فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1400)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هاشم آقاجری، محسن نورمحمد* صفحات 1-25

    مسئله ملی مفهوم برستاخته مارکسیست های قرن نوزدهم در مواجهه با گسترش موج ناسیونالیسم بود؛ مفهومی که به ویژه در آستانه انقلاب اکتبر، از آن به عنوان ابزاری در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده کردند. در ایران نیز با تاسیس حزب کمونیست در سال 1338 ه.ق بود که «مسئله ملی» ذیل مفهوم «ملل مختلف ایران» مطرح شد. حزب توده به عنوان مهم ترین گروه کمونیستی در دوره محمدرضا شاه مفهوم مارکسیستی-لنینیستی «مسئله ملی» را در ایران بسط داد. پرسش اصلی این پژوهش آن است که حزب توده چه رویکردی نسبت به مفهوم مارکسیستی-لنینیستی «مسئله ملی» در ایران داشته و عوامل موثر بر این رویکرد، کدامند؟ فرضیه این تحقیق بر این گزاره مبتنی است که رویکرد حزب توده نسبت به مفهوم «مسئله ملی» برگرفته از آموزه های لنین و استالین و رویکردی کارکردگرایانه در جهت پیشبرد مبارزات خود بوده است و رهبری گروه های مارکسیستی، گسترش سطح مبارزات و پیوندهای ایدیولوژیک با شوروی بیشترین تاثیر را بر این رویکرد داشته است. در این پژوهش از دو رهیافت روش شناسی تفسیری و تبیینی-کارکردگرایانه برای تبیین مسئله استفاده شده است. در تفسیر داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است و در تبیین رخدادها، شناخت ساختارهای سیاسی و توضیح علی کارکرد آنها مورد نظر بوده است. این پژوهش نتیجه می گیرد که رویکرد حزب توده نسبت طرح «مسئله ملی» در ایران، کارکرد گرایانه و در جهت اهداف خود بود و حزب توجه بیشتری به آن نمی کرد.

    کلیدواژگان: حزب توده، مساله ملی، اقوام، ناسیونالیسم، مارکسیسم
  • سید مسعود سید بنکدار* صفحات 27-56

    پس از امضای فرمان مشروطیت و تصویب قانون اساسی به میزان زیادی از اختیارات سیاسی واقتصادی پادشاه کاسته شد و براساس قانون، حقوق مالی شاه با تصویب و نظارت مجلس در اختیار وی قرار گرفت. در دوران سلطنت محمدعلی شاه و در کشاکش درگیری وی با مشروطه خواهان، نمایندگان مجلس به منظور تهدید قدرت سیاسی شاه منابع مالی وی را نیز محدود کردند. شاه برای تامین منابع مالی به منظور پیشبرد اهداف سیاسی خود اقدام به فروش و رهن گذاری جواهرات سلطنتی کرد. با پایان استبداد صغیر، مشروطه خواهان با دقت بسیار اقدام به حسابرسی نسبت به جواهرات سلطنتی کردند و در یک روند طولانی تلاش هایی را برای بازپس گیری جواهرات از شاه و کسانی که جواهرات به فروش رسانیده و یا به گرو برداشته بودند انجام دادند.روسیه و بریتانیا رویکرد متفاوتی نسبت به این تلاش ها نشان دادند. انقلاب مشروطیت، رویکرد افکار عمومی به جواهرات سلطنتی را دگرگون کرد و جواهرات از ثروت شخصی شاه تبدیل به ثروت ملی شدکه با نظارت نمایندگان ملت مورد استفاده دستگاه سلطنت قرار می گرفت. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است و از منابع کتابخانه ای و اسناد و مدارک آرشیوی استفاده شده است. در این روش پس از جمع آوری اطلاعات کافی، به سازماندهی اطلاعات و تجزیه وتحلیل آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: محمدعلی شاه، جواهرات سلطنتی، مشروطه، روسیه، بریتانیا
  • بهرخ جمالی، میرزا محمد حسنی* صفحات 57-79

    مهرها و نگین های منتسب به شاهان ساسانی اگر چه در مقایسه با مجموع مهرهای بر جای مانده از این دوره اندک شمارند، به لحاظ جنس، تزیینات به کار رفته در ساخت و نقوش حک شده بر آن ها از سایر مهرهای این دوره متمایزند. نقوش حک شده بر این مهرها عبارتند از تصویر چهره پادشاه، صحنه پیروزی بر دشمن، و برخی از حیوانات. اساس آگاهی های ما از این مهرها متکی به آثار موجود در موزه ها و در برخی موارد صرفا توصیفی است که در منابع نوشتاری آمده اند. با توجه به اینکه در مورد هویت برخی از پادشاهان نقش شده بر مهرها و نگین ها اختلاف نظرهایی در میان پژوهشگران وجود دارد، این پژوهش با بررسی مهرها و نگین های شاهان ساسانی موجود در موزه ها و گزارش های متون اسلامی و تمرکز بر نقش مایه های آن ها به دنبال تعیین هویت پادشاهان نقش شده و همچنین میزان تاثیرپذیری ساسانیان از هنرهای پیشین و معاصران آن ها است. بررسی ها بیانگر آن است که بن مایه مهرهای شاهان ساسانی همانند سایر آثار هنری این دوره تاثیر پذیرفته از الگوهای ایران باستان و تمدن های شرق باستان است. همچنین، تاثیرپذیری ساسانیان از الگوهای غربی و همسایگان در قالب ظاهری و به پیروی از سبک روز مشاهده می شود؛ اگرچه در بیشتر موارد ساسانیان این الگوها را با استانداردهای خود تطبیق داده اند. در رفع ابهامات موجود در خصوص شناسایی پادشاهان نقش شده بر مهرها نیز بایستی از سایر آثار هنری این دوره بهره گرفت.

    کلیدواژگان: مهر و نگین، پادشاهان ساسانی، تعیین هویت، نقش مایه مهرها، هنر ایران باستان
  • شکرالله خاکرند، سیاوش یدالهی* صفحات 81-104
    یکی از برجسته ترین طرح های وحدت عربی پس از جنگ جهانی اول، طرح اتحاد هلال الخصیب بود که کشورهای عراق، اردن، سوریه، فلسطین و لبنان را دربرمی گرفت. پس از برپایی حکومت پادشاهی عراق، ملک فیصل و ناسیونالیست های پیام آور وحدت عربی این برنامه را دنبال کردند، ولی باوجود کوشش های حاکمان عراق این طرح با ناکامی روبه رو شد. پرسش اصلی این پژوهش این است که چرا طرح وحدت هلال خصیب با ناکامی روبرو شد؟ فرضیه پژوهش بر این امر استوار است که اگرچه حاکمان عراق تلاش فراوانی برای تحقق وحدت عربی انجام دادند، ولی به علت مخالفت از داخل، رقابت کشورهای عرب با یکدیگر و مخالفت قدرت های بزرگ این طرح تحقق نیافت. این پژوهش با تحلیل اطلاعات کتابخانه ای نشان می دهد مجموعه ای از انگیزه های ایدیولوژیک، ژیوپلیتیک و اقتصادی به همراه مشکلات داخلی و مسایل خارجی حکومت پادشاهی عراق را به سوی وحدت عربی سوق داد. ملک فیصل، نوری سعید، نخست وزیر عراق و نایب السلطنه عبدالاله مهم ترین کسانی بودند که در راستای وحدت هلال خصیب تلاش کردند، اما به علت شرایط ناهمگون داخلی کشورهای عربی، رقابت آن ها بر سر کسب رهبری جهان عرب، رقابت بریتانیا و فرانسه دو بازیگر اصلی خاورمیانه عربی با یکدیگر و ترس این دو از شکل گیری یک کشور نیرومند عرب در منطقه، طرح وحدت هلال خصیب شکست خورد.
    کلیدواژگان: وحدت عربی، هلال الخصیب، عراق، ملک فیصل، نوری سعید، عبدالاله
  • سید زین العابدین مجیدی، روزبه زرین کوب* صفحات 105-126
    در سال 1927 م مورخ بریتانیایی، ویلیام تارن (1869-1957 م) با انتشار زندگی نامه ای از اسکندر در جلد ششم از تاریخ باستان کمبریج به ارایه دیدگاه هایی آرمانی درباره شخصیت سردار مقدونی پرداخت. محوری ترین و در عین حال، بحث انگیزترین دیدگاه تارن درباره اسکندر، انتساب مفهوم «اتحاد و برادری جهانیان» به او بود. تارن برحسب تصور خود از گزارش آریان، دعای اسکندر را در جشن اپیس (324 پ م) برای همکاری و مشارکت مقدونی ها و ایرانیان در حکومت، اعلان رسمی اتحاد تمامی انسان ها تعبیر کرد و از آن به عنوان «همنیا» Homonoia)، یا اتحاد قلوب) نام برد. تارن در سال های 1933 (مقاله «اسکندر کبیر و اتحاد جهانیان») و 1948 م (زندگی نامه اسکندر کبیر، 2 ج) بدون هیچ تجدیدنظری، دیدگاه آرمانی خود را درباره اسکندر بار دیگر ابراز کرده و بر آن تاکید کرد. با وجود انتقادهای فراوان به دیدگاه های آرمانی تارن، مفهوم «اتحاد و برادری» او درباره اسکندر، حوزه تاریخ نگاری اسکندر را در غرب تا اواخر دهه پنجاه میلادی تحت تاثیر قرار داد تا اینکه در نهایت، مفهوم او در سال 1958 م از سوی ارنست بادیان مردود شد. بررسی دیدگاه تارن و اظهارات محققان جدید درباره این مورخ، نشان می دهد که شرایط حاکم بر عصر تارن موجب شکل گیری مفهوم آرمانی او درباره اسکندر شده است.
    کلیدواژگان: اسکندر، تارن، مفهوم اتحاد و برادری، آریان، همنیا، جشن اپیس
  • علیرضا ملائی توانی، مرضیه بیگی زاده* صفحات 127-144

    در اواسط مجلس پنجم، در زمانی که رضاخان سمت نخست وزیری را داشت برای سرکوبی شورش شیخ خزعل راهی جنوب کشور(استان خوزستان) شد. سردار سپه پس از ختم غایله شیخ خزعل به عتبات رفت و در نجف با آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی، آیت الله نایینی و چند تن دیگر از علمای نجف دیدار نمود. یکی از منابعی که درباره این دیدار گزارش می دهد، کتاب معارف الرجال تالیف شیخ محمد حرزالدین است. مولف در روایت خود به ذکر این مطلب پرداخته که مراجع نجف در مقابل موافقت با سلطنت رضاخان، اجرای دو خواسته را از وی مطالبه کردند؛ نخست حضور پنج تن از مجتهدان طراز اول به منظور نظارت بر مصوبات مجلس (اجرای اصل دوم متمم قانون اساسی) و دوم تداوم رسمیت یافتن مذهب شیعه جعفری رضاخان نیز وعده عملی نمودن آن ها را داده است. اما ابهام های اساسی در مورد این روایت وجود دارد که پذیرش این گزارش را با تردید مواجه می سازد. بنابراین مقاله حاضر با عنوان «بازخوانی و نقد روایت کتاب معارف الرجال درباره دیدار رضاخان با مراجع در نجف» با رویکردی انتقادی می کوشد به این پرسش ها پاسخ دهد که آیا در دیدار مذکور مراجع چنین درخواست هایی از رضاخان داشته اند؟ آیا چنین وعده هایی از طرف رضاخان به مراجع داده شده است؟ و محور اصلی مذاکرات رضاخان با علما و مراجع در این دیدار چه بود؟

    کلیدواژگان: کتاب معارف الرجال، رضاخان، آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی، آیت الله محمدحسین نائینی، اصل دوم متمم قانون اساسی
  • فاطمه سادات میررضی*، رسول جعفریان صفحات 145-167

    گزارش مورخان از رویدادهای گذشته خود به طور هم زمان تحت تاثیر گذشته آن رویدادها و آینده آنها قرار دارد. گذشته تاریخی و یا گذشته گذشته به رویدادهای پیش از دوره معاصر مورخ گفته می شود. در مقابل آینده تاریخی شامل آینده عاملان و کنشگران تاریخی و همچنین شامل آینده خود مورخ می شود. اصطلاح آینده گذشته که توسط کوزلک ابداع شد، بر این حقیقت تاکید داشت که آینده قبل از زمان آستانه ای که مقارن با عصر روشنگری بود و بعد از آن به طور متفاوتی دیده می شود. کوزلک به این عدم تقارن بر اساس زمان آستانه ای و تبعات آن برای نوشتن تاریخ توجه زیادی کرد. اصطلاح گذشته گذشته نیز از خلال نظریات کوزلک در مورد گذشته اتخاذ شد. کوزلک این مفاهیم را برای تشریح مفهوم پایه ای زمان تاریخی استفاده کرد. بخش اول این مقاله به مفهوم زمان تاریخی می پردازد، در کنار دو دسته بندی فضای تجربه و افق انتظار که از ملزومات زمان تاریخی هستند. بخش دوم این مقاله ضمن پرداختن به مفهوم لایه های زمانی مستتر در هر رویداد، مفهوم آینده گذشته و گذشته گذشته را بیشتر تشریح می کند. بخش سوم این مقاله از کتاب تاریخ یعقوبی به عنوان مطالعه موردی برای بررسی مفهوم گذشته گذشته و تاثیر آن در نگارش رویدادهای تاریخی صحبت می کند و در آخر نیز مفهوم آینده گذشته در این کتاب مورد بررسی قرار می گیرد

    کلیدواژگان: تاریخنگاری اسلامی، یعقوبی، زمان، آینده گذشته، گذشته گذشته
|
  • Seyed Hashem Aghajari, Mohsen Nourmohammad * Pages 1-25

    The national question was a concept constructed by nineteenth-century Marxists in the face of the spread of the wave of nationalism, a concept they used as a tool to advance their goals, especially on the eve of the October Revolution. In Iran, it was with the establishment of the Communist Party in 1338 AH that the “national question” came up under the concept of “different nations of Iran.” The Tudeh Party, as the most important communist group during the reign of Mohammad Reza Shah, developed the concept of “national question” in Iran. The main question of this research is what the approach of the Tudeh Party was towards the concept of “national question” in Iran and what the factors influencing this approach were. The hypothesis of this research is based on the proposition that this party’s approach to the concept of “national question” in Iran is derived from the teachings of Lenin and Stalin and a functionalist approach to advance its struggles and the leadership of Marxist groups is to expand the level of struggle, and Ideological ties with the Soviet Union have had the greatest impact on this approach. In this study, interpretive and explanatory-functionalist methodologies have been used to explain the problem. In data interpretation, the content analysis method has been used, and in explaining events, recognizing political structures, and causally explaining their function has been considered. This study concludes that the Tudeh Party’s approach to the “national question” in Iran was functionalist and in line with its goals, and the party did not pay more attention to it.

    Keywords: Tudeh Party, National Question, Ethnic groups, Nationalism, Marxism
  • Seyed Masoud Seyed Bonakdar * Pages 27-56

    After signing the constitutionalism decree and the ratification of the constitution, political and economic powers were reduced and according to the law, the royal financial rights were granted to him through the approval and supervision of the parliament. During the reign of Muhammad-Ali Shah, and in contention of his conflict with the constitutionalists, parliamentarians also limited his funds to threaten the political power of the king. The king sold and redeemed crown jewels in order to provide financial resources to advance political goals. With the end of minor despotism, the constitutionalists scrutinized crown jewels carefully and in a long process they did efforts to retrieve the jewels from the king and those who sold jewels or were taken to pledge. Russia and Britain showed a different approach to these efforts. The constitutionalism revolution guided the public opinion towards the crown jewels, and the jewels were turned from king's personal wealth to the national wealth that they were used by the monarchy under the supervision of representatives of the people. The present study Aims to Study that how constitutionalists deal with selling and pledging of jewels from him and what is the reaction of the Russian and British Governments to it. The method of this research is descriptive-analytical, and library resources and archival documents have been used in this study.

    Keywords: Muhammad-Ali Shah, Crown Jewels, Constitutionalism, Russia, Britain
  • Behrokh Jamali, Mohammad Hasani * Pages 57-79

    Although the number of the seals and signets attributed to Sasanian Kings is small compared to the collection of the remaining seals from this period, they are distinguished from the other seals of the period due to their materials, embellishments, used in the structure and inscribed motifs on them. The Sasanian kings to whom a seal or signet is attributed include Ardeshir I, Shapur I, Narseh, Bahram IV, Bahram V, Peroz, Kavad I, Khosrow A, and Khosrow Parviz. The motifs on these seals are the kings’ portraits, the scene of victory over the enemy, and some animals. The base of our knowledge about these seals relies on the items remaining in the museums and sometimes, simply on the descriptions in the written resources. As there is a disagreement between the researchers about the identity of some kings inscribed on the seals and signets, this survey is going to identify the kings and illuminate the amount of Sasanians’ impressibility from their contemporaries and previous arts through studying the seals and signets of Sasanian kings existing in the museums and Islamic texts focusing on their motifs. The studies show that the theme of the Sasanian kings’ seals is influenced by the patterns of ancient Iran and eastern civilizations. Also, the impressibility of Sasanians from western patterns and the neighbors is seen in the external form and following their method; however, in most cases, Sasanians adjusted these patterns to their own standards. Other artistic works of this period and new findings can be used to remove the ambiguities about the kings inscribed on the seals

    Keywords: Sasanian kings, seals, signets, Identification, motif of seals, art of ancient Iran
  • Shokrollah Khakrand, Siavash Yadollahi * Pages 81-104
    One of the most prominent plans for Arab unity after World War I was Fertile Crescent Unity, which included Iraq, Jordan, Syria, Palestine, and Lebanon. After establishing the Iraqi monarchy, King Faisal and the nationalist messengers of Arab unity pursued this plan, but despite the efforts of the Iraqi rulers, the plan failed. The main question of this research is why the plan of unity of the Fertile Crescent failed? The research hypothesis is based on the fact that although the Iraqi rulers made great efforts to achieve Arab unity due to internal opposition, Arab rivalry with each other, and the great powers’ opposition, this plan did not materialize. By analyzing library information, this study shows that a set of ideological, geopolitical, economic motives led the Iraqi monarchy towards Arab unity. King Faisal, Iraqi Prime Minister Nuri al-Said, and vice-regent Abd al-Ilah were the most important figures who worked for the Fertile Crescent Unity. However, due to the heterogeneous internal conditions of the Arab countries, their rivalry for the leadership of the Arab world, the rivalry between Britain and France, the two main players in the Arab Middle East, and their fear of forming a strong Arab state in the region, the plan to unite the  Fertile Crescent failed
    Keywords: Arab Unity, Fertile Crescent, Iraq, Faisal I of Iraq, Nuri al-Said, Abd al-Ilah
  • Seyed Zein Al Abedin Majidi, Roozbeh Zarrinkoob * Pages 105-126
    In 1927 a British historian by the name of William Tarn (1869-1957) with the appearance of a biography of Alexander in the sixth volume of The Cambridge Ancient History produced ideal views about the personality of Macedonian General. The most pivotal and, at the same time, the most debated of Tarn’s views about Alexander was the attribution of the idea of “the unity and brotherhood of mankind” to him. According to his view of Arrian’s account, Tarn interpreted Alexander’s prayer at the Opis banquet (324 B. C.) for harmony and partnership in rule between Macedonians and Persians formal declaration of the unity of all men and named it as “Homonoia” (unity of hearts). Tarn, in 1933 (essay of “Alexander the Great and the Unity of Mankind”) and 1948 (biography of Alexander the Great, two vols), expressed his ideal view about Alexander again and asserted it without any revision. In spite of many criticisms leveled at Tarn’s ideal views, his idea of “the unity and brotherhood” about Alexander influenced the area of Alexander’s historiography in the west to the late 1950s, until his idea was rejected finally by Ernst Badian in 1958. The consideration of Tarn’s view and modern scholar’s statements indicates that prevailing conditions over time of this historian have brought his ideal idea about Alexander about to form.
    Keywords: Alexander, Tarn, Unity, Brotherhood, Homonoia, Arrian, The Opis banquet
  • Alireza Mollaiy Tavavny, Marzieh Beigizadeh * Pages 127-144

    In the middle of the fifth term of the parliament, when Reza Khan was the Prime Minister, he went to the south of the country to suppress the rebellion led by Sheikh Khaz’al. After visiting the Holy Shrines in Najaf, he met Ayatollah Sayyed Abulhasan Esfehani, Ayatollah Naeini, and several other religious leaders of Najaf. One of the sources that report this meeting is the book Ma’arif al-Rijal written by Shiekh Mohammad Herz al-Din. In his narrative, the author mentions that the religious sources of imitation asked Reza Khan two things in return for consenting to his monarchy; first, the presence of five first-class mujtahids in order to monitor the resolutions of the parliament، and second, maintaining the Ja’fari Shiite sect as the official religion of the country. Reza Khan promised to fulfill those demands. However, there are major doubts concerning this narrative, which makes it difficult to believe the report. Thus, the present article, using a critical approach, seeks to answer the following questions: In the mentioned meeting, did the religious sources of imitation make such requests from Reza Khan? Did Reza Khan make such promises to the religious sources of imitation? And, in this meeting, what was the main topic of Reza Khan’s negotiation with the scholars and religious sources of imitation?

    Keywords: Maarif-al-Rejal book, Reza Khan, Ayatollah Seyyed Abolhassan Isfahani, Ayatollah Mohammad Hossein Naini, The second principle of the constitutional amendment
  • Fatemeh Sadat Mirrazi *, Rasool Jafarian Pages 145-167

    Historians’ accounts of their past events are simultaneously influenced by the past of those events and their future. The historical past or the “pasts past” refers to pre-contemporary events of the historian. In contrast, the historical future includes the future of historical agents and actors, as well as the future of the historian. Accordingly, the main question of this article is how Yaʿḳūbī, as a case study, was influenced by past and future events in his narrative. The term “futures past,” coined by Koselleck, was used to emphasize the fact that the future was seen differently before the Sattelzeit, which coincided with the Age of Enlightenment. Koselleck paid close attention to this asymmetry, based on the Sattelzeit time and its consequences for writing history. The term “pasts past” was also adopted from Koselleck’s views on the past. Koselleck used these terms to describe the basic concept of “historical time.” Therefore, the first part of this article deals with the concept of historical time”, along with the two categories, called “the space of experience” and “the horizon of expectation,” which are essential for understanding historical time. The second part of this article discusses these concepts and terms in Tarikh-e-Yaghubi

    Keywords: Islamic Historiography, Yaʿḳūbī, time, future past, past past