فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:12 Issue: 1, Winter-Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/12/07
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اکبر عباسی، ابراهیم محسنی چراغلو، زینب قاسمی تاری صفحات 5-32

    این پژوهش مناظره های انتخاباتی ایالات متحده را بررسی می کند تا دریابد که آیا نامزدهای جمهوری خواه و دموکرات موضوع ایران را به عنوان یک مسئله سیاست خارجی ایالات متحده به یک اندازه مطرح می کنند یا خیر. نظریه مالکیت مسئله جان پتروسیک (John Petrocik) به عنوان نظریه اصلی این پژوهش انتخاب شده است. این نظریه استدلال می کند که از آنجایی که رای دهندگان آمریکایی هر یک از احزاب جمهوری خواه و دموکرات را برای حل مسایل مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بهتر از مخالفان خود تصور می کنند، هر حزب سعی می کند موضوعات تحت مالکیت خود را در هر انتخابات بیشتر مورد تاکید قرار دهد. در این راستا، نظریه پتروسیک پیش بینی می کند که با توجه به اینکه از نگاه رای دهندگان آمریکایی، حزب جمهوری خواه سیاست خارجی و مسایل مربوط به امنیت ملی را بهتر از حزب دموکرات اداره می کند، کاندیداهای آنها به احتمال بیشتری به نسبت دموکرات ها مسایل مربوط به سیاست خارجی را مطرح خواهند کرد. این در حالی است که دموکرات ها به احتمال زیاد در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری از بحث در مورد چنین مسایلی خودداری خواهند کرد. این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری موارد بحرانی، 13 متن مناظره انتخاباتی ریاست جمهوری ایالات متحده را از میان 16 مناظره ای که از سال 2004 تا 2016 برگزار شد، برای تجزیه و تحلیل انتخاب کرد. با استفاده از روش تحلیل چارچوب بحرانی، این پژوهش به هفت مقوله موضوعی اصلی درباره ایران منجر شد: تسلیحات هسته ای، تهدید، تحریم ها، مذاکرات، جنگ، نفوذ ایران و حمایت از تروریسم. این مطالعه نشان می دهد که اگرچه نامزدهای جمهوری خواه در مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری ایالات متحده بیشتر از مخالفان خود ایران را به عنوان یک موضوع اصلی سیاست خارجی مطرح کردند، اما یک عنصر همگرایی در مورد ایران وجود داشت. بنابراین برخلاف آنچه نظریه مالکیت مسئله پیش بینی می کرد، دموکرات ها از صحبت در مورد ایران اجتناب نکرده و هیچ گونه تردیدی نشان ندادند.

    کلیدواژگان: نظریه مالکیت مسئله، مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری ایالات متحده، روش تحلیل چارچوب انتقادی، سیاست خارجه ایران
  • عاطفه طغیانی* صفحات 33-60

    این مطالعه محتوای تولید شده در رسانه های امریکایی که طرفدار معامله با ایران بود اند را از سال 2011 تا 2015 در ایالات متحده دنبال کرده و نویسندگان و حامیان مالی آنها را ردیابی می کند. این تحلیل مشخص می کند که کدام بازیگران غیردولتی طرفدار توافق ایران بوده اند. در ادامه مسیر پول و اطلاعات طرفداران معامله با ایران را نیز دنبال کرده و در انتها یک نمودار از روابط سرمایه گذاران و بازیگران حامی معامله با ایران با کمک نرم افزار NVIVO 12 ترسیم شده است. این مقاله همچنین نقش دولت اوباما را در این شبکه دنبال کرده است. از نظریه شبکه اجتماعی قدرت کاستلو استفاده شده است که نشان دهنده اهمیت شبکه در کسب قدرت برای پیشبرد برنامه ها و ارزش های تشکیل دهنده های آن است. این مقاله به این نتیجه می رسد که دولت اوباما نقش مهمی در شکل گیری شبکه فروش معامله ایران داشته است. علاوه بر این، این شبکه همچنین سعی کرد بر سیاست اوباما در قبال ایران تاثیر بگذارد. این مقاله همچنین حامیان توافق را به هفت گروه طبقه بندی کرده است: نهادهای پیشگیری از سلاح های هسته ای، جامعه ایرانیان امریکا، گروه های سیاسی، گروه های مذهبی، اتاق فکرها، نهادهای یهودی و رسانه های گروهی. این مقاله همچنین به این نتیجه می رسد که مهم ترین سرمایه گذار شبکه حامی معامله با ایران، صندوق پلافشرز بوده است.

    کلیدواژگان: توافق ایران، جامعه مدنی آمریکایی، اوباما، تحلیل شبکه ای، شبکه حامیان توافق ایران
  • امیر عباسی خوشکار* صفحات 61-81
  • مسعود اسلامی* صفحات 82-104

    پس از سه سال تحمل ناکامی ها و پیامدهای تحریم های «فشار حداکثری» آمریکا که بر ایران پس از خروج دولت ترامپ از برجام(توافق هسته ای ایران) در سال 2018 اعمال شد، دولت بایدن با قول دادن به یک تغییر مهم اشاره کرد. برای انجام یک سیاست خارجی که با دیپلماسی هدایت شود. مذاکرات با میانجیگری اتحادیه اروپا که قبلا در نیمه اول سال 2021 انجام شده است،اگرچه با برخی موانع تاکتیکی و فقدان شتاب مواجه شده است، با این وجود زمینه هایی برای خوش بینی محتاطانه در مورد نجات برجام و بازگشت همه امضاکنندگان به پایبندی کامل به آن فراهم می کند. شرایط و ضوابط معامله را می توان تضمین کرد.سوال مهمی که این مقاله به آن می پردازد این است که الزامات کلیدی مورد نیاز برای یک نتیجه پایدار مذاکرات آتی چیست.این تحقیق مبتنی بر نقد شکست تحریم های «فشار حداکثری» دولت ترامپ از چارچوب نظری جنگ اخلاقی یا عادلانه و دیدگاه های سودگرا و واقع گرا است.روش تحقیق مشاهده انتقادی و تحلیل تجربی است. بررسی این مقاله از مسیر تاریخی تحریم های آمریکا علیه ایران نیز با نشان دادن واضح این موضوع که در دوره های اتکای بیش از حد ایالات متحده به تحریم ها به استثنای ابزارهای دیگر سیاست خارجی، از جمله ابزارهای دیپلماسی، تعامل سیاسی، و انگیزه های اقتصادی، از این انتقاد حمایت می کند. دولت های متوالی نتوانستند اهداف و مقاصد سیاست خارجی خود را در قبال ایران پیش ببرند. این مقاله استدلال می کند که نجات توافق هسته ای ایران و بازگرداندن مزایای آن برای همه امضاکنندگان، مستلزماجرای تغییرات اساسی سیاست ایالات متحده است. همچنین لازم است نهاد سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلاش های خود را برای تقویت تمایل بایدن برای بازگشت به برجامبا حسن نیت و با تعهد کامل قابل اثبات به مفاد توافق اولیه هدایت کند.

    کلیدواژگان: برنامه جامع اقدام مشترک، مذاکرات برجام، موافقتنامه هسته ‎ای ایران، فشار حداکثری
  • احمد جانسیز صفحات 105-125

    این مقاله به بررسی روابط امنیتی اروپا و آمریکا در چارچوب ناتو و در دوران دولت های بوش و اوباما می پردازد. نویسنده کوشیده است نشان دهد که روابط امنیتی اروپا و آمریکا از زمان وابستگی مطلق اروپا به واشنگتن آغاز شده و بعدها با توسعه اتحادیه اروپا و همچنین ناتو، این وابستگی به تدریج به همکاری استراتژیک متقابل تبدیل شده است. از سوی دیگر، اروپا تلاش می کند تا مستقل از آمریکا و عمدتا در چارچوب ناتو یک ساختار دفاعی و امنیتی تشکیل دهد که منجر به بهبود معاهدات دفاعی بین کشورهای اروپای شرقی شده است. به نظر می رسد اروپا به دنبال ایفای نقشی به همان اندازه آمریکاست و از ناتو به عنوان ابزاری قدرتمند برای این منظور استفاده می کند. در واقع اتحادیه اروپا با توسعه روابط خود با ناتو در تلاش است تا توانمندی های اروپا را در مدیریت بحران نشان دهد و خود را از آمریکا مستقل کند. با این حال، نگرش آمریکا نسبت به ناتو در آن سوی اقیانوس اطلس گاهی متفاوت است و دولت های محافظه کار و دموکرات در آمریکا یا ایتلاف متقابل یا ابتکار آمریکا را ترجیح می دهند. </span>

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ایران، ایالات متحده آمریکا، روابط امنیتی، همکاری راهبردی
  • الهام رسولی ثانی آبادی * صفحات 127-150

    این مقاله بر مفهوم نقش ملی که به عنوان ادراک سیاست گذاران خارجی از جایگاه ملت های خود در نظام بین الملل تعریفمی شود، تمرکز دارد. بحث اصلی این مقاله این است که جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا تعریف جدیدی از نقش ملی ارایه می دهد که با تعریف ترامپ متفاوت است. این نقش ملی متشکل از عناصر و ایده هایی است کهبرای درک سیاست خارجی آمریکا در قبال سایر کشورها از جمله نحوه برخورد با ایران ضروری است. بنابراین، سوال اصلی این مقاله این است که «نقش ملی جدیدی که بایدن برای هویت آمریکایی تعریف می کند چیست؟مهمترین عناصر تشکیل دهنده این نقش جدید ملی چیست؟ و با توجه به این عناصر، از جهت گیری سیاست خارجی دولت بایدن در قبال ایران چه انتظاری می توان داشت؟یافته های تحقیق نشان می دهد که بر اساس برداشت جدید، مهمترین نقش ملی که بایدن برای ایالات متحده تعریف کرده است،«رهبری محترمانه و اخلاقی» است، نقشی که به دلیل سیاست های انزواطلبانه ترامپ و مهمترین عناصر تشکیل دهنده آن به شدت آسیب دیده است. این نقش ملی جدید عبارتند از: تقویت اتحادها به ویژه با اروپایی ها، تاکید بر رضایت افکار عمومی، استفاده از همه توانمندی های آمریکا در قالب قدرت هوشمند، تعامل گزینشی، چندجانبه گرایی و نهادگرایی، بین المللی گرایی لیبرال و دیپلماسی. این مقاله یک مقاله توصیفی-تحلیلی با استفاده از نظریه موردی است و روش گردآوری داده ها بر اساس ادبیات موجود و داده های مجازی است. 

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، نقش ملی، رهبری مورد احترام، بایدن، ایران
  • رحمت حاجی مینه *، امیرمحمد مغانی صفحات 151-174

    گرجستان از زمان استقلال به دلیل حضور روسیه و غرب در این کشور که نقش مهمی در ایجاد موازنه قدرت بین روسیه و غرب داشته است، تحولات زیادی را تجربه کرده است.پس بررسی عواملی که نقش گرجستان را مهم کرده است، به شناسایی موضوع کمک می کند. بنابراین ، سوال اصلی مقاله این است که نقش گرجستان در توازن قدرت بین روسیه و غرب و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران چیست؟ فرضیه اصلی این است که نقش گرجستان در توازن قوا بین روسیه و غرب به دلیل موقعیت ژیوپلیتیکی منحصر به فرد و سیاست های طرفدار غرب آن مهم است و این جهت گیری تاثیر مهمی بر امنیت ملی ایران دارد. این فرضیه بر اساس مفروضات نظریه توازن قدرت کنت والتز و نظریه ژیوپلیتیک مکیندر بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد که گرجستان ، به عنوان یک کشور کوچک ، از سوی روسیه احساس خطر کرده و سعی کرده است به ساختار غربی بپیوندد که این امر نقش گرجستان را در موازنه قدرت بین دو طرف برجسته کرده است. غرب از منابع انرژی دریای خزر برای تامین انرژی خود استفاده کرده است و گرجستان نقش کلیدی را در این روند ایفا می کند که این امر سیاست روسیه در انحصار عرضه انرژی اروپا را به خطر می اندازد. لذا حضور نظامی غرب در گرجستان و سیاست انحصاری روسیه در تامین انرژی اتحادیه اروپا بر امنیت ملی ایران تاثیر منفی می گذارد. روش تحقیق توصیفی- تبیینی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، گرجستان، موازنه قوا، امنیت
  • حمید حکیم *، امید رحیمی، کامران فلاحی، آرش سفیدی کاسین صفحات 175-192

    ظهور جریانهای مختلف سیاسی در حوزه قدرت، جمهوری اسلامی ایران شاهد ظهور خرده گفتمانهایی است که اصول و گزاره های گفتمان انقلاب اسلامی را حفظ می کند، اما در گزاره های فرعی و تحولات بین گفتمانی متفاوت است. آخرین مورد یک "خرده گفتمان اعتدال گرایانه" است که با شروع کار دولت یازدهم در ایران بر دیگر گفتمان های فرعی غلبه کرد. یکی از جنبه های مهم این گفتمان های فرعی، تاثیرات آن بر سیاست خارجی، به ویژه در مورد کشورهای همسایه است. در بین همسایگان جمهوری اسلامی ایران، گرجستان به دلیل ویژگی های ژیوپلیتیکی و وجوه مشترک فراوان تاریخی، فرهنگی و تمدنی با ایران اهمیت بسزایی دارد. با این حال، با توجه به تغییر شرایط منطقه ای و بین المللی و همراه با زیر گفتمان های مختلف سیاست خارجی، روابط بین دو کشور فراز و نشیب زیادی داشته است. از سوی دیگر، پس از جنگ روسیه و گرجستان در سال 2008، فدراسیون روسیه تاثیر زیادی بر سیاست خارجی گرجستان گذاشته است، از جمله روابط با ایران. بنابراین، این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که در مورد جنگ روسیه و گرجستان در سال 2008 ، گفتمان سیاست خارجی اعتدال گرایان چگونه بر روابط ایران و گرجستان تاثیر گذاشته است؟ فرضیه بر این مبنا است که حضور گفتمان فرعی اعتدال گرایانه حسن روحانی بر سیاست خارجی ایران و تاثیرات بدبینانه ذهنی رهبران گرجستان نسبت به دولت قبلی ایران در رابطه با حمله روسیه به گرجستان در سال 2008 تاثیر گذاشت. در نتیجه، شاهد بهبود نسبی روابط بین دو کشور در سال های 2013-2017 در مقایسه با روابط دوره 2008-2013 بوده ایم.

    کلیدواژگان: گفتمان سیاست خارجی، اعتدال گرایی، گرجستان، ایران، روسیه
  • یاسر برخورداری *، کیانوش کیاکجوری، مصطفی بیات صفحات 193-216

    موفقیت دولت توسعه گرا در شرق آسیا، بار دیگر نقش دولت را در فرآیند توسعه به اثبات رساند و ضعف نظریه های نیوکلاسیک را در تاکید بر نقش بازار به عنوان یک نیروی متعادل کننده روشن کرد. یکی از متغیرهای لازم برای تشکیل دولت توسعه یافته، بستر بین المللی است. به نظر می رسد مانند بسیاری از دولت های شرق آسیا، مسیر توسعه در ایران پس از انقلاب از طریق تشکیل دولت توسعه ای در چارچوب نظام بین المللی موجود است. اما واقعیت چیز دیگری است. از این رو، اهداف مقاله حاضر عبارتند از: 1- بررسی رابطه بین بستر بین المللی و شکل گیری دولت توسعه در ایران. 2- بررسی نقش ایالات متحده در روند تشکیل دولت توسعه ای در ایران. 3- بررسی ابزارهایی که آمریکا برای ممانعت از تشکیل دولت توسعه یافته در ایران به کار گرفته است. و 4- بررسی نقش رفتار سیاست خارجی ایران در شکل گیری دولت توسعه ای. سوال اصلی مقاله حاضر این است که موانع بین المللی تشکیل دولت توسعه ای در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ فرضیه اصلی این مقاله عبارت است از: بستر بین المللی، موقعیت هژمونیک آمریکا در نظام بین الملل و موانع مختلف سیاسی و اقتصادی و تحریم های اعمال شده توسط آمریکا مانع از تشکیل دولت توسعه گرا در جمهوری اسلامی ایران شده است. یافته های تحقیق فرضیه این پژوهش را ثابت کرد. 

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، دولت‎های توسعه گرا، سامانه بین ‎الملل، ایران، ایالات متحده
  • عفیفه عابدی*، عباس اصلانی صفحات 217-236

    ایران با وجود ظرفیت های ژیوپلیتیکی و ژیواکونومیکی زیاد، به دلیل اتخاذ سیاست خارجی مستقل و پرهیز از وابستگی به قدرت های بین المللی، با مسایل پیچیده زیادی در درون و برون خود روبروست. به نظر می رسد همکاری اغلب بازیگران با تحریم های شدید ایالات متحده علیه ایران نیز متاثر از سیاست مستقل ایران است. این در حالی ست که از سوی دیگر تغییر و تحول در مناسبات قدرت موجب نمایان شدن نشانه های بروز نظام نوین بین المللی شده است. در چنین شرایطی برخی معتقدند ایران با تغییر جهت گیری به سوی قدرت بزرگ جدید، می تواند از تضمین امنیت بیشتر و ارتقای جایگاه بین المللی برخوردار شود. بر این اساس، پژوهش حاضر درصدد شناسایی و تبیین پیشران ها و عدم قطعیت های موثر بر جهت گیری ایران در دوره تحول نظام بین الملل است. فرضیه این است که پیشران های توافق یا عدم توافق هسته ای ، رفع تحریم ها علیه ایران یا گریز ایران از تحریم ها از یک سو، عدم قطعیت های بحرانی موجود؛ سیاست ضد ایرانی آمریکا و بدبینی و بی اعتمادی بین ایران و آمریکا از سوی دیگر، بر جهت گیری ایران در شرایط متحول نظام بین الملل موثر هستند. هدف پژوهش بررسی شرایط و ابزارهای ایران برای حفظ سیاست خارجی مستقل فعال است. روش پژوهش در این مقاله ترکیبی از روش پسنگری نظری-تحلیلی- تبیینی با رویکرد آینده پژوهانه سناریونگاری است.

    کلیدواژگان: ایران، چین، آمریکا، ابهام راهبردی، نظم جهانی
  • رضا سیمبر، کامران کرمی * صفحات 237-255

    این مقاله چارچوب نظری امنیت هستی شناختی را برای تبیین تاثیر سلفی گری بر سیاست خاورمیانه ای عربستان سعودی انتخاب کرده است. سوال این است که چرا عربستان سعودی در دهه گذشته به سمت حمایت بیشتر از جنبش سلفی تقلیدی حرکت کرده است و این حمایت چه پیامدهای هویتی و امنیتی داشته است. استدلال مقاله این است که نقش و جایگاه سلفی گری در سیاست خاورمیانه ای عربستان را باید ادامه اتحاد تاریخی آل سعود و آل شیخ دانست که نقش مهمی در حفظ هویت و امنیت این کشور داشته است. اما پویایی هایی درونی گفتمان سلفی، بروز رقابت های منطقه ای و ظهور ادبیات به اصطلاح جهانی مبارزه با تروریسم، این گفتمان را به سمت سیاست خاورمیانه ای عربستان سعودی سوق داده است که منجر به تفاوت هویت و امنیت با سایر جریان های سلفی، سنی و اسلام گرا شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که عربستان سعودی طی سال های 2011 تا 2020، سلفی گری تقلیدی را به عنوان یک جریان عملگرا با قرایتی محافظه کارانه و نزدیک به نهاد رسمی وهابیت در مرکز سیاست خاورمیانه ای خود به ویژه در یمن و لیبی قرار داده است. مقاله حاضر از نوع تبیینی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: سلفی گری، سلفیه تقلیدی، عربستان سعودی، سیاست خارجی، خاورمیانه
  • حسین کریمی فرد * صفحات 257-277

    سیاست خارجی ایران عرصه تعاطی و تعامل نهادها و ارگان های دولتی و غیر دولتی با ادراکات،تصورات و بینش سیاسی خاص توام با اهداف و انتظارات متفاوت می باشند. در این مقاله سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی در نظر گرفته شود همچنین ترکیبی از مدل تصمیم گیری کثرت گرایی و ساختارگرایی جهت توضیح و تبیین موضوعات به کار گرفته شده است. سوال این پژوهش عبارتست: تعدد نهادها، ادراکات و انتظارات متفاوت از سیاست خارجی در ایران در مقطع زمانی 2021-2013 چه نتایجی را در عرصه سیاست خارجی ایجاد کرده است؟ فرضیه این پژوهش که تلاش می شود با استفاده از متدولوژی تحلیلی و تبیینی به اثبات برسد عبارتست از: تعدد نهادها و تکثر ایده ها به مثابه نقشه راه در انسجام و جهت گیری سیاست خارجی ایران (2013-2020) نقشی مهمی ایفاء کرده اند. سیاستگزاری و تصمیمات خارجی ایران نتیجه و برآیند تکثر معنایی،تعدد ساختاری و انتظارات متفاوت از سیاست خارجی می باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم سازی واقعگرا، تصمیم سازی آرمانگرا، سیاست داخلی، ایران
  • وحید قربانی *، مصطفی پاکدل مجد، مهرداد عله پور صفحات 279-305

    هدف اصلی از نگارش این مقاله، تحلیل سیر تکاملی تنظیم و پیشبرد مراودات نظامی و دیپلماسی تسلیحاتی جمهوری خلق چین در قبال جمهوری اسلامی ایران است. چین، امروزه در چارچوب موازنه قدرت بین المللی، به عنوان مهم ترین قدرت نوظهور در پهنه شرقی قاره آسیا شناخته می شود. در این راستا، با بهره گیری از مواضع نخبگان سیاسی و اسناد رسمی چینی، نگارندگان مقاله ی حاضر بر آن هستند تا به این پرسش پاسخ دهند که چه عواملی در تنظیم و پیشبرد همکاری های تسلیحاتی چین با ایران موثر بوده اند؟بر اساس فرضیه این پژوهش، سیر مراودات تسلیحاتی و دیپلماسی نظامی چین در قبال ایران به طور کلی به سه دوره تقسیم بندی می شود. از 1979 تا 1990، در عین تلاش برای فایق آمدن بر عقب ماندگی نظامی و توجه به سودآوری اقتصادی، چین در تلاش بود تا از طریق همکاری های نظامی با ایران، در راستای تحقق توزیع متوازن تری از قدرت در آسیای غربی گام بر دارد. تا سال 2012، با عنایت بر اهمیت فزاینده ی مولفه آمریکا در سیاست خارجی چین، پکن اصلاحاتی در تعاملات نظامی خود با ایران اجرا نمود. اما از بعد از روی کار آمدن شی جین پینگ در سال 2013، چین-که حالا خود را در ساحت قدرتی بزرگ می پندارد-نگاه راهبردی تری به مراودات نظامی و همکاری های تسلیحاتی با ایران دارد.

    کلیدواژگان: روابط نظامی، همکاری تسلیحاتی، دیپلماسی نظامی، چین، ایران
|
  • Aliakbar Abbasi*, Ebrahim Mohseni Cheraghlou, Zeinab Ghasemi Tari Pages 5-32

    This paper examines US general election debates to discover whether or not the Republican and Democratic candidates equally present Iran as a major US foreign policy issue. Petrocik’s Issue Ownership theory was employed as the theoretical framework of this paper. The Issue Ownership theory asserts that since American voters perceive the Republican and Democratic parties to handle different sets of political, social, and economic issues better than their opponents, each party will highlight and emphasize issues that they are regarded to own during elections. In this regard, Petrocik’s theory predicts that since the Republican party is perceived to handle foreign policy and national security-related issues better than their Democratic opponents by American voters, their candidates are more likely to bring up foreign policy-related issues while Democrats are more likely to avoid such issues during presidential campaigns. Overall, 13 US general election debate transcripts from among the 16 General debates held from 2004 to 2016 were selected for analysis using the Critical Case Sampling approach. The analysis, which utilized the Critical Framework Analysis method, resulted in seven major thematic categories concerning Iran: nuclear program, threat, sanctions, negotiations, war, Iran’s influence, and sponsorship of terrorism. The study finds that although Republican candidates did present Iran as a major foreign policy issue more frequently than their opponents in US general election debates, there was an element of convergence on Iran. Therefore, contrary to what the Issue Ownership theory would have predicted, the Democrats did not typically avoid nor show any hesitancy in talking about Iran.

    Keywords: Issue Ownership Theory, US General ElectionDebates, Critical Framework Analysis, Foreign Policy, Iran
  • Atefeh Toghyani * Pages 33-60

    During the Iran agreement from 2011 to 2015 a pro-Iran deal campaign has started in the U.S. Critical questions for Iranian are: who were these people? Who funded them? From whom do they get their information? This study tried to answer these questions by following the pro-Iran deal actors from 2011 to 2015 in the United States. Therefore, a couple of actors were found who were in favor of the Iran deal. The work then followed the money and information transformation data of these pro-Iran deal actors. The article got into a socio-diagram of the interrelation of pro-deal funders and actors with the help of NVIVO 12 software. It also followed the role of the Obama administration in this network. The social network theory of power by Castells (2007) was used that indicates the importance of the social network in gaining discourse power to program-specific networks according to the interests and values of the programmers. So, with the help of theory, the article concluded that the Obama administration programmed a significant network to have the influence and the power to seal the deal in the U.S.; besides, the network tried to influence Obama policy toward Iran. The articles also categorized the supporters of the deal into eight groups: institutions in the prevention of nuclear weapons, the Iranian community, political advocacy groups, religious groups, think tank associations, Jewish institutions, those related to the Obama administration, and free funders.

    Keywords: Iran Deal, American Civil Societies, Obama, Network Analysis, pro-Iran-deal network
  • Amir Abbasi Khoshkhar * Pages 61-81

    The US presidential election has always been influenced by the competition of candidates in the context of explaining domestic and foreign policy issues and providing solutions to overcome the crises ahead. During the election campaign in the field of foreign policy, several issues are raised. These include threats from Russia, China, North Korea, and the Islamic Republic of Iran. In the present article, the issue of Iran in the 2020 US presidential election has been examined in two levels: strategic imagery and tactical approaches. The question of the present study is what are the similarities and differences between the issue of the Islamic Republic of Iran in the foreign policy of Biden and Trump during the election campaign at both strategic and tactical levels? In response to this question, the following research hypothesis is proposed. In Biden and Trump's campaign policies at the level of strategic explanation, the Islamic Republic of Iran is in a similar situation in terms of being at the macro level of security threats, but at the level of tactics and methods of dealing, Trump seeks to score points all at once in the form of pressure policy. It was maximal, and Biden sought to take advantage of transatlantic multilateralism and gradual and gradual scoring by criticizing Trump's approach. The data collection method in the present study is documentary and the analysis method is descriptive-descriptive.

    Keywords: Iran Sanctions, Nuclear Talks, US PresidentialElection, Maximum Pressure
  • Masoud Islami * Pages 82-104

    After three years of enduring the immense failures and fallouts of the US “maximum pressure” sanctions imposed on Iran in the aftermath of the Trump administration’s withdrawal from the JCPOA (Iran nuclear deal) in 2018, the Biden administration has signaled an important shift by promising to conduct a foreign policy that leads with diplomacy. The EU-brokered negotiations that have already taken place during the first half of 2021, although encountering some tactical obstacles and lack of momentum, nonetheless offer grounds for cautious optimism that the JCPOA can be rescued and that the return of all signatories to full compliance with the terms and conditions of the deal can be secured.The critical question that this article addresses is what are the key imperatives required for a durable outcome of the upcoming negotiations. This research is based on a critique of the failures of the Trump administration’s “maximum pressure” sanctions from the Ethical </em>or Just War </em>theoretical framework and the Utilitarian </em>and Realist </em>perspectives. The research methodologies are critical observation and empirical analysis. The article’s survey of the historical trajectory of US sanctions against Iran also supports this critique by clearly demonstrating that during periods of US over-reliance on sanctions to the exclusion of other foreign policy tools, including those of diplomacy, political engagement, and economic incentivization, successive administrations failed to advance their foreign policy goals and objectives vis-à-vis Iran. The article argues that rescuing Iran's nuclear deal and restoring its advantages for all signatories will require the implementation of essential US policy changes. It will also be necessary for the EU foreign policy establishment to direct its efforts to reinforce Biden’s inclination to return to the JCPOA in good faith with demonstrable full commitment to the terms of the original deal.

    Keywords: JCPOA, Nuclear negotiations, Iran Nuclear deal, Maximum pressure
  • Ahmad Jansiz * Pages 105-125

    This article examines the security relations between Europe and the USA in the framework of NATO and during the Bush and Obama administrations. The author tried to show that the security relations between Europe and America started from the time of absolute dependence of Europe on Washington and, later on with the development of the European Union and also NATO, this dependence has gradually turned into mutual strategic cooperation. On the other hand, Europe attempts to form a defensive and security structure independently of the United States and mainly in the framework of NATO, which has led to an improvement in the defense treaties between the Eastern European countries. It seems that Europe seeks to play an equally important role to the USA and is using NATO as a powerful tool for this purpose. In fact, by developing its relations with NATO, the EU is trying to show the capabilities of Europe in crisis management and to make itself independent of the USA. However, America’s attitude towards NATO across the Atlantic is sometimes different, and conservative and democrat governments in America prefer either a mutual coalition or an American initiative.

    Keywords: European Union (EU), United States of America(USA), NATO, security relations, strategic cooperation
  • Elham Rasooli Saniabadi * Pages 127-150

    This article focuses on the concept of national role, which is defined as the perception of foreign policymakers of the position of their nations in the international system. The main argument of this paper is that Joe Biden, as the 46th President of the United States, offers a new definition of the national role, which is different from Trump's definition. This national role is made up of elements and ideas that are necessary to understand US foreign policy toward other states, including how to deal with Iran. So, the main question of this paper is “what is the new national role that Biden defines for American identity? What are the most important elements that constitute this new national role? and According to these elements, what can we expect from Biden's administration's foreign policy orientation towards Iran? The research findings show that according to the new perception, the most important national role defined by Biden for the United States is: “respected and moral leadership”, a role that has been severely damaged by Trump's isolationist policies and the most important elements that constitute this new national role are: strengthening alliances, especially with Europeans, emphasizing public opinion satisfaction, using all US capabilities in the form of smart power, selective engagement, multilateralism and institutionalism, liberal internationalism, and diplomacy. This article is a descriptive-analytical article using case theory and the method of data collection is based on the existing literature and virtual data.

    Keywords: Foreign Policy, National Role, Respected leadership, Biden, Iran
  • Rahmat Hajimineh*, Amir Mohammad Moghani Pages 151-174

    Georgia has experienced many developments since independence because of the presence of Russia and the West in this country, which has played an important role in making a balance of power between Russia and the West. Therefore, examining the factors that have made Georgia's role important will help to identify the issue. So, the main question in this article is what is the role of Georgia in the balance of power between Russia and the West and its impact on Iran's national security? Our hypothesis is, the role of Georgia is important in the balance of power between Russia and the West due to its unique geopolitical position and its pro-western policies, and this orientation has an important impact on Iran's national security. The hypothesis has been investigated according to the assumptions of Kenneth Waltz's balance of power theory and Mackinder’s geopolitical theory. Findings show that Georgia, as a small country, has felt threatened by Russia and has tried to join the Western structure, which has highlighted Georgia's role in the balance of power between the two sides. The West has used the energy resources of the Caspian Sea to supply its energy and Georgia is playing a key role in this process, which jeopardizes Russia's policy of monopolizing Europe's energy supply. Thus, the Western military presence in Georgia and Russia's monopoly policy to supply energy to the European Union has a negative impact on Iran's national security. The research method is descriptive-explanatory.

    Keywords: Russia, Georgia, Iran, Balance of Power, Security
  • Hamid Hakim*, Omid Rahimi, Kamran Fallahi Koragah, Arash Sefidi Kasin Pages 175-192

    By the advent of various political currents on the realm of power, Iran has witnessed the emergence of sub-discourses that preserve the principles and propositions of the Islamic Revolution's discourse but differ in the subordinate propositions and inter-discourse developments. The latest is a “Moderationist sub-discourse” that has overcome other sub-discourses as the eleventh state started working in Iran. An important aspect of these sub-discourses is the impacts on foreign policy, especially toward the neighboring countries. In this way, Georgia gets significant importance due to its geopolitical features and the great deal of historical, cultural, and civilizational commonalities to Iran. However, due to regional and international changing conditions along with coming up various foreign policy sub-discourses, the relations between the two countries have had lots of ups and downs. On the other hand, after the Russo-Georgian 2008 war, the Russian Federation has exerted great influence on the Georgian foreign policy; including the relations with Iran. Therefore, this paper seeks to answer the question, regarding Russo-Georgian 2008 war, how the Moderationist foreign policy discourse has affected the Iranian-Georgian relations? Findings of the study show that the presence of Moderationist sub discourse of Hassan Rouhani affected Iranian foreign policy and the pessimistic subjective impressions of the Georgian leaders towards the previous Iranian government regarding Russia`s 2008 invasion of Georgia. As a result, we have witnessed relative improvement in the relations between two countries in 2013-2017 compared to the relationships of the 2008-2013 period. This research uses the descriptive-analytical method.

    Keywords: Foreign policy discourse, Moderation, Georgia, Iran, Russia
  • Yaser Barkhordari*, Kianoush Kiakojouri, Mostafa Bayat Pages 193-216

    The success of Developmental State in East Asia once again has proved the role of the state in the process of development and shed light on the weakness of Neoclassic theories in their emphasis on the role of the market as a balancing force. One of the necessary variables for the formation of a developmental state is the international context. Like many states in East Asia, the path toward development in post-revolution Iran seems to be through the formation of a developmental state in the context of the existing international system. But the reality is something different. Therefore, the objectives of the present paper are 1 - to study the relationship between the international context and formation of the developmental state in Iran; 2 – to study the role of the United States in the process of formation of the developmental state in Iran; 3 – to study the means the US has employed to block the formation of a developmental state in Iran; and, 4 – to study the role of Iran’s foreign policy behavior in the formation of the developmental state. The main question of the present paper is what are the international obstacles to the formation of a developmental government in the Islamic Republic of Iran? The main hypothesis of this paper is: International context, US hegemonic status in the international system, and various political and economic obstacles and sanctions imposed by the US have prevented the formation of a developmental government in the Islamic Republic of Iran. The findings of the research sustained the hypothesis of this study.

    Keywords: Economic Development, Developmental State, International System, Iran, the United States
  • Afifeh Abedi*, Abas Aslani Pages 217-236

    Iran, despite great geopolitical and geo-economics potential, faces many complex internal and external predicaments due to its independent foreign policy and lack of dependence on international powers. On one hand, the cooperation of other actors with the severe US sanctions against Iran also seems to be influenced by Iran's independent policy. On the other hand, the change in power relations has shown the signs of the emergence of new world order. In such a circumstance, some believe that Iran can enjoy greater security and enhance its international standing by shifting its orientation toward the new great power. Accordingly, the present study seeks to identify and explain the uncertainties affecting Iran`s orientation in the evolution of the international order. The hypothesis is that the drivers of the nuclear agreement or disagreement, the lifting of sanctions against Iran or Iran bypassing the sanctions on the one hand, and the existing critical uncertainties, the anti-Iranian policy of the United States, and the pessimism and mistrust between Iran and the United States, on the other hand, affect Iran's orientation in the changing conditions of the global order. The research aims to examine the conditions and tools of Iran in maintaining an independent and active foreign policy. The research method in this article is a combination of the analytical-explanatory retrospective method with a futuristic approach based on scenario building.

    Keywords: Future Study, China, United States Iran, StrategicAmbiguity, World Order
  • Reza Simbar, Kamran Karami * Pages 237-255

    This article has chosen the theoretical framework of ontological security to explain the impact of Salafism on Saudi Arabia's Middle East policy. The question is why Saudi Arabia has moved towards more support for the Taqlidi Salafist movement over the past decade, and what the identity and security implications of this support have been? The argument of the article is that the role and position of Salafism in Saudi Arabia's Middle East policy should be considered as a continuation of the historical alliance between Al-Saud and Al-Sheikh, which has played an important role in maintaining the identity and security of this actor. But the internal dynamism of the Salafi discourse, the emergence of regional rivalries, and the emergence of the so-called global counter-terrorism literature have shifted the discourse into Saudi Arabia's Middle East policy, leading to differences in identity and security with other Salafi, Sunni, and Islamism currents. The findings of the article show that between 2011 and 2020, Saudi Arabia placed Taqlidi Salafism as a pragmatic current with a conservative reading and close to the official institution of Wahhabism at the center of its Middle East policy, especially in Yemen and Libya. The present article is based on explanatory-analytical approach and the required information has been collected by library method and internet sources.

    Keywords: Salafism, Taqlidi Salafism, Saudi Arabia, ForeignPolicy, Middle East
  • Hossein Karimifard * Pages 257-277

    The importance of coherent foreign policy is due to the foreign policy's impact on countries' survival, development, stability, and security. Different individuals, institutions, organizations have different roles in foreign policy under any conditions in different political systems. This article presumes that foreign policy is the continuation of internal and domestic policy. The present study aims to explain foreign policy by highlighting different and diverse decisions and policies. This article includes a conceptual framework, a section that will explain realistic and idealistic policy, mental foundations of utopian and real policy-making in the Islamic Republic of Iran, an explanation of the foreign policy, and finally the conclusions. The main question is: what effect had a plurality of ideas and multiple structures on Iran's foreign policy in the period (2013-2021)? The hypothesis of the research using analytical and explanatory methodology is: During the period (2013-2021), the plurality of ideas and multiple structures as a roadmap has played an important role in the coherence and orientation of Iran's foreign policy. Moreover, Iran’s foreign policy decision Making is the result of semantic plurality, structural multiplicity, and different expectations from foreign policy.

    Keywords: Realist Policy-Making, Idealist Policy-Making, Domestic Policy, Iran
  • Vahid Ghorbani*, Mostafa Pakdel Majd, Mehrdad Alioour Pages 279-305

    The main goal of this article is to examine the evolutionary process of organizing and advancing China's military relations and arms diplomacy towards Iran. China is now recognized as the most prominent rising power of Asia-Pacific in the international balance of power. In this regard, the authors of the present study, using the formal statements of china`s officials and analyzing documents, have sought to answer this question “what factors affect the formulation and furtherance of China's arms cooperation with Iran”? The hypothesis put forward to answer this question by the present study suggests that “Analyzing China's approach towards military diplomacy and arms cooperation with Iran can be divided into three separate time frames; Since 1979 to 1990, through military cooperation with Iran and besides earning profits and overcoming technological underdevelopment, Beijing sought to contribute to a more balanced distribution of power in West Asia. Until 2012, China adjusted its military engagement with Iran due to the mounting importance of the US parameter in its foreign policy, but since Xi Jinping took office in 2013, China-which now sees itself as a major power-has pursued a more strategic approach towards military ties with Iran.

    Keywords: Military Relations, Arms Cooperation, MilitaryDiplomacy, China, Iran