فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1400)

نشریه حکمت اسرا
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد کیوانفر*، مطهره شکویی پورعالی صفحات 5-29

    ابن عربی در فص شعیبی فصوص الحکم به «حکمت قلبی» می پردازد. بحث او دست کم سویه های مختلف هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی دارد، اما می توان دال اصلی مباحث او را مدعیاتی در حوزه معرفت شناسی شهود عرفانی و عقل نظری دانست. او معتقد است شهود عرفانی دارای ویژگی جامعیت معرفتی است و می تواند ما را به حقیقت برساند، اما معرفت عقلی به دلیل ضیق و حصر معرفتی و یک جانبه دیدن امور به حقیقت اشیا دسترسی ندارد. به دلیل همین ویژگی است که اهل نظر همواره با یکدیگر اختلاف دارند. این مقاله بعد از توصیف مفصل دیدگاه ابن عربی، این را برمی رسد که آیا تقریر فعلی ابن عربی از این بحث می تواند استدلالی به نفع اعتبار معرفت شناختی شهود عرفانی محسوب شود؟ نظر نویسندگان بر آن است که این تقریر بیش از آنکه بحثی معرفت شناسانه در دفاع از اعتبار شهود باشد، تبیین معرفت شناختی شهود و عقل با فرض پذیرش هستی شناسی اسمایی مقبول نزد ابن عربی است

    کلیدواژگان: حکمت قلبی، معرفت شهودی، معرفت عقلی، جامعیت معرفتی، حصر معرفتی
  • بی بی بهاره فکور یحیی یی*، عباس جوارشکیان، جهانگیر مسعودی صفحات 31-57

    حضرت امام جعفر صادق(ع) در حدیث شریف عقل و جهل، لازمه ی هدایت بشری را شناخت لشکریان عقل و جهل معرفی می کنند. صدرالمتالهین شیرازی در کتاب شرح اصول کافی خود به شرح این حدیث اهتمام ویژه نموده است. این نوشتار با روش تحلیلی در پی آن است تا با واکاوی شرح ملاصدرا، دسته بندی نوینی را از لشکریان عقل و جهل حول سه محور فکر، حال و عمل، که اضلاع اصلی فعل ارادی انسان هستند ارایه دهد و روابط و نسب میان این سه مولفه را در منظومه اخلاق جعفری کشف کند. در بررسی لشکریان هفتاد و پنجگانه عقل و جهل، از منظر مولفه های یاد شده و مبادی و نتایج آنها می توان فضایل و رذایل اخلاقی را در شش حیطه : مبادی و اصول، افکار، افکار و احوال، افکار و اعمال، افکار و احوال و اعمال و همچنین حیطه ثمرات و آثار این قوا، دسته بندی نمود. با این تبیین به این نتیجه نایل می شویم که برای نیل به هدایت حقیقی انسان باید الگویی از خصوصیات اخلاقی تنظیم گردد که به تمامی ابعاد وجودی بشر نظاره داشته و با لحاظ روابط متقابل اضلاع سه گانه وجود او، بتواند گام های سلوک اخلاقی انسان را ترسیم نماید تا به زمامداری قوه عقل، در شخصیت انسان فضایل انسانی و اخلاقی مجال ظهور و بروز بیابند و به میزان فعلیت کمالات الهی، سعادت دنیوی و اخروی حاصل شود.

    کلیدواژگان: عقل، جهل، فضایل، رذایل، فکر، حال، عمل، حدیث عقل و جهل
  • ناصر محمدی* صفحات 59-84

    چرا مرگ از امور ضروری این عالم است؟ برای وصول به چه غایتی و بر مبنای کدامین حکمت، مرگ رخ می دهد؟ و برای چه مرگ در نظام تکوین تعریف شده است؟ ملاصدرا ضرورت مرگ طبیعی را از منظر علت غایی ذاتی مرگ مورد مداقه قرار داده است. بدین معنا که با تحول و تکامل نفس از حیات مادی به سوی عالم آخرت، مرگ بدن امری ضروری است به ضرورت عرضی لاحق. پس غایت ذاتی مرگ تکامل نفس است که از توابع و عوارض لاحق آن ترک بدن از سوی نفس و مرگ بدن است. در صورت مرگ بدن و ارتحال نفوس، بالضروره عوارض دیگری نیز بر آن مترتب می شود، همچون امکان پیدایش دیگر انسان ها یا عدم شقاوت اهل تقوا و غیر آن که برخی به اشتباه آن ها را غایت ذاتی مرگ تلقی کرده اند. بدین ترتیب سبب فاعلی قریب مرگ، نفس و تحول و تکامل آن است. اسباب فاعلی بعید مرگ، ملک الموت و دیگر علل حقیقی تاثیرگذار در مرگ است. توقف قوای نامیه و غاذیه که در علوم طبیعی از آن ها بحث می شود، از نظر ملاصدرا علل معده مرگ و از دلایلی ضعیف و اقناعی هستند و خود آن ها با علت غایی ذاتی توجیه پذیر می باشند.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، ضرورت مرگ، غایت ذاتی مرگ، اسباب فاعلی مرگ، قوای نامیه و غاذیه
  • مرتضی براتی*، فاطمه سادات ترابی صفحات 85-115

    حجیت عقل از نظر اسلام ثابت بوده و اندیشمندان مسلمان (جز گروهی اندک) از ابتدا در حجیت آن تردید نداشته‎اند؛ در فقه، مهم ترین دانش اسلامی نیز عقل جزء منابع چهارگانه شمرده شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی حجیت عقل از منظر منابع دینی است. بررسی‎ها نشان داد دلایل حجیت عقل از منظر استاد جوادی آملی را می توان در این موارد برشمرد: شناخت عقلی که عبارت از دانش مفهومی نسبت به حقایق ثابتی است که حتی امور متغیر عالم را نیز پوشش می دهد؛ بیان ارتباط علی و معلولی عالم و پدیده ها در منابع دینی دلیل دیگری بر حجیت عقلانیت است؛ یکی دیگر از دلایل حجیت عقل از نظر قرآن بیان فلسفه و چرایی احکام و دستورات دینی است. در ادامه مقاله به این نکته مهم اشاره می شود که پذیرش نظام خلقت و آفرینش، انسان مخلوق، از قوه اندیشه و عقل خود استفاده کرده و با تفکر در خود و سایر مخلوقات، به وجود خالق پی برده وبا معرفت خداوند را عبادت می کند؛  لذا با توجه به مبانی تفسیری و حکمی آیت الله جوادی آملی نتیجه گرفته می شود که اگر از عقلانیت وحیانی به‎خوبی بهره وری نشود، عقل در جایگاه خود شناخته نشده و این امری است که  با هدف آفرینش او ناسازگار است؛ پس یکی از اهداف ارسال رسل و شرایع آسمانی برای هدایت بشر به استفاده از عقلانیت است.

    کلیدواژگان: حجیت عقل، منابع دینی، فلسفه آفرینش، عقلانیت وحیانی، آیت الله جوادی آملی
  • امیر آقاجانلو*، علی فتحی، سید محمدتقی چاوشی صفحات 117-151

    پدیدارشناسی دانش تجربه آگاهی است. هگل نشانداد که تحقق دانش مطلق تنها از طریق روش دیالکتیک و منظر پدیدارشناسی امکان دارد. او بر خلاف متفکران روشنگری دین را جزو جدا نشدنی اندیشه بشری می دانست. در این ن.شتار برآنیم که به این سوال پاسخ دهیم که دین در نگاه پدیدارشناسانه هگل چه سرنوشتی پیدا می کند و چه جایگاهی در نظام دانش دارد؟ پاسخ اینست که دین یکی از مهم ترین موقف هایی است که مطلق در آن به ظهور می رسد. منزلگاه و ظهور مطلق در دین نه محسوس است و نه عقلی محض بلکه منزلی بینابینی است که هگل آن را (vorstellung) و یا انگار یا تمثل می نامد.

    کلیدواژگان: هگل، پدیدارشناسی، دین، روح مطلق، تاریخ
  • هدایت علوی تبار* صفحات 153-187

    از نظر ویلیام کریگ، اگر خدا و جاودانگی وجود نداشته باشد جهان، زندگی نوع انسان و زندگی هر فرد، عاری از معنا، ارزش و هدف نهایی و در نتیجه پوچ خواهد بود. از آنجا که نمی توان در جهانی پوچ با خوشبختی زندگی کرد فرد ملحد چاره ای ندارد جز اینکه معنا، ارزش و هدف را به نوعی وارد زندگی خود کند. اما او حق چنین کاری را ندارد زیرا زندگی معنادار، باارزش و هدفمند در گرو ایمان به خدا و جاودانگی است. از این رو فرد ملحد یا باید زندگی عاری از خوشبختی اما سازگار با موضع الحادی داشته باشد و یا در زندگی خوشبخت باشد اما با موضع خود ناسازگار باشد. کریگ نتیجه می گیرد که مسیحیت دو شرط لازم برای زندگی معنادار، باارزش و هدفمند، یعنی خدا و جاودانگی، را تامین می کند و به همین دلیل فرد مسیحی می تواند خوشبخت و سازگار زندگی کند. او در پایان روش هایی را برای دفاع از موضع مسیحیت در خصوص معنای زندگی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: خدا، جاودانگی، معنا، ارزش، هدف، پوچی، مسیحیت
|
  • Mohammad Keivanfar *, Motahareh Shokouei Pages 5-29

    Ibn Arabi deals with "heart wisdom" in the Shuayb chapter of Fusus al-Hakam. His discussion has different aspects of ontology, anthropology, epistemology, etc., but the his main word is epistemological claims about mystical intuition and theoretical reason. He believes that mystical intuition has the characteristic of epistemic comprehensiveness and can lead us to the truth, but rational knowledge does not have access to the truth of things due to the narrowness of this type of knowledge. It is because of this feature that people always disagree with each other. This article, after a detailed description of Ibn Arabi's point of view, concludes whether Ibn Arabi's current account of this discussion can be considered as an argument in favor of the epistemological validity of mystical intuitions. The authors believe that his discussion can not be considered as an epistemological argument in defense of the validity of intuition, but it is an explanation of intuitive and rational knowledge in the framework of ontology accepted by Ibn Arabi.

    Keywords: Heart Wisdom, intuitive knowledge, Rational Knowledge, Epistemic comprehensiveness, Epistemic limitation, Epistemic Validity
  • BIBI Bahareh Fakoor Yahyayi *, Abbas Javareshkian, JAHANGIR MASOODI Pages 31-57

    Imam Ja'far Sadegh (AS) in the noble hadith of intellect and ignorance, introduces the necessity of human guidance to know the armies of intellect and ignorance. Sadr al-Muta'allehin Shirazi has paid special attention to the explanation of this hadith in his book Sharh Sufficient Principles.Examining the seventy-five armies of reason and ignorance, from the perspective of the mentioned components and their principles and results, moral virtues and vices can be divided into six areas: principles and principles, thoughts, thoughts and circumstances, thoughts and actions, thoughts and circumstances and actions. He also categorized the fruits and works of these forces. With this explanation, we reach the conclusion that in order to achieve true human guidance, a model of moral characteristics must be set that looks at all aspects of human existence and in terms of the interrelationships of the three sides of human existence, can draw the steps of human moral behavior to The rule of the intellect, the human virtues and moral virtues have the opportunity to appear and manifest, and to the extent of the activity of divine perfections, worldly and otherworldly happiness is achieved.

    Keywords: reason, ignorance, virtues, vices, thought, present, action, hadith of intellect
  • Naser Mohammadi * Pages 59-84

    Why is death one of the essential things in this world? To what end and on the basis of what wisdom does death occur? And why is death defined in the evolutionary system? MullaSadra has examined the necessity of natural death from the perspective of the intrinsic ultimate cause of death. In other words, with the evolution of the soul from material life to the Hereafter, the death of the body is a necessity to the subsequent transcendental necessity. Therefore, the intrinsic ultimate cause of death is the evolution of the soul, one of the functions and consequences of which is the leaving of the body by the soul and the death of the body. In the event of the death of the body and the death of souls, other complications will inevitably arise, such as the possibility of the emergence of other human beings or the lack of cruelty of the pious, other than that some have mistakenly considered them to be the inherent end of death. Thus, the cause of imminent death is the soul and its evolution.Unlikely actual cause of death is the Angel of death and other real causes of death. According to MullaSadra, the cessation of the force of Growth and Faculty, which are discussed in the natural sciences, are the underlying causes of death and are weak and convincing reasons, and they themselves can be justified by the inherent ultimate cause

    Keywords: The Necessity of Death, The Essential End of Death, The Efficient Causes of Death, Force of Growth, the Force of Faculty
  • Morteza Barati *, Fatemeh Alsadat Torabi Pages 85-115

    The issue of the authority of reason from the point of view of Islam is fixed in its place and Islamic scholars have not doubted it from the beginning until now and have considered it as one of the four sources of jurisprudence. The authority of the intellect is also proved by the intellect. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the authority of reason from the perspective of religious sources. Leading research has been done by library method and study of books and articles in the fields of jurisprudence, principles and theology. Studies have shown that one of the things that can express the authority of reason is intellectual knowledge; Which is a conceptual knowledge of fixed facts that also cover the changing and moving affairs of the natural world. The Almighty God in the Qur'an often calls man to walk on earth and reflect on the life situation of some people and their fate due to sins. Another reason that indicates the originality of reason is that it expresses issues in their causal relationship. In line with the authority of reason, it is necessary to remember that God created man with the power of thought and intellect to worship God by thinking about creatures; If he does not use this God-given power well and in the right direction, he has sinned against God. The commission of sins is incompatible with the purpose of His creation, so God has sent the heavenly laws to guide mankind.

    Keywords: The authority of reason, the power of thought, reason, the four sources of jurisprudence
  • Amir Aghajanloo *, Ali Fathi, Seyyed Mohammad Taqi Chawoshi Pages 117-151

    The phenomenology of knowledge is the experience of consciousness. Hegel showed that the realization of absolute knowledge is possible only through the dialectical method and the phenomenological perspective. Unlike Enlightenment thinkers, he considered religion an integral part of human thought. In this article, we are going to answer the question of what is the fate of religion in Hegel's phenomenological view and what is its place in the system of knowledge? The answer is that religion is one of the most important positions in which the Absolute emerges. The absolute abode and manifestation in religion is neither tangible nor purely intellectual, but an intermediate house which Hegel calls (vorstellung) or as if or representation.

    Keywords: Hegel, Phenomenology, religion, Absolute Spirit, History
  • Hedayat Alavitabar * Pages 153-187

    According to Craig, if there is no God and immortality then the universe, mankind and each individual person are without ultimate meaning, value and purpose and, in consequence, they would be absurd. Since it is impossible to live happily in an absurd world, an atheist has no other choice than to bring meaning, value and purpose into his life in one way or another. But he is not entitled to do so, because meaningful, valuable and purposeful life depend on belief in God and immortality. An atheist should, therefore, live either unhappily but consistently with his atheistic position or happily but not consistently with his position. Craig concludes that Christianity provides the two conditions necessary for a meaningful, valuable, and purposeful life, namely God and immortality, and because of this, a Christian can live consistently and happily. Finally, he presents methods for defending the Christian position on the meaning of life.

    Keywords: God, immortality, Meaning, Value, Purpose, Absurdity, Christianity