فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده حیدری نژاد، فاطمه جان احمدی*، سید هاشم آقاجری صفحات 1-24

    قرن بیستم برای جوامع عرب، سرشار از تحولات بنیادین در جهات گوناگون بود. ورود به عصر مدرن، حضور غربیان در جهان اسلام و آشنایی مسلمانان با اندیشه ها و مفاهیم تازه ای مانند دولت، ملت، ملی گرایی و غیره، حیات سیاسی و اجتماعی آنان را تحت تاثیر قرار دارد. فروپاشی عثمانی و تشکیل کشورهای نوبنیاد، مردم درون این مرزهای ساختگی را، که قرن ها رعیت خلیفه بودند، نیازمند تعریفی نو از هویت کرد. در میان این کشورهای جدید، مورد نظر نوشتار حاضر، کشور سوریه و هدف، تبیین مساهمت اندیشه ورزان تجددگرای آن در راه بازتعریف هویت ملی سوری است. نحوه بازنمایی مفهوم ملت، ناظر بر اهداف و خاستگاه متفاوت آن اندیشه ورزان و در نهایت سنخ شناسی این اندیشه ها مسئله این پژوهش است. در پرتوی این سنخ شناسی به این پرسش پرداخته شده که تجددگرایان مذکور مفهوم مطلوب خود از ملت و هویت  را با ابتنا به چه مفاهیم و شگردهای بلاغی صورت بندی کردند؟ به منظور پاسخ به این پرسش، نوشتار حاضر با بهره گیری از روش هرمنوتیک قصد_ زمینه گرای کوینتین اسکینر برای در نظرداشتن متن های مزبور در زمینه گفتمانی قرن بیستم جهان عرب، سامان یافته است.

    کلیدواژگان: سوریه، ملت، ساطع الحصری، قسطنطین زریق، آنتوان سعاده، شکیب ارسلان، نجیب عازوری
  • محمد رجبی* صفحات 25-49

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای راه حل های ارایه شده از سوی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا درباره ی مسئله ی فلسطین است. بر این اساس، مقاله ی پیش رو درصدد برآمده است تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که «طرح جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در خصوص راه حل مسئله ی فلسطین چیست؟ و راه حل پیشنهادی این دو کشور برای حل مسئله ی فلسطین، چه نسبتی با یکدیگر دارند؟». روش پژوهش، تحلیلی-مقایسه ای بوده و از نتایج این پژوهش استنباط می شود که طرح جمهوری اسلامی که بر مبنای ایده ی رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) پیشنهاد شده است، به صورت کاملا واقع بینانه بر ایستادگی و مقاومت شجاعانه ملت فلسطین برای واداشتن دشمن صهیونیستی به برگزاری همه پرسی با حضور همه ی مردم این سرزمین - به ویژه پناهندگان - به منظور تعیین نظام سیاسی آینده حاکم بر آن تمرکز دارد؛ در حالیکه، معامله ی قرن طرحی صهیونیستی با روکش آمریکایی است که بدون احترام به نظر و حقوق فلسطینی ها و جایگزین نمودن سران برخی کشورهای عربی به جای مردم این کشور می کوشد تا زمینه را برای تحقق طرح دو دولت فراهم نماید.

    کلیدواژگان: فلسطین، ایران، آمریکا، مقاومت، همه پرسی، معامله قرن
  • بهمن احمدی، اسمعیل حسینی گلی*، عبدالحسین الله کرم صفحات 51-75

    انقلاب مشروطیت در ایران، بعنوان یک نقطه عطف در تاریخ سیاسی کشور علاوه بر تحولات گسترده سیاسی-اجتماعی مفاهیم نوینی همچون عدالت، قانون و آزادی و.. را وارد ادبیان سیاسی ایران نمود. دراین بین «آزادی»، که مفهوم و ابعاد آن همواره در علوم انسانی از چالش برانگیز ترین مباحث علمی بوده، در دوران مشروطیت نیز رهیافت های گوناگونی در مطالعه، معنا، برداشت و ابعاد آن پدید آمد و اندیشمندان و رهبران مذهبی و کنشگران سیاسی کشور، نگاه متفاوتی به این مفهوم اساسی فلسفه سیاسی ابراز داشتند و هرکس بر حسب مبانی فکری خویش و با گرایشی که ملتزم به آن بوده، آزادی را تعریف کرده و برداشت خود از آزادی را بیان می داشت. با این وصف تحلیل گفتمان اندیشمندان مختلف پیرامون مفهوم آزادی می تواند ما را به درک و شناخت دقیقتر از مبانی فکری طیف مربوط به آن اندیشه آگاه تر سازد. بر این مبنا در این مقاله کوشش شده تا گفتمان یکی از شخصیت های برجسته دوران مشروطیت، از طیف علمای مشروعه خواه پیرامون مفهوم و ابعاد «آزادی» یعنی «شیخ فضل الله نوری» مورد تحلیل قرار گیرد. در تحقیق حاضر که به روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف به انجام رسیده این نتایج به دست آمد که دال مرکزی گفتمان شیخ فضل الله نوری پیرامون آزادی بحث امنیت، نظم ،ثبات وانسجام فکری واعتقادی وملی جامعه ایران، است و گفتمان وی در خصوص آزادی را پیرامون مفاهیمی همچون«هرج و مرج در کشور و تضعیف در اسلام»، «خطر زوال دین»، «رواج منکرات و مسکرات»، « تعارض مفهوم مدنظر مشروطه خواهان از آزادی  با آموزه های دینی»، «سواستفاده منحرفان» و«از بین رفتن یکپارچگی درکشور» میتوان مفصل بندی نمود.

    کلیدواژگان: روش تحلیل گفتمان، انقلاب مشروطیت، آزادی، شیخ فضل الله نوری، امنیت و نظم خواهی
  • اصغر افتخاری، رضا انصاری بارده*، پیمان حسنی صفحات 77-99

    باگذشت تاریخ، دولت ها به عنوان مهم ترین واحدهای سیاسی به این نتیجه رسیدند که بسیاری از مسایل نه در سطح جهانی که در سطح منطقه ای پدید می آیند، و به تبع نیازمند اتخاذ استراتژی های منطقه ای در راستای حل مشکلات و توفیق سیاست های خود در عرصه بین الملل هستند. مسایل موجود در منطقه غرب آسیا از یک سو، و زیرمجموعه منطقه ای خلیج فارس از سوی دیگر، حضور بسترهای همگرایی و واگرایی متنوعی است که باید به درستی مورد تحلیل قرارگرفته شود. زیرا تامین امنیت ملی علاوه بر عوامل درون مرزی، متاثر از عوامل خارجی نیز قرار دارد، لذا جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد ثبات سرزمینی، نیازمند منطقه ای باثبات است و از این جهت لازم است تا راهکارهای دست یابی به منطقه ای باثبات را مورد بررسی قرار دهیم. زیرا عدم توجه به این موضوع می تواند زمینه ها و استعداهای همگرایی موجود را تبدیل به عواملی واگرا کرده و هزینه تامین امنیت را برای کشور به شدت بالا ببرد. منطقه گرایی در رشد شاخص های امنیت نقشی موثر دارد و استفاده از این ظرفیت می تواند موجب ارتقاء جایگاه کشور در حوزهای دیگر از جمله فرهنگ، اقتصاد و سایر زمینه های سیاسی گردد. در این پژوهش در تلاش هستیم تا به این سوال پاسخ دهیم که: جمهوری اسلامی ایران چگونه می تواند از ظرفیت منطقه گرایی برای تامین امنیت ملی خود استفاده کند؟ این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر اساس نظریه «امنیت منطقه ای باری بوزان»، بر آن است تا نقش منطقه گرایی در تامین امنیت جمهوری اسلامی را مورد مطالعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، منطقه گرایی، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، باری بوزان
  • علیرضا بیابان نورد سروستانی، اکبر اشرفی* صفحات 101-125

    در تحولات نظری و تاریخی اسلام می توان شاهد سه گرایش پیرامون نظر و عمل بود. گرایشی که به عمل صرف توجه دارد، گرایشی که نظریه را بر عمل مقدم می داند و گرایش سوم به تعامل نظریه و عمل سیاسی معتقد است. در بین گرایش های سه گانه شیعه به نوع سوم گرایش دارد. شیعه در طول تاریخ رویگردهای مختلفی اعم از تقیه، اصلاح و انقلاب را در تعامل با محیط سیاسی انتخاب و تجربه کرده است. در پی این روند در دوره معاصر شیعه، از رویکردهای تقیه و اصلاح فاصله گرفته است و به ویژه با پدید آمدن دوره پهلوی در تاریخ معاصر ایران به رویکرد انقلابی و تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی نزدیک می شود.  در این جا سوال اصلی پژوهش آن است که بستر عینی و تحولات دوره اول پهلوی دوم چه اثری بر اندیشه سیاسی شیعه در آن دوران داشته است و این اندیشه چگونه بر عمل سیاسی علمای شیعه فعال در این عصر موثر واقع شده است؟ و این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به پاسخ به سوال پرداخته است. بستر عینی و تحولات سالهای 1320 تا 1332 پس از تلاش های رضا خان برای عرفی سازی و به حاشیه کشانیدن دین و مهم ترین حامی آن یعنی روحانیت، ایجاد تغییراتی در اندیشه سیاسی شیعه و نوع عملکرد آن را شاهد است، به گونه ای که این تغییرات ضمن تاثیر بر عمل سیاسی شیعه در آن دوران، زمینه های شکل گیری انقلاب جمهوری اسلامی را در سال 57 را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: نظریه، عمل سیاسی، شیعه، پهلوی دوم، رویکرد انقلابی
  • محمد اولیایی، زاهد غفاری هشجین*، عباس کشاورزشکری صفحات 127-153
    زمینه وهدف

    پس از انقلاب اسلامی، روابط ایران و عربستان سعودی از شکل متحدین راهبردی به صورت رقبای راهبردی درآمده است. غالبا اندیشمندان علوم سیاسی جنبه های سخت این رقابت را مد نظر قرار داده اند. اما پس از ارایه مفهوم قدرت نرم در مجامع دانشگاهی، ضروری است تحلیلگران در پی شناسایی تهدیدهای قدرت نرم عربستان علیه ایران باشند. لذا هدف در این مقاله تحلیل پیامدهای قدرت نرم عربستان برای ایران است.

    ضرورت و پرسش

    این پژوهش از حیث سلبی تهدیدهای قدرت نرم عربستان را تجزیه و تحلیل می کند و از حیث ایجابی مقدمات بکارگیری راهبرد علیه پیامدها را فراهم می کند. بنابراین این پرسش مطرح است که قدرت نرم عربستان سعودی چه پیامدهای برای جمهوری اسلامی ایران دارد؟

    فرضیه و روش

    نویسندگان با استفاده از روش کیفی و در قالب روش تحلیل اسنادی، این فرض را مطرح می کنند که منابع قدرت نرم عربستان در سه حوزه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از معیارهای قدرت نرم به دور هستند و بیشتر به قدرت سخت می مانند.   

    دستاوردها

     منابع اقتصادی قدرت نرم عربستان (نفت به عنوان ابزار و منبع)  (1) استفاده از ابزارهای نفتی به جهت ایجاد فشار درونی و کاهش اثرگذاری بیرونی جمهوری اسلامی ایران (2) تامین منابع مورد نیاز به منظور تقویت جریان سلفی و تکفیری در منطقه در حوزه سیاسی، منابع قدرت نرم آل سعود (قایل شدن نقش ام القرا برای خود و حفظ سیستم پادشاهی)، (1) باعث تلاش برای تضعیف متحدین ایران در منطقه و (2) تفرقه بین شیعه و سنی داخل کشور می شود. در حیطه منابع قدرت فرهنگی عربستان (وهابیت و دیپلماسی فرهنگی) (1) باعث هجمه های رسانه ای علیه ایران در منطقه و (2) ترویج وهابیت می شود.

    یافته ها و نوآوری

    پژوهش های انجام شده در موضوع قدرت نرم عربستان سعودی، عمدتا در رابطه با جمهوری اسلامی ایران نبوده و مویلفه منابع اقتصادی در آن وارد نشده بود از این رو سنجش نظری پیامدهای قدرت نرم عربستان علیه ایران در این پژوهش  حاکی از آن است که آنها بیش از آن که ماهیتی نرم داشته باشند، ماهیتی سخت دارند. لذا از کارایی لازم برخوردار نیستند

    کلیدواژگان: ایران، عربستان، قدرت نرم، منابع اقتصادی، منابع سیاسی، منابع فرهنگی، پیامدها، کارایی
  • تاج الدین صالحیان*، مهدی پادروند صفحات 155-186

    قاچاقچیان مواد مخدر به منظور رسیدن به منافع ناشی از ترانزیت این کالا در آسیای مرکزی باعث ایجاد معضلات متعددی (نارکوتروریسم) برای جمهوری های تازه استقلال یافته شده اند. چرا که بیشتر نیروهای تروریستی در آسیای مرکزی از جمله طالبان از طریق ایجاد شبکه ترانزیت مواد مخدر به تقویت خود پرداخته و از این طریق ضمن جذب نیروهای مورد نظر، به منابع مالی و حتی اطلاعاتی چشمگیری دسترسی پیدا کرده و باعث ایجاد مشکلات زیادی در این منطقه می شوند. در این مقاله ، ضمن بررسی مشکلات و معضلات ایجاد شده توسط قاچاقچیان مواد مخدر برای کشورهای آسیای مرکزی، به روش توصیفی-تحلیلی، اطلاعات لازم از طریق کتب، مقالات و منابع اینترنتی جمع آوری شده است. سوال اصلی نیز اینگونه مطرح شده است که: قاچاق چیان مواد مخدر چگونه امنیت کشورهای آسیای مرکزی و به تبع آن روسیه را با خطر جدی مواجه کرده اند و روسیه در دوره ریاست جمهوری پوتین برای مدیریت این بحران چه راهبردی را برای دستگاه سیاست خارجی اتخاذ کرده است؟ فرضیه کار که با استفاده از نظریه ریالیسم تدافعی و با توجه به سند امنیت ملی روسیه در زمان پوتین انجام شده است بیان می دارد که قاچاق چیان مواد مخدر معضلات اقتصادی،سیاسی و امنیتی را از طریق انجام عملیات های تروریستی در این منطقه ایجاد کرده اند. لذا روسیه در دوره پوتین به منظور کنترل این مشکل از طریق تقویت مرزهای مشترک با کشورهای آسیای مرکزی و همکاری در ابعاد دوجانبه و چندجانبه و نیز همکاری های منطقه ای از طریق نهادها و سازمانهای ایجاد شده، در صدد کاهش مشکلات ایجاد شده از طریق نارکوتروریسم در آسیای مرکزی می باشد.

    کلیدواژگان: رئالیسم تدافعی، قاچاقچیان مواد مخدر، نارکوتروریسم، روسیه، آسیای مرکزی
  • سروش امیری*، قاسم بشیری صفحات 187-210
    پیشینه و هدف

    امروزه و در عصر جهانی شدن به دلیل یک دست شدن جامعه جهانی همه مسایل به یکدیگر مرتبط و نزدیک شده که یکی از این مسایل امنیت است. به عبارت دیگر در چنین محیط جهانی، امنیت یک کشور معادل امنیت همه است و بر عکس، یعنی مفهوم امنیت یک مفهوم متقابل، مساوی و یکسان برای همه دولت هاست. هدف از مقاله حاضر بررسی بررسی عوامل ژیوپلیتیکی منطقه ایی و فرامنطقه ایی بر امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران.

    روش

    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بوده و روش تحقیق پیمایش می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان اساتید و نخبگان علوم سیاسی شهر تهران می باشد. همچنین نمونه تحقیق حاضر 125 نفر می باشد. ابزار جمع آوری داده ها در مقاله حاضر، پرسشنامه (پرسشنامه ای محقق ساخته و مشتمل بر 36 سوال) می باشد. برای بررسی قابلیت اعتبار پرسشنامه تحقیق از اعتبار صوری استفاده شده و جهت سنجش پایایی آن نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پس از گردآوری داده ها از بین افراد نمونه با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر 4 متغیر ژیوپلیتیکی؛ افزایش اختلافات مذهبی، قاچاق کالا،  امنیت مرزها، خلل در روابط فرهنگی) معنادار است. اما با توجه به اینکه سطح معناداری متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و پاکستان (886/0) و بیشتر از 05/0 می باشد، تاثیر حضور جریانهای تکفیری بر این متغیر مورد تایید قرار نمی گیرد. همچنین در بین 5 متغیر وابسته تحقیق، اختلافات مذهبی با ضریب رگرسیونی 398/0 دارای بالاترین ضریب رگرسیونی و متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و پاکستان با ضریب 063/0 دارای ضعیف ترین ضریب رگرسیونی می باشند.

    پیشنهاد

     با درک اهمیت راهبردی بودن سیستان و بلوچستان در هر دو حالت بحری و بری بودن آن است که توافق های چندجانبه فرهنگی،سیاسی و اقتصادی بین ایران و پاکستان از یک سو با هندوستان و افغانستان و چین برای فعال کردن دو بندر چابهار و گوادر از سوی دیگر ایران، می توان پیش بینی کرد بحران های موجود کاهش یافته و روابط بین دو کشور گسترش یابد.

    کلیدواژگان: جریان های تکفیری، پاکستان، سیستان و بلوچستان، امنیت مرزی، روابط
|
  • Saeideh Heydarinejad, Fatemeh Janahmadi*, Seyed hashem Aghajari Pages 1-24

    Throughout the 20th century, Syrian national identity had witnessed some crises. This paper investigated the concept of nation is used by Syrian modernists and intellectuals in 20th century. It does so by refer to their attempts to create and redefine a new national identity. In this way, we showed the differences between that modernist by typology their view, it also argued that these differences are based upon their different standpoint, social class, occupational background and career. For the purpose of the study we used The hermeneutic approach of Quentin Skinner. This article points up the need for more attention to rhetorical perspective for reach a high level knowledge of some concepts like nation, nationalism, as well as the importance of variety of standpoints of thinkers. It should be noted that concept of nation has a dynamic meaning in history so by ground-clearing and highlighting the context, we can understand it better.

    Keywords: nation, Syria, Sati al-Husri, Antoun Saadeh, Najib Azuri, Shakib Arsalan, Constantin Zureiq
  • Mohammad Rajabi* Pages 25-49

    The purpose of this study is to compare the solutions offered by the two countries of the Islamic Republic of Iran and the United States of America on the Palestinian issue. The research method is analytical-comparative and it is inferred from the results of this study that the Islamic Republic's proposed plan is quite realistic on the courageous resistance of the Palestinian people to force the Zionist enemy to hold a referendum with all the people of this land - especially refugees - to determine The future political system is focused on it; The deal of the century, on the other hand, is an American-backed Zionist plan that seeks to replace the Palestinian people in determining the future of Palestine without respecting the views and rights of the Palestinians.

    Keywords: Palestine, Iran, America, Resistance, Referendum, deal of the century
  • Bahman Ahmadi, Esmaei Hoseini Goli*, Abdolhosein Alahkaram Pages 51-75

    The Constitutional Revolution in Iran, as a turning point in the political history of the country, in addition to extensive socio-political developments, introduced new concepts such as justice, law and freedom, etc. into Iranian political literature. Meanwhile, "freedom", the concept and dimensions of which have always been one of the most challenging scientific issues in the humanities, during the constitutional period, various approaches to its study, meaning, perception and dimensions emerged and thinkers, religious leaders and political activists. They expressed a different view of this basic concept of political philosophy, and each defined freedom according to his own intellectual foundations and with the tendency to which he was bound, and expressed his conception of freedom. However, the analysis of the discourse of different thinkers about the concept of freedom can make us more aware of a more accurate understanding of the intellectual foundations of the spectrum related to that thought. Based on this, in this treatise, an attempt has been made to analyze the discourse of one of the prominent personalities of the constitutional era, from the range of legitimate scholars on the concept and dimensions of "freedom", ie "Sheikh Fazlullah Nouri". In the present study, which was conducted by analyzing the discourse of Laclau and Moff, it was concluded that the central signifier of Sheikh Fazlollah Nouri's discourse on freedom is the discussion of security, order, stability and intellectual and religious cohesion of Iranian society, and his discourse on freedom On concepts such as "chaos in the country and weakening in Islam", "danger of the decline of religion", "prevalence of denials and intoxicants", "conflict of the constitutionalists' concept of freedom with religious teachings", "abuse of deviants" and "elimination" "Going for integration in the country" can be articulated.

    Keywords: Method of discourse analysis, constitutional revolution, freedom, Sheikh Fazlullah Nouri, security, order
  • Asghar Eftekhari, Reza Ansari Bardeh*, Peyman Hassani Pages 77-99

    Security is considered as a crucial need for every individual and also every country in the world. Security has two main aspects. Regional security and international security. Historically, governments, as the most important political units, found out that many issues arise not at the global level but at the regional level, and consequently need to adopt regional strategies to solve problems and succeed in their international politics. The problems in the West Asian region, on the one hand, and the Persian Gulf subdivisions, on the other, prepare a good arena for the presence of various convergence and divergence contexts that must be properly analyzed, and with a proper understanding of the region and its conditions, seek to find all possible capacities to create convergence and to minimize the divergence among nations and governments. In addition to internal factors, national security is also affected by external factors, so the Islamic Republic of Iran needs a stable and secure region to achieve its territorial stability, and therefore it is necessary to consider all possible ways to achieve a stable region. Because negligence of this issue can turn the existing areas and talents of convergence into divergent factors and greatly increase the cost of providing security for the country. Regionalism has an effective role in the development of security indicators and the use of this capacity in its various dimensions can provide national security at higher levels and thus improve the country's position in other areas such as culture, economy and other political fields. This paper seeks to answer the question of how the Islamic Republic of Iran can use the capacity of regionalism to ensure its national security in a sanction condition. This article intends to study the role of regionalism in ensuring the security of the Islamic Republic, using a descriptive-analytical method based on Barry Buzan’s Regional Security theory.

    Keywords: National Security, Regionalism, Islamic Republic of Iran, Foreign Policy, Bari Bouzan
  • Akbar Ashrafi* Pages 101-125

    Interaction of political Theory and Action in Shiite political thought and its role in the transformation of the first half of the second Pahlavi (1320-1332) Looking at the historical transformation of Islam, we can distinguish three tendencies about thought and action. The tendency that prioritizes action, the tendency that prioritizes theory over action, and the third tendency to believe in the interaction of theory and political action. Among these, Shiites belong to the third tendency. Throughout history, the Shiites have chosen various approaches, including taqiya, reform, and revolution, in interaction with the political environment. With the approach of the contemporary Shiite period, it has distanced itself from the approaches of taqiyyah and reform, and especially with the emergence of the Pahlavi period in the contemporary history of Iran, it approaches the revolutionary approach and the attempt to form an Islamic government. Here, the main question of the research is what effect did the objective context and transformation of the first Pahlavi period of the second Pahlavi period have on the Shiite political thought in that period and how did this thought affect the political action of the active Shiite scholars in this era? The hypothesis of this article is that the objective context and transformation from 1320 to 1332, which after Reza Khan's efforts to secularize and secularize to marginalize religion and its most important supporter, the clergy, caused changes in Shiite political thought and type of action. It has been done in such a way that these changes, while influencing the political action at that time, provided the grounds for the formation of the Islamic Republic Revolution in 1357

    Keywords: Theory, political action, Shiite, second Pahlavi, revolutionary approach
  • Mohammad Oliaei, Zahed Ghafari Hashjin*, Abas Keshavarzshokri Pages 127-153
    Background and Aim

    After the Islamic Revolution, Iran-Saudi Arabia relations have changed from strategic allies to strategic rivals. Political scientists have often considered the difficult aspects of this competition. But after presenting the concept of soft power in academic forums, it is essential that analysts seek to identify Saudi soft power threats against Iran. Therefore, the purpose of this article is to analyze the consequences of Saudi soft power for Iran.

    Necessity and Question

    This study negatively analyzes the threats of Saudi soft power and positively prepares the ground for the implementation of the strategy against the consequences. So the question is, what are the consequences of Saudi Arabia's soft power for the Islamic Republic of Iran?

    Hypothesis and Method

    Using a qualitative method and in the form of a documentary analysis method, the authors hypothesize that the sources of Saudi soft power in the three economic, political and cultural spheres are far from the criteria of soft power and are more rigid.

    Achievements

     Economic resources of Saudi soft power (oil as a tool and source) (1) Use of oil tools to create internal pressure and reduce external influence of the Islamic Republic of Iran (2) Provide the necessary resources to strengthen the Salafi and Takfiri current in the region In the political sphere, the sources of Al Saud's soft power (assuming the role of Umm al-Qura for itself and maintaining the monarchy), (1) seeks to weaken Iran's allies in the region, and (2) divides Shiites and Sunnis within the country. In the area of ​​Saudi cultural resources (Wahhabism and cultural diplomacy) (1) it causes media attacks against Iran in the region and (2) promotes Wahhabism.

    Findings and Innovation

    The research conducted on the subject of soft power of Saudi Arabia was not mainly related to the Islamic Republic of Iran and did not include the component of economic resources. Therefore, a theoretical assessment of the consequences of Saudi soft power against Iran in this study indicates That they are hard in nature rather than soft in nature. Therefore, they do not have the necessary efficiency.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, soft power, economic resources, political resources, cultural resources, consequences, efficiency
  • Tajaldin Salehian*, Mehdi Padervand Pages 155-186

    Drug traffickers have created numerous problems (narcoterrorism) for the newly independent republics in order to reap the benefits of the transit of these goods into Central Asia. Because most of the terrorist forces in Central Asia, including the Taliban, have strengthened themselves through the establishment of a drug transit network, and through this, while attracting the desired forces, they have gained access to significant financial and even information resources and caused many problems in this region. می شوند. In this article, while examining the problems and difficulties created by drug traffickers in Central Asian countries, the necessary information has been collected through books, articles and online resources in a descriptive-analytical manner. The main question is how drug traffickers have seriously endangered the security of Central Asian countries and, consequently, Russia, and what strategy Russia's strategy for managing the crisis during Putin's presidency. Has it adopted a foreign policy? The hypothesis, based on the theory of defensive realism and based on the Russian national security document under Putin, states that drug traffickers solve economic, political and security problems through terrorist operations in the region. Have created. Therefore, in the Putin era, in order to control this problem by strengthening the common borders with Central Asian countries and cooperation in bilateral and multilateral dimensions, as well as regional cooperation through established institutions and organizations, seeks to reduce the problems created by narcoterrorism in Is Central Asia.

    Keywords: Defensive Realism, Drug Traffickers, Narcoterrorism, Russia, Central Asia
  • Suroush Amiri*, Ghasem Bashiri Pages 187-210
    Background and purpose

    Today, in the age of globalization, all issues are linked and interconnected, one of which is security. In other words, in such a global environment, the security of a state is equal to the security of all, and conversely, the concept of security is a reciprocal, equal and equal concept for all governments. The purpose of this paper is to investigate the geopolitical and regional factors affecting the security of the borders of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    This is a descriptive-correlational study and the research method is survey. The statistical population of this study is all staff of professors and political science elites in Tehran. The sample is 125 people. The data collection tool in this article is a questionnaire (a researcher-made questionnaire with 36 questions). To assess the validity of the research questionnaire, face validity was used and Cronbach's alpha method was used to measure its reliability. After data collection, data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results showed that the effect of 4 geopolitical variables (religious differences, smuggling, border security, cultural relations) was significant. But since the significance level of the variable in political relations between Iran and Pakistan is (0.886) and more than 0.05, the influence of the presence of takfiri currents on this variable is not confirmed. Also, among the 5 dependent variables of the research, religious differences with regression coefficient 0.398 have the highest regression coefficient and the least variable in political relations between Iran and Pakistan with coefficient 0.063 have the weakest regression coefficient.

    Suggestion

    Understanding the strategic importance of Sistan and Baluchistan in both its current and emerging status, it is the multilateral cultural, political and economic agreements between Iran and Pakistan on the one hand with India, Afghanistan and China to enable the two Chabahar and Gwadar ports on the other, It can be predicted that existing crises will decrease and relations between the two countries will expand.

    Keywords: Takfiri Flows, Pakistan, Sistan & Baluchistan, Border Security, Relations