فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 69 (زمستان 1400)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 69 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مروتی شریف آبادی، الهام مفتح زاده *، مهرداد کیانی صفحات 1-9

    امروزه دانشگاه به‌عنوان عاملی مهم در اقتصاد دانش‌محور و چرخه نوآوری ایفای نقش می‌نماید و می‌تواند به‌عنوان موتور محرک دانش بشری به‌شمار آید و رشد و تعالی جوامع را دنبال می‌کند. در این عرصه، دانشگاه کارآفرین نقش مهمی را هم به‌عنوان تولیدکننده و هم نهادی انتشاردهنده دانش ایفا می‌کند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت‌بندی عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی دانشگاهی است. جهت‌گیری‌های این پژوهش، ترکیبی از تحقیقات کاربردی و توسعه‌ای است. مبنای فلسفی این تحقیق اثبات‌گرایی و از نظر رویکرد، استقرایی است. راهبرد تحقیق نیز از نوع پیمایشی است و از نظر نوع روش، جزء تحقیقات کمی به‌شمار می‌آید. جامعه آماری در برگیرنده تمامی اساتید و مدیران دانشگاه یزد می‌باشد که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند، 10 نفر انتخاب شدند که در مرحله اولویت‌بندی هر یک از عوامل با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی مردد همکاری کردند. نتایج نشان از شناسایی 33 عامل در ابعاد آموزشی، پژوهشی، سازمانی، اقتصادی، بین سازمانی، فرهنگی و انسانی دارد که در این بین، عوامل حمایت مالی و معنوی دولت از فعالیت‌های کارآفرینی دانشگاه‌ها، میزان بودجه تخصیص داده شده دانشگاه برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه، حمایت مدیران ارشد دانشگاه از افراد دارای ایده، جذب کمک‌های مالی از نهادهای مستقل، شرکت‌های بزرگ و منابع خارجی و توسعه ایده‌ها، طرح‌ها و مدل‌های کسب‌وکار به ترتیب مهم‌ترین عوامل موثر موفقیت کارآفرینی دانشگاهی محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی، ارتباط صنعت و دانشگاه، مجموعه فازی مردد، تاپسیس فازی مردد
  • حسین صادقی*، مهدی ناصر صفحات 10-20

    احراز وجود شرایط سه‌گانه جدید، ابتکاری و کاربردی‌بودن به‌عنوان شرایط اساسی برای ثبت یک اختراع ضروری است. تا قبل از دو دهه اخیر، همواره این دیدگاه حاکم بود که روش‌های تجاری به‌عنوان یک موضوع انتزاعی محض محسوب و از شمول اختراع خارج است. در قوانین بسیاری از کشورها، از جمله ایران، روش‌های تجاری به‌عنوان یکی از موارد استثنا از شمول اختراعات ذکر شده است. موافقتنامه جنبه‌های تجاری مالکیت فکری (تریپس) کشورهای عضو را ملزم می‌نماید تا حمایت لازم در قالب ثبت اختراع را نسبت به هر نوع اختراعات صورت‌گرفته در همه زمینه‌های فناوری اعمال نمایند که بیانگر «اصل عدم تبعیض شناسایی حق ثبت اختراع برای اختراعات حوزه فناوری» است. در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، براساس داده‌های حاصل از مطالعه کتابخانه‌ای، ضمن بررسی ظرفیت‌ها و چالش‌های موجود در نظام حقوقی ایران، وضعیت در برخی نظام‌های حقوقی دیگر نظیر آمریکا و رویه اداره ثبت اختراعات اروپا مورد بررسی قرار گرفته است. بر‌اساس یافته‌ای این تحقیق، مشاهده می‌شود که همگام با تحولات فناوری و ابداع روش‌های جدید تجاری مبتنی بر فناوری‌های رایانه‌ای و ابزارهای ارتباطی الکترونیکی و اپلیکیشن‌ها و مدل‌های تجارت الکترونیک، تحولات حقوقی و قضایی در کشورهایی نظیر آمریکا و نیز اتحادیه اروپا، دایره شمول استثناء فوق را محدود نموده و امکان ثبت روش‌های تجاری که منتهی به ایجاد یک اثر فنی جدید و کاربردی می‌شود، فراهم گردیده است. این تغییر نگرش قضایی و رویه ادارات ثبت اختراعات، موجب افزایش چشمگیر اظهارنامه‌های ثبت اختراع روش‌های تجاری و ثبت موارد متعدد جدید از اینگونه اختراعات در اداره ثبت اختراعات آمریکا و اداره ثبت اختراعات اتحادیه اروپا شده است و در نظام حقوقی ایران نیز می‌توان علیرغم حکم قانون مبنی بر مستنثی‌بودن روش‌های کسب و کار، در صورت احراز شرایط سه‌گانه ثبت اختراع، روش‌های مزبور را به‌عنوان اختراع ثبت نمود.

    کلیدواژگان: روش های تجاری، حق اختراع، حمایت، فناوری های جدید ارتباطی، تجارت الکترونیک
  • خدیجه کاوه*، مریم نکوئی زاده، مسلم علیمحمدلو صفحات 21-33

    با توجه به این‌که گردشگری یکی از مهم‌ترین صنایع در عصر حاضر است، استفاده از فناوری‌های هوشمند برای رفع نیازهای رشد و توسعه این صنعت امری اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد. از طرفی، امروزه کشورها برای افزایش رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی، به دنبال انجام سرمایه‌گذاری‌های مناسب در گردشگری خود هستند. اینترنت‌اشیاء یک فناوری مدرن و هوشمند است که با ورود به گردشگری، منجر به تحول و ارتقاء این صنعت شده است. کشورهای بسیاری به سمت استفاده از این فناوری مدرن و هوشمند در شهرها و مقصدهای گردشگری خود حرکت کرده‌اند و توانسته‌اند نتایج خوبی را از آن با توجه به سرمایه‌گذاری‌هایی که در این زمینه، انجام داده‌اند، بدست آورند. در این راستا، مطالعه حاضر، با هدف شناسایی کاربردهای اینترنت‌اشیاء برای هوشمندسازی مقاصد و جاذبه‌های گردشگری، انجام گرفته است. در این مقاله، برای جمع‌آوری داده‌ها، از روش‌های مرور نظام‌مند ادبیات و همچنین مصاحبه باز با خبرگان، استفاده شده است. یافته‌های بدست‌آمده می‌تواند به ایجاد آگاهی فعالان گردشگری منجر شده که هم با این فناوری مدرن و هوشمند آشنا شده و همچنین زمینه لازم را برای ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای پیاده‌سازی این فناوری در گردشگری کشور مهیا کنند و نیز برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و مناسبی برای تحقق این امر فراهم آورند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، هوشمندسازی، جاذبه های گردشگری، مقصدهای گردشگری، مرور نظام مند
  • وحید دالوند *، رضا سپهوند، امیرهوشنگ نظرپوری صفحات 34-45

    سرمایه فکری را می‌توان اساسی‌ترین دارایی یک سازمان دانست که شرکت را در مسیر رشد و پیشرفت قرار می‌دهد. سرمایه فکری یکی از دارایی‌های نامشهود و ارزشی سازمان‌ها برای رسیدن به نوآوری و پاسخگویی به تحولات امروزی می‌باشد. بهره‌برداری از انواع مختلف دانش در سازمان یا سرمایه فکری می‌تواند منجر به افزایش مزیت رقابتی سازمان‌ها شود. دانش سازمانی فردی نقش موثری در تولید و توسعه خلاقیت و نوآوری در سطوح مختلف سازمان دارد هدف این پژوهش حاضر بررسی و مطالعه اثر سرمایه فکری بر مزیت رقابتی و همچنین نقش عملکرد سازمانی با نقش میانجی نوآوری و فرهنگ یادگیری در بین اعضای هیات‌علمی دانشگاه لرستان است. این پژوهش از حیث روش دارای ماهیت توصیفی قرار می‌گیرد و همچنین یک پژوهش میدانی به‌حساب می‌آید که از لحاظ هدف از نوع پژوهش‌های کاربردی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش 286 نفر از اعضای هیات‌علمی دانشگاه لرستان می‌باشند. روش نمونه‌گیری تصادفی متناسب با حجم نمونه و حجم نمونه براساس جدول مورگان و تعداد 162 نفر می‌باشند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه استاندارد است. داده‌های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم‌افزارهای Lisrel و SPSS تحلیل شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سرمایه فکری بر مزیت رقابتی و عملکرد سازمانی از طریق نوآوری و فرهنگ یادگیری اثر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مزیت رقابتی، عملکرد سازمانی، نوآوری، فرهنگ یادگیری
  • سینا ترکاشوند*، محمد مینایی نژاد، وحیده مرادیان محمدیه، فاطمه سادات هاشمی صفحات 46-55

    هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش آموزش به شیوه مجازی در بازتولید نابرابری آموزشی می‌باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. بدین صورت که ابتدا به تحلیل چالش‌های آموزش به شیوه مجازی در کشور پرداخته شده است، سپس به تحلیل چالش‌ها در بازتولید نابرابری آموزشی پرداخته شده است. از جمله چالش‌هایی که آموزش به شیوه مجازی به‌وجود آورده است عبارتند از: چالش توزیع منابع و امکانات (فضایی)، چالش اقتصادی، چالش جنسیتی و چالش فرهنگی است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که هر یک از چالش‌های مطرح‌شده در قلمرو آموزش و پرورش رسمی و عمومی به نابرابری آموزشی انجامیده است. بدین صورت که چالش توزیع منابع و امکانات منجر به پایین‌بودن کیفیت آموزش در مناطق محروم در مقایسه با مناطق برخوردار شده است. چالش اقتصادی نیز به دلیل پایین‌بودن سطح درآمد افراد مناطق محروم و گران‌بودن وسایل کمک آموزشی مجازی، فاصله طبقاتی را بین مناطق محروم و برخوردار ایجاد کرده است. چالش جنسیتی نیز به دلیل استفاده نابرابر در بین زنان و مردان، اغلب زنان در بهره‌گیری از آموزش‌های مجازی محدودیت‌هایی دارند. چالش فرهنگی نیز به دلیل اینکه طبقات مسلط نسبت به سایر طبقات سهم بیشتری از سرمایه فرهنگی می‌برند و بیشتر قادرند که این نوع سرمایه را در فرزندانشان به ودیعه بگذارند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که نظام آموزش و پرورش در رویارویی با چالش‌های مطرح شده باید اقدامات و سازوکارهایی را مدنظر قرار دهد، چراکه تا زمانی که چالش‌های پیش‌روی آموزش به شیوه مجازی در نظام آموزش و پرورش رسمی و عمومی برطرف نگردد، نمی‌توان نابرابری‌های آموزشی را برطرف نمود.

    کلیدواژگان: آموزش به شیوه مجازی، نابرابری آموزشی، بازتولید، آموزش و پرورش
  • فرشید فرخی زاده، عباسعلی رستگار* صفحات 55-63

    امروزه پذیرش فناوری اطلاعات جدید، یکی از موارد چالشی در سازمان‌ها به‌ویژه سازمان‎‌های دولتی می‌باشد که کمتر مورد توجه است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و رتبه‌بندی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات در سازمان‌های دولتی در ایام همه‌گیری ویروس کرونا در جهت ارایه بهتر خدمات و محصولات بدون مراجعه حضوری به ارباب‌رجوع/ مشتریان می‌باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‌ها از نوع استفاده از اطلاعات و مدارک موجود بوده و مبتنی بر رویکرد ترکیبی است. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی مدل‌های ارایه شده برای پذیرش فناوری اطلاعات و طبقه‌بندی آن‌ها، عوامل موثر در پذیرش فناوری اطلاعات جدید در سازمان‌های دولتی مورد مطالعه جهت ارایه خدمات و محصولات بهتر با رویکرد ترکیبی فراتلفیق و آنتروپی شانون بررسی و شناسایی شده است. در این مقاله جهت تعیین این عوامل پس از شناسایی و معرفی انواع مدل‌های موجود؛ مفاهیم، ابعاد و شاخص‌های تحقیق با استفاده از روش فراتلفیق استخراج و با استفاده از روش آنتروپی شانون رتبه‌بندی شده‌اند که نتایج پژوهش حاکی از این است که همکاری و هماهنگی در رتبه اول، عوامل محیطی پذیرش فناوری در رتبه دوم، عوامل سازمانی در رتبه سوم، عوامل مدیریتی در رتبه چهارم و عوامل سرمایه انسانی در رتبه پنجم قرار می‌گیرند.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی، فناوری اطلاعات، سازمان های دولتی، کووید 19، روش فراتلفیق، آنتروپی شانون
  • هومن شبابی *، مریم غیاث آبادی فراهانی، پیمان غفاری آشتیانی صفحات 64-69

    هدف اصلی از انجام این مطالعه بررسی موانع تجارت الکترونیک همراه با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری در شرکت قطعات خودرو نیک اندیشه بسپار می‌باشد. پژوهش حاضر در پی ارایه مدلی نظری است اما در سطح کلان، یک پژوهش کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش خبرگان شرکت قطعات خودرو نیک اندیشه بسپار به تعداد 12 نفر می‌باشد. با توجه به محدود‌بودن این تعداد از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد و پرسشنامه‌های پژوهش در اختیار همه خبرگان و مدیران شرکت قرار گرفت. در این پژوهش، ابتدا طیف وسیعی از موانع تجارت الکترونیک، به صورت کیفی و از طریق بررسی عمیق پیشینه موضوع مشخص شدند. سپس با نظرسنجی از دوازده خبره از طریق روش مدل‌سازی ساختاری- تفسیری، موانع مربوط به حوزه مورد مطالعه برای سطح‌بندی و مدل ساختاری- تفسیری مربوطه با استفاده از نرم‌‌افزار MATLAB 9.9 مشخص شد. سپس با استفاده از مقایسات زوجی از تکنیک دیمتل و ISM جهت تعیین روابط علی و معلولی بین متغیرها و سطح‌بندی آنها استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که مولفه زیرساخت‌های فناورانه در بالاترین سطح قرار گرفته است که اثرپذیرترین مولفه در این پژوهش شناخته شد و در پایین‌ترین سطح، مولفه زیرساخت‌های فنی قرار دارد که اثرگذارترین مولفه این تحقیق شناسایی شده است و به نظر می‌آید این نتیجه نیز در کشور ما منطقی باشد. در کشورهایی همچون ایران که به سوی صنعتی‌شدن در حال حرکت هستند شاید استفاده از آخرین فناوری‌های روز دنیا کمی مشکل باشد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، زیرساخت های فنی، موانع رفتاری، موانع سازمانی، موانع فرهنگی- اجتماعی
|
  • ali Morovati, elham mofatehzadeh*, mehrdad kiani Pages 1-9

    Todays, university plays an important role in the knowledge-based economy and the innovation cycle, while it can be considered as a driving force of human knowledge and pursues the growth and excellence of societies. In this field, the entrepreneurial university plays an important role both as a producer and as a knowledge disseminating institution. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the success of university entrepreneurship. The orientations of this research are a combination of applied and developmental research. The philosophical basis of this research is positivism and in terms of approach, it is inductive. The research strategy is also survey type and in terms of method, it is considered as a quantitative research. The statistical population includes all professors and administrators of Yazd University that using purposive sampling method, 10 people were selected who participated in the prioritization stage of each factor using the hesitant fuzzy TOPSIS technique. The results showed that 33 factors in educational, research, organizational, economic, inter-organizational, cultural and human dimensions, among which the factors of financial and moral support of the government for entrepreneurial activities of universities, the amount of budget allocated by the university for research and development activities, support of senior university administrators for people with ideas, attracting financial support from independent institutions, large companies and external resources, and development of ideas, plans and business models, respectively are most important effective factors are the success of university entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur University, Industry- University Relationship, Hesitant Fuzzy SetFuzzy Hesitant Topsis
  • hossein sadeghi*, Mahdi Naser Pages 10-20

    Until the last two decades, the prevailing view has always been that business methods are excluded from the scope of patent. Therefore, according to the laws of many countries, including Iran, business methods are mentioned as one of the exceptions to the scope of patent. However, along with technological developments and the development of new business methods based on computer technologies, electronic communication tools, e-commerce models and apps, legal and judicial developments have limited the scope of this exception and accepted the possibility of registering business methods that would lead to the creation of a new and practical technical effect. In this article, using Descriptive-analytical research method, based on the data obtained from the library study, while examining the existing capacities and challenges in the legal system of Iran, the situation in some other legal systems such as the United States and the procedure of the European Patent Office has been examined.

    Keywords: Business Methods, Patents, Protection, E-commerce, New Communication Technologies
  • Khadije Kaveh*, Maryam Nekooeezade, Moslem Alimohammadlo Pages 21-33

    Given that tourism is one of the most important industries in the present era, the use of modern technologies to meet the needs of growth and development of this industry seems inevitable. On the other hand, today, in order to increase economic growth and job creation, countries are looking for appropriate investments in their tourism. The Internet of Things is a modern and Smart technology that has led to the transformation and development of this industry by entering tourism. Many countries have moved towards using this modern and smart technology in their cities and tourism destinations and have been able to get good results from it, considering the investments they have made in this field. In this regard, the present study has been conducted with the aim of research on the use of IoT technology to smarten tourism attractions and destinations in the country. In this article, based on a review study and thematic analysis of research related to the Internet of Things in tourism and smart tourism destinations, as well as interviews with experts in the field of tourism and the Internet of Things, the most important applications of this smart technology in tourism achievements that help to make tourism attractions and destinations smarter. The findings can lead to the awareness of tourism activists who are familiar with this modern and Smart technology, as well as provide the necessary background to create the appropriate infrastructure for the implementation of this technology in tourism, as well as the program. Provide long-term and suitable investments to achieve this.

    Keywords: Smart Technology, Internet of Things, Make Smart, Tourism Attractions, Tourism Destinations
  • Vahid Dalvan*, Reza Sepahvand, Amir Houshang Nazaripour Pages 34-45

    The purpose of this study was to investigate the effect of intellectual capital on competitive advantage and organizational performance with the mediating role of innovation and learning culture among faculty members of Lorestan University. This research is descriptive in nature, with the exception of causal research, as well as a field research that is applied in the field of purpose. The statistical population of the study is 286 faculty members of Lorestan University. The random sampling method is proportional to the sample size and sample size according to the Morgan table and the number of 162 people. The data collection tool in this study is a standard questionnaire. The data from the questionnaires were analyzed using Lisrel software and SPSS software. The innovation of this research is to measure the variables in the academic field. Research results indicate that ??intellectual capital on competitive advantage; intellectual capital on organizational performance; intellectual capital on innovation; intellectual capital on culture; innovation on competitive advantage; innovation on organizational performance; learning culture on competitive advantage; learning culture on organizational performance Intellectual Capital through Innovation on Competitive Advantage; Intellectual Capital through Innovation on Organizational Performance; Intellectual Capital through Learning Culture on Competitive Advantage; Intellectual Capital through the Learning Culture has a direct impact on organizational performance.

    Keywords: Intellectual Capital, Competitive Advantage, Organizational Performance, Innovation Learning Culture
  • sina torkashvand*, mohammad minaei nezhad, vahideh moradiyan mohammadeh, fatemehsadat hashemi Pages 46-55

    The aim of the present study is to investigate the role of virtual education in reproducing educational inequality during the Corona virus epidemic.. The research method is descriptive-analytical. Thus, in the first step, the challenges of e-learning in the country are analyzed, then the challenges in reproducing educational inequality in the Corona period are analyzed. The most important challenges of e-learning are distributing resources and facilities (spatial), the economic challenge, the gender challenge and the cultural challenge. Findings show that each of the challenges in the field of formal and public education has led to educational inequality. The challenge of distributing resources and facilities has led to lower quality of education in disadvantaged areas compared to the regions. The economic challenge has also created a class gap between deprived and privileged areas due to the low income level of people in deprived areas and the high cost of virtual educational aids. Gender challenges due to unequal use between men and women, most women have limitations in using e-learning. The cultural challenge is also due to the fact that the ruling classes have a larger share of cultural capital than other classes and are more able to deposit this type of capital in their children. The results show that the education system in the face of the challenges should consider measures and mechanisms, because until the challenges of advancing virtual education in the formal and public education systems are not addressed , educational inequalities cannot be eliminated.

    Keywords: Virtual Education, Educational Inequality, Reproduction, Corona, Education
  • Farshid Farokhizadeh, Abbas Ali Rastgar * Pages 55-63

    Today, the adoption of new information technology is one of the challenges in public sector organizations, which is less considered. The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the acceptance of information technology in public sector organizations during the Corona virus epidemic in order to provide better services and products without face-to-face referral to the clients / customers. In this resech, which is based on a combined approach, we use the existing information and documents as data. The statistical population of the study is 10 governmental organizations located in Alborz province.. In this article, in addition to introducing the proposed models for information technology acceptance and their classification, the effective factors in accepting new information technology in the studied government organizations to provide better services and products with the combined approach of transnational and Shannon entropy have been studied and identified. In this paper to determine these factors after identifying and introducing the types of existing models; Concepts, dimensions and indicators of the research have been extracted using the meta-combination method and ranked using the Shannon entropy method. The research results indicate that cooperation and coordination, environmental factors in technology acceptance, organizational factors, managerial factors, and human capital factors are in the first to fifth places respectively.

    Keywords: Key Factors, Information Technology, Government Organizations, Covid-19, Meta-Method, Shannon Entropy
  • Hooman Shababi*, Maryam Ghiasabadi Farahani, peyman ghafari Ashtiani Pages 64-69

    The main purpose of this study is to investigate the barriers to e-commerce along with the use of interpretive structural modeling in Nik Andisheh Baspar Auto Parts Company. The present study seeks to provide a theoretical model, but at the macro level, it is an applied research in terms of descriptive-survey method. The research statistical population is 12 experts of Nik Andisheh Baspar Auto Parts Company. Due to the limited number, the census method was used and research questionnaires were provided to all experts and managers of the company. In this study, first, a wide range of barriers to e-commerce were identified qualitatively through an in-depth review of the background. Then, by surveying 12 experts through structural-interpretive modeling method, the obstacles related to the study area for leveling and the relevant structural-interpretive model were identified using MATLAB software. Then, using pairwise comparisons, DEMATEL and ISM techniques have been used to determine the causal relationships between variables and their levels. The results indicate that the component of technological infrastructure and technology is at the highest level, which was recognized as the most effective component in this research, and at the lowest level, the component of technical infrastructure is the most effective component of this research, and This result seems to be logical in our country as well. In countries like Iran, which are moving towards industrialization, it may be a little difficult to use the latest technologies in the world.

    Keywords: E-Commerce, Technical Infrastructure, Behavioral Barriers, Organizational Barriers, Cultural-Social Barriers