فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1400)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد رهبر*، ارسام بابائی صفحات 9-21

    در میان تماشاگران فوتبال، علی‏رغم تفاوت در عوامل اجتماعی نظیر سن، تحصیلات، قومیت و طبقه اجتماعی، نوعی همگرایی زبانی شکل می گیرد. تجلی زبانی این همگرایی، تولید و تکرار شعار است که بسیاری از این شعارها در فرهنگ ایرانی دشواژه محسوب می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر ایجاد همگرایی‏ های کلامی بین تماشاگران و شکل گیری دشواژه ها در ورزشگاه و نیز تاثیر دو متغیر اجتماعی سن و تحصیلات بر ایجاد همگرایی و تولید دشواژه ها از سوی تماشاگران است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه و مصاحبه با 52 تماشاگر در 4 مسابقه در ورزشگاه آزادی جمع آوری شده است. شرکت ‏کنندگان در پژوهش از سنین مختلف و دارای سطوح متفاوت تحصیلی بودند. نتایج پژوهش نشان داد میان متغیر سن و همگرایی زبانی و نیز تولید دشواژه رابطه‏ای معنادار وجود دارد. از سوی دیگر متغیر تحصیلات با همگرایی زبانی رابطه‏ای معنادار دارد اما با تولید دشواژه رابطه ‏ای معنادار را نشان نمی دهد. در نهایت، پژوهش به طبقه بندی 76 شعار بیان‏شده در ورزشگاه براساس ساختار و کارکرد آنها در 7 گروه مختلف می پردازد. نتایج این پژوهش می تواند به زبان شناسان، جامعه شناسان و مدیران ارشد و پژوهشگران حوزه فرهنگ برای شناسایی هرچه بهتر فرهنگ و زبان در ایران و در شبکه های اجتماعی سست یاری رساند.

    کلیدواژگان: همگرایی کلامی، شعارهای جمعی، تابوسازی، همبستگی گروهی، تماشاگران فوتبال، دشواژه، شبکه اجتماعی سست، زبان شناسی اجتماعی
  • فرزانه خدابنده*، سمیرا شریفی صفحات 23-34

    در راستای اهمیت نام و تاثیر آن بر روابط اجتماعی، هدف از پژوهش حاضر بررسی نام رستوران ها برای شناسایی گرایش صاحبان آنها به عوامل نام‏شناختی اجتماعی نظیر هویت های ملی، بین المللی و مذهبی در نام گذاری رستوران ها در دو منطقه از شهر شیراز با وضعیت اجتماعی اقتصادی برخوردار و کمتربرخوردار بوده است. نمونه مورد مطالعه با استفاده از نظرسنجی از 60 صاحب رستوران در دو منطقه از شهر شیراز جمع آوری شده است. برای جمع آوری داده از پرسشنامه طراحی‏ شده در حسین، نوفال و منصور (2015) استفاده شد.  نتایج نشان داد گرایش صاحبان رستوران ها در مناطقی از شهر با موقعیت اجتماعی _ اقتصادی بهتر با گرایش صاحبان رستوران‏ها در مناطق کمتربرخوردار شهر متفاوت بوده است. این گروه بیشتر به نام های خارجی گرایش داشته، معتقد بودند این‏گونه نام ها به جذب درآمد بیشتر و موفقیت تجاری منجر شده، جذاب، منحصربه ‏فرد و آبرومندند. در مقابل، صاحبان رستوران ها در مناطقی از شهر با موقعیت اجتماعی - اقتصادی پایین تر بیشتر به نام های مذهبی گرایش داشته، این نام ها را منحصربه‏فرد و آبرومند می دانستند. نتایج این پژوهش کاربرد های ارزشمندی در حوزه مطالعات نام شناسی اجتماعی برای زبان شناسان، اساتید و دانشجویان به همراه دارد.

    کلیدواژگان: نام شناسی‏ اجتماعی، هویت، نام‏گذاری، نام رستوران ها
  • سهیل دانش زاده*، غلامحسین کریمی دوستان صفحات 35-51

    در این پژوهش می کوشیم با بهره گیری از دستاوردهای زبان شناسی شناختی اجتماعی، دو باور رایج در حوزه مطالعاتی تصریح ترجمه ای را ارزیابی انتقادی کنیم. باورهای دو گانه طرح و نقد شده در این مقاله عبارت اند از: 1) می توان واحدهای زبانی مستقل از بافت را بر اساس میزان صراحت آنها درجه بندی کرد. 2) تصریح نوعی مشخص سازی است. در ارزیابی باور اول با کاربست تحلیل کیفی این نتیجه حاصل شده است که درجه بندی صورت های زبانی بر حسب میزان صراحت آنها، بدون در نظر گرفتن بافت و دانش دایره المعارفی مشترک میان اعضای جامعه امکان پذیر نیست. در نقد باور دوم با تحلیل ثانویه داده هایی که در پژوهش های پیشین نقل شده اند، نشان داده ایم که تصریح معنی، منحصر به عملیات تعبیرگری مشخص سازی نیست و دگرگونی در دیگر عملیات های تعبیرگری نیز منجر به تصریح ترجمه ای می شود؛ دگرگونی هایی که متناسب با زبان-فرهنگ مقصد به کار بسته می شوند. بنابراین، این باورها قابل اتکا به نظر نمی رسند، و غلبه آنها بر پژوهش های حوزه تصریح مانع از بازشناسی دیگر مصداق های بالقوه تصریح و تبیین آنها شده است. نظر به اتکاناپذیری باورها و رویه های پیشگفته، پیشنهاد می شود که پژوهش های حوزه تصریح بدون اتکا به این باورها و با توجه به انگیزه های شناختی-اجتماعی وقوع این تغییر ترجمه ای و تنوع فرایندهای مفهوم سازی دخیل در آن انجام پذیرند

    کلیدواژگان: تصریح، ترجمه، قالب معنایی، معنی دایره المعارفی، بافت، عملیات های تعبیرگری، زبان شناسی اجتماعی
  • عزت الله سپه وند* صفحات 53-63
    در منابع مختلفی با رویکرد غیر‏رده شناختی، بدون توجه دقیق به اجتماع متراکم و متکثر گویشوران غرب کشور، گونه زبانی دوبیتی های باباطاهر، غالبا لری، کردی و لکی دانسته شده است؛ یعنی خانواده ای از زبان های ایرانی غربی، که خود به دو شاخه شمال غربی و جنوب غربی تقسیم شده اند و درباره وجوه اشتراک و افتراق آنها اختلافاتی هست. در این جستار، پس از نگاهی به پیشینه بحث، زبان های مورد مناقشه از منظر رده شناسی تفکیک می شوند و سپس با نگاهی سبک شناسانه به بسامد برخی عناصر یا مولفه های زبانی، از قبیل ساختار کنایی، تمایز افعال و... امکان تعلق دوبیتی های باباطاهر به یکی از این گونه های کهن زبان های ایرانی بررسی می شود. نتایج این بررسی ها قرابت بیشتر این اشعار به زبان لکی را نشان می دهد که از زبان های رایج در میان بخشی از ساکنان استان های همدان، لرستان و کرمانشاه است.
    کلیدواژگان: رده شناسی، باباطاهر، کردی، لری، لکی، زبان شناسی اجتماعی
  • موسی غنچه پور* صفحات 65-78
    پژوهش پیش رو که از نوع مورد-شاهد است به بررسی فرسایش آوایی در گویشوران بزرگسال دوزبانه بلوچی- فارسی به لحاظ زمان آغاز واکداری (زآو) همخوان های [p]، [t] و [k] می پردازد. در این راستا، رفتار زبانی 12 آزمودنی در دو گروه شاهد و یک گروه آزمایشی توصیف و تحلیل شد. هر گروه از آزمودنی ها متشکل از چهار شرکت کننده (دو مرد و دو زن) بود. محرک های پژوهش مشتمل بر 40 واژه اسم دو هجایی پربسامد زبان های فارسی و بلوچی بودند. برای سنجش زآو محرک ها از طریق نرم افزار پرات، گویشوران اسامی را تکرار کردند. تحلیل داده ها نشان داد که زآو همخوان های انسدادی بی واک [p]، [t] و [k] در گویشوران زبان فارسی بیشتر از گویشوران بلوچی بود. همچنین، الگوی یکسان میانگین زآو در گروه های متفاوت ارتباط بین زآو همخوان های انسدادی بی واک و جایگاه تولید آنها را تایید کرد. زبان فارسی فرسایش آوایی زبان بلوچی را در گویشوران دوزبانه بلوچی- فارسی که مهارت پیشرفته ای در زبان فارسی داشتند رقم می زد؛ زآو همخوان های بلوچی را به سوی زآو همخوان های فارسی سوق داده و در آنها همگرایی ایجاد می کرد. افزون بر این، زبان بلوچی نیز با کاهش زآو همخوان های زبان فارسی و با فرسایش آوایی در آن تداخل ایجاد می کرد.
    کلیدواژگان: فرسایش آوایی، زمان آغاز واکداری، زبان فارسی، زبان بلوچی، همگرایی، تداخل، زبانشناسی اجتماعی
  • آزاده شریفی مقدم*، فاطمه طهماسبی صفحات 79-90

    زبان‏شناسی اجتماعی - شناختی شاخه‏ای میان ‏رشته‏ای است که با تلفیق آموزه ‏های دو حوزه تشکیل ‏دهنده آن سعی در توصیف شناختی تنوعات زبان در جامعه دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی و توصیف شناختی استعاره ‏های مفهومی حوزه معنایی مرگ در بافت اجتماعی و کلام عامیانه است. داده‏ها مجموعه‏ای است شامل 332 نمونه زبانی (واژه، عبارت و جمله) که از میان ضرب‏ المثل‏ها، رقعه‏ های ترحیم و سنگ‏ قبرنوشته‏ های حاوی استعاره مفهومی حوزه معنایی مرگ انتخاب شده و سپس به ‏لحاظ شیوه مفهوم ‏سازی و نیز حوزه ‏های مبدا به ‏کاررفته مورد بررسی قرار گرفته است. داده‏ ها نشان می‏دهند که مفهوم ‏سازی مرگ عمدتا با مفاهیم جان بخشی، جهت، فاصله، هستی، تخریب و اسارت صورت می‏گیرد. در میان حوزه ‏های مفهومی یادشده، مفاهیم جان بخشی و تخریب نگاهی واحد و بدبینانه به مرگ را نشان می‏دهند، درحالی که در سایر حوزه‏ های مبدا هر دو طیف معنایی (مثبت و منفی) به ‏کار می‏رود، که بیانگر ماهیت دوگانه مرگ در اذهان عامه مردم است. در استعاره ‏های جان بخشی هر دو عامل کنش‏گر و کنش‏پذیر از مفهوم اولیه خود دور شده، با حوزه ‏های مبدا مختلف مفهوم ‏سازی می شوند. به علاوه، رقعه‏ های ترحیم در مقایسه با سنگ قبرنوشته‏ ها نگاهی خوش بینانه‏تر و عرفانی‏تر به مقوله مرگ دارند. یافته‏های این پژوهش دوگانگی ها و ابعاد مثبت و منفی نگرش حاکم بر مقوله مرگ را در بین عامه مردم نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، فرهنگ شفاهی عامیانه، زبان شناسی اجتماعی - شناختی، حوزه معنایی مرگ
  • مرتضی دستلان*، مهشید ده بزرگی، بهزاد مریدی، محسن امامی صفحات 91-104
    اخبار جعلی ورزشی که در شبکه های اجتماعی پخش می شوند برای ورزشکاران، باشگاه های ورزشی، ورزش دوستان و... ناخوشایند هستند، پس تشخیص اخبار جعلی و غیرجعلی امری مهم و کاربردی است. این پژوهش، در چارچوب زبان شناسی رایانه ای انجام گرفته است. پیکره ی زبانی این تحقیق بر اساس بارگیری اخبار ورزشی از تارنمای ایسنا و برنامه اینستاگرام بوده است؛ بدین صورت که اخبار ورزشی از تارنمای ایسنا در یک محدوده زمانی بارگیری شده است و سپس در چند صفحه برنامه اینستاگرام، اخبار ورزشی بارگیری شده و از لحاظ جعلی بودن یا غیرجعلی بودن با هم مقایسه شده اند. برای شناسایی اخبار جعلی از غیرجعلی از روش ان-گرم و روش حافظه طولانی کوتاه-مدت (ال اس تی ام) استفاده شده است. روش پیشنهاد شده در این مقاله روی چهار دیتاست معتبر و موجود پیاده سازی شده و با شش روش پیشین مقایسه شده است. دقت این روش نسبت به دیگر روش ها قابل قبول می باشد و نتایج به دست آمده، بیانگر این است که برای شناسایی اخبار جعلی، در میان خبرهای منتشر شده در اینستاگرام، این روش، مناسب می باشد و دقت کافی را دارد.
    کلیدواژگان: اخبار جعلی، زبان شناسی رایانه ای، ان-گرم، ال اس تی ام، الگوریتم متن کاوی، زبان فارسی، زبان شناسی اجتماعی
|
  • Behzad Rahbar *, Arsam Babaei Pages 9-21

    Despite differences in social factors such as age, education, ethnicity, and social status, a kind of linguistic convergence is formed among football spectators. The linguistic manifestation of this convergence is the production and repetition of slogans. Many of these slogans are considered taboo in Iranian culture. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the verbal convergence between spectators and the formation of taboos in the stadium and also the effect of age and education on the convergence and use of taboos. The research data were collected through questionnaires and interviews with 52 spectators in 4 matches in Azadi Stadium. The participants were of different ages and had different levels of education. The results show that there is a significant relationship between age and linguistic convergence and taboo production. Education has a significant relationship with linguistic convergence, but it does not show a significant relationship with the use of taboos. Finally, the research classifies the 76 slogans expressed in the stadium, based on their structure and function in 7 different groups. The results of this study can help linguists, sociologists, senior managers, and researchers to better identify culture and language in Iran and in weak social networks.

    Keywords: collective slogans, Football Spectators, group solidarity, Taboo, Taboo Word Formation, verbal convergence, Loose Social Network, sociolinguistics
  • Farzaneh Khodabandeh *, Samira Sharifi Pages 23-34

    In accordance with the prominence of names and their influence on social relations, this study intended to investigate restauranteurs' attitudes on socio-onomastic factors (national, international, and religious identities) and restaurants' names in two areas of high and low socioeconomic status in Shiraz. The target population in this study was 60 restaurant owners from two different districts of Shiraz city. In order to assess the target population, a questionnaire adapted from Hussein, Nofal, and Mansour’s (2015) study was applied in this research. The results revealed significant differences in the attitudes of the restaurant owners in the area of high socioeconomic status compared with the area of low socioeconomic status in that they were more optimistic toward the choice of foreign names in bringing positive commercial outcomes, and being more interesting, unique and prestigious. Contrarily, significant differences of restauranteurs in the area of low socioeconomic status demonstrated more inclination and positive attitude toward using religious names as being more unique and prestigious. The results of this research valuable insights for experts in the field of linguistic, EFL researchers and students.

    Keywords: sociolinguistics, identity, naming, Restaurants’ Names
  • Soheil Daneshzadeh *, GholamHossein Karimi Doostan Pages 35-51

    In this research we critically evaluate two fundamental beliefs in explicitation studies. Our point of departure will be social cognitive linguisticss. These beliefs are as follows: 1) Degrees of explicitness are determined on the basis of linguistic forms. 2) Explicitation is by definition specification. Through evaluating the first beliefs, we argue that degrees of explicitness cannot always be attributed to linguistic forms and other variables such as shared encyclopedic knowledge and contexts should be taken into account. Through evaluating the second beliefs we apply secondary analysis to four examples which have been taken form two previous researches, and demonstrate that it is not the process of specification that has caused explicitation in those cases and consequently explicitation cannot be reduced to this one construal operation. So these beliefs not only are unreliable, but also-being widespread- they have almost made it impossible for researchers to search for and sufficiently explain many potential instances of explicitation.  In light of these findings we propose that explicitation researchers should take into account the socio-cognitive motivations for this type of translational shift, and explicitation and explicitation mechanisms should be defined in terms of various conceptualization processes that take place in the process of explicitation.

    Keywords: Explicitation, translation, Semantic frame, Encyclopedic meaning, Context, Construal operations, sociolinguistics
  • Ezatollah Sepahvand * Pages 53-63
    In non_ typological approaches in various sources, the language used in used in Bābātāhers' quatrains has often been considered to be Lori, Kurdish and Laki. This is without paying close attention to the both dense and plural community of speakers in western Iran. Those afore-mentioned languages belong to Western Iranian languages which are themselves divided into North-western and South-western branches about whose similarities and differences there are controversies. In this article, after reviewing the literature and stating the problem, the above-mentioned languages are studied based on a typological and differentiated approach We have also tried to study the possibility of these Quatrains belonging to one of these ancient Iranian languages. This has been done with a stylistic view on the frequency of some linguistic elements such as ergative structures and verbal differentiations. Results revealed the affinity these poems show with Laki, the language spoken amongst the natives of Hamedān and Lorestan both in the present and past.
    Keywords: Typology, Language, Bābātāher, Kurdish, lori, Laki, sociolinguistics
  • Mousa Ghonchepour * Pages 65-78
    This case-control study investigates the language attrition of adult Balochi- Persian bilinguals concerning voice onset time (VOT) of [p, t, k] consonants. In this regard, the language behavior of 12 participants who participated in this study as one experimental and two control groups was analyzed. Each group of participants consisted of four subjects (two men and two women). The stimuli included 40 frequent disyllabic nouns of Persian and Balochi. The subjects were asked to repeat the nouns to measure the VOT of stop consonants through Praat. The data analysis showed that the VOT of voiceless stop consonants [p, t, k] in Persian and Balochi speakers was different from each other. The same patterns of VOT in different groups indicated the relationship between VOT of voiceless stop consonants and their place of articulation. Moreover, Persian and Balochi have a reciprocal relationship concerning the phonological attrition of voiceless stop consonants. Persian causes the phonological attrition of Balochi in advanced adult Balochi- Persian bilingual speakers living in Balochi context, makes the VOT of Balochi consonants close to the VOT of Persian consonants and triggers them to be converged. Moreover, Balochi decreases the VOT of Persian consonants and makes interference and attrition in Persian.
    Keywords: Phonetic attrition, voice onset time, Persian, Balochi, convergence, interference, sociolinguistics
  • Azadeh Sharifi Moghadam *, Fatemeh Tahmasbi Pages 79-90

    Cognitive Sociolinguistics is an interdisciplinary subfield of linguistics that tries to cognitively describe language varieties in society by means of teachings of its two constituent disciplines. The purpose of this article is to describe the conceptual metaphors of death in folk language within social context. The data were collected from a set of proverbs, funeral and tombstone inscriptions which were then analyzed in terms of conceptualizing death as well as the source domains used for conceptualization. The most frequent types of source domains were personification, direction, distance, existence, destruction and captivity. Among the conceptual domains mentioned, personification and destruction show a unified pessimistic view towards death, while in other source domains both positive and negative meanings were used. It shows the dual nature of death in the mind of Iranians. In personification, both the agent and the patient depart from their basic meaning and are conceptualized by different concepts. Moreover, funeral inscriptions show more optimistic and mystical views than tombstone inscriptions. The findings of this study show the dichotomies as well as the positive and negative attitudes towards death among the language users.

    Keywords: conceptual metaphors, Folklore, Cognitive Sociolinguistics, Semantic domain of death
  • Morteza Dastlan *, Mahshid Dehbozorgi, Behzad Moridi, Mohsen Emami Pages 91-104
    The distribution of fake sport news is not based on the satisfaction of sport men, sport clubs and sport fans. Correspondingly, the identification of fake news is important and practical. This research has been done in the framework of computational linguistics. The linguistic data are based on a corpus of sports news from ISNA website and Instagram program. In this way, sports news is downloaded from the ISNA website in a period of time, and then in a few pages of the Instagram program, sports news is downloaded and compared in terms of being fake or not. The N-gram method and long and short term memory (LSTM) method have been used to identify fake news from non-fake ones. The method proposed in this paper has been implemented on four valid and existing datasets and has been compared with the previous six methods. The accuracy of this method is acceptable compared to other methods, and the results obtained indicate that this method is suitable and accurate enough to identify fake news among the news published on Instagram.
    Keywords: fake news, Computational Linguistics, N-gram, LSTM, mining algorithm, Persian language