فهرست مطالب

تحقیقات مدیریت آموزشی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرشته سپهر*، رسول عباسی، زهره میر حسینی، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 15-36
    هدف

    پژوهش حاضر در پی بررسی عوامل ساختاری و مدیریتی نظام یکپارچه مدیریت محتوا در کتابخانه‎های دیجیتال دانشگاه‏ آزاد اسلامی بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی از نوع ترکیبی بوده که برای گردآوری داده های بخش کیفی و طراحی مولفه‏ها، از روش دلفی سه دوره ای با استفاده از نظرات متخصصان و نیز پرسشنامه‏ پژوهشگرساخته استفاده ‎ شده است. جامعه آماری پژوهش، 153 نفر کارکنان بخشهای انفورماتیک واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور بوده اند. تجزیه و تحلیل یافته ها با آزمونهای کندال، فریدمن، کرویت بارتلت و بوت استرپ، و آزمون 3 مرحله ای دلفی انجام شده است.

    یافته ها

    نشان داد که مولفه ‏های ساختاری و مدیریتی محتوا در کتابخانه‎های دیجیتال دانشگاه‏ آزاد اسلامی، در قالب 9 عامل قابل طرح بوده که میانگین عوامل به ترتیب ارزش عبارت بودند از: تعامل رابط- کاربر 16/5، کنترل و نظارت 01/8، تدوین خط مشی 76/7، اداره محتوا 46/7، تدوین محتوا 89/4، ذخیره و بازیابی 96/7، حفاظت و پشتیبانی 53/9، آموزش مدیریت 75/7، و خدمات تحویل محتوا 71/4.

    نتایج

     پژوهش نشان داد که میان تعامل رابط- کاربر، کنترل و نظارت، تدوین خط مشی، اداره محتوا، تدوین محتوا، ذخیره و بازیابی، حفاظت و پشتیبانی، آموزش مدیریت و خدمات تحویل محتوا با سیستم مدیریت یکپارچه محتوا از دیدگاه جامعه آماری، رابطه معناداری وجود داشته و با توجه به میزان اهمیت هر یک از مولفه‎های ساختاری و مدیریتی به کمک تحلیل عامل اکتشافی و عامل تاییدی، با تایید برازش مدل، الگوی نظام یکپارچه مدیریت محتوا در کتابخانه‎های دیجیتال دانشگاه‏ آزاد اسلامی ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت محتوا، کتابخانه‎های دیجیتال، محتوای دیجیتال، دانشگاه آزاد اسلامی
  • طه نصیری سعیدآبادی* صفحات 37-53

    هدف این مقاله رابطه بین سواد چندرسانه ای با توسعه حرفه ای مدیران و معلمان ناحیه یک آموزش وپرورش شهر ساری بوده است. این مقاله از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ‏و معلمان ناحیه یک آموزش وپرورش شهر ساری در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 650 نفر بودند، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 242 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد سواد چندرسانه ای فلسفی (1393)، توسعه حرفه ای نوا (2008) بود. روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ (سواد چندرسانه ای برابر 79/0، توسعه حرفه ای برابر 88/0) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از بخش توصیفی (فراوانی، درصد و نمودار ستونی) و استنباطی (کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) با استفاده از نرم افزارهای Spss22 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سواد چندرسانه ای با توسعه حرفه ای مدیران و معلمان ناحیه یک آموزش وپرورش شهر ساری رابطه وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که مولفه های سواد چندرسانه ای با توسعه حرفه ای مدیران و معلمان رابطه دارد.

    کلیدواژگان: سواد چندرسانه ای، توسعه حرفه ای، مدیران و معلمان
  • زهرا تفرجی گیلاوندانی، امینه احمدی*، قدسی احقر صفحات 55-68
    هدف

     این پژوهش شناسایی راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و تاثیر آن بر شیوه های حل مساله دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران است.

    روش

    روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی ابعاد و مولفه ها استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه برنامه ریزی درسی و آموزشی و مدیریت آموزشی بودند که بعد از انجام 16 مصاحبه اشباع نظری صورت گرفت.

    یافته ها

    در نهایت برای راهبردهای یادگیری خودتنظیمی 3 بعد، 9 مولفه و 22 شاخص از طریق تحلیل مضمون شناسایی شد برای متغیر دوم یعنی شیوه های حل مساله با توجه به پرسشنامه استاندارد کسدی و لانگ (1996) 3 مولفه و 24 شاخص بود. روایی بخش کیفی با توجه به نظر خبرگان تایید و پایایی این بخش با استفاده از فرمول کوپا 63 درصد بدست آمد که مورد قبول است و نشان از پایایی بالای کدهای حاصله دارد و پرسشنامه شیوه های حل مساله به دلیل استاندارد بودن تنها با فرمول آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که تمام مولفه ها بالای 0.7 بدست آمد. در نهایت برای ترسیم الگو از روش معادلات ساختاری نرم افزار smartpls3استفاده شد.

    نتیجه

    نتایج نشان داد که به ترتیب بعد رهبردهای مدیریت منابع (0.932)، راهبردهای شناختی (0886) و راهبردهای فراشناختی (0.843) به ترتیب بیشترین اهمیت را در متغیر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی دارند و همچنین راهبردهای خود تنظیمی با ضریب 0.703 نشان از تاثیر 70 درصدی بر شیوه های حل مساله دارد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، شیوه های حل مساله، معادلات ساختاری، آموزش و پرورش
  • علیرضا صفرپور، رحمان غفاری*، مسعود احمدی صفحات 69-93

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی نوآوری باز خدماتی، مبتنی بر ارتقاء کیفی خدمات بوده، روش تحقیق ترکیبی مبتنی بر تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی گروهی از خبرگان شامل مدیران ارشد و باسابقه شهرداری ها و معاونین شهرداری، مدیران ارشد استانداری، مدیران سازمان همیاری شهرداری ها و اساتید رشته مدیریت دولتی دانشگاه ها و در بخش کمی؛ شهرداران، اعضای شورا، معاونین شهرداری، اساتید دانشگاه، سازمان ملی نخبگان، مدیران سازمان همیاری شهرداری ها و مدیران پارک علم و فناوری در استان مازندران بتعداد 500 بوده؛ در بخش کیفی با استفاده از روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با 15 خبره، مصاحبه عمیق انجام و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی در بین 217 نفر از نمونه ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه 74 گویه ای با روش صوری و محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها در مرحله کیفی با تکنیک گرندد تیوری با نرم افزار MAXqda2018 و در مرحله کمی با معادلات ساختاری(تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) با نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که الگوی نوآوری باز خدماتی، مبتنی بر ارتقاء کیفی خدمات دارای دارای 16 بعد بشرح شرایط علی (تغییر سریع فناوری ها، توانایی جذب ایده ها، پویایی محیط)، شرایط زمینه ای (نگرش و فرهنگ سازمانی، امکانات و تجهیزات، عوامل فردی)، شرایط مداخله ای (برنامه ریزی، توانمندی های مشارکتی، چالش های سازمانی و غیرسازمانی)، راهبرد (برون سپاری، شبکه سازی، مهارت آموزی، انگیزش مدیران و کارکنان) و پیامد بوده است.

    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز خدماتی، کیفیت خدمات، شهرداری
  • حسین عسگری* صفحات 95-114
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کارت امتیازی متوازن به عنوان ابزار سیستم مدیریت استراتژیک بر بهبود توسعه پایدار: اندازه گیری میانجیگری عملکرد سازمان انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش مورد نظر کلیه مدیران و کارکنان فروشگاه های زنجیره ای در شهر تهران است که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش ابعاد پژوهش استفاده گردیده است. در تحقیق حاضر به منظور تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوا و سازه استفاده شد؛ همین طور به منظور سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که یافته ها بیانگر پایا و روا بودن ابزار اندازه گیری بود. داده های گرداوری شده حاصل از توزیع پرسشنامه در دو بخش توصیفی و استنباطی (معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای Spss و lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد ابعاد کارت امتیازی متوازن (مشتری، مالی، کسب و کار داخلی و رشد و یادگیری) بر عملکرد سازمان و توسعه پایدار تاثیر مثبت و معنادار دارند. همچنین عملکرد سازمانی درک شده بر توسعه پایدار تاثیر مثبت و معنادار داشت.
    کلیدواژگان: مشتری، مالی، کسب و کار داخلی، رشد و یادگیری، عملکرد سازمان
  • ناهید سمنانی*، فریبا حنیفی، اصغر شریفی صفحات 115-134
    هدف مطالعه ارایه مدل ارتقاء یافته سرمایه اجتماعی است. روش تحقیق به لحاظ هدف توسعه ای، از نظرنوع داده ها آمیخته اکتشافی متوالی، در بخش کیفی به روش داده بنیادو بخش کمی به روش توصیفی از نوع پیمایشی ،در جامعه آماری بخش کیفی تعدادی از خبرگان و بخش کمی مدیران آموزشی شهر تهران بودند. نمونه های بخش کیفی به روش گلوله برفی ودر بخش کمی به روش خوشه ای، طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود .از 79 شاخص موجود 6 عامل اصلی و 13 مولفه شناسایی شدکه عامل هویت اجتماعی با مولفه های خانوادگی، فردی و فرهنگی، عامل مشارکت اجتماعی با مولفه های فعالیت های اجتماعی و سیاسی، عامل شبکه های اجتماعی با مولفه های روابط و مناسبات اجتماعی، عامل آسیب های اجتماعی با مولفه های هنجارها و بی اعتمادی اجتماعی،عامل آگاهی اجتماعی با مولفه های دانش اجتماعی وتوسعه ارزش های اجتماعی، عامل مسیولیت اجتماعی با مولفه های انسجام و اعتماد اجتماعی بررسی شد. نتایج نشان داد که مدل ،ساختاری مناسب دارد و از برازش برخورداراست .
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آموزش و پرورش، مدل، عوامل، کارکنان
  • پرویز نامی، حسن پاشاشریفی*، مالک میرهاشمی صفحات 135-148

    هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر رشد اخلاقی دانش آموزان ابتدایی بود. در راستای تحقق اهداف پژوهش داده های مربوط به میزان رشد ابعاد اخلاقی دانش آموزان از طریق پرسشنامه استاندارد رشد اخلاقی لطف آبادی و نیز گردآوری دیدگاه های معلمان و مدیران مدارس در خصوص عوامل موثر بر رشد اخلاقی دانش آموزان از طریق  مصاحبه نیم ساختاریافته و بررسی وضعیت جو مدرسه و تعامل میان دانش آموزان و معلمان با استفاده از مشاهده میدانی مطالعه شد. روش انجام پژوهش آمیخته بود. در قسمت کمی، جامعه آماری آن شامل دانش آموزان مقطع دوم دبستان های دولتی و غیرانتفاعی مناطق بیست ودو گانه شهر تهران در سال تحصیلی 96-97 بود و نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و چندمرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران در جامعه محدود تعداد 600 نفر انتخاب شد. پس از شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر رشد اخلاقی دانش آموزان ابتدایی، این یافته ها در هشت دسته کلی طبقه بندی شدند. در ادامه، تحلیل ها نشان داد که شش عامل مهم تاثیرگذار بر رشد اخلاقی دانش آموزان ابتدایی دبستان های دولتی و غیرانتفاعی شهر تهران که دارای بالاترین رتبه عبارتند از: اخلاق زیست محیطی، اخلاق انسانی، اخلاق مینوی، اخلاق مناسبات خانوادگی، اخلاق اجتماعی و اخلاق مراقبت از خود (یا فردی). بر اساس اولویت هر یک از عوامل نیز پیشنهادهایی ارایه گردید که از آن جمله می توان به طراحی روشی تربیتی یکسان در محتوا و روش با توجه به تفاوت در آموزش های مدرسه، خانواده و رسانه اشاره کرد که تناقضاتی را که به وسیله یادگیری و اجرای آموخته های دانش آموزان ایجاد نموده است را مرتفع نماید.

    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، تربیت اخلاقی، دانش آموزان ابتدایی
  • سعید ناصری*، حسن شهرکی پور، فردوس یادگاری صفحات 149-160

    طراحی و برازش مدل مطلوب سازمان یاد گیرنده از منظر (ساختار سازمانی حامی یادگیری) در آموزش و پرورش با تاکید بر مدیریت دانش هدف اساسی پژوهش حاضر بود. این مطالعه براساس مفروضه تحقیقات ترکیبی با طرح متوالی اکتشافی انجام شد. در مرحله کیفی با مصاحبه عمیق با 20 نفر از خبرگان حوزه مدیریت آموزشی و نیز مدیران آموزش و پرورش سطح شهر تهران که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند داده های لازم جمع آوری شد. با بهره گرفتن از روش تحلیل مضمون و از نوع شبکه مضامین داده های پژوهش تحلیل شده و دیاگرام مدل مفهومی تهیه شد. نتایج کیفی پژوهش حاکی از این بود که مدل مطلوب سازمان یادگیرنده در آموزش و پرورش با دو مضمون فراگیر شامل مدیریت دانش و ساختار سازمانی حامی یادگیری در مجموع با 128مضمون پایه ای به اشباع نظری رسیده است. در مرحله کمی، با اجرای پرسشنامه برگرفته از مضامین پایه ای مطالعه کیفی، روی 226 نفر از مدیران و کارکنان آموزش و پرورش شهر تهران که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، اطلاعات لازم جمع آوری شد. نتایج نشان داد که مدل تجربی اندازه گیری شبکه ای سازمان یادگیرنده در آموزش و پرورش شهر تهران از برازش نسبتا مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، مدیریت دانش، یادگیری، ساختار سازمانی حامی یادگیری
  • مجتبی معظمی*، مهوش حاتمی صفحات 161-183

    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد شغلی مدیران موسسات آموزش عالی شهر خرم آباد می باشد. در این پژوهش سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود که مدیریت دانش تا چه اندازه بر عملکرد شغلی مدیران موسسات آموزش عالی شهر خرم آباد، تاثیر دارد؟ جامعه آماری این پژوهش، کلیه ی مدیران موسسات آموزش عالی شهر خرم آباد می باشد که در حال حاضر تعداد 150 نفر بوده که تعداد 108 مدیر با استفاده از روش نمونه گیری جدول مورگان و روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش چن و همکاران (2010) و پرسشنامه استاندارد عملکرد شغلی مدیران توسط پاترسون (1970) و در انجام آن از تکنیک های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی متغیرهای جمعیت شناختی اعضای نمونه شامل: جنسیت، تحصیلات و سن و شاخص های متغیرهای پژوهش شامل: میانگین، میانه، واریانس، مد، انحراف معیار، دامنه تغیرات، ماکزیمم و مینیمم و استنباطی آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن و برای اجرای عملیات اقتصاد سنجی نیز از نرم افزار SPSS 26 استفاده می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد، مدیریت دانش (ایجاد دانش، تسهیم دانش، بکارگیری (کاربرد) دانش و ذخیره دانش) بر عملکرد شغلی مدیران موسسات آموزش عالی شهر خرم آباد تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین نتایج نشان داد، مولفه های مدیریت دانش، ایجاد دانش و بکارگیری (کاربرد) دانش با میانگین رتبه ای 10/3 بالاترین رتبه را نسبت به دیگر مولفه های داشتند و از این حیث دارای اهمیت می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عملکرد شغلی مدیران، موسسات آموزش عالی شهر خرم آباد
  • صابر صالح نژاد بهرستاقی*، سیده عصمت رسولی، علی حیدری پرچکوهی صفحات 185-204

    هدف این تحقیق بررسی نقش میانجی یادگیری سازمانی در تاثیر رهبری معنوی بر کارآفرینی کارآفرینی الکترونیکی در آموزش و پرورش بود. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و به لحاظ روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 360 نفر از کارکنان حوزه مالی وزارت آموزش و پرورش بود که از این میان با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده 186 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. تحلیل پرسش نامه های جمع آوری شده از جامعه ی تحقیق و آزمودن فرضیه ها با استفاده از روش مدل-سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار Smart PLS 2 در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. پایایی، روایی همگرا و روایی واگرای پرسشنامه در بخش مدل اندازه گیری بررسی گشت و در بخش دوم، ضرایب معناداری نرم افزار برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش تاثیر معنادار رهبری معنوی بر کارآفرینی الکترونیک ؛ رهبری معنوی بر یادگیری سازمانی؛ یادگیری سازمانی بر کارآفرینی الکترونیک و همچنین نقش میانجی یادگیری سازمانی در تاثیر رهبری معنوی بر کارآفرینی الکترونیک تایید کرد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، کارآفرینی الکترونیکی، یادگیری سازمانی، آموزش و پرورش
  • محمدصادق یوسفی پور، محمدحسین یارمحمدیان*، احمدعلی فروغی ابری، محمدعلی نادی صفحات 205-224

    هدف کلی پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی کارآفرینی برای دانش آموزان هنرستان های فنی و حرفه ای و اعتبارسنجی آن ازدیدگاه متخصصان و مربیان است جامعه آماری پژوهش، متشکل از متخصصان و صاحبنظران حوزه برنامه درسی و کارآفرینی بودند که به کمک نمونه گیری هدفمند تعداد 290 نفر خبره این حوزه انتخاب شدند. برای ارزیابی کارآفرینی درگام اول چارچوب کارآفرینی تدوین شد، درگام دوم براساس آن ابزار ارزیابی مولفه های کارآفرینی در برنامه درسی هنرستان های فنی و حرفه ای ساخته شد. پایایی ابزار پژوهش با استفاده از روش های همسانی درونی(آلفای کرنباخ و پایایی ترکیبی) بالاتر از 70/0 است بود و روایی پرسشنامه با روش صوری، محتوایی (CVR) و سازه در مورد متغیر ها از میزان 50/0 بیشتر است مورد تایید متخصصان قرارگرفت. در بخش آماری ازمیانگین انحراف استاندارد، آزمون T تست، تحلیل واریانس وروش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید.که به وسیله نرم افزارهایSmart- PLS3 وSPSS19 پس ازتحلیل داده ها یافته ها نشان داد که چارچوب کارآفرینی دارای اعتبار است. کارآفرینی شامل سه مولفه کلی شناختی، مهارتی و نگرشی است. طبق یافته های تحقیق ، اهداف کارآفرینی آشنایی با مفاهیم دانش، انگیزه، مهارت کارآفرینانه است. محتوای آن مبانی نظری کارآفرینی ؛ یادگیری و مدیریت کسب وکار و ارتباطات، ویژگی هاو مهارتهای شخصیتی کارآفرینان بود. رویکردهای فعال تدریس؛ روش های ارایه مستقیم و کاربردی و عملیاتی مناسب اند. همچنین در رویکردهای ارزشیابی؛ روش های ارزیابی حیطه دانش، نگرش، و مهارت حایز اهمیت هستند و در نهایت وضعیت کارآفرینی از حد متوسط پایین تراست.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، برنامه درسی کارآفرینی، تحلیل عاملی، شاخه فنی و حرفه ای
  • احترام ابراهیم، محمدحسین حیدری*، سید هاشم گلستانی صفحات 225-242

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی صلاحیت های حرفه ای معلمان از منظر رویکرد پست مدرن به منظور ارایه الگویی برای صلاحیت های حرفه ای معلمی انجام شده است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با بهره گیری از روش تحلیل فرارونده در دو گام توصیف و تبیین شروط لازم انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که پست مدرنیست به جای قرار دادن معلمان در چارچوب محدود و غیرقابل انعطاف صلاحیت های فنی و تخصصی، معلمان را به عنوان اندیشمندانی دگرگون آفرین در نظر می گیرد. در این پژوهش صلاحیت های لازم برای حرفه معلمی در سه حیطه صلاحیت های معطوف به آگاهی، صلاحیت های معطوف به توانایی و صلاحیت های معطوف به نگرش مورد بررسی قرار گرفت. مبتنی بر آراء ژیرو مولفه های صلاحیت های حرفه ای شامل نقد دانش موجود، خلق صور جدید دانش، ساختارشکنی متون، توجه به ابعاد سیاسی تدریس، عدم اقتدارگرایی، داشتن روابط دموکراتیک، تعامل و همکاری با همکاران و تکریم تفاوت ها است. یافته ها برای سوال دوم پژوهش نشان می دهد که ژیرو برای معلمان مرزنورد نقش هایی چون: روشنفکر حرفه ای، اندیشمند تحول آفرین، تسهیل گر فرایند یادگیری، آموزش چگونه یادگرفتن و کارگزار فرهنگی قایل است.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای معلمی، پست مدرنیسم، هنری ژیرو
  • حمیدرضا صارمی منش، سیده عصمت رسولی*، وحید فلاح صفحات 243-264
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نیمکره های مغز، تغذیه و ذکرهای معنوی بر مکتب پراگماتیسم و ابن سینایی انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش مورد نظر کلیه ی دانش آموزان مقطع ابتدایی دختر و پسر شهرستان سبزوار که حدود 24000 نفر که در 100 مدرسه دولتی در سال تحصیل 1398 بودند. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و حجم نمونه آماری براساس تمام صاحب نظران حوزهSEM (343 نفر) و با توجه به احتمال 20درصد افت آزمودنی ها تعداد نمونه 350 نفر در نظر گرفته شد و مورد تحلیل قرار گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردیده است. در تحقیق حاضر به منظور تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوا و سازه استفاده شد؛ همین طور به منظور سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که یافته ها بیانگر پایا و روا بودن ابزار اندازه گیری بود. داده های گرداوری شده حاصل از توزیع پرسشنامه در دو بخش توصیفی و استنباطی (معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای Spss22 و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد برآیند پژوهش نشان داده است که: نیمکره های مغز، تغذیه، ذکر و قرآن در بهبود فرآیندهای تحولی مغز با تکیه بر مکتب پراگماتیسم و ابن سینایی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: تغذیه، ذکرهای معنوی، مکتب پراگماتیسم، مکتب ابن سینایی
  • فاطمه شفیقی، مهدی کلانتری*، رشید ذوالفقاری زعفرانی صفحات 265-291

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اخلاق حرفه ای بر عملکرد و انگیزش شغلی معلمان با نقش میانجی دینداری در کار صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه معلمان آموزش و پرورش استان همدان که تعداد آن ها بالغ بر 3700 نفر می باشد. در این پژوهش برای انتخاب نمونه های آماری از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شده است که با استناد جدول مورگان 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها چهار پرسشنامه استاندارد دینداری گلاک و استارک (1965)، اخلاق حرفه‎ای آرمیتو و همکاران (2011)، عملکرد هرسی و گلداسمیت (2008) و انگیزش هاکمن و اولدهام (1980) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزارSpss-21 و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SmartPLSانجام پذیرفت. در نهایت یافته های پژوهش تاثیر اخلاق حرفه ای و ابعادش بر عملکرد و انگیزش شغلی معلمان با نقش میانجی دینداری در کار را در جامعه مورد مطالعه مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، انگیزش شغلی، دینداری در کار، اخلاق حرفه&lrm، ای
|
  • Fereshteh Sepehr *, Rasul Abasi, Zohreh Mirhosseini, Aliraza Isfandyari Moghadam Pages 15-36
    Objective

    The present study was conducted to investigate the structural and managerial factors of an integrated content management system in the digital libraries of Islamic Azad University.Research

    Method

    applied research is done using mix- method which consists of documentary and Delphi methods. To collect related criteria, the documents were studied and to design the appropriate criteria, a Delphi panel during three round by 12 experts were addressed by the the researcher made questionnaire. Statistical population includes 153 persons of the Informatics Department of the Islamic Azad University.

    Results

    The items and components of the content management system in digital libraries of Islamic Azad University in 9 factors based on special value are: control and supervision 8.01, policy development 7.76, content management 7.46, protection and support 9.53, management training 7.75, content delivery services 4.71, data storage and retrieval 7.96, user interaction 5.16, and content development 4.89. in order to compare the digital content from the perspective of IT staff that showed the question of documenting the validity of digital resource conservation activities as content management strategies for ranking digital information on average (3.45)

    Conclusion

    In order to realize the importance of each of the components of content management after analyzing the components and items by exploratory factor and confirmation factor, a tailored operating model was designed to present the integrated content management system model in digital libraries of Islamic Azad University.

    Keywords: Content Management, Digital Libraries, Digital Content, Islamic Azad University
  • Taha Nasiri * Pages 37-53

    The purpose of this reaserch was the relationship between multimedia literacy with professional development of managers and teachers in an education district of Sari. This research was a field data collection method in terms of applied purpose and a descriptive correlational method in terms of implementation method. The statistical population included all managers and teachers of an education district in Sari in the academic year of 2020-2021 in the number of 650 people, which using Krejcie and Morgan table and relative stratified random sampling method of 242 people as Sample sizes were selected. Data collection tools were standard philosophical multimedia literacy questionnaires (2014), Nova Professional Development (2008) and Des Ryan (2003). (multimedia literacy equal to 0.79, professional development equal to 0.88 and percent). To analyze the data, descriptive (frequency, percentage and bar graph) and inferential sections (Kolmogorov-Smirnov, Pearson correlation coefficient and stepwise regression) were used using Spss22 software. The results showed that there is a relationship between multimedia literacy with professional development of managers and teachers in an education district of Sari city. The results also showed that the components of multimedia literacy are related to the professional development and job vitality of principals and teachers.

    Keywords: multimedia literacy, professional development, managers, teachers
  • Zahra Tafaroji Gilavandani, Amineh Ahmadi *, Ghidsi Ahghar Pages 55-68
    Objective

    The aim of this study was to identify self-regulated learning strategies and its effect on problem solving methods in education in Tehran.

    Method

    The method of conducting research is mixed (qualitative-quantitative). In order to conduct this research, in addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software was used to identify the dimensions and components. The statistical population in this study was all experts in the field of curriculum planning and educational management, which was conducted after 16 theoretical saturation interviews.

    Results

    Finally, for self-regulated learning strategies, 3 dimensions, 9 components and 22 indicators were identified through content analysis. For the second variable, ie problem-solving methods, according to the Cassidy and Long (1996) standard questionnaire, there were 3 components and 24 indicators. The validity of the qualitative part, according to the experts, was confirmed and the reliability of this part was obtained by using the Copa formula of 63%, which is acceptable and shows the high reliability of the resulting codes. It was measured that all components were above 0.7. Finally, the structural equation method of smartpls3 software was used to draw the pattern.

    Results

    The results showed that the dimensions of resource management strategies (0.932), cognitive strategies (0886) and metacognitive strategies (0.843) are the most important in the variable of self-regulatory learning strategies, respectively, and also self-regulatory strategies with a coefficient of 0.703 show the effect of 70 it has a percentage on problem solving methods.

    Keywords: Pattern of self-regulated learning strategies, problem-solving methods, Structural equations, Education
  • Alireza Safarpour, Rahman Ghaffari *, Masoud Ahmadi Pages 69-93

    The purpose of this study is to design a model of open service innovation, based on service quality improvement, a combined research method based on exploratory mixed research (qualitative-quantitative). Statistical population in the qualitative part of a group of experts including senior and experienced managers of municipalities and deputy mayors, senior governors, managers of municipal cooperation organizations and professors of public administration in universities and in the quantitative part; There were 500 mayors, council members, deputy mayors, university professors, the National Elite Organization, managers of the Municipal Cooperation Organization, and managers of the Science and Technology Park in Mazandaran Province; In the qualitative part, using the snowball method to reach theoretical saturation, in-depth interviews were conducted with 15 experts, and in the quantitative part, to measure the model, a researcher-made questionnaire with relative cluster sampling method was used among 217 samples. ‌ ها was distributed. The validity of the 74-item questionnaire was confirmed by face and content method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed in qualitative stage with grounded theory technique with MAXqda2018 software and in quantitative stage with structural equations (heuristic and confirmatory factor analysis) with SPSS and AMOS software. The results of the quality section indicate that the open service innovation model, based on quality improvement of services with 16 dimensions in terms of causal conditions (rapid change of technologies, ability to absorb ideas, environmental dynamics), contextual conditions (organizational attitude and culture, facilities and Equipment, individual factors), intervention conditions (planning, participatory capabilities,

    Keywords: Innovation, service open innovation, Service Quality, municipality
  • Hosin Asgari * Pages 95-114
    This study aims to investigate the effect of balanced scorecard as a tool of strategic management system on improving sustainable development: measuring the mediation of organizational performance. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. The statistical population of the study is all managers and employees of chain stores in Tehran, which was selected as the sample size using Morgan table and random cluster sampling method of 384 people. A researcher-made questionnaire was used to collect data to assess the dimensions of the research. In the present study, the validity of content and structure was used to determine the validity of the questionnaires; also, in order to measure the reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used, and the findings indicated the reliability and validity of the measuring instrument. The collected data obtained from the distribution of the questionnaire in two descriptive and inferential sections (structural equations) were analyzed using Spss and lisrel software. Findings showed that the dimensions of a balanced scorecard (customer, financial, internal business and growth and learning) have a positive and significant effect on organizational performance and sustainable development. Perceived organizational performance also had a positive and significant effect on sustainable development.
    Keywords: Customer, Finance, Internal Business, Growth, Learning, organizational performance
  • Nahid Semnani *, Fariba Hanifi, Asghar Sharifi Pages 115-134
    The purpose of this study is to provide an improved model of social capital. The research method in terms of developmental purpose, in terms of data type was a series of exploratory mixes, in the qualitative part by the data method and the quantitative part by the descriptive survey method, in the statistical population of the qualitative part were a number of experts and a small part of educational managers in Tehran. . Samples of qualitative part were selected by snowball method and in quantitative part by cluster method, relative classes were selected. The research tool was a researcher-made questionnaire. Out of 79 available indicators, 6 main factors and 13 components were identified: social identity factor with family, individual and cultural components, social participation factor with social and political activities components, network factor. Social with the components of social relations and relations, the cause of social harms with the components of norms and social distrust, the factor of social awareness with the components of social knowledge and the development of social values, the factor of social responsibility with the components of cohesion and Social trust was assessed. The results showed that the model has a suitable structure and has a fit.
    Keywords: social capital, Education, Mode, Factors, Staff
  • Parviz Nami, Hasan Pashasharifi *, Malek Mirhashemi Pages 135-148

    The purpose of this study is to investigate the effective factors on ethical growth of elementary students.In order to achieve the purposes of this research,data related to the growth rate of students' ethical dimensions gathered through Lotfabadi standard ethical growth questionnaire and also teachers and school principals point of views about effective factors on ethical growth through semi-structured interviews and checking the school condition and interaction between students and teachers through field view. Statistical population includes second grade students of public and non-profit primary schools in the twenty-two districts of Tehran city in the academic year of 2017-18. 600 people were selected by stratified and multi-stage random sampling using Cochran's relationship in a limited community among the students.These findings were classified into eight general categories. It can be acknowledged that the six important factors affecting on ethical growth of primary and non-profit primary school students in Tehran, which have the highest rank are: environmental ethics, human ethics, divine ethics, family relationships ethics, social ethics and self-care ethics (or individual), and based on the priority of each factor, suggestions were made, including the design of the same educational method in content and method due to differences in school, family and media education, which solve the problem of contradictions created by students' learning and implementation of what they have learned.

    Keywords: Ethical growth, ethical Education, Elementary students
  • Saeed Naseri *, Hassan Shahrakipoor, Ferdos Yadegari Pages 149-160

    This study was conducted using consecutive exploratory design . Data was collected by in-depth interviews with 20 experts in the field of educational management and education managers of Education Department of Tehran, selected by theoretical sampling method. The research data was provided by the thematic analysis method, analyzed themes network and the conceptual model of network measurement of the learning organization in Education. The qualitative results of this study indicated that the optimal model of learning organization in Education consisted of two comprehensive themes including knowledge management, supportive organizational structure, in total of 128 basic themes has been theoretically saturated. In the quantitative phase of this study, a surveys study was used to evaluate and test the model. Using a researcher-made questionnaire tool which was based on basic themes of qualitative study, the data was collected from 226 managers and staff, selected by multistage cluster sampling. The results of indicated that the empirical model of network measurement of learning organization in Education Department of Tehran has a quite optimal fit.

    Keywords: Learning organization, Education, Knowledge Management
  • Mojtaba Moazzami *, Mahvash Hatami Pages 161-183

    The main purpose of this article is to investigate the effect of knowledge management on job performance of managers of higher education institutions in Khorramabad. In this study, an attempt has been made to answer the question to what extent knowledge management affects the job performance of managers of higher education institutions in Khorramabad? The statistical population of this study is all managers of higher education institutions in Khorramabad, which is currently 150 people, of which 108 managers have been selected as a statistical sample using Morgan table sampling method and simple random method. The standard knowledge management questionnaire of Chen et al. (2010) and the standard questionnaire of managers' job performance by Patterson (1970) were used to collect data. Descriptive and inferential statistical techniques were used. To analyze information from descriptive statistical methods, demographic variables of sample members including: gender, education, age and indicators of research variables including: mean, variance, fashion, standard deviation, range of changes, maximum and minimum and inferential Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient and Friedman test and SPSS 26 software is used to perform econometric operations. The results show that knowledge management (knowledge creation, knowledge sharing, knowledge application and knowledge storage) has a positive and significant effect on the job performance of managers of higher education institutions in Khorramabad. The results also showed that the components of knowledge management, knowledge creation and application (application) of knowledge with an average rank of 3.10 had the highest rank compared to other components and are important in this regard.

    Keywords: Knowledge Management, job performance of managers, higher education institutions in Khorramabad
  • Saber Salehnezhad Behrestaghi *, Seyedeh Esmat Rasouli, Ali Heydari Parchkoohi Pages 185-204

    The purpose of this study was to investigate the role of mediator of organizational learning on the impact of spiritual leadership on electronic entrepreneurship entrepreneurship in education. The research method was descriptive-correlational in terms of purpose and data collection method. The statistical population of the study consisted of 360 financial staff members of the Ministry of Education, including using Morgan table and simple random sampling method, 186 people were considered as sample size. Analysis of the questionnaire collected from the research and testing of the hypotheses was performed using structural equation modeling method and using SMART PLS 2 software in two parts of the measurement model and the structural section . Reliability, convergent validity and validity of the questionnaire were reviewed in the measurement model and in the second section, the semantic coefficients of software were used to examine the research hypotheses. Research results have a significant effect on spiritual leadership on electronic entrepreneurship; Spiritual leadership on organizational learning; Organizational learning on electronics entrepreneurship, as well as the role of the mediator of organizational learning on the impact of spiritual leadership on electronic entrepreneurship.

    Keywords: spiritual leadership, Electronic Entrepreneurship, organizational learning, Education
  • MohammadSadegh Yousefipour, Mohamadhosein Yarmohamadian *, Ahmadali Foroughia Abri, MohammadAli Nadi Pages 205-224

    The general purpose of the research is to design and validate the entrepreneurship curriculum model for students of technical and vocational colleges and to validate it from the perspective of specialists and educators. Constituencies were selected. To evaluate entrepreneurship, in the first step, an entrepreneurship framework was developed, in the second step, based on that, tools for evaluating entrepreneurship components in the curriculum of technical and vocational colleges were developed. The reliability of the research instrument using internal consistency methods (Cronbach's alpha and combined reliability) is higher than 0.70. . In the statistical part, standard deviation, t-test, analysis of variance and confirmatory factor analysis were used. After analyzing the data by Smart-PLS3 and SPSS19 software, the findings showed that the entrepreneurship framework is valid. Entrepreneurship includes three general components: cognitive, skill and attitude. According to the research findings, the goals of entrepreneurship are familiarity with the concepts of knowledge, motivation, entrepreneurial skills. The content of those theoretical foundations of entrepreneurship; Learning and managing business and communication were the personality traits and skills of entrepreneurs. Active teaching approaches; Direct, practical and operational presentation methods are appropriate. Also in evaluation approaches; Methods of assessing knowledge, attitude, and skill are important. And finally, the entrepreneurial status is below average.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Curriculum, Factor analysis, Technical, Professional Branch
  • Ehtram Ebrahim, M. Heydari *, Seyed Hashem Golestani Pages 225-242

    The present study aims to analyze the professional competencies of teachers from the perspective of postmodern approach in order to provide a model for the professional competencies of teachers. This research was carried out with a qualitative approach and using the process of transcendental analysis in two steps to describe and explain the necessary conditions. The research findings show that postmodernists consider teachers as transformational thinkers instead of placing teachers in a limited and inflexible framework of technical and professional competencies. In this study, the necessary competencies for the teaching profession were examined in three areas: competencies focused on awareness, competencies focused on ability and competencies focused on attitude. Based on Giro's views, the components of professional competence include critique of existing knowledge, creation of new forms of knowledge, deconstruction of texts, attention to the political dimension of teaching, lack of authoritarianism, democratic relations, interaction and cooperation with colleagues and respect for differences. Findings for the second question of the research show that Giro assigns roles to borderline teachers as: professional intellectual, transformational thinker, facilitator of learning process, teaching how to learn and cultural agent.

    Keywords: Teacher Professional Qualifications, Postmodernism, Henry Giro
  • Hamidreza Saremi Manesh, Seyedeh Esmat Rasouli *, Vahid Fallah Pages 243-264
    The aim of this study was to investigate the effect of brain hemispheres, nutrition and spiritual remembrance on the school of pragmatism and Ibn Sinaei. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. The statistical population of the study was all primary school students in Sabzevar, which was about 24,000 people in 100 public schools in the year 1398. Multi-stage random sampling method and statistical sample size based on all SEM experts (343 people) and considering the 20% probability of drop in the number of samples, 350 people were considered and analyzed. A researcher-made questionnaire was used to collect data. In the present study, the validity of content and structure was used to determine the validity of the questionnaires; also, in order to measure the reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used, and the findings indicated the reliability and validity of the measuring instrument. The collected data obtained from the distribution of the questionnaire in two descriptive and inferential sections (structural equations) were analyzed using Spss22 and Amos software. Findings showed that the results of the study showed that: Hemispheres of the brain, nutrition, remembrance and the Qur'an are effective in improving the evolutionary processes of the brain by relying on the school of pragmatism and Ibn Sina.
    Keywords: Nutrition, Spiritual Remembrance, School of Pragmatism, Ibn Sina School
  • Fatemeh Shafighi, Mahdi Kalantari *, Rashid Zolfaghari Zaferani Pages 265-291

    The aim of this study was to determine the effect of professional ethics on the performance and job motivation of teachers with the mediating role of religiosity in work. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of the study was all education teachers in Hamedan province, whose number is over 3700 people. In this study, multi-stage cluster sampling method was used to select statistical samples. 302 people were selected as a sample based on Morgan table. Data collection tools were four standard questionnaires of Glock and Stark (1965), Armito et al.'s (2011) professional ethics, Hershey and Goldsmith (2008) and Hackman and Oldham (1980) motivation questionnaire. After collecting the questionnaires using Spss-21 software and statistical inference of the data was done through structural equation modeling and SmartPLS software. Finally, the findings of the study confirmed the effect of professional ethics and its dimensions on the performance and job motivation of teachers with the mediating role of religiosity in work in the study community.

    Keywords: job performance, Job motivation, religiosity at work, professional ethics