every variable was calculated. Stata software Ver. 14 was used for data analysis.

    Results

    The results of this study showed that mean ± standard deviation of age of the subjects was 65.6 ± 14 years. 264 (82.2%) patients were men and 247 (76.9%) lived in Sanandaj city. 172 patients (53.6%) had history of smoking and 20 patients (6.2%) had family history of bladder cancer. Histopathology reports of most patients were indicative of transitional cell carcinoma. 210 patients (65.4%) were at stage 1 and 8 patients (2.5%) at stage 4 of the disease. Treatment methods were TURBT in 207 patients (64.5%) and TURBT and BCG into the bladder in 74 patients (23%). Age, gender and disease stage showed no significant statistical association with one another (P>0.05).

    Conclusion

    The incidence of bladder cancer is on the rise, although this increase may be due to improved cancer registration system, as well as use of new diagnostic methods and increased patients' awareness, but change in lifestyle, adverse effects of job on health and other risk factors can lead to increased risk of bladder cancer. Therefore, planning for identification of the causes of this cancer can be helpful in prevention of this cancer.

    Keywords: Bladder malignancy, Transurethral resection, Urinary tract, Kurdistan
  • Zahra Bahadoran, Zahra Saeedirad, Maryam Mousavi, Parvin Mirmiran*, Fereidoun Azizi Pages 57-68
    Background and Aim

     studies show that antioxidants prevent conversion of NO3/NO2 to nitrosamines compounds. tha aim of this study was to determine the potential effect of interaction between dietary intakes of vitamin C and NO3/NO2 on urinary and serum levels of NO3/NO2.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study included 251 adults aged >19 years was performed in the phase 6 of  the Tehran Lipid and Glucose Study in 2015. Food intake was assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire. The average daily intake of nitrate and nitrite and vitamin C was estimated. Serum and urine levels of nitrate and nitrite were measured using  the Grease method. In order to determine the effect of vitamin C on the interaction of nitrate and nitrite in urine and serum, linear regression test was used to modify the effects of confounders.

    Results

    There was a significant correlation between intake of nitrate and its urine level, above the median level of vitamin C intake (B = 0/004, P-value = 0/004). Also, this correlation remained significant after adjusting for age, sex, body mass index, calorie intake (B = 0.03, P-value = 0/001). The effect of vitamin C interactions on nitrate intake and urine level in the adjusted model for nitrate and nitrite was also found to be significant (B = 0/003 P-value = 0/001).

    Conclusion

    Increased intake of vitamin C significantly increases urinary excretion of nitrate and it is effective in  the interaction between dietary intakes and urinary excretion of nitrate.

    Keywords: nitrate, nitrite, vitamin C
  • Baharak Ebrahimi Behnam, Mohammad Khalaj Kondori*, Mohammad Ali Hoseinpour Feizi Pages 69-82
    Background and Aim

    Recurrent spontaneous abortion (RSA) is the most common complication of pregnancy that refers to two or more miscarriages before the 20th week of pregnancy. HLA-G immunoglobulin molecule plays an important role in protecting the fetus against mother's immune system. The aim of this study was to investigate the association between rs1632943 and rs1736932 polymorphisms with recurrent spontaneous abortion in Northwest of Iran.

    Materials and Methods

    This case-control study included 100 women with history of RSA as our case group and 80 healthy women with one or more than one children as the control group. Genomic DNA was purified from their peripheral blood samples and their genotypes were determined by PCR-sequencing method. Using SPSS 16, statistical analysis was performed by chi-square test.

    Results

    In rs1632943 polymorphism the frequency of CC, CA and AA genotypes were 8%, 33% and 59% in the patient group and 16.25%, 43.75% and % 40 in the control group, respectively. Statistical analysis showed that AA genotype was associated with the recurrent spontaneous abortion (P = 0.005). In the rs1736932 polymorphism, the frequency of CC, CG and GG genotypes were 8%, 32% and 60% in the patient group and 17.5%, 41.25% and 41.25% in the control group, respectively. Statistical analysis showed that GG genotype was associated with the recurrent miscarriage (P = 0.005). Also, haplotype analysis showed that H1 haplotype (GA) is associated with the disorder.

    Conclusion

    Results of the study showed that rs1632943 and ra1736932 polymorphisms

    Keywords: HLA-G antigens, recurrent miscarriage, Single nucleotide polymorphism, Genetic association studies
  • Kamel Abdi, Mokhtar Yaghobi, Bijan Nouri, Aram Karimian* Pages 83-92
    Background and Aim

    Readmission rate is very important due to its impact on cost, quality of healthcare, and putting additional burden on the hospitals and patients. The aim of this study was to evaluate the rate of patient's readmission after discharge from educational and medical hospitals in Sanandaj in 2018.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study included all the patients admitted to the educational and medical hospitals in Sanandaj twice or more times in 2018. SPSS software version 23 was used for data analysis. Descriptive statistics were used for drawing frequency distribution table for qualitative variables. Mean values with 95% confidence interval were calculated for quantitative variables.

    Results

    The results of the study revealed 7623 readmissions in educational and medical hospitals of Sanandaj in 2018 which included 4373 (57.3%) female and 3250 (42.7%) male patients. In general, the most common cause of readmission belonged to follow-up (38.9%). Other causes of readmission were recurrence of the condition (26%), and treatment complications (21.8%).

    Conclusion

    Considering the high readmission rates in Sanandaj hospitals, development of community-based health services, especially homecare centers and local clinics, is recommended.

    Keywords: Hospital readmission, Hospitals, Hospitalization
  • Gelavizh Mohammadi, Jahangir Mohammadi*, Sajjad Basharpour, Zahra Maghami Sharif, Asma Aghebati, Fayegh Yousefi Pages 93-106
    Background and ‏Aim

    ‎The current study was performed to investigate the role of activation/inhibition systems and life orientation in the students’ personality traits.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational study included 370 university students studying for Bachelor, MA and Phd degrees.The participants were selected by multistage cluster sampling. Data were collected by using scale of behavioral activation-inhibition, life orientation test-revised, and HEXACO personality inventory. Using SPSS-21 software, data were analyzed by Spearman correlation coefficient and regression analysis.

    Results

    among the components of behavioral activation/inhibition systems, punishment was negatively related to extraversion and conscientiousness, while there was a positive correlation between reward and extraversion, agreeableness and conscientiousness. Also a positive correlation was found between entertainment and conscientiousness. Among the components of life orientation, optimism was positively correlated with honesty-humanity, extraversion, conscientiousness, and openness to experience; pessimism was positively correlated with emotionality and negatively correlated with openness to experience and conscientiousness. The results of regression analysis revealed that among personality dimensions of HEXACO, the most frequent variances explained by behavioral activation/inhibition systems and life orientation were conscientiousness (0.17) and openness to experience (0.11), respectively. All the components of behavioral activation/inhibition systems and life orientation could explain 0.53 of HEXACO personality dimensions.

    Conclusion

    Predictions of all of HEXACO personality dimensions by behavioral activation/inhibition systems and life ‎orientation components were significant. Conscientiousness and openness to experience were the most frequent variances explained by behavioral activation/inhibition systems and life orientation among personality dimensions of HEXACO.

    Keywords: Behavioral activation system, Behavioral inhibition system, Life orientation, HEXACO
  • Maryam Mafi, Latif Mousavi Gargari*, Shahram Nazarian, Fatemeh Mohammad Khani Pages 107-123
    Background and purpose

    Enterotoxigenic Escherichia coli is one of the most common bacterial causes of diarrhea worldwide. One of the most important ETEC colonization factors is B subunit of the Heat Labile Enterotoxin, which forms the connecting part of the toxin. In the present study, egg yolk immunoglobulin (IgY) was produced and its effectiveness against recombinant LTB protein was tested on the animal model.

    Material and methods

    Hens were injected intramuscularly with 100 μg of recombinant LTB protein. The antibody titer was estimated and the eggs were collected. The water soluble part of the yolk was separated and the antibody titer was subsequently estimated by ELISA.Effecacy of different concentrations of IgY on nutralising the effect of LT toxin on Y1 cells was also studied. In order to investigate the effect of IgY-treated bacteria on intestinal epithelial cells, the standard Ileal loop  technique was used.

    Results

    Protein expression led to the production of recombinant LTB showing molecular weight of 11 kDa on SDS PAGE. Immunization of hens induced serum antibody rise. The purified antibody was 144 mg per 12 ml of egg yolk. Purified IgY exhibited significant effect against recombinant LTB proteinAt the concentration of 125 μg per ml, the IgY could prevent the effects of Heat Labile Enterotoxin on Y1 cells. In the Ileal loop test, 1.5 mg / ml IgY neutralized the toxin effect of LTB   on the intestine. The accumulation of fluid in the test loops decreased by 74.8% compared to the untreated control loops.

    Conclusion

    The results showed that specific egg yolk immunoglobulin was effective against recombinant LTB protein and can be used as a preventive antibody to inhibit the Heat Labile Enterotoxin function of ETEC bacteria.

    Keywords: : Enterotoxigenic Escherichia coli, Heat labile enterotoxin, Passive immunity, Egg yolk immunoglobulin, Virulence factor
  • Soheila Rabiepour, Seyran Khezri* Pages 124-138
    Background and Aim

    The aim of this study was to determine the effect of taping therapy on primary dysmenorrhea severity, premenstrual syndrome and its dimensions in Sardasht University students from 2018 to 2019.

    Materials and Methods

    In this experimental study 50 female students with moderate to severe dysmenorrhea and mild to moderate premenstrual syndrome were selected randomly and placed into control (n = 25) and intervention (n = 25) groups by blocking method. The intervention group used tape; the control group did not use anything but were attended in a free training class session. The questionnaires used in this study included demographic and menstrual characteristics questionnaire, visual analog scale questionnaire, premenstrual syndrome checklist and Moos menstrual distress questionnaire. Data obtained from these questionnaires were analyzed using descriptive statistics and independent t-test, paired t-test, chi-square test and ANCOVA.

    Results

      There was no statistically significant difference between the two groups in regard to the demographic characteristics (P <0.05). The mean scores of dysmenorrhea, menstrual distress questionnaires and its dimensions except for arousal, were not significantly different between the intervention and control groups before the intervention (P <0.05). Also, there was no significant difference between the groups in relation to the total scores of dysmenorrhea, menstrual distress questionnaires and its dimensions, except for severity of dysmenorrhea after the intervention (P <0.05). Results of ANCOVA after controlling the confounding variables, showed only a significant difference between the control and intervention groups in regard to the severity of dysmenorrhea (P <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that taping therapy can be used as an effective non-pharmacological method in the treatment of dysmenorrhea.

    Keywords: Dysmenorrhea, Premenstrual syndrome, Taping therapy, Experimental study
  • Ali Mohammad Mosadeghrad*, Mahdiyeh Heydari Pages 139-144
    Background and Aim

    Universal Health Coverage (UHC) is a strategy for achieving the goal of equity of access to health care for all with preventive, curative and rehabilitative measures and without suffering financial hardship. UHC leads to equitable distribution of health care services, reducing out-of-pocket payments and achieving better health outcome for all people. Some measures have been taken in Iran to achieve UHC. However, the Iranian health system has not yet achieved the goal of UHC.

    Material and Methods

    The narrative review method was used to write this article.

    Results

    Implemention of UHC in Iran requires a comprehensive strategic plan. Futurology is the science and art of forecasting, planning, and backcasting.  Forecasting is a process which can predict probable future scenarios using trend analysis. Planning is the process of identifying strategies and taking necessary measures to achieve a favorable future. Finally, backcasting allows to identify the opportunities and barriers to achieving the goals.

    Conclusion

    Futurology can be used to develop a roadmap for UHC in Iran. Awareness of possible future opportunities and risks and taking appropriate measures will help achieve the goal of UHC.

    Keywords: Universal health coverage, Iran health system, Futurology