فهرست مطالب

هواشناسی کشاورزی - سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه هواشناسی کشاورزی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی خلیلی * صفحات 1-3

    اعطای نیمی از جایزه نوبل فیزیک 2021 به دو دانشمند حوزه تغییر اقلیم و همچنین برگزاری کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در آبان ماه امسال دست مایه سخن نخست این شماره "نشریه هواشناسی کشاورزی" است.الف: مانابه و هاسلمان توانسته اند با ژرف نگری در ماهیت و کمیت متغیرهایی که در سامانه اقلیم زمین وارد عمل می شوند و آن راشکل می دهند، پایه مستحکمی برای گسترش مدل های اقلیم و بالا بردن سطح اطمینان برونداد این مدل ها پی ریزی کنند ، حدود اعتماد محصولات مدل های اقلیمی را بسیار بالا ببرند و نیز بر انسان ساخت بودن گرم شدن زمین مهر تایید بزنند. به عنایت مدل های اقلیمی در حال حاضرامکان و توانایی پیش نگری شرایط آینده آب وهوای زمین و سرزمین ها تحت سناریو های مختلف رفتار انسان با محیط زیست فراهم آمده است.ب: کنفرانس گلاسگو تایید کرد که میانگین دمای هوای کره زمین از آغاز دوره صنعتی تاکنون 1/1 درجه سانتی گراد افزایش یافته و 90% این افزایش انسان ساز و عمد تا ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای است و هدف اصلی اجلاس هماهنگ کردن و متعهد ساختن کشورها برای تحقق چهار هدف1) تثبیت بیلان صفر برای گاز کربن در آتمسفرتا اواسط قرن حاضر و جلوگیری ازعبور فاجعه بار روند افزایش دما از آستانه 5/1 درجه سانتی گراد، 2) توافق و سازگاری برای حفاظت جوامع و زیستگاه های طبیعی، 3) بسیج منابع مالی در جهت تحقق اهداف فوق، 4) و درنهایت همکاری برای عملیاتی کردن آیین نامه اجرایی توافق پاریس بوده است.پ: کمیت و کیفیت پژوهش های ملی ما در زمینه تغییر اقلیم مثبت ارزیابی می شود ولی لازم به نظر می رسد موضوعات پژوهش در بخش کشاورزی به سمت سازگاری و تطابق با تغییرات اقلیمی باز تعریف شود.در جمع بندی نهایی، هر چند دستاوردهای کنفرانس برای نجات کره زمین مایوس کننده ارزیابی شده است ولی در عین حال توافق های بدست آمده یک گام مثبت درجهت کند کردن روند گرمایش زمین به شمار می رود.

    کلیدواژگان: جایزه نوبل فیزیک2021، کنفرانس تغییر اقلیم گلاسگو، کاپ 26، ایران
  • سعیده کمالی، نوذر قهرمان*، مهدی قمقامی ورکی صفحات 4-14

    دمای هوا متغیری بنیادی در مطالعات اقلیمی- کشاورزی به ویژه مدلهای زراعی، تعیین نیاز آبی و تغییر اقلیم است.علیرغم سهولت اندازه گیری و فراگیری دسترسی به این کمیت، تکمیل خلاهای اماری و نیاز به داده های آینده، توسعه مولدهای هواشناسی را ضروری نموده است. در این مطالعه، مولد استوکاستیک SHArP برای شبیه سازی دمای بیشینه و کمینه در مقیاس روزانه مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از داده های مشاهداتی دمای بیشینه و کمینه و همچنین داده های مدل اقلیمیCMIP5 CNRM-در چهار ایستگاه سینوپتیک کرمان، اهواز، کرج و تبریز طی دوره آماری 2015-2000 استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون(0.78 تا 0.93) و سنجه های خطا نشان داد همبستگی بالا و معنی داری بین داده های مشاهداتی ایستگاهی و داده های مدل اقلیمی وجود دارد. برونداد مدل اقلیمی نسبت به داده های مشاهداتی فروبرآوردی بود. نتایج مقایسه داده های دمای تولید شده توسط مدل SHArP نشان می دهد همبستگی بالا و معنی داری بین داده های مشاهداتی و داده های شبیه سازی شده وجود دارد. به طوریکه ضریب همبستگی پیرسون در ایستگاه های مورد بررسی بین 0.80 تا 0.95 می باشد که بیشترین مقدار این ضریب مربوط به دمای بیشینه است. همچنین مدل SHArp مقدار دما را کمتر از داده های دیدبانی براورد می کند. در مجموع، یافته های این پژوهش نشانگر توانایی مناسب این مولد در شبیه سازی داده های دمای هوا می باشد و می تواند به عنوان روشی برای تکمیل خلاء های آماری استفاده شود.

    کلیدواژگان: دمای هوا، مولدهای هواشناسی، مدل اقلیمی، ایران
  • سعید شیوخی سوغانلو، محمد موسوی بایگی*، بنیامین ترابی، محمود رائینی سرجاز صفحات 15-28

    به منظور بررسی اثرگذاری تغییر اقلیم بر عملکرد گندم آبی رقم مهرگان در شرایط تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (CRBD) در 3 تکرار با پنج تیمار آزمایشی شامل؛]کشت معمول منطقه در شرایط بدون تنش (شاهد) (T1)، تنش در مرحله چکمه ای (T2)، تنش در مرحله گلدهی (T3)، تنش در مرحله شیری شدن (T4)، و تنش در مرحله خمیری شدن (T5)[، در شهرستان ورامین انجام شد. در این پژوهش شبیه سازی اقلیم آینده، با بهره گیری از مدل گردش عمومی HadGEM تحت سناریوهای اقلیمی RCP4.5 و RCP8.5 در دو دوره 2025 و 2055 (2010-2039 و 2069-2040)، توسط مدل AgMIP با استفاده از داده های اقلیمی بلند مدت مربوط به دوره پایه (1980-2009) صورت گرفت. همچنین برای شبیه سازی رشد و نمو گندم از مدل SSM-Wheat استفاده شد. بر پایه یافته ها، فراسنجه های دمای کمینه و بیشینه در دوره های 2025 و 2055 تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 افزایش یافت. درحالی که میزان بارش در دوره های 2025 و 2055 تحت سناریوهای RCP4.5 به ترتیب 4/9 و 21 درصد افزایش یافت. ولی تحت سناریو RCP8.5 به ترتیب 9/1 و 8/2 درصد کاهش یافت. رخداد تنش خشکی باعث کوتاه شدن طول دوره مراحل فنولوژیک از جمله؛ تعداد روز تا گلدهی، رسیدگی و طول دوره پر شدن دانه در شرایط تغییر اقلیم شد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین کاهش میزان ماده خشک مربوط به شرایط رخداد تنش در مرحله چکمه ای در دوره 2055 با 4 درصد و بیشترین کاهش عملکرد در مرحله گلدهی با 2/10 درصد در دوره 2025 تحت سناریو RCP4.5 دیده شد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تنش خشکی، سناریو اقلیمی، مدل AgMIP، مراحل فنولوژیک
  • محمدعلی شاهرخ نیا*، حمید زارع صفحات 29-38

    این تحقیق با هدف تعیین زمان مناسب آبیاری درختان انجیر دیم استهبان فارس به کمک داده های هواشناسی انجام گرفت. به دلیل کاهش ریزش های جوی در سال های اخیر، باغ های این منطقه با کمبود آب مواجه بوده و انجام آبیاری تکمیلی به منظور حفظ درختان ضروری به-نظر می رسد. در تحقیق حاضر طی طول دو سال، سطوح مختلف شاخص تنش آبی گیاه (CWSI) به درختان انجیر دیم اعمال و رطوبت خاک در زمان های معین اندازه گیری گردید. بدین منظور دمای تاج پوشش گیاه، دمای هوا و کمبود فشار بخار در زمان های مختلف اندازه گیری و زمان بروز تنش آبی تعیین شد. تیمارهای این مطالعه شامل یک تیمار شاهد (بدون آبیاری) و انجام آبیاری در شاخصهای تنش آبی 0، 2/0، 4/0، 6/0 ، 8/0 بودند به نحوی در زمان آبیاری که تنش آبی از حد تعیین شده بیشتر نشود. آبیاری به روش معمول منطقه یعنی با تانکر انجام گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که حداکثرتنش وارد شده به درختان انجیر در شاخص تنش آبی6/0 بوده که در اوایل مردادماه اتفاق افتاد و رطوبت خاک در این شرایط 12 درصد بود. در زمان شروع دوره تنش آبی در فصل بهار، رطوبت خاک 14 درصد تعیین شد معادلاتی برای تخمین زمان شروع تنش آبی با توجه به بارندگی و تبخیر ارایه گردید که با استفاده از آنها می توان زمان ایجاد تنش و آبیاری تکمیلی را تعیین نمود. معادلاتی نیز برای ارتباط میزان محصول تولیدی با میزان آب دریافتی درختان انجیر ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بارندگی، رطوبت خاک، تنش آبی، آبیاری، انجیر
  • شمیمه شیخی ارجنکی، مهدی نادی*، جواد رحمانی نیا، بهروز محمدنظری صفحات 39-47

    افزایش گاز های گلخانه ای و گرمایش فراگیر جهانی باعث برهم خوردن تعادل سامانه اقلیمی کره ی زمین شده است. افزایش توامان دما و رطوبت فراتر از یک آستانه مشخص باعث ایجاد تنش در دام ها و افت کمی و کیفی تولیدات نظیر شیر می شود. جهت ارزیابی تاثیر تنش گرمایی بر دام ها از معیاری به نام شاخص دما-رطوبت (THI) استفاده می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تغییراقلیم بر شاخص THI در دو ایستگاه منتخب بابلسر و رامسر می باشد. به این منظور، مقادیر THIبا استفاده از نرم افزار SDSM تا سال 2100 تحت سه سناریو RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5 ریزمقیاس نمایی شد. نتایج نشانگر وجود روند مثبت و معناداری در مقادیر طی دوره پایه(1961-2005) و آینده است و با نزدیک شدن به سال 2100 تعداد روزهای همراه با تنش گرما-رطوبت افزایش یافته و کلاس های شدیدتری از تنش بوقوع خواهد پیوست. یافته های این تحقیق نشان داد که شرایط تنش در بابلسر شدیدتر از رامسر بوده به طوری که در دوره پایه ایستگاه های رامسر و بابلسر به ترتیب 4 و 5 ماه از سال، تنش را تجربه کرده اند در حالیکه مطابق پیش نگری، تا انتهای قرن حاظر این عدد به ترتیب به 6 و 7 ماه از سال افزایش می یابد. به علاوه بر اساس نتایج، در دوره پایه روز های دارای کلاس تنش اضطراری (مرگ دام های شیری) در هیچ یک از ایستگاه های مورد بررسی ثبت نشده است اما در چشم انداز آینده دور (2100 - 2071) در ایستگاه های رامسر و بابلسر به ترتیب دو و شش روز از سال شرایط تنش اضطراری بوقوع می پیوندد که هشداری بسیار جدی برای صنعت تولید و پرورش دام در استان مازندران به حساب می آید.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تنش گرمایی، گاو شیری، مازندران، THI
  • ایمان بابائیان*، مریم کریمیان، راهله مدیریان صفحات 48-60

    پیش بینی بارش در مقیاس هفتگی تا ماهانه اهمیت زیادی در مدیریت منابع آب و کشاورزی دارد. هدف این مطالعه حصول به یک پیکربندی بهینه مدل منطقه ای RegCM4. 7 بر اساس طرحواره های همرفت و لایه مرزی جهت پیش بینی بارش تجمعی هفتگی در سطح ایران می باشد. به این منظور رخدادهای بارش های سنگین در اواخر اسفند 1397 تا فروردین 1398 انتخاب شد. در بازه زمانی مذکور ایران در معرض سه سامانه بارشی سیل آسا به ترتیب در تاریخ های 26 تا 29 اسفند 1397، 3 تا 6 فروردین و 10 تا 12 فروردین 1398 قرار گرفت. مدل منطقه ای اقلیمی RegCM4. 7 با استفاده از داده های شرایط مرزی مدل گردش کلی CFSv. 2 تحت طرحواره های همرفت و لایه مرزی مختلف اجرا و بروندادها با داده های بارش پایگاه ERA5 مقایسه شدند. بارش تجمعی هر یک از سه هفته مورد مطالعه، از 6 تا 1 هفته قبل (6 پیش دید مختلف) پیش بینی شدند و توانایی هر یک از پیکربندی های مختلف مدل در پیش دیدهای مختلف به کمک دو نمایه معتبر نمودار تیلور و کلینگ گوپتا (KGE) بررسی شد. در مرحله انتخاب بهترین طرحواره های همرفت کومولوس، شش طرحواره Tiedtke، Emanuel، Grell، Kian، Kou و MM5 shallow watrer مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله اول توانمندی طرحواره های تایدیک، امانویل و گرل به نسبت سایر طرحواره ها مناسب بودند. در مرحله دوم اثر طرحواره های لایه مرزی مختلف بررسی و مشخص شد که به ترتیب ترکیب طرحواره های همرفت- لایه مرزی تایدیک- هولستلاگ، تایدیک-UW و گرل- UW به ترتیب اولویت، به عنوان پیکربندی بهینه مدل RegCM4. 7 انتخاب شدند. نتایج نشان دادند، علیرغم اینکه مقادیر KGE بسیار خوب تنها در هفته اول پیش بینی (پیش دید 1) قابل حصول بوده و در هفته های بعد چندان قابل توجه نیست، اما ضرایب همبستگی محاسبه شده نشان از توانایی نسبتا مناسب در پیش دیدهای دو تا چهار هفته ای می باشد. با وجود مقادیر کم KGE، همبستگی های قابل قبول نشان می دهد که مدل RegCM4. 7 تحت پیکربندی تایدیک-هولتسلگ می تواند الگوی کلی بارش تجمعی هفتگی را برای حدود چهار هفته آینده به خوبی پیش بینی نماید، هر چند در پیش بینی پراکنش مکانی بارش دارای ضعف نسبی است.

    کلیدواژگان: مدل RegCM4. 7، پیکربندی، مدل CFSv. 2، بارش های سنگین
  • ایمان ابراهیمی هفت چشمه، بهمن فرهادی بانسوله* صفحات 61-66

    با توجه به تغییرات مکانی و کمبود اندازه گیری های نقطه ای تبخیر تعرق، استفاده از روش‏های درون یابی جهت برآورد مکانی این کمیت ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه برآورد تبخیرتعرق مرجع (ETo) در سطح استان کرمانشاه و مقایسه آن با سند ملی آب کشور می باشد. به این منظور، داده های روزانه هواشناسی 38 ایستگاه در استان کرمانشاه و استان های همجوار از سازمان هواشناسی اخذ گردیده و برای محاسبه و پهنه بندی ETo به سه روش بر اساس فرمول پنمن و پنمن- مانتیث استفاده شد. در روش های اول و دوم، ابتدا داده های هواشناسی درون یابی و سپس ETo بر اساس آن داده ها محاسبه شد، در حالی که در روش سوم ابتدا مقادیر ETo در ایستگاه های سینوپتیک محاسبه و سپس درون یابی انجام گرفت. به این منظور کل استان به 366 یاخته با ابعاد 10×10 کیلومتر تقسیم و با استفاده از نرم افزار CGMS درون یابی شد. نتایج نشان داد که ETo تغییرات مکانی قابل توجهی درسطح استان دارد. به طور کلی می توان گفت مناطق غربی که دمای بیشتر و ارتفاع کمتری دارند، تبخیر تعرق بالاتری دارند. مقادیر ETo محاسبه شده در استان کرمانشاه بر اساس روش پنمن- مانتیث بیشتر از روش پنمن بود. گرچه کمیت ETo در سند ملی آب کشور بر اساس فرمول پنمن- مانتیث محاسبه شده ولی مقدار آن در دشت های استان با مقادیر برآوردی با روش اول (فرمول پنمن) مطابقت داشت.

    کلیدواژگان: زمین آمار، پنمن&ndash، مانتیث، تبخیرتعرق، میان یابی، CGMS
|
  • A. Khalili Pages 1-3

    Awarding half of the 2021 Physics Nobel Prize to climate change scientists, as well as holding the UN Climate Change Conference in Glasgow in October 2021 is the editorial pretext of this issue.a) Syukuro Manabe & Klaus Hasselmann have been able to take a deep look at the nature and quantity of variables that shape and effect the earth's climate system. They laid a solid foundation for the development of physical climate models and increased the level of their reliability and outputs and also confirmed the man-made nature of global warming. Based on climate models, it is now possible to predict the future conditions of the earth and lands under different scenarios of human behaviors with the environment.b) The Glasgow Climate Change Conference (COP26) has confirmed that the global average temperature has increased by 1.1 degrees Celsius since the beginning of the industrial revolution, and 90% of this increase, which is mainly due to greenhouse gas (GHG) emissions, is human-induced. The main motivation of the conference was to coordinate and commit countries to achieve the following goals: 1) Secure global net- zero emissions by the mid-century, and keep warming to 1.5 degrees Celsius to prevent catastrophic events; 2) Agreement and compatibility for protecting communities and natural habitats; 3) Collaborate to mobilize financial resources to implement these objectives; and 4) Finally work together to deliver and implement the goals of the Paris agreement (the detailed rules that make the Paris Agreement operational.c) The quantity and quality of our national researches on climate change is evaluated positive, however it seems necessary to redefine research topics in the agricultural sector towards mitigation of agricultural-induced GHG emissions, and adaptation to climate change.In conclusion, though, the achievements of the conference to save our planet are disappointing, but at the same time, the agreements reached are positive steps in slowing down the global warming.

    Keywords: 2021 Nobel Prize, COP26, Glasgov Climate Change Conference, Iran
  • Saeedeh Kamali, Nozar Ghahreman *, Mahdi Ghamghami Pages 4-14

    Temperature is a key variable in climate and agriclutiral studies especially crop models, water requirement estimation and climate change. Despite of ease of measurement and large number of recording stations, data gaps in remote areas and the need for downscaling the grided climate model output has led to development of weather generators. In this study, the skill of Stochastic Harmonic Autoregressive Parametric (SHArP)SHArP weather generator in simulation of the daily maximum and minimum air temperature on a daily scale in 4 weather stations was evaluated. For this purpose, maximum and minimum temperature data as well as CNRM CMIP5 climate model projections were used in four synoptic stations of Kerman, Ahvaz, Karaj and Tabriz during the period of 2000-2015. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a significant correlation between observed data (0.78 to 0.93) and climatic model outputs.Comparing the observed and simulated temperature data generated by the SHArP model showed a good agreement and significant correlation which confirms the skill of this generator. The correlation coefficient in the studied stations varies between 0.80 to 0.95. The highest value of this coefficient belonged to the maximum temperature. The SHArp model also less simulates the temperature. In general, the findings of this study revealed that the SHArP model is capable to generate temperature data and can be used for filling the gaps.

    Keywords: Air Temperature, Climate model, Iran, Weather Generators
  • Saeid Shiukhy Soqanloo, Mohammad Mousavi Baygi *, Benjamin Torabi, Mahmoud Raeini Sarjaz Pages 15-28

    To evaluate the effects of climate change on irrigated wheat yield, Cv. Mehregan, under drought stress condition, a completely randomized block design (CRBD) experiment was carried out during 2019-2020 cropping season in Varamin, Iran. Five treatments of Control (T1), without stress, drought stress in booting stage (T2), flowering stage (T3), milking stage (T4) and doughing stage (T5) were assigned to three replications. In this study, simulation of the future climate, 2025 and 2055 (2010-2039 and 2069-2040), were performed using the outputs of HadGEM general circulation model under RCP4.5 and RCP8.5 climate scenarios. For this purpose outputs of AgMIP model were employed using long-term climatic data of the base period (1980-2009). Based on these findings, under RCP4.5 and RCP8.5 scenarios, the minimum and maximum temperature parameters might increase for the 2025 and 2055 periods. Also, under RCP4.5 scenario rainfall might increase by 9.4% and 21%, for 2025 and 2055 periods, respectively. However, under RCP8.5 scenario, it might decrease by 1.9% and 2.8%, respectively. Drought stress shortened the phonological stages, the number of days after planting to flowering, ripening and the grain filling periods under climate change conditions. The results also showed that under RCP4.5 scenario in 2025 period the highest decrease in dry matter (4 percent) and seed yield (10.2 percent), due to stress condition, occur during booting and flowering stages, respectively.

    Keywords: AgMIP Model, climate change, Drought stress, Phonological stages, Scenario
  • Mohammad Ali Shahrokhnia *, Hamid Zare Pages 29-38

    The aim of this study was to determine the appropriate time for supplementary irrigation rainfed fig trees in Estahban region, Fars province south of Iran using canopy and meteorological data. In a 2-year experiment, different water stresse levels were applied to rainfed Fig trees and soil moisture was measured at different time intervals. For determination of supplementary irrigation timing based on crop water stress index, soil moisture, the air and plant canopy temperature, were measured. The experiment treatments consisted of a control (without irrigation) and supplementary irrigation at water stress index of 0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8. In each treatment, irrigation was applied at a time when the water stress was just above the selected threshold. Trees were irrigated by tanker as the concentional method in this region. The results of the study showed that the maximum stress occurred in stress index of 0.6 in late July when the soil moisture was about 12%. In spring, the beginning of water stress period, was observed at soil moisture of 14%. Simple equations for predicting the onset of water stress with respect to rainfall and evaporation are presented, which can be used to determine the time of supplementary irrigation. A set of the water–yield relationships were also proposed.

    Keywords: Rainfall, soil moisture, Drought, irrigation, Evaporation
  • Shamim Sheikhi Arjanki, Mehdi Nadi *, Javad Rahmaninia, Behrouz Mohammad Nazari Pages 39-47

    Rising greenhouse gases and the resulting increase temperature have disrupted the balance of the earth climate system. Combined increase in temperature and humidity above a certain threshold causes stress in livestock like dairy cows, which reduces milk production. To assess the effect of heat stress on livestock, a so-called temperature-humidity index (THI) is used. The aim of this study is to investigate the possible effects of climate change on THI in two stations located in north of Iran namely, Babolsar and Ramsar For this purpose, the projected values of THI under three climate change scenarios i.e. RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5 were downscaled using SDSM weather generator. The results showed that there exist a significant positive trend in THI time series in both baseline (1961-2005) and future periods. According to results of this study, it is projected that number of days with heat stress would increase and more severe classes of THI will occur. The findings also indicated that the stress conditions in Babolsar have been more severe than Ramsar, such that, during the baseline period, Ramsar and Babolsar stations had 4 and 5 months of a year with heat stress , respectively, while it is projected that by the end of the century, these figures will increase to 6 and 7 months, respectively. Besides, the results showed that in the baseline period days with severe stress class (risk of mortality of dairy cattle) were not recorded in any of the studied stations, but for the far future period (2071-2100) in Ramsar and Babolsar stations, severe condition is projected to occur in two and six days of the year, respectively, which is a serious warning for the province's livestock industry.

    Keywords: climate change, Heat stress, dairy cow, Mazandaran, THI
  • Iman Babaeian *, Maryam Karimian, Raheleh Modirian Pages 48-60

    From March 1 to April 4, 2019, three flash-flood events occurred across different areas of Iran. The purpose of this study is to select the optimum configuration of RegCM4. 7 regional climate model for weekly precipitation prediction several days ahead of these extreme events. For this purpose, the RegCM4. 7 climate model was run using the CFSv. 2 general circulation model boundary layer conditions and cumulus convection scheme. The results were compared with the ERA5 reanalysis using Taylor diagram and Kling Gupta (KGE) index. Accumulated precipitation of each of the three selected weeks was predicted in 6 different lead times. To select the best convection schemes, six of them namely. Tiedtke, Emanuel, Grell, Kian, Kou and MM5 shallow water were evaluated under the conditions of extreme events. In the first stage, the Tiedtke, Emanuel and Grell schemes showed better performance compared to other schemes. In the second stage, the effect of different boundary layer schemes was investigated. It was found that Tiedtke -Holtslag, Tiedtke -UW and Grell-UW are the most appropriate configuration of RegCM4. 7 model in predicting heavy rainfall in the study period, respectively. Although good KGE values was only obtained for one week ahead, but the correlation coefficients were relatively good for hindcast with lead time of 2-4 weeks. Despite of low KGE values for the weeks beyond second week, acceptable correlations coefficients confirms that the RegCM4. 7 model under the Tiedtke -Holtlag configuration is capable of weekly cumulative prediction precipitation well in advance, although it has weak capability in predicting precipitation spatial pattern.

    Keywords: RegCM4. 7 model, CFSv. 2 model, Heavy precipitation, March 2019, Iran
  • Iman Ebrahimi Haftcheshmeh, Bahman Farhadi Bansouleh * Pages 61-66

    Due to the spatial variations of evapotranspiration, and lack of adequate point estimations using interpolation methods for spatial analysis is necessary. The aim of this study was to estimate the regional values of reference evapotranspiration (ETo) in Kermanshah province, west of Iran and comparison with Iran National Water Document. For this purpose, daily weather data of 38 meteorological stations of Kermanshah and neighboring provinces were obtained from the Iran Meteorological Organization. Three methods were used for calculation and zoning of ETo, based on Penman and Penman-Monteith equations. In the first and second methods, the meteorological data were interpolated and then ETo was calculated using the interpolated data, while in the third method the point estimation of ETo (weather stations) were interpolated. For the purpose of interpolation, the CGMS software was used in a gridded network of 366 cells with 10 × 10 km size. The results showed that there exist a significant spatial variations ETo across the province. In general, in the western regions of the province, with higher temperature and lower altitude, higher values of ETo was observed. The ETo estimations based on Penman-Monteith method were higher than Penman method. Although the ETo values presented in the Iran National Water Document are calculated by the Penman-Monteith equation, but obtained amount for plain regions of the province are more consistent with Penman- equation estimations.

    Keywords: CGMS, evapotranspiration, Geostatistics, Interpolation, Penman-Monteith