فهرست مطالب

مدیریت اراضی - سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله مدیریت اراضی
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهپر گراوندی* صفحات 1-11

    باغ ویلاها یا خانه های دوم روستایی نوع جدیدی از زندگی شهرنشینی محسوب می شوند که با سرعت زیاد در مناطق روستایی نزدیک به شهرها (که از آب و هوای مناسبی برخوردارند) در حال رشد و گسترش می باشد. بررسی ها نشان می دهد که درصد زیادی از این واحدها فاقد مجوز ساخت و ساز مجاز می باشند. از این رو توسعه آن ها می تواند پیامدهای نامناسبی را برای مناطق هدف داشته باشد. در سال های اخیر این پدیده در کل کشور به ویژه استان کرمانشاه روند رو به رشدی داشته است. این مساله عواقب جبران ناپذیری برای فضای زیست محیطی مناطق روستایی، به ویژه از بعد اقتصادی داشته است. بر این اساس، در مطالعه حاضر سعی بر آن شد به آینده پژوهی ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی زراعی شهرستان کرمانشاه پرداخته شود. برای این منظور از روش دلفی فازی در سه مرحله بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در پژوهش، 20 نفر از متخصصان حفظ کاربری اراضی استان کرمانشاه بودند که به صورت ملاک محور انتخاب شدند. در این تحقیق، به منظور تبدیل پاسخ ها به اعداد قطعی کمی، از روش آماری منطق فازی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد، آلودگی های زیست محیطی جهت دفع فاضلاب و رهاسازی زباله در اراضی کشاورزی، خارج شدن اراضی زراعی از گردونه زراعی و باغی، افزایش قیمت اراضی کشاورزی و افزایش بیکاری در مناطق روستایی از پیامدهای شناسایی شده ای هستند که از احتمال وقوع بالایی در آینده برخوردارند. در پایان نیز پیشنهادهای کاربردی از قبیل؛ وضع قانون های بازدارنده و تنبیهی برای فروشنده و خریدار، اجرای برنامه های مشارکتی و توانمندسازی روستاییان در جهت حفظ اراضی زراعی و... برای کاهش پیامدهای محتمل شناسایی شده به برنامه ریزان و مسیولان مربوطه ارایه شد.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، پیامدها، مزارع سرگرمی، خانه های دوم روستایی، دلفی فازی
  • مرضیه موسوی، مسعود یزدان پناه* صفحات 13-23
    از جمله چالش‎های اساسی در حوزه کشاورزی که در سال‎های اخیر تشدید گردیده، مسئله تغییر کاربری اراضی می‎باشد. این مسئله در طولانی مدت، اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شدیدی به مناطق روستایی و یا حتی فراتر از آن مناطق وارد خواهد کرد. عوامل زیادی بر تغییر کاربری اراضی تاثیر دارد و با شناخت آنها می‎توان سیاست‎های موثری جهت کاهش این بحران تدوین نمود. هدف تحقیق حاضر تحلیل عوامل موثر بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی در شهرستان باوی می‎باشد. این مطالعه با روش کیفی انجام گردید. جامعه آماری بکار رفته در این پژوهش شامل کشاورزان شهرستان باوی است که اراضی کشاورزی خود را به صورت مجاز و غیرمجاز تغییر کاربری داده‎اند. روش نمونه‎گیری بر مبنای اصول روش "گلوله برفی" انجام شد. جمع‎آوری اطلاعات از طریق مصاحبه با کاربران انجام و اطلاعات به دست آمده از مصاحبه‎ها مورد تحلیل قرار گرفت. عوامل اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و قانونی و توسعه بی رویه فضایی به عنوان علل تغییر کاربری اراضی کشاورزی شناسایی شدند. با توجه به نتایج، توصیه‎هایی برای اصلاح و بهبود وضعیت فعلی تغییر بی رویه کاربری اراضی در منطقه مطالعه شده ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، اراضی کشاورزی، شهرستان باوی
  • علی چراتی*، محمودرضا رمضانپور، مهرداد شهابیان صفحات 25-41
    این تحقیقات جهت بررسی تغییرات ویژگی های خاک در محدوده طرح یکپارچه سازی اراضی شالیزاری روستای موارم کلای شهرستان قایم شهر مازندران به اجرا در آمد. بدین منظور برخی ویژگی های خاک در دو مرحله پیش و بعد از عملیات اجرایی طرح یکپارچه سازی در دو پلات بزرگ شامل: پلات یک (جابجایی خاک به میزان کم تا متوسط) و پلات دو (جابجایی خاک به میزان زیاد) مورد ارزیابی قرار گرفت. در امتداد محور طولی پلات ها، شبکه های 10متر× 10متر ایجاد گردید. قبل و بعد از عملیات تسطیح و تراز بندی پلات ها، داخل هر یک از این شبکه ها، نمونه خاک مرکب سطحی  تهیه گردید و سپس ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه خاک ها مطابق روش استاندارد موسسه تحقیقات خاک و آب اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که برخی ویژگی های خاک تحت تاثیر عملیات تسطیح اراضی قرار گرفت. در نتیجه عملیات تسطیح اراضی، میزان فسفر و پتاسیم در پلات یک (جابجایی خاک به میزان کم تا متوسط) کاهش معنی دار یافت، در حالی که تاثیر آن بر میزان فسفر و پتاسیم در پلات دو (جابجایی خاک به میزان زیاد) معنی دار نبود. میزان ماده آلی خاک در هر دو پلات، در نتیجه عملیات تسطیح اراضی کاهش معنی دار یافت. میزان عناصر کم مصرف خاک شامل آهن، منگنز، روی و مس نیز در هر دو پلات تحت تاثیر عملیات تسطیح اراضی قرار نگرفت. با انجام تسطیح اراضی، در هر دو پلات،  میزان EC افزایش ولی pH کاهش یافت. در این تحقیق کاهش نسبی کربن آلی در نتیجه تسطیح غیر اصولی اراضی شالیزاری و استفاده از خاک سطحی مرغوب برای جاده سازی و مرزبندی می باشد که این امر بیانگر کاهش نسبی کیفیت خاک در نتیجه اجرای این طرح می باشد.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی اراضی، ویژگی های خاک، تسطیح اراضی، جابجائی خاک
  • فاطمه عسکری بزایه*، اصغر طهماسبی، پریسا محمدپور، حمید غلامی فخبی صفحات 43-56

    موضوعات مطرح شده در زمینه ویژگی ها و کارکردهای مزارع خرد در سطح بین المللی و منطقه ای شاهد تغییر در نحوه نگرش به کشاورزی خرد و خانوارهای دهقانی است، به دیگر سخن، مزارع خرد به جای اینکه به عنوان یکی از عوامل فقر و گرسنگی در نظر گرفته شود به راه حل محوری آن تبدیل شده است . با این حال، کشاورزی خرد با چالش های روز افزون متعددی همچون گسترش تعاملات و رقابت اقتصادی، اقتصاد بازار و کشاورزی تقاضامحور، و قیمت جهانی پایین تر محصولات تولید شده در مزارع بزرگ مقیاس، مواجه می باشد و آینده آن موضوع مورد بحث مجامع علمی و سیاستگذاری در جهان است. از سویی، موافقان کشاورزی خرد بر کارکردهای آن از لحاظ امنیت غذایی، بهره وری تولید، مقابله با فقر، تنوع بخشی به مزارع، و منافع محیط زیستی و اجتماعی و فرهنگی تاکید می کنند که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. رفع تحریفات سیاستی ضد کشاورزی خرد، به رسمیت شناسی اجتماعی این نوع کشاورزی، توسعه راهبرد بازار، تشویق کشاورزی پاره وقت، پرداخت به ازای دریافت خدمات اکوسیستم و ارایه خدمات عمومی محلی به کشاورزان از جمله مواردی است که در زمینه ترویج و ابقای کشاورزی خرده پا پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: کشاورزی خرد، کشاورزی خانوادگی، مزارع خرد
  • کورش امینی* صفحات 57-85

    آب از ارزشمندترین عوامل تعیین کننده در باغداری و همواره منشا آبادانی و خرمی حیات بوده است. به همین دلیل آب و آبیاری از قداست و ارزش والایی در بین ملل و گروه های مختلف بشری برخوردار بوده است. در این مقال به روش های آبیاری سنتی شهر نودشه بر اساس معیارها و سنت های پیشینان پرداخته شده است. آبیاری سنتی آژین، هنوز هم موثرترین و رایج ترین شیوه ی آبیاری در منطقه می باشد. این روش آبیاری، قرن هاست که بدون هیچ تغییری در سرتاسر منطقه ی هورامان و به ویژه در شهر نودشه استفاده می شده است. هر چند شغل اکثریت مردم، باغداری معیشتی و دامداری سنتی می باشد، اما نظام آبیاری هورام ها، نظام منظم و دقیقی با شکل گیری قوانین سنتی، چگونگی استفاده از آن در طول تاریخ و الگوی مختص به خود می باشد. این نظام بهره برداری، دارای جنبه های اجتماعی بسیار غنی نیز هستند. نوع بهره برداری گروهی از آب، تشکیل گروه های هم آب است و آن تعداد باغداری است که در هر گردش آب دارای مقدار معینی ساعت حقابه هستند. مدیریت کارآمد آبیاری در فصول یا مواقع کم آبی، از شاخصه های آبیاری نودشه می باشد. زمان آبیاری و میزان آن بستگی به عواملی از قبیل شرایط آب و هوایی، نوع محصول، مرحله رشد و محصول دهی درخت، خواص خاک (مثلا ظرفیت نگهداری آب توسط خاک) و میزان توسعه عمودی و افقی ریشه درخت دارد. نظام آبیاری آژین شامل جووبرده ی، سراو کردی، نوباو، هماو، شواوه با عناصری شامل جوی، قلوز، گوله، تلانه، بنگا، جوکله، ورپنگ و... می باشد. این نظام تکنیکی است که زاییده ی فرهنگ، دانش بومی، شرایط محیطی و اقلیمی است.

    کلیدواژگان: منطقه ی هورامان، نودشه، باغداری، آبیاری، دانش بومی
  • رستم فتحی*، محمدامین آسودار، محمود قاسمی نژاد رائینی صفحات 87-101

    کشاورزی حفاظتی یک سامانه نسبتا نوین و نمایان گر اجزای اصلی یک الگوی جایگزین بوده و مستلزم تغییر اساسی در روش های مربوط به عوامل تولید است که سبب افزایش بهره وری و دستیابی به کشاورزی پایدار می گردد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت کشاورزی حفاظتی با تمرکز بر آرژانیتن به عنوان یکی از کشورهای موفق در زمینه اجرای کشاورزی حفاظتی است. روش تحقیق، مبتنی بر مرور بهترین شواهد بود که یک روش حد واسط بین دو روش نگارش مقالات مروری نظام مند و مرور روایتی است. نتایج نشان داد که پذیرش سامانه کشاورزی حفاظتی به دلیل ایجاد بهره وری و عملکرد بیشتر، کاهش هزینه تولید و بهبود سودآوری، انعطاف پذیری بهتر در برابر تنش های محیطی، کاهش فرسایش و تخریب خاک و افزایش ماده آلی، به یک سامانه در حال رشد تبدیل شده است، به گونه ای که سطح زیر کشت به این شیوه در جهان از 2.8 میلیون هکتار در سال 1973 به بیش از 180 میلیون هکتار در سال 2016 افزایش یافته است. در آرژانیتن نیز به عنوان یکی از کشورهای موفق در این زمینه، کشاورزی حفاظتی یکی از مهم ترین فناوری های کشاورزی معرفی شده در دهه های گذشته بود که انجمن های خصوصی نقش اساسی در توسعه و ترویج این سامانه بر عهده داشته اند. نتایج نشان داد که پذیرش سامانه کشاورزی حفاظتی نیازمند تغییر در رفتار همه ذینفعان بوده و وجود مکانیزم های آزمایش، یادگیری، پذیرش و سازگاری از پیش نیازهای ضروری آن است.

    کلیدواژگان: آرژانیتن، بی خاک ورزی، حفاظت خاک، تولید پایدار
  • محمدمهدی طهرانی*، لیلا رضاخانی، غلامعلی کیخا، مریم غزائیان، علیرضا جعفرنژادی، جهانبخش میرزاوند، فرشید نوابی صفحات 103-113
    به منظور مشاهده تاثیر کاربرد بهینه کودها بر عملکرد کمی و کیفی محصول گندم نسبت به عرف زارع، این مطالعه به صورت پایلوت تحقیقی- ترویجی در چهار استان خوزستان، فارس، سیستان و گلستان به مساحت یک هکتار به صورت 5000 متر مربع شاهد و 5000 مترمربع تیمار تغذیه بهینه در هر مزرعه، در سال زراعی 96-95، انجام شد. قبل از کشت از خاک هر مزرعه به روش نمونه برداری مرکب یک نمونه خاک از عمق (30-0) سانتی متری تهیه و توصیه های کودی در تیمار مصرف بهینه بر اساس نتایج آزمون خاک انجام شد. سایر عملیات زراعی (خاکورزی، آبیاری، کشت، رقم، مبارزه با آفات و بیماری ها و علف های هرز) بر اساس عرف زارع انجام شد. در مرحله برداشت به روش کیل گیری (کادراندازی) تعداد سه نمونه از محصول گندم هر قطعه (تیمار و شاهد) گرفته و صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در خوشه، طول خوشه، وزن هزاردانه، عملکرد زیستی و عملکرد دانه گندم در مزرعه شاهد (عرف زارع) و مزرعه تیمار تغذیه بهینه در هر منطقه، به طور جداگانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تغذیه بهینه در زراعت گندم بر مبنای آزمون خاک، اثر افزایشی در صفات طول خوشه، عملکرد زیستی و عملکرد دانه گندم داشت ولی اثر آن بر سایر صفات معنی دار نبود. در اندازه گیری عملکرد دانه از تیمار مصرف بهینه کود در مقایسه با عرف زارع در تمام استان ها، افزایش معنا داری به طور متوسط معادل 3/21 درصد بدست آمد. لذا کاربرد تلفیقی کودهای پایه با کودهای زیستی و محرک های رشد مطابق با برنامه غذایی ارایه شده بر اساس آزمون خاک، در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی و صرفه اقتصادی و با هدف افزایش عملکرد دانه گندم کشت شده در مناطق مورد مطالعه، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مصرف بهینه کود، آزمون خاک، پایلوت گندم
  • امیرهوشنگ جلالی*، علیرضا نیکویی صفحات 115-126

    پژوهش حاضر با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از تناوب های زراعی استان اصفهان از طریق پرسشنامه و تلفیق آن با مشاهدات تجربی و شاخص های رایج انجام شد. سه ناحیه اقلیمی اصلی شامل سرد، معتدله و گرم در استان اصفهان حاکم هستند. در هر سه منطقه اقلیمی استان تناوب ها غالبا کوتاه و دربرگیرنده دو یا سه محصول زراعی می باشند. کارایی استفاده از زمین در منطقه معتدله، منطقه گرم و منطقه سرد استان اصفهان به ترتیب دامنه ای معادل 98-43، 95-60 و 81-50 درصد داشتند. کارایی تولید در تناوب ها تابع نوع محصول بوده و غلات دانه ریز مثل گندم و جو، برخی دانه های روغنی مثل کلزا و گلرنگ و وجود آیش در تناوب ها، کارایی تولید تناوب ها را به کمتر از 40 کیلوگرم در هرروز از تناوب کاهش داده اند. حضور گیاهان علوفه ای با عملکرد بالا (مثل ذرت علوفه ای) به ویژه وقتی در ترکیب با گیاهان غده ای (مثل چغندرقند) و صیفی جات (مثل هندوانه و طالبی) در تناوب قرار می گیرند، موجب افزایش کارایی تولید تناوب ها (گاهی به بیش از 200 کیلوگرم در هرروز تناوب در منطقه معتدل) می شوند. بهره وری آب در تناوب های زراعی هر سه منطقه استان اصفهان به ندرت به بیش از شش کیلوگرم به ازاء هر مترمکعب می رسد. افزایش تنوع محصولات زراعی در تناوب ها ضروری ترین اقدام در تمام مناطق اقلیمی استان محسوب می شود. تقویت جایگاه گیاهان غده ای در مناطق معتدل و گرم استان و ارتقاء جایگاه حبوبات در منطقه سرد استان نیز هم توجیه اقتصادی و هم قابلیت اجرایی دارد.

    کلیدواژگان: آیش، کارایی استفاده از زمین، کارایی تولید، بهره وری آب
  • عباس ارباب* صفحات 127-139
    حشرات فراوانترین موجودات زنده ی مرتبط با گیاهان و خاک می باشند. پرورش انبوه آنها برای تامین بخشی از نیاز غذایی طیور و آبزیان، دسترسی به نوع جدیدی از کودهای آلی یعنی فضولات آنها را فراهم ساخته است. ترکیبات شیمیایی فضولات حشرات (مقدار مناسب نیتروژن آلی، کربن محلول، عناصرکم مصرف و پایین بودن نسبت کربن به نیتروژن) و خواص فیزیکی آنها (دانه بندی ریز و ساختار لایه لایه) موجب شده تا امکان بکارگیری آنها برای بهبود وضعیت حاصلخیزی خاک و توسعه ی محصولات ارگانیک، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. فضولات حشرات علاوه بر آنکه غنی از مواد غذایی مورد نیاز گیاهان هستند، دارای میکرو ارگانیسم های مفیدی مانند برخی گونه های باکترهای جنس باسیلوس و سودوموناس بوده و تنها منبع در دسترس کیتین برای گیاهان نیز می باشند. کیتین می تواند مقاومت گیاهان به تنش های زنده (حشرات و نماتدها) و غیرزنده (خشکی و شوری) را بهبود بخشد. در حال حاضر بیشتر مطالعات بر استفاده از فضولات دو حشره ی صنعتی، مگس سرباز سیاه (Hermetia illucens) و سوسک زرد آرد (Tenebrio molitor) متمرکز شده است. نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهد تیمار خاک مزارع با فضولات این دو حشره به مقدار10-5 تن در هکتار می تواند عملکرد کمی و کیفی چندین گیاه زراعی مهم مانند کلزا، جو، چاودار، ذرت و چغندر قند را افزایش دهد. با توجه به گسترش روز افزون پرورش حشرات صنعتی در کشور لزوم تسریع در استاندارد سازی و تهیه ی شیوه نامه های بکارگیری آنها بیش از گذشته احساس می شود.
    کلیدواژگان: فضولات حشرات، حاصلخیزی خاک، کود آلی، کود زیستی
  • حسام الدین غلامی، احسان قلی فر، رسول لوایی آدریانی، جواد قاسمی* صفحات 141-155
    استفاده از کودهای زیستی، تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت می گیرد و شناسایی این ویژگی ها می تواند در پذیرش این کودها به وسیله کشاورزان حایز اهمیت باشد. این مطالعه کمی با هدف اصلی بررسی عوامل موثر بر کاربرد کودهای زیستی در روستای ینگیجه از توابع شهرستان زنجان انجام گرفت. جامعه آماری آن مشتمل بر تمامی کشاورزان روستای ینگیجه (313=N) بود که حجم نمونه با استفاده از فرمول یامان 175 نفر برآورد شد و در نهایت اطلاعات مربوط به 165 نفر به روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که روایی صوری آن توسط پانل متخصصان تایید شده بود جمع آوری شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف مورد بررسی قرار گرفت که مقدار آن بالای 7/0 بود. در این مطالعه اثر دو دسته ویژگی های فردی کشاورزان (نگرش، دانش و کانال های ارتباطی) و ویژگی های ادراک شده نوآوری (سازگاری، آزمون پذیری، رویت پذیری، پیچیدگی و مزیت نسبی) بر کاربرد کودهای زیستی با استفاده از تحلیل رگرسیون لجیت دو وجهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هیچ یک از متغیرهای فردی اثر معنی داری بر کاربرد کودهای زیستی توسط کشاورزان نداشتند؛ در حالی که ویژگی های نوآوری در سه بعد آزمون پذیری، رویت پذیری و پیچیدگی اثر معنی داری بر کاربرد این کودها دارند. در بین ویژگی های مورد بررسی، رویت پذیری دارای ضریب تاثیر بالاتری بر متغیر استفاده از کودهای زیستی در روستای ینگیجه بود.
    کلیدواژگان: کودهای زیستی، آزمون پذیری، رویت پذیری، پیچیدگی
  • حمیدرضا رحمانی*، بهمن زمانی کبرابادی صفحات 157-165
    استان اصفهان با دارا بودن صنایع بزرگ به عنوان یکی از استان های صنعتی با مشکل کم آبی مواجه است. بنابراین لزوم بررسی پساب های صنایع و استفاده از آن در کشاورزی به طور جدی مطرح است. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت پساب حاصل از صنایع شمال شرق اصفهان برای استفاده در کشاورزی می باشد. مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی مقطعی است که در آن از مقادیر متوسط نتایج حاصل از نمونه برداری و آزمایشات انجام گرفته بر روی پساب خروجی صنایع استفاده شده است. مقادیر متوسط ویژگی های BOD،COD، TSS، pH، کدورت، چربی، روغن، پاک کننده ها، کلیفرم کل و مدفوعی و همچنین غلظت عناصر سنگین آهن، روی، سرب، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، وانادیم، نقره، منگنز، نیکل و تعداد کلیفرم کل و مدفوعی در نمونه ها با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست مقایسه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد پارامترهای کیفی BOD،COD،TSS ، pH و کدورت از حد مجاز بیشتر نبود. همچنین مقادیر کلیفرم کل، روغن و چربی، پاک کننده ها و فلزات سنگین کادمیوم، مس، وانادیم و کبالت در مقایسه با استاندارد محیط زیست، در برخی نمونه ها از حدود مجاز فراتر بود. در مجموع، پساب های مورد بررسی دارای محدودیت هایی است که برای استفاده در کشاورزی نیازمند رفع آنها است.
    کلیدواژگان: کادمیوم، کلیفرم کل، نرخ مصرف اکسیژن، اسیدیته
  • فاضل امیری، طیبه طباطبایی* صفحات 167-186

    با توجه به رابطه پیچیده بین کاربری اراضی و عوامل محیطی که بر معیشت انسان تاثیر می گذارد، پایش تغییرات و تهیه نقشه کاربری اراضی برای بسیاری از مطالعات از جمله برنامه ریزی شهری، تغییرات آب و هوایی و نظارت بر محیط زیست مهم است. در این مطالعه نقشه تغییرات کاربری اراضی منطقه بوشهر با روش طبقه بندی نظارت شده و بر روی سه تصویر لندست در زمان های (1990، 2000 و 2018) تهیه گردید. طبقه بندی تصاویر با استفاده از بارزسازی تصاویر و تفسیر بصری بهبود یافت. هشت طبقه کاربری اراضی شناسایی و نقشه آن ها تهیه گردید. نتایج نشان داد که تغییر کاربری که طی سه دهه گذشته اتفاق افتاده، به طور موثری بر تغییرات کاربری اراضی منطقه اثر گذاشته است. روند تغییرات کاربری در دوره مطالعه نشان می دهد که اراضی کشاورزی با مساحت 07/29 هکتار و درصد تغییرات 19/30 و اراضی مسکونی با مساحت 78/15 هکتار و درصد تغییرات 39/16 روند افزایش را نشان داده است. مساحت اراضی بایر 15/4 هکتار با درصد تغییرات 31/4-، اراضی شور 66/11 هکتار با درصد تغییرات 11/12- و شن زارها 21/5 هکتار با درصد 41/5- کاهش داشته است. افزایش در سطح کاربری کشاورزی و مسکونی قابل ملاحظه بود، درحالی که از سطح اراضی بایر، شوره زار و شن زار کاسته شده است. این تغییرات در کاربری اراضی، در اثر سیاست های منطقه ای و افزایش فعالیت های انسانی (فعالیت کشاورزی و ساخت و ساز) اتفاق افتاده است. با مشخص شدن این تغییرات، سیاست های لازم برای مدیریت بهتر کاربری اراضی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: روند تغییرات، ارزیابی چند زمانه، تصویر چندطیفی، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Shahpar Geravandi * Pages 1-11

    Hobby farms or second rural homes account for a new kind of urban life that is growing rapidly in suburban areas due to their relative vicinity to urban areas and pleasant climate. Recent years have witnessed a rapid growth of such second homes across Iran, in general, and in Kermanshah Province, in particular.  Surveys indicate that a great portion of such residences lack the required construction permits; hence, their development might have dire environmental and economic consequences for the target rural areas. It was the objective of the present study to investigate the future trend of hobby farm development in agricultural zones in Kermanshah Province. For this purpose, the Fuzzy Delphi method was used in three rounds. For population studies, 20 experts in land use conservation were selected based on criterion sampling. Moreover, expert answers were converted into definitive quantities using the fuzzy statistical method. The findings showed that environmental pollution due to wastewater release and waste disposal into agricultural environments, land use changes leading to farms or orchards being wiped out, rising farm land prices, and increasing unemployment in rural areas are among the already known consequences that are highly likely to occur in future. The manuscript concludes with practicable suggestions to planners and authorities as measures to reduce the irreparable consequences; these include adopting deterrent measures and punitive laws to ban land sales, implementing participatory programs, and empowering local communities to preserve their agricultural property.

    Keywords: land use, Consequences, Hobby farm, Counter-urbanization, Fuzzy Delphi
  • Marzieh Mousavi, Masoud Yazdanpanah * Pages 13-23
    Land use change is a major challenge to agricultural production that has intensified in recent years. The problem will in the long run have severe economic, social, and environmental repercussions for rural areas and beyond. Identification of the many factors involved allows for effective policies to be formulated and executed in order to reduce the adverse impacts. It is the purpose of this qualitative study to analyze the factors affecting agricultural land use change in Bavi County, Khuzestan. The statistical population used in this study comprises local farmers who committed either authorized or unauthorized land use changes. Sampling is accomplished using the ’snowball’ method and data are collected through interviews with users. Analysis of the data thus collected reveals that economic, social, legal, and regulatory factors as well as indiscriminate spatial development may be identified as the causes underlying agricultural lands use changes. Based on the results obtained, recommendations are finally formulated to improve upon the current indiscriminate land use change in the study area.
    Keywords: Agricultural land, Land use change, Bavi County
  • Ali Cherati *, Mahmoodreza Ramezanpoor, Mehrdad Shahabian Pages 25-41
    This study was carried out to investigate and monitor variations in soil characteristics as a result of a paddy field consolidation project executed in Mavaremkola, Ghaemshahr City, Mazandaran. For this purpose, soil characteristics were evaluated before and after the consolidation project in two large plots: Plot 1, where soil was displaced at a low to moderate rate, and Plot 2, where soil was displaced at a high rate. Meshes 10×10 m were created along the longitudinal axes of the plots from which samples of the composite soil were collected before and after land leveling operations to determine their physico-chemical characteristics according to the standard methods recommended by Soil & Water Research Institute (Iran). Results revealed changes in certain soil characteristics as a result of the land leveling operations such that significant reductions were observed in phosphorus and potassium contents of the soil from Plot 1 (with low to moderate soil displacement) but none in that from Plot 2 (with high soil displacement). The operations were found to induce significant decreases in soil organic content in both plots. This is while soil EC increased and pH decreased in both plots but trace micronutrients such as iron, manganese, zinc, and copper in either plot remained unaffected as a result of land leveling operations. The relative reduction in organic carbon observed in this study was attributed to the non-standard land leveling of paddy fields and the use of high-quality topsoil for making access roads and plot borders, indicating that the consolidation project led to a relative decline in soil quality.
    Keywords: Land consolidation, soil characteristics, Land leveling, Soil displacement
  • Fatemeh Askari Bozayeh *, Asghar Tahmasebi, Parisa Mohammadpour, Hamid Gholami Fakhbi Pages 43-56

    The debate over small farm agriculture at both international and regional levels is witnessing a shift in attitude toward smallholder farming and peasant households; indeed, the new approach considers small farms as a major solution to poverty and hunger rather than their cause. However, small-scale agriculture is facing such escalating challenges as expanding economic interactions and competitions, market economy, demand-driven agriculture, and lower global prices of large-scale farm products so that its future has become a topic of much discussion among the global academic and policy-making circles. Advocates of small-scale agriculture, in contrast, argue for its functions in and positive impacts on food security, production efficiency, income promotion, and poverty alleviation as well as its environmental, social, and cultural benefits. The present paper will scrutinize each of these aspects. Among the measures proposed for promoting and re-establishing small-scale farming are included explication of distorted and ostensible policies raised against small-scale agriculture, social recognition of the practice, development of a market strategy for this type of farming, promotion of part-time farming, formulation of a remuneration system for ecosystem services, and provision of local public services supplied to such farmers.

    Keywords: Small-scale agriculture, family farming, small farms
  • Kourosh Amini * Pages 57-85

    As a vital source of life, water has been attached a great value and always regarded as scared among peoples. It is also one of the most valuable and decisive factors in horticultural activities. The present article investigates the traditional irrigation system in the city of Nowdeshah based on the criteria and traditions observed by their ancestors. As the most common and effective system, the traditional Ajin irrigation system has a history of centuries and is still in use in its original form both across the whole Hawraman region and in Nowdeshah in particular. With subsistence fruit raising and traditional livestock breeding as their main sources of livelihood, the inhabitants in Hawraman use a regular and accurate irrigation system that has evolved through traditional rules and has its own water exploitation and allocation methods with extremely rich social aspects. In collective water exploitation in this system, water sharing groups are formed consisting of a certain number of farmers who share a specified number of irrigation hours in each water cycle. A salient feature of the system in Nowdehah is efficient irrigation during low water seasons since irrigation timing and quantity are governed by such local factors as climatic conditions, product type, growth stage, tree yield, soil properties (e.g., water holding capacity), and the extent of vertical and horizontal development of tree roots. Overall, the irrigation system in this region has its roots in the local culture, indigenous knowledge, and environmental and climate conditions.

    Keywords: Hawraman, nowdeshah, Gardening, Irrigation, indigenous knowledge
  • Rostam Fathi *, MohammadAmin Asoodar, Mahmoud Ghasemi Nejad Pages 87-101

    Conservation agriculture is a relatively new system aimed at enhancing productivity and achieving sustainable agriculture. It represents the main components of an alternative pattern of farm production that necessitates radical changes in production methods. It is the objective of the present study to explore the status of conservation agriculture on a global scale and to investigate its current status in Argentina as one of its successful examples. The research method employed is ‘best practice research’ that is way between systematic review and narrative review. Results indicate that conservation agriculture is winning public acceptance and gaining ground as an emerging system due to its potentials for enhancing productivity and efficiency, reducing production costs, and increasing profitability as well as its higher flexibility toward environmental stresses, soil erosion and degradation, and increased production of soil organic matter; as such the cultivated area under conservation farming rose from 2.8 million ha in 1973 to more than 180 million ha in 2016 the world over. In Argentina, where private associations have played a key role in its development and promotion, conservation agriculture has come to be recognized as one of the most important developments in agriculture over the last few decades. A final finding of the present study indicates that public acceptance of conservation farming presupposes a change in the behavior of all the stakeholders and that such tools as testing, learning, accepting, and adapting play vital roles in its success.

    Keywords: Argentina, No-Tillage, Soil conservation, sustainable production
  • Mohammad Mehdi Tehrani *, Leila Rezakhani, Gholamali Keykha, Maryam Ghazaeian, Alireza Jafarnejadi, Jahanbakhsh Mirzavand, Farshid Navabi Pages 103-113
    In order to determine the effects of optimal fertilizer application on wheat yield quantity and quality relative to farm reference values, this study was conducted in 2016-17 as a research-extension pilot over a control plot of 5000 m2 and an equal plot of optimal nutrition treatment on four farm fields in the four provinces of Khuzestan, Fars, Sistan, and Golestan. Prior to wheat cultivation, soil samples from a depth of 0-30 cm were taken from each field using the combined sampling method and fertilizers were applied on the treatment plots based on soil test results. Other farm operations (including tillage, irrigation, cultivation, and cultivar selection as well as pest, disease, and weed control) were carried out following local farmer practices. Using the quadrant sampling method, three samples were taken from each wheat plot in each region (both treatment and control) to measure such traits as plant height, number of grains per panicle, panicle length, weight of one thousand seeds, biological yield, and grain yield. It was found that optimal nutrition of wheat cultivations based on soil test results had positive effects on panicle length, biological yield, and grain yield but no significant effects on other traits. Specifically, grain yield in experimental treatments across the four provinces showed a significant mean increase of 21.3% relative to those measured in farms under local farmer practices. It may be concluded that combined application of basic fertilizers, biofertilizers, and growth stimulants in accordance with diets based on soil test results should be practiced in the study regions if reduced use of chemical fertilizers, improved cost-effectiveness, and increased wheat grain yield are sought.
    Keywords: Optimal fertilizer application, Soil test, Wheat pilot
  • AmirHooshang Jalali *, Alireza Nikouei Pages 115-126

    Fort the purposes of this study, data were collected using a questionnaire on crop rotations in Isfahan Province alongside field observations and commonly used indices. It was found that the rotations common in all the three cold, temperate, and warm climatic zones identified in the province were often short-termed with two or three crops grown. The temperate zone, however, is characterized by 30 dominant types of rotation. Land use efficiencies of 43-98%, 60-95%, and 50-81% were recorded for the temperate, warm and cold zones, respectively. Production efficiency in the rotations was found to have declined to levels below 40 kg per rotation day depending on the type of crop grown, cultivation of small grains such as wheat and barley or certain oilseeds such as rapeseed and safflower, and fallow periods allowed between rotations. The presence of high-yield forage crops (such as fodder corn), especially when combined with tuberous crops (such as sugar beet) and summer crops (such as watermelon and honeydew melon), was found to increase the production efficiency of the rotations (sometimes to more than 200 kg day-1 in the temperate zone). Water productivity in crop rotations across the three zones rarely ever exceeded 6 kg m-3. Crop diversification in the rotations, therefore, seems to be the most urgent measure that should be taken in the three climatic zones. Finally, more extensive cultivation of tuberous crops in the temperate and warm zones as well as wider growth of pulses in the cold zones seem not only to be feasible but also economically rewarding.

    Keywords: fallow, Land use efficiency, Production efficiency, Water Productivity
  • Abbas Arbab * Pages 127-139
    Insects are the most abundant organisms associated with plants and soil. Mass rearing of insects to supply animal feed has provided access to insect frass as a new source of organic fertilizer. The chemical composition of insect frass (i.e., proper amounts of organic nitrogen, soluble carbon, and nutritional elements as well as a low carbon to nitrogen ratio) and its physical properties (fine size and layered structure) have given rise to an increasing interest in their potential use for enhancing soil fertility and developing novel organic products. In addition to its being a rich source of plant nutrients, insect frass not only contains beneficial microorganisms such as some species of Bacillus and Pseudomonas bacteria but is also the only source of chitin available top plants to improve their resistance to biotic (insects and nematodes) and abiotic (drought and salinity) stresses. Current studies in the field are focused on the two industrial insects of black soldier fly (Hermetia illucens) and mealworm (Tenebrio molitor). The results have shown that application of 5-10 tons of frass from these two insects per hectare of farm soil increases the yield, both in quantity and quality, in such important crops as rapeseed, barley, rye grass, corn, and sugar beet. Given the nationwide rise in the mass rearing of industrial insects, it is instructive to accelerate the development of appropriate methods and standards for their application as a fertilizer.
    Keywords: Insect frass, Soil fertility, Organic fertilizer, Biofertilizer
  • Hesamedin Gholami, Ehsan Gholifar, Rasool Lavaei Adaryani, Javad Ghasemi * Pages 141-155
    Application of biofertilizer is governed by different factors whose identification and knowledge will play a great role in farmer acceptance of the fertilizers. The present quantitative study was conducted to identify the factors involved in the use of biofertilizers by farmers in Yengijeh village, Zanjan, Iran. The statistical population consisted of all the local farmers (N=313). Using Yamane formula, the sample size was calculated at 175 but data were ultimately collected from 165 farmers through the convenience sampling method. For this purpose, a questionnaire was used whose face validity had been approved by an expert panel and its reliability was computed via Cronbach' alpha (α˃ 0.7). Binary logit regression was employed to examine the effects of two categories of variables on biofertilizer consumption; these included farmers' individual characteristics (including attitude toward and knowledge about biofertilizers and communication channels) and perceived innovation characteristics (including compatibility, trialability, observability, complexity, and relative advantage). Results revealed that while the three innovation characteristics of trialability, observability, and complexity had significant effects on fertilizer consumption, farmers' individual characteristics had none whatsoever.
    Keywords: Biofertilizer, Trialability, Observability, Complexity
  • BAHMAN ZAMANI KEBRABADI Pages 157-165
    Housing large and heavy industries, Isfahan Province is facing water shortage, encouraging investigations aimed at reusing industrial effluents in agriculture. Using average values obtained from tests of samples taken every 15 days over a period of two months from industrial effluents in northeast Isfahan, the present descriptive cross-sectional study was implemented to determine whether the effluents would pass quality standards for agricultural reuse. The average values of BOD, COD, TSS, pH, and turbidity as well as Fe, Zn, Pb, Cd, Co, Cr, Cu, Vanadium, Ag, Mn, and Nickel concentrations in addition to total and fecal coliform counts were compared with the quality standards recommended by EPA. It was found that average BOD, COD, TSS, pH, and turbidity values did not exceed standard values while total coliform counts as well as oil, fat, detergent, and heavy metal (e.g., cadmium, copper, vanadium, and cobalt) contents in some samples did exceed the relevant allowable limits. Based on the results obtained, the treated effluents exhibited certain limitations (e.g., high cadmium, copper, vanadium, and cobalt contents) that need to be addressed before reuse in agricultural irrigation. To avoid the adverse environmental effects of the effluents on soil, they may be recommended for irrigating non-edible trees and industrial plants such as cotton.
    Keywords: CD, Total coliform, Biological Oxygen Demand, pH
  • Fazel Amiri, Tayebeh Tabatabaie * Pages 167-186

    The complicated relationship between land use (LU) and environmental factors influences human livelihood; hence, it is essential to monitor LU changes and to prepare pertinent maps due to their relevance to such vital fields as urban planning, climate change, and environmental monitoring. In this study, a supervised classification was applied to three Landsat images collected over time (1990, 2000, and 2018) in order to derive the data on land use changes in Bushehr region. The supervised classification results were further improved by employing image enhancement and classification accuracy of the Landsat images was enhanced by visual interpretation to enhance. Finally, eight LU categories were identified and mapped. It was found that land reclamation projects over the last three decades had had drastic effects on LU changes throughout the study area. Land use changes during the study period show increasing trends as evidenced by the 29.19 hectares of agricultural land with a rise of 30.19% and the 15.78 hectares of urban and rural residential land with a rise of 16.39%. In contrast, declines are observed in barren land covering 4.15 hectares with a change of -4.31%, salty land covering 11.66 hectares with a negative change of -12.11, and sandy land covering 5.21 hectares with a change of -5.41. Hence, agricultural land area as well as urban and rural residential areas show significant increases whereas barren, salty, and sandy land areas show decreases. These changes in LU reflect regional policies and the dynamics of human impacts (agricultural and construction activities) on land use changes in the study region. Identifying the causes underlying these changes, the present article tries to formulate policy recommendations toward improved land use management.

    Keywords: Change trend, Multi-temporal assessment, Multispectral image, Remote Sensing, GIS