فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 46 (بهار 1400)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 46 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیما ناظری، اصغر مهاجری*، حمید انصاری صفحات 1-30
    با رویکرد بین رشته ی، سهم عامل راهبردی "راهبری گروه های مرجع را در برساخت کیفیت زندگی در قلمرو پژوهشی مناطق 10 و 17 شهرداری شهر تهران در سال 1399 "، سنجش کردیم. با بهره مندی از رویکرد نظری تلفیقی و روش ترکیبی هم زمان؛ با روش کمی، 315 خانوار را به شیوه های نمونه گیری خوشه فضایی و G power از جامعه ی آمار ی پژوهش، انتخاب، پیمایش و با روش های کیفی (مصاحبه، مشاهده و فوکوس گروپ) بررسی های پویشی را انجام دادیم تا واریانس کیفیت زندگی ساکنان مناطق مزبور را توصیف و نقش گروه های مرجع را در برساخت آن تبیین نماییم. یافته ها نشان می دهد، اولویت ساکنان محله ی هاشمی (منطقه 10) در انتخاب گروه های مرجع، اجتماعی و مذهبی و محله یافت آباد (منطقه 17) اقتصادی و مدنی است. میانگین کیفیت زندگی این دو محله به دلیل تفاوت گروه های مرجع شان، تفاوت معنی داری دارند. از طرفی ساکنان محله های پژوهشی که براساس متغیرهای زمینه ی، زیستی و ارتباطی شان، گروه مرجع خویش را انتخاب کردند، ابعاد ذهنی و عینی کیفیت زندگی شان را براساس معیارها و قضاوت های گروه های مرجع شان در سطح کنشی تعریف و برساخت می کنند. از طرف دیگر گروه های مرجع به عنوان یک خرده نظام در تعامل با نظام مدیریت شهری در برنامه ریزی های رفاهی در سطح ساختاری در برساخت کیفیت زندگی محله ها تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، برساخت، برنامه ریزی رفاه اجتماعی، فضای شهری، کیفیت زندگی، گروه مرجع
  • کریم رضادوست، پویا طوافی* صفحات 31-93

    پژوهشحاضر با هدف تبیین مدل ارتباطی میان متغیر فرهنگ شهروندی با سبک زندگی سلامت زیست محیطی در بین شهروندان 18- 70 سال ساکن استان همدان انجام شده است. تحقیق به روش پیمایشی با استفاده از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته به اجرا درآمدهاست. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران کمی برابر با 660 نفر در بین شهروندان ساکن در سه شهر استان همدان و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند. با بررسی اطلاعات و همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و Amos سعی در تبیین مناسب داده ها و مدل ارتباطی شده است. بر مبنای نتایج آموس پس از بررسی و تایید الگو برای آزمون معناداری فرضیه ها از دو شاخص جزیی نسبت بحرانی CR و P استفاده شده است. بر اساس سطح معناداری 05/0 مقدار بحرانی بیشتر از 96/1 بدست آمده است. که نشان دهنده تایید فرضیه ها می باشد. همچنین نسبت کای اسکویر به درجه آزادی برابر با 796/5 است که دلالت بر مطلوب بودن مدل دارد. نتایج آزمون همبستگی نشان از معنادار بودن رابطه بین فرهنگ شهروندی (36/0) و سبک زندگی سلامت زیست محیطی دارد. مطابق نتایج رگرسیونی متغیر برخورداری از حقوق اجتماعی با مقدار ضریب بتا 270/0 به بهترین وجه متغیر وابسته سبک زندگی سلامت را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، توسعه پایدار، سبک زندگی زیست محیطی، شهروندی
  • فاطمه حسین پور*، محمدباقر علیزاده اقدم، محمد عباس زاده صفحات 95-137

    زنان همیشه و همواره در جامعه با خانه و خانه داری تعریف شده اند، فعالیت و زحمات آنان به دلیل بی مزد بودن مورد غفلت عامه مردم واقع شده است. در این پژوهش با روش کیفی و با رویکر نظریه ی داده مبنا، سعی شده است با انجام مصاحبه های عمیق با 22 زن، 20 تا 60 سال شهر قم، فهم آنان از خانه داری به عنوان یک شغل و چالش های آن، مورد بررسی قرار گیرد. طبق یافته های پژوهش مهمترین مسئله ای که زنان با آن روبرو بوده اند، هنجارهای مردسالارانه ی نهادینه شده بوده و دلایلی که منجر به شکل گیری این مسئله شده است را می توان در تصورات قالبی و کلیشه های جنسیتی و تداوم سنت های پیشین، جامعه پذیری متفاوت مردان و زنان، ایدیولوژی تقسیم کار جنسیتی، ارتباطات اجتماعی محدود زنان وهمچنین عدم ارزش گذاری کارخانگی جستجو کرد. این چالش ها باعث شده تا استراتژی هایی مانند بازاندیشی در هنجارهای مردسالارانه، تبعیض مثبت، پرورش نسل، غربالگری سنت ها، اختصاص یارانه، ارایه ی بیمه ی رایگان، حمایت مالی توسط دولت، دیده و شنیده شدن توسط جامعه، و همچنین کارآفرینی اینترنتی، از منظر زنان جهت کاهش و کم کردن فشار ناشی از این چالش راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: خانه داری، زنان خانه دار، ارزش کار خانگی، نابرابری جنسیتی، هنجارهای مردسالارانه ی نهادینه شده
  • اباذر غفاری لشکناری*، حسنعلی آقاجانی، مرضیه گرجی پشتی، محمدجواد تقی پوریان صفحات 139-169
    زمینه

    نظریه شهروندی فرهنگی ناظر و متکی بر واقعیت های متعدد اجتماعی است که می توان آنها را " ابعاد فرهنگی شهروندی " نیز دانست.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف فراترکیب واکاوی پیشران های شهروندفرهنگی درحوزه خدماتی بارویکرد فراترکیب انجام شده است.

    روش

    با استفاده از تکنیک فرا ترکیب،یافته های مطالعات داخلی و خارجی مرتبط به صورت نظام مند با روش هفت مرحله ای ساندولوسکی و بارسو مورد بررسی قرار گرفت. از 130 مقاله جستجو شده در این حیطه، 46 مقاله منتخب که براساس آن 68 عامل شناسایی و استخراج شد.

    یافته

    به منظور تحلیل مقالات منتخب، مفاهیم تشکیل دهنده، ابعاد و مولفه های تاثیر گذار، از روش تحلیل محتوا و شاخص کاپا، maxqda استفاده شد. در پایان یافته های پژوهش در قالب 12 مقوله شامل: فرهنگی/ اجتماعی، مسیولیت پذیری، مشارکت شهروندی، هویت شهروندی، اعتماد بین شخصی، توسعه رسانه ها، پیروی از قانون، گرایش به پایبندی به قوانین، مسیولیت اجتماعی و فرهنگی،وضعیت اقتصادی و اجتماعی، گرایشات فرهنگی، پذیرش سرمایه فرهنگی دسته بندی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج برگرفته از تحقیق بیان می شود تا با در نظرگرفتن هریک از پیشران های شهروند فرهنگی و فراهم سازی زیر ساخت های لازم جهت پیاده سازی آن، در جهت ارتقای خدمات ارایه شده گام مثبت برداشته شود.

    کلیدواژگان: فراترکیب، شهروند، فرهنگ، شهروند فرهنگی، خدماتی
  • حسین افراسیابی*، مریم بهارلوئی صفحات 171-199

    بحران ها یکی از مهم ترین نیروهای بازاندیشی، و عاملی برای تغییر در آگاهی و کنش انسانها و جوامع است. شیوع جهانی ویروس کووید 19 (کرونا) منجر به بحرانی جهانی و چالش کشیدن بسیاری از باورها و پیش فرض ها و در نتیجه بازاندیشی در ابعادی از زندگی فردی و اجتماعی شده است. هدف ما در این پژوهش کیفی، کشف تجربه جوانان از بازاندیشی در شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا است. پژوهش را در رویکرد برساخت گرا و با روش تحقیق کیفی بنیانی اجرا کردیم. با روش نمونه گیری هدفمند (حداکثر تنوع و در دسترس) با تعداد 24 نفر مشارکت کننده مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام دادیم. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از روش کدگذاری نظری استفاده شد. در فرایند تحلیل داده ها 7 مقوله اصلی ساختیم که عبارتند از: مرکزیت سلامت، بازیابی خود، اقبال به علم و فناوری، گرایش به فضای مجازی، بازیابی تعاملات شخصی، دل بستن به خانه و ناامنی وجودی. با جمع بندی مقوله های اصلی و مبتنی بر برداشت جوانان مشارکت کننده در زمینه کرونا و تغییرات ناشی از آن، ارتقای آگاهی وجودی به عنوان مقوله نهایی در نظر گرفتیم. براساس این مقیله ها و جمع بندی نهایی، می توان گفت بحران شکل گرفته بر اثر پاندمی کرونا، ما انسانها را از نقاط ضعف مشترک آگاه تر کرده است و تامل و تجدیدنظر در خود و روابطمان را دامن زده است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید19، بازاندیشی، بحران، تغییر
  • وحید نقدی دورباطی* صفحات 201-244
    این مقاله، به منظور تحلیل تمایل نخبگان جوان نسبت به انتظام اجتماعی و رعایت نظم، مبتنی بر رعایت قانون طلایی تنظیم شده است. رویکرد اصلی در این مقاله، نظریه تلفیقی و چندبعدی نظم اجتماعی است؛ زیرا در آن، به ارتباط وثیق نکات محوری نظریه های تربیتی و اخلاقی پرداخته و از تقلیل گرایی مرسوم اجتناب شده است. مطالعه ی مزبور از نوع شبه طولی در سه سال 1391، 1395 و 1398 است؛ و روش انجام تحقیق، بنا به امکانات و ماهیت تحقیق، روش میدانی تلفیقی می باشد. نمونه ی تحقیق، بنا به امکان دسترسی، شامل جوانان نخبه ی محصل در سمپاد استان تهران است. نتایج نشان می دهد که تمایل نخبگان جوان نسبت به رعایت اخلاق و ملاحظات اجتماعی در سه سال گذشته به طور معنادار افزایش یافته است. نتایج تحلیل رگرسیونی چندگامه با شش مدل متفاوت حاکی از آن است که فضای عام گرا، هم چون هویت ملی و تعهد عامگرا در تقویت تمایل نخبگان جوان نسبت به رعایت ملاحظات اجتماعی بسیار مهم می باشند. مدل ها، برجستگی نقش مدرسه را در این امر نشان می‎ دهند و حاکی از آنند که فارغ از تدوین برنامه های تربیتی برای تقویت عام گرایی، پرورش اخلاقی نخبگان میسر است. نتایج کمی و کیفی تحقیق تاکید بر آن دارند که تمایل اخلاقی نخبگان جوان، فارغ از تاثیر شرایط تربیتی که در مدل ها منعکس شده است؛ بسیار بحرانی است؛ و محتاج توجه ویژه از جانب متولیان امر است.
    کلیدواژگان: قانون طلایی، ملاحظات اجتماعی، وجدان اخلاقی، تمایل عام گرا
  • علی اصغر بانوئی، پریسا مهاجری*، کوروش جوادی پاشاکی، پگاه خالقی، سید محمدامین حسینی صفحات 245-282

    در این مقاله دو کارکرد صندوق بازنشستگی کشوری در چارچوب ماتریس حسابداری اجتماعی برجسته می گردند. نخست شناسایی هدایت منابع (کسورات) از عوامل تولید به تخصیص درآمد نهادها و سپس به انتقالات جاری بین نهادی است و دوم سنجش نقش و اهمیت صندوق بازنشستگی کشوری در افزایش تولید، افزایش درآمد عوامل تولید (GDP) و افزایش درآمدهای نهادهای داخلی جامعه در کل اقتصاد با استفاده از ضرایب فزاینده مرسوم و جدید می باشد. تفاوت بین آن دو ضریب فزاینده، ملاک نقش و اهمیت نهاد صندوق در ساختار اقتصاد در نظر گرفته می شود. واکاوی دو کارکرد فوق حول دو سوال محوری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد: یک- آیا طبقه بندی های جدید از جبران خدمات کارکنان و نهادها در ارتباط با کسورات بازنشستگی می تواند مبنای شناسایی کارکرد صندوق بازنشستگی کشوری در ساختار اقتصاد ایران قرار گیرند؟ دو- صندوق بازنشستگی کشوری چه سهمی از افزایش تولید، افزایش GDP و افزایش درآمد نهادهای داخلی جامعه را دارد؟ با به کارگیری جدیدترین ماتریس حسابداری اجتماعی تفصیلی سال 1395، یافته های کلی نشان می دهند که نخست صندوق بازنشستگی کشوری نقش بسزایی در هدایت کسورات دارد به طوری که سهم صندوق 4/65 درصد و سهم سایر نهادها 6/34درصد را نشان می دهد. دوم- سهم صندوق از تولید GDP و درآمد نهادها به ترتیب 30/0 درصد، 34/0درصد و 04/1درصد را آشکار می کند.

    کلیدواژگان: ماتریس حسابداری اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری، ماتریس تخصیص، ماتریس انتقالات، درآمد عوامل تولید
|
  • Sima Nazeri, Asghar Mohajeri *, Hamid Ansari Pages 1-30
    the interdisciplinary approach, we assessed the role of the strategic factor in "leading reference groups in construction quality of life in the research area of districts 10 and 17 of tehran Municipality in 2020. using the Integrative theoretical approach and a simultaneous mixed method with the quantitative method 315 households with spatial cluster sampling method and then by G power sampling, selected and surveyed the statistical population research implementation qualitative methods interview, observation and focus group do dynamics research to describe and explain that how does the variance of the quality of life of the residents these neighborhoods and what is the role of reference groups in its construction.the research findings show that the priority of the residents of Hashemi neighborhood (region 10) choosing the reference groups, social and religious groups and Yaftabad neighborhood (region 17) economic and civil. average quality life these two neighborhoods is significantly different due to the difference between their reference groups. the residents research neighborhoods who chose reference group based contextual, biological communication variables, define and construct the mental and objective dimensions of their quality of life based patterns, criteria and judgments of their reference groups at the action level. The title of a sub-system in interaction with the urban management system in welfare planning at the structural level affect the quality of life of neighborhoods.
    Keywords: Social damage, Construction, social welfare planning, Urban Space, Quality of life, Reference Groups
  • Karim Rezadoost, Pouya Tavafi * Pages 31-93

    The present study aimed to explain the relationship between the variable of citizenship culture and lifestyle of environmental health among citizens aged 18-70 years living in Hamadan province. The t. The research was conducted by survey method using a researcher-made questionnaire technique. The sample size was selected using Cochran's formula equal to 660 people among citizens living in three cities of Hamadan province and by simple multi-stage and random cluster sampling. By examining the information and also analyzing the data using SPSS and Amos software, an attempt has been made to properly explain the data and the communication model. Based on the results of Amos, after reviewing and confirming the model, two partial indicators of critical ratio CR and P have been used to test the significance of the hypotheses. Based on the significance level of 0.05, the critical value is more than 1.96. Which indicates the confirmation of the hypotheses. Also, the ratio of Chi-square to the degree of freedom is equal to 5.796, which indicates that the model is desirable. The results of the correlation test show a significant relationship between citizenship culture (0.36) and environmental health lifestyle. . According to the regression results, the variable of enjoying social rights with a beta coefficient of 0.270 best explains the dependent variable of health lifestyle.

    Keywords: Citizenship Culture, Sustainable Development, environmental lifestyle, citizenship
  • Fatemeh Hoseinpour *, MohammadBagher Alizade, Mohammad Abaszade Pages 95-137

    Women in society have always been defined with home and housekeeping, and their activities and efforts have been ignored by the people because it's unpaid. In this qualitative method and with Grounded Theory approach, it has been tried to study in depth interviews with 22 women, 20 to 60 years old who live in Qom, to understand their understanding of housekeeping as a job and it's challenges. According to the research findings, the most important issue that women have faced is institutionalized patriarchal norms and the reasons that led to the formation of this problem can be found in stereotypes and gender stereotypes and continuation of previous traditions, different socialization of men and women, ideology of gender division of labor, the limited social communications of women, and the underestimation of domestic work.These challenges have led to strategies such as rethinking patriarchal norms, positive discrimination, training generation, screening traditions, cash subsidies, providing free insurance, government funding, being seen and heard by the community, and Internet entrepreneurship, to reduce the pressure of this challenge.

    Keywords: Housekeeping, Housewives, Value of housework, Gender Inequality, institutionalized patriarchal norms
  • Abazar Ghafarilashkenari *, Hasanali Aghajani, Marzieh Gorjiposhti, Mohammadjavad Taghipourian Pages 139-169
    Background

    Cultural citizenship theory oversees and relies on multiple social realities that can also be considered "cultural dimensions of citizenship."

    Objective

    The present study was conducted with the aim of transcending the scores of cultural citizens in the service area beyond the complex.

    Method

    Using cross-compounding technique, the findings of related internal and external studies were systematically investigated by seven-step Sandoloski and Barso methods. Of the 130 articles searched in this area, 46 selected articles, according to which 68 factors were identified and extracted.

    Findings

    In order to analyze the selected articles, constituent concepts, dimensions and influential components, the content analysis method and the Kappa index, maxqda, were used. At the end of the research findings in the form of 12 categories including: cultural / social, responsibility, citizen participation, citizenship identity, interpersonal trust, media development, following the law, tendency to adhere to laws, social and cultural responsibility, economic situation And social, cultural tendencies, acceptance of cultural capital, classification were presented.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it is stated that taking into account each of the drivers of the cultural citizen and providing the necessary infrastructure for its implementation, a positive step should be taken to improve the services provided.

    Keywords: beyond, Citizen, Culture, Cultural Citizen, Services
  • Hossein Afrasiabi *, Maryam Baharluoei Pages 171-199

    Crises are important force for human and societies reflexivity and change. Corona virus(Covid19) challenge for our beliefs and assumptions, leaded to reflexivity about personal and social life. Our aim of this qualitative research was to understand youth people experiences and interpretations about reflexivity under corona virus conditions. We carried out the research in a constructive approach by basic(generic) qualitative research method. 24 youth man and woman selected by purposefully (accidental and snowball sampling method) and participated in semi-structured interview. After transcribing the interviews, theoretical coding used for data analysis and 7 main categories emerged. The main categories included, centrality of health, self-restoring, trust to science and technology, tendency to virtual space, reconstruction of personal relationships, attachment to home and existential insecurity. Finally, existential awareness constructed as core category.The main categories included, centrality of health, self-restoring, trust to science and technology, tendency to virtual space, reconstruction of personal relationships, attachment to home and existential insecurity. Finally, existential awareness constructed as core category.

    Keywords: Corona virus, covid19, Reflexivity, Crisis, Change
  • Vahid Naghdi Dorbati * Pages 201-244
    This article is intended to analyze the attitude of young elites towards social order and order, based on the observance of the golden rule. The main approach in this article is the integrated and multidimensional theory of social order; Because it deals with the in-depth communication of the central points of educational and moral theories and avoids conventional reductionism. The study is quasi-longitudinal in three years; And the method of conducting research, according to the facilities and nature of the research, is the integrated field method. The research sample, according to accessibility, includes elite elite youth in SAMPAD. These results show that the tendency of young elites to observe ethics and social considerations has increased significantly over the past three years. The results of multivariate regression analysis with six different models suggest that populist space, as well as national identity and populist commitment, are very important in strengthening the desire of young elites to observe social considerations. Models point to the role of the school in this, and argue that, regardless of the development of educational programs to strengthen populism, the moral upbringing of the elite is possible. Quantitative and qualitative research results emphasize that the moral inclination of young elites, regardless of the impact of educational conditions reflected in the models; It's very critical; And it needs special attention from those in charge.
    Keywords: Golden Law, Social Considerations, Moral Conscience, Pluralism
  • AliAsghar Banouei, PARESA MOHAGERI *, Kurosh Javadi Pashaki, Pegah Khaleghi, Seyyed MohammadAmin Hosseini Pages 245-282

    In this article two functions of Pension Fund Organization (PFO) are highlighted in the framework of Social Accounting Matrix (SAM). First is the identification of mobilizing resources (deductions) from factor income to allocation and finally to inter-institutional income transfers. Second is the measurement of the role of PFO in increasing production, factor income (GDP) and institutional income using two conventional and new multipliers. The difference between the two is taken as the role of PFO in the structure of economy. The above two functions raise the following two questions: one- Could the new classification be used to identify the function of PFO in channelizing resources (deductions) in the structure of Iranian economy? Two- What is the share of PFO to production, GDP and domestic institutional income? Using the newly constructed 1395 SAM, the overall results are two folds: First- the share of PFO in mobilizing resources is 65.4% and the share of other institutions is 34.6%. Second- The respective share of PFO in production, GDP and institutional incomes are 0.3, 0.34 and 1.04%.

    Keywords: Social Accounting Matrix (SAM), Pension Fund Organization (PFO), Allocation Matrix, Transfers Matrix, Income of Production Factors