فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال دهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس زمانی*، محمد گلی صفحات 410-422

    در مطالعه حاضر، تاثیر جایگزینی پودر ماهی با پودر لارو سوسک زرد (Tenebrio molitor) (TM) بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم های پروتیازی (تریپسین و پروتیاز قلیایی) بچه ماهی کپور گلگون (Cyprinus rubrofuscus) (وزن متوسط: 15/0± 95/0) به مدت 8 هفته بررسی شد. پنج جیره آزمایشی با سطوح جایگزینی صفر (جیره شاهد)، 25 (D1)،50 (D2)، 75 (D3) و100% (D4) پودر ماهی همسان از نظر پروتیین و انرژی با پودر TM در 3 تکرار تهیه گردید. بررسی شاخص های افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت نشان داد با افزایش میزان پودر TM تا 50% (جیره های شاهد، D1 و D2) در جیره های آزمایشی اختلاف معنی داری وجود نداشت ولی در سطوح جایگزینی بالاتر از 50% (D3 و D4) کاهش معنی داری در شاخص های ذکر شده مشاهده گردید (P<0.05). بالاترین میزان ضریب تبدیل غذایی در جیره های شاهد و D1  بود که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری نشان داد (P<0.05). همچنین میزان نرخ بقاء در جیره های آزمایشی 100% بود. شاخص های کارایی مصرف چربی و پروتیین در جیره های D1 و D2 با جیره شاهد تفاوت معنی داری نداشتند. میزان فعالیت آنزیم های تریپسین و پروتیاز قلیایی در روده بچه ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد با جیره های D1 و D2 تفاوت معنی داری نداشت ولی نسبت به جیره های D3 و D4 افزایش معنی داری را نشان داد (P<0.05). براساس نتایج این تحقیق جایگزینی پودر ماهی با پودر TM تا 50% خللی بر شاخص های رشد و فعالیت آنزیم های پروتیازی وارد نکرده و می تواند قابل انجام باشد.

    کلیدواژگان: پودر ماهی، پروتئاز، شاخص های رشد، کپور گلگون، Tenebrio molitor
  • مینا جلالی، نعمت الله محمودی*، علیرضا فلاح نصرت آباد صفحات 423-436

    هدف تحقیق پیش رو، بررسی امکان جایگزینی کود شیمیایی فسفر (سوپرفسفات تریپل) با کودهای زیستی به عنوان یک رویکرد دوستدار محیط زیست بود. در این تحقیق، امکان جایگزینی کود سوپرفسفات تریپل با باکتری حل کننده فسفات Pseudomonas deceptionensis سویه Persian10، در 10 تیمار با دو فاکتور باکتری (در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح) و کود شیمیایی (در پنج سطح 0، 25، 50، 75 و 100% میزان توصیه شده کود در استخر) در شرایط آکواریوم مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل: 1: 100% کود+ باکتری، 2: باکتری، 3: 25% کود+ باکتری، 4: 50% کود+ باکتری، 5: 75% کود+ باکتری، 6: 100% کود، 7: 75% کود ، 8: 50% کود، 9: 25% کود، 10: شاهد (بدون کود و باکتری) بود. در روزهای 0، 2، 7، 12و 17 تراکم باکتری، فسفر محلول، آنزیم فسفاتاز و pH اندازه گیری شد. نتایج نشان داد فسفر همه تیمارها در روزهای مختلف روند افزایشی داشت و همزمان با آن، در مقدار pH روند افزایشی و در جمعیت باکتری و میزان آنزیم فسفاتاز روند کاهشی مشاهده شد. بیشترین مقدار فسفر محلول آب در تیمار 4 و 5 مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، کاربرد 50% کودشیمیایی فسفات+ باکتری حل کننده فسفات را می توان به عنوان نسبت مناسب برای باروری استخرهای پرورش ماهی و کاهش مصرف کودهای شیمیایی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، کودهای شیمیایی، کاربرد تلفیقی، فسفاتاز قلیایی، آبزی پروری پایدار
  • غلامرضا حیدری، سید ولی حسینی*، امیررضا عابد علم دوست، مهرداد فرهنگی صفحات 437-454

    در این پژوهش تاثیر مقادیر مختلف میکروپودر استخوان قزل آلای رنگین کمان (غلظت های 5/0، 1 و 2 درصد) بر کیفیت ماندگاری (میزان تشکیل ترکیبات ثانویه اکسیداسیون چربی، مجموع ترکیبات ازته فرار، ظرفیت نگهداری آب، پارامترهای رنگی) و بافتی (شاخص های سختی، جویدن، بهم پیوستگی و میزان تاشدگی) ژل سوریمی تهیه شده از ماهی یال اسبی سربزرگ طی 15 روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. افزودن میکرو پودر استخوان به ژل های سوریمی تهیه شده از ماهیان مورد آزمایش سبب بهبود در برخی خواص ژل های آن گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقادیر میکروپودر استخوان در ژل های سوریمی، روند افزایشی شاخص تیوباربیتوریک اسید (بعنوان مهمترین شاخص بیانگر فساد پیشرفته ناشی از اکسیداسیون چربی) کاهش معنی داری می یابد که بیانگر اثر بازدارندگی میکروپودر در افزایش گسترش فساد چربی در سوریمی تهیه شده می باشد. از لحاظ پارامترهای رنگی، نتایج نشان داد که ژل های کامابوکوی یال اسبی حاوی میکروپودر استخوان، دارای رنگ تیره تری نسبت به شاهد بودند. در تست مربوط به آزمون تاشدگی (Folding Test)، ژل یال اسبی حاوی میکروپودر استخوان با غلظت 2 درصد، بیشترین نمره را کسب کرد. در ویژگی های پروفایل بافت (شاخص های سختی، جویدن و بهم پیوستگی) مشخص گردید که با افزایش مقادیر میکروپودر استخوان، خصوصیات بافتی در سوریمی تهیه شده، به طور معنی داری بهبود یافته است (p<0.05). یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که میکروپودر استخوان بدلیل تاثیر مثبت آن در عمده شاخص های مورد بررسی، می تواند به منظور بهبود خواص بافتی ژل سوریمی ماهی یال اسبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ژل سوریمی، ماهی یال اسبی، پودر استخوان ماهی، کیفیت ماهی، نگهداری در یخچال
  • ذبیح الله بهمنی *، میثم نوایی صفحات 455-469

    هدف از این پژوهش بررسی اثر آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی اسانس فلفل دلمه سبز جهت مقایسه کیفی سوسیس ماهی کپور نقره ای با سوسیس گوشت قرمز طی نگهداری در یخچال و همچنین جایگزینی با بخشی از نیتریت مورد استفاده در فرآورده های گوشتی بود. اسانس از میوه فلفل دلمه سبز به روش کلونجر استخراج شد و آزمون های میزان اسید آسکوربیک، ترکیبات فنولیک، قابلیت حذف رادیکال های آزاد (DPPH) جهت تعیین قدرت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی انجام گردید. اسانس استخراج شده در سه غلظت 0، 2 و 4 % به نمونه های سوسیس تهیه شده از کپور نقره ای و گوشت قرمز اضافه شد. نمونه ها به مدت 30 روز در دمای C ° 4 نگهداری شدند. آزمون های شیمیایی (pH، TBA وTVN ) و ارزیابی میکروبی  (TMC، PTC، کلیفرم و کپک و مخمر) در فواصل زمانی 5 روزه به مدت 30 روز در 3 تکرار انجام شد. نتایج pH،TBA (mg MDA/Kg fat) ، TVN (mg N/100g Flesh)، TMC، سودوموناس، کلیفرم و کپک و مخمر (CFU/g) در روز 30 نگهداری برای تیمار شاهد سوسیس ماهی (دارای حداقل عمر ماندگاری) به ترتیب 63/7، 4/3، 3/45، 6/11، 11، 5/2 و 1.5، و تیمار سوسیس گوشت حاوی 4 % اسانس فلفل دلمه سبز (دارای حداکثر عمر ماندگاری) به ترتیب 35/7، 86/1، 5/34، 3/5، 9/4، 62/0، صفر بوده است نتایج نشان داد که اسانس فلفل دلمه ای سبز 4 % می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی مناسب در سوسیس گوشت و ماهی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: فلفل دلمه سبز، سوسیس، ضد اکسایشی، کیفیت
  • احمد احمدی، نصرالله احمدی فرد*، احمد ایمانی، سجاد پیرسا، بهروز آتشبار صفحات 470-482

    در مطالعه حاضر تاثیر فیتوهورمون جیبرلین روی برخی فراسنجه های فیزیولوژیک ریزجلبک Tetraselmis suecica  بررسی شد. کشت جلبک در شرایط استاندارد با محیط کشت گیلارد، دمای 2±25 درجه سانتی گراد، شدت نور 16:8 (روشنایی/ تاریکی)، شوری 25 میلی گرم درلیتر و هوادهی 24 ساعته به مدت ده روز انجام شد. هورمون جیبرلین با غلظت های 10، 20، 40 و 60 میلی گرم در لیتر به محیط کشت جلبک ها اضافه گردید سنجش فاکتور رشد، رنگدانه ها، فاکتور های فتوسنتزی و ترکیبات بیوشیمایی در مرحله رشد فاز لگاریتمی انجام گرفت. براساس نتایج بیشترین میزان رشد سلولی در تیمار 60 میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده شد اگرچه در سایر تیمارها نیز تفاوت معنی داری با کنترل مشاهده شد(P<0/05). بیشترین میزان پروتیین و کربوهیدرات در تیمار 60 میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده شد(P<0/05). میزان چربی کل نیز از 23/15 در کنترل به 53/18 در تیمار 60 میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین افزایش یافت(P<0/05). پتانسیل آنتی اکسیدانی، رنگدانه ها، فاکتورهای فتوسنتزی و وزن خشک نیز در غلظت 60 میلی گرم درلیتر هورمون جیبرلین نسبت به کنترل تفاوت معنی داری نشان دادند(P<0/05). بیشترین میزان کلروفیل a و b در غلظت های 60 میلی گرم در لیتر هورمون جیبرلین مشاهده گردید. (P<0/05) با توجه به یافته ها می توان گفت هورمون جیبرلین پتانسیل بالایی در تقسیم سلولی، تراکم نهایی، پتانسیل آنتی اکسیدانی، اندازه سلول و ترکیبات بیوشیمیایی ریزجلبک Tetraselmis suecica دارد. همچنین جلبک فوق الذکر می تواند نامزد مناسبی برای لارو آبزیان دریایی، داروها، آنتی اکسیدان ها و منبع غنی از ترکیبات در سوخت های زیستی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: فیتوهورمون، رشد، رنگدانه ها، فاکتورهای فتوسنتزی، ترکیبات بیوشیمیایی
  • عبدالعزیز خدمت کن، بهروز محمدزاده*، محمد قلیزاده، علی کاظمی صفحات 483-494

    با هدف ارزیابی خطر سلامت و تعیین حدود مجاز مصرف ماهیان کوپر (Argyrops spinifer)، کوترساده (Sphyraena jelloo) و گوارزیم دم رشته ای (Nemipteru japonicus) تعداد 33 قطعه ماهی از اسکله صیادی جفره بوشهر صید شد. ماهیان پس از انتقال به آزمایشگاه، آماده سازی شدند و غلظت فلزات سنگین آهن، منگنز، و کبالت در عضله ماهیان توسط دستگاه طیف سنج جرمی - پلاسمای جفت شده القایی  سنجش شد. غلظت فلزات در عضله ماهیان با استانداردهای بین المللی مقایسه شدند. به منطور ارزیابی خطر سلامت شاخص خطر و شاخص مجموع خطرات فلزات سنگین، و جهت تعیین حدود مجاز مصرف میزان جذب روزانه و هفتگی، حد مجاز مصرف روزانه و نرخ مجاز مصرف در دو گروه سنی بزرگسالان و کودکان برآورد شدند. بر اساس نتایج میزان منگنز در هر سه گونه (59/36 تا 48/55 میکروگرم در گرم) از استاندارد سازمان جهانی بهداشت و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا بیشتر بود. همچنین میزان کبالت در ماهیان کوپر و کوتر ساده (62/66 و 38/0 میکروگرم در گرم) از استاندارد سازمان جهانی بهداشت بیشتر بود. بر اساس شاخص خطر،  مجموع خطرات فلزات سنگین، میزان جذب روزانه و هفتگی مصرف هیچ کدام از ماهیان از نظر هر سه فلز سنگین خطری برای سلامت مصرف کننده به همراه نداشت. افزون بر این بالاترین حدمجاز مصرف در بزرگسالان و کودکان در ماهی کوپر (12/10 و 17/2 کیلوگرم در روز،)، و کوتر ساده (36/29 و 29/6 کیلوگرم در روز) منگنز در و گوارزیم دم رشته ای (25/184 و 48/39 کیلوگرم در روز)  کبالت تعیین گردید.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، خلیج فارس، کوپر، کوتر ساده، گوارزیم دم رشته ای
  • الهام حق شناس، مهدی غلامعلی فرد*، نعمت الله محمودی صفحات 495-510

    با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهره گیری از روش های نوین مانند آبزی پروری دریایی می تواند منبع مطمینی برای تهیه و تامین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعه ی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی پروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران می باشد. در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی پروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهره گیری  شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزی پروری موجود (9 مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته می شود.  نتایج نشان می دهد، موقعیت مزارع حاضر می تواند به مناطق مطلوب تر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعه ی 1 و 2 واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین  مقدار مطلوبیت می باشند. همچنین نتایج وزن دهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان می دهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزی پروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروه ها می باشد (4034/0) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (3808/0) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (2168/0) وزن بیشتری داده شده است. یافته های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهواره ای را در ارزیابی و مکانیابی آبزی پروری دریایی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آبزی پروری دریایی، تحلیل مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سواحل مازندران
  • افشین عادلی*، سیامک یوسفی سیاه کلرودی صفحات 511-523

    حمایت های دولت در جلب سرمایه گذاری پرورش ماهیان دریایی خلیج فارس زمینه های توسعه شیلات ایران را فراهم نموده است. سی باس به عنوان گونه ای ارزشمند در بازار جهانی ضمن کمک به امنیت غذایی و صادرات، با پرورش در قفس های دریایی امنیت فراساحلی را هم برای کشور به ارمغان دارد. تولیدی بالغ بر 26 هزار تن ماهی دریایی در پنجساله منتهی به سال 98 و رشد 45 درصدی آن در جنوب ایران نوید موفقیت های بیشتری برای آنست. تحقیق با مروری بر جایگاه ایران در تولید ماهیان دریایی سی باس در آب های جنوبی کشور نقاط قوت، ضعف و نقاط فرصت و تهدید آن را شناسایی نموده است. بنابراین با خودکفایی در تامین بچه ماهی و نهاده ها، تقویت آموزش و تحقیقات در زمینه ماهیان دریایی، ساماندهی بازار داخل و پایش مستمر بازار بین الملل، سنجش آلودگی و پیامدهای زیست محیطی آن و توسعه زنجیره پشتیبان صنایع پسین و پیشین آن خواهد توانست توسعه پایدار آن را محیا سازد.

    کلیدواژگان: پرورش ماهی درقفس، سی باس، آبزی پروری، خلیج فارس، ایران
  • غلامعلی اکبرزاده چماچایی*، شیوا آقاجری خزایی، محمد درویشی، سیامک بهزادی، رامین کریم زاده صفحات 524-536

    در مطالعه حاضر اثرات احتمالی ناشی از فعالیت پرورش ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) در قفس بر ساختار جمعیتی ماکروبنتوزها در محدوده استقرار قفس های واقع در منطقه ریگوی جزیره قشم استان هرمزگان طی یک دوره پرورش در سال1397مورد بررسی گرفت. میانگین تغییرات (خطای استاندارد ± میانگین) مربوط به فراوانی کل جمعیت ماکروبنتوز ها در محل استقرار قفس ها و ایستگاه شاهد بترتیب برابر با (19154±52765) و (21002±50642) عدد در متر مربع بوده است. نتایج نشان داد که از بین جنس های شناسایی شده Ammonia sp.  با فراوانی نسبی 41/73 صدم درصد در محل استقرار قفس ها نسب به ایستگاه شاهد و جنس های  Archasterope sp.  ،sp.  Spirolochulina،sp. Nephtys بترتیب با فراوانی های 9/63 ،1/49 و 6/12 درصد درایستگاه شاهد نسبت به محل استقرار قفس ها از فراوانی و غالبیت بیشتری برخوردار بوده اند. نرخ بارگذاری مواد آلی در بستر محل استقرار قفس ها تحت اثر فعالیت های پرورش ماهی قابل توجه بوده و در برخی از زمان ها با ایستگاه شاهد اختلاف معنی داری را از خود نشان داد (P<0.05). بطور کلی در زمان مورد مطالعه فعالیت های مربوط به پرورش ماهی در قفس برساختار جمعیتی ماکروبنتوز ها در منطقه مورد مطالعه بی اثر بوده است.

    کلیدواژگان: پرورش ماهی در قفس، ماکروبنتوز، قشم، هرمزگان
  • سارا پورحسین سارمه، بهرام فلاحتکار* صفحات 537-548
    اهداف

    هدف از این مطالعه ارتقا دانش در زمینه کنترل محیطی چرخه تولیدمثل و بهبود راندمان تولید ماهی سوف سفید (Sander lucioperca) از طریق تعیین اثرات دوره های نوری مختلف بر عملکرد تولیدمثل و کیفیت تخم و لارو بود.

    روش ها

    3 دوره نوری شامل روشنایی مطلق (L24)، تاریکی مطلق (D24) و 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی (D12L:12) با شدت نور 630 لوکس در 3 تکرار به مدت 40 روز بر مولدهای سوف سفید با میانگین وزنی 3/55 ± 1367 گرم اعمال گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عملکرد تولیدمثل سوف سفید از دوره های نوری تاثیر می پذیرد. مولدهایی که در دوره نوری L24 قرار داشتند زودتر از مولدهای سایر دوره های نوری تخمریزی کردند. بیشترین تخمریزی مولدها در صبح در دوره نوری L24 (5/3 ± 7/66%) و کمترین تخمریزی در شب متعلق به دوره های نوری D24 و D12L:12 بود که در شب اقدام به تخمریزی نکردند. اگرچه پارامترهای تکثیر مانند درصد لقاح و تعداد تخمک در گرم تفاوت معنی داری را در تیمارهای مختلف نوری نشان ندادند اما زمانبندی تخمریزی و کیفیت تخم تفاوت معنی داری را به نمایش گذاشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق به کاربرد موثر دوره های نوری در تغییر زمانبندی تخمریزی، تولیدمثل و القای تخمریزی خارج از فصل مولدهای سوف سفید اشاره دارد و به صراحت ثابت می نماید که می توان عملکرد تولیدمثل مولدهای سوف سفید را با استفاده از یک دوره نوری موثر به طور قابل توجهی تحریک و اصلاح نمود.

    کلیدواژگان: فتوپریود، چرخه تولیدمثل، Sander lucioperca، القای تخمریزی
|
  • Abbas Zamani*, Mohammad Goli Pages 410-422

    The present study was conducted to evaluate the effect of fish meal replacement with yellow meal worm (Tenebrio molitor) (TM) on growth performance and proteolytic enzymes activity of trypsin and alkaline protease in koi (Cyprinus rubrofuscus) juvenile (weight: 0.95 ± 0.15 g) for 8 weeks. Five experimental diets were prepared with replacement levels of 0 (control), with 25% (D1), 50% (D2), 75% (D3) and 100% (D4) of fish meal with TM as isonitrogenous and isoenergetic in triplicate. Parameters of body weight gain, specific growth rate and condition factor in control, D1 and D2 diets were not shown a significant difference, while these indices had a decreased amount in D3 and D4 diets significantly (p < 0.05). The highest amount of feed conversion ratio was indicated in control and D1 diets with a significant difference than those from other treatments (p < 0.05). The survival rate was 100 % in the diets. The lipid efficiency ratio and the protein efficiency ratio in diets control, D1 and D2 were significantly the higher than other treatments (p < 0.05). The highest activity of trypsin and alkaline protease enzymes from intestine was observed in control, D1 and D2 groups which showed a significant difference compared to D3 and D4 groups (p < 0.05). The findings of growth performance and protease enzymes activity were revealed that the diets containing up to 50% TM could be appropriate for koi growth.

    Keywords: Fish meal, protease, growth performance, koi carp, Tenebrio molitor
  • Mina Jalali, Nemat Mahmoudi*, Alireza Fallah Nosratabad Pages 423-436

    The aim of the present study was to investigate the possibility of replacing phosphorus chemical fertilizer (triple superphosphate) with biofertilizers as an environmentally friendly approach.  In this study, Possibility of replacing Triple superphosphate fertilizer with phosphate solubilizing bacteria "Pseudomonas deceptionensis Persian10 strain" in 10 treatments with two bacterial factors (in two levels of inoculation and non-inoculation) and chemical fertilizer (in five levels 0, 25, 50, 75 and 100% of the recommended amount of fertilizer in the pond) was examined in aquarium conditions. Treatments included: 1: 100% fertilizer + bacteria, 2: bacteria, 3: 25% fertilizer + bacteria, 4: 50% fertilizer + bacteria, 5: 75% fertilizer + bacteria, 6: 100% fertilizer, 7: 75% fertilizer, 8: 50% fertilizer, 9: 25% fertilizer, 10: control (without fertilizer and bacteria). Bacterial densities, soluble phosphorus, phosphatase and pH were measured on days 0, 2, 7, 12 and 17. The results showed that the phosphorus of all treatments had an increasing trend on different days and at the same time, an increase in the pH value and a decreasing trend was observed in the bacterial population and the amount of phosphatase enzyme. The highest amount of soluble phosphorus was observed in treatments 4 and 5. According to the obtained results, the application of 50% phosphate fertilizer + phosphate solubilizing bacteria can be recommended as a suitable ratio for the fertility of fish ponds and reducing the use of chemical fertilizers.

    Keywords: Phosphate solubilizing bacteria, Chemical fertilizers, Combined application, Alkaline phosphatase, Sustainable aquaculture
  • Gholamreza Heydari, Seyed Vali Hosseini*, Amirreza Abed Elmdost, Mehrdad Farhangi Pages 437-454

    In this study, the effect of different amounts of rainbow trout bone micropowder (concentrations of 0.5, 1 and 2%) on the shelf life (the rate of formation of secondary fat oxidation compounds, total volatile nitrogen compounds, water holding capacity, color parameters) and the gel quality (hardness, chewing, cohesiveness and folding characteristics) of the largehead hairtail (Trichiurus lepturus) were examined during 15 days of refrigeration. Addition of bone micropowder to the gels prepared from hairtail fish, affected some of the gels properties. The results showed that with increasing the amount of bone micropowder in surimi gels, the amount of thiobarbituric acid (as the most important indicator of advanced degradation due to fat oxidation) was lower than to control group, which indicates the inhibitory effect of micropowder on lipid oxidation in the prepared surimi. In terms of color parameters, the results showed that horsetail fish gels containing bone micropowder had a darker color than the control. In the Folding Test, the horsetail gel containing bone micropowder with a concentration of 2% received the highest score. In the characteristics of texture profile (hardness, chewiness and cohesion indices), it was found that with increasing the amount of bone micropowder, the texture properties in the prepared surimi were significantly improved (p <0.05). Findings from the present study showed that bone micropowder due to its positive effect on the main indicators can be used to improve the texture properties of horsetail fish surimi gel.

    Keywords: Largehead hairtail, Refrigerated storage
  • Zabih Bahmani*, Meissam Navaei Pages 455-469

    The aim of this study was to investigate the antioxidant and antibacterial effect of green bell pepper essential oil for qualitative comparison of silver carp sausage with meat sausage during refrigeration and also to replace some of the nitrite sodium (NaNO2) used in meat products. The essential oil was extracted from green bell pepper by the Clevenger method and ascorbic acid, phenolic compounds, free radical scavenging (DPPH) tests were performed to determine the antioxidant and antibacterial power. The essential oil extracted in three concentrations of 0, 2, and 4% was added to sausage samples prepared from silver carp and meat. Samples were stored at 4 ° C for 30 days. Chemical tests (pH, TBA, and TVN) and microbial evaluation (TMC, PTC, coliform, and mold and yeast) were performed at intervals of 5 days for 30 days in 3 replications. Results of pH, TBA (mg MDA / Kg fat), TVN (mg N / 100g Flesh), TMC, Pseudomonas, coliform and mold and yeast (CFU/g) on ​​day 30 for control treatment of fish sausage (minimum shelf-life) were 7.63, 3.4, 45.3, 11.6, 11, 2.5, and 1.5, respectively, and meat sausage treatment containing 4% of green bell pepper essential oil (maximum shelf -life) were 7.35, 1.86, 34.5, 5.3, 4.9, 0.62, 0, respectively. The results showed that 4% green bell pepper essential oil can be used as a suitable natural preservative in meat and fish sausages.

    Keywords: Green bell pepper, Sausage, Antioxidant, Quality
  • Ahmad Ahmadi, Nasrollah Ahmadifard*, Ahmad Imani, Sajad Pirsa, Behrooz Atashbar Pages 470-482

    In the present study, the effect of phytohormone gibberellin on some physiological parameters of Tetraselmis suecica microalgae was investigated. Algae culture was performed under standard conditions with Gillard culture medium, temperature 25 ± 2 C°, light intensity 16: 8 (light/dark), salinity 25 ± 2 mg / l, and 24-hour aeration for ten days. Concentrations of 10, 20, 40, and 60 mg / l were added to the algae culture medium. Growth factors, pigments, photosynthetic factors, and biochemical composition were measured in the log phase. Based on results,  the highest rate of cell growth was observed in the treatment of 60 mg / l, although in other treatments there was a significant difference with the control (P <0.05). The highest amount of protein and carbohydrates was observed in the treatment of 60 mg / l (P <0.05). ). Total lipid content increased from 15.23 in control to 18.53 in 60 mg / l (P <0.05). Antioxidant potential, pigments, photosynthetic factors, and dry weight also showed a significant difference in the concentration of 60 mg / l compared to the control (P <0.05). The highest amount of chlorophyll a and chlorophyll b was observed at concentrations of 60 mg / l (P <0.05). Based on the results, gibberellin has a high potential for cell division, final density, antioxidant potential, cell size, and biochemical composition of Tetraselmis suecica. Also, Tetraselmis suecica can be a good candidate for marine aquatic larvae, drugs, antioxidants, and a rich source of compounds in biofuels.

    Keywords: Phytohormones, Growth, Pigments, Photosynthetic factors, Biochemical composition
  • Abdulaziz Khedmatkon, Behrooz Mohammadzadeh*, Mohammad Golizadeh, Ali Kazemi Pages 483-494

    To aim health risk assessment and determination of consumption rate limit of King soldier bream (Argyrops spinifer), Pickhandle Barracuda (Sphyraena jello), and Japanese threadfin bream (Nemipteru japonicus), 33 fish specimen was harvest from Jofre fishing area. After transport fish to the laboratory, was prepared and concentration of heavy metal iron, manganese, and cobalt was measured by Inductively coupled plasma - optical emission spectrometry, (ICP-OES). The Concentration of heavy metal in the muscle of fish compared with international standards.  For health risk assessment Target Hazard Quotients (THQ) and Total Target Hazard Quotients (TTHQ), for determination of consumption rate limit estimated daily intake (EDI) and estimated weekly intake (EWI), Consumption Rate Limit (CRlim) and Consumption Rate Limit meal month (CRmm) in two groups include adults and children were calculated.  The Results showed that manganese content in all three fish species (36.59 to 55.48 µgr/gr) more than the world health organization (WHO) and the United States Environmental Protection Agency (USEPA). Also Cobalt content in Argyrops spinifer and Sphyraena jello (66.62 and 0.38 µgr/gr) more than WHO. According to THQ, TTHQ, EDI, and EWI, the Consumption of none of the three fish species had not health risk for the consumer. Additional to the highest CRlim in adults and children determinate as in Argyrops spinifer and Sphyraena jello was manganese, respectively (10.12 and 2.17 µgr/gr), (29.36 and 6.29 µgr/gr) and in Nemipteru japonicus (184.25 and 39.48 µgr/gr) Cobalt determinate.

    Keywords: Heavy metal, Persian Gulf, King soldier bream, Pickhandle Barracuda, Japanese threadfin bream
  • Elham Haghshenas, Mehdi Gholamalifard*, Nemat Mahmoudi Pages 495-510
    Introduction

    Fish consumption is increasing due to the global population growth. Therefore, taking advantage of new methods such as marine aquaculture can be a reliable source for the production of fish in the world. The purpose of this study is the spatial analysis of marine aquaculture farms in the coasts of Mazandaran province.

    Materials and methods

    In this study, three categories of criteria (water quality, economic-social and physical-environmental) were considered for spatial analysis of aquaculture farms in the coasts of Mazandaran, which are based on the Geographic Information System (GIS) and hierarchical analysis process (AHP), is used according to the definition of the decision law, and at the end, the existing aquaculture farms (9 farms) are analyzed using the Extract function.

    Results and discussion

    The results show that the location of the present farms can be transferred to more favorable areas with less risk. Among the existing farms, farms 1 and 2, located on the coasts of Joibar and Babolsar, have the most suitable condition and the highest amount of desirability. Also, the results of weighting between the three groups of water quality parameters show physical and socio-economic; Due to the importance of temperature, turbidity and chlorophyll criteria in marine aquaculture, water quality group has more weight than other groups (0.4034) and then the group of physical factors (0.3808) than social factors. (0.2168) more weight is given.

    Conclusion

    The findings of this study show the ability of GIS as well as satellite imagery to locate and evaluate marine aquaculture.

    Keywords: Marine aquaculture, spatial analysis, Geographic Information System (GIS), Analytic Hierarchy Process (AHP), Mazandaran Coast
  • Afshin Adeli*, Siamak Yousefi Siakalroudi Pages 511-523

    Government support for attracting investment in Persian Gulf marine fish farming has provided the grounds for Iran's fisheries development. Sea bass is a valuable species in the global market that, while helping food security and exports, also brings offshore security to the country by farming in marine cages. Production of more than 26,000 tons in the five years leading up to 2019 and its 45% growth in southern Iran promises more success for it. The study reviews Iran's position in the production of Sea bass fish in the southern waters of the country and identifies its strengths, weaknesses, and opportunities and threats. Therefore, with self-sufficiency in the supply of fry and inputs, strengthening training and research in the field of marine fish, organizing the internal market and continuous monitoring of the international market, monitoring pollution and its environmental impact assessment and developing the support chain of related industries before and after Will be able to provide sustainable development.

    Keywords: Fish cage Farming, Sea bass, Aquaculture, Persian Gulf, Iran
  • Gholamali Akbarzadeh Chomachaei*, Shiva Aghajary Khazaei, Siamak Darvishi, Siyamak Behzadi, Ramin Karimzadeh Pages 524-536

    This study was conducted to investigate the possible effects of cages culture Asian sea bass fish (Lates calcarifer) on the population structure of macrobenthos in the Rigo area of Qeshm Island in Hormozgan province during a breeding period in 1397 were investigated. The average abundance of macrobenthos at the location of the cages culture and the refrences site in this study was equal to (52765 ± 19154 in m2) and (50642 ± 21002 in m2), respectively.The results showed that at the time of the study among the identified the genus of Ammonia sp. With a relative abundance of 73.41 percent at the location of the cages compared to the control station and Archasterope sp., Spirolochulina sp. and Nephtys sp. with a relative abundance of 63.9%, 49.1% and 12.6%, respectively, were more dominant in the control station compared to the location of the cages.The loading rate of organic matter in the bed of the cages was significantly affected by fish farming activities and in some times showed a significant difference with the control station (P<0.05). In general, at the time of the study, activities related to fish farming in cages had no effect on the population structure of macrobenthos in the study area.

    Keywords: Cage culture, Macrobenthos, Qeshm, Hormozgan
  • Sara Pourhosein Sarameh, Bahram Falahatkar* Pages 537-548
    Targets

    The objective of this study was to control the reproductive cycle and increasing the efficiency of the production of pikeperch (Sander lucioperca) through determining the effects of different photoperiods on reproductive performance and egg and larval quality.

    Methods

    Pikeperch broodstock with mean weights 1367 ± 55.3 g were exposed to three different photoperiods with light intensity 630 lux including constant light (24L), constant darkness (24D), and 12 h of light, 12 h of darkness (12L:12D) with three replicates for 40 days.

    Results

    The results showed that the pikeperch reproductive performance was affected by photoperiod. Broodstock under 24L spawned earlier than those of the other photoperiods. The highest spawning were observed in the morning in 24L (66.7 ± 3.5%) and the lowest spawning belonged to the 24D and 12L:12D that never spawned at night. Although fertilization rate and number of eggs per gram  did not show any significant difference in various photoperiods, the timing of spawning and the egg quality exhibited remarkable difference.

    Conclusion

    The results of this study pointed out to effective application of photoperiod on changing the spawning time, reproductive and induction of out-of-season spawning of pikeperch broodstock. Additionally, these results unequivocally prove that the reproductive performance of pikeperch can be considerably improved and stimulated by an effective photoperiod.

    Keywords: Photoperiod, Reproductive cycle, Sander lucioperca, Spawning induction