فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 190، مهر و آبان 1400)

نشریه آینه پژوهش
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 190، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مرتضی کریمی نیا صفحات 5-30

    در کتابخانه بزرگ آیت الله مرعشی نجفی (ره) در قم، نسخه ای کوچک از قرآن کریم، حاوی دو جزء هشتم و هفدهم به خط کوفی مشرقی هست که در انتهای آن، امضایی منسوب به ابن بواب در سال 392 هجری آمده است. بر پایه این انجامه، برخی نسخه مذکور را به خط ابن بواب (م 413 ق) دانسته اند. این مقاله نشان می دهد که هرچند این انتساب نادرست، و انجامه نسخه جعلی و الحاقی است، اما خود نسخه بسیار کهن و متعلق به اوایل سده پنجم هجری است. در آغاز اجزای مختلف این قرآن در کتابخانه های مختلف، نام ابوسعد محمد بن الحسین بغدادی (م 439 ق) از وزیران آل بویه در بغداد ذکر شده، و احتمالا همین شخص آمر به کتابت این قرآن یا مالک آن بوده است. نویسنده در این مقاله، دیگر پاره های باقی مانده از این قرآن 30 پاره در کتابخانه ها و موزه های ایران و جهان را در کنار هم گرد آورده و به بررسی کامل آنها از جهت متن، رسم المصحف، قرایت، و مانند آن پرداخته، و در پایان مقاله، دیگر قرآن های کوفی مشرقی را معرفی کرده که از حیث خط مشابه با قرآن ابوسعد بغدادی اند.

    کلیدواژگان: قرآن ابن بواب، کوفی مشرقی در قرن پنجم، ابوسعد محمد بن حسین بن علی بغدادی، کتابخانه آیت الله مرعشی (ره)، جعل و الحاق انجامه در نسخه های قرآن
  • بهروز ایمانی صفحات 31-56

    بیاض شماره 2854 کتابخانه شهید علی پاشا (استانبول - کتابخانه سلیمانیه) مجموعه ای است شامل مطالب منظوم و منثور که آن را قطب الدین یحیی بن علاءالدین محمود زنگی عجم قلندرکرمانی در حدود سال 786ق. تدوین و کتابت کرده است. یکی از فواید مترتب بر این بیاض، وجود اشعار نویافته ای از سرایندگان پارسی گوی است، بویژه سروده هایی از شاعران معاصر جامع و کاتب بیاض که بیشتر در کرمان و شیراز می زیستند.

    کلیدواژگان: قطب قلندر، عمید شانه بند، شاه شجاع، مطهر شیرازی، ایرج تبریزی، شمس بیهقی. شمس درود
  • رسول جعفریان صفحات 57-69
    مجموعه «اجوبه المسایل المهناییه» از جمله مجموعه های فقهی است که دربرگیرنده پرسش های مهنا بن سنان علوی حسینی و پاسخ های علامه حلی به این پرسش هاست. نویسنده در نوشتار حاضر، کنکاشی در نوع پرسش ها و پاسخ ها در مجموعه فقهی مذکور داشته و به اجمال، از پرسش های اجتماعی و مدنی این مجموعه، سخن به میان آورده است.
    کلیدواژگان: پرسش و پاسخ های فقهی، علامه حلی، پرسش های اجتماعی، پرسش های مدنی، مهنا علوی حسینی، مجموعه های فقهی، اجوبه المسائل المهنائیه، استفتاءهای فقهی - کلامی
  • مجید جلیسه صفحات 71-102

    مقاله حاضر گزارشی از فعالیتهای میراثی استاد دکتر مجتبی مینوی است . نویسنده در این مقاله تلاش نموده ضمن طبقه بندی این فعالیتها در حوزه فهرستنگاری، تهیه میکروفیلم، تصحیحات متون کلاسیک و مقالات و یادداشت های  او در این حوزه به معرفی و سابقه این نوع فعالیتها توسط ایشان بپردازد.در پایان بر اساس سندی نویافته فهرست کتب عکسی که توسط مرحوم مجتبی مینوی در سال 1331ش. تحویل کتابخانه ملی شده است بازخوانی، تصحیح و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مجتبی مینوی، کتابخانه ملی، کتابخانه های ترکیه، میکروفیلم، میراث مکتوب، فهرستنگاری، تصحیح متون
  • سید احمدرضا قائم مقامی صفحات 103-110

    در میان عقاید و آداب کلبیان یونانی و پاشپتیان از فرق شیوایی هند مشترکاتی قابل توجه است که محققان از آنها یاد کرده اند. گاهی می توان مانند این عقاید و آداب را در بین ملامتیان نیز یافت. این نوشته، ضمن شرح مختصر این مشترکات، دعوتی است به تحقیق درباره تاثیر احتمالی عقاید این فرقه هندی بر ملامتیه و قلندران نخستین.

    کلیدواژگان: کلبیان، پاشپتیان، ملامتیان، تاریخ تصوف
  • حبیب راثی تهرانی، عذرا یزدی مهر صفحات 111-146
    ابوتمام حبیب بن اوس طایی یکی از بزرگ ترین شعرای عرب و پرچم دار شاعری و یگانه عصر خویش در استحکام استعمال الفاظ، زیبایی و فصاحت شعر و نیکویی اسلوب آن بود. بسیاری از ابیات دیوان ابوتمام به مثل سایر تبدیل شده و در زبان مردم جاری گشته و به کتب مختلف راه یافته و جزو شواهد لغوی، صرفی، نحوی، بلاغی و شعری نویسندگان بزرگ شده است. آنچه در این مقاله بدان پرداخته شده است، مذهب ابوتمام است که تاکنون محل بحث و اختلاف میان محققان بوده است، لیکن در اینجا با توجه به اشعاری که از ابوتمام در خلال سه قصیده یافت شده درحالی که بعضی از آنها قبلا از دیوان وی حذف یا تحریف شده بود، می توان به مذهب شیعه امامیه وی پی برد. مقاله حاضر در پی انتشار کتاب سه چکامه ولایی از ابوتمام طایی ارایه می شود که در آن سه قصیده فوق از روی 11 نسخه خطی تصحیح و شرح شده است و در انتهای مقاله تصویر برخی نسخ خطی مربوطه جهت استناد بیشتر اشعار ارایه شده است. تلاش نویسندگان برآن بوده تا خلاصه ای از مهم ترین نکات ارایه شده در کتاب درخصوص مذهب شیعه امامیه ابوتمام را در این مقاله گردآوری و ارایه نمایند.
    کلیدواژگان: ابوتمام، تشیع، شعر شیعی، شعرای شیعه، قصیده غدیریه، قصیده میمیه امامیه، دیوان ابوتمام، مخطوطات شیعی، شعر عباسی
  • رسول جعفریان صفحات 147-166
    هدف نویسنده از نگارش مقاله پیش رو، واکاوی فعالیت های علمی - پژوهشی محمدابراهیم آیتی است. وی در راستای این هدف، پس از بیان زندگینامه مختصری از این پژوهشگر، دیدگاه شخصیت هایی چون پروین گنابادی، ایرج افشار، مرتضی مطهری، علی اکبر غفاری، و ابوالقاسم گرجی را در مورد آیتی بیان می دارد. نویسنده در نهایت، نوشتار را با ذکر نام برخی از کتب ترجمه ای آیتی از قبیل کتاب آیینه اسلام، تاریخ یعقوبی، افکار جاوید محمد، و جهان در قرن بیستم، به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: محمدابراهیم آیتی، فعالیتهای علمی، فعالیتهای پژوهشی، معرفی پژوهشگران
  • جویا جهانبخش صفحات 167-175
    نویسنده در نوشتار حاضر می کوشد معنای واژه « خمار » را در مصرع « صوفی نپسندند که خمار نباشد » بررسی کند. وی در راستای این هدف، دیدگاه برخی از شارحان اشعار سعدی را پیرامون واژه «خمار» و معنای مصرع، بیان می دارد و در ادامه، به بیان دیدگاه خود می پردازد
    کلیدواژگان: غزل، غزلیات سعدی، معنای شعر، خمار
  • حسین علی عبدالساتر، حمید عطائی نظری صفحات 177-214

     این مقاله به بررسی رساله ای کلامی می پردازد که به غلط به شریف مرتضی (د: 436 ه‍.ق/ 1044 م) دانشمند امامی، نسبت داده شده است. رساله مزبور پرسش از فاعلیت انسان را در نسبت با تقدیر الهی و جبر به بحث می گذارد و از دیدگاه هایی دفاع می کند که تا اندازه زیادی مشابه نظرگاه های شناخته شده سید مرتضی است. با این وصف، رساله، خصایصی نیز دارد که با کلیت دستگاه کلامی شریف مرتضی ناسازگار است. افزون بر این، پرسشها و ملاحظاتی سبک شناختی و کتاب شناختی نیز در باب این رساله قابل طرح است که در مجموع، دلیل موجهی بر ضد اصالت و صحت انتساب اثر به شریف مرتضی بشمار می آید. با این همه، و با وجود اینکه رساله یادشده بارها در جهان اسلام به چاپ رسیده است، هیچ کس متذکر این انتساب غلط نشده است. این رساله، به معنای دقیق کلمه، تصویر غلطی از بسیاری از دیدگاه های شریف مرتضی ارایه می کند و گاه، ارکان اصلی نظام کلامی او را متزلزل می نماید. نویسنده رساله، مفاهیم اخلاقی را، پیش از استدلالهای عقلی، بر بنیاد احکام و نصوص دینی بنا می نهد، همو بر اخبار آحاد اعتماد می کند، مرجعیت اصحاب پیامبر [ص] را می پذیرد، و اسماء و صفات خداوند را از وحی برمی گیرد. چنین دیدگاه هایی، که آشکارا برخلاف نظرگاه های سید مرتضی است، روی هم رفته، تا حد زیادی به نظریات غیر امامیان نزدیک تر است و به آسانی می تواند متعلق به نویسنده ای معتزلی باشد.

    کلیدواژگان: شریف مرتضی، إنقاذ البشر من الجبر و القدر، جبر و اختیار، قضا و قدر، کلام امامیه، معتزله
  • مهدی عسگری صفحات 215-230
    ملارجبعلی تبریزی یکی از حکمای عصر صفوی است که در مدرسه فلسفی اصفهان به فلسفه ورزی پرداخته است. او و شاگردانش را می توان مدرسه ای جدا از مدرسه میرداماد و ملاصدرا دانست که آرا و نظرات خاص به خود را دارند که در اغلب آنها با مدرسه میرداماد و ملاصدرا مخالف اند. موضوع این مقاله بررسی چند اثر درباره تبریزی و سه اثری است که تا به حال از او منتشر شده است. آثاری که درباره تبریزی مورد بررسی قرار می گیرد یکی در قالب کتاب و چند اثر دیگر در قالب مقاله، پایان نامه و مدخل منتشر شده اند. روش این مقاله کتابخانه ای است و با توصیف و نقد همراه است. نتیجه اجمالی که این مقاله می گیرد این است که تا به حال در قالب کتاب، پژوهش درخور توجهی که تمام آرا تبریزی را دربرگرفته باشد تالیف نشده و در مقاله ها و مدخل ها نیز جز چند مورد معدود اثر قابل توجهی تولید نشده است.
    کلیدواژگان: ملارجبعلی تبریزی، انکار حرکت جوهری، مکتب فلسفی اصفهان، الاصل الاصیل، اثبات واجب، المعارف الإلهیه، اثولوجیا
  • سید محمدحسین حکیم صفحات 231-260

    در این مقاله نشان داده خواهد شد که کتاب کتاب آرایی نسخه های هنری دوره قاجار: با استنباد به نسخ خطی کتابخانه ملی ایران، تالیف دکتر حبیب اله   عظیمی کتابی است در بخش مبانی نظری و علمی خود آشفته، و در بخش معرفی نسخه ها مغلوط و مشحون از خطاهای ریز و درشت. کثرت این خطاها نشان می دهد در شایستگی نویسنده برای انجام این پژوهش تردیدهای جدی وجود دارد و نتیجه نهایی پژوهش (؟) او در بخشهای مختلف مشتمل است بر ایرادات و اشکالاتی همچون: ذکر سخنان متناقض و متضاد در بخش مبانی نظری و علمی، عدم توجه به پیشینبه پژوهش، استفاده از منابع دست چندم، خطا در انتخاب و تاریخ گذاری نسخه ها، عدم تشخیص نسخه های مجعول و استنباد به آنها، ادعاهای ناسازگار با موازین علمی، داوری درباره نسخه ها بدون رویت اصل یا حتی عکس آنها، انتحال از دیگران و عدم ذکر منبع، قضاوتهای ذوقی و بدون مبنا، لفاظی و عبارت پردازی به جای به کارگیری زبان علمی، ویرایش نادرست، اختصاص دادن بخش عمده کتاب به مباحث نامرتبط، و کیفیت پایین و نامناسب تصاویر. متاسفانه سایر آثار نویسنده هم از این اشکالات و ایرادات بر کنار نیست و بیشتر این آشفتگیها در مورد آنها هم صادق است که تنها برای نمونه به مواردی از آنها هم اشاره شده است.

    کلیدواژگان: انتحال، کتاب سازی، عدم توجه به موازین علمی، هنر دوره قاجار، کتاب آرایی، حبیب اله عظیمی
  • مصطفی احمدی، علی خانی صفحات 261-295

    کتاب ارزشمند نهج المسترشدین فی اصول الدین از جمله تالیفات کم حجم و مختصر علامه حلی (م726ه.ق) است که به تعبیر خود او، جهت استفاده جویندگان یقین نگاشته شده است[1]. به سبب اختصار و جامعیت این کتاب نسبت به مسایل کلامی، شاگردان و متکلمان عصر علامه و نیز عالمان امامی دوره های بعدی، اهتمام ویژه ای به شرح و تفسیر این اثر کلامی موجز داشته اند. کتاب معراج الیقین فی شرح نهج المسترشدین نوشته فرزند علامه حلی، محمد بن حسن معروف به فخرالمحققین (م771ه.ق) یکی از این شروح است که با تحقیق آقای طاهر السلامی از سوی المرکز الاسلامی للدراسات الاستراتیجیه وابسته به عتبه مقدسه عباسیه در سال 1436ه.ق در شمارگان هزار نسخه منتشر شده استدر نوشتار حاضر، پس از اشاره به مطالبی درباره کتاب نهج المسترشدین و شروح آن به ویژه معراج الیقین، به ارزیابی و نقد تصحیح یاد شده از این اثر می پردازیم.

    کلیدواژگان: نقد و بررسی، نسخه خطی، نهج المسترشدین
  • میلاد بیگدلو صفحات 297-316
    تفسیر بصایر یمینی از تفسیرهای فارسی ارزشمند و کهن قرآن است که در سده ششم هجری به دست قاضی معین الدین محمد بن محمود نیشابوری نوشته شده است. بخشی از این کتاب، در سال 1359، به تصحیح علی رواقی از سوی انتشارات بنیاد فرهنگ ایران به چاپ رسید؛ نزدیک به چهار دهه پس از آن، در سال 1398، متن کامل این تفسیر به تصحیح همو در چهار جلد از سوی موسسه پژوهشی میراث مکتوب چاپ شد. متاسفانه، در این تصحیح، تنها به واژه های کم کاربرد و نادر این کتاب پرداخته شده است و از بررسی دیگر ویژگی های آن چشم پوشیده شده است. این بی توجهی به جنبه های گوناگون به کاستی هایی در مقدمه و به تصحیح های قیاسی بی مورد در متن مصحح انجامیده است. هدف این نوشته شناسایی کاستی های مقدمه مصحح و شناساندن بهتر بصایر یمینی بود؛ از این روی، برخی از کاستی های مقدمه، از جمله جنبه تفسیر، ترجمه، قرایات قرآنی و شیوه تصحیح، به گونه ای مجمل، یاد کرده شد. همچنین، از میان جنبه های زبانی ناگفته این اثر، جنبه آوایی برگزیده شد و کوشیده شد تا ویژگی های درخور آن نمایانده شود
    کلیدواژگان: تفسیر بصائر یمینی، معین الدین محمد بن محمود نیشابوری، تصحیح متن، ویژگی های آوایی، ترجمه های کهن قرآن
  • علی حسن نیا صفحات 317-331
    اسلام در دوران حیات خود فراز و نشیب بسیاری را تجربه کرده و در این میان عصر طلایی و تمدن بی بدیل آن در دوره ای طولانی، بسیاری را بر آن داشت تا به مطالعه و پژوهش در زوایای مختلف آن پرداخته، به تبیین و استخراج مولفه های الگوی تمدنی اسلام در آن دوران برآیند. برخی از تمدن پژوهان غربی در دنباله شناخت خود از اسلام، به این دوران نگاهی ویژه داشته، بر این باورند که این الگوی بی نظیر می تواند بازسازی، تقویت و احیاء شده، بشر امروز و دنیای فردا را به جایگاهی ویژه برساند. در نوشتار پیش رو، کتاب سهم اسلام در تمدن بشری نوشته استن وود کاب، که گذری است به عصر طلایی مسلمانان و تاثیر شگرف و گسترده اسلام بر تمدن جهانی، به نقد و نظر گذاشته شده، به مواردی چون؛ مقایسه عصر روشنگری و انقلاب صنعتی اروپا با عصر طلایی مسلمانان و دوران رنسانس اسلامی، عناصر سازنده تمدن با توجه به الگوی تمدنی اسلام، اثر غیرعرب بر پیشرفت تمدن اسلامی و لزوم احیای مجدد تمدن اسلامی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: تمدن اسلام، تمدن بشری، تمدن پژوهی غرب، علل و عوامل
  • روح الله شهیدی، احمد خامه یار، مرتضی کریمی نیا، رسول جعفریان، رحیم پاکنژاد، وحید عیدگاه طرقبه ای صفحات 333-363
|
  • Morteza Karimi Nia Pages 5-30

    In the Ayatullāh Mar‘ashī Najafī Library (Qum), there is a small manuscript in the Eastern Kufic script, containing two parts (the eighth and the seventeenth) of a thirty-part Qur’ān, at the end of which there is a colophon attributed to Ibn Bawwāb in 392 AH/1002. Based on this colophon, some have attributed the manuscript to Ibn Bawwāb (d. 413 AH/1022). This article shows that although this attribution is incorrect, and the colophon is fake and annexed, the manuscript itself is very old and belongs to the early fifth/eleventh century. At the beginning of the various parts of this Qur’ān in various libraries, the name of Abū Sa‘d Muḥammad b. al-Ḥussayn al-Baghdādī (d. 439 AH/1048) is mentioned, who was one of the Buyid ministers in Baghdad, and it is possible that he was either in charge of scribing this Qur’ān, or its owner. In this article, the author brings together the remaining fragments of this thirty-part Qur’ān from several libraries and museums of Iran and the world to examine them in full, in terms of text, illuminations, orthography, variant readings, and the like. The other Eastern Kufic Qur’āns, similar in handwriting with the copy of Abū Sa‘d al-Baghdādī, have been introduced at the end of the article.

    Keywords: Qur’ān of Ibn al-Bawwāb, EasternKufic in the Fifth Century, Abū Sa‘d Muḥammad b. al-Ḥussein al-Baghdādī, AyatullāhMar‘ashī Najafī Library, Forgery, Annexation of Colophon in Manuscripts of theQur’ān
  • Behrooz Imani Pages 31-56

    Bayāḍ No. 2854 of the Library of Shahid Ali Pasha (Istanbul - Sulaymaniyah Library) is a collection of poetic and prose material which was written by Qutbuddīn Yaḥyā bin ‘Aluuddīn Maḥmūd Zangī ‘Ajam Qalandar kirmānī around the year 786 AH. One of the privileges of this Bayāḍ is its inclusion of newly discovered poems by Persian-speaking poets, especially poems by contemporary poets and Bayāḍ scribes who lived mostly in Kerman and Shiraz.

    Keywords: Qutb Qalandar, ‘Amid Shāniband, Shah Shujā, Muṭahar Shirazī, Iraj Tabrizi, Shams Beyhaghi. Shams Drud
  • Rasul Jafarian Pages 57-69
    The collection "Ajvibah al-Masāil al-Mahnāiyah" is one of the jurisprudential collections that includes the questions of Mahnā Ibn Sanān ‘Alavī Hosseini and the answers of ‘Allāmah Ḥillī to these questions. In the present article, the author has researched the type of questions and answers in the mentioned jurisprudential collection and has briefly spoken about the social and civil questions of this collection.
    Keywords: jurisprudential questions, answers, ‘Allāmah Ḥillī, social questions, civil questions, Mahnā Alavī Hosseini, jurisprudential collections, Ajvibah al-Masāil al-Mahnāiyah, jurisprudential-theological Istiftā
  • Majid Jalisa Pages 71-102

    The present article is a report on the heritage revival activities of Dr. Mojtaba Minuvi. In this article, the author has tried to classify these activities in the field of indexing, microfilm preparation, editing of classical texts, and his articles and notes in this field.
    In the end, based on a newly found document, a list of photographic manuscripts which was sent by the late Mojtaba Minuvi in ​​1331 to National Library has been reread, edited, and presented.

    Keywords: Mojtaba Minuvi, National Library, Turkish Libraries, Microfilm, Written Heritage, indexing, Text Editing
  • Sayed AhmadReza Ghaem Maghami Pages 103-110

    Based on some research, there are significant similarities between the beliefs and customs of Greek Cynicism and the Pashupata 
    , a sect of the Indian Shaivism. Sometimes such beliefs and customs can be found among the (Malamatian) reproachers. This article, while briefly describing these commonalities, is an invitation to investigate the possible influence of the beliefs of this Indian sect on the reproachers and the early Qalandars.

    Keywords: cynicism, Pashupata, Malamatian, History of Sufism
  • Habib Rathi Tehrani, Azra Yazdi Mehr Pages 111-146
    Abū Tammām Habib Ibn ‘Aws Țā’ī was one of the greatest Arab poets and the only poet of his time in the strength of the usage of the words, the beauty and eloquence of poetry and the elegance of its style. Many verses of Abu Tammām's poetry have become folk proverbs and were spread among the people's speaking and found their way into various books and were used as literal evidences in the lexical, morphological, syntactic, rhetorical and poetic works of great writers. What is discussed in this article is the religion of Abu Tammām, which has been the subject of controversy among scholars until now, but based on the three ode poems of Abu Tammām found in his works, some of which had already been removed or distorted from his divan, it is proved that he was an Imami Shiite. The present article is presented following the publication of the book Seh Chakameh Vilai by Abu Tammām Țā’ī, in which the above three poems have been edited and explained from 11 manuscripts, and at the end of the article, the pictures of some relevant manuscripts are presented to show the validity of the poems. The authors have tried to compile and present a summary of the most important points presented in the book concerning the Shiite religion of Abu Tammām in this article.
    Keywords: Abu Tammām, Shi’ism, Shiite poetry, Shiite poets, Ode of Ghadiriyya, Ode of Mimiyya Imamiyya, Divan of Abu Tammām, Shiite manuscripts, Abbasid poetry
  • Rasul Jafarian Pages 147-166
    The author's purpose in writing the present article is to analyze the scientific-research activities of Mohammad Ibrahim Āyatī. In line with this goal, after stating a brief biography of this researcher, he expresses the views of figures such as Parvin Gonabadi, Iraj Afshar, Morteza Motahhari, Ali Akbar Ghaffari, and Abolghasem Gorji about Āyatī. Finally, the author concludes by mentioning the names of some Āyatī’s translation books, such as The Mirror of Islam, The History of Ya'qubi, The Thoughts of Javid Muhammad, and The World in the Twentieth Century.
    Keywords: Mohammad Ibrahim Āyatī, Scientific Activities, Research Activities, Introduction of Researchers
  • Joya Jahanbakhsh Pages 167-175
    In the present article, the author tries to examine the meaning of the word "Khammār" in the phrase “Sufi Napasndad Ke Khammar Nabashad ". In line with this goal, he expresses the views of some commentators on Sa’adi's poems about the word "Khammār" and the meaning of this Hemistich, and then expresses his own views.
    Keywords: lyric poem, Sa’dī’s lyric poem, Meaning of Poetry, Khammār
  • By Hussein Ali ‘ Abd Al Sātir, Hamid Ataie Nazari Pages 177-214

    This article deals with a theological treatise that has been wrongly ascribed to the Imāmī scholar al-Sharīf al-Murtaḍā (d. 436/1044). The treatise discusses the question of human agency in relation to divine decree and determining, arguing for positions that, to a large extent, resemble Murtaḍā’s known views. Nevertheless, the treatise also betrays features incompatible with Murtaḍā’s theology as a whole, in addition to stylistic and bibliographical questions that make a good case against the work’s authenticity. This wrong ascription, however, has not been noted despite the repeated editions of the text in the Islamic world. As such, it misrepresented many of Murtaḍā’s views, sometimes undermining the main pillars of his theological system. The author of the treatise establishes his ethical concepts on the basis of scriptural dictates before proceeding to rationalarguments, relies on non-multi-attested reports, defers to the authority of the Prophet’s companions and culls God’s names and attributes from the word of revelation. While going against Murtaḍā’s positions, these views – put together – are considerably closer to non-Imāmī doctrines, and could have easily been the work of a Muʿtazilī author.

    Keywords: : Sharīf Murtaḍ, Inqādh al-Bashar min al-Jabr wa-l-Qadar, determinism, free will, Qāḍā wal-Qadar, Kalām Imamiyya, Mu'tazilites
  • Mahdi Asgari Pages 215-230
    Mullārjabalī Tabrizī is one of the scholars of the Safavid era who studied philosophy at the Isfahan Philosophical School. He and his students can be considered as a different school from that of Mīrdāmād and Mullā Ṣadrā, who have their own opinions and views. Most of Mullārjabalī's views are contrary to Mīrdāmād and Mullā Sadrā’s. The subject of this article is a review of several works about Tabrizī and three works that have been published by him so far. The works that have been written and published about Tabrizī are in the form of a book and articles, dissertations and entries. The method of this article is library and is accompanied by description and critique. The concise conclusion of this article is that so far no significant research has been written in the form of a book that covers all of Tabriz’s views, and no significant work in the form of articles or entries has been produced yet except for a few cases.
    Keywords: Mullārjabalī Tabrizī, Denial of Substantial Movement, Isfahan Philosophical School, Original Principle, Proof of Wājib al-Wujūd, Divine Knowledge
  • Mustafa Ahmadi, Ali Khani Pages 261-295

    The valuable book of Nahj al-Mustarshidīn fī ‘Uṣūl al-Dīn is one of the small and concise works of ‘Allāmah Ḥillī (d. 726 AH) which, according to him, was written for the use of seekers of certainty. Due to the brevity and comprehensiveness of this book on theological issues, students of  ‘Allāmah and the theologians living in his era as well as Imami scholars of later periods have paid special attention to the description and interpretation of this theological work. The book M'irāj al-Yaqīn fī Sharh Nahj al-Mustarshidīn written by the son of Allāmah Ḥillī, Muhammad ibn Hassan, known as Fakhr al-Muhaqiqīn (d. 771 AH), is one of these commentaries, which was researched by Mr. Tāhir al-Salami. The book was published in 1436 AH in the circulation of 1000 copies,  by the Islamic Center for Strategic Studies, which belongs to the Holy Institute of Abbāsiyeh .In the present article, after referring to the contents of the book of Nahj al-Mustarshidīn and its commentaries, especially the M'irāj al-Yaqīn, we will evaluate the mentioned edited version of this work.

    Keywords: review, manuscript, Nahj al-Mustarshidīn
  • Milad Bigdelu Pages 297-316
    The commentary of Baṣāir Yamīnī is one of the valuable and ancient Persian commentaries of the Qur'an that was written in the sixth century AH by Qāḍīdi Mu’inuddīn Mohammad bin Mahmūd Neyshābūrī. A part of this book was published in 1980, edited by Ali Ravaghi, by the publications of the Iranian Culture Foundation; Nearly four decades later, in 2009, the full text of this commentary, edited by Ali Ravaghi again, was published in four volumes by the Written Heritage Research Institute. Unfortunately, in this edition, only the less used and rare words of this book have been dealt with and other features of it have been neglected. This deficiency in various aspects has led to shortcomings in the introduction and unnecessary deductive corrections in the revised text. The purpose of this article is to identify the shortcomings of the corrected introduction and to better introduce the book; Hence, some of the shortcomings of the introduction, including the problems of interpretation, translation, Qur'anic readings, and the method of correction, were mentioned in a concise manner. Also, among the neglected linguistic aspects of this work, the phonetic aspect has been chosen, and an attempt was made to represent its appropriate features.
    Keywords: Tafsīr Baṣāir Yamīnī, Mu’inuddīn Mohammad Ibn Mahmūd Neyshābūrī, text correction, phonetic features, ancient translations of the Quran
  • Ali Hassania Pages 317-331
    Islam has experienced many ups and downs during its lifetime, and in the meantime, the golden age and its irreplaceable civilization in a long period of time led many to study and research in its various angles, and explain and extract the components of the Islamic civilization model at that time. Some Western researchers of civilizations, following their knowledge of Islam, have taken a special look at this period, believing that this unique paradigm can be reconstructed, strengthened, and revived, bringing humanity of today and the world of tomorrow to a special place. In the present article, the book  Islam's Contribution to Human Civilization, which is a passage to the golden age of Muslims and the amazing and far-reaching impact of Islam on world civilization, has been reviewed and commented on. Some points made in this review are as follows; Comparing the Age of Enlightenment and the European Industrial Revolution with the Golden Age of Muslims and the Islamic Renaissance, the constituent elements of civilization according to the pattern of Islamic civilization, the non-Arab effect on the development of Islamic civilization and the need to revive Islamic civilization.
    Keywords: Islamic civilization, human civilization, western civilization, causes, factors