فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 23 (زمستان 1400)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 23 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرحیم پدرام، محمدهادی قاسمی* صفحات 7-36

    در حال حاضر تولید داده های مربوط به افراد، شرکت ها و به طور ویژه داده های شهروندان و استفاده از آن، به سرعت رو به رشد است. امروزه بیش از هر زمان دیگری در اینترنت، مسافرت، تفریح، تجارت و تقریبا در همه جنبه های زندگی روزمره، ردپای دیجیتالی بر جای می گذاریم و این داده ها ارزش بالقوه و بسیار زیادی را برای مصرف کنندگان، شرکت ها، سازمان های دولتی و امنیتی فراهم می کنند. در عصر دیجیتال به راحتی می توان طیف متنوعی از داده ها و اطلاعات شهروندان را برای اهداف وسیع تر و موضوعاتی که درگذشته پیش بینی نشده بود، بکار برد، همچنین اتفاقات پیش بینی نشده در آینده مانند همه گیری بیماری کرونا نیز می تواند تاثیرات عمیق تری در استفاده و اشتراک گذاری داده های شهروندان و تغییر نگرش عمومی نسبت به این موضوع ایجاد کند. در پژوهش حاضر با جامعه آماری شامل خبرگان مرتبط با موضوع و 12 نمونه آماری، ضمن استفاده از روش سناریو پردازی، چهار سناریو آینده پیرامون سیستم های داده شهروند ارایه شده است که این سناریوها بیان می دارند هنجارهای جهانی، مدل های تجاری، قوانین بین المللی و رویکردهای دولت ها در مورد داده های شهروندان می توانند توسعه پیدا کرده و تغییرات قابل توجهی داشته باشند. در برخی از سناریوها، همگرایی در حاکمیت داده ها وجود دارد و داده ها با آزادی بیشتری در سراسر جهان جابجا می شوند. در برخی دیگر، دولت ها رویکردهای واگرا و اغلب محدودکننده تری دارند و داده ها به طور فزاینده ای بومی سازی می شوند؛ لذا در فضای عدم قطعیت آینده، درعین حال که تشخیص می دهیم همکاری های بین المللی اجتناب ناپذیر است در کنار آن مدیریت داده های ملی نیز حیاتی است و باید مسیری را طی کنیم که امنیت ملی و منافع کشورمان به بهترین وجه تضمین شود.

    کلیدواژگان: سناریو پردازی، سیستم های داده، امنیت ملی، سناریوهای آینده سیستم های داده شهروندی
  • غلامرضا گودرزی، محمدمهدی اجلالی* صفحات 37-57

    تغییرات سریع فناوری‏ ها در جهان امروز در بخش دفاعی کشورها اثرات شگرفی گذاشته است. بی تردید این اثرات نبردهای آینده را با پیچیدگی هایی رو به رو خواهد کرد. حفظ اقتدار دفاعی و ارتقای توانمندی ‏های نظامی نیازمند اشراف کامل بر محیط آینده است. در واقع لازم است تا جهت گیری های آینده این فناوری ها را شناخت. برای درک این جهت گیری نیاز به تحلیل روندها است که نتیجه آن فضای آینده را ترسیم کند. این پژوهش روندهای فناوری های دفاعی را مورد شناسایی قرار داده است، در این رویکرد آنچه مورد اهمیت است این است که آینده مسئله مورد پژوهش دارای چه جهت گیری هایی است. لازمه شناخت این جهت گیری ها، دقت در روندهایی است که ممکن است شکل بگیرد یا رویدادهایی است که رخ خواهند داد. در این پژوهش پس بررسی اسناد و مطالعات کتابخانه ‏ای برای شناسایی روند آینده فناوری‏ های دفاعی از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان حوزه دفاعی و برای تجزیه و تحلیل داده ‏ها از روش تحلیل مضمون قیاسی استفاده شده است. در مصاحبه‏ ها 7 روند محور شناسایی و پیامدهای آن در افق ده ساله مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. این روندها عبارت اند از: توسعه سامانه های هوشمند (هوشمندسازی)، رشد فناوری های سایبری، رواج سامانه های بدون سرنشین و خودکارسازی، رشد روزافزون فناوری های فضایی، افزایش به کارگیری فناوری های همگرا، افزایش کاربرد اینترنت (اینترنت اشیاء)، رشد انرژی های نو.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل روند، فناوری های دفاعی، فناوری
  • رضا رستمی، بیژن رضایی*، سهراب دل انگیزان صفحات 59-94

    خوشه های کسب وکار به عنوان یک تمرکز مکانی از بنگاه ها با فرصت ها و تهدیدهای مشترک، در یک رفتار غیرخطی با سازوکار بازخورد چندگانه بین بازیگران خوشه تکامل می یابند و به منظور ادامه حیات در یک محیط پیچیده و رقابتی، نیازمند توجه به مفهوم دوسوتوانی به معنای بهره برداری از قابلیت های کنونی و کاوش از فرصت های آینده هستند. در چند دهه اخیر، تحریم های ظالمانه قدرت های استکباری یکی از موانع دستیابی به دانش فنی و فناوری روز دنیا در رشد و توسعه اقتصادی بوده اند که محل مناقشه جدی در کاهش رقابت پذیری بنگاه های اقتصادی قلمداد شده اند. در این پژوهش به منظور بررسی مساله تحریم در تعامل با سایر بازیگران، از طریق مطالعه مقالات، اسناد سیاستی، گزارش ها و دریافت نظرات خبرگان از طریق مصاحبه اطلاعات گردآوری شده است. به دلیل پیچیدگی این مناقشه، با استفاده از یک مدل نظریه بازی ها موسوم به مدل گراف، تعاملات و ترجیحات میان بازیگران مختلف خوشه کسب وکار مدل سازی شده و محتمل ترین نتایج ارایه گردیده است. بر اساس تحلیل انجام شده، حاکمیت، خوشه های کسب وکار و مراکز علمی و تحقیقاتی دارای نقطه تعادلی جدید بوده اما برای مراکز تامین مالی، تغییری در وضعیت فعلی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خوشه کسب وکار، دوسوتوانی، تحریم، نظریه بازی، مدل گراف
  • غلامرضا نصیرپور*، علی حکیمی صفحات 95-127

    نظر به اینکه در صحنه نبرد آینده دو نوع تهدید، مقابله با تهدیدات کشورهای منطقه ای و مقابله با تهدیدات بازیگران غیردولتی (گروه های تروریستی، شورشی و...)، فراروی نزاجا خواهد بود، لذا پژوهشگر با انجام یک تحقیق علمی، در پی آن است تا الزامات فنی موردنیاز در طراحی و ساخت سامانه های موشکی بالستیک تاکتیکی و کوتاه برد نزاجا در مقابله با هر دو نوع از تهدیدات یادشده را از لحاظ فناوری های موجود در سامانه ی موشک (شامل میزان برد، قابلیت نقطه زنی، اثربخشی سرجنگی، نوع سوخت، قابلیت عبور از سد سامانه های ضد موشکی) و ویژگی های تجهیزات زمینی (شامل تجهیزات زمینی همراه سامانه های موشکی زمین به زمین، استفاده از سکوهای چندپرتابی[1]) مورد بررسی قرار داده و اولویت نیازهای نزاجا را در این حوزه برای صنایع موشکی وزارت دفاع مبتنی بر تصمیم گیری چند متغیره (تحلیل سلسله مراتبی AHP) تعیین نماید. در این راستا محققان، با آینده پژوهی موشک های بالستیک کوتاه برد در کشور، شرایط جهت دهی و ایجاد هوشمندی در طراحی و ساخت موشک های بالستیک کوتاه برد را مشخص نموده اند و در گام بعدی به منظور تحلیل و اولویت بندی الزامات مطرح شده، از نظر صاحب نظران و متخصصان بهره برده و تحلیل سلسله مراتبی پیاده سازی شده است. در این رابطه، برای تمامی مولفه های سامانه های موشکی تابع عضویت تعریف شده و وزن های بدست آمده در محاسبات نشان دهنده عملکرد سامانه های موشکی است. در ادامه، پس از انجام محاسبات، به اولویت بندی الزامات سامانه های موشکی کوتاه برد زمین به زمین به روش تحلیل سلسله مراتبی دست پیدا کرده و در مرحله بعدی، از روش آماری برای تحلیل تکنیکی و روش های بهبود سامانه های موشکی در هر یک از اولویت ها استفاده شده است. نتایج نشان داد، که شاخص های الویت دار در تجهیز سامانه های موشکی تاکتیکی آتی نزاجا در مقابله با تهدیدات کشورهای منطقه ای در قیاس با مقابله با تهدیدات بازیگران غیردولتی متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: الزامات موشکی، موشک کوتاه برد، تهدیدات منطقه ای، بازیگران منطقه ای، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP
  • امیرحمزه عالی نژاد*، نادر شمامی صفحات 129-152

    درک درستی از جایگاه ورزش قهرمانی در نیروهای مسلح و مقدار شاخص های آن، برای مدیران و سلسله مراتب این حوزه بسیار حایز اهمیت است. بعضی از امور مهم سازمان ازجمله بودجه ورزشی، تصمیمات و سیاست گذاری های کلان ورزشی سازمان، استخدام کارکنان و انتخاب افراد برای برخی ماموریت های متکی به ورزیدگی، با توجه به میزان برخورداری و سطح این شاخص ها اتخاذ می گردد. هدف اصلی این تحقیق ارایه مدل نرم افزاری متکی بر دانش انسانی خبرگان و توسعه آن به وسیله ANFIS است. از روش نمونه گیری قضاوتی برای تعیین خبرگان شامل 21 نفر از مدیران، استادان و مسیولین حوزه ورزشی آجا استفاده شده است. شاخص های ورزش قهرمانی آجا با روش تحلیل عاملی تاییدی، نهایی گردید. بر اساس شاخص ها، اماکن ورزشی آجا از خیلی کم تا خیلی زیاد توسط خبرگان ارزیابی می شود. داده های دریافتی شامل یک ماتریس 210 موردی است. ماتریس داده ها با درنظر گرفتن پیش فرض مدل سازی در نرم افزار MATLAB با رویکرد استنتاج فازی و شبکه عصبی مصنوعی یا همان ANFIS مورداستفاده قرار می گیرد. برای ارزیابی عملکرد مدل از پارامترهای مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)، درصد خطای نسبی (ε)، میانگین خطای مطلق (MAE) و ضریب تبیین (R2) استفاده شده و مقادیر هریک به ترتیب 047/0، 92/0، 066/0 و 889/ به دست آمده است که نشانگر دقت و قابلیت اعتماد به مدل است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و با توجه به روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. بر اساس تست حساسیت مدل، متناسب با سطح سازمان شاخص های 7، 8، 9، 10 و 11 از اهمیت و تاثیرگذاری بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: ورزش قهرمانی، آجا، سیستم استنتاج فازی عصبی-تطبیقی
  • محمد سپهری* صفحات 153-176

    تهدیدهای سایبری طی سال های اخیر بر علیه جمهوری اسلامی ایران از روند رو به رشدی برخوردار شده است. فضای سایبری، اگر چه پس از زمین، دریا، هوا و فضا، به عنوان بعد پنجم نبردهای نظامی در نظر گرفته شده، لیکن بواسطه برخورداری از تفاوت های عمده ای هم چون؛ تغییرات بسیار سریع، گسترده و مداوم، گمنامی کاربران، بی مرزی، آشوبناکی و ترکیب آن با سایر ابعاد جنگ ها، نسبت به سایر محیط های عملیاتی، از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار است. هدف اصلی مقاله دستیابی به راهبردهای دفاع سایبری کشور در برابر تهدیدهای سایبری دشمن در افق چشم انداز 1405 می باشد که پس از ارایه مطالبی مربوط به شناخت تهدیدها و توانمندی های سایبری دشمن، راه کارهای لازم جهت مقابله با تهدیدهای آنان به بررسی عملکرد کشور در استفاده از فناوری های دفاع سایبری می پردازد. این پژوهش کاربردی و توسعه ای، روش تحقیق آن آمیخته از نوع موردی-زمینه ای، روش گردآوری اطلاعات اسنادی و پیمایشی و ابزار آن مصاحبه و جامعه آماری60 نفر تعیین شده که با استفاده از ماتریس SWOT جهت تجزیه و تحلیل محیط داخل و خارج و تدوین راهبردها و از نرم افزار TOPSIS در تعیین اولویت بندی راهبردهای دفاع سایبری کشور در مقابله با تهدیدهای سایبری دشمن استفاده گردیده و مهمترین راهبرد آن بومی سازی و هوشمندسازی سامانه های نرم افزاری و سخت افزاری سایبری کشور از منظر فرآیندها، نظامات، استانداردها، پروتکل ها، رویه ها و روال ها با  استفاده از توان و ظرفیت های علمی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور با هدف مصون سازی و افزایش بازدارندگی سایبری در برابر تهدیدها و حمله‎ های سایبری دشمن است.

    کلیدواژگان: حمله سایبری، دفاع سایبری، جنگ سایبری، پشتیبانی سایبری، تهدیدهای سایبری
|
  • Abdurrahim Pedram, Mohammad Hadi Ghasemi * Pages 7-36

    At present, the production of data related to individuals, companies, and especially the data of citizens and its use, is growing rapidly. Today more than ever on the Internet, travel, leisure, business, and in almost every aspect of daily life, we leave a digital footprint, and this data provides great potential value to consumers, companies, government and security organizations. In the digital age, it is easy to use a wide range of citizens' data and information for broader purposes and subjects that were not anticipated in the past. Unforeseen events in the future, such as the outbreak of Corona, can also have a profound impact on the use and sharing of citizens' data and change public attitudes towards the issue. In the present research, with the statistical community including experts related to the subject and 12 statistical samples, while using the scenario method, four future scenarios about citizen data systems are presented, which express global norms, business models, international laws and governments' approaches to Citizens' data can be developed and made significant changes. In some scenarios, there is convergence in data governance, and data moves more freely around the world. In others, governments take more divergent and often more restrictive approaches, and data is increasingly localized; Therefore, in the atmosphere of future uncertainty, while recognizing that international cooperation is inevitable, national data management is also vital, and we must take the path that best ensures national security and the interests of our country.

    Keywords: Scenario Planning, data systems, National Security, future scenarios of citizen data systems
  • Gholamreza Gudarzi, Mohammad Mahdi Ejlali * Pages 37-57

    The rapid changes in technology in the world today have had a dramatic effect on the defense sector. Undoubtedly, these effects will face future complexities. Maintaining the defensive authority and enhancing military capabilities requires a full understanding of the future environment. In fact, it is necessary to know the future orientations of these technologies. In order to understand this orientation, it is necessary to analyze the trends that draw the future atmosphere. Therefore This research has identified the trends of defense technologies. In this approach, what is important is how the future of the research subject is. It is necessary to recognize these orientations, to be precise in the processes that may take shape or events that will occur.  In this study, after reviewing documents and library studies, to identify the future trend of defense technologies, the semi-structured interview method with defense experts has been used, and for data analysis, the deductive content analysis method has been used. In the interviews, 7 trend-driven trends were identified and their consequences were evaluated over a ten-year horizon. These processes include: development of intelligent technologies (smartening), growth of cyber technologies, popularization of unmanned systems and automation, increasing growth of space technologies, increasing use of convergent technologies, increasing use of Internet (IoT), growth of new energies.

    Keywords: Future Studies, Trend Analysis, Defense Technologies, technology
  • Reza Rostami, Bijan Rezaee *, Sohrab Del Angizan Pages 59-94

    Business clusters evolve as a spatial focus of firms with shared opportunities and threats in a nonlinear behavior, with a multiple feedback mechanism between cluster actors, and require attention to ambidexterity- exploiting of current capabilities and exploring future opportunities- in order to survive in a complex and competitive environment. In recent decades, the harsh sanctions of the arrogant powers have been one of the obstacles to accessing the world's latest technical knowledge and technology to help economic growth and development, which has been considered a source of serious controversy in reducing the competitiveness of enterprises. In this study, in order to investigate the issue of sanctions in interaction with other actors, information collection through reading articles, policy documents, reports and receiving expert opinions through interviews has been considered. Due to the complexity of this conflict, using a game theory model called the graph model, the interactions and preferences between different actors in the business cluster are modeled and the most probable results are presented. According to the analysis, the government, business clusters and scientific and research centers have an improved equilibrium point, but there is no preferential financing for the centers to change the current situation.

    Keywords: Business cluster, ambidexterity, sanctions, Game Theory, Graph Model
  • Gholam Reza Nasirpor *, Ali Hakimi Pages 95-127

    Each warrior and leader tries to anticipate is what the future war will be like. With such knowledge or anticipation of what is the next, leaders can shape and plan for success in the next conflict. Bearing this fact in mind that the future warfare, there is two types of threats for every single country: 1- confronting regional countries threat 2- confronting non-state actors. In this study, researchers want to propose the requirements of ground to ground short range missile systems of Army to confronting both types of threats mentioned above.In this study, were used in order to analyze and prioritize cure methods, statistical methods and Analytic Hierarchical Process (AHP). For solving MCDM in fuzzy environment, in this paper, researchers will use AHP for prioritization missile systems by the fuzzy analytic hierarchy process based on grade value of membership function. Generally, we are given scores by experience of experts to represent judgmental objects. In this paper, from view point of many experts, we will build membership functions of judgment criteria for all sub-items. When the membership function is built, we can calculate the grade value by data of missile performance. From the results of first step, we reached sub-items priorities of requirements of ground-to-ground short-range missile system to confronting both regional countries and non-state actors by analytic hierarchy process method. In the next step we used statistical method to technical analysis and propose ways of developing missile systems by each sub-item.

    Keywords: Short Range Missile systems, Prioritizing, Multiple-Criteria Decision Making, Delphi method, Fuzzy AHP
  • Amir Hamzehe Alinejad *, Nader Shemami Pages 129-152

    Understanding the position of championship sports in the Armed Forces and the amount of its indicators is very important for managers and hierarchies in this field. Some of the important affairs of the organization, such as the sports budget, decisions and macro-policies of the organization, hiring staff and selecting individuals for some missions based on training, are adopted according to the extent and level of these indicators. The main purpose of this research is to present a software model based on human knowledge of experts and its development by ANFIS. Judgmental sampling method was used to determine the experts, including 21 managers, professors and officials of AJA sports field. AJA championship sports indices were finalized by confirmatory factor analysis. Based on the indicators, AJA sports venues are evaluated by experts from very low to very high. The received data contains a matrix of 210 items. The data matrix is used by considering the modeling default in MATLAB software with Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS). To evaluate the performance of the model, the squared parameters of mean square error (RMSE), relative error percentage (ε), mean absolute error (MAE) and coefficient of determination (R2) were used. The values of each are were 0.047, 0.92, 0.066 and 0.889, respectively, which indicate the accuracy and reliability of the model. This research is applied in terms of purpose and survey type according to the data collection method. Based on the model sensitivity test, indicators 7, 8, 9, 10 and 11 are more important and effective depending on the level of the organization.

    Keywords: Championship Sports, Aja, Adaptive neuro-fuzzy inference system
  • Mohammad Sepehri * Pages 153-176

    Cyber ​​threats against the Islamic Republic of Iran have been on the rise in recent years. Cyberspace, although after land, sea, air and space, is considered as the fifth dimension of military battles, but due to major differences such as; Very rapid, widespread and continuous changes, user anonymity, borderlessness, chaos and its combination with other dimensions of warfare, compared to other operational environments, have unique features. The main purpose of this article is to achieve the country's cyber defense strategies against the enemy's cyber threats in the horizon of 1405. Deals with cyber defense technologies. This applied and developmental research, its research method is mixed from case-context type, documentary data collection and survey method and its tools are interviews and statistical population of 60 people, which uses SWOT matrix to analyze indoor and outdoor environment and formulate strategies and TOPSIS software was used to determine the prioritization of the country's cyber defense strategies against the enemy cyber threats and its most important strategy is localization and smarting  of the country's cyber software and hardware systems in terms of processes, systems, standards, protocols, procedures and procedures using power and capacity. The purpose of the country's universities and research centers is to protect and increase cyber deterrence against enemy threats and cyber attacks.

    Keywords: Cyber attack, Cyber Defense, Cyber Warfare, cyber support, cyber threats