فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 85، زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 85، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید مرتضی ابطحی * صفحات 605-613

    تثبیت بیولوژیک شن زارها یکی از راه های جلوگیری از فرسایش بادی و ایجاد طوفان های شن و ماسه می باشد. اسکنبیل یکی از گونه های گیاهی است که به سبب ساختار ریشه ای منحصر بفرد، توان استقرار در شنزارها و تثبیت آنها را دارد. در این تحقیق برآنیم که مناسبترین  گونه و سن درختچه اسکنبیل جهت کاشت در سه نقطه مختلف ریگ بلند کاشان را بررسی نماییم. این تحقیق در قالب طرح آماری اسپلیت پلات (کرت های خرد شده) بر پایه بلوک های کامل تصادفی با متغییراصلی سن، عامل فرعی گونه، با چهار تکرار و در سه نقطه از نوار ریگ بلند که از نظر فرم تپه ها، ارتفاع، پوشش گیاهی و تاثیر فرسایشی طوفان ها متغیر بوده و در مجموع نماینده ویژگی های اکولوژیکی بندریگ می باشند، به مرحله اجرا گذاشته شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اختلاف بین مکان های مختلف و سن نهال ها و گونه های متفاوت اسکنبیل در سطح احتمال یک درصد، معنی دار می باشد. در هر سه گروه سنی، Calligonum turkestanicum با 15/61 درصد دارای بیشترین استقرار و C. comosum در رتبه دوم و گونه های C. schizopterum , C. bungei به ترتیب در رتبه های سوم و چهارم قرار دارند. منطقه سیازگه با میانگین 7/59 درصد بالاترین میزان درصد استقرار نهال ها را به خود اختصاص داده است. نهال های سه ساله با میانگین 7/58 درصد با نهال های دو ساله با میانگین 01/57 درصد اختلاف معنی دار نداشته و با نهال های یک ساله با میانگین 84/53 درصد در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار دارند. بر این اساس، استفاده از نهال های دوساله C.turkestanicum و نهال های سه ساله C. comosum جهت تثبیت شن در منطقه کاشان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اسکنبیل، تثبیت بیولوژیک، استقرار، تپه های شنی، کاشان
  • فرهاد آقاجانلو*، مرتضی اکبرزاده، احمد موسوی، پرویز مرادی صفحات 614-630
    ظرفیت مرتع به عوامل متعددی ازجمله مقدار تولید علوفه بستگی دارد. تولید علوفه در طی فصل چرا و سال های مختلف متفاوت است. هدف از مشخص کردن ظرفیت چرا، تعیین مقدار تولید علوفه در طی فصل چرا هست. به منظور تعیین میزان تولید و مصرف علوفه در مراحل مختلف رویشی، این طرح به مدت 4 سال (89-1386) با انتخاب 18 گونه چند ساله به همراه گونه های یک ساله در مراتع بادامستان زنجان به اجرا درآمد. بدین منظور با شروع فصل چرا و ورود دام به مرتع، میزان علوفه باقیمانده پس از چرای دام تا زمان خروج دام با فواصل یک ماهه برداشت شد. تولید در داخل قطعه محصور و مجاور مورداندازه گیری و میزان مصرف هر گونه تعیین شد. داده های حاصل از تولید و مصرف گونه ها در ماه ها و سال های مورد بررسی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی تجزیه و سپس تحلیل گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که تولید در سال ها و ماه های مختلف فصل رشد متفاوت بود (01/0P<). بیش ترین مقدار تولید در سال 1388 و کمترین آن در سال 1387 ثبت شد. نسبت علوفه تولیدشده در سال نامساعد به سال مساعد 50 درصد بود، به عبارت دیگر تولید علوفه در سال 88 دو برابر سال 87 بود. این نسبت در گونه ها بین 13 تا 79 درصد بود. اوج تولید ماهانه مرتع در خردادماه بود و در بیشتر گونه ها نیز همین طور بود. میانگین تولید مرتع در بررسی چهارساله، حدود 650 کیلوگرم در هکتار و سهم سه گونه Festuca ovina، Bromus tomentellus و Tanacetum polycephalum به ترتیب 24، 20 و 11 درصد بود. بیشترین مقدار مصرف علوفه در ماه تیر و سپس در مردادماه اتفاق افتاد. در طول دوره چرا به طور متوسط حدود 71 درصد علوفه تولید شده مرتع توسط دام استفاده شد. حداقل مصرف در گونه Phlomis olivieri (37 درصد) و حداکثر آن در گونه Silene ampullata (100 درصد) بود.
    کلیدواژگان: تولید، مصرف، بادامستان، مراحل رویشی
  • حسن قلیچ نیا*، هاجر نعمتی صفحات 631-639

    گونه مرتعی علف بره (Festuca ovina) از گونه های مهم و خوشخوراک مرتعی در مراتع استان مازندران بوده و دارای دامنه پراکنش گسترده در مراتع کوهستانی می باشد که علاوه بر ارزش غذایی برای دام، نقش مهمی را در برنامه های اصلاح و احیای مراتع کوهستانی ایفا می نماید. با توجه به اهمیت این گونه، تعدادی از جمعیت های گونه F. ovina که بذور آنها از مراتع مختلف استان جمع آوری شده بود، در سینی های پلاستیکی مشبک کشت گردید و بعد ازسبز شدن و دوره کوتاه عملیات داشت، در اوایل بهار در عرصه ایستگاه تحقیقاتی پشت کوه در ارتفاعات جنوب شرق ساری روی دو خط به طول 20متر طوری کشت شدند که 40 پایه از هر اکسشن روی خط کشت قرار گرفتند. فاصله آنها روی ردیف های کاشت 50/0 متر و فاصله خطوط از یکدیگر 1 متر در نظر گرفته شد. آزمایش در طی سالهای 1394-1390 صورت گرفت. در سال اول و دوم به منظور استقرار گیاه از صفات یادداشتبرداری انجام نشد. ارزیابی از بهار سال 1392شروع گردید. معیارهای ارزیابی برای انتخاب گیاه عبارت بودند از مراحل فنولوژی، ارتفاع گیاه در زمان ظهور خوشه، سطح پوشش تاجی، تولید علوفه و تولید بذر. مراحل مختلف فنولوژی شامل مرحله رویشی، گلدهی، تشکیل بذر و رشد مجدد پاییزه با مراجعه هفتگی از پایه هایی که بدین منظور پیکه کوبی شده اند، یادداشت برداری شدند. داده های بدست آمده در محیط SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده های مربوط به عملکرد فاکتور های مورد ارزیابی نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1 % بین شش جمعیت گونه مورد بررسی وجود دارد. بیشترین مقدار پوشش تاجی، ارتفاع بوته، درصد زنده مانی، تولید بذر و تولید علوفه مربوط به جمعیت مرتع سیاه سنگ و کمترین مقادیر فاکتورهای یاد شده مربوط به جمعیتهای مراتع کنگلو و دونا می باشد. بنابر این برای تولید و تقویت پوشش گیاهی علوفه ای می توان از بذور این جمعیت در مراتع کوهستانی مناطق مرکزی استان مازندران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی گندمیان علوفه ای، تولید علوفه، استقرار
  • جمال ایمانی*، عطاالله ابراهیمی، بهرام قلی نژاد، پژمان طهماسبی صفحات 640-651

    در پژوهش حاضر، الگوی های مختلف نمونه برداری و ابعاد متفاوت پلات، جهت برآورد درصد پوشش تاجی و تولید علوفه، در رویشگاه های مرتعی اطراف تالاب چغاخور، مقایسه شد. انتخاب روش نمونه برادری بر اساس نظر محقق بود. نمونه برداری در سه جامعه گیاهی متفاوت، به دو الگوی شش و سه پلاتی، صورت گرفت. ابعاد مختلف پلات (شامل 1×1، 1×2، 2×2 و 3×3 متر مربعی)، به صورت تودرتو برای برآورد تولید و درصد پوشش تاجی، بکار گرفته شد. نمونه برداری ها در هر جامعه در داخل 30 واحد نمونه برداری در امتداد سه ترانسکت در هر جامعه انجام گرفت. پوشش تاجی گونه ها، به روش تخمین و تولید آنها نیز در قالب نمونه گیری مضاعف، برآورد شد. تراکم گونه ها، با شمارش پایه ها در پلات های 2×2 محاسبه گردید. در هر جامعه، نوع پراکنش گونه های غالب، با آزمون های آماری مشخص گردید. نتایج نشان داد که دو الگوی مختلف نمونه برداری و چهار ابعاد متفاوت پلات، دارای اختلاف معنی داری در برآورد درصد پوشش و تولید گیاهان هستند (01/0P≤). تاثیر متقابل جامعه با الگو، ابعاد پلات با الگو و جامعه گیاهی، الگوها و ابعاد پلات با هم، دارای اختلاف معنی داری نیست. تاثیر جامعه گیاهی با ابعاد پلات بر درصد پوشش در سطح 5 درصد (05/0P≤) و تولید در سطح 1 درصد (01/0P≤) معنی دار است. در جامعه گیاهی Gundellia tournefortii-Couisinia bakhtiarica با الگوی پراکنش تصادفی، دو الگوی مختلف نمونه برداری، در پلات های 1×1 و 1×2 متر مربعی، به طور معنی دار، دارای اختلاف بودند و در ابعاد دیگر، اختلاف معنی دار، مشاهده نشد. دو الگوی مختلف نمونه برداری در جامعه Daphnea mucronata-Asteragalus adsendence با الگوی پراکنش یکنواخت، تنها در پلات های 1×1 به طور معنی داری دارای اختلاف است (05/0P≤) و در اندازه های دیگر، تفاوت معنی داری نداشتند. الگوهای مذکور، در جامعه Melica persica- Agropyron trichophorum با الگوی پراکنش کپه ای ، در پلات های 3×3 متر مربعی دارای اختلاف اماری نیست ولی در دیگر ابعاد، اختلاف معنی داری، نشان دادند  (05/ 0P≤).

    کلیدواژگان: ارزیابی مراتع، روش نمونه بردای، ابعاد پلات، الگوی پراکنش گیاهی
  • نعمت الله کریمی * صفحات 652-671

    هدف اصلی تحقیق حاضر، پهنه بندی تمامی عرصه های منابع طبیعی کشور با اولویت مناطق بیابانی و نیمه بیابانی با استفاده از شاخص ها و معیارهای قابل استخراج از اطلاعات سنجش از دوری و با بهره گیری از تکنیک های نوین طبقه بندی تصاویر ماهواره ای است. بر این اساس، پهنه های بیابانی، نیمه بیابانی و اراضی کویری و نمکی کشور به همراه سایر عرصه های منابع طبیعی (همانند اراضی جنگلی، مرتعی، پهنه های آبی و اراضی کشاورزی) با استفاده از سری زمانی تصاویر ماهواره MODIS و با استخراج شاخص ها و پارامترهای مختلفی همانند آلبدو، شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی، دمای سطح زمین در طول روز و شب به همراه اختلاف دمای روز و شب مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. در این روش برخلاف روش های کلاسیک طبقه بندی که تنها بر استفاده از یک تصویر ماهواره ای و ویژگی هایی همانند تراکم پوشش گیاهی و یا دمای سطح زمین استوار هستند، نحوه رفتار پوشش های مختلف منابع طبیعی در گذر زمان در شاخص ها و معیارهای قابل استخراج از تصاویر ماهواره ای مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر این اساس، رفتار زمانی هر کدام از عرصه های منابع طبیعی یاد شده در طول سال 2019 میلادی با استفاده از معیارهای سنجش از دوری نام برده شده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. جهت طبقه بندی کشور با استفاده از شاخص های یاد شده، از روش طبقه بندی شی پایه و با بهره گیری از تکنیک کمترین فاصله بر اساس منطق فازی استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده می توان عنوان کرد به ترتیب در حدود 2/41، 8/14 و 9/3 درصد از مساحت کشور (مجموعا در حدود 60 درصد از خاک کشور) به توسط اراضی بیابانی، نیمه بیابانی و نمک زارها پوشیده شده است که با لحاظ نمودن درصد مساحت اراضی کوهستانی سنگلاخی (3/11 درصد) می توان عنوان کرد که در حدود 2/71 درصد از خاک کشور فاقد شرایط زیستی (لم یزرع) مناسب برای فعالیت های کشاورزی و یا موارد مشابه با آن هستند. برطبق انتظار، اراضی بیابانی و نیمه بیابانی در مناطق مرکزی، شرقی، جنوب شرقی و جنوبی کشور تمرکز یافته است و در مناطق شمالی، شمال غربی و غربی کشور هیچ نشانه ای از چنین مناطقی یافت نگردید.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، مناطق بیابانی و نیمه بیابانی، شاخص NDVI، آلبدو، طبقه بندی شی پایه
  • مریم مصلحی*، اکرم احمدی، سید موسی صادقی، مجید حسنی، الهام قادری صفحات 672-685

    هدف از این تحقیق بررسی مقایسه اثرات ریشه و برگ کهور پاکستانی (Prosopis juliflora (Sw) DC) در غلظت‎های مختلف بر درصد سبز شدن، شاخص بنیه بذر، طول ریشه‎چه و ساقه‎چه دو گونه مرتعی لاتی (Taverniera spartea (Burm. f.) DC.) و ریش‎پری شن‎دوست Pennisetum divisum (Forssk. ex J. F. Gmel.) Henrard در استان هرمزگان است. پس از پودر نمودن برگ و پوست ساقه کهور پاکستانی و مخلوط کردن آن با خاک فضای باز رویشگاه کهور پاکستانی (0، 20، 40، 60 و 80 گرم از هر اندام در هر کیلوگرم خاک)، 15 عدد بذر دو گونه ریش‎پری شن‎دوست و لاتی با 4 تکرار در خاک مورد نظر کشت و متغیرهای مورد نظر ثبت و با استفاده از آنالیز آماری GLM تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد شاخص بنیه بذر، طول ریشه‎چه و ساقه‎چه گونه لاتی در خاک آغشته به پوست با مقادیر77/10، 47/3 و63/3 سانتی‎متر و در گونه ریش‎پری شن‎دوست با مقادیر 7/5، 36/4 و 15/4 سانتی‎متر بیشتر از مقادیر آن‎ها در برگ بود. همچنین شاخص بنیه بذر و طول ساقه‎چه در گونه لاتی و شاخص بنیه بذر، طول ریشه‎چه و ساقه‎چه در گونه ریش‎پری شن‎دوست در تیمار 8 درصد کمترین مقدار را داشت. اثرات متقابل غلظت× اندام نیز نشان داد، عصاره برگ اثرات معنی‎دار کاهشی بر شاخص بنیه بذر، طول ساقه‎چه در هر دو گونه و طول ریشه‎چه در گونه ریش‎پری شن‎دوست دارد. همچنین درصد سبزشدن در گونه ریش‎پری شن‎دوست در تیمار شاهد (33/18 درصد) بیشترین مقدار را داشت. نتایج تحقیق نشان داد کهور پاکستانی دارای اثرات بازدارندگی بر گونه‎های مرتعی است بنابراین انتخاب این گونه برای جنگل‎کاری در نواحی بیابانی، بایستی با حساسیت بیشتری انجام پذیرد و استفاده از گونه‎های بومی کنار، کهور و مغیر در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پوشش ‎کف، گونه‎های بومی، گونه مهاجم، استان هرمزگان
  • اعظم خسروی مشیزی*، محسن شرافتمندراد صفحات 686-700

    خدمات فرهنگی اکوسیستم ها همچون خدمت زیبایی نقش مهمی در رفاه اجتماعی انسان ها بازی می کنند. شناخت پتانسیل اکوسیستم ها در ارایه این خدمت برای مدیریت پایدار اکوسیستم ها لازم است. هدف این مطالعه تعیین ارزش زیبایی مراتع ییلاقی استان کرمان است بدین منظور پوشش گیاهی در 200 پلات در 10 تیپ مرتعی در مرحله گلدهی گیاهان بررسی و با استفاده از چهار شاخص تنوع سیمپسون نسبی و تاج پوشش نسبی گیاهان گلدار، دوره نسبی گلدهی و ماکزیمم نسبی تعداد رنگ گل ها ارزش زیبایی برآورد شد. نتایج تجزیه تحلیل واریانس نشان داد که تیپ های مرتعی از نظر ارزش زیبایی متفاوت هستند و تیپ مرتعی Astragalus gossypinus-Artemisia aucheri بیشترین ارزش زیبایی را داشت و منطقه پیشگام در برنامه های حفاظتی است. تیپ مرتعی Salsola brachiata- Artemisia sieberi به دلیل چرای شدید و تخریب پوشش گیاهی کمترین ارزش زیبایی را داشت. تیپ های های گیاهی بیشترین زیبایی را به ترتیب در فصل بهار، تابستان و پاییز داشتند. آزمون همبستگی نشان داد که دو شاخص تنوع سیمپسون نسبی گیاهان گلدار و ماکزیمم نسبی تعداد رنگ گل ها بیشترین همبستگی را با ارزش زیبایی دارند. آنالیز PCA همچنین نشان داد که ارزش زیبایی با ویژگی های تنوع گونه ای و فراوانی گیاهان فورب ارتباط مثبتی دارند. ارزش زیبایی را می توان شاخص مناسبی برای بررسی ارزش اکولوژیک اکوسیستم ها دانست که در توسعه پایدار باید لحاظ شود.

    کلیدواژگان: تنوع رنگ، گیاهان گلدار، ارزش زیبایی، مراتع استپی
  • لیلا دیدار، محمدرضا محبوبی*، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 701-717

    توسعه کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب دار مبتنی بر مشارکت مردمی، نقش مهمی در بهبود بهره وری زمین، وضعیت اشتغال و معیشت جوامع دارد. این تحقیق با هدف بررسی موانع مشارکت جوامع محلی در پروژه کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب دار حوزه آبخیز چهل چای شهرستان مینودشت انجام شد. پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری 350 نفر از جوامع محلی ساکن در حوزه آبخیز بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی با انتساب، 184 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن توسط کارشناسان تایید شد و پایایی آن نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ به میزان به ترتیب 74/0، 79/0 و 89/0 برای موانع اجتماعی، اقتصادی و سازمانی به دست آمد. داده ها با نرم افزار SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون اسپیرمن نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار موانع سازمانی مشارکت با متغیرهای تعداد سال اشتغال به کشاورزی، ساعات گوش دادن به رادیو و تماشای تلویزیون در طول روز و رابطه منفی و معنی دار با متغیرهای تعداد مسافرت پاسخگویان به شهر در ماه، میزان ارتباط پاسخگویان با مروجان در ماه و تعداد گیاه دارویی کشت شده توسط پاسخگویان بود. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان دهنده اهمیت بیشتر موانع سازمانی در عدم مشارکت پاسخگویان در پروژه کشت گیاهان دارویی بود. توجه به آموزش کشت گیاهان دارویی به جوامع محلی، ارتباط و تعامل بیشتر مروجان با آنان، تامین نهاده ها و ایجاد بازار فروش مناسب برای گیاهان دارویی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مشارکت، موانع سازمانی، بهبود معیشت، اراضی شیب دار، حوزه آبخیز
  • محمود آباده*، محمد خسروشاهی صفحات 718-732

    پدیده خشکسالی یکی از مهمترین بلایای طبیعی ست که جوامع انسانی را تهدید می کند. برای پایش این پدیده شاخص های گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق ارزیابی و پایش پدیده خشکسالی بر اساس دو شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و بارش- تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) در استان هرمزگان است. شاخص SPI تنها بر اساس داده های بارش و شاخص SPEI بر اساس داده های بارش و مقادیر تبخیر و تعرق پتانسیل (روش تورنت وایت) خشکسالی را محاسبه می کنند. جهت انجام این تحقیق از داده های ماهانه بارش و داده های میانگین درجه حرارت ماهانه پنج ایستگاه سینوپتیک بندرعباس، بندر لنگه، حاجی آباد، میناب و بندر جاسک برای یک دوره 30 ساله (1988-2017) استفاده شد. نتایج نشان داد هر چند مقادیر شاخص  SPIو SPEI دارای همبستگی بوده اند اما شاخص  SPEIنسبت به خشکی حساس تر و پاسخ سریع تری نسبت به آن داشته است و دوره های خشک و مرطوب طولانی تری نشان داده است. در خصوص مقایسه بین ایستگاهی نیز مشخص شد که بین مقادیر شاخص SPI ایستگاه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود نداشته است، همچنین تفاوت معنی داری در مقادیر شاخص SPEI بین ایستگاهی نیز دیده نشده است. در ادامه مشخص شد پراکنش شاخص SPI در سطح استان هرمزگان یکنواخت تر از پراکنش شاخص SPEI بوده است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد، شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد، استان هرمزگان
  • اسفندیار جهانتاب * صفحات 733-744

    کارخانه های سیمان یکی از منابع عمده آلودگی اکوسیستم ها هستند. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی توانمندی گیاه پالایی گونهGundelia tournefortii در جذب عناصر کادمیوم، سرب و نیکل در اکوسیستم های مرتعی اطراف کارخانه سیمان یاسوج و تغییرات غلظت فلزات سنگین با فاصله گرفتن از کارخانه است. جهت نمونه برداری از گیاه و خاک، فواصل 0 تا 500، 500 تا 1000 و 1000 تا 1500 متری از کارخانه انتخاب شدند در هر محدوده، 5 نمونه گیاهی همراه با ریشه و 5 نمونه خاک، از عمق ریشه دوانی گونه tournefortii  G. برداشت شد. شاخص های فاکتور انتقال (Translocation Factor) (TF)، فاکتور تجمع بیولوژیکی (Bio Concentration Factor) (BCF) و ضریب تجمع بیولوژیکی (Biological Accumulation Coefficient) (BAC) جهت ارزیابی توانمندی گونه G. tournefortii استفاده گردید. نتایج نشان داد مقدار TF گونه G. tournefortii برای فلزات سنگین سرب، نیکل و کادمیوم بزرگتر از یک است. بنابراین گونه G. tournefortii می تواند طی عمل گیاه استخراجی باعث جذب و استخراج فلزات سرب، نیکل و کادمیوم شود. نتایج حاصل از بررسی غلظت سرب، نیکل و کادمیوم خاک در محدوده های مورد بررسی نشان داد بین غلظت فلزات سرب، نیکل و کادمیوم در محدوده های مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود دارد (01/0 >p). با فاصله گرفتن از کارخانه، غلظت فلزات مورد مطالعه خاک روند کاهشی داشت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت سرب، نیکل و کادمیوم کمتر از حداکثر مقدار مجاز آن در خاک است. به طور کلی، با توجه به این که غلظت فلزات سنگین در اکوسیستم در حال افزایش است و به وسعت اراضی آلوده افزوده می شود استفاده از گونه های گیاهی بومی برای جذب فلزات سنگین از محیط و کاهش آلاینده ها می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، استخراج گیاهی، تجمع فلزات سنگین، Gundelia tournefortii
  • رضا یاری*، غلامعلی حشمتی، حامد رفیعی صفحات 745-758

    ارزیابی پتانسیل اکولوژیک و ظرفیت های طبیعی هر منطقه به همراه برنامه ریزی صحیح می تواند منجر به بهره برداری پایدار و مستمر از عرصه های طبیعی گردد. با افزایش جمعیت و فشارهای روانی حاصله از شلوغی شهرها، اکوتوریسم به عنوان یکی از راه های کاهش فشارهای حاصله بر مردم اهمیت دو چندانی پیدا کرده است. توسعه اکوتوریسم جهت حفظ منابع طبیعی باید متناسب با پتانسیل طبیعی و اجتماعی منطقه باشد. با توجه به اهمیت حفظ منابع طبیعی هدف از تحقیق حاضر ارزیابی پتانسیل اکوتوریسمی مراتع ییلاقی چهارباغ استان گلستان بر اساس روش محدود کننده فایو و با استفاده از GIS می باشد. فاکتورهای مورد ارزیابی شامل دو دسته اکولوژیکی (اقلیم، ارتفاع، شیب، خاک، منابع آبی، فاصله تا اماکن جاذبه ای، ارزش جاذبه ای پوشش گیاهی) و زیرساختاری (فاصله تا شهر و امکانات رفاهی و جاده و مسیرهای دسترسی) است. نتایج نشان داد از کل مساحت منطقه 36/25 درصد (28/2249 هکتار) دارای پتانسیل و شایستگی متوسط (S2)، 65/28 درصد (2542 هکتار) دارای پتانسیل و شایستگی پایین (S3) و 98/45 درصد (4/4079) هکتار فاقد شایستگی و پتانسیل (N) از لحاظ اکوتوریسمی می باشد. همچنین نتایج نشان داد فاکتورهای منابع آبی، خاک، درصد شیب، ارزش جاذبه ای پوشش گیاهی، مسیرهای دسترسی و فاصله تا اماکن جاذبه ای از عوامل کاهش دهنده پتانسیل و شایستگی گردشگری و فاکتورهای ارتفاع از سطح دریا، فاصله تا شهر و امکانات رفاهی و همچنین اقلیم (دما) از فاکتورهای افزایش دهنده پتانسیل و شایستگی گردشگری می باشد. مراتع چهارباغ دارای امکانات و پتانسیل های مناسبی از لحاظ گردشگری بوده و با رعایت اصول گردشگری و حفظ منابع طبیعی می توان علاوه بر اشتغال زایی و درآمد ساکنان منطقه به حفاظت و توسعه پایدار منطقه کمک کرد.

    کلیدواژگان: پتانسیل اکوتوریسمی، مراتع، فاکتورهای اکولوژیکی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • بایزید یوسفی*، صدیقه زارع کیا صفحات 759-771

    گون ها (Astragalus spp.) از جنبه های تولید علوفه، حفاظت خاک و غیره ارزشمند هستند. به منظور ارزیابی استقرار و رشد گون های علفی، تعداد 10 اکسسشن متعلق به گونه هایAstragalus vegetus ،As. brevidens ،As. brachyodontus  ،  As. effususو As. cyclophyllus در سنندج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی گردیدند. کاشت بذور در آبان 1397 و صفات درصد استقرار گیاه، شادابی عمومی، متوسط ارتفاع و قطر تاج بوته، تعداد شاخه در بوته، متوسط وزن تر و خشک بوته و نسبت وزن خشک به تر بوته در سال های 1399 و 1400  اندازه گیری گردید. مطابق نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثرات ژنوتیپ و سال برای تمام صفات و اثرمتقابل سال × ژنوتیپ هم باستثنای درصد استقرار و درجه شادابی برای سایر صفات در سطح یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که جوانه زنی بذر گون احتمالا بواسطه خواب بذر یا نوعی مکانیسم تحمل تنش های محیطی تدریجی بود و در سال 1400 میانگین درصد استقرار گیاهان 37%، تعداد شاخه اولیه 3/7 عدد، ارتفاع و قطر تاج به ترتیب 2/35 و 9/35 سانتی متر، وزن تازه و خشک بوته به ترتیب 2/68 و 1/39 گرم و نسبت وزن خشک به تر بوته 58/0 بود. در تجزیه به مولفه های اصلی(PCA)، دو مولفه اصلی PC1 وPC2 حدود 80% واریانس کل را توجیه و در بای پلات مربوطه ژنوتیپ های با مقادیر بالای شادابی، ارتفاع و قطر تاج و وزن گیاه و بنابراین عملکرد بالای علوفه به طور عمده در ناحیه سوم با مقادیر PC1 منفی و مقادیر کوچک و غالبا مثبت PC2 قرار داشتند. در کل، مطابق نتایج مقایسه میانگین ها و تجزیه PCA، اکسسشن As. effusus دره شهداء (آذر غربی) و سه اکسسشن گونه As. vegetus   (زرشک قزوین، سارال کردستان و قره باغ آذر غربی) به عنوان اکسسشن های با عملکرد و اجزای عملکرد علوفه بالا و سازگار برای احیای مراتع مخروبه استان کردستان و مناطق مشابه معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: گون (Astragalus spp.)، استقرار گیاه، عملکرد علوفه، مرتع
  • هادی اسکندری دامنه، حامد اسکندری دامنه، زهرا صیادی، اسدالله خورانی* صفحات 772-786

    کشور ایران با توجه به حاکم بودن اقلیم خشک و نیمه خشک بر آن همیشه از تولید و گسترش مواد معلق در هوا به خصوص گرد و غبار متضرر بوده است. این پدیده با توجه به تاثیر مستقیم بر روی محیط زیست و سلامت انسان بسیار مخرب و تاثیر گذار می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی روند تغییرات پارامترهای عمق نوری AOD، شاخص پوشش گیاهی NDVI، بارندگی، دما، میانگین سرعت باد و همبستگی بین عمق نوری و پارامترهای مورد مطالعه در کشور ایران است. داده های عمق نوری و شاخص پوشش گیاهی از تصاویر سنجنده مودیس و سایر داده ها از سایت اقلیمی ECMWF در بازه زمانی 2019-2000 و قدرت تفکیک مکانی 10 کیلومتر تهیه شدند. برای بررسی روند تغییرات این پارامتر ها از آنالیز روند من-کندال و شیب تخمین گر سن همچنین برای بررسی همبستگی بین عمق نوری و داده های اقلیمی از مدل همبستگی خطی استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی روند تغییرات AOD، پوشش گیاهی و داده های اقلیمی نشان داد که روند این پارامتر ها در مناطق مختلف کشور ایران متفاوت می باشد. به طوری که شاخص NDVI و بارندگی به ترتیب 13/85 و در 57/67 درصد کشور کاهشی بوده است این در حالی است که AOD، سرعت باد و دما به ترتیب در43/71، 86/71 و 37/99 درصد از سطح کشور افزایش نشان داده است. رابطه همبستگی بین AOD و NDVI، بارندگی، دما، سرعت باد نشان داد که شاخص AOD با NDVI و بارندگی به ترتیب در 94/50 و 31/51 درصد از سطح کشور همبستگی منفی داشته این در حالی است که با پارامتر دما و سرعت باد در 42/68 و 36/50 درصد از مساحت کشور همبستگی مثبت نشان داده است. بنابراین افزایش ذرات معلق در هوا به شدت به روند تغییرات پوشش گیاهی و فاکتورهای اقلیمی از قبیل بارندگی، دما و سرعت باد بستگی دارد که با استفاده ار داده های ماهواره ای و اقلیمی با قدرت تفکیک مکانی و زمانی مناسب به خوبی مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روندیابی تغییرات، آزمون من-کندال، عمق نوری، پوشش گیاهی همبستگی خطی، ایران
  • زهرا سلیمانی، حنانه محمدی کنگرانی*، مرضیه رضائی، مهناز حسین زاده صفحات 787-803

    مدیریت مشارکتی در حفاظت از اکوسیستم های بیابانی، به دلیل حساسیت و شکنندگی بالای این اکوسیستم ها حایز اهمیت است. بااین حال، توجه ناکافی به موقعیت ذینفعان در شبکه روابط اجتماعی، منجر به شکست آن شده است. لذا شناسایی بازیگران کلیدی در مدیریت مشارکتی اکوسیستم های بیابانی مهم است. این مطالعه به منظور بررسی انسجام شبکه ی همکاری و تعیین بازیگران کلیدی ذینفعان دولتی در دو سطح نهادهای دولتی و مردمی با رویکرد مدیریت مشارکتی انجام شده است. اطلاعات و داده ها از طریق روش های پیمایشی، مصاحبه و شرکت در جلسات با نمایندگان دستگاه ها و جوامع محلی جمع آوری شد. پس از شناسایی 45 نهاد دولتی ذینفع، یک پرسشنامهتحلیل شبکه اجتماعی تهیه و توسط 41 نفر از اعضای جامعه محلی و 34 نفر از  نهادهای دولتی تکمیل شد. سپس داده های تهیه شده وارد نرم افزار مایکروسافت اکسل شده و با استفاده از نرم افزار UCINET6.718 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از دو ماتریس تک وجهی سازمان- سازمان و مردم- سازمان برای ترسیم شبکه ها استفاده شد و سپس شاخص های کلان و خرد شبکه مانند تراکم، مرکزیت بینابینی، نقاط برشی، مرکزیت درجه و مرکزیت بینابینی برای تفسیر شبکه ها محاسبه شد. نتایج نشان داد که شاخص تراکم در هر دو شبکه ی همکاری سازمان- سازمان (672/0) و مردم- سازمان (77/0) بیش ازحد میانگین ارزیابی شده است و بنابراین قابل قبول است. همچنین، اداره ی حفاظت محیط زیست شهرستان قشم دارای بالاترین شاخص مرکزیت بینابینی در بین 45 دستگاه شناسایی شده در هر دو شبکه ی همکاری است. بنابراین، همکاری بیشتر سازمان های درگیر در مدیریت مشارکتی منابع طبیعی برای حفاظت و توسعه جنگل های حرا به منظور کاهش هر نوع آلودگی محیط زیست پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، تراکم، جنگل های حرا، مدیریت مشارکتی، مرکزیت درجه، NetDraw
  • فرزاد احمدی*، قدرت الله حیدری، امید زمانی، زینب جعفریان جلودار صفحات 804-817

    توسعه در مرتع بدون توجه به مشارکت بهره برداران امکان پذیر نخواهد بود. امروزه سرمایه های اجتماعی شبکه می تواند کنترل کننده رفتار مشارکتی بهره برداران در حفاظت از عرصه های مرتعی و محدوده های عرفی آنها باشد. هدف از این مطالعه، تحلیل سرمایه اجتماعی شبکه در بین بهره برداران با سطوح مختلف مشارکتی در پروژه های حفاظتی (پروژه های بیولوژیک شامل بذرکاری، کپه کاری و قرق و پروژه بیومکانیک یا بانکت بندی) محدوده های عرفی مراتع شهرستان دهگلان است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پرسش نامه بوده و جامعه آماری آن شامل 275 نفر از بهره برداران مراتع 10 سامان عرفی منطقه بر اساس لیست ممیزی است. انتخاب نمونه ها تصادفی و 160 بهره بردار مرتعی با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. برای تعیین روایی پرسش نامه از پانل متخصصان استفاده شد که شامل استادان و کارشناس فنی اداره کل استان کردستان بودند. مقدار آلفای کرونباخ هم برای"اهداف مشترک مرتع داران با شبکه های محلی" و "اهداف مشترک مرتع داران با شبکه های دولتی" به ترتیب 80/0 و 82/0 محاسبه شد. نتایج حاصل از رویکرد تقابل هلمرت نشان داد مرتع دارانی که در پروژه های حفاظتی مراتع مشارکت دایم داشتند، نسبت به مرتع دارانی که در پروژه های حفاظتی مراتع مشارکت موقت داشتند، اهداف مشترک بیشتری با شبکه های محلی و دولتی داشتند. همچنین نتایج نشان داد مرتع دارانی که در پروژه های حفاظتی مراتع اصلا مشارکت نداشتند، نسبت به مرتع دارانی که در پروژه های حفاظتی مراتع مشارکت داشتند اهداف مشترک کمتری با شبکه های محلی و دولتی داشتند. نتایج نشان می دهد که استفاده از ظرفیت سرمایه های اجتماعی شبکه می تواند با تقویت انسجام جوامع محلی، رویکرد مشارکتی بهره برداران را برای اجرای پروژه های حفاظتی مرتع تغییر بدهد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی شبکه، شبکه های محلی و دولتی، سطوح مشارکت، اهداف مشترک
|
  • Morteza Abtahi Pages 605-613

    Biological stabilization of dunes is one way to prevent wind erosion and the creation of sandstorms. Clligonum is one of the plant species that due to its unique root structure can settle in the dunes and stabilize them. In this study, we intend to investigate the most suitable species and age of Calligonum shrub for planting in three different points of Kashan long sand. This research is in the form of split-plot (split plots) based on the randomized block design. Analysis of variance showed that the differences between different locations and the age of different seedlings and species of Calligonum were significant at the level of (p≤0.01). In all three age groups, Calligonum turkestanicum with 61.15% had the highest establishment, and C. comosum is in the second rank, and C. schizopterum and C. bungei species were in the third and fourth ranks, respectively. Siazgeh region, with an average of 59.7%, has the highest percentage of seedlings. Three-year seedlings, with an average of 58.7%, had no significant difference with two-year seedlings with an average of 57.01% and with one-year seedlings with an average of 53.84% at the level of (p≤0.01).Accordingly, the use of 0biennial C. turkestanicum seedlings and three-year C. comosum seedlings is recommended for sand stabilization in Kashan region.

    Keywords: Calligonum, biologic fixation, establishment, sand dunes, Kashan
  • Farhad Aghajanlou *, Morteza Akbarzadeh, Ahmad Mousavi, Parviz Moradi Pages 614-630
    Rangelands capacity depends on several factors, including the amount of forage production. Forage production varies during the grazing period and different years. The goal of determining grazing capacity is to estimate the forage production within the grazing period. This project was carried out over a period of 4 years (2006-2010) to determine forage production and consumption at different stages of growth. For this purpose, at the beginning of grazing season, the amount of forage remaining after grazing until the exit time of livestock was harvested at one-month intervals. Forage production was measured within the enclosed and adjacent area, and the amount of consumption of each species was determined. The collected data were analyzed based on a completely randomized design. The combined analysis of variance showed that production was significantly different (P<0.01) in years and months of the growing season. The highest amount of production was recorded in 2009 and the lowest in 2008. The ratio of forage produced in unfavorable to favorable years was 50%. In other words, forage production in 2009 was double that of 2008. This ratio was 13% to 79% among species. The peak of monthly rangeland production was in June and was the same for most species. The average rangelands production at the four-year study was about 650 kg/ha, and the contribution of three species Festuca ovina, Bromus tomentellus, and Tanacetum polycephalum were 24%, 20%, and 11%, respectively. The highest forage consumption was recorded in July and then in August. On average, about 71% of forage production was consumed during the grazing season. The lowest and the highest forage consumption was observed for Phlomis olivier  (37%) and Silene ampullata (100%), respectively.
    Keywords: Production, consumption, Badamestan, phenological stages
  • Hasan Ghelichnia *, Hajar Nemati Pages 631-639

    (Festuca ovina) is one of the most important and palatable rangeland species in the rangelands of Mazandaran province and has a wide range of distribution in mountain rangelands that, in addition to nutritional value for livestock, plays a role in the breeding and rehabilitation program of mountain rangelands. Due to the importance of this species, several populations of F. ovina species, whose seeds were collected from different rangelands of the province, were planted in plastic trays. After germination and a short period of operation, in early spring, in the area of Poshtkuh research station in the southeastern heights of Sari, they were planted on two 20-meter-long lines so that 40 bases of each accession were placed on the planting line. Their spacing on rows of 50 m and line spacing of 1 m were considered. The experiment was conducted during 2011-2015. The evaluation began in the spring of 2013. Evaluation criteria for plant selection were phenological stages, plant height at the time of cluster emergence, canopy level, forage production, and seed production. Various phenological stages, including vegetative stage, flowering, seed formation, and fall regrowth, were recorded with weekly reference from the bases that have been nailed for this purpose. The obtained data were statistically analyzed in SPSS16. The results of the combined analysis of variance of the data related to the performance of the evaluated factors showed that there is a significant difference at the level of (p≤0.01) between the six populations of the studied species. The highest amount of canopy cover, plant height, viability, seed production, and forage production is related to the population of Siahsang rangeland, and the lowest values of the mentioned factors are related to the populations of Kangeloo and Doona rangelands. Therefore, to produce and strengthen forage vegetation, the seeds of this population can be used in the mountain rangelands of the central regions of Mazandaran province.

    Keywords: Evaluation of perennial grasses, forage production, establishment
  • Jamal Imani *, Ataollah Ebrahimi, Bahram Gholinejad, Pejman Tahmasebi Pages 640-651

    In the present study, we compared different sampling patterns and different plot dimensions to estimate the percentage of canopy cover and forage production in rangeland habitats around Choghakhor Wetland. The choice of sampling method was based on the opinion of the researcher. Sampling was performed in three different plant communities, in two patterns of six and three plots. Different dimensions of the plot (including 1×1, 1×2, 2×2, and 3×3 m2) were used as a nest to estimate the production and the percentage of canopy cover. Sampling was in each community within 30 sampling units along three transects. The canopy cover of the species was estimated by estimating and producing them by double sampling. Species density was calculated by counting bases in 2×2 plots. In each population, the type of distribution of dominant species was determined by statistical tests. The results showed that two different sampling patterns and four different plot dimensions have significant differences in estimating the percentage of cover and plant production (P≤0.01). According to the interaction of the community and the pattern, plot dimensions with pattern and plant community, patterns and plot dimensions with each other, there was no significant difference. The effect of plant community with plot dimensions on a cover percentage at (p≤0.05) and production at (p≤0.01) is significant. In Gundellia tournefortii-Couisinia Bakhtiari plant community with random distribution patterns, two different sampling patterns in 1×1 and 1×2 m2 plots were significantly different, and in other dimensions, no significant difference was observed. The two different sampling patterns in the Daphnea mucronata-Astragalus adsendence community with the uniform dispersion pattern were significantly different only in plot 1×1 (p≤0.05) and شdid not differ in other sizes. The mentioned patterns in the population of Melica persica-Agropyron trichophorum with the heap pattern distribution in statistical plots of 3×3 m2 did not show a statistical difference, but in other dimensions showed a significant difference (p≤0.05).

    Keywords: Rangeland evaluation, Sampling methods, plot size, plant distribution model
  • Neamat Karimi Pages 652-671

    The main objective of the present study is to delineate all-natural resources of Iran with the priority of desert and semi-desert areas using indicators and criteria extracted from remote sensing data and new satellite image classification techniques. Accordingly, desert, semi-desert, and salinity areas of Iran in conjunction with other natural resources areas (such as forests, rangelands, water bodies, and farmlands) were studied using time-series MODIS satellite images and different indices and parameters such as Albedo, NDVI, and surface temperature during day and night along with the temperature difference between day and night. Here, unlike the classical classification methods, based on using one-single satellite image and features such as vegetation density or surface temperature, the behavior of different natural resources over time, extracted from satellite images, was analyzed. Accordingly, the temporal behavior of each of the mentioned natural resource areas during 2019 was studied and analyzed using the remote sensing criteria. The basic object classification method was used to classify the country using the mentioned indicators using the least distance technique based on fuzzy logic. Based on results, about 41.2%, 14.8%, and 3.9% of Iran (totally about 60% of Iran) are classified as desert, semi-desert, and salty areas, respectively. By considering the percentage of rocky mountainous areas (11.3%), about 71.2% of Iran has no biological conditions (unsuitable for agricultural activities). As expected, desert and semi-desert areas are concentrated in central, eastern, southeastern, and southern regions of Iran, and no signs of such areas are found in the northern, northwestern, and western of the country.

    Keywords: Remote Sensing, desert, semi desert areas, NDVI, Albedo, object oriented classification
  • Maryam Moslehi *, Akram Ahmadi, Seyedmousa Sadeghi, Majid Hassani, Elham Ghaderi Pages 672-685

    This study aimed to compare the effects of roots and leaves of Prosopis juliflora (SW) DC at different concentrations on emergence, vigor, radicle, and plumule length of two species of Taverniera spartea (Burm. F.) DC. and Pennisetum divisum (Forssk. Ex JF Gmel.) Henrard in Hormozgan province, Iran. After grounding the leaves and bark of Prosopis juliflora and mixing it with the soil of Prosopis juliflora habitat (0, 20, 40, 60, and 80 g of each organ per kg of soil), 15 seeds of Pennisetum divisum and Taverniera spartea species with four replications were cultivated in the soil, and the desired variables were recorded and analyzed using GLM statistical analysis. The results showed that vigor, radicle, and plumule length of Taverniera spartea species in soil associated with bark was 10.77, 3.47, and 3.63 cm, and in Pennisetum divisum species were 5.7, 4.36, and 4.15 cm that was higher than in the leaves. Also, seed vigor, plumule length in Taverniera spartea species, and seed vigor, radicle, and plumule length in Pennisetum divisum species had the lowest values in 8% treatment. The interaction effects of concentration×organ also showed that the leaf extraction had significant decreasing effects on seed vigor, plumule length in both species, and radicle length in Pennisetum divisum species. Also, the emergence percentage in Pennisetum divisum species (18.33%) was the highest in the control treatment. The results showed that Prosopis juliflora has inhibitory effects on rangeland species, so the selection of this species for afforestation in desert areas should be done more sensitively and the use of native species (Ziziphus spina christi, Prosopis cineraria, and Acacia oerfota) should be prioritized.

    Keywords: forest floor, native species, Invasive species, Hormozgan province
  • Azam Khosravi Mashizi *, Mohsen Sharafatmandrad Pages 686-700

    Ecosystems’ cultural services, like beauty services, play an important role in human social well-being. Understanding the potential of ecosystems is essential in providing this service for sustainable ecosystem management. This study aimed to determine the beauty value of summer rangelands in Kerman province. Hence, the beauty value of ten rangeland types was determined through flowering plants in 200 plots in flowering season. The beauty value was estimated using four indexes, including relative Simpson diversity and relative canopy cover of flowering plants, relative flowering period, and relative maximum number of flower colors. The analysis of variance showed that rangeland types are different in terms of beauty value, and Astragalus gossypinus-Artemisia aucheri rangeland type had the highest beauty value and is a pioneer region for conservation programs. Salsola brachiata- Artemisia sieberi rangeland had the lowest beauty value due to severe grazing and vegetation degradation. Plant types were most beautiful in spring, summer and fall, respectively. Correlation analysis showed that relative Simpson diversity and relative maximum number of flower colors had the highest correlation with beauty value. PCA also showed that beauty value was positively correlated with the attributes, including species diversity and abundance of forbs. The beauty value can be considered a good indicator of the ecological value of ecosystems that should be considered in sustainable development.

    Keywords: Color diversity, flowering plants, beauty value, steppe
  • Leila Didar, Mohammad Reza Mahboobi *, Gholamhossein Abdollahzade Pages 701-717

    The development of the cultivation of medicinal plants in sloping lands based on public participation has an important role in improving land productivity, employment status, and livelihood of communities. The aim of this study was to investigate the barriers to the participation of local communities in the project of cultivation of medicinal plants in the sloping lands of Chehel Chay watershed in Minoodasht County. The research was descriptive and survey. The statistical population was 350 people from local communities living in the watershed. Using Krejcie and Morgan's table and random sampling method with assignment, 184 of them were selected as the research sample. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha at the rates of 0.74, 0.79, and 0.89 for social, economic, and organizational barriers, respectively. Data were analyzed using SPSS19 software. The results of the Spearman test showed a positive and significant relationship between organizational barriers to participation with the variables of the number of years of employment in agriculture, hours of listening to the radio and watching TV during the day, and negative and significant relationship with variables of the number of respondents traveling to the city per month, the relationship between respondents and extension worker per month and the number of medicinal plants cultivated by respondents. Also, the results of the Friedman test showed the importance of organizational barriers in the non-participation of respondents in the project of cultivation of medicinal plants. It is recommended to pay attention to teaching the cultivation of medicinal plants to local communities, more communication, and interaction of extension workers with them, providing inputs and creating a suitable market for medicinal plants.

    Keywords: participation, organizational barriers, livelihood improvement, sloping lands, watershed
  • Mahmood Abadeh *, Mohammad Khosroshahi Pages 718-732

    Drought is one of the most important natural disasters that threaten human societies. Various indices are employed for drought monitoring. The purpose of this study is to evaluate and monitor the drought phenomenon based on two indicators of standardized precipitation (SPI) and standardized precipitation-evapotranspiration (SPEI) in Hormozgan province. SPI index is calculated only based on precipitation data, and SPEI index is calculated based on precipitation data and evapotranspiration potential values Torrent White method) of drought. For this study, monthly precipitation data and average monthly temperature data of five synoptic stations of Bandar Abbas, Bandar Lengeh, Hajiabad, Minab, and Bandar Jask for a period of 30 years (1988-2017) were used. The results showed that although the values of SPI and SPEI index were correlated, SPEI index was more sensitive to drought and faster response to it and showed longer dry and wet periods. Comparison of SPI index values of different climate stations revealed no significant difference between their SPI values. It was also found that there was no considerable difference between SPEI index values for selected stations. Finally, the findings showed that the spatial distribution of the SPI index was more uniform compared to that of the SPEI index in Hormozgan province.

    Keywords: Drought, Standardized Precipitation Index (SPI), Standardized Precipitation Evapotranspiration Index (SPEI), Hormozgan province
  • Esfandiar Jahantab Pages 733-744

    Cement factories are one of the sources of ecosystem contamination. The purpose of this study was to evaluate the capability of Gundelia tournefortii species in the absorption of cadmium, lead, and nickel elements in rangeland ecosystems around the Yasouj cement factory and changes in the concentration of heavy metals with from the factory. For sampling plant and soil, distances 0 to 500, 500 to 1000, and 1000 to 1500 meters were selected, and in each range, five plant samples with root and five soil samples were gathered from the root depth of G. tournefortii. Indicators of Translocation Factor (TF), Bio Concentration Factor (BCF), and Biological Accumulation Coefficient (BAC) were used to evaluate the ability of G. tournefortii species. Results showed that the TF value of G. tournefortii species for heavy metals, nickel, and cadmium is larger than one. Therefore, G. tournefortii species can absorb and extract lead metals, nickel, and cadmium from phytoextraction. Results of the study of lead, nickel, and soil cadmium in the studied range showed a significant difference between the concentration of lead, nickel, and cadmium metals in three rangelands (P <0.01). With the distance from the factory, the concentration of soil studied was decreased. Results showed that the average concentration of lead, nickel, and cadmium is less than the maximum allowable amount in the soil. Generally, considering that the concentration of heavy metals in the ecosystem is increasing and adds to the contaminated land, the use of native plant species to absorb heavy metals from the environment and reduce pollutants can be effective.

    Keywords: Soil contamination, Phytoextraction, heavy metals accumulation, Gundelia tournefortii
  • Reza Yari *, Gholamali Heshmati, Hamed Rafiee Pages 745-758

    Assessment of the potential ecological and natural capacity of each area with proper planning can lead to sustainable and continuous utilization of natural areas. By increasing the population and psychological pressures resulting from the bustle of cities, ecotourism has become doubly important as one of the ways to reduce the pressures on people. The development of ecotourism to conserve natural resources should be commensurate with the natural and social potential of the region. Due to the importance of conserving natural resources, the purpose of this study is to evaluate the ecotourism potential of Chaharbagh summer rangelands in Golestan province based on the FAO limiting method and using GIS. The factors assessed include two ecological categories (climate, altitude, slope, soil, water resources, distance to attraction places, value attractive vegetation) and infrastructure (distance to city, amenities, roads, and access routes). The results showed that the total area of the region is 25.36% (2249.29 ha) with medium potential and competence (S2), 28.65% (2542 ha) with low potential and competence (S3), and 45.98% (4079) hectare lacks ecotourism competence and potential (N). The results also showed that water resources, soil, slope percentage, vegetation attraction value, access routes, and distance to attractions are factors that reduce the potential and merit of tourism and altitude factors, distance to city and facilities, welfare as well as climate (temperature) are factors that increase the potential and merit of tourism. Chaharbagh rangelands have suitable facilities and potentials in terms of tourism, and observing the principles of tourism and preserving natural resources, in addition to creating employment and income for the residents of the region, can help the protection and sustainable development of the region.

    Keywords: Ecotourism potential, rangelands, ecological factors, Geographic Information System
  • Bayzid Yousefi *, Sedighe Zarekia Pages 759-771

    Astragalus spp. are valuable in forage production, soil protection, etc. To evaluate the establishment and growth of herbaceous milkvetch, 10 genotypes, belonging to five species, including Astragalus vegetus. As.brevidens, As. brachyodontus, As. effusus and As. Cyclophyllus, were studied in Sanandaj in a randomized complete block design with three replications. Seed sowing was done in November 2018, and traits of plant establishment percentage, vigor, height and diameter of plant crown, number of branches per plant, average fresh and dry weight of the plant, and the ratio of dry to wet weight of the plant in 2019 and 2020 years was measured. According to the combined analysis of variance, the effects of genotype and year for all studied traits and the interaction of year × genotype were significant (p≤0.01) except for the percentage of establishment and the plant vigor for other traits. Results showed that seed germination, probably caused by seed dormancy or a stress tolerance mechanism, was gradual. In 2020, the mean of plant establishment was about 37%, the number of primary branches was 7.3, plant height and crown diameters were 35.2 and 35.9 cm, respectively, plant fresh and dry weight were 68.2 and 39.1g, and the dry to fresh weight ratio was 0.58. Results of principal component analysis (PCA) showed that two main components (PC1 and PC2) determined 80% of total variance and genotypes with high forage yield located in the third zone of bi-plot with a negative value of PC1 and mainly positive for PC2. In addition, the accession of As. effusus (West Azerbaijan) and three accessions of As. vegetus (Qazvin, Kurdistan and West Azerbaijan) in terms of adaptation and forage production are introduced as high forage yield and adaptable ones for rehabilitation of rangelands in Kurdistan and similar areas in the country.

    Keywords: Astragalus spp, plant establishment, forage yield, rangeland
  • Hadi Eskandari Damaneh, Hamed Eskandari Damaneh, Zahra Sayadi, Asadollah Khoorani * Pages 772-786

    Due to the prevailing arid and semi-arid climate, Iran has always suffered from the production and spread of airborne substances, especially dust. This phenomenon is very destructive due to its direct impact on the environment and human health. Therefore, this study aimed to investigate the variation trend of aerosol optical depth (AOD), normalized difference vegetation index (NDVI), rainfall, temperature, wind speed, and correlation between AOD and climatic parameters in Iran. Data on AOD and NDVI were collected from Modis sensor images and other data from the ECMWF climate site over 2000-2019 with a spatial resolution of 10 km. The Mann-Kendall trend analysis was used to investigate the trend of changes in these parameters, and the linear correlation model was used to check the correlation between AOD and climatic data. The results of the variations trend of AOD, NDVI, and climate data showed that the trend of these parameters was different in different regions of Iran so that NDVI and rainfall had decreased by 85.13% and 67.57%, respectively, while AOD, wind speed, and the temperature had increased by 71.43%, 71.86%, and 99.37% across the country, respectively. The correlation of AOD, NDVI, rainfall, temperature and wind speed revealed that AOD had a negative correlation with NDVI and rainfall in 50.94% and 51.31% of the country, respectively, while its correlation was positive with temperature and wind speed over 68.42% and 50.36% of the country, respectively. Therefore, the increase in airborne suspended particles strongly depends on the trend of variations in vegetation cover and climatic factors, including rainfall, temperature, and wind speed, which can be well studied using satellite and climatic data with appropriate spatial and temporal resolution.

    Keywords: Variation trend detection, Mann-Kendall test, Aerosol optical depth, Vegetation cover, linear correlation, Iran
  • Zahra Soleymani, Hannaneh Mohmmadi Kangarani *, Marzieh Rezai, Mahnaz Hosseinzadeh Pages 787-803

    Participatory management in the protection of desert ecosystems is important due to the high sensitivity and fragility of these ecosystems. However, insufficient attention to the position of stakeholders in the social relations network has led to its failure. Therefore, identifying key actors is significant in the participatory management of the desert ecosystems. This study was conducted to investigate the coherence of the cooperation network and determine the key actors of government stakeholders at both levels of government and public institutions considering the participatory management approach. Information and data were collected through surveying, interviews, and participating meetings with representatives of the organizations and local communities. After identifying 45 beneficiary government institutions, a social network analysis questionnaire was developed and completed by 41 members of the local community and 34 members of the governmental institutions. Then, the prepared data were entered into the Microsoft Excel software and were analyzed using the UCINET6.718 software. Two one-dimensional matrices of organization-organization and people-organization were used to delineate the networks; then, different macro and micro indicators of the network such as density, shear points, degree centrality, and betweenness centrality were calculated to interpret the networks. The results showed that density index in both organization-organization (0.672) and people-organization (0.77) cooperation networks were evaluated more than average. So, it is acceptable. Also, the Department of Environmental Protection of Qeshm city has the highest index of betweenness centrality among 45 identified devices in both cooperation networks. Therefore, more cooperation of the organizations involved in participatory management of natural resources is suggested to protect and develop the mangrove forests to reduce each type of environmental pollution.

    Keywords: social network analysis, Density, mangrove forests, Participatory Management, degree centrality, NetDraw
  • Farzad Ahmadi *, Ghodratollah Heydari, Omid Zamani, Zeinab Jafarian Jeloudar Pages 804-817

    Rangeland's development will not be possible without the participation of Ranchers. Today, network social capital can control the participatory behavior of users in the protection of rangelands and their customary boundaries. The purpose of this study is to analyze the social capital of the network among ranchers with different levels of participation in conservation projects (biological projects including seeding and enclosure; and biomechanics or banking projects) of the customary rangelands of Dehgolan city. The research method is descriptive-analytical based on a questionnaire, and its statistical population includes 275 users of rangelands in 10 conventional areas of the region based on the audit list. The samples were selected randomly, and 160 rangeland operators were selected using Cochran's formula. To determine the validity of the questionnaire, a panel of experts was used, which included professors and technical experts of the General Administration of Kurdistan Province. Cronbach's alpha values for "common goals of rangers with local networks" and "common goals of rangers with government networks" were calculated as 0.80 and 0.82, respectively. The results of the Helmert contrast approach showed that beneficiaries who were permanently involved in rangeland conservation projects had more common goals with local and government networks than beneficiaries who were temporarily involved in rangeland conservation projects. The results showed that using the social capital capacity of the network can change the participatory approach of users to implement rangeland conservation projects by strengthening the cohesion of local communities.

    Keywords: Network Social Capital, local, state networks, levels of participation, common goals