فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1400)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهنام وکیلی، ارسلان قربانی شیخ نشین*، سعید میرترابی صفحات 7-30
    در کنار رشد اقتصادی و افزایش میزان کنشگری پکن در عرصه سیاست جهانی، یکی از جنبه های جذاب چشم گیر قدرت پکن در شرایط کنونی که می تواند ماهیت خیزش قدرت چین و مسالمت آمیز بودن آن را از منظری متفاوت تبیین کند، بسط و توسعه نظریه های چینی روابط بین الملل است. این مقاله با هدف کشف رابطه عمیق میان نظریه های نوپای چینی در حوزه مطالعات روابط بین الملل و تحکیم موقعیت این کشور در سیاست جهانی، در تلاش است با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که اندیشمندان چینی چگونه و برای دستیابی به چه هدفی سعی در جدا شدن از گفتمان مسلط غربی و خلق نظریه های بومی دارند؟ در مقام پاسخ به این پرسش، استدلال اصلی با اتکا به مطالعات رندال کالینز پیرامون خلاقیت فکری بر این منطق استوار است که اندیشمندان چینی در تلاش هستند با اتکا به ایدیولوژی ملی و اصول برجسته فرهنگ باستانی، ضمن مشخص کردن تمایز میان خود و اندیشه های غربی، مدل مستقلی از نظم بین المللی را با هدف تثبیت موقعیت هژمونیک پکن ایجاد کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد که روند تکوین و پویای مکتب چینی روابط بین الملل، تحت اهداف سیاسی گسترده و فراتر از یک پیوند عقلانی بین وقایع خارجی و نظریه پردازی است.
    کلیدواژگان: چین، نظریه های روابط بین الملل، نظم جهانی، سیستم تیانشیا
  • مهدی محمدیان، حجت مهکویی*، سارا فلاحی، یوسف زین العابدین عموقین صفحات 31-68
    داعش (ISIS) گروه تروریستی است که به لحاظ اعتقادی در زمره سلفی جهاد تکفیری قرار می گیرد و دارای عقاید خشک و تفسیر سطحی از مبانی دینی است. ریشه شکل گیری داعش به بعد از حملات آمریکا به عراق در سال 2003 باز می گردد و فعالیت آن با تشکیل جماعات التوحید و الجهاد به رهبری ابومصعب زرقاوی (2006 - 2004) آغاز و به مرور با بیعت زرقاوی با بن لادن، نام این سازمان به القاعده عراق یا القاعده فی بلاد الرافدین تبدیل گشت. این گروه در غرب آسیا و در حوضه لوانت و مرزهای شرقی دریای مدیترانه باعث ایجاد چالشهای اساسی گردید. در این مقاله با هدف واکاوی ظهور داعش بر وضعیت اقتصاد انرژی سوریه و اسراییل، پرداخته شده است. پرسش اصلی مطرح شده این است که ظهور داعش بر وضعیت اقتصاد انرژی سوریه و اسراییل چه تاثیراتی داشته است؟ روش تحقیق کیفی و ماهیت روش توصیفی-تحلیلی با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی انجام گردیده است. نتایج یافته های تحقیق نشان می دهند که اقتصاد سوریه در دوران حضور داعش در این کشور آسیب جدی دیده است و به ویژه در حوزه انرژی با خسرانهایی مواجه گردیده است ولی اسراییل با توجه به همجواری با سوریه و نزدیک بودن داعش به مرزهایش، از نظر اقتصادی نه تنها با چالش مواجه نبوده است بلکه اقتصاد انرژی آن با تحولات مثبت و روند افزایشی در صادرات همراه بوده است.
    کلیدواژگان: داعش، وضعیت اقتصادی، اقتصاد انرژی، سوریه، اسرائیل
  • محمدحسین اسماعیلی سنگری* صفحات 69-94
    جنبش های اجتماعی همواره دامنه تغییرات را در ساختار دولت- ملت سرعت می بخشند. در شرایطی که جنبش های اجتماعی توسط رهبران ایدیولوژیک تدبیر شوند چگونه هویتی را ساختاربندی می نمایند. این دغدغه در فرایند جنبش جوچه در کره شمالی همواره مطرح بوده است. پس از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون (2021. م) اقدامات انقلابی خانواده کیم ایل سونگ و دولت کره شمالی جهت پیشرفت کشور و متمایز شدن درصحنه بین المللی در چارچوب جنبش جوچه طراحی شده است. پرسش اساسی این است جنبش جوچه به منزله عنصر هویت ساز دولت- مردم کره شمالی چگونه دستاورد و ماهیتی را رقم زده است؟ روش پژوهش این مقاله از نوع بنیادی نظری و در شیوه نگرش توصیفی- تحلیلی است. در جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای، اسنادی، اینترنتی استفاده شده است. فرضیه پژوهش حاضر این جواب را با رهیافت نظری سازه انگاری آزمون نموده است که تدابیر رهبران ایدیولوژیک جنبش جوچه در طی بیش از چهار دهه فعالیت دو برسازگی را بر قامت کره شمالی هویت سازی نموده است. یافته های پژوهش نشان می دهد جنبش جوچه که در ابتدا بر خوداتکایی و خودبسندگی ملی هویت سازی می نمود براثر اقتدارگرایی داخلی و ناکارآمدی کارگزاران، همکاری دوفاکتو و موقت و شکننده با جامعه جهانی و با دولت های پسامدرن و قدرت های جهانی در عرصه بین المللی نهایتا تغییر ماهیت داده و بافتار جنبش جوچه دچار تغییر ماهوی گشته است. درنتیجه با اتخاذ سیاست سانگون دچار تجدیدنظر غیرارادی و پرفشار خارجی و بین المللی شده است. این فرایند موجب شده است تا در عرصه های: اقتصاد، سیاست، روابط بین الملل، فرهنگ در حالتی از جمود وانزوا فرو رفته و در بن بست امنیتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برسازگی، جنبش اجتماعی، جوچه، کره شمالی، هویت
  • غفار زارعی*، محمد احمدی نیا، علی محمد حقیقی صفحات 95-118

    برداشت‏ها در خصوص تمایل ایالات متحده به خروج از خلیج فارس با این پرسش همراه است که خلاء قدرت احتمالی ناشی از این رویداد را قدرت‏های نوظهوری همچون چین و روسیه پر خواهند کرد؟ مقاله حاضر به‏طور مشخص به‏دنبال پاسخی مناسب برای این پرسش برآمده است که «آیا افزایش علایق اقتصادی چین در خلیج فارس به اتخاذ سیاست امنیتی فعال از سوی پکن در این منطقه منجر خواهد شد؟ و چرا؟» بر پایه فرضیه مقاله «از آنجاکه ورود به چالش‏های پیچیده امنیتی خلیج فارس در تضاد با سیاست پکن مبنی استفاده حداکثری از ظرفیت‏های تجاری در جهت ارتقای اهداف راهبردی ملی قرار دارد، دیپلماسی اقتصادی چین در خلیج فارس در کوتاه‏مدت یا میان‏مدت به اتخاذ سیاست امنیتی فعال این کشور در منطقه منجر نخواهد شد.» یافته‏های مقاله که با روش‏شناسی استنتاجی ذیل نظریه پوشش راهبردی به دست آمده، ضمن تصدیق فرضه مقاله با این نتیجه همراه است که ارتقای منافع اقتصادی چین در منطقه و تلاش این کشور برای نفوذ بیشتر در کشورهای منطقه با توسل به راهبرد مصون‏سازی به طور بالقوه می‏تواند به تدریج و در طولانی‏مدت به پایان هژمونی ایالات متحده در خلیج فارس منجر شود.

    کلیدواژگان: ایالات متحده، پوشش راهبردی، چین، خلیج فارس، دیپلماسی اقتصادی
  • بهمن احمدی، سید اسمعیل حسینی گلی*، عبدل حسین الله کرم، محمد رحیم عیوضی صفحات 119-146
    انقلاب مشروطیت در ایران، بعنوان یک نقطه عطف در تاریخ سیاسی کشور علاوه بر تحولات گسترده سیاسی-اجتماعی مفاهیم نوینی همچون عدالت، قانون و آزادی و.. را وارد ادبیان سیاسی ایران نمود. دراین بین «آزادی»، که مفهوم و ابعاد آن همواره در علوم انسانی از چالش برانگیز ترین مباحث علمی بوده، در دوران مشروطیت نیز رهیافت های گوناگونی در مطالعه، معنا، برداشت و ابعاد آن پدید آمد و اندیشمندان و رهبران مذهبی و کنشگران سیاسی کشور، نگاه متفاوتی به این مفهوم اساسی فلسفه سیاسی ابراز داشتند و هرکس بر حسب مبانی فکری خویش و با گرایشی که ملتزم به آن بوده، آزادی را تعریف کرده و برداشت خود از آزادی را بیان می داشت. با این وصف تحلیل گفتمان اندیشمندان مختلف پیرامون مفهوم آزادی می تواند ما را به درک و شناخت دقیقتر از مبانی فکری طیف مربوط به آن اندیشه آگاه تر سازد. بر این مبنا در این مقاله کوشش شده تا گفتمان یکی از شخصیت های برجسته دوران مشروطیت، از طیف روشنفکران غربگرا پیرامون مفهوم و ابعاد «آزادی» یعنی «میرزا ملکم خان» مورد تحلیل قرار گیرد. در تحقیق حاضر که به روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف به انجام رسیده این نتایج به دست آمد که دال مرکزی تفکر میرزا ملکم خان در رابطه با گفتمان آزادی، قانون، امنیت ونظم خواهی است.در بررسی و تحلیل گفتمان میرزا ملکم خان پیرامون آزادی در انقلاب مشروطیت این گفتمان را با مفاهیمی همچون «ممانعت از استبداد»، «دستیابی به حکومت قانون»، «محدود شدن سلطنت»،«آزادی زبان و خیال» و «آزادی جماعت» می توان مفصل بندی نمود
    کلیدواژگان: روش تحلیل گفتمان، انقلاب مشروطیت، آزادی
  • قدرت الله بهبودی نژاد*، سید رضا تقوی نژاد صفحات 147-178
    ظهور اقتصادی نظامی  چین و هند در جهان، اهمیت منطقه ایندو- پاسیفیک را به شدت افزایش داده است و این منطقه را به مرکز ثقل سیاست و اقتصاد جهان تبدیل کرده است. چین به عنوان یک قدرت نوظهور تهدیدی برای هژمونی ایالات متحده و همچنین برای هند، ژاپن و استرالیا میباشد. این پژوهش برای آگاهی از اهمیت رو به رشد ژیواستراتژیک و ژیوپلیتیک منطقه ایندو-پاسیفیک برای ایالات متحده و چگونگی تغییر آن به صورت پویا انجام شده است. همچنین نقش هند، قدرت رو به رشد چین و وضعیت آن در تغییرات ژیوپلیتیک منطقه ایندوپاسیفیک و واکنش ایالات متحده به اهمیت روزافزون چین را بررسی میکند. در این دوران معاصر، جهان به تدریج توجه خود را از یورو آتلانتیک به منطقه ایندو-پاسیفیک جلب می کند و به همین دلیل این منطقه با چالش ها، فرصت ها و تهدیدهای عظیمی از سوی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای روبرو خواهدشد.این پژوهش با تحلیل و تبیین منابع دست اول در پی پاسخ به این پرسش میباشد که چگونه قدرت در حال ظهور چین ژیوپلیتیک منطقه ایندو-پاسیفیک را تغییر می دهد و واکنش کشورهای اتحادمربع به تغییر پویایی منطقه ایندو-پاسیفیک چگونه خواهد بود.
    کلیدواژگان: هژمونی چین، ایندو-پاسفیک، کواد، ایالات متحده، کمربند -راه
  • سید هادی موسوی، مرتضی دهقان نژاد*، علی اکبر جعفری صفحات 179-200
    هنگامی که محمدرضا پهلوی در نیمه دوم سال 1355 از سوی محافل بین المللی و داخلی برای کاهش جو اختناق تحت فشار قرار گرفت، مجبور شد دست به اقدامات و اصلاحاتی بزند، اعلام فضای باز سیاسی در ایالات متحده امریکا توسط کارتر و انتصاب جمشید آموزگار به نخست وزیری در مرداد سال 1356 محصول این شرایط بود. روشن ساختن ابعاد این گفتمان جدید، آن هم بعد از سال ها فضای بسته سیاسی، نیازمند تامل در زمینه ها و مولفه های ایجاد شده آن در بستر زمانی مورد نظر پژوهش است. یکی از مهمترین مراجع برای تشخیص و شناسایی ویژگی های گفتمان فضای باز سیاسی، روزنامه اطلاعات و رویکرد آن در قبال تحولات و زمینه های گفتمان جدید است. سوال اصلی این تحقیق عبارت ازاین که گفتمان فضای باز سیاسی ایالات متحده امریکا چه بازتابی در دوره نخست وزیری جمشید آموزگار داشت؟ روش این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد که پس ازتوصیف مطالب به تجزیه وتحلیل اطلاعات اقدام خواهد شد.نتایج ویافته های این تحقیق نشان می دهد که به دنبال اعلان فضای بازسیاسی ازسوی کارتر رییس جمهوری وقت امریکا محمدرضا شا هم اقداماتی درراستای جلب نظر امریکا انجام داد. انقلاب شاه و مردم، حزب رستاخیز، مشارکت مردم، آزادی بیان و قلم، حقوق بشر و آزادی فعالیت احزاب سیاسی، از شاخصه-های گفتمان فضای باز سیاسی در روزنامه اطلاعات بود و به مثابه گره گاهی بودند که گفتمان فضای باز سیاسی آن مفصل بندی شده است. .
    کلیدواژگان: گفتمان فضای باز سیاسی، دوره پهلوی، روزنامه اطلاعات، جمشید آموزگار
  • حمزه علیشاهی، فرامرز میرزازاده، حسن خداوردی صفحات 201-224

    دموکراسی مدرن در اغلب کشورهای جهان یکی از اصلی ترین بخش های زندگی سیاسی امروز به شمار می آید و پارلمان و نظام پارلمانی نقش ویژه ای در این کشورها ایفا می نمایند. در این راستا، انتخابات امروزه به عنوان یکی از ارکان دموکراسی نقش مهمی در مشارکت و نظارت شهروندان بر عملکرد و تصمیمات کارگزاران نظام های سیاسی دارد. در این بین انتخابات مجلس هر کشور متناسب با الگوی نظام انتخابات آن کشور دارای جایگاه متفاوتی است که خود می تواند مبتنی بر احزاب قدرتمند باشد. سابقه بیش از یک قرنی پارلمان در ایران، با نظام انتخاباتی اکثریتی از سال 1285 تاکنون، دارای نواقصی است که در قالب طرح استانی شدن حوزه های انتخاباتی در آستانه یافتن جایگزین مناسبی است. در این راستا، با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش به دنبال بررسی این سوال است، این جایگزین مبتنی بر چه نوع نظام انتخاباتی باشد تا بتواند، ضمن تقویت تحزب، از کارآیی و کارآمدی بالایی برخوردار باشد؟ مقاله با این فرض به دنبال پاسخ به مساله فوق است که نظام انتخاباتی تناسبی بهترین بدیل ممکن برای نظام پارلمانی جمهوری اسلامی ایران است است که هم می تواند منجر به احزاب مستقل و قدرتمند شود و هم در تجارب بسیاری از کشورها نیز به عنوان الگوی مناسب، کارآیی و کارآمدی داشته است. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با اتکاء به تجارب کشورهایی همچون کانادا، نیوزلند، انگلستان و ایتالیا در صدد تبیین فرضیه طرح شده بر آمده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که نظام انتخاباتی تناسبی (به خصوص در حوزه های غیر تک کرسی) می تواند به جای نظام فعلی، مبنای استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی محسوب شود.

    کلیدواژگان: نهاد انتخاباتی پارلمان، حکمرانی فراگیر، نظام انتخاباتی تناسبی، جمهوری اسلامی ایران
  • جابر قاسمی*، امیرعلی مددی صفحات 225-252
    با جلوس حزب عدالت و توسعه ترکیه به صندلی قدرت در سال 2002، لاجرم سیاست خارجی این کشور هم گام در مسیر نویی گذاشت که بر دو دکترین «تنش صفر با همسایگان» و «عمق استراتژیک» استوار بود. اما از سال 2012 و همگام با قیام های مردمی در منطقه و جهان اسلام، ترکیه بتدریج از سیاست خارجی پیشین در خاورمیانه عدول کرده و با افزایش درک تهدیدات، رقابت با سایر قدرت های منطقه ای، افزایش استفاده از نیروی نظامی، رفتارهای پرخطر و و اولویت دادن به سیاست یک جانبه گرایی همراه بوده است. این رویکرد جدید منجر به تمرکز شدید بر امنیت ملی، تلاش برای استقلال استراتژیک بیشتر و نظامی شدن سیاست خارجی شده است. در باب این تحول، برخی پژوهش ها بر رویکرد توسعه طلبی نوعثمانی گری تاکید کرده، بعضی دیگر بیداری اسلامی و تحولات متعاقب آن را عامل چرخش سیاست خارجی ترکیه می دانند. تحقیقات دیگر بر کودتای سال 2016 و رقابت نخبگان سیاسی به عنوان ریشه های این تغییر می نگرند. اما این پژوهش ، با کاربست روش توصیفی-تحلیلی و اتخاذ نظریه پیوستگی جیمز روزنا، اقتدارگرایی اردوغان، دیوان سالاری حکومتی، محیط پرتنش جامعه، باز تعریف نقش ترکیه در منطقه و تحول قدرت در نظام بین الملل را پنج مولفه اصلی و تاثیرگذار بر تغییر سیاست خارجی این کشور نسبت به منطقه خاورمیانه می داند. از میان مولفه های فوق، تغییر موازنه قدرت در سطح بین الملل و منطقه و افزایش جایگاه شخص اردوغان در ساختار قدرت، بیشترین تاثیر را بر سیاست خاورمیانه ای ترکیه داشته است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ساختار بین المللی، خاورمیانه، ترکیه، نظامیگری
  • علی حقیقت شناس کماچالی، عبدالرضا فرجی راد*، ریباز قربانی نژاد صفحات 227-246
    پویایی های ژیوپلیتیکی در خلیج فارس همواره امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را  در طی چند دهه اخیر از خویش متاثر نموده است. از جمله این پویایی ها می توان به افرایش تنش و رقابت میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران بر سر حوزه نفوذ، گسترش حضور ایالات متحده در خلیج فارس در قالب تاسیس پایگاه های نظامی و دریایی، و در نهایت، افزایش تعاملات اعضای شورای همکاری خلیج فارس با اسراییل اشاره کرد. با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش با یک رویکرد جامع بدنبال بررسی چگونگی تاثیر گذاری پویایی های منطقه ای در خلیچ فارس بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا، این پژوهش بدنبال پاسخگویی به این سوال محوری است که، تحولات ژیوپلیتیکی کشورهای جنوبی خلیج فارس با محوریت عربستان سعودی چه تاثیری بر امنیت ملی ایران داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، عوامل ژیوپولیتیک خلیج فارس به تنهایی عامل ایجاد ناامنی و تنش نیست، اما وقتی با عوامل دیگر همراه شود، می توانند تنش زا گردد. از آنجا که عوامل جغرافیایی و ژیوپلیتیک به صورت تدریجی شکل گرفته اند، از این رو تاثیر نسبتا پایداری از خود برجای می گذارند.شرایط ژیوپولیتیک منطقه و کشورهای آن به نحوی است که بی ثباتی در هر یک از کشورهافراتر از مرزهایشان اثرگذار است .لذا حل این مناقشات طولانی و دستیابی به تعادل امری اجتناب ناپذبر است. ایران و عربستان با توجه به موقعیت ژیوپلیتیکی خود مهمترین بازیگران منطقه هستند که به نوعی رقیب هم به حساب می آیند. خروج معنی دار آمریکا از برجام، و بازگشت احتمالی اش به برجام منجر به رقابت جدی تر خواهد شد.خلیج فارس مانند هر منطقه ای نیازمند ثبات و امنیت است و امنیت آن را باید صرفا در خود منطقه جستجو نمود. همگرایی و تعاملات دو یا چند جانبه منطقه ای به عنوان راه حلی برای نزدیکی کشورها و ثبات دایمی آنها باید مورد توجه قرارگیرد. «امنیت جمعی» تنها راهبرد موثربرای تضمین امنیت کشورهای منطقه پیشنهاد می گردد،
    کلیدواژگان: امنیت ملی، ایران، تحولات ژئوپلیتیکی، خلیج فارس، عربستان
  • سید محمد هاشمی، احمد فلاحی *، جمال بیگی صفحات 247-279

    پس از بهار عربی که سبب سرنگونی برخی از رژیم‌های اقتدارگرای دنیای عرب گردید، پادشاهی سعودی ومتحدین در قدرتش در دولت های عربی نگران دومینوی بی ثباتی سیاسی آغاز شده از تونس شدند. از طرفی پادشاهی سعودی نگران افزایش نفوذ ایران درپرتو بهار عربی در درون دنیای عرب شد در این میان نقش‌آفرینی ایران در بحرین، باعث نگرانی شدید پادشاهی سعودی وکشورهای وابسته نسبت به فعالیت‌های ایران وافزایش تنش‌ها با ایران گردید، مقامات بحرین وعربستان با دستگیری تعدادی از شیعیان با تابعیت‌های مختلف از کشورهای بحرین، ایران، افغانستان، لبنان و... به اتهام جاسوسی وارتباط با ایران به محاکمه ناعادلانه آنان پرداخته وسپس حکم به مجازات اعدام آنان نمودند. سوال در این مقاله این است که راهبرد مجازات جاسوسی در کشورهای عربستان وبحرین در مواجه با متهمین جاسوسی به‌خصوص (منابع، مخبرین) سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای اشاره‌شده چیست؟ وراهبرد مطلوب ایران در قبال عربستان وبحرین چه خواهد بود؟ مقاله حاضر، با روش تحلیلی، کتابخانه‌ای با رویکرد تطبیقی، قوانین موجود را بررسی ومشخص نمود که مقنن در هر سه کشور، جرم جاسوسی را تعریف نکرده بلکه به مصادیق آن اشاره‌کرده است، در عربستان جرم انگاری صورت نگرفته وصدور احکام عمدتا اعدام وبر اساس قانون شریعت اسلام صادر می‌شود وامکان دخالت وسلیقه قاضی در صدور حکم وجود دارد، اما در کشور بحرین تحت عنوان جرایم علیه امنیت، جرم انگاری لازم صورت گرفته وعمده مجازات صادره در بحرین نیز اعدام می‌باشد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، بحرین، جرم جاسوسی، عربستان، موضوعات راهبردی
|
  • Behnam Vakili, Arsalan Ghorbani Sheikh Neshin *, Saeed Mirtorabi Pages 7-30
    Along with economic growth and increasing Beijing's involvement in world politics, one of the most striking aspects of Beijing's power in the current context which could explain the nature of China's rising power is the development of Chinese theories of International Relations. The article tries to explore the deep relationship between emerging Chinese theories in the field of International Relations and the consolidation of the country's position in world politics. In this regard, the article, by using descriptive-analytical method, tries to answer its main question: how and for what purpose do Chinese thinkers try to break away from the dominant Western discourse and create indigenous theories? In answer to this question, the main argument based on Randall Collins's studies of intellectual creativity is based on the logic that Chinese thinkers are trying to draw a distinction between themselves and Western thought, relying on national ideology and reliefs of China’s ancient culture to create an independent model of international order with the aim of consolidating Beijing's hegemonic position. The research findings show that the evolution and dynamic process of the Chinese School of International Relations is under broad political goals and goes beyond a rational link between foreign events and theorizing.
    Keywords: China, Theories of International Relations, World order, Tianxia system
  • Mahdi Mohamadiyan, Hojat Mahkouii *, سارا فلاحی, Yosef Zeinolabedin Amoghyn Pages 31-68
    ISIS is a terrorist group that is believed to be a Salafi takfiri jihadist with dry beliefs and a superficial interpretation of religious principles. The origins of ISIS go back to the US invasion of Iraq in 2003 and its activities began with the formation of Al-Tawhid and Al-Jihad groups led by Abu Musab Zarqawi (2006-2004) and gradually with Zarqawi's allegiance to bin Laden, the name of this organization became Al-Qaeda in Iraq or Al-Qaeda in Balad Al-Rafidin. The group posed major challenges in West Asia, in the Levant Basin and on the eastern borders of the Mediterranean. This article aims to investigate the emergence of ISIS in the energy economy of Syria and Israel. The main question is what effects did the rise of ISIS have on the energy economy of Syria and Israel? The qualitative research method and the nature of the descriptive-analytical method have been done with the data collection tools of libraries and Internet sites.The results of the research show that the Syrian economy has been seriously damaged during the presence of ISIS in this country and has suffered losses, especially in the field of energy However, given Israel's proximity to Syria and the proximity of ISIS to its borders, Israel has not only not faced economic challenges, but its energy economy has been accompanied by positive developments and an increasing trend in exports.
    Keywords: ISIS, Economic Situation, Energy Economy, Syria, Israel
  • Pages 69-94
    Social movements are always accelerating the scope of change in the nation-state structure. How do social structures structure identity when social movements are conceived by ideological leaders? Has this concern always been raised in the process of the Joche movement in North Korea? Since the end of World War II (2021 AD), the revolutionary actions of the Kim Il-sung family have been designed to advance the country and differentiate itself on the international stage within the framework of the Joche movement. The fundamental question is, how has the Joche movement, as the identifying element of the North Korean government-people, taken shape? The research method of this article is theoretical and descriptive-analytical. Data collection is a library method. The hypothesis of the present study has tested this answer with a theoretical constructivist approach that has identified the measures of the ideological leaders of the Joche Do movement in North Korea. The research findings show that the Joche movement, which initially identified itself with national self-reliance and self-sufficiency, has finally changed its nature due to internal authoritarianism and the inefficiency of agents, de facto and fragile cooperation with world powers in the international arena. As a result, with the adoption of Sangun's policy, it has been subjected to involuntary and intense foreign and international revision. This process has led to a state of stagnation and isolation in the fields of economy, society, politics, international relations, and culture, and has been placed in a security impasse.
    Keywords: Construction, Identity, Joche, North Korea, Social Movement
  • Ghaffar Zarei *, Mohammad Ahmadinia, Ali Mohammad Haghighi Pages 95-118

    Perceptions of the US desire to withdraw from the Persian Gulf are accompanied by the question of whether the potential power vacuum created by this event will be filled by emerging powers such as China and Russia. The present article specifically seeks an appropriate answer to the question, "Will China's growing economic interest in the Persian Gulf lead to Beijing's active security policy in the region?" And why? According to the paper, China's economic diplomacy in the Persian Gulf in the short or medium term, as entering into complex Gulf security challenges is at odds with Beijing's policy of maximizing trade capacity to advance national strategic goals. "The period will not lead to the adoption of an active security policy in the region." Findings of the article obtained by the inferential methodology under the theory of strategic coverage, while confirming the hypothesis of the article, is accompanied by the conclusion that the promotion of China's economic interests in the region and its efforts to further influence the region by resorting to safe strategy Reconstruction could potentially lead to the gradual and long-term end of US hegemony in the Persian Gulf. This research is of descriptive-analytical (qualitative) type and in the process of analyzing the findings, inferential methodology has been used. Data collection was also done using the library method based on objective-historical data.

    Keywords: United States, Strategic Coverage, China, Persian Gulf, economic diplomacy
  • Bahman Ahmadi, Seyed Esmail Hoseinigoli *, Abdolhoosein Allahkaram, Mohamad Rahim Eivazi Pages 119-146
    The Constitutional Revolution in Iran, as a turning point in the political history of the country, in addition to extensive socio-political developments, introduced new concepts such as justice, law and freedom, etc. into Iranian political literature. Meanwhile, "freedom", the concept and dimensions of which have always been one of the most challenging scientific issues in the humanities, during the constitutional period, various approaches to its study, meaning, perception and dimensions emerged and thinkers, religious leaders and political activists. They expressed a different view of this basic concept of political philosophy, and each defined freedom according to his own intellectual foundations and with the tendency to which he was bound, and expressed his conception of freedom. However, the analysis of the discourse of different thinkers about the concept of freedom can make us more aware of a more accurate understanding of the intellectual foundations of the spectrum related to that thought. Accordingly, in this article, an attempt has been made to analyze the discourse of one of the prominent personalities of the constitutional era, from the spectrum of Western intellectuals, about the concept and dimensions of "freedom", namely "Mirza Malek Khan". In the present study, which was carried out by the analysis of Laclau and Moff discourse, the results were obtained that the central signifier of Mirza Malek Khan's thinking in relation to the discourse of freedom, law, security and order is Mirza Malek Khan's discourse on freedom in The Constitutional Revolution
    Keywords: Method of Discourse Analysis, Constitutional Revolution, freedom
  • Ghodratollah Behboudi Nejad *, Seyed Reza Taghavi Nejad Pages 147-178
    The rise of China and India‟s economic power in the world have drastically increased the significance of Indo -Pacific region. This region has become the center of gravity of the world‟s politics and economy. China as an emerging power is a threat to the U.S. hegemony and for India as well Japan and Australia. The research is conducted to know the growing geostrategic and geopolitical importance of Indo - pacific region for the U.S and how it is changing dynamically. The study also shows the role of India in the Indo-pacific region, China‟s rising power and its status in the changes of the geopolitics of the Indo-Pacific region, and the U.S. response towards the growing significance of China. In this contemporary era, the world is gradually diverting its attention from Euro Atlantic to the Indo-Pacific region due to which the Indo- Pacific region is going to face enormous challenges, opportunities, and threats from regional and extra-regional states. This research seeks to answer the question by analyzing and explaining first-hand sources How China's emerging power will change the geopolitics of the Indo-Pacific region and how the Quad will react to the changing dynamics of the Indo-Pacific region
    Keywords: Chinese hegemony, Indo-pacific, Quad, U.S, BRI
  • Seyed Hadi Mosavi, Morteza Dehghannejhad *, Aliakbar Jafari Pages 179-200
    When Mohammad Reza Pahlavi was pressured by the international and domestic community to reduce the atmosphere of repression in the second half of 1976, he was forced to take measures and reforms, Carter declared a political open space in the United States and Jamshid Amoozgar was appointed The Prime Minister in August 1977 was the product of these conditions. To clarify the dimensions of this new discourse, even after years of closed political space, requires reflection on the contexts and components created in the time frame of the research. One of the most important sources for identifying and identifying the characteristics of open political discourse is the Information Newspaper and its approach to the developments and contexts of the new discourse. The main question of this research is what was the reflection of the open political discourse of the United States of America during the term of Prime Minister Jamshid Amoozgar? The method of this research is descriptive-analytical, which will be analyzed after the description of the content. Did. The Shah and the People Revolution, the Resurrection Party, People's Participation, Freedom of Speech and Writing, Human Rights, and the Freedom of Political Party Activities were among the hallmarks of the open political discourse in the Information newspaper and served as a hub for open political discourse. Articulated. .
    Keywords: Political open space discourse, Pahlavi period, Information newspaper, Jamshid Amoozgar
  • Hamzeh Alishahi, Faramarz Mirzazade, Hasan Khodaverdi Pages 201-224

    Elections today, as one of the main pillars of current democracies, play a very important role in citizen participation and oversight of the performance and decisions of the agents of different political systems.In the meantime, the parliamentary elections of each country have a different position in accordance with the model of the electoral system of that country, which can be based on powerful parties. The history of more than a century of parliament in Iran, with a majority electoral system since 1285, today has shortcomings that are on the verge of finding a suitable alternative in the form of provincialization of constituencies. But the main question is what kind of electoral system should this alternative be based on so that it can be highly efficient and effective while strengthening the party? The article seeks to answer the above question by assuming that the proportional electoral system is the best possible alternative that can lead to both independent and powerful parties and in the experience of many countries as an appropriate model, efficiency and effectiveness. Using a descriptive-analytical method and relying on the experiences of countries such as Canada, New Zealand, England and Italy, this article seeks to explain the proposed hypothesis and finally concludes that the proportional electoral system (especially in non-single-seat constituencies) Can be considered as the basis for provincialization of the Islamic Consultative Assembly elections instead of the current system.

    Keywords: Parliamentary Electoral Institution, Inclusive Governance, Proportional Electoral System, Islamic Republic of Iran
  • Jaber Ghasemi *, Amirali Madadi Pages 225-252
    With the rise of the AKP to power in 2002, the country's foreign policy inevitably embarked on a new path based on the two doctrines of "zero tension with neighbors" and "strategic depth." But since 2012, in line with popular uprisings in the region and the Muslim world, Turkey has gradually shifted away from its former foreign policy in the Middle East, increasing its understanding of threats, competing with other regional powers, increasing its use of force, risky behavior, and Prioritizing the policy of unilateralism has been accompanied. This new approach has led to a strong focus on national security, efforts for greater strategic independence, and the militarization of foreign policy. Regarding this development, some researches have emphasized the expansionist approach of neo-Ottomanism, while others consider the Islamic Awakening and the subsequent developments as the cause of the turn of Turkey's foreign policy. Other research looks at the 2016 coup and the rivalry of political elites as the root of this change. The tense environment of society considers the redefinition of Turkey's role in the region and the transformation of power in the international system as the five main and influential components in changing the foreign policy of this country towards the Middle East region. Among the above components, the change in the balance of power at the international and regional levels and the increasing position of Erdoğan himself in the power structure have had the greatest impact on Turkey's Middle East policy.
    Keywords: Foreign Policy, international structure, Middle East, Turkey, Militarism
  • Ali Haghighatshenas, Abdolreza Farajirad *, Ribaz Ghorbani Nejad Pages 227-246
    Geopolitical visas in the Persian Gulf have always affected the national security of the Islamic Republic of Iran in recent decades. These dynamics include escalating tensions and rivalries between Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran over spheres of influence, expanding the US presence in the Persian Gulf through the establishment of military and naval bases, and, ultimately, increasing interactions between Gulf Cooperation Council members. Persia pointed to Israel. Due to the importance of this issue, this study seeks to investigate how regional dynamics in the Persian Gulf affect the national security of the Islamic Republic of Iran with a comprehensive approach. In this regard, this study seeks to answer the central question: What effect has the geopolitical developments in the southern countries of the Persian Gulf, centered on Saudi Arabia, had on Iran's national security? Findings show that the geopolitical factors of the Persian Gulf alone are not the cause of insecurity and stress, but when combined with other factors, they can be stressful. As geographical and geopolitical factors are gradually formed, they have a relatively stable effect. The geopolitical conditions of the region and its countries are such that instability in each country exceeds their borders. These long conflicts and the achievement of balance are inevitable.
    Keywords: Geopolitical Developments, Iran, National Security, Persian Gulf, Saudi Arabia
  • seyed mohammad hashemi, ahmad falahi *, jamal beigi Pages 247-279

    After the Arab Spring, which overthrew the lifelong regimes of the Persian Gulf countries, the alarm bells rang for the rulers of Saudi Arabia and its allies, on the one hand, regional crises and the rise of Iran's influence and power in the Middle East, especially in Syria. , Lebanon, and on the other hand, Iran's role in Yemen and Bahrain, caused great concern to the Saudi government and its affiliates about Iran's activities and increased tensions with Iran. Various countries from Bahrain, Iran, Afghanistan, Lebanon, etc. were unfairly tried on charges of espionage and links to Iran, and then sentenced to death. The question in this article is what is the strategy of punishing espionage in the countries of Saudi Arabia and Bahrain in the face of the accused of espionage, especially (sources, informants) of the intelligence services of the mentioned countries? And what will be Iran's national security strategy towards Saudi Arabia and Bahrain? The present article, using an analytical method, a library with a comparative approach, examined the existing laws and found that the legislator in all three countries did not define the crime of espionage but pointed to its examples, no crime was committed in Saudi Arabia It is issued according to Islamic Sharia law, and it is possible for a judge to interfere in the sentencing process, but in Bahrain, the crime of security has been criminalized, and the main punishment in Bahrain is the death penalty.

    Keywords: Bahrain, espionage crime, National Security, Saudi Arabia, Strategic Issues