فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال دهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1400)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال دهم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام احمدی*، مهسا ناجی صفحات 1-26
    از جمله رویکردهای پژوهشی که به بررسی و تحلیل نشانه ها و درک معناهای پنهان در آن ها می پردازد، رویکرد نشانه شناسی است. از این منظر، برای تحلیل و بررسی پدیده های اجتماعی که به خودی خود معنا پیدا نمی کنند، باید به ساختار فرهنگی و شبکه معانی موجود در آن توجه کرد. یکی از نظریه پردازانی که طرحی منسجم درباره نشانه شناسی اجتماعی ارایه کرد، پی یر گیرو بود. او نشانه های اجتماعی را در دو حوزه اصلی هویت و آداب معاشرت قابل بررسی و تحلیل می داند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای می کوشد با تکیه بر نظریه پی یر گیرو و با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی، نوع و چگونگی نمود نشانه های اجتماعی موجود در فضای رمان کولی کنار آتش را به عنوان یک رمان اجتماعی اثر منیرو روانی پور، تحلیل و بررسی کند. نتایج مقاله نشان می دهد که روانی پور در رمان کولی کنار آتش، نویسنده ای است که با بهره گیری از نشانه های فراوان، دغدغه مسایل اجتماعی، به ویژه دغدغه مشکلات و رنج های زنانی را دارد که در بند عقاید واپس گرایانه و خرافی گرفتار شده اند. بهره گیری چشمگیر نویسنده از نشانه هایی چون یونیفورم های گروه های شغلی، آیین های قبیله ای، عقاید خرافی و واپس گرایانه و نیز جنبش های عدالت خواهانه که به عنوان مهم ترین نشانه ها برای بیان اعتراض نویسنده به مسایل اجتماعی به کار رفته اند، در کنار روش های گوناگون اطوارپژوهی و ارتباط غیرکلامی (چون لحن، پوشاک و...)، برای بازتاباندن واقعیت های تلخ جامعه و بیان هدف های خاص در قالب توصیف زندگی «آینه» شایسته توجه است. نویسنده ذیل مولفه «یونیفورم» و در بحث و مولفه نشانه شناختی «گروه های شغلی»، به شکل مطلوبی توانسته به نابرابری شغلی زنان و مردان در میان قبایل کولی اشاره کند. همچنین، در بحث مولفه نشانه شناختی «رسوم قبیله ای» در قبایل کولی، درس خواندن جایگاهی ندارد و بر مبنای قانون قافله، خانه و کاشانه برای کوچ نشین ها ممنوع است و اسکان معنایی ندارد و لذا دختران کولی در امر ازدواج، حق انتخاب ندارند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نشانه شناسی اجتماعی، هویت، آداب معاشرت، رمزگان
  • فرزانه فخریان لنگرودی*، اعظم راودراد صفحات 27-52
    مقاله حاضر با هدف مطالعه چگونگی بازتاب نقش و کارکرد رسانه های ارتباط جمعی در تفسیر یا تغییر جهان پیرامون در متن ادبیات داستانی معاصر فارسی در ایران نوشته شده است. هدف این بوده که معلوم شود رسانه که بازتاب دهنده جامعه است، چگونه در رمان به صحنه بازتاب کشانده شده است. همچنین، سعی شده تصویری از توصیف و تصدیق حضور همه گیر رسانه های ارتباط جمعی در اجتماع واقعی و ملموس، با تحلیل رمان ارایه شود، تا کارکرد و نقش اجتماعی رسانه در دنیای واقعی را بر اساس قدرت و نفوذ رسانه در متن رمان فارسی معاصر ایران بتوان تحلیل کرد. ازاین رو، 12 رمان واقع گرای معاصر فارسی که هم در جمهوری اسلامی ایران منتشر شده اند و هم نویسندگان آن ساکن ایران هستند، با روش انتخاب هدفمند نمونه برای تحلیل کیفی انتخاب شدند. سپس همه عبارات مربوط به رسانه های خبری سنتی، یعنی رادیو، تلویزیون، روزنامه و مجله، از این متون استخراج شد و روی محتوا و معنا و نیز ساختار آن ها بر مبنای نظریات نقد ادبی و جامعه شناسی ادبیات مطالعه شد. سرانجام، یافته ها حاکی از تصویر شدن رسانه به عنوان وسیله ضروری در زندگی روزمره، ابزار اطلاع رسانی، ابزار سرگرمی و ابزار قدرت و مقاومت و نیز ابزار آگاهی بخش و نقد در جهان رمان فارسی بوده است. تفاوت آشکار بین رسانه های مکتوب و رسانه های شنیداری و دیداری در نقش یابی اجتماعی و تاکید بر فرهنگ شفاهی، نقش پذیری تلویزیون و رادیو به عنوان اصلی ترین دروازه دریافت اطلاعات و کسب آگاهی، در مقابل نقش گزینش شده روزنامه در زندگی روزمره، و از آن کم رنگ تر نشریات و مجلات غیرروزانه که نشان دهنده انتخاب غیرفعال مخاطب است، ضعف رسانه ای و نبود جایگاه مشخص و مستحکم برای رسانه های ارتباط جمعی در میان عموم مردم، مصرف مکتوبات رسانه ای به مثابه مولفه زندگی خواص و بی توجهی به مخاطب عام، و نبود درک متناسب از فعالیت و ویژگی های اهالی رسانه در فضای جامعه، نتایجی هستند که از تحلیل رمان ها به دست آمده است.
    کلیدواژگان: بازتاب، رسانه ارتباط جمعی، زندگی روزمره، رمان فارسی، ادبیات داستانی، تحلیل متن
  • شهریار شکرپور، فریبا ازهری* صفحات 53-80

    هر تصویر، متشکل از مجموعه نشانه هایی است که گویای محتوای اثر است. گاهی این محتوا و معنای موجود در اثر ممکن است نامفهوم و خلاف برداشت مخاطب باشد. لذا با توجه به اهمیت نشانه ها در تولید معانی گوناگون، مسئله چگونگی استفاده هنرمندان از نشانه ها برای بیان نیات خود، همواره مهم بوده است و جایگاهی ویژه در تحلیل آثار دارد. به علاوه، گاهی هنرمندان با گنجانیدن عامدانه نشانه ها در قالب برخی تقابل های دوتایی در تصاویر، کشمکش بزرگی را بین معنا و بازنمایی حقیقت ایجاد می کنند که توجه و تحلیل آن ها را ضروری می نماید. به دلیل اهمیت قاب اثر در بازگویی روایات، اولویت، انتخاب هدفمند و وجود چندین قاب در نگاره است. علاوه بر این، دو نمونه هم با ویژگی تک قابی و شکست کادر انتخاب شدند، تا این چهار نگاره از شاهنامه طهماسبی موجود در موزه آقاخان با رویکرد نشانه شناسی تحلیل و بررسی می شود. پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، و جمع آوری اطلاعات و منابع، کتابخانه ای است. در این راستا، به کار بردن راهبرد تقابل دوتایی دریدا در خوانش و تحلیل نگاره های مورد بحث امکان پذیر است و ضرورتی را پیرامون این تحقیق ایجاب می کند. رسیدن به ماهیت و عملکرد نشانه ها در آثار مدنظر و توجه به کارکرد چند معنایی نشانه های تصویری در نگاره ها، هدف اصلی پژوهش است و ارتباط معانی نشانه ها با تقابل های دوتایی دریدا در نگاره های معرفی شده، پرسشی است که در این مقاله به آن پاسخ داده می شود. بر اساس مطالعات انجام شده، در مواردی که هنرمندان از تقابل های دوتایی تضاد و وارونگی در اثر خود بهره برده اند، منجر به ایجاد معانی متعدد در نگاره شده است. ماهیت نشانه ها، چه ناشی از اجتماع معانی چندین نشانه و چه ناشی از اشتراک و یا انعکاس معانی نشانه ها در دیگری بوده باشد، ذات معانی نشانه ها متغیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: نقاشی ایرانی، شاهنامه طهماسبی، معناسازی، نشانه شناسی، تقابل دوتایی، دریدا
  • سمیرا صمیمی فر، غلامرضا سالمیان*، محمدابراهیم مالمیر صفحات 81-103

    نظریه «استعاره مفهومی»، برداشتی نو و متفاوت از استعاره است که نخستین بار لیکاف و جانسون آن را مطرح کردند. در این رویکرد، استعاره تنها از جنبه ظاهری بررسی نمی شود، بلکه به مفاهیمی توجه می شود که در پس واژه ها پنهان است. در این دیدگاه، مفاهیم انتزاعی با استفاده از مفاهیم عینی تر، ملموس تر و گاهی ذهنی درک می شوند. هر مفهوم استعاری با تمرکز بر یک جنبه از مفهوم، می تواند ذهن را از تمرکز بر جنبه های دیگر آن مفهوم بازدارد. چون عشق و مفاهیم مرتبط با آن، اموری انتزاعی هستند، برای ملموس تر شدن در قالب تشبیه و استعاره بیان می شوند. یکی از مفاهیم انتزاعی و مورد توجه نظامی در مثنوی خسرو و شیرین، عشق است. عشق و دیگر مفاهیم مربوط به آن، از جمله عاشق، معشوق، وصال، هجران و... در شعر او به صورت استعاری بیان شده اند. پژوهش حاضر مفاهیم مذکور را در چارچوب نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون و نگاهی به طبقه بندی جدید افراشی و حسامی با عنوان استعاره ذهنی به ذهنی، بررسی کرده است. با بررسی مفاهیم حوزه عشق بر پایه نظریه استعاره مفهومی، هجده نگاشت با حوزه مقصد عشق، در قالب 738 مورد، دسته بندی و تحلیل شد. این نگاشت ها در دو گروه دسته بندی می شوند: استعاره هایی که رویکرد مثبت به عشق دارند و استعاره هایی که رویکرد منفی به عشق دارند. این داستان بیانگر رویدادی عاشقانه است و به همین دلیل، اغلب نگاشت های شکل گرفته در آن، رویکردی منفی دارد و آنجا که این عشق به وصال می انجامد و موجب شادی می شود، رویکرد این نگاشت ها مثبت می شود. بر پایه نتایج به دست آمده، بیشتر نگاشت ها ذهنی به عینی هستند و در بعضی موارد، از امور ذهنی ملموس تر برای بیان عشق استفاده شده است و نگاشت «عشق، غم است» با 123 مورد و نگاشت «عشق، فریب است» با 16 مورد، به ترتیب بیشترین و کمترین بسامد را در خسرو و شیرین به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: استعاره، استعاره مفهومی، عشق، نظامی، خسرو و شیرین، لیکاف و جانسون
  • یحیی کاردگر* صفحات 105-126
    جدای از مضمون رباعی، آنچه بیش از هر ویژگی دیگر موجب برجستگی آن شده، سادگی زبانی، بی پیرایگی بیانی، ایجاز و موسیقی گوش نواز آن است، اما به سهم موسیقی در حسن قبول قالب رباعی کمتر توجه شده است. این در حالی است که قالب رباعی بیش از قالب های دیگر شعری، با موسیقی پیوند دارد، تا بدان جا که وزن، یکی از مولفه های تمایزبخش این قالب است. ازاین رو، بررسی تطبیقی موسیقی نخستین رباعیات فارسی با نقطه اوج آن می تواند نقش و جایگاه موسیقی را در سیر رباعی سرایی فارسی و رسیدن آن به نقطه کمال تبیین کند. در این مقاله، در شیوه ای توصیفی تحلیلی و با استناد به داده های آماری، ویژگی های موسیقایی رباعیات رودکی به عنوان یکی از آغازگران این قالب، با رباعیات خیام به عنوان اوج رباعی سرایی فارسی مقایسه شده است. ازاین رو، رباعیات رودکی بر مبنای 34 رباعی چاپ نفیسی و براگینسکی و مقابله با چاپ های دانش پژوه، شعار و جهانگیر منصور مورد استفاده قرار گرفته است و رباعیات خیام با توجه به اختلاف گسترده چاپ های مختلف و اتفاق نظر غالب خیام پژوهان درباره اصالت رباعیات موجود در کتاب های مرصادالعباد، تاریخ جهانگشای جوینی، نزه هالمجالس، تاریخ وصاف و تاریخ گزیده، و با توجه به 34 رباعی موجود در این کتاب ها مبنای این پژوهش است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که رودکی با بهره گیری افزون تر از اختیارات شاعری و عدم توجه به ظرافت هایی چون نسبت حروف سکون و متحرک مصراع ها، کم توجهی به موسیقی کناری و درونی و سرانجام، غفلت از موسیقی آشنای واژه های فارسی، نتوانسته است از جاذبه های موسیقایی رباعی برای جذب مخاطب بهره بگیرد، در حالی که خیام با دقت در بهره گیری کمی و کیفی از اختیارات شاعری، پای بندی بیشتری به ویژگی های موسیقایی وزن اصلی رباعی، بهره گیری اعتدالی از ظرفیت های موسیقی کناری و درونی در کنار ایجاد آهنگی آشنا، با به کارگیری واژه های اصیل فارسی، از برجستگی موسیقی رباعی در جذب مخاطب و کمال این قالب بهره برده است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، موسیقی شعر، رباعی، رودکی، خیام
  • امید مجد*، نیلوفر انصاری صفحات 127-166
    اگزیستانس، خود بودن اصیل انسان است که با تصمیمی آزاد و بی قیدوشرط، در موقعیت های مرزی مانند؛ «اختیار و تردید، رنج، ترس وگناه و...» قرار می گیرد و به خود فعلیت می بخشد. اگزیستانس را با تجربه های عادی نمی توان درک کرد، با آزادی و انتخاب آن را می توان محقق ساخت. این وجود حاضر انسانی در موقعیت انضمامی و اعتباری در ارتباط با جهان قرار دارد، اما خود را با چندین شاکله و طرح واره انتزاعی، کلی، اصیل، قابل اعتماد و فراتر از زمان و مکان نمودار می سازد. آنچه ابعاد نهفته وجود انسان را آشکار می کند، قرار گرفتن در موقعیت های استثنایی و اساسا غریب با ساختار ذهنی است که انسان را به محدودیت ها و امکان های خود آشنا می سازد. این پژوهش با رویکرد توصیفی و اسنادی، درصدد تحلیل مولفه های اگزیستانس در مجموع داستان گور و گهواره با توجه به آرای کیرکگور و یاسپرس است. غلامحسین ساعدی بر این باور است که ذهنیت ها و موقعیت ها در شکل گیری وجود آدمی نقش موثری دارد. هستی ما بر اساس اعتباراتی است که آن ها را قطعی می پنداریم. اما با قرار گرفتن در موقعیت ها درمی یابیم که چندان قابل اطمینان نیستند. ساعدی برای ترسیم بی اعتباری وجود و ذهن آدمی، غالبا شخصیت های داستانش را در وضعیتی شکننده و بحرانی قرار می دهد، تا با سنجش تجربه وجودی، هدف و باطن نادرست و منفی آن دستخوش دگرگونی شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که به تعبیر یاسپرس، موقعیت های مرزی (آزادی، رنج، ترس و گناه) و تجربه ناشی از اضطراب در این موقعیت ها، در شخصیت های داستانی این سه مجموعه داستان کوتاه، شاکله های قالبی انسان ها را فرومی ریزد و امکان تجربه فراسوی محدودیت ها را در این شخصیت ها شکل می دهد. ساعدی در داستان گور و گهواره نشان می دهد که محیط بیرونی و فیزیکی با درون آدم ها در پیوند تنگاتنگ است. با از بین رفتن تعادل میان این دو، هنجارها به سوی ناهنجاری می رود. در این مجموعه داستان، عناصر طبیعی در درون زمینه ای کاملا طبیعی، اغلب برای بازتاب دادن به فرایندهای روانی انجام می پذیرد.
    کلیدواژگان: اگزیستانس، گور و گهواره، غلامحسن ساعدی، کیرکگور، یاسپرس
  • محمدامیر مشهدی*، حسین اتحادی صفحات 167-187

    ایهام مهمترین آرایه در بدیع معنوی است چون قابلیت برداشت دو یا چند معنای متفاوت را از واژه ایجاد می کند. به همین دلیل سبب گسترش حوزه تداعی معانی کلام و همچنین برجستگی کلام می شود. در این پژوهش که به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، انواع ایهام در غزل های ناصر بخارایی بررسی و تحلیل شده است. بر اساس یافته های این تحقیق می توان گفت ناصر به استفاده از انواع ایهام رویکرد زیادی داشته است. آنگونه که در 4586 بیت، 838 مورد ایهام به کار برده است. در این میان ایهام تناسب با 414 مورد بیشتر از گونه های دیگر ایهام کاربرد داشته است. پس از آن، ایهام و ایهام کنایی کاربرد بیشتری دارند. وی با برقراری ایهام میان اصطلاحات انواع علوم و فنون مختلف، به میزان زیادی به خیال انگیزی و بلاغت تصاویر شعرش افزوده است. این تحقیق در پی پاسخ به این سوالات است که شاعر به ترتیب بسامد از کدام یک از انواع ایهام بهره بیشتری برده وهمچنین این که در ارایه گونه های مختلف ایهام بیشتر به چه واژه ها و ترکیباتی نظر داشته است.این تحقیق در پی پاسخ به این سوالات است که شاعر به ترتیب بسامد از کدام یک از انواع ایهام بهره بیشتری برده وهمچنین این که در ارایه گونه های است.

    کلیدواژگان: ناصر، بخارایی، غزل، شاخه، ایهام، تخییل
  • مرتضی مقصودی نژاد*، مجید حاجی زاده، مریم غلامرضابیگی صفحات 189-214
    پیشگویی یکی از عناصر مهم و اثرگذار در فرایند شکل گیری داستان های حماسی و ملی است که در منظومه های حماسی ملی ایران، اعم از شاهنامه و حماسه های منظوم پس از آن، نمود فراوان دارد. در نوشتار حاضر، درباره عنصر پیشگویی در منظومه های پهلوانی پس از شاهنامه با روش کتابخانه ای، مبتنی بر توصیف و تحلیل محتوا و ارایه آمار، پژوهش شده است. بر اساس پژوهش انجام شده، حدودا صدوپنجاه و پنج مورد پیشگویی در این منظومه ها به کار رفته است. عنصر پیشگویی در حماسه های منظوم معروف، نظیر بهمن نامه، شهریارنامه، سام نامه، کوش نامه، فرامرزنامه، گرشاسب نامه و جهانگیرنامه، به ترتیب نمود بیشتری دارد و در منظومه های بانوگشسب نامه، برزونامه، شبرنگ نامه، کک کوهزاد و بیژن نامه بسیار معدود و انگشت شمار است. در منظومه های حماسی کوتاهی نظیر ببر بیان، تهمینه نامه، داستان پتیاره، رزم نامه شکاوند کوه و سوسن نامه، پیشگویی کاربردی ندارد. پیشگویی ها به وسیله افرادی صورت گرفته که در روزگار خود از جایگاه اجتماعی ممتاز و موقعیت برتر برخودار بوده اند و بیشترین پیشگویی ها به ترتیب، به وسیله اخترشناسان با تکیه بر احکام نجومی، شاهان و شاهزادگان، پهلوانان، موبدان و برهمنان صورت پذیرفته است. افراد عادی نقش چشمگیری در پیشگویی ندارند. برخی از پیشگویی ها با ابزارهایی نظیر اسطرلاب، جام انجم نما، جام گیتی نما و آیینه حکمت صورت گرفته است. برخی نیز روی الواح گوناگونی درج شده اند که به وسیله پیشینیان برای آیندگان پیشگویی شده است و تقریبا ویژگی های مشترکی دارند. بسیاری از پیشگویی ها بر اساس خواب و رویا، یا از طریق تفال و عوامل ماوراءالطبیعه و یاری رسان، نظیر سروش و سیمرغ انجام شده است که تقریبا تمام پیشگویی ها تحقق یافته اند. معمولا پیشگویی کارکردی اجتماعی دارد، پند دادن برای اصلاح امور در حوزه نظام سیاسی و اجتماعی، آینده بینی، آگاهی از مغیبات و هشدارهای شوم، مانند مرگ، ویرانی و شکست، از مهم ترین اهداف و کاکردهای پیشگویی در منظومه های پهلوانی مذکور است. علت روی آوردن پیشینیان به امر پیشگویی را می توان دانش ناقص بشر در گذشته و نادانسته های او از کاینات و جهان هستی دانست.
    کلیدواژگان: حماسه، پیشگویی، منظومه های پهلوانی، پیشگو، ابزارهای پیشگویی، احکام نجومی
|
  • Sharam Ahmadi *, Mahsa Naji Pages 1-26
    One of the research approaches that examines and analyzes the signs and understanding the hidden meanings in them is the semiotic approach. From this perspective, in order to analyze social phenomena that do not find meaning in themselves, one must pay attention to the cultural structure and network of meanings in which they are located. One of the theorists who proposed a coherent plan for social semiotics was Pierre Girouard. He considers social signs in the two main areas of identity and social etiquette to be examined and analyzed. This research, which is written in a descriptive-analytical method and referring to library sources, tries to rely on Giro's consistent theory and with the approach of social semiotics, the type and manner of appearance of social signs. Analyze and study the space in the novel Gypsy by the Fire, which is a social novel written by Moniro Ravanipour. The results of this article show that Ravanipour in the novel Gypsy by the Fire is an author who uses many symptoms, concerns about social issues and especially concerns about the problems and sufferings of women. Who are trapped in backward and superstitious beliefs. The author's significant use of symbols such as occupational group uniforms, tribal rituals, superstitious and reactionary beliefs, and justice-seeking movements, which are the most important signs to express "The author's objections to social issues have been used, along with various methods of ethnography and non-verbal communication (such as tone, clothing, etc.) to reflect the bitter realities of society and to express specific goals in the form of life descriptions." The mirror is noteworthy. Under the component of "uniform" and in the semantic component of "occupational groups", the author has been able to point out the occupational inequality of women and men among the gypsy tribes. Or in the discussion of the semiotic component of "tribal customs" in the gypsy tribes, education has no place and according to the law of caravans, houses and homes are forbidden for the nomads, there is no meaningful settlement and the gypsy girls in Marriage has no choice
    Keywords: Semiotics, Social semiotics, Identity, social etiquette, Codes
  • Farzaneh Fakhrian Langroudi *, Azam Ravadrad Pages 27-52
    This article is to study how mass media role and function in interpreting or changing surrounding world is reflected in Iranian contemporary fiction. The purpose is determining that mass media which leads every other phenomenon to being reflected, how is dragged to the scene of reflection itself. This is also proposed to give a picture of explanation and acknowledgement of media epidemic presence in real society in order to analyze the relation between power and prevalence of mass media in Persian novel and its social role and function in real world. Therefore 12 Persian realistic novels whose authors live in Iran and also are published in I. R. IRAN are chosen by targeted sampling method for qualitative research. All phrases about traditional mass media as radio, TV, newspaper and magazine are derived from these texts and are analyzed on basis of theories of media power, reflection, literary Criticism and sociology of literature, in accordance with cultural studies requirements for understanding media.Findings revealed that mass media is reflected as “power and trigger tool”, “awareness tool”, “negligence tool”, “routine thing”, “informative tool”, “Hobby tool”, “Contradictive phenomenon/tool”, “secondhand thing”, “Criticism tool” and “presenter phenomenon” in the world of Persian novel. Obvious difference between written media and visual and audio media in social role finding (oral culture), TV and radio roleplaying as the most main gate of being informed, in contrary with picked role of newspapers in everyday life and weaker than them, not-daily print magazines (inactive choice), lack of specified and strong place for news media among public (media weakness), printed media consume as a factor of the elite lifestyle (neglecting public audience), and lack of understood identity of activities and characteristics of media people (threat in meaning of media job), are categories that finding of this research are explained within.
    Keywords: Reflection, Mass Media, popular life, Persian Novel, Fiction, Text Analysis
  • Shahryar Shokrpour, Fariba Azhari * Pages 53-80

    Each image consists of a set of signs that indicate the content of the work. Sometimes this content and meaning in the work may be incomprehensible and contrary to the audience's perception. Therefore, considering the importance of signs in the production of various meanings, the issue of how artists use signs to express their intentions is always important and has a special place in the analysis of works. In addition, some artists deliberately inclusion of signs in the form of binary oppositions in the pictures, great tension between meaning and representation of fact makes noticing and analyze them, a necessary issue. Due to the importance of the frame of work in order to retell the narrations, the priority of selection is purposeful and there are several frames in the picture. In addition, it also features two single frames and breaking in frame were selected so that the four paintings from Shahnameh tahmasebi in the Aga Khan Museum get analyzed with semiotic approach. The research was carried out through descriptive-analytical based on gathering data and using library resources. In this regard, the use of Derrida's strategy of binary opposition in reading and analyzing images is possible and makes the research significant. Achieving the nature and function of signs in the works in question and paying attention to the polysemous function of visual signs in drawings is the main goal of the research and the relationship between the meanings of signs and Derrida s binary oppositions in the introduced drawings is a question that will be answered in the present study. According to the related studies, in cases where artists have used the binary oppositions of contradiction and inversion in their work; it has led to the creation of numerous meanings in painting. The nature of the signs, whether due to the community of meanings of several signs or due to the sharing or reflection meanings of the signs in another; the essence of the meanings of the signs will be variable

    Keywords: Iranian painting, Tahmasbi Shahnameh, meaning-making, Semiotics, binary opposition, Derrida
  • Samira Samimifar, Gholamreza Salemian *, Mohammadebrahim Malmir Pages 81-103

    Conceptual metaphor is a new, different interpretation of metaphor that first proposed by Lakoff and Johnson. In this approach, metaphor is not only examined in terms of appearance; but also, it pays attention to the concepts that are hidden behind the words. Any metaphorical concept, by focusing on one aspect of the concept, can prevent the mind from focusing on other aspects of that concept. One of the abstract  concepts in Khosrow and Shirin Masnavi is love. Whereas Nizãmi is an irreplaceable master of metaphor and he often expresses his desired concepts in the form of metaphorical system, love and other related concepts such as lover, beloved, achievement, grief, etc. in his poetry. In this research, with a descriptive-analytical method based on library studies, based on Lakoff and Johnson's theory of cognitive metaphor and a look at the new classification of Afrãshi and Hisãmi (mental to mental), conceptual metaphors of love in Khosrow va Shyryn by Nizãmi, arereviewed and analyzed. Because love and related concepts are abstract, they are expressed in the form of similes and metaphors to make them more tangible. By examining the concepts of the field of love based on the theory of conceptual metaphor, eighteen texts were categorized and analyzed with the field of the destination of love in the form of 738 items. These writings are classified into two groups: metaphors that have a positive approaches to love and metaphors that have a negative approaches to love. This story is about a romantic event; for this reason, most of the writings formed in it have a negative approach, and whereas this love leads to achievement and it brings happiness, the approach becomes positive. Based on the obtained results, most of the texts are subjective to objective, and in some cases they are more tangible mental, they have been used to express love, and the text about "love is sorrow" are 123 cases and the texts about  "love is deception" are 16 cases, and they have the highest and lowest frequencies in Khosrow va Shyryn, respectively

    Keywords: conceptual metaphor, Love, Military, Khosrow, Shirin, Likaf, Johnson
  • Yahya Kardgar * Pages 105-126
    Except the quatrain theme, what makes it more salient than any other feature is its verbal simplicity, expressive unpretentiousness, brevity and melodious music. The contribution of music in acceptability the quatrain format has received less attention the instant that The Robai form is more related to music than other forms of poetry and meter is one of the distinguishing components of this format. an comparative study of the music of the first Persian Robaies with its climax can explain the role of music in the course of Persian Robaies and  the climax of that. In this article, in descriptive-analytical methods and based on statistical data, the musical characteristics of Rudaki's Robaies have been compared with Khayyam's Robaies. Therefore, Roudaki's quatrains are based on 34 quatrains of Nafisi and Braginsky prints and with comparison to Daneshpazhuh and Jahangir Mansour editions are used. Khayyam's quatrains have been selected due to the wide differences between different editions and the unanimity of Khayyam researchers on the originality of the quatrains in the books of Mersad al-Ebad, the history of Jahangosha Jovini, Nozhat al-Majalis, Tarikh Wassaf and history Gozide and according to the 34 quatrains in this Books are the basis of this research.The research shows that Roudaki, by making more use of his poetic licences and not paying attention to subtleties such as the consonant and vowel letters of the hemistiches, paying little attention to the side and inner music and neglecting the intimate music Persian words have not been able to use the musical attractions of the Robai to attract the audience, while Khayyam carefully uses the poetic licences quantitatively and qualitatively, more adherence to the musical characteristics of the main meter of the Robai, enjoyment Moderation of the capacities of side and inner music along with creating an intimate song using original Persian words has benefited from the prominence of Robai music in attracting the audience and the perfection of this format
    Keywords: Literary Criticism, Poetry music, Rubai, Rudaki, Khayyam
  • Omid Majd *, Niloo Far Ansari Pages 127-166
    Ambiguity is the most important array in spiritual novelty, which is also called imagination in the rhetorical book. An important feature of ambiguity is that it creates the ability to interpret two or more different meanings of the word in the mind of the reader ,so it is of great aesthetic value. Therefore,some scholars have considered ambiguity as a series of similes and metaphors from the set of imaginary images. This polysemous feature of the word, expands the field of association of the meanings of the word as well as the prominence of literary speech.Rhetoricians have considered different types for ambiguity. In this descriptive-analytical study, the types of ambiguity in Nasser Bukharaee's sonnets have been studied and analyzed. Nasser has experimented in various formats, including ode, composition, verse, mesmat,Masnavi, piece,quatrain and couplet,but what has received the most attention is his sonnet poems. Based on the findings of this research,it can be said that he has used different types of ambiguity,including ambiguity of appropriat, irony, variety of reading, contradiction, translation, origin, emphasis, and paradox. It should be said that Nasser Bukhara, in 4586 verses, used 838 cases of ambiguity,which shows the great approach of the poet in using this imaginary array. Even in some cases,one can find sonnet poems in which one of the types of ambiguity can be seen in all its verses. Among these, the ambiguity of proportion with 414 cases has been used more than other types of ambiguity. It has also created the most ambiguity between the names of musical instruments and terms. After the ambiguity of proportion, ambiguity and ironic ambiguity have more applications. By creating ambiguity between the terms of different sciences and tactics, he has greatly added to the imaginative and mature images of his poetry. This research seeks to answer the question of which type of ambiguity the poet used the most in order of frequency, As well as what words and combinations he had in mind in presenting different types of ambiguity
    Keywords: Existence, Grave, Cradle, Gholam Hassan Saedi, Kierkegaard, Viaspers
  • Mohammadamir Mashhadi *, Hossein Ettehadi Pages 167-187

    One of the research approaches that examines and analyzes the signs and understands their hidden meanings is the semiotic approach. From this perspective, in order to analyze social phenomena that do not find meaning in themselves, one must pay attention to the cultural structure and network of meanings in which they are located. One of the theorists who proposed a coherent plan for social semiotics was Pierre Girouard. He considers social signs in the two main areas of identity and social etiquette to be examined and analyzed. This research, which is written in a descriptive-analytical method and refers to library sources, tries to rely on Giro’s consistent theory and with the approach of social semiotics, analyzes the type and manner of appearance of social signs the novel Gypsy by the Fire, which is a social novel written by Moniro Ravanipour. The results of this article show that Ravanipour, in the novel Gypsy by the Fire, uses many symptoms, concerns about social issues, and especially concerns about the problems and sufferings of women who are trapped in superstitious beliefs. The author’s significant use of symbols such as occupational group uniforms, tribal rituals, superstitious and reactionary beliefs, and justice-seeking movements, which are the most important signs to express “The author’s objections to social issues have been used, along with various methods of ethnography and non-verbal communication (such as tone, clothing, etc.) to reflect the bitter realities of society and to express specific goals in the form of life descriptions.” The mirror is noteworthy. Under the component of “uniform” and in the semantic component of “occupational groups”, the author has been able to point out the occupational inequality of women and men among the gypsy tribes. Or in the discussion of the semiotic component of “tribal customs” in the gypsy tribes, education has no place and according to the law of caravans, houses and homes are forbidden for the nomads, there is no meaningful settlement and the gypsy girls in Marriage has no choice

    Keywords: Nasser Bokharaei's, Sonnet, Ambiguity, Types of Ambiguity, imagination
  • Morteza Maghsudinejad *, Majid Hajizade, Maryam Gholamrezabeigi Pages 189-214
    Prediction is one of the most important and influential elements in the process of formation of epic and national stories, which is widely reflected in the national epic poems of Iran, including the Shahnameh and subsequent poetic epics. In the present article, the element of prophecy in heroic systems after Shahnameh has been researched by the method of libraries based on content description and analysis and presentation of statistics. Based on the research, about one hundred and fifty-five predictions in these systems have been researched. Has been used. The element of prophecy in famous epic poems; Such as Bahmannameh, Shahriarnameh, Samnameh, Kooshenameh, Faramarznameh, Garshasbnameh  and Jahangirnameh, respectively, are more prominent and in the systems, Banogshsabnameh, Barzoonameh, Shebrangnameh, Kok Kuhzad and Bijannameh, they are very few and finger In short epic poems; Prophecies are not used, such as, Babarbian, Tahminehnameh, Dastan Patiareh, Razmnameh Shakavand Kooh and Susannameh.  The predictions were made by people who in their time had a privileged social status and superior position, and most predictions were made by astronomers, respectively, based on astronomical rulings, kings and princes, heroes and priests, Brahmins. Ordinary people play a significant role. They do not have predictions. Some predictions with tools such as astrolabe, astrological cup, cosmic cup, mirror of wisdom, and some are written on various tablets that were predicted by the predecessors for the future and have almost common features. Many predictions are based on dreams or divination, supernatural and auxiliary factors, like Soroush and Simorgh, and the vast majority of predictions have been fulfilled. Usually, prediction has a social function; advancing for reform in the political and social system, foresight, awareness of omissions, and ominous warnings, like death, destruction and defeat. It is one of the most important goals and functions of prophecy in the mentioned heroic systems.
    Keywords: Epic, Prediction, Heroic pome, Predictor, Prediction tools, Astronomical ruling