فهرست مطالب

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 33 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب حسین پور، زیور صالحی* صفحات 1-17

    کولیت‌اولسروز(UC) ، بیماری التهابی مزمن روده است که موجب التهاب و زخم در روده بزرگ می شود. از نظر بیماری‌زایی، ناشناخته است، اما به نظر می رسد عوامل ژنتیکی و فاکتورهای محیطی سبب پاسخ ایمنی غیرمعمول به گروهی از باکتری های همزیست روده شوند. میکروآران‌ای (miRNA) یک RNA غیرکدکننده کوچک (شامل حدود 22 نوکلیوتید) است که عملکرد آن سرکوب mRNA و تنظیم بیان ژن پس از ترجمه می باشد. هدف از این مقاله مروری خلاصه‌ ای از مسیر بیوژنز میکرو RNA و شناسایی ژن های هدف درگیر با بیماری کولیت اولسروز می باشد و خلاصه ای از رایج‌ترین تغییرات بیان miRNAها در کولیت اولسروز گزارش شده است. علاوه براین، ما نقش پاتوفیزیولوژیک miRNAها را درکولیت‌اولسروز توصیف می کنیم. یافته های تحقیق در پایگاه های داده های الکترونیکی (Pubmed و Embase) بین سال های 1993 تا 2021 انجام شده است. مطالعات در سال‌های اخیر بیان غیر طبیعی چندین miRNA مانندmiR-26b ،miR-223 ،miR-31، miR-155 در بافت کولون و خون محیطی در کولیت اولسروز را نشان داده است. علاوه‌براین، این بیان غیر طبیعی به شدت با فعالیت بیماری UC و سرطان مرتبط با کولیت مرتبط است. ما مفید بودن میکروRNA به عنوان بیومارکرهای تشخیص، مانیتورینگ و پیش آگهی در بیماری کولیت اولسروز را مورد بحث قرار دادیم. امید است که با درک اهمیت برخی microRNAها در ایجاد بیماری کولیت اولسروز، افق روشنی در پاتوژنز، تشخیص و درمان بیماری ایجاد شود.

    کلیدواژگان: کولیت اولسروز، میکرو RNAها، بیان ژن
  • زهرا خرمی، شهربانو قهاری*، نادره معماریان، محمدرضا پیرمرادی، لاله قدیریان صفحات 18-30
    مقدمه

    مشکلات مرتبط با سلامت روان افراد زیادی را در جامعه درگیر خود نموده است که این امر در نوجوانان بارزتر است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سلامت روان دانش آموزان دبیرستانی شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها 

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی و توصیفی- تحلیلی بوده و جامعه آماری در این مطالعه تمام دانش آموزان دبیرستانی مدارس شهر تهران بود. نمونه آماری شامل 2038 نفر و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. از پرسشنامه GHQ-28 به عنوان ابزار بررسی میزان سلامت روان استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و جهت تحلیل اطلاعات حاصل از آزمونt  گروه های مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر در ارتباط با 982 نفر (1/52) از شرکت کنندگان احتمال اختلال روانی مطرح بوده است. که میزان شیوع اختلالات اضطرابی، 919 نفر (7/45) از آزمودنی ها نسبت به سایر زیرمقیاس ها آزمون GHQ از درصد بالاتری برخوردار بود. وضعیت سلامت روان در گروه های مختلف به لحاظ جنسیت، مقطع تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، سلامت جسمانی، رابطه والدین با یکدیگر، سطح اجتماعی-اقتصادی خانواده متفاوت بود.

    نتیجه گیری 

    با توجه به نتایج تقریبا نیمی از دانش آموزان دبیرستانی از سلامت روان پایین برخوردار هستند که بر لزوم توجه ویژه به سلامت روان این قشر از جامعه اشاره دارد

    کلیدواژگان: سلامت روان، نوجوان، دانش آموزان، اطلاعات جمعیت شناختی
  • بهمن میرزایی*، فرهاد شیری صفحات 31-41
    مقدمه

    آنژیوژنز فرایندی حیاتی در رشد و توسعه بافتی به ویژه بافت عضلانی محسوب می شود که تحت تاثیر انقباض عضلانی قرار می گیرد. توسعه فرآیند آنژیوژنز در بیماران قلبی بسیار حیات بخش است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو نوع تمرین بازتوانی قلبی تداومی و تناوبی بر VEGF و اندوستاتین سرمی در بیماران مردان مبتلا به بیماری قلبی پس از عمل آنژیوپلاستی عروق کرونر (PCI) بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 نفر از بیماران واجدین شرایط به صورت تصادفی در سه گروه تمرین هوازی، تناوبی و کنترل قرار گرفتند. دو گروه تمرینی با توجه به پروتکل اختصاصی خود به مدت هشت هفته به تمرین پرداختند. 48 ساعت قبل و بعد از آخرین جلسه تمرینی در شرایط ناشتا، خون گیری از گروه های پژوهش انجام شد. مقادیر VEGF و  ESبا استفاده از کیت به روش ELISA اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و در صورت وجود تفاوت بین گروه ها برای تعیین محل تفاوت، از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اجرای تمرینات تداومی و تناوبی باعث افزایش معنی داری در مقدار  VEGFو کاهش مقدار اندوستاتین نسبت به گروه کنترل گردید. کاهش اندوستاتین در گروه تمرین تناوبی پررنگ تر بود.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی می تواند مانند تمرین هوازی، به عنوان تمرینی ایمن و اثربخش در دوره بازتوانی قلبی مورد استفاده قرار گیرد. حتی می توان نتیجه گرفت که تمرین تناوبی در کاهش مسیر مهاری آنژیوژنز اثر بخشی بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: هایپوکسی، بازتوانی قلبی، اندوتلیال، تنش برشی
  • علی صدر، محسن دوستکام، حسین شاره*، مصطفی بلقان آبادی صفحات 42-59
    مقدمه

    نشخوار فکری و نارسایی در نظم جویی هیجانی از مهمترین مشکلات افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان بر نشخوار فکری و نظم جویی هیجان افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور چهار نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر که نشانه های کامل این اختلال را بر اساس ارزیابی چند بعدی (پرسشنامه اضطراب فراگیر و مصاحبه بالینی) داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. پروتکل درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان در دو مرحله خط پایه، مداخله 15 و 16 جلسه ای و پیگیری دو ماهه اجرا گردید و آزمودنی ها به پرسشنامه نشخوار فکری و نظم جویی هیجانی پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص اندازه اثر و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو درمان بر هدف های درمان تاثیر دارند. با این حال درمان فراتشخیصی کارایی بیشتری در بهبود نشخوار فکری و درمان نظم جویی هیجان کارایی بیشتری در بهبود نظم جویی هیجانی نشان دادند.

    نتیجه گیری

    درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان، بر کاهش نشخوار فکری و بهبود نظم جویی هیجانی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر هستند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان فراتشخیصی، درمان نظم جویی هیجان، نشخوار فکری، نظم جویی هیجان
  • تکتم محمدی مقدم*، مهسا بردبار صفحات 60-73
    مقدمه

    پوست آلوی سیاه ماده فرعی حاصل از فراوری آلو و حاوی انواع مختلف ترکیبات مغذی است که می تواند جهت تولید فراورده های غذایی و یا بهبود کیفیت آنها به کار برده شود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق اثر پودر پوست آلوی سیاه (5، 10 و 15%) و اسید سیتریک (0، 1، 2 و 3%) بر خصوصیات شیمیایی (رطوبت و pH)، ظرفیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های بافتی (سختی، چسبندگی، پیوستگی، صمغیت، خاصیت ارتجاعی و فنریت) و خواص حسی (رنگ، طعم، بو، سختی، چسبندگی، تخلخل، فنریت و پذیرش کلی) کیک اسفنجی با استفاده از روش آماری فاکتوریل و در سطح 5% مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    افزایش درصد پوست آلوی سیاه و اسیدسیتریک باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی، رطوبت محتوی، امتیاز رنگ و پذیرش کلی نمونه ها گردید. با افزایش درصد پوست آلوی سیاه کلیه پارامترهای بافتی افزایش یافتند. بر اساس نظر ارزیابان نمونه کیک اسفنجی حاوی 15% پوست آلوی سیاه و 3% اسید سیتریک به عنوان بهترین نمونه شناسایی شد. از دیدگاه ارزیابان کیک اسفنجی حاوی پوست آلوی سیاه می تواند به عنوان یک محصول جدید قابلیت مناسبی داشته باشد. روش رگرسیون حداقل مربعات جزیی توانست به خوبی رابطه بین ویژگی های حسی و بافتی را بیان کند.

    نتیجه گیری

    تولید کیک اسفنجی پوست آلوی سیاه علاوه بر غنی سازی و بهبود کیفیت کیک، باعث استفاده بهینه از ضایعات فراوری آلو می شود که می تواند از دیدگاه رشد صنعتی و اقتصاد کشاورزی اهمیت فراوانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پوست آلوی سیاه، کیک اسفنجی، بافت، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • عباس خلیلی، حسین کمانی، رضا حاجی سید محمد شیرازی*، امیرحسام حسنی صفحات 74-90
    مقدمه

    در دهه های اخیر استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک ها در دامپزشکی و پزشکی منجر به ورود این مواد به فاضلاب ها و در نتیجه آلودگی منابع آب های سطحی و زیرزمینی شده است. ورود آنتی بیوتیک ها به بدن از طریق آب آشامیدنی می تواند عوارض نامطلوبی بر سلامت انسان بگذارد. بنابراین حذف چنین آلاینده هایی از منابع آبی ضروری به نظر می رسد. بنابراین هدف این مطالعه استفاده از فرآیند اولتراسونیک با Fe-doped TiO2 سنتز شده در آزمایشگاه برای حذف آنتی بیوتیک فلومکویین از محلول های آبی می باشد.

    مواد و روش ها

    نانوذراتFe-doped TiO2  به روش سل- ژل ساخته شد و آنالیز های SEM،XRD  و DRS برای تعیین خصوصیات آنها استفاده شد. برای بررسی خاصیت سونوکاتالیستی نانوذرات ساخته شده، تاثیر متغیر های مختلف شامل pH (3-9)، غلظت اولیه فلومکویین (75-25 میلی گرم در لیتر)، غلظت نانوذرات ساخته شده (600-200 میلی گرم در لیتر) و زمان واکنش (60-15 دقیقه) برای حذف آنتی بیوتیک فلومکویین مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که حداکثر راندمان حذف فلومکویین 5/96 درصد در شرایط pH برابر 3، غلظت اولیه فلومکویین 25 میلی گرم در لیتر و دوز Fe-doped TiO2 برابر 600 میلی گرم در لیتر در زمان واکنش 60 دقیقه با استفاده از امواج فراصوت با فرکانس ثابت 35 کیلو هرتز بدست آمد.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به راندمان بالای حذف فرآیند سونوکاتالیستی، کاربرد این فرآیند برای حذف آنتی بیوتیک فلومکویین و سایر آنتی بیوتیک های مشابه دیگر در صنعت آب و فاضلاب می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: Fe-doped TiO2، آنتی بیوتیک فلومکوئین، سونوکاتالیست، سل -ژل، محیط های آبی
  • پریوش نجفی نظر آبادی، ظاهر اعتماد*، رستگار حسینی، فتاح مرادی صفحات 91-101
    مقدمه

    سندرم متابولیک یکی از معضلات سلامتی در تمامی جوامع محسوب می شود. مداخلات ورزشی و مکمل از جمله رویکردهای بهبود وضعیت افراد مبتلا به سندروم متابولیک می باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تمرین هوازی و مکمل دهی ویتامین D بر شاخص های گلاسمیک در زنان یایسه مبتلا سندرم متابولیک بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون است. تعداد 46 نفر از بین زنان 50 تا 60 سال شهرستان کرمانشاه مبتلا به سندرم متابولیک داوطلب شدند و به 4 گروه شامل: تمرین هوازی + مکمل دهی ویتامین D (12 نفر)؛ تمرین هوازی (12 نفر)؛ مکمل دهی ویتامین D (12 نفر)؛ کنترل (12 نفر) تقسیم شدند.  میزان قند خون ناشتا، انسولین پلاسما و شاخص مقاومت انسولین قبل و بعد از مداخله در چهار گروه اندازه گیری شد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی با نرم افزار  SPSS 24 در سطح معنی داری 05/0> P مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که پس از هشت هفته تمرین هوازی و مکمل دهی ویتامین D ، تمرینات هوازی ، و مکمل دهی ویتامین به طور معناداری باعث بهبود در میانگین سطح انسولین پلاسما، قند خون ناشتا و شاخص مقاومت انسولین شدند (05/0> P).

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد انجام فعالیت های ورزشی و مکمل ویتامینD ، می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل در بهبود وضعیت سندرم متابولیک زنان یایسه مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ویتامین D، انسولین، گلوکز
  • مهدی مختاری*، عادله اسفرم، احمد خسروی بغداده، محمد رفعتی فرد، عارفه دهقان تفتی، اسما پور محمد، مریم دهقان نیری صفحات 102-110
    مقدمه

    استفاده نادرست از مواد گندزدا یکی از عوامل گسترش عفونت های بیمارستانی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان برخی از بیمارستان های شهر یزد در مورد استفاده از مواد گندزدا بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که بر روی 181 نفر از کارکنان چهار بیمارستان آموزشی مربوط به دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد. نمونه گیری به روش طبقه بندی تصادفی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 20 در سطح معنی داری 05/0 ˂0p= استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هیچ یک از متغیرهای اصلی تحقیق رابطه معنی داری وجود ندارد و مبین آن است که تمام متغیرها مستقل از یکدیگر هستند. از طرفی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین آگاهی زنان و مردان مورد مطالعه و همچنین بین عملکرد آنها در رابطه با مواد گندزدا تفاوت معناداری وجود ندارد. در حالیکه نتایج نشان داد نمره نگرش زنان در رابطه با مواد گندزدا بیشتر از مردان است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان در حد مطلوبی نیست، بنابراین پیشنهاد می شود که مدیران بیمارستان ها، تلاش کنند که با افزایش سطح اطلاعات کارکنان، پیروی از روش های بهداشتی به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از اصول مراقبت محسوب واقع گردد.

    کلیدواژگان: مراکز بهداشتی درمانی، گندزدایی، ضد عفونی
  • سید علی رضوی، حمیده پاک نیت*، علی امامی، مریم سادات میرعابدینی، محمد مهدوی، منیر سادات میرزاده صفحات 111-120
    مقدمه

    حاملگی نابجا در 5/1 تا 2 درصد تمام بارداری ها رخ می دهد که مهمترین عامل مرگ و میر مادر در سه ماهه اول بارداری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل خطر مرتبط با حاملگی نابجا در قزوین انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، 200  زن باردار به روش سرشماری با تشخیص حاملگی نابجا به عنوان گروه مورد با 200 زن باردار بدون مشکلات بارداری به عنوان گروه شاهد (در میان 7855 زایمان صورت گرفته) در سال 1396 در بیمارستان کوثر قزوین مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، مامایی و سوابق پزشکی بیماران استخراج و با استفاده از آزمون t-test، کای دو و رگرسیون لجستیک با نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه 51/6±45/30 بود. 8/41% مادران، درمان طبی با متوتروکسات، 6/56% تحت عمل جراحی سالپنژکتومی قرارگرفتند و 5/1% بیماران با رضایت شخصی و بدون درمان مرخص شدند. بین دو گروه از نظر عوامل خطری چون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، سابقه ی سقط، استفاده از روش های کمک باروری (IVF)، سابقه بیماری های مادرزادی، سابقه نازایی، سابقه عفونت لگنی، سابقه حاملگی نابجا، سابقه عمل جراحی و سابقه هیپوتیروییدی تفاوت معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر ارتباط معنی داری بین دو گروه مورد و شاهد در عواملی چون سابقه ی سقط، استفاده از IVF، استفاده از روش های پیشگیری، سابقه بیماری های مادرزادی، سابقه نازایی، سابقه عفونت لگنی، سابقه حاملگی نابجا، سابقه عمل جراحی و سابقه هیپوتیروییدی را نشان داد لذا پیشنهاد می شود مطالعات متعددی پیرامون پیشگیری و ارایه راهکارهایی برای کاهش بروز این بیماری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: حاملگی نابجا، عوامل خطر، زنان باردار، مطالعات مورد-شاهدی
  • ندا مریخی، جمیله نوروزی*، علی ناظمی، مهرداد هاشمی، رباب رفیعی طباطبایی صفحات 121-132
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ژن‌های بتالاکتامازی blaTEM، blaSHV و blaCTX-M و ارتباط حضور این ژن‌ها در سویه‌های اشریشیا کلی یوروپاتوژن مقاوم به چند داروی MDR)) جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهر چالوس انجام‌شد.

    مواد و روش‌ ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 437 نمونه کشت مثبت بیمار مبتلا به عفونت ادراری، از بهار 1397 تا زمستان 1398 جمع‌آوری‌شد. شناسایی سویه‌های اشریشیا کلی یوروپاتوژنیک با استفاده از آزمایش‌های استاندارد بیوشیمیایی و کیت تشخیصی تجاری انتروباکتریاسه انجام‌شد. حساسیت دارویی به آنتی‌بیوتیک‌های سفپیم، سفتازیدیم، سفوتاکسیم، سفکسیم، سفتریاکسون، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، تری‌متوپریم سولفامتوکسازول، جنتامایسین، نیتروفورانتویین و آمپی‌سیلین به روش دیسک دیفیوژن (کربی-بایر) انجام‌شد. شناسایی مولکولیblaCTX-M ، blaTEM و blaSHVبا استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز انجام‌شد. رابطه حضور ژن‌های بتالاکتامازی در سویه‌های MDR سنجیده شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از تست آماری مناسب انجام‌‍شد.

    یافته‌ ها

    مشخص شد که در میان 437 نمونه کشت ادراری مثبت بیمار، 106 سویه اشریشیا کلی یوروپاتوژن (3/24 درصد) وجود دارد. بالاترین سطح مقاومت دارویی نسبت به آمپی‌سیلین (99 درصد) تشخیص داده‌شد و بیشترین میزان حساسیت دارویی نسبت به سفپیم (83 درصد) و نورفلوکساسین (82 درصد) بود. MDR در 46 جدایه (43 درصد) مشاهده شد. ژن blaTEM بیشتر در میان تمام جدایه‌های MDR مثبت (5/51 درصد) و همچنین ژن blaCTX-M نیز بیشتر در میان جدایه‌های MDR مثبت (8/65 درصد) مشاهده شد.

    نتیجه‌ گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، ژن blaTEM در میان ژن‌های بتالاکتامازی، ژن غالب بود. همچنین دریافتیم که، حضور ژن blaCTX-M، می‌تواند در ایجاد MDR نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی یوروپاتوژن، عفونت مجاری ادراری، blaTEM، blaSHV، blaCTX-M
  • فاطمه قدیری، رامبد خواجه ای*، آمنه برجسته یزدی صفحات 133-147
    مقدمه 

    اسیداورسولیک یک ترکیب تری‌ترپنویید لیپوفیلیک بوده که از گیاهان استخراج می‌شود. اسیداورسولیک ممکن است اثر تمرینات مقاومتی را در انسان تقویت کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات سطح سرمی آیریزین و لپتین در پاسخ به هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف مکمل اسیداورسولیک در مردان غیرفعال دارای اضافه وزن انجام شد. 

    مواد و روش‌ ها

    در این پژوهش، 36 مرد غیرفعال دارای اضافه وزن داوطلب انتخاب و به‌طور تصادفی به سه گروه تمرین مقاومتی+اسیداورسولیک (12نفر)، تمرین مقاومتی+دارونما (12نفر) و اسیداورسولیک (10نفر) تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی به مدت 8 هفته و با تواتر سه جلسه در هفته شامل چهار حرکت بالاتنه و چهار حرکت پایین تنه بود که با شدت 85-70 درصد یک تکرار بیشینه انجام شد. آزمودنی های گروه تجربی با هر وعده غذایی 150 میلی گرم اسیداورسولیک و یا دارونما مصرف کردند. تحلیل آماری داده ها با کمک آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و با استفاده از نرم‌افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته‌ ها

    آیریزین به‌طور معنی داری در هر سه گروه تمرین+اسیداورسولیک (8/27%)، تمرین+دارونما (7/9%) و مکمل (4%) افزایش یافت. از طرفی، سطح سرمی لپتین به طور معنی داری در هر سه گروه کاهش یافت (به ترتیب 7/38، 7/18 و 7/4 درصد). تغییرات سرمی آیریزین و لپتین بین گروه های تمرین+اسیداورسولیک با تمرین+دارونما، تمرین+اسیداورسولیک با اسیداورسولیک به تنهایی و همچنین بین گروه های تمرین+دارونما با اسیداورسولیک تفاوت معنی داری داشت.

    نتیجه ‌گیری

    نتایج نشان داد مصرف اسیداورسولیک اثر تمرینات مقاومتی را فزونی بخشید، لذا از برنامه تمرین مقاومتی و مصرف مکمل اسیداورسولیک می‌توان در تدوین استراتژی مداخله سبک زندگی کارآمد در افراد غیرفعال دارای اضافه وزن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، آیریزین، لپتین، اسیداورسولیک
  • رویا مرادی مجد، حمید دهقان زاده*، ظهراب اداوی صفحات 148-160
    مقدمه

    نانو ذرات نقره به عنوان ابزار دارویی برای عفونت ها در مقابل میکروب ها استفاده می شود. اغلب باکتری ها در مقابل آنتی بیوتیک ها مقاومت پیدا کرده اند و در آینده نزدیک نیاز مبرم به جایگزین آنتی بیوتیک ها با مواد جدید دارای خاصیت ضد باکتریایی وجود دارد. در این پژوهش از عصاره آبی و متانولی دو گونه نعناع فلفلی و نعناع خوراکی جهت سنتز نانو ذرات نقره و بررسی اثر ضدباکتریایی آنها استفاده شد.

    مواد و روش ها

    از یک روش بیوسنتز خارج سلولی سازگار با محیط زیست یعنی عوامل احیاکننده عصاره نعناع خوراکی و نعناع فلفلی برای تولید نانو ذرات نقره استفاده شد. تولید نانو ذرات نقره از روش های تغییر رنگ، طیف سنجی مادون قرمز و اسپکتوفتومتری تایید گردید. فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات نقره با استفاده از روش دیسک فیوژن مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    وجود نانوذرات نقره توسط حداکثر میزان جذب در 420 نانومتر، تغییر رنگ تا قهوه ای تیره و طیف سنجی مادون قرمز مورد تایید قرار گرفت. نانو ذرات نقره سنتز شده با عصاره نعناع فلفلی و خوراکی بازدارندگی بهتری بر فعالیت باکتری استافیلوکوکوس اوریوس در مقایسه با  باکتری اشرشیاکلی داشتند. در مورد محیط کشت استافیلوکوکوس اوریوس، عصاره آبی و الکلی با 10 گرم ماده عصاره گیری شده، بترتیب بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد را دارا بود.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده به وسیله عصاره آبی نعناع خوراکی و نعناع فلفلی در برابر باکتری های آزمایش شده، فعالیت ضدباکتریایی خوبی داشته و می توانند در زمینه های مختلف به عنوان یک عامل ضدباکتری استفاده شوند.

    کلیدواژگان: نعناع خوراکی، نعناع فلفلی، سنتز سبز، نانو ذرات نقره، اثرات ضد باکتریایی
|
  • Zeynab HosseinpourZivar Salehi * Pages 1-17

    Ulcerative colitis (UC) is a form of inflammatory bowel disease (IBD) that causes inflammation and ulcers in the colon. The pathogenesis of UC is not well defined, but it is proposed that genetic and environmental factors result in an aberrant immune response to a subset of commensal enteric bacteria. A microRNA (miRNA) is a small non-coding RNA molecule (containing about 22 nucleotides), which functions in mRNA silencing and posttranscriptional regulation of gene expression. The aim of this article is to summarize the biogenesis pathway of microRNA and identify target genes involved in ulcerative colitis and summarize the most common changes in the expression of miRNAs in ulcerative colitis. Furthermore, we describe the pathophysiological roles of the miRNAs in UC. A search at electronic databases (Pubmed, Embase) was conducted between 1993 and 2021. Studies in recent years have been shown abnormal expression of several miRNAs such as miR-26b, miR-223, miR-31, miR-155 in colon tissue and peripheral blood in ulcerative colitis. Moreover, this abnormal expression is highly related to the disease activity of UC and colitis-associated cancer. We discussed the usefulness of microRNAs as biomarkers in the diagnosis, monitoring, and prognosis of ulcerative  colitis. Understanding the importance of miRNAs in ulcerative colitis may lead to future insights into disease pathogenesis, diagnosis, and treatment.

    Keywords: Ulcerative colitis, microRNAs, gene expression
  • Zahra Khorrami, Shahrbanoo Ghahhari*, Nadereh Memaryan, Mohammadreza Pirmoradi, Laleh Ghadirian Pages 18-30
    Introduction

    Mental health problems have involved many people in the community, which is more pronounced in adolescents. The purpose of this study was to investigate the mental health status of high school students in Tehran.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional and descriptive-analytical study and the statistical population of this study was all high school students in Tehran. The sample consisted of 2038 students who were selected by multistage cluster sampling. GHQ-28 questionnaire was used as a tool for assessing mental health. The results were analyzed by SPSS 18 software.

    Results

    In the present study, the possibility of mental disorder was raised in relation to 982 (52.1) participants. The prevalence of anxiety disorders was higher in 919 (45.7) subjects than other GHQ subscales. Mental health status was different in different groups in terms of gender, educational level, academic achievement, physical health, parents' relationship with each other, socio-economic level of the family.

    Conclusion

    According to the results, almost half of high school students have poor mental health, which indicates the need for special attention to the mental health of this community.

    Keywords: Mental Health, Adolescence, Student, demographic information
  • Bahman Mirzaei*, Farhad Shiri Pages 31-41
    Introduction

    Angiogenesis is a critical process in tissue growth and development, especially in muscle tissue that is affected by muscle contraction. The development of the angiogenesis process in cardiac patients is crucial. For this the aim of this study was to investigate the effect of two types of continuous and interval cardiac rehabilitation training program on serum VEGF and Endostatine after coronary angioplasty (PCI) in Male cardiac patients.

    Materials and Methods

    Thirty patients were randomly divided into three (aerobic, interval and control) groups. Two training groups trained for eight weeks according to their own protocol. Fasting blood sample was taken from the groups 48 hours before and after the training protocol. Serum VEGF and ES were measured by ELISA kit. To analyze the data, repeated measures ANOVA test was used and when differences was significant Bonferroni post hoc test was used to define the place of deference.

    Results

    The results of this study showed that performing continuous and interval training increased VEGF level and decreased Endostatin significantly compared to the control group. Endostatin decline was more pronounced in the interval exercise training group.

    Conclusion

    Interval training can be used as a safe and effective method during cardiac rehabilitation like aerobic training method. It can even be concluded that interval exercise was more effective in reducing the inhibitory pathway of angiogenesis.

    Keywords: Hypoxia, Cardiac Rehabilitation, Endothelial, Shear Stress
  • Ali Sadr, Mohsen Doustkam, Hoosein Shareh*, Mostafa Bolghanabadi Pages 42-59
    Introduction

    Rumination and dysfunction in emotional regulation are the most important problems in people with generalized anxiety disorder. The aim of present study was to comparison of effectiveness of transdiagnostic and emotion regulation therapy in the rumination and emotional regulation on people with generalized anxiety disorder.

    Materials and Methods

    Four patients with generalized anxiety disorder who had complete symptoms of this disorder based on multidimensional evaluation (generalized anxiety questionnaire and clinical interview) were selected by purposeful sampling. Multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study. The Transdiagnostic protocol and emotion regulation therapy were administered in two phases: baseline, 15 and 16 sessions, and two months follow-up. Subjects responded to Rumination and emotional regulation questionnaire. Data were analyzed using visuals inspection, effect size index and improvement percentage.

    Results

    Barlow’s transdiagnostic and mennin & fresco’s emotion regulation therapy are effective in reducing rumination and improving emotional regulation in people with generalized anxiety disorder.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Transdiagnostic therapy, Emotion regulation therapy, Rumination, Emotional regulation
  • Toktam Mohammadi Moghaddam*, Mahsa Bordbar Pages 60-73
    Introduction

    Black plum peel is a by-product of plum processing and contains various types of nutrients that can be used to produce new food products or improve their quality.

    Materials and Methods

    In this study, the effect of black plum peel powder (5, 10, and 15%) and citric acid (0, 1, 2, and 3%) on chemical properties (moisture and pH), antioxidant capacity, texture characteristics (hardness, adhesiveness, cohesiveness, resilience, gumminess, and springiness) and sensory properties (color, flavor, odor, hardness, adhesiveness, porosity, springiness and total acceptability) of the sponge cake with factorial design at P≤ 0.05 level were investigated.

    Results

    Increasing the percentage of black plum peel and citric acid increased antioxidant capacity, moisture content, color score, and total acceptance of samples. With increasing the percentage of black plum peel, all texture parameters raised. According to the panelists, the sponge cake containing 15% black plum peel and 3% citric acid was the best sample. From the panelists ' point of view, sponge cake containing black plum peel can be suitable as a new product. The Partial Least Squares Regression was able to well express the relationship between sensory and textural properties.

    Conclusion

    To produce the black plum peel sponge cake, in addition to enriching and improving the quality of the cake, causes the optimal use of plum processing waste, which can be of great importance from the perspective of industrial growth and agricultural economy.

    Keywords: Black plum peel, Sponge cake, Texture, Antioxidant activity
  • Abbas Khalili, Hossein Kamani, Reza Haji Seyed Mohammad Shirazi*, Amir Hessam Hassani Pages 74-90
    Introduction

    The use of antibiotics in veterinary medicine and medical applications has increased widely and the possibility of contamination of water sources with such compounds has increased which causes adverse effects such as increased bacterial resistance and digestive disorders. Therefore, the aim of this study was to use the ultrasonic process with Fe-doped TiO2 nano-particle in the Removal of flumequine.

    Materials and Methods

    The present study was an experimental-laboratory study conducted as a batch system. nanoparticles were synthesized by the sol-gel method and SEM, XRD, and DRS analyzes were used to determine the properties of nanoparticles. The effect of different variables including pH (3-11), initial concentration of flumequine (25-75 mg/L), and concentration of nanoparticles (200-600 mg/L) at different times (15-60 min) Was examined in sonocatalytic removal of flumequine. 

    Results

    The results of this study showed that the maximum removal efficiency of flumequine was 96.5 % at pH 3, initial concentration of 25 mg/L, and a nanoparticle dose of 600 mg/L, a reaction time of 60 minutes was obtained using ultrasonic waves with a constant frequency of 35 kHz.

    Conclusion

    Due to the high removal efficiency of sonocatalytic process, the use of this process for the removal of flumequine in water and wastewater treatment processes is recommended.

    Keywords: Fe-doped TiO2, Sonocatalyst, Flumequine antibiotic, Sol-gel, Aquatic environment
  • Parivash Najafi Nazar Abadi, Zaher Etemad*, Rastegar Hoseini, Fatah Moradi Pages 91-101
    Introduction

    Metabolic syndrome is one of the health problems in all societies. Exercise interventions with supplements are among the approaches to improve the condition of patient with metabolic syndrome. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of aerobic training and vitamin D supplementation on glycemic parameters in postmenopausal women with metabolic syndrome.

    Materials and Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design. Forty-six women with metabolic syndrome aged 50-60 years were volunteered and divided into 4 groups, including: aerobic training with vitamin D supplementation (AT+Vit D, n=12); aerobic training (AT, n=12); Vitamin D supplementation (Vit D, n=12); and control (C, n=12). Aerobic training program performed for 8 weeks (3 sessions per week, 20 to 40 minutes of 60-75% of maximum heart rate). The supplemented groups consumed 50,000 IU of 25-hydroxyvitamin D supplement once a week for 8 weeks. Fasting blood glucose, plasma insulin, and insulin resistance index were measured before and after the intervention in four groups. Finally, the data were statistically analyzed using analysis of covariance and Bonferroni post hoc test with SPSS 24 software at a significant level of P <0.05.

    Results

    The results showed that eight weeks of AT+Vit D, AT, and Vit D significantly improved plasma insulin, fasting blood sugar, and insulin resistance index (<0.05). P).

    Conclusion

    It seems that exercise along with vitamin D supplementation can be considered as a therapeutic method to improve the metabolic syndrome in postmenopausal women.

    Keywords: Aerobic training, Vitamin D, Insulin, Glucose
  • Mehdi Mokhtari*, Adeleh Esform, Ahmad Khosravi Baghdadeh, Mohammad Rafat-Fard, Arefah Dehghan Tafti, Asma Pourmohammad, Maryam Dehghan Nayeri Pages 102-110
    Introduction

    Inappropriate use of disinfectants is one of the causes of the spread of nosocomial infections. This study was performed to evaluate the knowledge, attitude and practice of the staff in some hospitals in Yazd regarding the use of disinfectants.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional descriptive study which was performed on 181 employees of four educational hospitals related to Yazd university of medical sciences. Sampling was done by random sampling. Data gathering tool in this study was a demographic questionnaire, a researcher-made questionnaire for measuring knowledge, attitude and practice. Data were analyzed using SPSS 20 at a significant level, P= 0˂0.05.

    Results

    The results showed that there is no significant relationship between any of the main variables in the research and demonstrates that all variables are independent of each other (p>/05) On the other hand, the results of this study showed that there is no significant difference between knowledge of men and women and their performance in relation to use disinfectants (p :/.614) While the women's attitudes toward disinfestation were higher than men's (p :/.26).

    Conclusion

    The findings of this study showed that the state of knowledge, attitude and practice of the staff are not in good condition .Therefore, it is suggested that hospital managers plan to improve the level of employee information for using disinfectants to provide the safer environment.

    Keywords: Health Centers, Disinfection, Antiseptics
  • Seyed Ali Razavi, Hamideh Pakniat*, Ali Emami, Maryamsadat Mirabedini, Mohammad Mahdavi, Monirsadat Mirzadeh Pages 111-120
    Introduction

    Ectopic pregnancy (EP) occurs in 1.5-2% of all pregnancies and it is the important cause of maternal mortality in the first trimester. The aim of this study was to evaluate EP risk factors in Kowsar hospital in Qazvin.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 200 pregnant women with sonographic and pathological diagnoses of ectopic pregnancy in Qazvin Kowsar hospital in 2017 were assigned to the case group and 200 pregnant women with no delivery problems were assigned to the control group. The sampling method in this study was based on complete enumeration. All demographic and midwifery data were extracted from the records in the hospital archive. Data were analyzed by t-test, chi-square, and logistic regression in SPSS software version 22. P<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean age of the study population was 30.45±6.51. About 41.8% of the mothers underwent medical treatment with methotrexate, 56.6% of them underwent salpingectomy and 1.5% of them were discharged with personal consent. There was a significant relationship between the incidence of the ectopic pregnancy and using contraception, previous abortion, using in vitro fertilization, congenital diseases, infertility problems, previous pelvic inflammatory disease, previous EP, previous surgical history and hypothyroidism (P<0.05).

    Conclusion

    The present study also showed that EP was more likely to occur in patients with history of EP, abortion, PID, surgical procedures, infertility and hypothyroidism. Therefore, it is recommended that women should undergo health care before pregnancy and further studies are required to provide solutions to reduce the cases of EP.

    Keywords: ectopic pregnancy, risk factors, pregnant women, case-control studies
  • Neda Merikhi, Jamileh Nowroozi *, Ali Nazemi, Mehrdad Hashemi, Robab Rafiei Tabatabaei Pages 121-132
    Introduction

    This study was performed to investigate the prevalence and association of blaCTX-M, blaTEM, and blaSHV beta-lactamase genes in multiple drug resistance (MDR) uropathogenic Escherichia coli resistant and susceptible isolated from patients with urinary tract infections in Chalus, Iran.

    Materials and Methods

    In the cross-sectional study a total of 437 samples were obtained from December 2018 to November 2019. Identification of Uropathogenic Escherichia coli strains was performed using standard microbiological and biochemical tests. Drug susceptibility to cefepime, ceftazidime, cefotaxime, cefixime, ceftriaxone, nalidixic acid, ciprofloxacin, trimethoprim, sulfamethoxazole, gentamicin, nitrofurantoin, and ampicillin was done by Kirby-Bauer disk diffusion method. Molecular identification of blaCTX-M, blaTEM و blaSHV was conducted by PCR (polymerase chain reaction) assay. The relationship between the presence of beta-lactamase genes in MDR strains was measured. Data analysis was performed using an appropriate statistical test.

    Results

    It was observed that among the 437 positive urine culture samples of the patient, there were 106 UPEC strains (24.3%). The highest level of drug resistance was recognized toward ampicillin (99%), and the highest level of drug susceptibility was against cefepime (83%), and norfloxacin (82%). Multiple drug resistance (MDR) resistance was observed in 46 (43%) isolates. The blaTEM gene was more common among MDR-positive isolates (51.5%), and the blaCTX-M gene was more seen among MDR-positive isolates (65.8%).

    Conclusion

    Based on the present study results, the blaTEM gene was the dominant gene between beta-lactamase genes. Moreover, we found that the blaCTX-M gene's presence could be playing a role in MDR development.

    Keywords: Uropathogenic Escherichia coli, Urinary tract infections, blaCTX-M, blaTEM, blaSHV
  • Fatemeh Ghadiri, Rambod Khajehie*, Ameneh Barjasteh Yazdi Pages 133-147
    Introduction

    Ursolic acid (UA) is a lipophilic triterpenoid extracted from plants. UA may augment the effect of resistance training (RT) in humans. Therefore، the purpose of this study was to investigate the effects of eight weeks of RT and UA supplementation on serum level of Irisin and leptin in sedentary overweight men.

    Materials and Methods

    A total of 34 inactive overweight men voluntarily participated in، and randomly assigned into three groups: RT + UA (n=12), RT + placebo (n=12), and UA (n=10). RT program performed eight weeks، three sessions per week and included four upper body and four lower-body movements performed at 70-85% one-repetition maximum. Participants consumed 150 mg of UA or placebo (Flavored Maltodextrin) along with every meal. Data were analyzed using one-way analysis of variance (one-way ANOVA) test by SPSS (p< 0.05).

    Results

    Irisin was significantly increased in all three RT + UA (27.8%), RT + placebo (9.8%) and UA (4%) groups. On the other hand، the serum level of leptin was significantly decreased in all groups (38.7%, 18.7%, and 4.7%, respectively). Changes of both serum Irisin and leptin were significantly different between the RT + UA and RT + placebo, RT + UA and placebo, and RT + placebo and placebo groups.

    Conclusion

    The results showed that UA enhance the impact of RT. Accordingly, the RT program and UA supplementation can be used to develop an effective lifestyle intervention strategy in inactive, overweight people.

    Keywords: Resistance training, Irisin, Leptin, Ursolic Acid
  • Roya Moradi Majd, Hamid Dehghanzadeh*, Zahrab Adavi Pages 148-160
    Introduction

    Silver nanoparticles (AgNPs) are used as a medicinal tool for infections against microbes. Most bacteria have been resistant to antibiotics and in the near future, there is an urgent need to replace antibiotics with new substances with antibacterial properties. This study aimed to the biosynthesis of silver nanoparticles (AgNPs) using aqueous and methanol extract of Mentha piperita L and Mentha spicata L and determined of antibacterial activity of produced AgNPs.

    Materials and Methods

    An environmentally friendly extracellular biosynthetic technique was used for the production of AgNPs. The reducing agents used to produce the nanoparticles were from the aqueous and methanol extract of Mentha piperita L and Mentha spicata L. The AgNPs were characterized by color changes, FTIR analysis, and UV-visible spectroscopy. The antibacterial activity of AgNPs was investigated through bacteria disc fusion assays.

    Results

    An absorption peak at 420 nm and the color change to dark brown were corresponding to the plasmon absorbance of AgNPs and then were performed by the FTIR method. Silver nanoparticles synthesized with Mentha piperita L and Mentha spicata L extracts against Staphylococcus aureus had better inhibitory activity than Escherichia coli. In the case of Staphylococcus aureus culture medium, aqueous and alcoholic extracts with 10 gr of extracted material, had the highest and lowest diameter of growth inhibition zone, respectively (P=0.05).

    Conclusion

    The results confirmed that extracellular synthesis of AgNPs mediated by Mentha piperita L and Mentha spicata L. extract indicated a good bactericidal activity against the tested bacteria and can be used in various fields as an antibacterial agent.

    Keywords: Mentha piperita L, Mentha spicata L, Green synthesis, AgNPs, Antibacterial effect