فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1401)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه عظیمی، نسرین باقری* صفحات 11-29
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجیگر خودهای ممکن در رابطه بین چشم انداز زمان با اضطراب امتحان دانش آموزان بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع مدلیابی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران بود که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند که از میان آن ها 255 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل اضطراب امتحان ساراسون و همکاران (1958)؛ توازن خودهای ممکن زادشیر و همکاران (1399) و سیاهه چشم انداز زمان زیمباردو و بوید (1999) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر ضریب مسیر غیرمستقیم بین چشم اندازهای آینده (01/0>p، 176/0-=β)، حال لذت گرا (01/0>p، 179/0-=β) و گذشته مثبت (01/0>p، 076/0-=β) با اضطراب امتحان منفی و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین چشم انداز گذشته منفی با اضطراب امتحان (01/0>p، 053/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد چشم انداز زمان موجب می شود فرد برای اهداف بلند مدت خود برنامه ریزی کند، این طرح ریزی موجب افزایش تفکر امیدوارانه، داشتن منابع مقابله ای کافی و کارآمد برای تفکر هدفمند و آشنایی با مسیرهای لازم برای رسیدن به اهداف، می شود که در نهایت موجب شده دانش آموز اضطراب امتحان را تجربه نکند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، چشم انداز زمان، خود ممکن
  • سعید صادقی*، سجاد ایوبی، سیندخت سرلک صفحات 31-46
    هدف
    آینده نگری مجموعه ای از توانایی های شناختی است. که شامل پیش بینی حالت های ممکن آینده و نیازهای خود است. این مهارت برای برنامه ریزی، غلبه بر موانع و رسیدن به موفقیت به افراد کمک می کند. یکی از جدیدترین ابزارهای سنجش توانایی تفکر آینده نگر در کودکان، مقیاس تفکر آینده نگر کودکان (مازاچووسکای و مهی، 2020) است که ویژگی های روان سنجی آن برای استفاده در جمعیت کودکان ایرانی مورد مطالعه قرار نگرفته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی و مقطعی بود. تعداد 200 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی (139 پسر و 61 دختر) که در سال تحصیلی 1399- 1400 مشغول به تحصیل بودند، به شیوه در دسترس انتخاب شدند و مقیاس مورد نظر به همراه چک لیست جمعیت شناختی به شیوه برخط در اختیار والدینشان قرار گرفت. برای بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس تفکر آینده نگر کودکان از تحلیل عاملی تاییدی، بررسی همسانی درونی خرده مقیاس ها، روش دونیمه کردن گاتمن و ضریب آلفای کرونباخ با کمک نرم افزارهای تحلیل آماری LISREL8.8 و SPSS24 استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل محتوای مقیاس تفکر آینده نگر کودکان نشان داد که مدل پنج عاملی مقیاس برازشی متوسط و روایی سازه مطلوبی دارد. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ و دونیمه کردن گاتمن برای نمره کل مقیاس به ترتیب 89/0 و 85/0 بود که نشانگر پایایی مناسب این مقیاس است.
    نتیجه گیری
    از یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که مقیاس تفکر آینده نگر کودکان روایی و پایایی مطلوبی در جمعیت ایرانی دارد و پژوهشگران حاضر کاربست نسخه فارسی مقیاس تفکر آینده نگر کودکان را برای بررسی توانایی های شناختی مرتبط با آینده نگری کودکان ایرانی مناسب می دانند.
    کلیدواژگان: تفکر آینده نگر، شناخت، کودکان
  • نرگس کریمی، فریدون یاریاری*، مهناز شاهقلیان صفحات 47-70
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه اختلال استرس پس از سانحه با علایم کندی زمان شناختی در افراد با علایم نقص توجه-بیش فعالی با تاکید بر نقش تعدیل کننده ای تجربه کودک آزاری و نقش واسطه ای اجتناب تجربه ای صورت گرفت.

    روش

    در این پژوهش همبستگی، جامعه آماری شامل 312 نفر از مبتلایان به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در دامنه سنی 18 تا 60 سال و در شهر اصفهان بود که در مقیاس درجه بندی ADHD بزرگسالان بارکلی (BAARS) دارای نمرات 1+=Z بودند. سپس به منظور سنجش نقش تعدیل کنندگی کودک آزاری، آزمودنی ها در دو گروه مجزا (Z<0 شامل افرادی که تشخیص کودک آزاری نگرفتند و Z>0 شامل افرادی که تشخیص کودک آزاری گرفتند) قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کودک آزاری رابطه اختلال استرس پس از سانحه با علایم کندی زمان شناختی را تعدیل می کند (97/1=t، 05/0>P) و اجتناب تجربه ای این رابطه را میانجی نمی کند (ضریب استاندارد اثر غیرمستقیم در گروه کودک آزاری برابر با 17/0 (466/0=P)، و در گروه عدم کودک آزاری برابر با 12/0 (411/0=P)).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، کودک آزاری رابطه اختلال استرس پس از سانحه با کندی زمان شناختی را تحت تاثیر قرار می دهد و ازاین رو در بروز علایم کندی زمان شناختی می تواند نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، کندی زمان شناختی، کودک آزاری
  • ولی الله فرزاد*، سعیده پیرحسینلو، منصوره شهریاری احمدی صفحات 71-92
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون روان سنجی نسخه کوتاه پرسشنامه اهداف پیشرفت معلمان در کار (TAGWQ، پاپایانو و چریستودولیس، 2007) در گروهی از معلمان ایرانی انجام شد.

    روش

    در مطالعه همبستگی حاضر، 360 معلم (200 زن و 160 مرد) به نسخه کوتاه پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان در کار، سیاهه هیجان معلم (TEI، چن، 2016) و مقیاس بهزیستی عاطفی وابسته به شغل (JAWS، وتکاتویک، فاکس، اسچکتر و کیلووی، 2000) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی نسخه کوتاه پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان در کار از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی پرسشنامه از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه نسخه کوتاه پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان در کار، ضرایب همبستگی بین وجوه این پرسشنامه با ابعاد مختلف هیجانات معلم و بهزیستی عاطفی وابسته به شغل، گزارش شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل تاییدی نشان داد که نسخه سه عاملی پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان شامل جهت گیری های هدفی تسلطی، عملکردی و اجتنابی با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج مربوط به همبستگی بین جهت گیری های هدفی با هیجانات معلم و بهزیستی عاطفی، از روایی همزمان نسخه کوتاه پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان در کار، به طور تجربی حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی هدف های پیشرفت تسلطی، عملکردی و اجتنابی به ترتیب برابر با 80/0، 79/0 و 78/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه کوتاه پرسشنامه هدف های پیشرفت معلمان برای سنجش سازه انگیزشی جهت گیری های هدفی در معلمان ایرانی، ابزاری روا و پایا بود.

    کلیدواژگان: جهت گیری های هدف پیشرفت، تحول حرفه ای معلمان، تحلیل عاملی تاییدی
  • داود قادری، مینا مجتبایی*، محمد حاتمی صفحات 93-112
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ساخت و رواسازی مقیاس نیازهای هیجانی اولیه مبتنی بر نظریه طرحواره درمانی یانگ بود.

    روش

    این پژوهش با روش ترکیبی کیفی-کمی انجام شد. مرحله اول (کیفی) با روش مثلث سازی داده ها انجام شد. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه، متون موجود، دریافت نظر متخصصان جمع آوری شد و با استفاده از روش نظریه زمینه ای مراحل کدگذاری، مقوله بندی، پیگیری تا حد اشباع را طی کرد. در مرحله دوم (کمی) جامعه آماری دانشجویان منتخب تهران در سال 1399 بود، از میان دانشگاه های آزاد اسلامی تهران از 5 منطقه ی شهر تهران دانشگاه ها انتخاب شدند و 15دانشکده به صورت تصادفی جهت سنجش پرسشنامه ها انتخاب و پرسشنامه ها بر روی 376 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف و هر دو جنس اجرا گردیدند. از روش تحلیل عاملی تاییدی و برآورد بیشینه احتمال (ML) برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    شش نیاز و گویه های مربوط به آنها استخراج شدند، تحلیل بارهای عاملی استاندارد شده همه مولفه ها بر عامل کلی ، ضریب آلفای کرونباخ همه نیازهای اولیه بزرگتر از 7/0 بود. همه ی نیازهای هیجانی اولیه پرسشنامه محقق ساخته به صورت مثبت و در سطح معناداری 01/0 با حوزه های پنج گانه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ همبسته بودند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها توان گویه ها در سنجش مولفه های شش گانه نیازهای اولیه تایید شد و گویه های هر یک از نیازها از همسانی درونی مطلوب برخوردار بود، همچنین مقیاس نیازهای اولیه از روایی همگرا برخوردار بود.

    کلیدواژگان: رواسازی، ساخت، طرحواره درمانی، نیازهای هیجانی اولیه
  • ریحانه مشهدی، علی عرب*، حسین جناآبادی صفحات 113-134
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مثبت نگری گروهی بر کفایت اجتماعی و تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان دختر صورت گرفت.

    روش

    روش تحقیق شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم دبیرستان های دولتی و نمونه دولتی شهر زاهدان بود از میان آن ها 45 نفر به مطالعه وارد شدند بودند، که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مقیاس کفایت اجتماعی فلنر و همکاران (1990) و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) استفاده شد. گروه آزمایش آموزش مثبت نگری در طی 8 هفته متوالی در دو ماه دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد، داده ها توسط نرم افزار اس پی اس اس از طریق آزمون اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شده اند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که آموزش مثبت نگری گروهی در کفایت اجتماعی و تاب آوری تحصیلی تاثیر معنی داری داشته اند، و میانگین نمره مهارت های شناختی و آمایه های انگیزشی گروه آزمایشی مثبت نگر تفاوت معناداری (05/0>p) گزارش شده است و همچنین مداخله مثبت نگر در افزایش نمره کلی تاب آوری تحصیلی و خرده مقیاس های مهارت های ارتباطی، جهت گیری آینده و مسئله محوری اثربخشی موثری داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش مثبت نگری گروهی در کفایت اجتماعی و تاب آوری نوجوانان دختر و کارآمدی تحصیلی آنها تاثیر چشمگیری می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری گروهی، کفایت اجتماعی، تاب آوری تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • نرگس یگانه* صفحات 135-159
    هدف

    لذت بردن از درد و رنج دیگران می تواند به شکل هیجان شادنفرود در اغلب افراد رخ دهد و یا به شکل پایدارتر و عمیق تری در قالب صفت شخصیتی دگرآزاری در بعضی نمایان شود. مطالعه حاضر بررسی روابط ساختاری صفات پنجگانه شخصیتی با دگرآزاری به واسطه گذر از هیجان شادنفرود بود.

    روش

    تعداد 364 نفر از جامعه 24000 نفری دانشجویان دانشگاه تبریز (169 مرد و 167 زن) در سال 1399 با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آن ها به پرسشنامه های میلونIII،NEO-FFI  و پرسشنامه سناریویی شادنفرود پاسخ دادند. داده ها با نرم افزارهای  SPSS-24و Amos تحلیل شدند.

    یافته ها

    ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل اندازه گیری شده برازش دارد.

    نتیجه گیری

    عامل دلپذیری از میان پنج عامل بزرگ شخصیت با میانجی گری شادنفرود بر روی نشانه های شخصیت دگرآزاری اثر معنی داری دارد. یافته ها در کنار حمایت از مدل فرضی برای نشانه های شخصیت دگرآزار، چهارچوب مناسبی برای سبب شناسی این اختلال شخصیت ارایه می دهد. وجه اشتراک سه عامل مدل حاضر، عنصر اجتماعی بودن آن هاست. دلپذیری را می توان اجتماعی ترین عامل شخصیت دانست که بر شادنفرود به عنوان هیجانی اجتماعی و شخصیت دگرآزاری به عنوان تیپ شخصیتی متکی به حضور دیگران، اثرگذار است. یعنی افراد با دلپذیری بالاتر، به دلیل همدلی بیشتر، احتمال کمتری برای تجربه لذت بردن از درد و رنج دیگران خواهند داشت. نتایج حاصل، در درک رفتارهای اجتماعی، خاصه در موقعیت هایی که انتظار همدلی می رود اما رفتارهایی حاکی از دگرآزاری یا لذت بردن از درد و رنج دیگران بروز می کند کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: شادنفرود، شخصیت دگرآزار، پنج عامل بزرگ شخصیت، دانشجویان، همدلی
  • هوشنگ گراوند* صفحات 161-181
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای طرح واره های ناسازگار اولیه در رابطه میان سبک های دلبستگی و اضطراب کرونا صورت گرفت.

    روش

    طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی از طریق الگویابی مدل معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهشی شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 400-1399 بودند که برای انتخاب گروه نمونه آماری به تعداد قابل کفایت برای آزمون مدل با توجه به نظر کلاین (2015) در ازای هر متغیر 20 نفر نمونه در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری با توجه به جدی شدن خطر کرونا به صورت غیراحتمالی و پرسشنامه آنلاین بود. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا ویروس (CDAS)، پرسشنامه طرح واره های ناسازگار یانگ فرم کوتاه (YSQ-SF) و مقیاس دلبستگی بزرگسالان (AAS) استفاده شد. برای انجام تحلیل آماری از نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با توجه به شاخص های نیکویی برازش، مدل تدوین شده از برازش مطلوبی برخوردار است (08/0=RMSEA، 90/0=GFI، 91/0=AGFI). سبک دلبستگی اجتنابی (23/0= β) و طرح واره های ناسازگار (78/0= β) اثر مستقیم و معناداری بر اضطراب کرونا دارند. همچنین نتایج غیرمستقیم مسیرها نشان داد که دلبستگی ایمن با واسطه گری طرح واره های ناسازگار می تواند از میزان اضطراب کرونا بکاهد؛ اما سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با واسطه گری طرح واره های ناسازگار می توانند بر اضطراب کرونای دانشجویان بیفزایند.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد با افزایش سبک دلبستگی اجتنابی میزان اضطراب کرونا کاهش یافت و طرح واره های ناسازگار در رابطه بین سبک های دلبستگی با اضطراب کرونا نقش واسطه ای داشت و موجب افزایش این اثر شد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، طرح واره های ناسازگار اولیه، اضطراب کرونا
  • راضیه نیک فلاح، ارسلان برکت* صفحات 183-202
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای اجتناب تجربی و دشواری های تنظیم هیجان در رابطه بین سازوکارهای دفاعی با افکار خودکشی نوجوانان بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام نوجوانان شهر کرج در پاییز سال 1398 بود که از میان آن ها به روش نمونه گیری در دسترس از مناطق آموزشی 3 و 7، 270 نوجوان 15 تا 18 سال (125 پسر و 143 دختر) انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازوکارهای دفاعی-40 آندروز و همکاران (1993) (DSQ-40)؛ پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر (2004) (ERDS)؛ پرسشنامه اجتناب تجربی چندبعدی گراتز و همکاران (2011) (MEAQ) و مقیاس شناخت های خودکشی رود و همکاران (2010) (SCS) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر رابطه مستقیم رابطه مستقیم سازوکارهای پخته (348/0-=β، 001/0=P) و ناپخته (440/0-=β، 001/0=P) با افکار خودکشی معنادار بود. رابطه مستقیم اجتناب تجربی با افکار خودکشی معنادار بود (224/0-=β، 001/0=P). رابطه مستقیم دشواری تنظیم هیجان با افکار خودکشی معنادار بود (439/0=β، 001/0=P). رابطه غیرمستقیم سازوکارهای دفاعی پخته با افکار خودکشی معنادار بود (295/0-=β، 001/0=P). رابطه غیرمستقیم سازوکارهای دفاعی ناپخته با افکار خودکشی معنادار بود (314/0=β، 001/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود در درمان نوجوانان خودکشی گرا سازوکارهای دفاعی، اجتناب تجربی و راهبردهای تنظیم هیجان در آنها مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، افکار خودکشی، تنظیم هیجان، سازوکارهای دفاعی و نوجوانان
  • مریم فاتحی زاده*، موسی چوپانی، فرامرز اسنجرانی، آلبرتو ماریو دی، کاسترو کوریا صفحات 203-228
    هدف

    هدف پژوهش واکاوی بحران های وجودی در مردان بی وفا و بررسی اثربخشی مشاوره بومی مبتنی بر آن بر گرایش به خیانت زناشویی بود.

    روش

    روش پژوهش، ترکیبی از نوع اکتشافی و شامل دو مرحله کیفی و کمی بود. در مرحله کیفی از روش پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. در این مرحله 18 نفر از مردان خیانت کرده شهرستان شاهین دژ با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش کلایزی تحلیل گردید. این تحلیل منجر به شناسایی شش مضمون (درنگ گریزی، سرنوشت ناپذیری، کشمکش با تنهایی وجودی، عشق توخالی و میل محور، استحاله مرضی ارزش ها و پوچی گریزی) شد. سپس مبتنی بر این بحران ها، مدل اولیه ی مشاوره طراحی شد. جهت ارزیابی روایی نظری الگو، از روش تطبیق الگو بهره گرفته شد. جهت تایید روایی صوری و محتوایی، الگو در اختیار 12 متخصص قرار گرفت و پس از تایید، در قالب 12 جلسه نهایی شد. در مرحله کمی از روش مورد منفرد استفاده شد. در مرحله کمی، سه مشارکت کننده به صورت هدفمند از بین مردان خیانت کرده انتخاب شدند. الگو در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه گرایش به خیانت (ATIS) استفاده شد و داده ها از طریق تحلیل دیداری، معنی داری آماری و بالینی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگو نقش معناداری بر کاهش گرایش به خیانت زناشویی دارد (P<0/01).

    نتیجه گیری

    درمانگران می توانند از این الگو، جهت کاهش گرایش به خیانت در فرد یا زوج درگیر در خیانت زناشویی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بحران وجودی، خیانت زناشویی، روش ترکیبی، مشاوره بومی وجودی
|
  • Somaye Azimi, Nasrin Bagheri * Pages 11-29
    Aim
    This study aimed to determine the mediating role of the possible selves in the relationship between time perspective and students' test anxiety.
    Method
    The research method was descriptive structural equation modeling and the statistical population of the present study included all high school students in Tehran who were studying in the academic year of 2019-2020, among them, 255 students were selected by convenience sampling method. Research tools include the Test Anxiety Scale by Sarason et al. (1958); the Possible Selves’ Questionnaire by Zadshir et al. (2020) and the Time Perspective Inventory by Zimbardo and Boyd (1999). Structural equation modeling was used to analyze the data.
    Results
    In the present study, the indirect path coefficient between future (p<0.01, β=-0.176), hedonistic present (p<0.01, β=-0.179), and positive past (p<0.01, β=-0.076) time perspectives with test anxiety were negative, and significant at the level of 0.01. The indirect path coefficient between negative past perspective with test anxiety (p<0.01, β=0.053) was positive and significant at the level of 0.01.
    Conclusion
    It seems that the time perspective causes a person to plan for his long-term goals, this planning increases hopeful thinking, having enough and effective coping resources for purposeful thinking and familiarity with the necessary paths to meet the goals, which ultimately causes the student not to experience test anxiety.
    Keywords: possible selves, test anxiety, Time perspective
  • Saeid Sadeghi *, Sajad Ayoubi, Sindokht Sarlak Pages 31-46
    Aim
    Prospection is a set of cognitive abilities that includes predicting possible future states and needs. This skill helps people to plan, overcome obstacles and achieve success. One of the novel tools for measuring the ability of future-oriented thinking in children is the Children’s Future Thinking Questionnaire (Mazachowsky & Mahy, 2020), the psychometric properties of which have not been studied for use in the Iranian child population.
    Method
    This was a descriptive and cross-sectional study of a convenience sample of elementary school students (139 boys and 61 girls) who were studying in the academic year 1399-1400 and the questionnaire along with the demographic checklist was provided to their parents online. Confirmatory factor analysis, internal consistency of subscales, Guttman split-half, and Cronbach's alpha coefficient were used to evaluate the psychometric properties of Children’s Future Thinking Questionnaire (CFTQ) using LISREL8.8 and SPSS24 statistical analysis software.
    Results
    The content analysis of the CFTQ showed that the five-factor model has a moderate fit scale and validity construct. Also, Cronbach's alpha values and, Guttman split-half for the total score of the questionnaire were 0.89 and 0.85, respectively, which indicates the appropriate reliability of this questionnaire.
    Conclusion
    It can be concluded that the CFTQ has good validity and reliability in the Iranian population and the present researchers recommend Persian version of the CFTQ to assess cognitive abilities related to future-oriented in Iranian children.
    Keywords: Children, cognition, Future-oriented thinking
  • Narges Karimi, Fereadoun Yaryari *, Mahnaz Shahgholian Pages 47-70
    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between post-traumatic stress disorder and Sluggish cognitive tempo in individuals with ADHD Symptoms with emphasis on the moderating role of child abuse and the mediating role of experiential avoidance.

    Method

    In this correlational study, the statistical population included 312 patients with ADHD in the age range of 18 to 60 years-old in Isfahan who had Barkley Adult ADHD rating scale (BAARS) of Z=+1 scores. Then, in order to assess the moderating role of child abuse, the subjects were divided into two separate groups (Z <0 including those who were not diagnosed with child abuse and Z> 0 including those who were diagnosed with child abuse).

    Results

    The results showed that child abuse modulates the relationship between post-traumatic stress disorder and Sluggish cognitive tempo (t = 1.97, P <0.05) and experience avoidance does not mediate this relationship (The standard coefficient of indirect effect in the group who experienced child abuse is equal to 0.17 (P = 0.466), and in the group without that experience is equal to 0.12 (P = 0.411)).

    Conclusion

    According to the research findings, child abuse affects the relationship between post-traumatic stress disorder and Sluggish cognitive tempo and therefore can play a role in the development of Sluggish cognitive tempo.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Child Abuse, Experimental avoidance, Post Traumatic Stress Disorder, Sluggish cognitive tempo
  • Valiolah Farzad *, Saeideh Pirhosinloo, Mansureh Shahriari Ahmadi Pages 71-92
    Aim

    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Teachers’ Achievement Goals in Work Questionnaire (TAGWQ, Papaioannou & Christodoulidis, 2007) among Iranian male and female teachers.

    Method

    In this correlational study, 360 teachers (200 female and 160 male) completed the Teachers’ Achievement Goals in Work Questionnaire,  and the Teacher Emotion Inventory (TEM, Chen, 2016) and the Job-Related Affective Well-Being Scale (JAWS, Van Katwyk, P. T., Fox, S., Specter, P. E., & Kelloway, 2000). The confirmatory factor analysis method and internal consistency were used to determine the TAGWQ's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the construct validity of the TAGWQ, correlations between different dimensions of TAGWQ with scales of teacher emotions and career well-being was calculated.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis based on AMOS software showed that 3-factor structure of the mastery goal orientation, performance goal orientation and avoidance goal orientation in the Iranian sample had good fit with the data. Correlational analyses between different dimensions of TAGWQ with scales of teacher emotions and career well-being provided initial evidence for the TAGWQ construct validity. Internal consistency for the mastery goal orientation, performance goal orientation and avoidance goal orientation subscales was 0/80, 0/79 & 0/78 respectively.

    Conclusion

    In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the TAGWQ as an instrument for measuring motivational construct of goal orientations among Iranian male and female teachers.

    Keywords: Achievement goal orientation, Teachers’ Professional Development, Confirmatory Factor Analysis
  • Davoud Ghaderi, Mina Mojtabai *, Mohamad Hatami Pages 93-112
    Aim

    The aim of the present study was to construct and validate the scale of early emotional needs based on Yang theory of schema therapy.

    Method

    This research was conducted by a combined qualitative-quantitative method. The first (qualitative) step was performed by data triangulation method. The required data were collected through interviews, available texts, receiving expert opinions, and through the method of grounded theory, the steps of coding, categorization, follow-up to saturation. In the second (quantitative) stage, the statistical population of Tehran students was selected in 1399. Among the Islamic Azad universities of Tehran, universities were selected from 5 districts of Tehran and 15 faculties were randomly selected to assess the questionnaires and the questionnaires were administered to 376 students of different levels and both sexes. Confirmatory factor analysis and maximum likelihood estimation (ML) methods were used to analyze the data.

    Results

    Six needs and their related items were extracted. Analysis of standardized factor loads of all components on the total factor, Cronbach's alpha coefficient of all early needs was greater than 0.7. All the needs of the researcher-made questionnaire were positively and at a significance level of 0.01 correlated with the five domains of Young's early maladaptive schemas.

    Conclusion

    Based on the findings, the ability of items to measure the six components of early needs was confirmed and the items of each need had the desired internal consistency, and the needs scale had convergent validity.

    Keywords: Validation, construction, Schema Therapy, early emotional needs
  • Reihaneh Mashhadi, Ali Arab *, Hosein Jenaabadi Pages 113-134
    Aim

    This study aimed to compared the effectiveness of group positivity training on social adequacy and academic resilience in female students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design and one-month follow-up with the control group. The statistical population included all female high school students in public high schools and the public sample in Zahedan. 45 of them were enrolled in the study. They were selected through multi-stage random cluster sampling and divided into experimental and control groups. 15 people each) were replaced. Flanner et al.'s (1990) Social Adequacy Scale and the Samuels (2004) Academic Equality Questionnaire were used to collect data. The experimental group received positivity training for 8 consecutive weeks in two months and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by SPSS software through repeated measures test.

    Results

    The results of analysis of variance of repeated measures showed that group positivity training had a significant effect on social adequacy and academic resilience, and the mean score of cognitive skills and motivational motivations of the positive experimental group were significantly different (p<0.05) has been reported and also positive intervention has been effective in increasing the overall score of academic resilience and subscales of communication skills, future orientation and problem orientation.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that group positivity training can have a significant effect on social adequacy and resilience of female adolescents and their academic effectiveness.

    Keywords: Training group positivity, social adequacy, academic resilience, girl students
  • Narges Yeganeh * Pages 135-159
    Aim

    Enjoying the suffering of others can occur in the form of a Schadenfreude in most people, or it can manifest itself in a more stable form: Sadistic personality traits. This study was about the structural relationships between the Big Five and Sadism through the role of Schadenfreude.

    Method

    364 people from the 24,000-student population of Tabriz University (169 males and 167 females) in 2020 were selected by available sampling. They answered the Milon III, NEO-FFI, and Schadenfreude Scenario Questionnaire. Data were analyzed using SPSS-24 and Amos.

    Results

    Evaluation of the hypothetical research model using fit indices showed that the measured model fits.

    Conclusion

    Agreeableness among the Big Five mediated by Schadenfreude has a significant effect on the symptoms of Sadism. The findings, along with supporting the hypothetical model for the symptoms of Sadistic personality traits, provide a suitable framework for the etiology of this personality disorder. The common denominator of the three factors of the present model is their social element. Agreeableness can be considered as the most social factor of Big Five that affects Schadenfreude as a social emotion and Sadism as a personality type based on the presence of others. That means people with higher Agreeableness are less likely to experience enjoying others suffering because of greater empathy. The results are useful in understanding social behaviors, especially in situations where empathy is expected but behaviors that indicate sadism or enjoyment of the suffering of others occur.

    Keywords: Schadenfreude, Sadistic personality disorder, Big Five Factors, Sadism, empathy, students
  • Houshang Garavand * Pages 161-181
    Aim

    This study aimed to investigate the mediatory role of the early maladaptive schemas in relationship attachment styles and corona anxiety.

    Method

    The study design was descriptive-correlational through structural equation modeling. The statistical population included all Undergraduate students Poldokhtar Higher Education Center in the academic year 2020-2021, who were selected to a statistical sample group with a sufficient number to test the model according to Klein (2015) for each variable 20 Samples were considered. The sampling method was non-probability and an online questionnaire. The instruments used in the study included the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS), Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF), and Adult Attachment Scale (AAS). SPSS-22 and AMOS-24 software were used for statistical analysis.

    Results

    In regards to the fitness indices, the results of the structural equation modeling indicate that the presented model has an appropriate fitness (RMSEA = 0.08, GFI = 0.90, AGFI = 0.91). Avoidant attachment style (β = 0.23) and maladaptive schemas (β = 0.78) have a direct and significant effect on corona anxiety.  Also indirect pathway results showed that secure attachment style mediated by maladaptive schemas could reduce corona anxiety; but avoidant and ambivalent attachment styles mediated by maladaptive schemas can add to students' corona anxiety.

    Conclusion

    The study showed that with increasing avoidant attachment style, corona anxiety decreased, and maladaptive schemas had a mediating role in the relationship between attachment styles with corona anxiety and increased this effect.

    Keywords: Attachment Styles, Early maladaptive schemas, Corona Anxiety
  • Raziyeh Nikfallah, Arsalan Barekat * Pages 183-202
    Aim

    This study aimed to determine the mediating role of experiential avoidance and emotion regulation difficulties in the relationship between defense mechanisms and adolescent suicidal ideation.

    Method

    The study was descriptive-correlational and the statistical population of this study included all adolescents in Karaj in the fall of 2019, of which 270 adolescents aged 15 to 18 years (125 boys and 143 girls) were selected by available sampling method from educational areas 3 and 7. The study tools were included Defense Style Questionnaire-40 by Andrews et al., (1993) (DSQ-40); Emotion Regulation Difficulty Scale by Gratz & Roemer (2004) (ERDS); Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire by Gámez et al., (2011) (MEAQ) and Suicide Cognitions Scale by Rudd et al. (2010) (SCS). Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Results

    In the present study, the direct relationship between mature (β=-0.348, P=0.001) and immature (β=-0.440, P=0.001) mechanisms with suicidal ideation was significant. The direct relationship between experimental avoidance with suicidal ideation was significant (β=-0.224, P=0.001). The direct relationship between emotion regulation difficulty and suicidal ideation was significant (β=0.439, P=0.001). The indirect relationship between mature defense mechanisms and suicidal ideation was significant (β=-0.295, P=0.001). The indirect relationship between immature defense mechanisms and suicidal ideation was significant (β=0.314, P=0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it is suggested that in the treatment of suicidal adolescents, defense mechanisms, experiential avoidance, and emotion regulation strategies be considered.

    Keywords: Experimental avoidance, Suicidal Ideation, emotion regulation, defense mechanisms, adolescents
  • Maryam Fatehizade *, Mousa Choupani, Faramarz Asanjarani, Alberto Mario De Castro Correa Pages 203-228
    Aim

    the present study aimed to investigate the existential crises of unfaithful men and examine the effectiveness of indigenous counseling based on marital infidelity tendency.

    Method

    the research had a exploratory mixed-method design and included both qualitative and quantitative phases. The interpretive phenomenology method was used in the qualitative phase. Eighteen unfaithful men of Shahindej city, Iran, were selected by purposive sampling and interviewed in the qualitative phase. The data were analyzed by Colaizzi’s method. As a result, six categories (i.e., delay contemplation, existential emptiness avoidance, not accepting fate, pathological value change, sexual and desire-based love, and struggling with existential loneliness). Then, the initial model of counseling was designed based on these crises. The model matching method was used to evaluate the theoretical validity of the model. The model was given to 12 experts to confirm its face and content validity, and after approval, it was finalized in the form of 12 sessions. The single case method was used in the quantitative phase. three unfaithful men were purposively selected in the quantitative phase. The model was implemented in three baselines, intervention, and follow-ups. The data were collected by the Attitudes toward Infidelity Scale (ATIS) and analyzed by visual analysis, statistical and clinical significance.

    Findings

    The results revealed that the model significantly reduced marital infidelity tendency (p<0.01).

    Conclusion

    Therapists can use the model reduce the tendency to infidelity in the individuals or couples engaged in marital infidelity.

    Keywords: Existential Crisis, marital infidelity, mixed method, Indigenous Existential Counseling