فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1400)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهیار سجادیان*، محمدعلی فیروزی، احمد پوراحمد صفحات 5-42

    امروزه بر اثر جهانی شدن اقتصاد و سیالیت سرمایه ها، رقابت پذیر نمودن کلانشهرها از جمله مهم ترین راهبردهای حیاتی محسوب می گردد. در این چارچوب، برندآفرینی مبتنی بر قابلیت های محیطی، از جمله بهره گیری بهینه از بنیاد جغرافیایی رودهای شهری، برای مثال شهرهای لندن و پاریس، از جمله راهکارهای بنیادی در جهت دستیابی به این مهم مطرح می‎باشد. اما مسئله این پژوهش آن است که کلانشهر اهواز نتوانسته است از رود کارون به مثابه برندی موثر در راستای جذب مشتریان، گردشگران، سرمایه گذاران، شرکت های جهانی و برای به دست آوردن بازارهای هدف- با توجه به قابلیت های آن- استفاده بهینه نماید؛ که منطقا جهت واکاوی موضوع می باید به ریشه ها توجه نمود. لذا پژوهش حاضر، در راستای دستیابی به این هدف با پیروی از رویکردی اکتشافی و با بهره گیری از روشی توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به تحقیق پرداخت؛ که در انجام آن از روش کیفی نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) و تحلیل محتوا بهره گرفته شده است. ابزار انجام پژوهش، نرم افزار MAXQDA می باشد. بر مبنای یافته های تحقیق که در تلفیق با ارایه پیشنهاداتی به صورتی توام انجام یافت، شرایط زمینه ای و مداخله گر از شرایط مناسبی برخوردار نبوده و لذا در جهت دستیابی به رود کارون به مثابه برند موثر کلانشهر اهواز و مزایای مترتب بر آن، نیاز به راهبردهای چهارگانه ای شامل اقدامات لازم و فوری، اقدامات شهرسازی و معماری، اقدامات اجتماعی و فرهنگی و اقدامات مختص آبراه کارون می باشد.

    کلیدواژگان: برند شهری، رود کارون، نظریه داده بنیاد، اهواز
  • بهنام عاشقی*، مهرعلی همتی نژاد، علی نظریان، طوبی بیگ محمدی، هلمت نصیر صالح صفحات 43-60

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های تاثیرگذار در جذب گردشگران ورزشی به استان گیلان است. مطالعهحاضر یک مطالعه توصیفی و پیمایشی و از روش دلفی بوده و جامعه آماری آن متشکل از 12 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و مدیریت گردشگری و متخصصان تورهای گردشگری می باشند که به روش هدفمند انتخاب شده اند در ابتدا، دوره های دلفی تا ایجاد توافق نظری میان خبرگان ادامه یافت و نتایج آن از طریق ضریب توافق کندال به وسیله بسته نرم افزاری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد، سپس مهم‎ترین مولفه ها در جذب گردشگران ورزشی به روش تاپسیس از طریق نرم افزار اکسل شناسایی و رتبه بندی شد، یافته های تحقیق نشان دادن که آشنایی مدیران با بازاریابی گردشگری ورزشی با میانگین وزنی: 8.43، خدمات ارزان و با کیفیت با میانگین وزنی: 8.25، وجود نواحی ساحلی و دسترسی آسان به جنگل و دریا با میانگین وزنی: 7.90، وجود افراد متخصص و کار آشنا با میانگین وزنی: 7.82، سیستم های حمل و نقل استاندارد و ایمن با میانگین وزنی: 7.75 و معرفی مناسب محل با میانگین وزنی: 7.72 و با توجه به ضریب توافق خبرگان: 7.91 به عنوان موثرترین عامل ها انتخاب شدند و نتایج روش تاپسیس نشان داد که مولفه های مدیریتی با ضریب تشابه: 0.717و مولفه های زیرساخت با ضریب تشابه: 0.685 برای گردشگران ورزشی می بایست تقویت یافته تا بتوان در آینده از گردشگران بیشتری چه در زمینه ورزشی و چه در هر زمینه دیگری در استان گیلان میزبانی کرد.

    کلیدواژگان: گردشگر ورزشی، نواحی ساحلی، رویداد ورزشی، استان گیلان
  • محسن اسلامی آکندی، مریم ایلانلو*، لیلا ابراهیمی، کیا بزرگمهر صفحات 61-88

    آینده پژوهی در توسعه و برنامه ریزی منطقه ای بر یافتن عوامل کیلدی، پیشران ها و فقدان قطعیت های توسعه مناطق در فضای برنامه ریزی تاکید دارد تا برنامه ریز شهری و منطقه ای با در اختیار داشتن آن ها به عنوان اهرم کنترل، به نگاشت و مدیریت آینده مطلوب بپردازد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی شاخص های تاثیر بر تحقق پذیری توسعه استان مازندران، شناخت متغیرهای کلیدی برنامه ریزی استان هست. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و ازنظر ماهیت، بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهش، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. با توجه ماهیت این پژوهش، از روش تحلیل ساختاری میک مک و دلفی بهره گرفته شده است. در این راستا، پس از برگزاری جلسات اولیه بحث با پانزده نفر از مدیران فعال اجرایی استان، اعضای هییت علمی و کارشناسان برنامه ریزی در سطوح مختلف با تخصص های علوم اقتصادی، برنامه ریزی اجتماعی، جامعه شناسی گرایش اقتصاد و توسعه، برنامه ریزی شهری و منطقه ای، محیط زیست، مدیریت صنعتی و بازرگانی به عنوان جامعه آماری تحقیق، 39 متغیر اولیه در قالب شش شاخص اقتصادی، اجتماعی، زیربنایی، سکونتگاهی، زیست محیطی و پسوندها شناسایی شد. در ادامه، متغیرهای اولیه در چارچوب ماتریس اثر متقاطع در نرم افزار آینده نگاری تعریف شد. آنچه از وضعیت صفحه پراکندگی متغیرها می توان فهمید ناپایداری سیستم می باشد که اکثر متغیرها در اطراف محور قطری صفحه پراکنده اند. در نهایت، با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، 18 عامل اصلی کلیدی در آینده توسعه منطقه ای استان مازندران تاثیرگذارند. از بین این عوامل، مشارکت تاثیرگذارترین عامل کلیدی در توسعه منطقه است.، ساختار فعالیت، اشتغال، اقتصاد و مهاجرت در رتبه های بعد قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، توسعه، نرم افزار میک مک، استان مازندران
  • محمد غلامی*، غلامرضا امینی نژاد، مهسا سلیمانی صفحات 89-106

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل سفرهای درون شهری در شهر بوشهر به عنوان شهری میانه اندام در نوار ساحلی جنوبی ایران و شناخت الگوهای غالب سفر در این شهر انجام گرفته است. روش پژوهش، از جهت روش بررسی و سطح پژوهش توصیفی و تبیینی، از منظر هدف و ماهیت، کاربردی - توسعه‎ای و از نظر نوع داده‎های جمع‎آوری شده، کمی است. برای جمع‎آوری داده‎ها، از روش‎های پیمایشی و اسنادی به صورت ترکیبی استفاده شده است. ابزار جمع‎آوری داده‎ها در بخش پیمایشی، پرسشنامه محقق ساخته بوده که نتایج بدست آمده از پرسشنامه‎های تکمیل شده در قالب طیف لیکرت مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شهروندان بالای 15 سال شهر بوشهر که 384 نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی انتخاب شده‎اند. همچنین جهت جمع‎آوری داده‎ها و اطلاعات از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل آماری داده‎های گردآوری شده از طریق پرسشنامه‎های تکمیل شده به کمک نرم افزار آماری SPSS  و با استفاده از آزمون های آماری (آزمون t و...) صورت گرفته است. نتایج این پژوهش بیانگر این است که سفرهای تفریحی- فرهنگی بیشترین تقاضا و تولید سفر در سطح بوشهر را شامل می‎شود. همچنین بر اساس یافته‎های تحقیق استفاده از اتومبیل شخصی اولویت اول شهروندان برای سفرهای درون شهری می‎باشد، دسترسی در سفرهای درون شهری با توجه به فاصله ترافیک و هزینه سفر برای ساکنین شهر بوشهر آسان تلقی می‎شود.

    کلیدواژگان: سفرهای درون شهری، حمل و نقل شهری، برنامه ریزی سفر درون شهری، بوشهر
  • علیرضا صالحی پور میلانی*، راضیه مزروعی سبدانی صفحات 107-132
    قلمرو ساحلی به عنوان محل تلاقی دهنده فرآیند های ژیومورفیک دریا با خشکی تلقی می شود. دینامیک و تحول‎پذیری سواحل هرچند پدیده شناخته شده‎ای است، اما فرکانس و شدت این تغییر و تحول آن در طول زمان، فرآیندهای مختلفی را در پی دارد و منجر به ایجاد تغییراتی در خطوط ساحلی می شود که می تواند علاوه بر تغییر در جنبه‎های طبیعی سواحل، ابعاد انسانی-اقتصادی و زیست محیطی را تحت تاثیر قرار دهد. سواحل دریای عمان از کنارک تا کلات در استان سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط محیطی و استراتژیک خود همیشه محل استقرار تاسیسات ساحلی نظامی و صیادی بوده است، از این رو ارزیابی تغییرات و پایداری ساحل این منطقه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این تحقیق با استفاده از داده‎های ماهواره‎ای لندست و بهره‎گیری از افزونه DSAS  در حد فاصل سال های 1989 تا 2020 تغییرات خطوط ساحلی در واحد های ژیومورفولوژی ساحلی این منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان می دهد که تغییرات در کل منطقه مورد مطالعه کم و با توجه به شاخص LRR به صورت پیشروی و به میزان 07/0 متر در سال است. علاوه بر آن ارزیابی نرخ تغییرات خطوط ساحلی در منطقه مورد مطالعه نشان داد که پادگانه‎های دریایی پایدارترین واحد ژیومورفولوژی هستند و نرخ تغییرات آنها تنها 05/0 متر در سال است و این در حالی است که و ساحل ماسه‎ای با 39/0 متر پیشروی در سال در رتبه بعدی و همچنین اسپیت‎های ساحلی با پس روی حدود 67/0 متر در سال ناپایدارترین واحد مورفولوژی منطقه ارزیابی شدند. علاوه بر آن نتایج حاصل از روند آتی تغییرات خطوط ساحلی نشان می دهد که بندر کلات به دلیل افزایش فرآیند رسوب‎گذاری و پیشروی خط ساحلی احتمالا مشکلاتی در راستای بهره‎برداری از آن در آینده به وجود خواهد آمد.
    کلیدواژگان: تغییرات خطوط ساحلی، DSAS، فرسایش و رسوب‎گذاری، کنارک، کلات
  • محمود عنانهاد*، الهه قویدل صفحات 133-160

    اغلب واحدهای مسکونی جدید در بافت های قدیمی باارزش شهری، فاقد حس تعلق به مکان و هویت مشخص هستند. این درحالی است که انسان ها، صرف نظر از موقعیت تاریخی، اجتماعی و جغرافیایی، همیشه به مکان هویتمند نیاز دارند. مقاله حاضر، راهنمای کاربردی در زمینه ارزیابی موثر و کارآمد معیارهای هویتی برای طراحان معماری و برنامه ریزان توسعه شهری می باشد که قصد دارد براساس نظرسنجی به روش SPSS به مهمترین شاخص های ارزیابی معیارهای هویتی و رتبه بندی آن با استفاده از تکنیک AHP دست یابند. درحال حاضر، متاسفانه به دلیل عدم شناخت دقیق شاخص های ارزیابی معیارهای هویتی مساکن، تاکنون تحقیقاتی فنی و اثباتی در این حوزه صورت نگرفته و تنها در بعضی از تحقیقات به گردآوری شاخص ها اکتفا شده است. پژوهش حاضر در محله قدیمی ساغریسازان رشت صورت گرفته است.  روش تحقیق در این پژوهش به صورت ترکیبی، تحلیل داده ها برمبنای استدلال منطقی و با استفاده از راهبرد کیفی- کمی می باشد. دراین مقاله ابتدا با استفاده از مستندات مرتبط، شاخص های ارزیابی معیارها و زیرمعیارهای اولیه شناسایی و سپس پرسشنامه سنجش شاخص ها تهیه و تنظیم و در بین 47 ساکنین این بافت قدیمی توزیع گردید و اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS تحلیل شدند و سپس با استفاده از نرم افزار Expert Choice11 شاخص های هویتی مساکن قدیمی باارزش باتوجه به معیارهای تعیین شده، از طریق تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) رتبه بندی و ارزیابی شدند. نتایج حاکی از آن است که از بین 9 زیر معیار شاخص هویت در محله مورد مطالعه، معیار شناسایی مکان و حس تعلق به مکان سکونت، دارای سطح اولویت 537/0 می باشد که بیشترین ضریب معیار نسبت به دیگر معیارها را به خود اختصاص داده است

    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شاخص های ارزیابی هویتی، واحدهای مسکونی، ساغریسازان، رشت
|
  • Mahyār Sajjādiān *, MohammadAli Firoozi, Ahmad Pour Ahmad Pages 5-42

    Due to the globalization of the economy and the fluidity of capital, the competitiveness of metropolises is one of the most important vital strategies. In this regard, branding based on the environmental capabilities, including the optimal use of the geographical foundation of urban rivers, for example, the cities of London and Paris, are among the fundamental strategies to achieve this importance. But the problem of this research was that Ahvaz metropolis has not been able to use Karun River as an influential brand to attract customers, tourists, investors, global companies and to obtain target markets - according to its capabilities, which logically the roots should be considered to investigate the subject. Therefore, the present study followed an exploratory approach and used a descriptive-analytical method based on library and documentary studies. Also, the qualitative method of data theory (grounded theory) and content analysis has been used. The research tool was MAXQDA software. According to the findings, which were done in combination with presenting some suggestions, the background and intervention conditions were not suitable. Therefore, to achieve the Karun River as an influential brand of Ahvaz metropolis and its benefits, there is a need for four strategies, including necessary and immediate measures, urban planning and architecture measures, social and cultural measures, and measures specific to the Karun waterway

    Keywords: Urban Brand, Karun River, grounded Theory, Ahvaz
  • Behnām Asheghi *, Mehrali Hematinezhād, Ali Nazariān, Toubā Beyg Mohamadi, Halmat Nasir Sālih Pages 43-60

    This study aimed to investigate the effective components in attracting sports tourists to Guilan province. It was a descriptive and survey study based on the Delphi method. The research sample included 12 professors of sports management, tourism management, and tours specialists who have been selected using a purposeful sampling technique. Initially, Delphi courses continued until a theoretical agreement among the experts. The results were analyzed using the Kendall agreement coefficient using the SPSS software version 23. Then, the most important components in attracting sports tourists were identified and ranked by the TOPSIS method through Excel software. Findings showed that the most influential factors were selected included: the managers' familiarity with sports tourism marketing with an average weight of 8.43, cheap and qualified services with an average weight of 8.25, the presence of coastal areas, and easy access to forest and sea with an average weight of 7.90, the presence of professionals and experts with an average weight of 7.82, standard and safe transportation systems with an average weight of 7.75 and proper introduction of the site with an average weight of 7.72, and the expert agreement coefficient: 7.91. The results of the TOPSIS method showed that the management components with a similarity coefficient of 0.717 and the infrastructure components with a similarity coefficient of 0.685 for sports tourists should be strengthened to be able to host more tourists in the future, both in sports and in any other field in Guilan province.

    Keywords: Sports tourist, Coastal areas, Sports event, Guilan Province
  • Mohsen Eslāmi Akandi, Maryam Ilānloo *, Leilā Ebrāhimi, Kiā Bozorgmehr Pages 61-88

    Futurology in regional development and planning emphasizes finding key factors, driving forces, and lack of certainties of regional development in the planning space so that the urban and regional planners can use them as controllers, mapping, and managing the desired future. The aim was to identify the indicators of the impact on the feasibility of the development of Mazandaran province and to identify the key planning variables of the province. This research was applied in terms of purpose, and it was a combination of documentary and survey. In terms of nature, it was analytical and exploratory based on new futurology science, which has been done using a mixed method of quantitative and qualitative models. Due to the nature of this research, MIC MAC and Delphi structural analysis have been used. In this regard, after holding initial discussion sessions with fifteen active executive managers of the province, faculty members and planning experts at various levels with expertise in economics, social planning, sociology of economics and development, urban and regional planning, environment, industrial and commercial management as research population, 39 primary variables were identified in the form of six indicators of economic, social, infrastructure, residential, environmental and extensions. Then, the primary variables were defined in the context of the cross-impact matrix in the futurism software. What can be understood from the status of the variable scattering plane is the system's instability that most of the variables are scattered around the diagonal axis. Finally, due to the high direct and indirect impact score, 18 key factors affect the future of regional development in Mazandaran province. Among these factors, participation is the most influential key factor in the region's development. The activity structure, employment, economy, and migration are in the following ranks, respectively.

    Keywords: Futurology, Development, Mic Mac Software, Mazandaran province
  • Mohammad Gholāmi *, GholāmRezā Amini Nejād, Mahsā Solaimāni Pages 89-106

    The aim of this study was to analyze inner-city trips in Bushehr as a medium-sized city in the southern coastal strip of Iran and to identify the dominant travel patterns in this city. The research method is descriptive; it is applied-developmental in terms of purpose and nature, and it is quantitative in terms of the type of data collected. Survey methods and documentation were used in combination to collect data. The data collection tool was a researcher-made questionnaire using Likert spectrum items. The research population was over 15 years old citizens in Bushehr, from which 384 participants were selected as the research sample using a random sampling method. Data analysis was performed using SPSS software and statistical tests (t-test, etc.). The results indicated that recreational-cultural traveling has the highest demand and travel production in Bushehr. Also, the use of private cars is the priority of citizens for inner-city trips. Access to inner-city trips is considered easy for Bushehr residents due to the traffic distance and travel costs

    Keywords: Inner-City Trips, urban transportation, Inner-City Trips Planning, Bushehr
  • Alirezā Sālehipour Milāni *, Rāzyieh Mazrouei Pages 107-132
    The coastal territory is considered as the intersection of the geomorphic processes of the sea with the land. Although the dynamic and evolution of coasts is a known phenomenon, the frequency and intensity of this change over time lead to different processes and alterations in coastlines. It can affect the human-economic and environmental dimensions in addition to changes in the natural aspects of the coast. The coasts of the Oman Sea from Konarak to Kalat in Sistan and Baluchestan province have always been the location of military and fishing coastal facilities due to their environmental and strategic conditions, so assessing the changes and stability of the coast of this region is very important. In the present study, the monitoring of coastline changes in the coastal geomorphology units of this region between 1989 and 2020 was evaluated using Landsat satellite data and the DSAS plugin. The results showed that the changes in the whole study area are small and, according to the LRR index, they are progressive and about 0.07 meters per year. The results showed that the changes in the whole study area were small and, according to the LRR index, they were progressive and about 0.07 meters per year. Moreover, the evaluation of coastline change rates in the study area showed that marine terraces were the most stable geomorphological unit and their change rates were only 0.05 meters per year, and sandy beach with 0.39 meters' progress per year was in the next rank. Also, coastal whites with regression of about 0.67 meters per year were considered the most unstable morphological unit in the region. Also, the results of the future trend of coastline changes showed that the port of Kalat, due to the increased sedimentation process and the advancement of the coastline, would probably have problems in the future to exploit it.
    Keywords: Coastline changes, DSAS, Erosion, sedimentation, Konarak, Kalat
  • Mahmoud Anānahād *, Elāhe Ghavidel Pages 133-160

    The majority of new residential units in the historically valuable urban areas lack a sense of belonging to a specific place and identity. This is despite the fact that human beings always require an identity place regardless of their historical, social, or geographical position. This paper is a practical guide for architects and urban development planners for evaluating identity criteria effectively and efficiently. The goal was to achieve the most important identity criteria evaluation indicators and rank them using the AHP technique. At present, unfortunately, due to the lack of accurate knowledge of the indicators for evaluating the identity criteria of housing, so far, no technical and positive research has been done in this area; only in some studies the indicators have been collected. The present study was conducted in the old Saghrisazan neighborhood in Rasht. Data analysis was performed based on logical reasoning. First, indicators for the evaluation of criteria and initial sub-criteria were identified using relevant documents. Then a questionnaire was prepared for measuring indicators, and it was distributed among 47 residents of this old neighborhood. The collected information was analyzed using SPSS software. Then, using Expert Choice11 software, the identity indicators of valuable old houses were ranked and evaluated based on the set criteria through the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique. The results show that among the 9 sub-criteria of identity index in the studied neighborhood, the location identification and sense of belonging to the place of residence has a priority level of 0.537, which has the highest coefficient compared to other criteria.

    Keywords: Analytic Hierarchy Process (AHP), Identity Evaluation Criteria, Residential Units, Sagrisazan, Rasht city