فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 7 (پیاپی 110، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • شیرین نوری وند، لیدا بلیلان*، داریوش ستارزاده، مازیار آصفی صفحات 1-19
    زمینه وهدف

    در نتیجه افزایش آگاهی از مسایل محیط زیستی و افزایش هزینه انرژی متخصصان باید با استفاده از ابزارهای شبیه سازی، عملکرد انرژی رادر طراحی خود در نظر بگیرند. هدف از این مطالعه بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان های اداری دراقلیم سرد و معرفی مدل بهینه ازانواع نمای دوپوسته دراین اقلیم می باشد.

    روش بررسی

    روش پژوهش در این مقاله بر مبنای پژوهش علی و شبیه سازی است. ابزاراین پژوهش نرم افزار Design Builder است. عملکرد انرژی نمای دوپوسته در36سناریو متفاوت در 4گونه نمای دو پوسته درساختمانی اداری دراقلیم سردتبریز با سه عمق حفره 7/0، 1و3/1متر در سه حالت 5طبقه،10طبقه و 15طبقه، جهت دستیابی به حداقل مصرف انرژی مطالعه شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی ازآن است که گونه پنجره جعبه ای 5طبقه با عمق حفره 3/1متر دارای کمینه مصرف برق و گونه چندطبقه ای 15طبقه باعمق حفره7/0متر دارای کمینه مصرف گازاست. دریک عمق حفره ثابت، باافزایش تعدادطبقات مصرف برق افزایش و مصرف گاز کاهش می یابد. همچنین باافزایش عمق حفره مصرف برق روند نزولی پیدامی کند.گونه چندطبقه ای15 طبقه با عمق حفره 1مترکمترین مصرف کل انرژی و گونه دالانی5طبقه با عمق حفره 7/0متر بیشترین مصرف کل انرژی را دارد. باافزایش تعدادطبقات ودرنتیجه آن افزایش ارتفاع فضای حفره مصرف گاز درزمستان به مقدار بیشتری کاهش پیدامی کند. طبق یافته حاصل مدل نمای دوپوسته چندطبقه ای با 15طبقه و دارای عمق حفره 7/0متر می تواند گزینه مناسبی ازالگوی نمای دوپوسته دراقلیم سرد باشد و برعکس مدل دالانی با 5طبقه و عمق حفره 3/1متر برای استفاده درنمای ساختمان های این اقلیم  توصیه نمی شود.

    بحث و نتیجه گیری

    باتوجه به نیازبالای گرمایشی اقلیم سرد و بهره وری انرژی نمای دوپوسته لازم است گونه متناسب با این منطقه انتخاب گردد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، شبیه سازی، عملکردانرژی، نمای دوپوسته
  • ولی چگنی، مریم کیانی صدر*، مهرداد چراغی صفحات 21-33
    زمینه و هدف

    مدیریت پسماندهای خطرناک یکی از مهم ترین مسئله های عصر حاضر است. عدم توجه به برنامه ریزی و مدیریت صحیح آن می تواند موجب آلودگی آب های سطحی، زیرزمینی، خاک و هوا در سطح گسترده شود. از طرفی، توجه بیشتر به معیارهای زیست محیطی در برنامه ریزی های کلان مملکتی ایجاد یک نگرش علمی جهت دفن زایدات خطرناک از طریق انتخاب محل های مناسب دفن این مواد را به دنبال داشته است که عدم توجه و رعایت اصول علمی و زیست محیطی باعث آلودگی آب، خاک، هوا شده و سلامت انسان و دیگر موجودات زنده را در معرض خطر قرار داده است. هدف از این مطالعه مکان یابی محل دفن پسماندهای خطرناک با کاربرد روش های تصمیم گیری چند معیاره و GIS می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق با استفاده از روش دلفی جهت تعیین معیارها و ANP، TOPSIS و نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS[1]) مکان مناسب جهت دفن پسماندهای ویژه در استان لرستان (که تاکنون هیچ محلی جهت دفن پسماندهای ویژه برای آن در نظر گرفته نشده) مشخص شده است.

    یافته ها:

     در نهایت پنج منطقه در استان لرستان از شهرستان های ازنا، الیگودرز، کوهدشت و پلدختر به عنوان بهترین مکان جهت دفن پسماندهای ویژه در استان لرستان معرفی شدند و سپس با روش Topsis این پنج منطقه اولویت بندی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که دو مدل Topsis و ANP در کنار GIS کارایی بسیاری در مکان یابی دفن پسماندها را دارا می باشد که با تحقیقات انجام گرفته در سایر مناطق مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، ANP، TOPSIS، ARC GIS
  • مهدی نوجوان*، اسماعیل صالحی، بابک امیدوار، شهرزاد فریادی صفحات 35-50
    زمینه و هدف

    مدل های مختلفی برای مدیریت سوانح ارایه شده که با توجه به نقاط ضعف این مدل ها، علی رغم کارآیی آن ها در برخی مکان ها و تحت شرایط خاص، سوانح طبیعی همچنان چالش اساسی در دستیابی به توسعه پایدار است. هدف از این تحقیق تحلیل مدل های مدیریت سوانح است تا بتوان از آن به مثابه ابزاری نظری در تحلیل شرایط موجود و نیل به وضع مطلوب بهره برداری کرد.  

    روش بررسی

    جهت دستیابی به هدف تحقیق، رویکرد کیفی و آمیخته ای از روش های تحلیل مضمونی، طبقه بندی و گونه شناسی استفاده شد. در این راستا ابتدا مدل های مدیریت سانحه از سال 1941 تا سال 2016 گردآوری شدند. سپس با استفاده از روش تحلیل مضمونی در مرحله نخست یعنی کدگذاری توصیفی، عناصر موجود در هر مدل به عنوان کد، استخراج و سپس از میان کدها، مضامین پایه شناخته شدند. سپس در مرحله کدگذاری تفسیری‏، مضامین پایه در سه دسته طبقه بندی شد که آن ها را مضامین سازمان دهنده گویند. آخرین مرحله، تعیین مضمون فراگیر است که تمامی مضامین پیش گفته را در بر می گیرد.

    یافته ها

    مضامین محوری که در مرحله کدگذاری تفسیری به دست آمد عبارتند از مضامین مدیریت عملیات، مدیریت ریسک و ارزیابی خطر. بر اساس ‏تحلیل مضمونی مدل ها می توان نتیجه گرفت که مدیریت سوانح، سه عنصر اصلی دارد. بنابراین، مدل جامع مدیریت سانحه باید ‏این سه عنصر و مضامین پایه ذیل آن ها را دربرگیرد که گونه ایده آل یا گونه معیار نامیده می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که برخی محققان به مدیریت سانحه، یک بعدی نگریسته اند؛ حتی در بعضی از مدل های دو بعدی نیز یک بعد غلبه دارد. در حالی که گونه شناسی ارایه شده در این تحقیق نشان داد که با توجه به نوع ایده آل، مد‏ل جامع باید ‏دربرگیرنده هر سه عنصر اشاره شده باشد. مطابق گونه شناسی ارایه شده، برنامه راهبردی مدیریت سانحه بایستی تحت مدیریتی جامع با در نظرگرفتن کلیه عناصر مرتبط با سوانح اجرایی گردد.

    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، تحلیل مضمونی، گونه شناسی، مدل مفهومی، مدیریت سوانح
  • علی باقریان کلات، غلامرضا لشکری پور*، محمد غفوری صفحات 51-63
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر اقدامات آبخیزداری بر پوشش گیاهی و میزان فرسایش و رسوب در پروژه آبخیزداری کاخک می باشد.

    روش بررسی

    ابتدا ویژگی های هر یک از عملیات آبخیزداری از مطالعات طرح اجرایی آبخیزداری منطقه استخراج و وضعیت پوشش گیاهی و فرسایش و رسوب حوضه، قبل از اجرای عملیات آبخیزداری مشخص گردید. مشخصات سازه های اجرا شده از نظر موقعیت، تعداد، حجم، پایداری و رسوب گیری در عرصه بررسی شد. وضعیت استقرار پوشش گیاهی و عملکرد عملیات بیولوژیک از طریق اندازه گیری درصد پوشش گیاهی، میزان تولید، تعداد بوته ها و درختان زنده (درصد زنده مانی) در واحد سطح مورد بررسی قرار گرفت. میزان فرسایش حوضه بر اساس روش بکار گرفته شده در طرح مطالعاتی (MPSIAC) تعیین شد. در نهایت، شرایط کنونی حوضه (از نظر میزان فرسایش و پوشش گیاهی) با وضعیت گذشته حوضه آبخیز (مستخرج از طرح اجرایی آبخیزداری) مقایسه شد و کارایی پروژه آبخیزداری تعیین گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که با اجرای طرح آبخیزداری، میانگین تاج پوشش گیاهی حوضه از 25 به 49 درصد و متوسط علوفه خشک قابل بهره برداری از 17 به 89 کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است. میزان کارایی عملیات مکانیکی اجرا شده در حوضه حدود 76 درصد می باشد. مقدار فرسایش سالانه خاک از حدود20 تن در هکتار به حدود 10 تن در هکتار کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد با گذشت 20 سال از انجام عملیات آبخیزداری در حوضه کاخک، وضعیت پوشش گیاهی حوضه بهبود قابل توجهی یافته و فرسایش خاک حدود 50 درصد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: عملیات بیولوژیکی، حفاظت خاک، مدیریت حوزه آبخیز
  • سکینه گنجی جویباری، علی میرابی*، علی شکوهی راد صفحات 65-80
    زمینه و هدف

    جداسازی و اندازه گیری مقادیر ناچیز یون های کبالت در نمونه های حقیقی به جهت سمیت آن، برای انسان اهمیت زیادی دارد که در تحقیق حاضر از نانو سلولز اصلاح شده به عنوان جاذب استفاده شده است. نانو سلولز به روش هیدرولیز اسیدی سنتز و با 2- (5- برمو -2- پیریدیل آزو)- 5- (دی اتیل آمینو) فنل)  Br-PADAP 5-) اصلاح شد. به کمک میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) اندازه نانو فیبرهای سلولزی تعیین شد. بعد از اصلاح نانو جاذب با PADAP  5-Br-، از نانوکامپوزیت اصلاح شده آنالیز وزن سنجی حرارتی (TGA) صورت گرفت و همچنین برای تعیین مقدار سطح قبل و بعد از اصلاح جاذب از تکنیک BET استفاده شد. در کار حاضر هدف اصلاح سطح نانو سلولز با لیگاند 5-Br-PADAP جهت استفاده از آنها برای استخراج و پیش تغلیظ مقادیر ناچیز یون های کبالت قبل از اندازه گیری آن توسط طیف سنجی جذب اتمی شعله ای در نمونه های حقیقی می باشد.

    روش بررسی

    حجم معینی از یون کبالت را داخل لوله آزمایش حاوی نانو جاذب اصلاح شده ریخته و به آن محلول بافر با 9pH= اضافه کرده و به مدت 15 دقیقه درون شیکر و سپس سانتریفیوژ قرار داده و در مرحله بعد محلول رویی را دور ریخته و 1 میلی لیتر HCl  جهت بازیابی یون کبالت افزوده و 10دقیقه داخل شیکر و سپس سانتریفیوژ قرار داده و جذب محلول رویی توسط دستگاه جذب اتمی شعله ای خوانده شد.نتایج به دست آمده نشان می دهد که نانو سلولز اصلاح شده، برای اندازه گیری یون کبالت در غلظت های پایین بسیار حساس و گزینش پذیر عمل می کند و تحت تاثیر پارامتر های مختلفی مانند pH، مقدارجاذب، زمان استخراج و نوع حلال شوینده قرار می گیرد.

    یافته ها

    منحنی کالیبراسیون در گستره 500-10 نانو گرم بر میلی لیتر خطی بود و حد تشخیص روش 3/4 نانوگرم بر میلی لیتر و انحراف استاندارد نسبی (RSD) روش 8/1 % به دست آمد. همچنین دارای فاکتور پیش تغلیظ و غنی سازی بالا می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    روش پیشنهادی جهت اندازه گیری مقادیر ناچیز یون های کبالت با روش افزایش استاندارد در نمونه آب های طبیعی نظیر آب دریا، رودخانه، آب چاه ، آبندان و آب شهری توسط دستگاه طیف سنجی جذب اتمی با نتایج رضایت بخش مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: استخراج، پیش تغلیظ، نانو سلولز، اندازه گیری کبالت
  • مجید نیلی احمدآبادی*، امیدعلی عادلی، محمد چراغی صفحات 81-97
    زمینه و هدف

    صنایع سلولزی ارتباط تنگاتنگی با جنگل ها و منابع طبیعی دارند و از طرف دیگر، مواد شیمیایی مورد استفاده در آن ها گاهی به طبیعت منتقل می شوند. از این رو می توانند به دوگونه محیط زیست را تحت تاثیر قرار دهند و لذا نیاز مبرمی به مدیریت با رویکرد سبز به ویژه در زمینه زنجیره تامین دارند. نیل به این مهم از طریق یافتن موثرترین عوامل پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین سبز در این صنعت امکان پذیر است، که این کار در این تحقیق انجام پذیرفته است. در تحقیقات مشابه قبلی غالبا وزن عوامل یکسان در نظر گرفته شده است و به علاوه، هنگام جمع آوری داده، وزن مصاحبه شوندگان نیز یکسان تلقی گردیده است. در این مقاله با بکارگیری روش های EDAS-SEM هر دو مشکل رفع گردیده و رتبه بندی معتبرتری درباره عوامل تشکیل دهنده مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع سلولزی ارایه شده است. این مطالعه با هدف ارایه مدل مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت سلولزی، شامل عوامل شفاف و وزن های دقیق انجام شده است به نحوی که با استفاده از آن هم بتوان عملکرد مدیران را در این حوزه اندازه گیری کرد و هم موثرترین عوامل را برای ارتقا در آینده به مدیران پیشنهاد داد.

    روش بررسی

    این پژوهش در نحوه جمع آوری داده ها کیفی و پیمایشی و در پردازش آن ها کمی است. از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، آمیخته است. روش مدل سازی و تحلیل عبارتند از آنتروپی، EDAS,SEM. جامعه آماری 63 نفر مدیران صنایع تولید محصولات سلولزی قم است که پرسشنامه در سال 1398 برای همگی آن ها ارسال گردید و 55 مورد تکمیل شد. لذا روش نمونه گیری، نمونه در دسترس است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه و ابزار تحلیل داده ها، تحلیل عاملی تاییدی با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SmartPLS3 است. برای محاسبات مربوط به آنتروپی و ایداس از Excel استفاده شد.

    یافته ها

    مهم ترین شاخص های عملکرد زنجیره تامین سبز در صنایع محصولات سلولزی قم عبارتند از انتخاب تامین کنندگان با معیارهای زیست محیطی، تعیین الزامات زیست محیطی برای خرید اقلام و ممیزی انطباق با مقررات زیست محیطی. همچنین وزن مدیران با در نظر گرفتن ویژگی های نخبگی، با یکدیگر متفاوت است. این یافته ها برای سایر صنایع سلولزی قابل تعمیم است.

    بحث و نتیجه گیری

    مدل ارایه شده می تواند برای آینده ای بهتر در مدیریت زنجیره تامین سبز صنایع سلولزی از طریق ارزیابی عملکرد مدیران در رده های ارشد و میانی در سطوح سازمانی و واحد، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای شناسایی مهم ترین فاکتورها در هر سطح و تخصیص منابع آتی سازمان به آن ها نیز می توان از دستاوردهای این تحقیق بهره برداری نمود.

    کلیدواژگان: صنعت سلولز، مدیریت زنجیره تامین سبز، آنتروپی شانون، ایداس، تحلیل عاملی
  • فتانه ولی نژاد، آزاده اربابی سبزواری، رضا برنا صفحات 99-113
    زمینه و هدف

    افزایش مصرف ترکیبات شیمیایی در فرایندهای صنعتی سبب تجمع آلاینده ها از جمله فلزات سنگین شده است، که حذف آنها از محیط زیست بسیار هزینه بر و سخت می باشد. هدف این پژوهش کاربردی بررسی میزان آلودگی فلزات سنگین کادمیم، کرم و سرب در خاک غرب تهران با استفاده از شاخص های آلودگی، غنی سازی و زمین انباشت و فاکتور آلودگی می باشد.

    روش بررسی

    به منظور ارزیابی میزان غلظت عناصر سنگین در منطقه مورد بررسی، نمونه برداری در هر سه ناحیه از منطقه 21 شهرداری تهران صورت گرفته و از هر ناحیه 10 نمونه با سه تکرار و در مجموع 90 نمونه در بهار 1399 تهیه شده و غلظت عناصر کادمیم، سرب و کروم در عصاره تیزاب سلطانی و با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. تحقیق حاضر از نوح تحقیقات توصیفی-تحلیلی است و داده های آن از نوع اولیه بوده که به دو روش اسنادی و مطالعات میدانی تهیه گردیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تجمعی از این عناصر در خاک سطحی ایجاد شده است. میانگین غلظت عناصر مورد بررسی در ناحیه دو و سه بیشتر از ناحیه یک بود. خاک سطحی ناحیه سه مقادیر بیشتری سرب، کادمیم و کروم نسبت به دو ناحیه دیگر داشت اما این مقادیر اختلاف معنی داری با ناحیه دو نداشت. میانگین مقدار سرب، کروم و کادمیم برای کل منطقه به ترتیب برابر با 1/38، 1/9 و 6/1 میلی گرم بر کیلوگرم بود. شاخص غنی سازی در نواحی دو و سه بیشتر از یک بود اما مقدار عددی این شاخص در ناحیه یک کمتر از یک بود. مقادیر شاخص زمین انباشتگی برای عنصر سرب در هر سه ناحیه کلاس غیر آلوده تا کمی آلوده و برای کادمیم و کروم کلاس غیر آلوده را نشان داد. مقدار عددی فاکتور آلودگی به جز در مورد کادمیم و در ناحیه یک، در سایر موارد یک و بیشتر از یک بوده که نشانگر غلظت بالای این عناصر نسبت به غلظت زمینه در منطقه مورد بررسی است.

    بحث و نتیجه گیری

    در اثر فعالیت های صنعتی و ترافیکی، تجمع مقادیر مازاد عناصر انسان پدید در محدوده مورد مطالعه ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: خاک، شاخص های آلودگی، عناصر سنگین، غرب تهران
  • پریا پورمحمدی، فرشاد مفاخر*، اصغر ساعد سمیعی، مهرداد متین صفحات 115-132
    زمینه و هدف

    نمایان کردن مفهوم یگانگی از سوی هنرمند به سایرین، نیاز به فراهم آوردن تعریفی برای معماری دارد که شاخص های کالبدی و ساختاری و ابزارمندی های زیبایی شناسانه آن را در چارچوبی معنوی بیاورد. این نوع نگرش منطبق بر مفهوم تکتونیک است. تکتونیک در معماری دو تفسیر اصلی دارد: نظریه ساختار داخلی اثر هنری و تشکیل و پیوند عناصر فرم، برای دستیابی به یک هارمونی. در این مقاله دو هدف مدنظر می باشد؛ اصول و معیارهای وحدت و یگانگی اثر معماری در جهت بررسی انطباق فرم هسته ای و هنری و دوم، ارزیابی چهار نمونه از آثار فاخر معماری معاصرکشور بر اساس این معیارها در جهت مشخص شدن میزان انطباق فرم هسته ای و هنری آن ها.

    روش بررسی

    راهبرد اصلی تحقیق بر اساس هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. از تکنیک تحلیل سلسه مراتبی AHP جهت ارزیابی انطباق فرم هسته ای و فرم هنری نمونه ها بر اساس معیارها و هدف استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد انطباق فرم هنری و فرم هسته ای در بنای مجلس سنا (مجلس شورای اسلامی) نسبت به سه اثر دیگر (بنای آزادی،موزه هنرهای معاصر و تیاتر شهر) بیشتر و در نتیجه بنای یاد شده در انطباق جنبه های فنی-تکنیکی و جلوه های مفهومی-معنایی موفق تر است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه گیری این تحقیق، مباحثات معماری را به این سو تشویق می کند که به دنبال آن باشند که از بیان تکتونیک به عنوان ابزاری برای همسازی و یکپارچگی موضوعات زیبایی شناسانه و فن آورانه، در فرایند طراحی آثار معاصر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تکتونیک، ماهیت دوگانه تکتونیک، وحدت (یگانگی) اثر معماری، معماری معاصر ایران
  • علیرضا سلیمانی، مجید پریشان، علی مجنونی توتاخانه* صفحات 133-146
    زمینه و هدف

     درک خطر منجر به تنظیم رفتارهای عملی جهت مقابله با آن می شود. هدف این پژوهش تحلیل رفتارهای تجربی روستاییان شهرستان بناب به منظور ادراک ریسک خشک سالی دریاچه ارومیه است. برای این منظور تلفیقی از رویکردهای فردی و اجتماعی بکار گرفته شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش ساکنین بالای 15 سال در 29 روستای شهرستان بناب است که برابر  23653 نفر هستند. با استفاده از روش کوکران و به روش تصادفی ساده، 380 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده  از نرم افزار SPSSو آزمون های رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل مسیر بر روی متغیر وابسته نشان داد که محصول مقاوم به خشک سالی، دانش و مهارت، درآمد، سن، طول مدت اقامت، شرکت در برنامه های آموزشی و نوسازی کانال های آبیاری بر رفتارهای عملی کاهش ریسک خشک سالی اثر مستقیم دارند. همچنین نتایج تحلیل مسیر بر روی متغیر وابسته قصد انجام رفتارهای کاهش ریسک در آینده، نشان داد متغیرهای کشت محصولات مقاوم به خشک سالی، خودکارآمدی، سن، سطح تحصیلات، اعتماد، تجربه قبلی و مسیولیت پذیری دارای اثر مثبت و متغیرهای تعصبات خوش بینانه، درآمد و سن بر متغیر ادراک ریسک اثر منفی داشته اند. هم چنین اثرات غیرمستقیم از طریق دو متغیر باورها و درآمد بر روی روی متغیر قصد و نیت کاهش خطر ریسک خشک سالی اثرگذار هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    بنا بر نتایج یافته های پژوهش، می توان گفت که علیرغم درک خطر خشک سالی توسط روستاییان، هنوز این درک به صورت عملی رفتار روستاییان را تغییر نداده است.

    کلیدواژگان: ادراک ریسک، جوامع روستائیان، رفتار تجربی، خشک سالی، دریاچه ارومیه
  • سمیرا بهروش*، علیرضا پورخباز، محمدابراهیم پور کاسمانی صفحات 147-162
    زمینه و هدف

    آلودگی محیط زیست به ویژه در قرن حاضر به سبب رشد جمعیت، توسعه تکنولوژی و کشاورزی رو به افزایش است. یکی از آلاینده های مهم زیست محیطی فلزات سنگین هستند که به اکوسیستم های آبی راه یافته و سبب آن ها آلودگی می گردند. این عناصر بسیار پایدار بوده و به دلیل قابلیت تجمع زیستی و سمیت دارای اهمیت هستند. میزان فلزات سنگین در اکوسیستم های آبی با اندازه گیری غلظت آن ها در آب، رسوبات و بافت های بدن موجودات زنده مشخص می گردد. رسوبات بستر، منبع بالقوه آلودگی در محیط های آبی بوده و به عنوان شاخصی برای آلودگی محیط های آبی مطرح می باشند که با مطالعه آن می توان به سادگی کمیت و کیفیت آلودگی را در محیط تعیین نمود. با توجه به این که اشکال گوناگون فلزات دارای تحرک، دسترسی زیستی و سمیت متفاوت هستند، اندازه گیری غلظت کل به تنهایی نمی تواند اطلاعات کاربردی در مورد آلودگی فراهم سازد؛ از این رو فرایند استخراج متوالی به منظور تعیین آلودگی فلزات سنگین توسعه یافته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش غلظت عناصر کادمیوم، مس، سرب، روی و کروم در رسوبات سطحی تالاب انزلی با روش تفکیک شیمیایی چهار مرحله ای مورد بررسی قرار گرفته است. برای تعیین میزان آلودگی رسوبات سطحی نمونه ها از 6 ایستگاه در بخش جنوب غربی تالاب انزلی و توسط دستگاه نمونه بردار گرب ون وین برداشت گردید. پس از هضم اسیدی رسوبات و ورود عناصر هر بخش به فاز محلول، به منظور تعیین غلظت عناصر موردمطالعه از دستگاه جذب اتمی استفاده شد.

    یافته ها: 

    غلظت متوسط فلزات سنگین در مراحل مختلف تفکیک شیمیایی نشان می دهد که میزان عناصر در فازهای مختلف رسوب متفاوت بوده است. بیش ترین و کم ترین غلظت به ترتیب در بخش مقاوم و قابل تبادل مشاهده گردید: مقاوم > اکسیداسیون آلی > سولفیدی > سست. میانگین غلظت فلزات سنگین نیز در رسوبات منطقه محاسبه شد که به ترتیب شامل Zn > Cu > Pb > Cr > Cd به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس داده های حاصل، شاخص شدت آلودگی برای عناصر موردبررسی محاسبه گردید. نتایج حاکی از این است که فلز کادمیوم در رسوبات منطقه دارای شدت آلودگی متوسط بوده و آلودگی سایر عناصر مشاهده نگردید. محاسبه فاکتور آلاینده فردی (ICF) برای فلزات نیز نشان می دهد که سرب و کروم دسترسی زیستی بالایی داشته و می توانند برای موجودات زنده خطرساز باشند، درحالی که عناصر کادمیوم، مس و روی دارای دسترسی زیستی کمی هستند.

    کلیدواژگان: آلودگی، استخراج متوالی، تالاب انزلی، رسوبات سطحی، فلزات سنگین
  • ربابه آجودانی، بابک پورقهرمانی* صفحات 163-174

    معدن محلی است که در آن انواع فلزات و سنگ ها که دارای ارزش اقتصادی هستند انباشته شده اند. هرگونه برداشت از آن مستلزم اخذ پروانه بهره برداری از سازمان صنعت، معدن و تجارت است. در غیر این صورت بهره برداری غیرقانونی تلقی می شود و واکنش های کیفری در این زمینه ناکافی به نظر می رسد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی سازوکارهای پیشگیری غیر کیفری در قبال بهره برداری غیرقانونی از معادن در ایران هست. روش تحقیق گردآوری داده ها به صورت اسنادی است و روش تجزیه وتحلیل داده ها، به صورت تحلیلی-توصیفی می باشد. به لحاظ اهمیت معادن مقنن باید درصدد باشد که با تدوین قوانین پیشگیرانه نسبت به پیشگیری از بهره برداری غیرقانونی از معادن بپردازد، متاسفانه این اقدامات به صورت منسجم نمی باشد و این امر نشان می دهد که بهره برداری غیرقانونی از معادن همواره یک چالش اساسی برای کشور بوده است، لذا توسل به طرق پیشگیری غیر کیفری دارای اهمیت است. نتایج تحقیق موید آن است که سیاست جنایی ایران در قبال بهره برداری های غیرقانونی از معادن بیشتر جنبه سرکوبگرانه دارد تا پیشگیرانه. اعمال شیوه های گوناگون پیش گیری اجتماعی و وضعی با توجه به آموزه های جرم شناختی، به طور هم زمان نقش موثری در کنترل بهره برداری غیرقانونی از معادن دارد. آموزش و آگاهی، ارتقای فرهنگ عمومی وغیره ازجمله اقدامات پیش گیری اجتماعی و اعمال تدابیر نظارتی در ابعاد گوناگون آن در زمره راهکارهای پیش گیری وضعی هستند که می توانند برای کاهش موارد وقوع بهره برداری غیرقانونی از معادن به اجرا گذاشته شوند.

    کلیدواژگان: معادن، سیاست جنایی، پیشگیری، بهره برداری غیرقانونی
  • فاطمه سادات حسینی نژاد*، مظفر صرافی صفحات 175-189
    زمینه و هدف

    مفهوم کیفیت زندگی شهری در ارتباط با محیط شهری شکل می گیرد و ابعاد عینی آن محیط را به ارزیابی ذهنی مردم از آن، متصل می کند. این انگاشت، از تمامی جنبه های زندگی شهری(شامل محیط طبیعی، ساخته شده، اجتماعی و اقتصادی) تاثیر می پذیرد. خدمات شهری، بخشی از محیط شهری است که در جهت تامین نیازهای اساسی شهروندان ارایه می گردد. هدف این پژوهش، شناخت چگونگی تاثیر رضایتمندی از خدمات شهری بر کیفیت زندگی شهروندان است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش با به کارگیری رهیافتی توصیفی-تحلیلی، به تدوین چارچوب مفهومی پژوهش، مبتنی بر متون تخصصی پرداخته شده و سپس مدل کمی پژوهش ارایه گردیده است. داده های به دست آمده از پرسشنامه های ساکنان در 30 محله از شهر تهران که با روش تصادفی سیستماتیک از ساکنان قطعات مسکونی جمع آوری شده، با استفاده از روش حداقل مجذورات جزیی و نرم افزار SmartPLS3.0 در قالب مدل پیشنهادی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    ارتباطی مستقیم و معنادار میان "رضایتمندی از خدمات شهری" و نیز "کیفیت تجربه شده" با "کیفیت زندگی" شهروندان وجود دارد. شاخص های "استاندارد خدمات"، "ساعت کاری" و "استفاده از فن آوری در ارایه خدمات" از دید شهروندان، بیشترین تاثیر را بر سازه "کیفیت تجربه شده" دارند. همچنین، سازه "انتظارات شهروندان از خدمات شهری" بیشتر تحت تاثیر دو شاخص "تجربه پیشین شهروند" و "ارتباطات خدماتی غیر آشکار" است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش، بر لزوم توجه سازمان های متولی تامین و ارایه خدمات شهری به عوامل تعیین کننده رضایتمندی از خدمات شهری در جهت ارتقای کیفیت زندگی شهروندان تاکید می ورزد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایتمندی از خدمات شهری، کیفیت تجربه شده، انتظارات شهروندان، کلانشهر تهران
  • شراره حسینی، فاطمه طبیب محمودی* صفحات 191-206
    زمینه و هدف

    در مواجهه با ساختمان ها و ابنیه شهری، توسعه پایدار شهر و لزوم به هنگام نگه داشتن مدل های سه بعدی آن نیاز به پایش مداوم تغییرات رخ داده در سطح زمین دارد. بنابراین، آشکار سازی تغییرات کاربری و یا پوشش زمین با استفاده از داده های سنجش از دور چند زمانه برای درک روابط پویا بین پدیده های انسانی و طبیعی به منظور تصمیم گیری صحیح و به تبع آن تسهیل مدیریت شهری و بحران و استفاده بهینه از منابع، بسیار حایز اهمیت است. هدف از انجام این مطالعه مروری، پاسخ به این سوال است که آیا پیشرفت های صورت گرفته در روش های آشکارسازی تغییرات ساختمان ها و تبدیل آنها از روش های دوبعدی به روش های سه بعدی توانسته چالش های مطرح در این زمینه را پاسخ دهد و زمینه های تحقیقاتی آتی برای بهبود نتایج روش های سه بعدی آشکارسازی تغییرات چیست؟

    روش بررسی

    در این مقاله، مروری کلی بر دسته بندی انواع روش های مطرح در آشکارسازی تغییرات عوارض شهری با تاکید بر عارضه ساختمان انجام شده است. پیشرفت های موجود در تسهیل دستیابی به داده های سه بعدی موجب شده روش های آشکارسازی سه بعدی تغییرات با دو مفهوم مقایسه هندسی و آنالیز هندسی-طیفی مورد توجه تحقیقاتی قرار گیرند.

    یافته ها

    با توجه به مطالعات صورت گرفته در زمینه آشکارسازی دوبعدی تغییرات با استفاده از روش های مختلف، دقت نتایج وابسته به پاره ای از عوامل نظیر قدرت تفکیک مکانی و رادیومتریکی داده های سنجش از دور ورودی، رفتار پدیده ها در منطقه مورد مطالعه و چرخه تغییرات طبیعی در آن ها، تکنیک های به کار رفته در شناسایی تغییرات، تجربه و مهارت عامل خبره و... می باشد. امروزه به داده های سه بعدی دسترسی آسان تری داریم. آشکارسازی سه بعدی تغییرات با استفاده از داده های سنجش از دور افزونه ای از تحقیقات بسیار کلاسیک و در عین حال رایج است که در آن از اطلاعات سه بعدی در فرآیند تشخیص تغییر استفاده می شود.

    نتیجه گیری

    در بررسی الگوریتم آشکارسازی دو بعدی و سه بعدی تغییرات، این نتیجه به دست می آید که در اکثر موارد، روش های آشکارسازی سه بعدی تغییرات به شدت به دو موضوع اساسی متکی هستند: 1) استفاده از الگوریتم های پیشرفته تناظریابی تصاویر برای تولید داده های سه بعدی؛ 2) تکنیک های استخراج و یادگیری ماشین سطح بالا براساس داده های هندسی و طیفی. بنابراین، جدا از الگوریتم آشکارسازی تغییر، توسعه تکنیک های آشکارسازی سه بعدی تغییرات بستگی به تلاش تحقیقاتی در این دو جنبه دارد.

    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، ساختمان، سنجش از دور، روش پیکسل مبنا و شیء مبنا، اصلاح هندسی، پس طبقه بندی
  • سید علی شریفیان، حسین مرادی نسب*، مریم قلمبردزفولی، ودیهه ملاصالحی صفحات 207-222
    زمینه و هدف

    فضاهای آموزشی دانشگاهی به عنوان یک اجتماع علمی فرهنگی یکی از مهم ترین فضاهای تاثیرگذار بر تعاملات اجتماعی با مناسبات، روابط و هنجارهای خاص خود است. چرا که شکل گیری و پویایی تعاملات اجتماعی میان دانشجویان قطعا به عوامل فردی و محیطی بسیاری وابسته است. هدف مقاله شناسایی مولفه های تاثیر گذار  بر  شکل گیری فضاهای اجتماع پذیر در محیط های دانشگاهی است.

    روش بررسی

    این پژوهش به کمک روش تحلیل عاملی؛ در محیط های آموزشی به واکاوی در خصوص تبیین مولفه های تاثیر گذار بر شکل گیری تعاملات اجتماعی پراخته است. محدوده مورد مطالعه این تحقیق به طور تصادفی 3 دانشگاه تهران، علم و صنعت و الزهرا (س) تهران است. در این پژوش از نرم افزار SPSS22 برای تحلیل داده ها و جهت شناسایی و مشخص نمودن بار عاملی مولفه ها از روش تحلیل عاملی نوع R و متعامد استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان از تاثیر 6 عامل  مبلمان، راحتی و آسایش فیزیولوژیک؛ امنیت و قلمرو؛ فضای ورزشی و ورودی؛ فضای عمومی باز و بسته مشترک؛ فرم و الگوی معماری؛ امکان مجاورت چهره به چهره بر شکل گیری تعاملات اجتماعی در محیط های دانشگاهی را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که عامل مبلمان، راحتی و آسایش فیزیولوژیک مهمترین عامل تاثیر گذار بر شکل گیری تعاملات اجتماعی بین دانشجویان دانشگاه و شاخص نوع رنگ بندی فضا با بار عاملی 745/0 مهمترین شاخص تاثیر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، فضاهای آموزشی دانشگاهی، تحلیل عاملی دانشگاه تهران، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه الزهرا (س)
  • مهشید انصازی، مقدی خدابخشیان*، محمدهادی ابوالحسنی صفحات 223-235
    زمینه و هدف

    صنعت  آجر سازی سهم قابل ملاحظه ای در آلودگی محیط زیست جهان دارد. در مراحل تولید این صنعت، آلاینده هایی مانند ذرات معلق ، CO2، CO، NOX و SOX به اتمسفر منتشر می کند. با توجه به افزایش آلودگی ها، و همچنین میزان تولید بالای آجر در کشور با جایگزینی مصالحی به جای آجر می توان تولید آلاینده ها را کاهش داد. این مطالعه با هدف کاهش آلایندگی صنعت آجر و معرفی کاه به عنوان مصالح ساختمانی با عنوان سیستم غالب ساقه‎ای  انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این تحقیق (که در سال 1396 انجام گرفته است)، از روش مروری استفاده شده است و منابع کتابخانه ای، پایگاه های اطلاعاتی، مجلات علمی - پژوهشی، کتب مرتبط و آمار موجود(سالنامه های آماری وزارت کشاورزی، ترازنامه انرژی وزارت نیرو، و آمارهای سازمان برنامه و بودجه کشور طی چند سال اخیر) به کار گرفته شده اند.

    یافته ها

    یافته ها  نشان می دهد؛ که کاه جایگزینی خوبی برای آجر از نظر عوامل محیط زیست و اقتصادی می باشد، اما یه دلیل نگرانی های اصلی رطوبت، حشرات، و احتراق، با وجود اینکه به طور گسترده ای در دسترس است و ویژگی های سودمندی دارد، به طور ناچیزی در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم قالب ساقه ای شامل پنل های فشرده شده است که با توجه به سابقه پژوهشی که در این مورد در دنیا دارد، می تواند بدون آلودگی های محیط زیستی و با صرف اقتصادی بالا جایگزین مناسب برای آجر در صنعت ساخت و ساز باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    آجر پرمصرفترین ماده ساختمانی در سراسر دنیاست، و با توجه به آلودگی محیط زیستی بالای آن، یافته ها نشان می دهد که سیستم های قالب ساقه ای که تماما" تجدیدپذیر است می تواند این آلودگی را به طور قابل توجهی کاهش دهد، به طوری که ساختمان های قالب ساقه ای را می توان امروزه در کشورهای سراسر جهان همچون امریکا، اروپا، کانادا، استرالیا، ژاپن، و چین پیدا کرد.

    کلیدواژگان: آجر، سیستم های قالب ساقه ای، محیط زیست، آلودگی های محیط زیست
  • شیرین عزیزی، رضا رادفر*، هانیه نیکومرام، علی رجب زاده قطری صفحات 237-252
    زمینه و هدف

    نیروگاه های حرارتی با مصرف قابل توجه سوخت های فسیلی، نقش عمده ای در تولید آلاینده های هوا دارند. اکسیدهای نیتروژن از جمله این آلاینده ها هستند. تاکنون هیچ یک ازنیروگاه های حرارتی ایران به فناوری های کاهش و کنترل انتشار اکسیدهای نیتروژن تجهیز نشده اند. با توجه به ضرورت کاهش آلاینده های ناشی از احتراق سوخت در نیروگاه های کشور، و تحمیل هزینه های گزاف اجتماعی ناشی از انتشار بی رویه آلاینده ها این مقاله با هدف ارایه راهکاری به منظور تحلیل عوامل تاثیرگذار بر انتخاب فناوری های کاهنده اکسیدهای نیتروژن با منشا فعالیت های نیروگاهی و نیز اولویت بندی و انتخاب آن ها با رویکرد سرمایه گذاری در فناوری های کاهنده انتشار این آلاینده ‏در نیروگاه های حرارتی ایران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا با مطلعه گسترده پژوهش های انجام شده در این زمینه، فناوری های موجود در سطح جهان و نیز اهم معیارهای موثر در تاثیر گذاری آن ها شناسایی شده و در گام بعد به منظور انطباق این معیارها با شرایط ایران، از تکنیک دلفی فازی به منظور تایید نهایی معیارها استفاده شد. به منظور وزن دهی به معیارها و سپس رتبه بندی فناوری های موجود از تکنیک رتبه بندی نوین SECA استفاده می شود.

    یافته ها

      نتایج پژوهش  که در سال 1399 انجام گرفته است نشان داد که تکنولوژی های IFGR، OFA ، Flameless ، LNB، FR به ترتیب اولویت اول تا پنجم را به خود اختصاص دادند که با توجه با این مطلب که جملگی آنها جزء تکنولوژی های اصلاح فرآیند احتراق هستند، در واقع نشان دهنده این واقعیت است که فن آوری های اصلاح فرآیند احتراق از اولویت بالاتری نسبت به سایر گروه های فنآوری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، فن آوری های کاهنده NOx، تحلیل سلسله مراتبی، دلفی فازی، SECA
  • فاطمه احمدلو*، خسرو میرآخورلو، محسن کلاگری، آزاده صالحی صفحات 253-266
    زمینه و هدف

    فقدان اطلاعات بهنگام، مستند و علمی از وضعیت موجود (سطح و پراکنش) صنوبرکاری های استان تهران یکی از مشکلات اصلی مدیران بخش تولید چوب برای برنامه ریزی و مدیریت تامین چوب در استان و کشور است. تهیه نقشه و مشخص کردن محدوده های صنوبرکاری و پراکنش آنها در استان تهران برای پایش و ارزیابی تغییرات سطح صنوبرکاری در دوره های کوتاه مدت از اهداف تحقیق حاضر می باشند.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از فروردین 1397 تا اسفند 1398 به مدت 2 سال در سطح کل استان تهران انجام شد. در این پژوهش از داده های چند زمانه، از ابتدا تا انتهای دوره رویش صنوبر (نیمه دوم اسفند تا آذر) سال 2018 میلادی، حداقل 6 مقطع زمانی به فاصله 30 تا 40 روز، از داده های ماهواره Sentinel-2 استفاده شد. سپس 355 عرصه صنوبرکاری با پراکنش یکنواخت در استان به عنوان نمونه تعلیمی جهت استفاده در طبقه کننده  SVMبرداشت شد. پس از آزمون و کالیبره کردن مدل SVM بر اساس فنولوژی جنس صنوبر و نمونه های میدانی برداشت شده، نقشه پراکنش عرصه های صنوبرکاری استان استخراج گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مساحت کل عرصه های صنوبرکاری استان تهران 1/511 هکتار می باشد که 04/0 درصد از کل مساحت استان را در برمی گیرد. یک درصد از کل محدوده های صنوبرکاری ها جهت کنترل میدانی به صورت کاملا تصادفی انتخاب و پس از کنترل میدانی، خطای کلی نقشه تهیه شده محاسبه گردید. در این تحقیق موقعیت دقیق مکانی و مساحت صنوبرکاری ها با دقت قابل قبول (7/96 درصد) برآورد شد. بیشترین میزان سطح صنوبرکاری ها در شهرستان دماوند (8/196 هکتار) و کمترین آن در ورامین (22/0 هکتار) به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با استفاده از اطلاعات حاصل (نقشه پراکنش و مساحی صنوبرکاری های استان) می توان در مطالعات مربوط به برنامه ریزی کشت و توسعه زراعت چوب برای حال و آینده استان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: داده های ماهواره ای، صحت کلی، صنوبرکاری، مساحت، نقشه پراکنش
  • محمدرحیم رهنما، سید مصطفی حسینی* صفحات 267-280
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین شروط ارتقا کیفیت زندگی در حال و آینده، دست یابی به توسعه ای پایدار در سطح جامعه است. توسعه پایدار مفهومی پیچیده و مبهم بوده که همواره با روش های مختلفی مورد سنجش قرار گرفته است. امروزه بهترین روش تعیین میزان پایداری جوامع، بررسی اثرات فعالیت های انسان بر طبیعت است. بر این اساس، در این پژوهش با بررسی وضعیت جای پای اکولوژیک و ظرفیت زیستی شهر اهواز، وضعیت پایداری در این شهر مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی است که با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش ابتدا جای پای اکولوژیک و ظرفیت زیستی کلان شهر اهواز تعیین گردید، سپس وضعیت این کلان شهر با شرایط جهان، آسیا و ایران از نظر جای پای اکولوژیک و ظرفیت زیستی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که سرانه جای پای مصرف در شهر اهواز برابر با 4/1 هکتار و برای کل شهر 356/1542298 هکتار و سرانه ظرفیت زیستی در این شهر برابر با 406/0 هکتار و برای کل شهر 1/444751 هکتار است که در این بین سهم جای پای مصرف در بخش حمل و نقل با 69/0 هکتار و سهم جای پای آب با 006/0 هکتار به ترتیب بیش ترین و کم ترین سهم را در جای پای اکولوژیک کلی شهر اهواز دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که جای پای اکولوژیک شهر اهواز نسبت به سطح جهانی 85/47 درصد، نسبت به آسیا 9/20 درصد و نسبت به کشور 46/47 درصد و ظرفیت زیستی این شهر نسبت به جهان 18/77 درصد، نسبت به آسیا 48/50 درصد و نسبت به کشور 87/49 درصد کم تر است.

    کلیدواژگان: جای پای اکولوژیک، ظرفیت زیستی، توسعه پایدار، کلان شهر اهواز
  • سید تاج الدین منصوری، اسماعیل ضرعامی* صفحات 281-290
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات افزایش جمعیت در شهرها، تغییرات مداوم و آرام در آب و هوای مناطق مختلف جهان است. علت آن را می‎توان در تغیر ساختار محیط توسط انسان به نفع منابع خود، دانست. در پی این تغییرات، غلظت اکسید کربن، به عنوان اصلی ترین گاز گلخانه ای در جو زمین، در نوسان و رو به افزایش بوده است که این امر علت اصلی تغییرات آب و هوا می‎باشد. این پژوهش با استفاده از مفهوم ردپای اکولوژیک، تاثیرات زیست بوم شناختی استفاده از سوخت های فسیلی در شهر اهواز را مورد بررسی قرار می دهد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از روش کلی ابداع شده توسط ریز و وکرناگل استفاده شده است که بر اساس آن محاسبات مربوط به رد پای اکولوژیک به دست آمده است. این روش محاسبه شامل مراحلی است که در این پژوهش برای دستیابی به هدف، از آن ها استفاده شده است. همچنین با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک لازم، اطلاعات کافی و مناسب برای استفاده از روش کلی ریز و وکرناگل، جمع آوری گردیده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج  حاصل (1390 تا 1393) تاثیرات و میزان جای پای بوم شناختی سوخت های فسیلی در سال 1390، 1391، 1392 و 1393 برای شهر اهواز به ترتیب برابر با 71/6، 36/11، 17/7 و 83/8 هکتار/ نفر می باشد که در مقایسه با میزان سرانه جای پای بوم شناختی شهر در سال های یاد شده برابر با 0173/0، 0164/0، 015/0 و 031/0 در هر سال است، که با توجه به اختلاف بین این دو سطح می توان نتیجه گرفت که شهر اهواز در بخش مصرف سوخت های فسیلی از جای پای بوم شناختی منطقی برخوردار نمی باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج اولیه نشان می دهند که یکی از دلایل مهمی که باعث شده بزرگی جای پای بوم شناختی شهر اهواز از استانداردهای روز دنیا بیشتر باشد، بالا بودن بخش قابل توجهی از جمعیت برای استفاده از خودروها و عدم راه اندازی استفاده از کاربری های دیگر انرژی مثل نور خورشید که پتانسیل آن هم در منطقه وجود دارد، می باشد. در این پژوهش خلاصه میزان جای پای بوم شناختی در بخش مصرف سوخت های فسیلی در شهر اهواز نشان می‎دهد که هرساله مسیولان شهر اهواز به چه میزان زمین علاوه بر منابع موجود نیاز دارند تا کربن حاصل از سوختن بنزین و گازوییل که بخشی از انرژی های مورد استفاده شهروندان را، جبران کند.

    کلیدواژگان: اهواز، جای پای بوم شناختی، توسعه پایدار، تاب آوری، تخریب
  • حمیدرضا جعفری، بهرام ملک محمدی، تورج نصر آبادی، عبدالسلام امینی* صفحات 291-307
    زمینه و هدف

    مناقشات بر سر آب های فرامرزی بین کشورهای همسایه یک حوضه آبخیز، یکی از پدیده های رایج در عرصه بین المللی است. حل و فصل این مناقشات و توافق بر سر آب های فرامرزی همواره با چالش های متعددی روبرو بوده است که دستیابی به یک راه حل مورد اجماع طرف ها را دشوار می سازد. از جمله مناقشات آب های فرامرزی که در سال های اخیر، رو به شدت و وخامت گذارده، مناقشه افغانستان، ایران و ترکمنستان، بر سر استفاده از منابع آبی هریرود است. درین تحقیق سعی شده است تا بهترین راهکار جهت گذار از مرحله تنش و چالش به سمت تعامل و ایجاد یک بازی برد برد به نفع تمام طرف های درگیر در بازی ارایه گردد.

    روش بررسی

    در این مقاله با فرض تمایل طرف های مناقشه به انجام مذاکره به منظور دستیابی به یک راه حل توافقی و اجماعی برای تقسیم حقابه هریرود، گزینه های احتمالی هریک از طرف ها با تکیه بر اصول و نظریات رایج بین المللی در مورد نحوه تقسیم آب های مرزی مشترک و نیز قواعد و کنوانسیون های رایج حقوقی شناسایی شد. پس از تعریف پنج گزینه برای مذاکرات هریرود بین ایران، افغانستان و ترکمنستان، به منظور شناسایی بهینه اجتماعی، از شش قاعده رایج کندورسه[1]، بوردا[2]، اکثریت نسبی[3]، میانه آرا[4]، مصالحه اکثریت[5] و کندورسه کاربردی[6] استفاده شد. در نهایت با استفاده از قواعد انتخاب اجتماعی، محتمل ترین نتیجه حاصل از مذاکره بر سر گزینه های یاد شده  تعیین شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق که در سال 1398 خورشیدی انجام شده است؛ نشان داد که گزینه ایجاد بازار آب، بر اساس تمامی قواعد انتخاب اجتماعی مورد استفاده به استثنای قاعده اکثریت نسبی، به عنوان بهینه انتخاب شده است؛ بنابراین می توان گفت که گزینه یاد شده ، محتمل ترین گزینه ای است که بر اساس قواعد انتخاب اجتماعی، امکان توافق بر سر آن بین سه کشور حوضه هریرود وجود دارد.

    کلیدواژگان: منابع آب، تئوری بازی، قواعد انتخاب اجتماعی، هریرود
|
  • Shirin Nourivand, Lida Balilan *, Maziar Asefi Pages 1-19
    Background and Objective

    As a result of the rising awareness of environmental issues and the increase in the cost of energy, building professionals increasingly have to consider the sustainability and energy performance of their designs by using building energy performance simulation tools. The aim of the current study is to optimize energy consumption of office buildings in cold climate of Tabriz and providing optimal model of double skin façade (DSF) in this climate.

    Material and Methodology

     The research method in this paper is based on causal research and simulation. The research tool in this paper is Design Builder software. The energy performance of DSF is studied in 36 scenarios under 4 types of DSFs in an office building in cold climate of Tabriz in three cavity depths of 0/7, 1 and 1/3m in three modes: 5,10 and 15-story to achieve minimum energy consumption.

    Findings

    The results indicate that, the 5-story box window type with a depth of 1/3m has a minimum electricity consumption and the 15-story multi-story type with a depth of 0/7m has a minimum gas consumption. In a fixed cavity depth, electricity consumption will increase and gas consumption will decrease by increasing the numbers of floors. Electricity consumption also increases with the increase of cavity depth. The 15-story multi-story DSF with a cavity depth of 1m has the lowest total energy consumption and the 5-story corridor DSF with a cavity depth of 0/7m has the highest total energy consumption.

    Discussion and Conclusion

    Due to the high heating needs of the cold climate and energy efficiency of DSF facades, it is necessary to choose the appropriate type for this region.

    Keywords: Environment, Simulation, Energy performance, Double skin façade
  • Vali Chegini, Maryam Kiani Sadr *, Mehrdad Cheraghi Pages 21-33
    Background and Objective

    Hazardous waste management is one of the most important issues of today. Failure to pay attention to proper planning and management can cause surface, groundwater, soil and air pollution on a large scale. On the other hand, more attention to environmental criteria in national macro-planning has led to the creation of a scientific attitude to bury hazardous waste by selecting suitable landfills for these materials, which lack of attention and observance of scientific and biological principles have polluted water, soil, air and endangered the health of humans and other living organisms. The purpose of this study is to locate hazardous waste landfills using multi-criteria decision making and GIS methods.

    Material and Methodology

     In this research, using the Delphi method to determine the criteria and ANP, TOPSIS and GIS software, a suitable place for landfilling in Lorestan province (for which no landfill has been considered so far) has been specified.

    Findings

    The area of the city of Azna, Aligudarz, Kuhdasht and Poldokhtar as the best place for special waste landfill in the province were introduced.

    Discussion and Conclusion

    The results show that two TOPSIS and AHP in the GIS in locating many landfills is capable to perform that corresponded with research in other areas.

    Keywords: Site Selection, ANP, TOPSIS, Arc GIS
  • Mehdi Nojavan *, Esmail Salehi, Babak Omidvar, Shahrzad Faryadi Pages 35-50
    Background and Objective

    Different models have been proposed for disaster management. Considering their weaknesses so far, despite their efficiency in some locations and under certain circumstances, natural disasters are still a fundamental challenge in the way of sustainable development. The purpose of this research is to analyse disaster management models to be used as a theoretical tool in analyzing the current condition and to achieve the desired condition.

    Material and Methodogy:

     To achieve the goals, qualitative approach and combinations of the concepts of thematic analysis, classification and typology are used. In this regard, first, the models of disaster management from 1941 to 2016 are collected. In the next stage the themes of each model are extracted and categorized in three phases. In the first phase which is descriptive coding, available elements in each model are extracted as code and the basic themes are recognized. Then, in the phase of interpretive coding, basic themes are classified in three categories which are called organizing themes. The final phase is determination of global or overarching theme which is consisted of all the other mentioned themes.

    Findings

    Basic themes which were obtained during the interpretive coding are the themes of operations management, risk management and hazard assessment. Based on thematic analysis, it can be concluded that disaster management has three main elements. Therefore, comprehensive model of disaster management should include these three elements and their sub basic themes that is called the ideal or criterion type.

     Discussion and Conclusion

    Results showed that in some models, one dimension is emphasized. Even in two-dimensional models, one dimension has advantage over the other one. While the proposed typology showed that, considering the ideal type, the comprehensive model should include all the three mentioned elements. According to the ideal type, the strategic plan of disaster management should be performed under a comprehensive management considering all the elements of disasters.

    Keywords: Conceptual Model, Disaster Management, Strategic Plan, thematic analysis, Typology
  • Ali Bagherian Kalat, GholamReza Lashkaripour *, Mohammad Gafoori Pages 51-63
    Background and Objective

    This research was carried out to study the impacts of implemented watershed management project on vegetal cover and sediment yield in Kakhk Watershed Project.

    Material and Methodology

    In this research in the first stage characteristics of each predicted mechanical operations from detailed studies of Kakhk watershed were recorded. Also, the soil erosion and vegetation condition of area before performancing watershed operation were determined. The characteristics of each watershed management structures such as situation, number, volume and its siltation were measured. The biological conservation and efficiency were studied via measuring percent of grass cover, the numbers of live bushes and trees per unit area. The soil erosion was measured by applying MPSIAC model. Consequently, the present and preliminary conditions of watershed (in terms of soil erosion and vegetal cover) were compared with each other and project efficiency was determined.

    Findings

    This reseasch revealed that due to Kakhk implemented watershed management project the average vegetation cover and dry forage production increased from 25% and 17 kg to 49% and 89 kg, respectively. The mean efficiency of all mechanical activities is 76 %. The rate of soil erosion decreased from 20 to 10 t ha yr-1.

    Discussion and Conclusion

    The data analysis revealed that after 20 years of project implementation, the vegetation factors improved obviously and the amount of soil erosion has fallen by 50 %.

    Keywords: Biological operations, Soil conservation, watershed management
  • Sekyneh Ganji Jouybari, Ali Mirabi *, Ali Shokuhi Rad Pages 65-80
    Background and Objective

    Separation and determination of trace amounts of cobalt ions in real samples due to their toxicity to humans is very important. In the present study, a nanocellulose was synthesized by the acid hydrolysis and then modified with 2-(5-bromo-2-pyridylazo)-5-diethylamino phenol (5-Br-PADAP). The size of cellulose nanofibers was determined using transmission electron microscope (TEM). After modification of the nano-sorbent with the 5-Br-PADAP, the thermogravimetric analysis (TGA) of the modified nanocomposite was carried out, and the BET technique was used to determine the surface area of the nano-sorbent before and after modification. In the present work, the aim is to modify the surface of nanocellulose with ligand of 5-Br-PADAP to use them to extraction and pre-concentration of trace amounts of cobalt ions before determination it by flame atomic absorption spectroscopy in real samples.

    Material and Methodology

    Certain volume of cobalt ion into the test tube containing the modified nanosorbent was Poured and buffer solution with pH = 9 was added and place it in a shaker and finally centrifuged for 15 minutes and then discard the top solution and 1 mL HCl was added to recover cobalt ions and placed in a shaker for 10 minutes and then centrifuged, and the absorption of the supernatant was determined by FAAS. The results showed that the modified nanocellulose is very sensitive and selective towards the determination of cobalt ions which could be affected by several parameters such as pH, adsorbent amount, sample volume, extraction time, and type of eluetion.

    Findings

    The calibration curve is linear in the range of 10-500 ng/mL, and the detection limit and the relative standard deviation (RSD) are calculated to be 4.3 ng/mL and 1.8 %, respectively, that result in a high preconcentration and enrichment factor.

    Discussion and Conclusions

    By using the flame atomic absorption spectrometry and applying the standard addition method, the proposed method was used to determination of the trace amounts of cobalt ions in the natural water samples such as seawater, river water, well water, lake water and tap water, with satisfactory results.

    Keywords: Extraction, Preconcentration, nanocellulose, determination of cobalt
  • Majid Nili Ahmadabadi *, Omidali Adeli, Mohammad Cheraghi Pages 81-97
    Background and Objective

    Cellulose industries are closely related to forests and natural resources, and on the other hand, the chemicals used in them are sometimes transferred to nature. Therefore, they can affect the environment in two ways and therefore have an urgent need for management with a green approach, especially in the field of supply chain. Achieving this is possible by finding the most effective factors in implementing green supply chain management in this industry, which has been done in this research. In previous similar studies, the weight of the same factors has often been considered, and in addition, the weight of the interviewees has been considered the same when collecting data. In this paper, both problems have been solved by using EDAS-SEM methods and a more valid ranking of the components of green supply chain management in the cellulose industry has been presented. To provide a green supply chain management model in the cellulose industry, including transparent factors and accurate weights so that it can be used to measure the performance of managers in this area and to suggest the most effective factors for future promotion to managers.

    Material and Methodology

    This research is qualitative and survey in how to collect data and quantitative in processing them. In terms of practical purpose and in terms of method, it is mixed. Modeling and analysis methods include entropy, EDAS, SEM. The statistical population is 63 managers of Qom cellulose production industries, for whom a questionnaire was sent in 2019, and 55 were completed. Therefore, sampling method, sample is available. Data collection tool is a questionnaire and data analysis tool is confirmatory factor analysis with partial least squares approach and SmartPLS3 software. Excel was used for entropy and EDAS calculations.

    Findings

    The most important indicators of green supply chain performance in Qom cellulose products industries are selecting suppliers with environmental criteria, determining environmental requirements for purchasing items and auditing compliance with environmental regulations. Also, the weight of managers varies according to the characteristics of the elites. These findings can be generalized to other cellulose industries.

    Discussion and Conclusion

     The proposed model can be used for a better future in the management of the green supply chain of cellulose industries by evaluating the performance of managers in senior and middle levels at the organizational and unit levels. The achievements of this research can also be used to identify the most important factors at each level and allocate future resources to them.

    Keywords: Cellulose industry, Green Supply Chain Management, Shannon Entropy, EDAS, Factor analysis
  • Fataneh Valinejad, Azadeh Arbabi Sabzevari, Reza Borna Pages 99-113
    Background and Objective

    Increasing consumption of chemical compounds in industrial processes has led to the accumulation of pollutants, including heavy metals, which are very costly and difficult to absorb from the environment. The purpose of this applied research is to investigate the level of cadmium, chromium and lead contamination in the soil of western Tehran using pollution, enrichment and land geoaccumulation indices and pollution factors.

    Material and Methodology

     In order to evaluate the concentration of heavy elements in the study area, sampling was done in all three areas of District 21 of Tehran Municipality and 10 samples from each area with three replications and a total of 90 samples were prepared in the spring of 2020 and the concentrations of cadmium, lead and chromium in Soltani acid extract was measured using an atomic absorption spectrometer. The present study is one of the descriptive-analytical researches and its data are of primary type which has been prepared by two methods of documentary and field studies.

    Findings

    The accumulation of these elements has been created in the surface soil. The mean concentrations of the studied elements in zones two and three were higher than one. The topsoil of area three had higher amounts of lead, cadmium and chromium than the other two areas, but these values were not significantly different from area two. The average amounts of lead, chromium and cadmium for the region were 38.1, 9.1 and 1.6 mg/kg, respectively. The enrichment index in zones two and three was more than one, but the numerical value of this index was less than one in zones one. Geoaccumulation index values for lead element in all three areas showed non-contaminated to slightly contaminated class and for cadmium and chromium showed non-contaminated class. The numerical value of the contamination factor, except for cadmium and in zone one, in other cases is one and more than one, which indicates the high concentration of these elements compared to the background concentration in the study area.

    Discussion and Conclusion

    As a result of industrial and traffic activities, the accumulation of excess amounts of man-made elements in the study area has been created.

    Keywords: soil, Pollution indicators, heavy elements, west of Tehran
  • Pariya Pourmohammadi, Farshad Mafakher *, Asghar Saed Samiei, Mehrdad Matin Pages 115-132
    Background and Objective

    The illustration of the concept of oneness by an artist requires a specific definition of architecture that is able to expand its physical and structural indices and aesthetic instrumentation into a spiritual framework. This attitude is in compliance with the tectonic concept. Tectonic in architecture has two key interpretations: Theory of internal structure of artistic work and the formation and linkage of form elements to achieve harmony. This paper has two goals:  First, the principles and criteria of the oneness of architectural work to investigate the compliance of its core and artistic forms and second, the assessment of four great architectural works of contemporary architecture in Iran based on these criteria to measure the compliance of the core and artistic forms.

    Material and Methodology

    This was an applied descriptive-analytical study. The analytic hierarchy process (AHP) was used to assess the compliance of core and artistic forms of the samples based on the given criteria and goal.

    Findings

    Results showed better compliance between the core and artistic forms of the Senate (Islamic Consultative Assembly) building than the other three works (Azadi Tower, Tehran Museum of Contemporary Art, and City Theater of Tehran). As a result, this building has greater compliance between the technical and conceptual-semantic dimensions.

    Discussion and Conclusion

    Findings of this study direct architectural discussions towards using the tectonic expression as an instrument for harmonizing and integrating aesthetic and technological subjects in the design process of the contemporary works.

    Keywords: tectonic, Dual Nature of Tectonic, Oneness of Architectural Work, Contemporary Architecture of Iran
  • Alireza Soleimani, Majid Parishan, Ali Majnouni Toutakhane * Pages 133-146
    Background and Objective

    Perception of risk leads to the regulation of practical behaviors to deal with it. The purpose of this study is to analyze the experimental behaviors of villagers in Bonab city to understand the risk of drought in Lake Urmia. For this purpose, a combination of individual and social approaches was used.

    Material and Methodology

    The present study is descriptive-analytical. The statistical population of the study is residents over 15 years old in 29 villages of Bonab city, which is equal to 23653 people. Using Cochran's method and simple random method, 380 people were selected as the sample size. The tool used in this research is a questionnaire. Data were analyzed using SPSS software and multivariate regression tests, and path analysis.

    Findings

    The results of path analysis on the dependent variable showed that drought-tolerant crop, knowledge and skills, income, age, length of stay, participation in training programs, and modernization of irrigation canals have a direct effect on practical behaviors to reduce drought risk. Also, the results of path analysis on the dependent variable of intention to perform risk reduction behaviors in the future, showed that the variables of cultivation of drought-tolerant crops, self-efficacy, age, level of education, trust, previous experience, and responsibility have a positive effect and optimistic bias variables, income, and age. The risk perception variable had a negative effect. Indirect effects through the two variables of believes and income also affect the variable of intention to reduce the risk of drought.

    Discussion and Conclusion

    According to the research results, the perception of drought risk by the villagers, this understanding has not yet changed the behavior of the rural community in practice.

    Keywords: risk perception, Emprical behavior, Rural communities, Drought, Lake Urmia
  • Samira Behravesh *, Alireza Pourkhabbaz, Mohammad Ebrahimpour Pages 147-162
    Background and Objective

    In present century, population growth, technology development and agriculture development are causing environmental pollutions. Many pollutants are entering into the environment by humans; one of the major environmental pollutants is heavy metals which enter to the aquatic ecosystems. These elements are very stable and because of their toxic effects and accumulation have a particular importance. Level of heavy metals in aquatic ecosystems like wetland by measuring their concentration in water, sediments and organisms is considered. Sediments are the potential source of contamination in aquatic environments and act as sink for pollutants. As forms of heavy metals are varying to make different mobility, bioavailability and toxicity, the measurement of total elements cannot provide the complete information of the characteristics of heavy metals. Therefore, sequential extraction processes of elements of sediments have been developed.

    Material and Methodology

    In this study, concentration of cadmium, copper, lead, zinc and chromium in surface of sediments at the southwest regions of Anzali wetland were studied by sequential extraction process in four stages. Sediments were sampled from six sites by Grab sampler. Concentration of elements in these samples was determined by Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS).

    Findings

    Average concentrations of elements in the sequential extraction method showed that metals rates in the different fractions was: Residual > Organic Oxidation > Acid Reduction > Exchangeable. In total, metals concentration in sediment samples of the southwest of Anzali wetland was: Zn>Cu>Pb>Cr>Cd.

    Discussion and Conclusion

    Geochemical Accumulation Index (Igeo) was calculated for these elements. According to this factor, cadmium pollution in this area was moderate (Igeo=1.65). Other elements had shown no pollution. Individual Contamination Factor (ICF) for heavy metals calculated, also. These results showed that lead and chromium had the highest bioavailability so they can be dangerous for organisms.

    Keywords: Anzali Wetland, Heavy Metals, Pollution, sequential extraction technique, Surface sediment
  • Robabeh Ajodani, Babak Pourghahramani * Pages 163-174

    Mining is the place where has been accumulated metals and stones with economic values. Any harvesting operation requires a license from the industry, mine and trade Organization And criminal reactions in the field seems to be inadequate. The aim of this study preventive mechanism against illegal exploitation of mines in Iran. Data collecting method is documentary and data analysis method is analytical-descriptive. Due to the importance of mines the legislator by the deterrent legislation should be sought to prevent the illegal exploitation of mines, unfortunately, this procedure is not coherent and it shows in exchange of illegal exploitation of mines the criminal policy of Iran, More repressive to preventive aspects. Pointed out that the illegal exploitation of mines has always been a major challenge for the country, therefore, it is important to resort to pre-emptive ways. According to the teachings of criminology, applying various forms of social and situational prevention can also play an important role in controlling the illegal exploitation of the mines. Education and awareness, promotion of popular and situation culture, including measures of social prevention and control measures applying in its aspects, are among the situational prevention strategies that can be used to reduce the incidence of illegal exploitation of mines.

    Keywords: mine, criminal policy, prevention, illegal operation
  • Fatemeh Sadat Hosseininezhad *, Mozaffar Sarrafi Pages 175-189
    Background & Objective

    The concept of urban quality of life is developed in relation to the urban environment and connects the objective dimensions of that environment to the citizens’ subjective assessments. This concept is influenced by all aspects of urban life (including the natural, built environment, social and economic aspects). Urban services are parts of the urban environment, which are provided and delivered with the aim of meeting the citizens’ basic needs. The purpose of this research is to investigate how satisfaction with these services affects citizens’ quality of life.

    Material and Methodology

    In this research, using a descriptive-analytical approach, and based on literature review, the conceptual framework of research has been developed and then the quantitative research model is presented. Data obtained by citizens’ questionnaires on 30 neighborhoods in Tehran on a set of urban services, collected by systematic random sampling method from the residents of plots, have been analyzed, utilizing Partial Least Squares method and SmartPLS3.0 software in the form of the proposed model.

    Findings

    There is a direct and significant relationship between “satisfaction with urban services” as well as “experienced quality” and the citizens’ “quality of life”. Indices of "standard services", "working hours" and "use of technology in service delivery" in citizens’ view, have the most important effects on "experienced quality" construct. Also, the construct of "citizens' expectations of urban services" is more affected by "previous experience” of the citizen and "implicit service communications” indices.

    Discussion and Conclusions

     Research findings emphasize on the necessity of paying attention to the factors determining the satisfaction with urban services by the responsible organizations in urban services provision and delivery, in order to improve the citizens’ quality of life.

    Keywords: quality of life, Satisfaction with urban services, Experienced quality, Citizens’ expectations
  • Sharareh Hosseini, Fatemeh Tabib Mahmoudi * Pages 191-206
    Background and Objective

    Land is rapidly changing at the local, regional, national, and global scales, with a significant impact on the environment. Some changes occur due to natural causes, while other changes due to human projects such as urban growth.

    Material and Methodology

    This article provides an overview on the categorization of different methods used in detecting urban changes with emphasis on building complexities. Advances in facilitating the acquisition of three-dimensional data have led to three-dimensional change detection methods with two concepts of geometric comparison (including height difference calculation, Euclidean distance and transition-based methods) and geometric-spectral analysis (including correction). The purpose of this review is to answer the question of whether advances in change detecion methods and converting them from two-dimensional methods to three-dimensional ones have been able to meet the challenges in this context. What is future research to improve the results of 3D change detection methods?

    Findings

    According to the results of research on different types of change detection methods, although two-dimensional change detection methods have considerable variation, they lack altitude information and estimation of changes in the third dimension and in the face of high spatial and spectral resolution and three-dimensional effects such as buildings face challenges. Therefore, just by relying on the results of these methods, it is not possible to get a proper assessment of damages during accidents or construction estimations and so on.

    Discussion and Conclusion

    In this article, while discussing the concepts presented in the three-dimensional methods of detecting changes, the strengths and weaknesses and challenges of the existing research are compared with the two-dimensional methods. It is concluded that in most cases, three-dimensional change detection methods rely heavily on two basic issues: 1) the use of advanced image-matching algorithms to produce three-dimensional data; 2) high-level machine learning techniques based on geometric and spectral data.

    Keywords: Change detection, Remote sensing, Building, Post Classification, Feature Fusion
  • Sayed Ali Sharifian, Hossein Moradi Nasab *, Maryam Ghalambordezfuly, Vadihe Mulla Salehi Pages 207-222
    Background and Objective

    As a scientific-cultural society, educational-academic space is one of the most important spaces which influences social interactions and possesses its own specific relations and norms. It is because the formation and dynamism of social interactions among students depend on many individual and environmental factors, with the current article aiming to find the most important environmental factors affecting the formation of social interactions in academic environments.

    Material and Methodology

    Using factor analysis method, this research has tried to explain the factors affecting the formation of social interactions in educational environments. The scope of the study includes three randomly chosen spaces of the University of Tehran, Iran University of Science and Technology and Alzahra University. This study has used SPSS22 in order to analyze data for summarizing variables and independent factors with R and orthogonal factor analysis methods.

    Findings

    The findings show that six factors have an effect on the formation of social interactions in academic environments, which include furniture, comfort and physiological comfort and convenience; security and territory; sports and entrance space; shared open and closed public space; architectural form and pattern; and possibility of face-to-face proximity.

    Discussion and Conclusion

    The results indicate that the factor of furniture, comfort and physiological comfort and convenience is the most vital effective factor affecting the formation of social interactions among university students and the parameter of the kind of space coloring is the most important index with a factor loading of 0.745.

    Keywords: sociability, academic educational spaces, factor analysis of University of Tehran, Iran University of Science, Technology, Alzahra University
  • Mahshid Ansari, Meghedy Khodabakhshian *, Mohammad Hadi Abolhasani Pages 223-235
    Background & Objective

    The brick indusrty shares a significant amount to the global environmental pollution. In the production stages of this indusrty, pollutants such as particulates, CO2, NOX, CO and SOX get released into the atmosphere. Considering the increase of pollution and also the production rate of bricks in the country, replacing bricks with another type of material can lead to reduction of these pollutants.

    Material and Methodology

    In order to achieve the goals of the study, review study method was used and library resources, databases, scientific and research journals, related books and available data (Statistical yearbooks of Ministry of Agriculture, Energy balance sheet of Ministry of Energy and statistics of State Management and Planning Organization over the past few years) were employed.

    Findings

    Findings reveal that straw could be an appropriate replacement for bricks from the environmental and economic points of view; although it's widely available and has useful features; concerns such as moisture, insects and combustion have made the application of straw bales in building industry very insignificant. Straw bale systems consist of compressed panels that can replace bricks in building industry without any environmental pollution and with high economic efficiency.

    Discussion and Conclusions

    Brick is the most used building material in the world. Considering its large effect on pollution, findings show that straw bale systems, which are completely renewable, can reduce this pollution significantly; such that straw bale buildings can be seen all over the world in places such as USA, Europe, Canada, Australia, Japan and China.

    Keywords: brick, Straw Bale, Environment, Environmental Pollutions
  • Shirin Azizi, Reza Radfar *, Ali Rajab Zadeh Ghatari Pages 237-252
    Background and Objectives

    Thermal power plants with significant consumption of fossil fuels play a major role in the production of air pollutants. Nitrogen oxides are among these pollutants. So far, none of Iran's thermal power plants have been equipped with technologies to reduce and control nitrogen oxide emissions. Considering the necessity of reducing pollutants caused by fuel combustion in the country's power plants, and imposing excessive social costs due to the excessive emission of pollutants, this article aims to provide a solution to analyze the factors affecting the selection of reducing technologies. Nitrogen oxides with the origin of power plant activities and also their prioritization and selection with the approach of investing in technologies to reduce the emission of this pollutant in Iran's thermal power plants has been done.

    Material and Methodology

    In this research, first, with the widespread knowledge of the researches conducted in this field, the existing technologies in the world and also the most important criteria influencing their effectiveness have been identified and in the next step, in order to adapt these criteria to the conditions of Iran, Fuzzy Delphi technique was used to finalize the criteria. In order to weigh the criteria and then rank the existing technologies, the new SECA ranking technique is used.

    Findings

    The results showed that IFGR technology, OFA, Flameless Combustion, LNB and FR(Fuel reburning) were the first to fifth priority of technology selection,  respectively.

    Discussion and Conclusion

    The sum of these technological assessments will help to create more suitable and sustainable environmental conditions and less vulnerability of ecological systems.

    Keywords: Air pollution, NOx Reduction Technologies, Analytical hierarchy process, Fuzzy Delphi, SECA
  • Fatemeh Ahmadloo *, Khosro Mirakhorlou, Mohsen Calagari, Azadeh Salehi Pages 253-266
    Background & Objective

    The Lack of timely, documentary and scientific information from the current status (level and distribution) of poplar plantation of Tehran province is one of the main problems facing the managers of the wood production sector in the planning and management of wood supply in the province and the country. Preparing a map and determining the areas of poplar plantation and their distribution in Tehran province are the objectives of this study to monitor and evaluate changes of poplar plantation area in short-term periods.

    Material and Methodology

    The present study was conducted from April 2018 to March 2020 for 2 years in the whole of Tehran province. In this study, multi-temporal data, from the beginning to the end of the poplar growing season (second half of March to December 2018), at least 6 time periods of 30 to 40 days were used from Sentinel-2 satellite image. Then, 355 poplar plantation fields with uniformly distribution in the province were taken as a training sample for use in the SVM classifier. Post-test and calibration of SVM model based on the phenology of poplar genus and harvested field samples, poplar plantation distribution map of province was extracted.

    Findings

    The results showed that the total area of poplar plantation of Tehran province is 511.1 ha which covers 0.04% of the total area of province. One percent of the total poplar plantation fields were randomly selected for field control and after that, the overall mapping error obtained was calculated. In this study, the exact location and area of current poplar plantations were estimated with acceptable accuracy (96.7%). The highest level of poplar plantations was obtained in Damavand (196.8 ha), and the lowest in Varamin (0.22 ha).

    Discussion and Conclusions

    Using the resulting information (distribution map and mapping poplar plantation of province), can be initiated in studies on cultivation planning and development of wood farming for the present and future of the province.

    Keywords: Satellite Data, Overall accuracy, Poplar plantations, area, Distribution map
  • Mohammad Rahim Rahnama, Seyed Mostafa Hosseini * Pages 267-280
    Background and Objectives

    One of the most important conditions for improvement of the quality of life in present and future is attainment of a sustainable development in society. Sustainable development is a complicated and nebulous concept, which has been assessed through many different methods. Today, the best method for determining the level of the sustainability of societies consists in analyzing the effects of human activities on nature. Accordingly, in this study the situation of sustainability in Ahvaz city is assessed through analysis of the situation of ecologic footprint as well as the biological capacity of Ahvaz City.

    Material and Methodology

    The present research enjoys an applied objective and it is done in a descriptive-analytic manner. In this research, the ecologic footprint and the biological capacity of Ahvaz city were determined in the first place and in the second place, the situation of this mega city was compared to the circumstances of the world, Asia and Iran.

    Findings

    The results of the study display that the footprint share of consumption in Ahvaz city is equal to 1.4 hectare and for the whole city it is 1542298.356 hectares and the share of biological capacity in the city is equal to 0.406 hectare and for the whole city it is 444751.1 hectare. The share of transportation footprint and the share of water footprint are the most and the least shares, respectively, in Ahvaz City.

    Discussion and Conclusion

    The results show that the ecological footprint of Ahvaz City in comparison to the world level, Asia, and the country is less by 47.85, 20.9 and 47.46 percents, respectively. In addition, the biological capacity of the city is less in comparison to the world, Asia and Iran by 77.18, 50.48 and 49.87 percents, respectively.

    Keywords: Ecological footprint, Bio-capacity, Sustainable development, Ahvaz Metropolitan
  • Seysd Tajedin Mansoori, Esmaiel Zarghami * Pages 281-290
    Background and Objectives

    One of the problems of population growth in cities is the continuous and calm changes in the climate of different regions of the world. The reason for this can be seen in the change in the structure of the environment by humans in favor of their resources. Following these changes, the concentration of carbon monoxide, as the main greenhouse gas in the Earth's atmosphere, has been fluctuating and increasing, which is the main cause of climate change. This study uses the concept of ecological footprint to investigate the ecological effects of the use of fossil fuels in the city of Ahvaz.

    Material and Methodology

    In this research, the general method developed by Riz and Vekernagel has been used, based on which the calculations related to the ecological footprint have been obtained. This method of calculation includes the steps that have been used in this study to achieve the goal. Also, by using library studies and reviewing the necessary documents, sufficient and appropriate information has been collected to use the general method of micronutrients and carcinogens.

    Findings

    Based on the results (2011-2014), the effects and extent of ecological footprint of fossil fuels in 2011, 2012, 2013 and 2014 for the city of Ahvaz are equal to 6.71, 11.36, 7.17 and 83, respectively. / 8 hectares / person which in comparison with the per capita ecological footprint of the city in the mentioned years is equal to 0.0173, 0.064, 0.015 and 0.031 per year, which due to the difference between this Two levels can be concluded that the city of Ahvaz does not have a logical ecological footprint in the consumption of fossil fuels.

    Discussion and Conclusion

    Preliminary results show that one of the important reasons that has made the ecological footprint of Ahvaz more than the current world standards, is a significant high part of the population to use cars and not to use other energy uses. It is like the sunshine that has the potential in the region. In this study, a summary of the ecological footprint in the consumption of fossil fuels in Ahvaz shows how much land officials in Ahvaz need each year in addition to available resources to carbon from the burning of gasoline and diesel, which is part of the energy used. Compensate citizens.

    Keywords: Ahvaz, Ecological footprint, Sustainable development, resilience, Degradation
  • Hamidreza Jafari, Bahram Malekmohammadi, Touraj Nasrabadi, Abdulsalam Amini * Pages 291-307
    Background and Objectives

     Conflicts over transboundary waters between neighboring countries is one of the most common challenges in the regional and international scale. Solving of these conflicts and getting agreements over transboundary waters has always faced many challenges that make it difficult to reach a consensus solution. Afghanistan, Iran and Turkmenistan Conflicts over Harirud river waters is among the transboundary river waters conflicts that have escalated  in recent years.

    Material and Methodology

    Assuming that the parties are willing to hold negotiation in order to reach an agreement over Harirud river waters, in this paper the probable options of each party were identified with respect to the prevailing international principles and theories on how to divide common border waters. After defining five options for negotiation, in order to identify social optimal situation, six common social choice rules including Condorcet Choice, Borda Scoring, Plurality Rule, Median Voting Rule, Majoritarian Compromise and Condorcet’s Practical Method were used. Finally, by using the aforementioned social choice rules, the most probable result was determined.

    Findings and Conclusions

    The results showed that water trading market option, based on all rules of social choice, exception of plurality rule, was chosen as optimal situation. Therefore, based on the social choice rules, it can be said that the water trading market option is the most likely solution which there is a possibility of an agreement between the three countries over Harirud river waters conflicts.

    Keywords: Common Water Resources, Game theory, Social Choice Rules, Harirud