فهرست مطالب

سنجش و ایمنی پرتو - سال نهم شماره 1 (پیاپی 36، زمستان 1399)

نشریه سنجش و ایمنی پرتو
سال نهم شماره 1 (پیاپی 36، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا کریمی، مرجانه جعفری فشارکی*، محمدرضا جلالی، احسان صادقی صفحات 1-8

    در این پژوهش، نانوفسفر (%mol 5، 4، 3، 2، 1=x) Ca1-xZrO3:Eux به روش سل-ژل احتراقی با سوخت اسیدسیتریک در دمای پایین تولید شد. نتایج آنالیز پراش پرتو ایکس (XRD) حاکی از تشکیل فاز نمونه در دمای °C 350 با ساختار پروسکایت بود. هم چنین نتایج XRD نشان داد دمای بهینه جهت تشکیل نمونه تک فاز و بلوری نانوفسفر Eu3+:CaZrO3، °C 700 بود. برای مطالعه ساختار و تخمین اندازه نمونه های تولید شده از آنالیز پراش پرتو ایکس (XRD) استفاده شد. مورفولوژی نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین جهت بررسی آنالیز کمی میزان عناصر موجود از آنالیز تفکیک انرژی پرتو ایکس (EDAX) متصل به دستگاه SEM استفاده شد. مطالعه خصوصیات ترمولومینسانس (TL) نمونه های ساخته شده تحت پرتودهی UV در مدت زمان ثابت با تغییر غلظت ناخالصی یوروپیوم و هم چنین تغییر مدت زمان پرتودهی UV در غلظت ثابت برای نمونه Ca0.98Eu0.02ZrO3 انجام شد. نمونه Ca0.98Eu0.02ZrO3 تکرارپذیر است و محوشدگی گرمایی بسیار ناچیزی دارد.

    کلیدواژگان: دزیمتر، نانو ساختار، CaZrO3، سل-ژل احتراقی، ترمولومینسانس
  • محسن رضایی*، منصور عاشور، لیلا سرخوش صفحات 9-19

    از مهم ترین مسایل متعاقب یک حادثه هسته ای، تعیین سریع و دقیق نوع و مقدار پراکندگی مواد پرتوزا است. در این مقاله، اصلاح الگوی میانگین متحرک خود همبسته یکپارچه فصلی (SARIMA) جهت پایشگر هوایی گاما با استفاده از راهکار پردازش خطی مشترک مکان-انرژی داده های پایش پرتویی پیشنهاد شده است. این مدل سازی دقیق و به هنگام تعداد فوتون دریافتی، برای طراحی آشکارساز متناسب با سنجش دقیق و پویا به منظور استفاده در حفاظت و اقدامات ایمنی پرتویی کاربرد دارد. ساختار طراحی شده، با قابلیت به کارگیری پارامترهای ناایستای طیف سنجی پرتو گاما به دسته بندی دقیق نوع و میزان مواد پرتوزا و هم چنین افزایش حجم موثر کریستال آشکارساز می انجامد. روش پیشنهادی، افزایش صحت و دقت تشخیص نوع و مقدار پراکندگی مواد پرتوزا و کاهش زمان پایش را در پی دارد و بنابراین، به منظور انجام اقدامات کاربردی مناسب و حفاظت در برابر پرتو، در همان زمان محدود، به گسترش منطقه قابل بررسی منجر می شود.

    کلیدواژگان: تعیین نوع و مقدار پراکندگی مواد پرتوزا، کاربرد و حفاظت در برابر پرتو، پردازش مشترک مکان-انرژی، پایش هوایی پرتویی، میانگین متحرک خود همبسته یک پارچه فصلی
  • رضا پورایمانی*، سمیه کریمی خوزانی، منیره محبیان صفحات 21-32

    آب سالم یکی از نیازهای اساسی انسان است که باید عاری از آلودگی باشد. یکی از آلاینده های آب هسته های پرتوزا است که به طور طبیعی و مصنوعی در محیط وجود دارد. بنابراین، اندازه گیری دقیق پرتوزایی آب بسیار مهم است. پرتوزایی ویژه 226Ra، 232Th، 40K و 137Cs در 26 نمونه آب آشامیدنی منطقه اصفهان با طیف سنجی گاما با استفاده از یک آشکارساز ژرمانیوم با خلوص بالا (HPGe) اندازه گیری شد. پرتوزایی ویژه 226Ra برای همه نمونه ها زیر حد قابلیت تشخیص بود. میانگین پرتوزایی ویژه 232Th و 40K برحسب بکرل بر لیتر (Bq/l) به ترتیب 40/1 و 23/82 اندازه گیری گردید. دزهای موثر سالانه در نتیجه مصرف آب حاوی هسته های پرتوزا برای افراد بالغ برحسب میکروسیورت بر سال (μSv/y) برای 232Th از 317/0 تا 153/1 با متوسط 784/0، 40K از 059/0 تا 150/0 با میانگین 114/0 و 137Cs از 001/0 تا 016/0 با میانگین 003/0 به دست آمد. ضریب ریسک ابتلا به سرطان برای سه گروه سنی تعیین گردید که برای افراد بزرگسال عدد 6-10× 59/1 به دست آمد. نتایج نشان داد که دز موثر معادل سالانه در نتیجه مصرف آب آشامیدنی کمتر از معیار دز فردی ناشی از مصرف آب آشامیدنی تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) و μSv/y 100 است. بنابراین برای ساکنان این منطقه تهدیدی ندارد و از کیفیت مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، هسته های پرتوزا، دز، احتمال ریسک سرطان، طیف سنجی گاما
  • حمیدرضا خداجو چوکامی*، سید ابوالفضل حسینی، محمد محمدی صفحات 33-42
    برش نگاری رایانه ای (CT) یکی از پرکاربردترین ابزارهای غربالگری و تشخیصی در مراکز تصویربرداری پزشکی است. با توجه به گزارش شماره 19 IAEA HUMAN HEALTH SERIES و برنامه اعتبارسنجی کالج رادیولوژی آمریکا (ACR)، تضمین کیفیت (QA[1]) و کنترل کیفی (QC[2])، برنامه های اجباری برای نظارت منظم بر وضعیت سیستم به منظور استفاده موثر از پرتوهای یونیزان در امور تشخیصی از طریق تهیه و حفظ کیفیت مناسب تصویر و کاهش دز بیمار است. فانتوم های محاسباتی ([3]CP) ابزار اصلی برای نظارت بر وضعیت سیستم هستند. فانتوم های QC تجاری محصولات گران قیمت هستند و به اندازه کافی برای رفع نیاز کاربر انعطاف پذیر نیستند. هم چنین اخیرا گزارش شده است که پارامترهای استاندارد مبتنی بر IAEA و ACR از جمله بزرگی نوفه و توان تفکیک پارامترهای دقیقی برای ارزیابی کمی عملکرد سیستم از نقطه نظر کیفیت تصویر نمی باشند. بنابراین در این مقاله، یک CP جدید به همراه یک برنامه گرافیکی ارایه شده است که می تواند علاوه بر ارایه پارامترهای استاندارد مبتنی بر IAEA و ACR از جمله منحنی کالیبراسیون CT، بزرگی نوفه، عدد CT، نسبت کنتراست به نوفه، توان تفکیک و یکنواختی؛ اندازه گیری پارامترهای جدید مورد نیاز برای ارتقاء آنالیز کمی تصاویر CT هم چون تابع پخش لبه (ESF[4])، تابع پخش خط (LSF[5])، تابع انتقال مدولاسیون ([6]MTF)، توان تفکیک مکانی، طیف توان نوفه ([7]NPS) را نیز فراهم سازد. ارزیابی تجربی ابزار ما بر سیستم تصویربرداری CT حجمی 64-slice GE Light speed VCT موجود در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران انجام شده است. علاوه بر این، ما جزییات فرآیند ساخت فانتوم خود را نیز گزارش کرده ایم. این امر ایده های مناسبی را برای ساخت فانتوم QC انعطاف پذیر و ارزان قیمتی در اختیار خوانندگان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: طیف توان نوفه (NPS)، تابع انتقال مدولاسیون (MTF)، توان تفکیک مکانی، بزرگی نوفه، نسبت کنتراست به نوفه (CNR)، برش نگاری رایانه ای
  • محمدرضا کاردان، زهره غلامزاده*، الهام باورنگین، عطیه جزوزیری، یاسر کاسه ساز، ارسلان عزتی، ناهید صادقی، فاطمه علیزاده صفحات 43-54

    تولید نیمه هادی هایی نظیر سیلیکون آلاییده شده توسط فسفر در تولید قطعات الکترونیک قدرت و صنایع مختلف نظیر خودروسازی و نیروگاه های خورشیدی کاربردهای بسیار زیادی دارد. فرآیند آلایش که اصطلاحا دوپینگ سیلیکون نامیده می شود، با هر یک از روش های شیمیایی و هسته ای قابل انجام است. از آن جایی که یکنواختی ناخالصی تزریق شده در روش شیمیایی مناسب نیست، روش های ناخالص سازی سیلیکون به روش تابش دهی نوترونی در دنیا به شدت دنبال می شود. در این کار، پتانسیل ستون حرارتی راکتور تحقیقاتی تهران برای انجام آلایش سیلیکون با استفاده از کد شبیه سازی MCNPX بررسی شده است. نتایج حاصل از این کار نشان می دهد شار نوترون های حرارتی و نسبت شار نوترون های حرارتی به نوترون های سریع در مکان بهینه به ترتیب n/s.cm2 1012×2/1 و 441 می باشد که نشان می دهد ستون حرارتی راکتور تهران می تواند مکان مناسبی برای آلایش سیلیکون باشد.

    کلیدواژگان: آلایش سیلیکون، راکتور تحقیقاتی تهران، ستون حرارتی، کد MCNPX
  • سعید بوربور، حمید جعفری* صفحات 55-64

    یکی از مسایل بسیار مهم در تاسیسات پرتودهی و ماموریت های فضایی، تعیین دز حاصل از ذرات یونیزان موجود در محیط پرتویی است. دزیمترهای ماسفت از جمله ابزارهای اندازه گیری دز در این محیط ها می باشند که علاوه بر حساسیت بسیار بالا نسبت به پرتو، قابلیت تحمل شار بالایی از ذرات را نیز دارند. این ابزار هم چنین دارای حجم کوچک، توان مصرفی پایین و قابلیت اطمینان بالا هستند. هدف از این کار، طراحی و ساخت یک سامانه دزیمتر پرتویی ماسفت براساس تغییرات ولتاژ آستانه ترازیستور می باشد. کالیبراسیون پرتویی این سامانه با پرتودهی ماسفت ها در دزهای مختلف (از 5 تا Gy 100) در آزمایشگاه استاندارد ثانویه SSDL، سازمان انرژی اتمی، کرج انجام گرفت. وابستگی دمایی این ترانزیستورها نیز با توجه به ضریب تغییرات دمایی در تمامی این اندازه گیری ها لحاظ شد. نتایج نشان می دهد، پاسخ این ماسفت ها به دز پرتویی مختلف تقریبا به صورت خطی بوده و دارای حساسیتی در حدود 1 تا mV/Gy 6 است که می توان بسته به محیط پرتوی و ابعاد مورد نیاز این ماسفت ها از انواع مختلف آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دزیمتر ماسفت، جابه جایی ولتاژ آستانه، منحنی جریان-ولتاژ، ضریب حساسیت دمایی
  • نوشین بنائی رضائیه* صفحات 65-78

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر نانوذرات اکسیدروی آلاییده شده با گادولینیوم بر فاکتور افزایش دز، توسط دزیمتر PRESAGE و شبیه سازی مونت کارلو می باشد. در ابتدا، دزیمتر PRESAGE ساخته شده و در مقابل یک اتاقک یونش کالیبره شد. سپس غلظت های مختلف از نانوذرات اکسیدروی آلاییده شده با گادولینیوم به ترکیب PRESAGE اضافه شد و در میدان های تابشی کوچک توسط فوتون های MV 6 تابش دهی شدند. دزیمترهای ساخته شده توسط اسپکتروفوتومتر قرایت شدند. هم چنین شرایط مطالعه، توسط کد مونت کارلوی MCNPX شبیه سازی شدند. با مقایسه نتایج در حضور و عدم حضور نانوذرات، فاکتور افزایش دز به دست آمد. نتایج شبیه سازی نشان داد که با استفاده از 125 ،500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از این نانوذرات می توان به ترتیب مقادیر 06/1، 10/1 و 12/1 از فاکتور افزایش دز را در میدان تابشی cm2 1 ×1، 07/1، 11/1 و 17/1 در میدان تابشی cm2 2×2 و مقادیر 09/1، 13/1 و 20/1 در میدان تابشی cm2 3×3 به دست آورد. نتایج اسپکتروفوتومتر نشان داد که استفاده از نانوذرات در غلظت های مطالعه شده به ترتیب مقادیر 42/1، 48/1 و 50/1 از فاکتور افزایش دز را در میدان تابشی cm2 1×1، مقادیر 46/1، 49/1 و 54/1 در میدان تابشی cm2 2×2، مقادیر 46/1، 52/1 و 58/1 در میدان تابشی cm2 3×3 سانتی مترمربع حاصل می شود. فاکتور افزایش دز با اندازه میدان افزایش می یابد. پدیده فوتوالکتریک برای فوتون های کم انرژی موجود در طیف پرتوی ایکس، پدیده تولید زوج و حتی پراکندگی کامپتون می توانند باعث ایجاد فاکتور افزایش دز در انرژی مگاولتاژ شوند.

    کلیدواژگان: فاکتور افزایش دز، نانوذرات اکسیدروی، شبیه سازی مونت کارلو، دزیمتر PRESAGE
  • مهدی تورنگ*، اصغر حدادی، میترا اطهری علاف، داریوش سرداری صفحات 79-87

    در این تحقیق نمونه های هوا توسط نمونه بردار اسنووایت با آهنگ شار هوای بین 300 مترمکعب بر ساعت تا 900 مترمکعب بر ساعت به مدت حدود 24 ساعت برای هر نمونه جمع آوری شد. این نمونه ها در بازه زمانی 5/2 ماهه (آبان ماه 1398 تا دی ماه 1398) گرفته شد و پس از واپاشی رادیونوکلییدهای کوتاه عمر و آماده سازی به شکل دیسک، با طیف نگاری گاما با استفاده از دو آشکارساز ژرمانیوم فوق خالص با بازدهی نسبی حدود 40 و 70 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه استاندارد فیلتر هوای حجیم با روشی جدید و ابتکاری ساخته شد که رادیونوکلییدها در آن به صورت متقارن پخش شده و منحنی کالیبراسیون بازدهی برای دو آشکارساز به دست آمد. در روش معرفی شده برای ساخت نمونه استاندارد، مشکل عدم تقارن و همگنی پخش رادیونوکلییدها در نمونه استاندارد فیلتر هوای حجیم برطرف شده است. در نمونه های جمع آوری شده، رادیونوکلیید 7Be مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین غلظت 7Be مقدار 46/0 ± 80/3 میلی بکرل بر مترمکعب بوده است.

    کلیدواژگان: کالیبراسیون بازدهی، آشکارساز ژرمانیوم فوق خالص، فیلتر هوای حجم بالا، نمونه بردار اسنووایت، 7Be
|
  • Leila Karimi, Marjaneh Jafari Fesharaki*, Mohammad Reza Jalali, Ehsan Sadeghi Pages 1-8

    In this study, nanophosphorus Ca1-xZrO3:Eux (x=1,2,3,4,5 mol%) was prepared by sol-gel combustion method with citric acid as fuel at low temperature. The results of X-ray diffraction (XRD) analysis indicated the formation of sample phase at 350 °C with perovskite structure. XRD results also showed that the optimum temperature for the formation of single phase and crystalline nanophosphours sample of CaZrO3:Eu3+ is 700 °C. Surface morphology of the samples was identified by field emission electron microscopy (FE-SEM). X-ray energy dispersive analysis (EDAX) was employed to evaluate the elemental concentration of the samples. Study of thermoluminescence characterization of the produced samples were performed under constant UV irradiation with change of Europium impurity concentration and change of UV irradiation time for the sample Ca0.98Eu0.02ZrO3. Other thermoluminescence features such as reproducibility and fading were also evaluated for Ca0.98Eu0.02ZrO3 sample.

    Keywords: Dosimeter, Nanostructure, CaZrO3, Sol-gel combustion, Thermoluminescence
  • Mohsen Rezaei*, Mansour Ashoor, Leila Sarkhosh Pages 9-19

    One of the most important issues, post a nuclear incident, is the fast and precise determination of the type and quantification of radioactive material dispersion. Joint location-energy analysis approach, using modern nonstationary data analysis, to design a suitable detector with accurate, dynamic measurement and commensurate with the radiation protection and safety actions, is discussed in this paper. Designed joint location-energy analysis structure utilizing this method, with its capability for implementing nonstationary parameters of gamma-ray spectrum, leads to an accurate classification the type and amount of radioactive material and increase the detector crystal effective volume. The proposed method eventuates the increment in accuracy and precision in determination of the type and quantification of dispersion radioactive materials and decrement in survey time, which will result the survey area expansion, for civil defense purposes, in the same limited time.

    Keywords: Dispersion radioactive materials, Airborne gamma-ray spectrometry, SARIMA
  • Reza Pourimani*, Somayeh Karimi-Khuzani, Monire Mohebian Pages 21-32

    Safe water is one of the basic needs of humans that must be free of any contamination. One of the water pollutants is radioactive nuclei, which naturally and artificially occur in the environment. Therefore, accurate measurements of water radioactivity are very important. The activity concentration of 226Ra, 232Th, 40K, and 137Cs in 26 drinking water samples from the Isfahan province was measured by gamma spectrometry using a high purity germanium detector (HPGe). Activity concentrations of 226Ra for all samples were below the detection limit. The average specific activity of radionuclides 232Th, 40K and 137Cs were measured as 1.40, 82.23 and 0.0.40 respectively in Bq/l. Annual effective doses as a result of ingestion of water containing 232Th, 40K and 137Cs radionuclides for adults ranged from 0.317 to 1.153 with an average of 0.784, from 0.059 to 0.150 with an average of 0.114 and from 0.001 to 0.016 with an average of 0.003 in μSv/y respectively. The excess lifetime cancer risk was calculated for three age groups, which was 1.59 ×10-6 for adults. The results showed that the annual effective dose as a result of drinking water consumption was lower than the WHO Individual Dose Criterion (100 μSv/y), so it does not pose a threat to the inhabitants of this area and has good quality.

    Keywords: Drinking water, Radionuclide, Dose, Excess lifetime cancer risk, Gamma-ray spectrometry
  • Hamidreza Khodajou-Chokami*, Seyed Abolfazl Hosseini, Mohammad Mohammadi Pages 33-42
    Computed Tomography (CT) is one of the most widely used screening and diagnostic tools in medical imaging centers. Considering IAEA HUMAN HEALTH SERIES No. 19 and the American College of Radiology (ACR) Accreditation Program, quality assurance (QA) and quality control (QC) are mandatory programs to periodically monitor the system condition to promote the effective utilization of ionization radiation for a diagnostic outcome through obtaining and retaining appropriate image quality and reduction of patient dose. Computational phantoms (CPs) are the key tool to monitor system condition. The commercial QC phantoms are expensive products and are not flexible enough for user demands. Also, it has recently been reported that standard parameters based on IAEA and ACR, including noise magnitude, and resolution, are not accurate parameters for quantitatively evaluating system performance in terms of image quality. In this paper, we designed and fabricated a new CP along with a graphical user-friendly interface program integrally called “QCT” enabling to measure IAEA/ACR-based standard image parameters and beyond metrics including CT calibration curve, CT number of multiple objects, contrast-to-noise ratio, the edge spread function, the line spread function, the modulation transfer function, spatial resolution, noise power spectrum, image noise, and uniformity. The experimental assessment of QCT was tested on a GE LightSpeed VCT multi-detector CT scanner available in Emam-Khomeini hospital complex. In addition, we reported the details of fabrication process of our QC phantom, enabling readers to create flexible and affordable QC phantoms.
    Keywords: Quality control, Quality assurance, Noise power spectrum, Modulation transfer function, Limiting spatial resolution, Contrast-to-noise ratio, Computed tomogray
  • Mohammadreza Kardan, Zohreh Gholamzadeh*, Elham Bavarnegin, Atieh Jozvaziri, Yaser Kasesaz, Arsalan Ezati, Nahid Sadeghi, Fatemeh Alizadeh Pages 43-54

    Production of semiconductors such as silicon doped with phosphorus has many applications in the production of electronic components and various industries such as aerospace. The process of impurity making, which is called silicon doping, can be done by both chemical and nuclear methods. Since the uniformity of the injected impurities is not suitable in the chemical method, the methods of silicon doping by neutron irradiation method are strongly followed in the world. In this work, the potential of the thermal column of Tehran Research Reactor for silicon doping is investigated using MCNPX simulation code. The results show that the thermal neutron flux as well as the ratio of thermal to fast neutron flux in the optimal location are 1.2×1012 n/s.cm2 and 441, respectively, which shows that the thermal column of the Tehran research reactor can be a suitable place for silicon doping.

    Keywords: Silicon doping, Tehran research reactor, Thermal column, MCNPX code
  • Saeed Boorboor, Hamid Jafari* Pages 55-64

    One of the most important issues in radiation facilities and space missions is determining the dose of ionizing particles in the radiation environment. MOSFET dosimeters are among the tools for measuring doses in these environments, which in addition to very high sensitivity to radiation, can also withstand high flux of particles. These tools also have a small volume, low power consumption and high reliability. The purpose of this work is the design and construction of a MOSFET radiation dosimeter system based on the threshold voltage shifts. Radiation calibration of this system has been performed by irradiating MOSFETs in different doses (from 5 to 100 Gy) in the secondary standard center (SSDL) in Karaj. The temperature dependence of these transistors is also considered in all measurements according to the coefficient of temperature change. The results showed that the response of these MOSFETs to different radiation doses is almost linear and has a sensitivity of about 1 to 6 mV/Gy and depending on the radiation environment and the required dimensions of these MOSFETs, different types can be used.

    Keywords: MOSFET dosimeter, Threshold voltage shift, Current-voltage curve, Temperature sensitivity coefficient
  • Nooshin Banaee-Rezaeie* Pages 65-78

    The aim of this study is to evaluate the effects of ZnO nanoparticles (NPs) doped with Gd on dose enhancement factor (DEF) by using the PRESAGE dosimeter and Monte Carlo simulation. Initially, the water equivalent PRESAGE dosimeter was fabricated and calibrated against some dose levels. Then ZnO NPs doped with Gd were synthesized. At next step, various concentrations of the prepared nanoparticles were incorporated into the PRESAGE composition and irradiated in small radiation fields by 6 MV photons. The dosimeters were then read-out by spectrophotometer. Then the mentioned processes were simulated by Monte Carlo code. By comparing the results in terms of the presence and lack of NPs, DEF was acquired. Simulation results showed that at mentioned condition, the DEF of about 1.06, 1.10, 1.12 for 1×1 cm2 field size, 1.07, 1.11, 1.17 for 2×2 cm2 and 1.09, 1.13 and 1.20 for 3×3 cm2 could be derived, respectively. Also spectrophotometer measurements showed that by incorporating 125, 500 and 1000 µg.ml-1 ZnO NPs doped with Gd into PRESAGE structure the dose enhancement factor of about 1.42, 1.48, 1.50 for 1×1 cm2 field size, 1.46, 1.49, 1.54 for 2×2 cm2 and 1.46, 1.52 and 1.58 for 3×3 cm2 could be found, respectively. The results of this study showed that dose enhancement factor increases by increasing field size. Various reasons may cause the DEF for megavoltage photon beams such as photoelectric effect for low energy photon beams in continues X-ray spectrum, pair production effect and even Compton scattering.

    Keywords: Dose enhancement factor, Zinc Oxide NPs, Monte Carlo simulation, PRESAGE dosimeter
  • Mahdi Tourang*, Asghar Hadadi, Mitra Athari-Allaf, Dariush Sardari Pages 79-87

    In this research, air samples were collected at an air flow rate of 300 m3/h to 900 m3/h. These samples were collected during more than two months (Nov 2019-Jan 2020). After the decay of short-lived radionuclides, the samples were formed as a disc to prepare for measurement. Then, these discs were evaluated by two HPGe detectors with relative efficiencies of 40% and 70%. A prototype of a standard high volume air filter was proposed and constructed by a novel method, which provides a symmetric distribution of radionuclides and efficiency calibration curve was obtained for two HPGe detectors. This standard filter was solved the problem of the asymmetry and inhomogeneous distribution of radionuclides in standard air samples. 7Be concentrations were assessed in the collected samples. The average concentration of 7Be was measured as 3.80±0.46 mBq/m3.

    Keywords: Efficiency calibration, HPGe detector, High volume air filter, Snow white sampler, 7Be