فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 10 (پیاپی 107، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منیره متقی، احمدرضا عسکری آشتیانی، مهسا افرند، علی غنجال* صفحات 764-774
    زمینه و هدف

     زانو درد باعث ناتوانی در انجام فعالیت های روزانه، کاهش بهره وری و آمادگی رزمی نیروها، و افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی می شود. لذا هدف این پژوهش بررسی عوامل خطرساز مرتبط با زانو درد در نیروهای پایور مذکر نظامی بود.

    روش ها

    این یک مطالعه مورد شاهدی بود که طی آن 150 پایورنظامی مذکر مبتلا به زانو درد مزمن و 150 نظامی سالم از طریق نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرارگرفتند. از پرسشنامه سه قسمتی (اطلاعات فردی و دموگرافیک، اطلاعات شغلی، و اطلاعات بالینی) با سوالات بسته، پرسشنامه های استاندارد Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) ، WOMAC Osteoarthritis Index، JRPD (Job Related Physical Demands)، HRA (Health Risk Appraisals) و متر و ترازو به عنوان ابزار استفاده شد. برای افراد هر دو گروه چهار پرسشنامه مذکور طی یک جلسه اخذ گردید و به تحلیل و بررسی مطالب در هر دو گروه پرداخته شد.

    یافته ها

    بین نتایج دموگرافیک پایه (سن، قد، وزن، سابقه کاری) دو گروه تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد. متغیرهای رسته شغلی سخت (0/010=P)، سابقه کاری بالا (0/001=P)، فعالیت های فیزیکی سنگین و متوالی (0/025=P)، وجود ضعف در عضلات چهارسر (0/001=P)، میزان (سطح) تمرینات ورزشی (0/002=P)، سابقه قبلی ابتلا به زانو درد (0/003=P)، و وجود پوسچر بد زانوها هنگام فعالیت (0/003=P)، کار کردن در وضعیت خم بودن طولانی مدت زانوها (0/001=P)، کار کردن در وضعیت دو زانو به مدت طولانی (0/003=P)، کار کردن در وضعیت چهارزانو به مدت طولانی (0/003=P)، و کار کردن در وضعیت چمباتمه به مدت طولانی (0/002=P) ارتباط معنادار مثبت، و متغیرهای میزان شاخص توده بدنی (0/015=P)، سطح تحصیلات (0/001=P)، مصرف دخانیات (0/015=P)، وجود دفورمیتی در اندام های تحتانی و زانوها (0/003=P)، وجود تورم (0/003=P)، وجود کریپتاسیون (0/002=P)، وجود خشکی و محدودیت حرکتی (0/005=P)، و وجود کوتاهی همسترینگ ها (0/003=P) ارتباط معنادار منفی با ابتلا به زانو درد در نیروهای پایور مذکر نظامی داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با کاهش میزان این عوامل بتوان از ایجاد زانو درد و یا وسعت یافتن آن ها جلوگیری نمود و سطح کارایی نیروهای نظامی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: عوامل خطرساز، زانو درد، نیروی نظامی، مذکر
  • زینب باقری*، راضیه شاداده صفحات 775-782
    زمینه و هدف

     موارد ابتلا به ویروس کرونا و شمار مرگ و میر ناشی از این ویروس با سرعت زیادی رو به افزایش است، این شرایط اضطراری علاوه بر تهدید سلامت جسمی انسان، سلامت روانی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اهمیت سلامت روانی در پیش بینی عملکرد جسمانی افراد، پژوهش حاضر باهدف بررسی اضطراب بیماری کرونا در شرایط همه گیری کووید-19 در بین کارکنان نیروی انتظامی و مقایسه آن در افراد دارای سرسختی شغلی متفاوت انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بوده است. جامعه آماری پژوهش 500 نفر از کارکنان نیروی انتظامی در شهر ساری بودند که 221 نفر از میان آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه اضطراب بیماری کرونا (CDAS) با 18 گویه و پرسشنامه سرسختی شغلی (OHQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تی در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین اضطراب بیماری کرونا در دو گروه دارای سرسختی شغلی بالا و پایین اختلاف معناداری وجود دارد که این اختلاف برابر با 5/04 است (0/05>P) درنتیجه تفاوت میانگین بین دو گروه قابل ملاحظه است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به طورکلی اضطراب بیماری کرونا در افراد دارای سرسختی شغلی بالا کمتر از افراد دارای سرسختی شغلی پایین است. به عبارتی هرچه سرسختی شغلی در افراد بالاتر باشد شخص اضطراب کرونا کمتری را تجربه خواهد کرد. لذا پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های آموزشی در راستای تقویت و بهبود سرسختی روان شناختی و شغلی در کارکنان نیروی انتظامی اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب بیماری، سرسختی شغلی، کووید-19، نیروی انتظامی
  • غلامحسین پورتقی، رضا اسمعیلی، مسعود مصیبی، موسی جباری، حمید سعیدنیا* صفحات 783-791
    زمینه و هدف

     در سال های اخیر میزان صدا در وسایل نقلیه نظامی افزایش چشمگیری داشته است. برای افرادی که در وسایل نقلیه نظامی قرار دارند ارتباط کلامی بسیار مهم می باشد. تبادل اطلاعات بین سربازان داخل وسیله نقلیه و همچنین با دنیای بیرون که با استفاده از کانال های رادیویی و سیستم های ارتباط درونی انجام می شود، نیازمند توانایی صحبت و شنیدن مناسب می باشد. در محیط های نظامی نفربرهای زرهی یکی از کاربردی ترین وسایل نقلیه مورد استفاده هستند که سلامت و میزان مواجهه با فشار صوت افراد داخل کابین این تانک ها از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر جاذب های مختلف بر کاهش میزان صدا در نفربرهای زرهی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و مداخله ای بر 3 عدد نفربرزرهی در سال 1396 انجام شد. تراز فشار صوت در داخل کابین در 3 زمان حالت روشن و سکون تانک با دور موتور 100 تا 1200 دور در دقیقه، حالت آماده به حرکت با دور موتور 1400 دور در دقیقه، حالت سرعت 15 کیلومتر در ساعت تانک با دور موتور 1600 تا 2000 دور در دقیقه اندازه گیری شد. به منظور انجام مداخله و کاهش هزینه ها و بررسی کارآیی مواد جاذب در کاهش تراز فشار صوت، اتاقکی با بدنه اصلی از جنس آهن در ابعاد کوچکتر تهیه شد. صدا در داخل اتاقک تولید شد و پس از نصب مواد جاذب میزان کاهش تراز فشار صوت اندازه گیری شد. مواد جاذب انتخاب شده شامل فوم شانه تخم مرغی پلی اورتان چگالی kg/m212 ضخامت 2/5 سانتی متر، فوم شانه تخم مرغی پلی اورتان چگالی kg/m212 ضخامت 4/2 سانتی متر، پشم شیشه چگالی kg/m212 ضخامت 3/2 سانتی متر، فوم پلی اتیلن چگالی kg/m220 ضخامت 2 سانتی متر و نمد ضخامت 0/8 سانتی متر بودند. داده ها با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 و در سطح معناداری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان تراز معادل فشار صوت dBA 93/8 در وضعیت سکون به dBA 101/6 در حالت آماده به حرکت افزایش یافت و در وضعیت حرکت این تراز به dBA 107 افزایش یافت. میزان تراز فشار کل متناظر صوت از dBA 93 در وضعیت سکون به dBA 98 در حالت آماده به حرکت افزایش یافت و در وضعیت حرکت با سرعت 15 کیلومتر در ساعت این تراز به dBA 104 افزایش یافت. تراز معادل مواجهه صوت در داخل اتاقک بدون مواد جاذب dBA 110 در نظر گرفته شد، با استفاده از مواد جاذب صوتی نمد، فوم پلی اتیلن، پشم شیشه، فوم شانه تخم مرغی پلی اورتان با ضخامت 2/5 سانتی متر، فوم شانه تخم مرغی پلی اورتان با ضخامت 4/2 سانتی متر به ترتیب تراز صوت به dBA 98، dBA 102، dBA 97، dBA 95 و dBA 93/2 کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    وضعیت موتور دستگاه و وضعیت زنجیرها مهمترین عامل تفاوت در میزان تراز معادل فشار صوت در 3 وضعیت عنوان شده می باشند. بهترین ماده برای نصب در داخل کابین به منظور کاهش تراز فشار صوت فوم شانه تخم مرغی پلی اورتان با چگالی kg/m212 و ضخامت 4/2 سانتی متر می باشد. که این ماده میزان تراز معادل مواجه صوت را از dBA 110 به dBA 94 کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ضریب جذب صوتی، فرکانس صوتی، مواد جاذب صدا، نفربر زرهی
  • جمیله مختاری نوری، زهره وفادار، اعظم یاوری، اسماعیل حیدرانلو* صفحات 792-801
    زمینه و هدف

     در عصر ما کارایی و اثربخشی والاترین هدف و ارزشمندترین مقصد همه مدیران است و بر سه مورد برنامه ریزی، سازماندهی و مدیریت زمان متکی است. پس برای افزایش بهره وری آموزشی باید مهارت مدیریت زمان در دانشجویان ارتقا یابد. از این رو این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی اجرای کارگاه آموزشی بر ارتقای مهارت مدیریت زمان در دانشجویان نظامی کارشناسی پرستاری یکی از دانشکده های پرستاری منتخب نظامی انجام شد.

    روش ها

    نوع مطالعه مداخله ای بود. نمونه های پژوهش 60 نفر از دانشجویان نظامی پرستاری بودند که به روش در دسترس انتخاب شده و به روش تخصیص تصادفی به گروه های آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد مدیریت زمان بریتون و تیسر بود. نمونه ها به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. سپس کارگاه برای گروه آزمون اجرا شد و هشت هفته بعد مهارت مدیریت زمان در دانشجویان پرستاری با ابزار مذکور سنجیده شد و داده ها با نرم افزار SPSS-21 و توسط آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکویر و فیشر، تی زوجی و از آزمون آماری ناپارامتریک ویلکاکسون و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مقایسه بین گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر نمره مهارت مدیریت زمان بین آن ها تفاوت معنادار آماری وجود نداشت ولی در مرحله پس آزمون بین دو گروه تفاوت معنادار وجود داشت 0/039=.P مقایسه درون گروهی نشان داد که دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در گروه کنترل 0/339=P و گروه آزمون 0/157=P تفاوت معنادار آماری وجود نداشته است. در مقایسه سطوح مهارت مدیریت زمان بین دو گروه با توجه به 0/944=P در پیش آزمون و 0/167=P در پس آزمون تفاوت معنادار آماری وجود نداشت و در مقایسه درون گروهی نیز تفاوت معنادار آماری وجود نداشت ولی در گروه آزمون، مهارت سطح خوب از 8 نفر به 14 نفر افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه تاثیر مثبت آموزش بر دانشجویان مورد تایید قرار گرفته است و نشان دهنده مناسب بودن این آموزش و بکارگیری فنون آن توسط دانشجویان جهت مدیریت زمان است. با توجه به تفاوت معنی دار نمره مهارت مدیریت زمان در مرحله پس آزمون بین دو گروه، برنامه مدون طراحی شده می تواند اثربخش باشد. لذا توصیه می شود مدیران و مسیولین آموزشی دانشکده های پرستاری این برنامه آموزشی را در جهت ارتقای سطح دانش و عملکرد دانشجویان در زمینه مدیریت زمان به کار گیرند.

    کلیدواژگان: کارگاه آموزشی، مهارت مدیریت زمان، دانشجویان پرستاری، دانشکده پرستاری نظامی
  • ذکریا احمدیان، آرمین زارعیان*، محمد عزیزی، پیمان جهانداری، ساناز زرگربالای جمع، حمیدرضا گنجی زاده صفحات 802-811
    زمینه و هدف

     با مداخله و دستکاری برخی از متغیرها از جمله سبک رهبری مدیران، می توان جو سازمان را دگرگون نموده و شادی و خشنودی شغلی و در پی آن ارتقای سلامت اداری را فراهم نمود. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی احساس شادکامی در رابطه بین رهبری کوانتومی و سلامت سازمانی می باشد.

    روش ها

     روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی آجا به تعداد 200 نفر می باشند که با استفاده از جدول مورگان 132 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد رهبری کوانتومی، سلامت سازمانی و احساس شادکامی بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا و صوری به روش کیفی و روایی همگرا و واگرا بررسی و تایید شد. پایایی ابزارها به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و ضرایب پایایی ترکیبی اندازه گیری شد. جهت تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای 24-SPSS و PLS Smart استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین رهبری کوانتومی و سلامت سازمانی (39/0) و احساس شادکامی (76/0) رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. رابطه بین احساس شادکامی و سلامت سازمانی (45/0) مثبت و معنی دار است و در نهایت بین رهبری کوانتومی و سلامت سازمانی با میانجی گری احساس شادکامی (35/0) رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    احساس شادکامی می تواند با عنوان نقش میانجی، میزان همبستگی رهبری کوانتومی و سلامت سازمانی را افزایش دهد. لذا پیشنهاد می شود اصول رهبری کوانتومی به مدیران و سرپرستان دانشگاه در تمام رده های مدیریتی، آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: کوانتومی، سلامت، شادکامی، دانشگاه علوم پزشکی آجا
  • محمد رضائی* صفحات 812-819
    زمینه و هدف

     امداد و نجات جان مجروحان، به ویژه نظامیان در جنگ ها از اهمیت زیادی برخوردار است و در همه ادوار تاریخی به اشکال مختلف مشاهده می شود. در تمدن اسلامی نیز با پیشرفت های نسبتا مناسب علمی به ویژه در حوزه بهداشت و درمان شاهد توجه به این مهم می باشیم. این روند در تمدن اسلامی تدریجی بوده و از حضور زنان مسلمان جهت امدادرسانی و کمک های اولیه شروع و به شکل گیری تشکیلات منسجم تری در قالب بیمارستان های سیار و به کارگیری اطبای ماهر در این حوزه به ایجاد اولین تشکیلات طب نظامی در تمدن اسلامی انجامید. هدف از پژوهش حاضر بررسی سیر تکوین طب نظامی و عوامل تاثیرگذار بر آن، در تمدن اسلامی است.

    روش ها

    مواد اصلی پژوهش حاضر اطلاعات و داده های منابع تاریخی و طبی است. در کنار آن ها از تحقیقات جدید صورت گرفته در مورد پزشکی عصر شکوفایی تمدن اسلامی استفاده شده است. روش مورداستفاده در این تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و بر اساس گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که توجه به درمان نیروهای نظامی در تمدن اسلامی از سابقه تاریخی برخوردار بوده و به مرور تکامل یافته و از وضعیت مناسبی نسبت به زمان خود برخوردار بوده است که می توان آن را پشتوانه طب نظامی جدید در ارتش های اسلامی به ویژه ایران به شمار آورد.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که تکوین طب نظامی در تمدن اسلامی از مراحل ساده و ابتدایی از میدان جنگ در صدر اسلام آغاز و با ایجاد تشکیلات منسجم در قالب به کارگیری اطبا و ایجاد بیمارستان های سیار و ثابت در سده پنجم و ششم به دوره شکوفایی خود رسیده است. با این حال، در اثر عوامل چندی همچون عدم آموزش جدی، مشکل انتقال زخمی ها و نیز عدم امکان انجام جراحی در برخی موارد، مشکلاتی در ارایه خدمات به مجروحان جنگی وجود داشته است.

    کلیدواژگان: جنگ، بیمارستان، جراحت، درمان، طب
  • فهیمه عابدینی، لیلا کلهر، جمیله مختاری نوری*، محسن ملاهادی، یاسر سعید صفحات 820-828
    زمینه و هدف

     دانشگاه محل خلاقیت و نوآوری است. دانشگاه خلاق، مکانی آموزشی و پایه تولید و ارتقای کیفیت دانش، گسترش مرزهای دانش و تربیت دانشجوی خلاق است. بنابر این پروش خلاقیت برای دانشجویان دانشگاه ها نسبت به سایر سازمان ها ضرورت بیشتری دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح مهارت خلاقیت در دانشجویان یکی از دانشکده های منتخب نظامی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی بود که با مشارکت 149 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی منتخب نظامی انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه معتبر عابدی بود که دارای 4 حیطه: سیالیت، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد نمره کلی خلاقیت با میانگین 25/968±134/80 بود که در حد متوسط است. نمره سیالیت 7/02±50/35، نمره بسط 18/52±24/61، نمره ابتکار 6/36±34/72 و نمره انعطاف 4/17±25/2 است. هیچ اختلاف آماری معنی داری از نظر امتیاز کل مهارت خلاقیت در بین دانشجویان دانشکده پرستاری دیده نشد (0/826=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه مهارت خلاقیت در بین دانشجویان رشته های مختلف دانشکده پرستاری در حد متوسط است، لذا پیشنهاد می شود که از روش های نوین تدریس در جهت ارتقای مهارت خلاقیت و آموزش تفکر محور و خلاق استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مهارت خلاقیت، دانشجوی پرستاری، دانشجوی هوشبری، دانشجوی فوریت پزشکی
  • احمد عامریون، محمدکریم بهادری، اکرم پرنده، محمدرضا محبتی* صفحات 829-838
    زمینه و هدف

    اصلاح نظام ارزیابی عملکرد نیروی پرستاری در حوزه بهداشت و درمان نیروهای مسلح یکی از چالش های مدیران این حوزه در کشور محسوب می شود. لذا این پژوهش با هدف تدوین شاخص های عملکردی نیروی پرستاری در حوزه بهداشت و درمان نیروهای مسلح ایران انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر، یک پژوهش کاربردی و از نوع ترکیبی و چندمرحله ای است که به صورت مقطعی طی سال های 1400-1398 در مراکز درمانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 36 صاحب نظر در حوزه پرستاری بودند. به منظور جمع آوری اطلاعات از مطالعه کتابخانه ای، نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته، تدوین پرسشنامه نیمه باز، برگزاری جلسات پنل خبرگانی و روش دلفی استفاده شد. داده ها نیز به روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اهمیت معیارهای شناسایی شده نیز از طریق پرسشنامه مقایسات زوجی براساس طیف لیکرت 5تایی و با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در نرم افزار Matlab مشخص شد.

    یافته ها

    براساس نتایج، 33 شاخص عملکردی برای پرستاران نظامی کشور در چهار دسته توانمندی های شرایط ویژه (10 شاخص)، توانمندی های نظامی (7 شاخص)، توانمندی های فرماندهی و رهبری (4 شاخص) و توانمندی های پایه پرستاری (12 شاخص) شناسایی و میزان اهمیت هر یک تعیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که در فرآیند ارزشیابی عملکرد پرستاران نظامی، توانمندی های شرایط ویژه و توانمندی های پایه پرستاری از اهمیت بالاتری برخوردار هستند. از این رو پیشنهاد می شود که شاخص های شناسایی شده در این پژوهش، می تواند در تصمیم گیری های کلان مدیریتی در حوزه های آموزش، تربیت و مدیریت عملکرد پرستاران نظامی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بهره وری، پرستاران نظامی، شاخص های عملکردی، AHP فازی
|
  • Monireh Motaqi, Ahmadreza Askari Ashtiani, Mahsa Afrand, Ali Ghanjal* Pages 764-774
    Background and Aim

    Knee pain causes the inability to perform daily activities, reduced productivity and combat readiness of the troops, and increased health care costs. The aim of this study was to investigate the risk factors related to knee pain in male military personnel.

    Methods

    This study was a case-control study in which 150 military personnel with chronic knee pain and 150 healthy men were assessed through simple nonprobability sampling. A three-part questionnaire (Demographic, occupational, and Clinical Information) was used with closed questions, Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), WOMAC Osteoarthritis Index, JRPD (Job-Related Physical Demands questionnaire), and HRA (Health Risk Appraisals questionnaire) and meters and scales as tools. For the people of both groups, the four mentioned questionnaires were taken in one session and the contents of both groups were analyzed and reviewed.

    Results

    There was no statistically significant difference between the baseline demographic results (age, height, weight, work experience) in the two groups. Among the factors studied, there was a positive significant relationship between knee pain and hard job category variables (P=0.010), prolonged work experience (P=0.001), heavy and continuous physical activity (P=0.025), weakness in quadriceps (P=0.001), variables of exercise level (P=0.002), previous history of knee pain (P=0.003), and the existence of bad knee posture during activity (P=0.003), working in the position of bending the knees for a long time (P=0.001), working in the position of two knees for a long time (P=0.003), working in long-term quadruple position (P=0.003), and working in a long-term squatting position (P=0.002). Also, BMI (P=0.015), level of education (P=0.001), smoking (P=0.015), deformity in the lower limbs and knees (P=0.003), swelling in the knee (P=0.003),cryptation in the knee (P=0.002), dryness and limited mobility in the knee (P=0.005), and shortening of the hamstrings muscles (P=0.003) showed a significant negative correlation with knee pain.

    Conclusion

    It seems possible to reduce the amount of these factors by preventing knee pain or expanding them, and improving the level of military personnel efficiency.

    Keywords: Risk factors, Knee pain, Military personnel, Male
  • Zeynab Bagheri*, Razieh Shadadeh Pages 775-782
    Background and Aim

    Cases of coronavirus and mortality caused by the virus are increasing rapidly. These emergencies in addition to threatening human physical health, have affected mental health. Given the importance of mental health in predicting physical function, this study aimed to investigate and compare the corona disease anxiety among police officers with different job hardiness in the context of the COVID-19 epidemic.

    Methods

    This research was a causal-comparative study. The statistical population of the research was 500 police officers in Sari city, Iran. Two hundred and twenty-one of the subjects were selected by available sampling. The Corona Disease Anxiety Questionnaires (CDAS) with 18 items and Job Hardiness Questionnaires (JHQ) with 17 items were used in the data collection process. Data were analyzed using t-test with two independent samples in SPSS 24 software.

    Results

    There is a significant difference between the corona disease anxiety in two groups with high and low job hardiness which is equal to 5.04 (P<0/05). As a result, the mean difference between the two groups is significant.

    Conclusion

    According to the results, coronavirus anxiety is generally lower in people with high job hardiness than in people with low job hardiness. To put it differently, the more or even stronger the job hardiness in people, the less corona anxiety will be experienced. Therefore, training courses are suggested to strengthen and improve the psychological and professional hardiness of police officers.

    Keywords: Disease anxiety, Job hardiness, COVID-19, Police force
  • Gholamhossein Pourtaghi, Reza Esmaeili, Masoud Mosayebi, Mousa Jabbari, Hamid Saeidnia* Pages 783-791
    Background and Aim

    Recently, the sound level of military vehicles has increased significantly. Verbal communication is very important for the personnel working in these vehicles. The exchange of information between soldiers inside the vehicle as well as with the outside world, which is done using radio channels and internal communication systems, requires the ability to speak and hear properly. In military environments, armored personnel carriers (APC) are one of the most practical vehicles used, and the health and exposure to the sound pressure of the people inside the cabins of these tanks are very important. Therefore, the present study was conducted to evaluate the effect of different adsorbents on noise reduction in armored personnel carriers.

    Methods

    The present study was a cross-sectional and interventional study on 3 armored personnel carriers (BMP1) in 2018. Sound pressure level inside the cabin was measured (according to BS6086 -1981 [ISO5128-1980] standard) in 3 states include a. on and off mode of the tank with engine speed of 100 to 1200 rpm, b. standby mode with engine speed of 1400 rpm and c. moving mode at a speed of 15 km/hr tank with engine speed 1600 to 2000 rpm. In order to perform the intervention and reduce costs and evaluate the efficiency of adsorbents in reducing the sound pressure level, a room made of the main body of the tank, which was made of iron, was prepared in smaller dimensions. The sound was generated inside the chamber and after installing the absorbent material, the amount of sound pressure level reduction was measured. Selected absorbent materials were included Polyurethane foam with a density of 12 kg/cm2 and thickness of 2.5 cm, Polyurethane foam with a density of 12 kg/cm2 and thickness of 4.2 cm, Glasswool with a density of 12 kg/cm2 and thickness of 3.2 cm, Polyethylene foam with a density of 20 kg/cm2 and thickness of 2 cm, and felt with thickness 0.8 cm. Data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) by SPSS software version 23 at a significance level of 0.05.

    Results

    The equivalent sound pressure level increased from 93.8 dBA in a standstill to 101.6 dBA in standby mode, and in the state of motion, this level increased to 107 dBA. The corresponding total sound pressure level increased from 93 dBA in a standstill to 98 dBA in standby mode and increased at a speed of 15 km/h to 104 dBA. The equivalent level of sound exposure in the chamber without adsorbent materials was considered 110 dBA, when using the felt as an absorbent material, this level dropped to 98 dBA. When the polyethylene foam was used as an adsorbent, this level dropped to 102 dBA. When the glass wall was used as an adsorbent, this level dropped to 97 dBA. When the polyurethane foam with a thickness of 2.5 cm was used as an adsorbent, this level dropped to 95 dBA. When the polyurethane foam with a thickness of 4.2 cm was used as an adsorbent, this level dropped to 93.2 dBA.

    Conclusion

    The condition of the motor of the device and the condition of the chains are the most important factors in the difference in the level of equivalent sound pressure in the three mentioned conditions. The best material for installation inside the cabin to reduce the sound pressure level is polyurethane oval foam with a density of 12 kg/m2 and 4.2 cm thickness. This material reduces the equivalent level of sound exposure from 110 dBA to 94 dBA.

    Keywords: Acoustic absorption coefficient, Acoustic frequency, Sound absorbing material, Armored personnel carrier
  • Jamileh Mokhtari Nouri, Zohreh Vafadar, Azam Yavari, Esmail Heidaranlu* Pages 792-801
    Background and Aim

    In our time, efficiency and effectiveness are the highest goal and the most valuable destination of all managers and relies on three items of planning, organization and time management. Therefore, in order to increase educational productivity, students' time management skills should be improved. Hence, this study was conducted to evaluate the effectiveness of the implementation of a codified educational program on improving time management skills in nursing students.

    Methods

    This was an interventional study. The research samples were 60 nursing students who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The measurement tool was the standard Britton and Teaser time management questionnaire. The samples were divided into control and test groups. Then the workshop was conducted for the experimental group and eight weeks later time management skills in nursing students were measured with the mentioned tool. The data were analyzed by SPSS-21 software using independent t-test, Chi-square and Fisher, paired t-test, nonparametric statistical test Wilcoxon and Mann-Whitney U test.

    Results

    There was no statistically significant difference between the groups in the pre-test in terms of time management skills but in the post-test phase there was a significant difference between the two groups (P=0.039). And intra-group comparisons showed that there were no statistically significant differences between the pre-test and post-test in the control group (P=0.339) and the test group (P=0.157). In time management skill levels between the two groups according to the pre-test P = 0.944 and P = 0.167 after the test, there was no statistically significant difference. There were no significant differences in intra-group comparison but in the test group, the level of good increased from 8 to 14.

    Conclusion

    In this study, the positive effect of education on students has been confirmed and shows the appropriateness of this education and the use of its techniques by students to manage time. Due to the significant difference in the time management skill score in the post-test stage between the two groups, a well-designed program can be effective. Therefore, it is recommended that the managers and educational officials of nursing schools use this educational program in order to improve the level of knowledge and performance of students in the field of time management.

    Keywords: Education workshop, Time management skills, Nursing students, Faculty of military nursing
  • Zakariya Ahmadiyan, Armin Zareiyan*, Mohammad Azizi, Peyman Jahandari, Sanaz Zargar Balaye Jame, Hamidreza Ganjizadeh Pages 802-811
    Background and Aim

    By intervening and manipulating some variables, including the leadership style of managers, it is possible to change the atmosphere of the organization and provide job happiness and satisfaction and subsequently promote organizational health. Therefore, the aim of this study was to investigate the mediating role of happiness in the relationship between quantum leadership and organizational health at AJA University of Medical Sciences.

    Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population of all faculty members of AJA University of Medical Sciences is 200. Using the Morgan table, 132 people were selected by stratified random sampling. Data collection tools were standard questionnaires of quantum leadership, organizational health and happiness. The validity of the tools was verified using content and face validity by qualitative method and convergent and divergent validity. The reliability of the instruments was measured by the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient and combined reliability coefficients. Structural equation model and SPSS 24 and Smart PLS software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between quantum leadership and organizational health (0.27) and happiness (0.86). The relationship between happiness and organizational health (0.72) is positive and significant and finally, there is a positive and significant relationship between quantum leadership and organizational health mediated by happiness (0.62).

    Conclusion

    happiness can increase the correlation between quantum leadership and organizational health as mediators. Therefore, it is suggested that the principles of quantum leadership be taught to university administrators and supervisors at all levels of management.

    Keywords: Quantum, Health, Happiness, University of Medical Sciences
  • Mohammad Rezaie* Pages 812-819
    Background and Aim

    Relief and rescuing the lives of the wounded, particularly the soldiers in wars is significantly important, besides, this issue can be traced in all historical periods in various forms. Furthermore, in Islamic civilization, this issue has been paid attention to by relatively appropriate scientific advances, especially in the field of health and treatment. In Islamic civilization, the rate of this process was gradual, so that it started with the presence of Muslim women for relief and first aid, and then it proceeded to form more cohesive organizations in the form of mobile hospitals. In addition, hiring skilled physicians in this field led to the formation of the first military medical organization in Islamic civilization. The aim of the current research is to study the evolution trend of military medicine and the factors affecting it in Islamic civilization.

    Methods

    The main materials of the present study are historical and medical information and data gathered from various sources. Along with them, new research on the medicine of the Golden Age of Islamic civilization is applied. The method of the research is descriptive-analytical and based on the data collection method, it was done by the library research method.

    Results

    In agreement with the results of the current research, it can be said that paying attention to the treatment of military forces has a historical background in Islamic civilization as well as it has evolved gradually. Besides, according to the time being existed, this issue was highly relevant which can be considered as a support for the modern military medicine in the Islamic countries army units, particularly Iran.

    Conclusion

    According to the available data, the facilities and the technological level of the period being studied, several relatively appropriate actions have been carried out to create a coherent organization and employ physicians in the military hospitals. However, there were some difficulties to hospitalize the wounded soldiers. The problems were due to several factors such as lack of serious training, trouble in transferring wounded as well as the impossibility of surgery.

    Keywords: War, Hospital, Injury, Treatment, Medicine
  • Fahimeh Abedini, Leila Kalhor, Jamileh Mokhtari Nouri*, Mohsen Mollahadi, Yaser Saeid Pages 820-828
    Background and Aim

    University is a place of creativity and innovation. A creative university is an educational place and the basis for producing and improving the quality of knowledge, expanding the boundaries of knowledge and educating creative students. Therefore, creativity is more necessary for university students than other organizations. Therefore, the present study was conducted to investigate the level of creativity skills in students of one of the selected military nursing faculty.

    Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive study that was conducted with the participation of 149 students of selected military universities of medical sciences. Sampling was performed by available methods. The data collection tool was Abedi valid questionnaire which has 4 areas: fluidity, expansion, initiative and flexibility. Data were analyzed using SPSS-16 software.

    Results

    This study showed that the overall score of creativity with an average of 134.80±25.968 was average. The fluidity score is 50.35±7.02, the expansion score is 24.61±18.52, the initiative score is 34.72±6.36 and the flexibility score is 25.2±4.17. There was no statistically significant difference in terms of total creativity skills score among nursing students (P=0.826).

    Conclusion

    Due to the fact that creativity skills are moderate among students in different fields of nursing school, it is recommended to use new teaching methods to improve creativity skills and thinking-based and creative education.

    Keywords: Creative abilities, Nursing student, Anesthesiology student, Emergency medicine student
  • Ahmad Ameryoun, Mohammadkarim Bahadori, Akram Parandeh, Mohammadreza Mohabbati* Pages 829-838
    Background and Aim

    Improving the performance appraisal system in the armed forces health care system is one of the challenges for managers in this field. Therefore, this study aimed to develop performance evaluation indicators of nurses working in military medical centers in Iran.

    Methods

    The present study is an applied and multi-stage research that was conducted in three general phases during the years 2020-2021 in military medical centers of Iran. Participants included 36 experts in the field of nursing. Library study, purposive sampling, in-depth and semi-structured interviews, semi-open questionnaire, expert panel meetings, and the Delphi method were used to collect data. Data were also analyzed by qualitative content analysis and Graneheim and Lundman's proposed steps. The importance of the identified criteria was determined through a pairwise comparison questionnaire based on a 5-point Likert scale and by fuzzy hierarchical analysis method in Matlab software.

    Results

    Based on the results of this study, 33 performance criteria for military nurses in four categories of special conditions competencies (10 indicators), military competencies (7 indicators), command and leadership competencies (4 indicators), and nursing's basic competencies (12 indicators) were identified by experts, and the importance of each was determined.

    Conclusion

    The study results showed that special conditions competencies and basic nursing competencies are more important than other groups in the military nurses' performance evaluation. Therefore, it is suggested that the identified indicators in this study can be used in macro-management decisions in the fields of education, training, and performance management of military nurses.

    Keywords: Performance evaluation, Productivity, Military nurses, Performance Indicators, FAHP