فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 11 (پیاپی 108، بهمن 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحمزه شلمزاری، منیره متقی، علی غنجال* صفحات 839-850
    زمینه و هدف

     اختلالات و ناهنجاری های اسکلتی عضلانی مرتبط با کار عمده ترین عامل از دست رفتن زمان کار، افزایش هزینه ها و آسیب های انسانی نیروی کار ازجمله درد به شمار می رود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی آموزش یک دوره برنامه حرکات اصلاحی بر فاکتورهای درد، کیفیت زندگی و زوایای انحنای ستون فقرات پرستاران رسمی مذکر مبتلا به کایفوز و وضعیت جلوآمدگی سر بود.

    روش ها

    تحقیق حاضر، یک مطالعه نیمه تجربی بود که در یک مرکز درمانی نظامی شهر تهران در سال 1398 انجام گرفت و طی آن تعداد 62 نفر پرستار رسمی مذکر که دارای وضعیت کایفوز و جلوآمدگی سر بودند (از بین 116 نفر) به صورت هدفمند شناسایی و در دو گروه 31 نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی، در یک برنامه تمرینی اصلاحی با تمرکز بر اصلاح ناهنجاری های کایفوز و سربه جلو، به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته شرکت کردند. به منظور ارزیابی کایفوز و وضعیت جلوآمدگی سر به ترتیب از خط کش منعطف و گونیامتر استفاده شد. جهت بررسی میزان درد و کیفیت زندگی به ترتیب از پرسشنامه VAS و پرسشنامه SF-36 قبل و بعد از تمرین استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل و زوجی و من ویتنی در سطح معناداری 0/05=α با نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    بین یافته های درون گروهی پیش و پس آزمون متغیرهای میزان زاویه کایفوز (0/001=P)، وضعیت سربه جلو (0/001=P)، درد (0/001=P) و ابعاد جسمانی پرسشنامه کیفیت زندگی (0/017=P) در گروه تجربی بعد از 8 هفته تمرینات اصلاحی اختلاف معنا داری وجود داشت. اما این مطلب درگروه کنترل معنادار نبود. بین یافته های میان گروهی متغیرهای میزان زاویه کایفوز پشتی (0/023=P)، وضعیت سربه جلو (0/011=P)، درد (0/024=P) و ابعاد جسمانی پرسشنامه کیفیت زندگی (0/017=P) در گروه تجربی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. اما در شاخص های مرتبط با بعد روانی پرسشنامه کیفیت زندگی در هر دو گروه تجربی و کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05P≥).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که به منظور کاهش درد و جهت اصلاح و یا پیشگیری از بروز ناهنجاری های اسکلتی عضلانی و ارتقای سطح کیفیت زندگی خصوصا ابعاد جسمانی، نه تنها پرستاران و پرسنل نظامی بلکه تمامی افراد جامعه تمرینات اصلاحی را در کنار دیگر برنامه های روزمره و ورزشی قرار دهد.

    کلیدواژگان: کایفوز پشتی، وضعیت سربه جلو، درد، کیفیت زندگی، پرستار
  • زهرا چگنی، شهلا علیاری*، امیرحسین پیشگویی، مرتضی سراهنگ صفحات 851-860
    زمینه و هدف

    کشور ما در معرض انواع مخاطرات طبیعی و انسان ساخت قرار دارد. نیروهای مسلح با بهره گیری از قابلیت توزیع منطقه ای بسیار مناسب و قابلیت اقدام سریع جزء اولین سازمان هایی است که در بحران حضور دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش دگرامدادی در بحران بر دانش، نگرش و عملکرد سربازان طراحی شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی و دو گروهی است که در سال 1396 انجام شد. دو یگان از یگان های مستقر در شهر خرم آباد به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون و مقایسه تخصیص یافت. در هر گروه (آزمون و مقایسه) 25 نفر از سربازان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گروه آزمون شش جلسه دو ساعته آموزش دگرامدادی به صورت آموزش ترکیبی توسط محقق برگزار شد. برای گروه مقایسه مداخله ای از سوی محقق انجام نگرفت و آموزش گروه مقایسه طبق روال سابق به روش سخنرانی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش و نگرش و 5 فهرست وارسی محقق ساخته روا و پایا استفاده شد. پرسشنامه ها  و چک لیست ها قبل و یک هفته بعد از مداخله توسط واحد های مورد پژوهش در هر دو گروه آزمون و مقایسه تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری دقیق فیشر، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

     دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک اختلاف معناداری نداشتند (0/05<P). همچنین اختلاف معنی داری بین دو گروه در دانش، نگرش و عملکرد قبل از انجام مداخله وجود  نداشت (0/05<P). بعد از مداخله آموزشی، اختلاف معنی داری بین دو گروه آزمون و مقایسه در میانگین نمرات حیطه های دانش و 5 مورد عملکرد بررسی شده (مراقبت از شکستگی، کنترل خونریزی، حمل مصدوم به روش های آتش نشان، عصایی و سینه خیز) وجود داشت (0/05>P) به طوری که نمره گروه آزمون در هر دو حیطه دانش و عملکرد بالاتر بود. اما اختلاف معنی داری بین دو گروه آزمون و مقایسه در حیطه نگرش وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش گسترده نیروهای نظامی در زمان بحران آموزش پرسنل وظیفه از طریق برنامه آموزشی منسجم و برگزاری کلاس های آموزشی همراه با تاکید بر آموزش عملی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سربازان، دگرامدادی، بحران، آموزش
  • حسین باقرپور*، مریم مسائلی، محمد عباد رفعت صفحات 861-863
  • محمدجواد جعفری، سعید غفاری*، الهام اخلاقی پیرپشته، سهیلا خداکریم، رضا خسرو آبادی، اشکان خطابخش، زهرا صالح زاده صفحات 864-874
    زمینه و هدف

     ارتعاش به ویژه ارتعاش تمام بدن یکی از مهمترین عوامل زیان آور فیزیکی در محیط های صنعتی و همچنین وسایل نقلیه به شمار می رود. مواجهه با ارتعاش تمام بدن می تواند باعث ایجاد واکنش های ذهنی و فیزیولوژیکی متفاوت در انسان شود. از این رو پژوهش حاضر به بررسی اثر مواجهه با ارتعاش تمام بدن بر عملکردهای ذهنی مردان 29-20 سال در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.

    روش ها

    دراین پژوهش 32 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با میانگین سنی 2/56±22/19 سال و شاخص توده بدنی 2/31±24/20 کیلوگرم بر متر مربع شرکت داشتد. شتاب ارتعاش تمام بدن در سه تراز کم(0/53)، متوسط (0/81) و زیاد (1/12) متر بر مجذور ثانیه بر طبق استاندارد ISO 2631 در فرکانس 7-3 هرتز اعمال شد. عملکردهای ذهنی هر یک از آزمودنی ها ابتدا در حالت بدون ارتعاش و سپس در شتاب های متفاوت ارتعاش با استفاده از ابزار آزمون بررسی یکپارچه عملکرد دیداری شنیداری IVA (Integrated Visual and Auditory Continues) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ضربان قلب افراد نیز به وسیله دستگاه ضربان سنج دیجیتال ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش شتاب ارتعاش تمام بدن میزان توجه دیداری و شنیداری به طور معنی داری کاهش می یابند (P<0.001). علاوه بر این ضربان قلب و زمان واکنش افراد نیز به طور معنی داری افزایش می یابند (P<0.001).

    نتیجه گیری

    ارتعاش تمام بدن یک عامل موثر در زمان واکنش، عملکرد های ذهنی و پارامترهای فیزیولوژیک می باشد که می تواند باعث کاهش دقت در انجام کار شود.

    کلیدواژگان: ارتعاش تمام بدن، عملکردهای ذهنی، زمان واکنش، توجه
  • رمضانعلی طاهری، نعیمه ماه حیدری، شراره سجادی، خدیجه اسکندری* صفحات 875-882
    زمینه و هدف

     اشرشیاکلی، به عنوان یک سلاح زیستی بالقوه، یکی از خطرناک ترین انواع باکتری های مورد استفاده در بیوتروریسم است که مسیول بسیاری از بیماری ه ایی است که از طریق غذا منتقل می شوند. در این پژوهش، با استفاده از تثبیت جهت دار باکتریوفاژ، یک زیست حسگر رزونانس پلاسمون سطحی (SPR) برای تشخیص باکتری E. coli طراحی شد.

    روش ها

    به این منظور، ابتدا سطح دیسک طلا با استرپتاویدین اصلاح گردید. سپس، باکتریوفاژ T4 بیوتیلینه شد. بهینه سازی مقادیر بیوتین با استفاده از بررسی فعالیت باکتری خواری آن انجام شد. بعد از تایید بیوتینیله شدن باکتریوفاژها با استفاده از روش پراکندگی نور دینامیکی (DLS)، باکتریوفاژ T4 از طریق برهم کنش میان استرپتاویدین و بیوتین به صورت جهت دار روی دیسک طلا تثبیت شد.

    یافته ها

    ثابت تعادل تفکیک (KD) 17-10 به دست آمد که نشان داد که تمایل برهم کنش باکتریوفاژ T4-باکتری اشرشیاکلی بسیار زیاد است. با استفاده از حسگر طراحی شده، غلظت باکتری در محدوده 101 تا 109 باکتری در میلی لیتر قابل شناسایی است.

    نتیجه گیری

    از مزایای حسگر طراحی شده می توان به عدم نیاز به برچسب گذاری و شناسایی سریع باکتری اشرشیاکلی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، باکتریوفاژ T4، رزونانس پلاسمون سطحی، حسگر زیستی
  • مهدی خوبدل، حسن مداحی*، حاجی قلی کمی صفحات 883-898

    گونه های متعددی از سوسمار ها در ارتباط نزدیک با مناطق مسکونی و محیط های نظامی هستند. اماکن نظامی غالبا در حاشیه شهرها احداث می شوند و برنامه های نظامی نیز اعم از رزمایش ها و اردوها اغلب در مناطقی برگزار می شوند که زیستگاه طبیعی سوسمار ها محسوب می شوند. تونل های زیرزمینی و انبارهای تسلیحات نظامی نیز می توانند محل زیست این موجودات باشند. سوسمار های ایران اگرچه سمی نیستند اما تعدادی از آن ها می توانند گازهای دردناکی بگیرند و سبب ایجاد جراحت و عفونت شوند. از طرفی، مواجهه با این خزندگان برای بسیاری از افراد دلهره آور یا مشمیز کننده است، به طوری که اغلب سبب ترس و وسواس به ویژه در هنگام خواب و در نهایت کاهش تمرکز و توان رزمی نیروهای نظامی می شود. موارد پرشماری از ترس شدید، اضطراب، تشنج و کاهش کارایی یگان های نظامی به دنبال رویارویی با سوسمار ها گزارش شده است. بنابراین، به منظور برطرف کردن این مشکل، اتخاذ به موقع و صحیح روش های پیشگیرانه و کنترلی جهت کنترل وفور سوسمار ها در مناطق نظامی، امری ضروری است. برای دستیابی به این مهم، شناخت گونه های با اهمیت پزشکی در محیط نظامی، نوع زیستگاه، رفتار و اکولوژی آن ها نقش بسزایی دارد. در این مطالعه هدف بر آن است که آگاهی عمومی در مورد سوسمارها و علل حضور آن ها در محیط های نظامی را ارتقاء دهد و روش های پیشگیرانه و کنترلی سوسمار ها بسته به ماهیت و ویژگی گونه ها پیشنهاد کند. مطالعات جانورشناسی به منظور پایش زیستگاه و شناسایی گونه ها و وفور آن ها، قبل از احداث تاسیسات نظامی و برپایی اردوگاه های دایم و موقت و پیش از شروع رزمایش ها امری ضروری است. در این مطالعه، اقدامات پیشگیرانه و کنترلی به تفکیک اقدامات محیطی، فیزیکی، کنترل شیمیایی و زیستی سوسمار ها در محیط های نظامی و نیز ضرورت آموزش به کارکنان بخش بهداشت و درمان یگان های نظامی مورد بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مارمولک، کنترل سوسمارها، محیط های نظامی، کنترل خزندگان
  • حسین روحی، نسرین شاد، ولی الله دبیدی روشن* صفحات 901-912
    زمینه و هدف

     تداوم شیوع پاندمی COVID-19 و نگرانی از فعالیت در باشگاه ها موجب تهدید سلامت جانبازان و همسران آنان خواهد شد. هدف مطالعه حاضر طراحی و ارزیابی یک پروتکل تمرینی 8 هفته ای ترکیبی در خانه بر شاخص های ترکیب بدنی وابسته به چاقی احشایی (VAI، WHR، BMI، AVI، WHtR و BAI) و پارامترهای قلبی عروقی (SBP، DBP، HR و RPP) جانبازان استان مازندران و همسران آنان می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 240 نفر از جانبازان 49-25 درصد ترومایی و همسران آنان به صورت تصادفی در دو گروه مداخله ورزشی و کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرینی مقاومتی-هوازی در منزل به مدت 8 هفته و 6 جلسه در هفته در منزل اجرا شد. براساس اصل اضافه بار شدت و مدت تمرین (روزانه 200 گام بر تعداد گام و هر هفته بر تعداد ست ها و تکرارهای تمرینات مقاومتی افزوده شد. سنجش متغیرها در ابتدا و انتهای دوره تمرینی با استفاده از دستگاه های آزمایشگاهی (تست بروس و بیو ایمپدانس الکتریکی) و آزمون میدانی (راکپورت) انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه و در سطح خطای 5 درصد تحلیل شد.

    یافته ها

    اجرای 8 هفته تمرین ترکیبی در منزل موجب بهبود معنادار شاخص های چاقی احشایی (0/01>P) و کاهش معنادار استرس میوکارد (RPP) (0/05>P) در جانبازان ساکن در مناطق شرق، مرکز و غرب استان در مقایسه با گروه کنترل و همینطور همسران آن ها شد (0/05>P). به علاوه، بهبود معناداری مشابهی در عملکرد قلبی عروقی متعاقب آزمون بروس (0/01>P) و راکپورت (0/05>P) فقط در جانبازان این مناطق دیده شد. هرچند این تفاوت بین جانبازان و همسران آنان در این مناطق معنادار بود، اما در ساکنین شرق مازندران به ترتیب بهتر از مناطق مرکزی و غربی بود.

    نتیجه گیری

    یک برنامه ورزشی ترکیبی در خانه با شدت متوسط به گونه ای که آزمودنی در حین فعالیت قادر به صحبت باشد می تواند نقش محوری در بهبود عملکرد قلب و عروق و تعدیل چاقی احشایی در طی پاندمی COVID-19 در جانبازان داشته باشد. توجه به سلامت جسمانی، به ویژه همسران جانبازان، برای بهبود کیفیت زندگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پاندمی COVID-19، تمرین در منزل، سلامت جانبازان، بیومارکرهای قلبی عروقی، چاقی احشایی
|
  • MohammadHamzeh Shalamzari, Monireh Motaqi, Ali Ghanjal* Pages 839-850
    Background and Aim

    Work-related musculoskeletal disorders are the main cause of lost working time, increased costs and human injuries of the workforce, including pain. The aim of the present study was to evaluate the effects of a corrective exercise on pain and quality of life factors and spinal curvature angles of male formal nurses with kyphosis and forward head position in a military medical center.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study in a military medical center in Tehran in 1398, in which 62 male formal nurses with kyphosis and forward head position (out of 116 nurses) were purposefully identified and divided into two groups of 31 experimental and control. The experimental group participated in a corrective exercise program focused on correcting kyphosis and forward head position, for 8 weeks and 3 sessions per week. For this purpose, a flexible ruler and goniometer were used to assess the kyphosis and forward head position, respectively. The VAS and SF-36 questionnaires before and after exercise were used to assess pain and quality of life, respectively. Independent and paired T-test and Mann-Whitney U test were used for data analysis at the significant level of α = 0.05 with SPSS 22 software.

    Results

    There was a significant difference between the pre and post-test Intragroup findings variables kyphosis angle (P=0.001), forward head position (P=0.001), pain (P=0.001), and physical dimensions of the quality of life questionnaire (P=0.017) in the experimental group after 8 weeks of corrective exercises. But this wasn’t significant in the control group. There was a significant difference between the intergroup findings in the experimental group and the control group of the variables such as kyphosis angle (P=0.023), forward head position (P=0.011), pain (P=0.024) and physical dimensions of quality of life questionnaire (P=0.017). But there was no significant difference between psychological factors associated with quality of life questionnaire in both experimental and control groups (P≥0.05).

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that in order to reduce pain and to correct or prevent musculoskeletal disorders and improve the quality of life especially physical dimensions, not only nurses and military personnel, rather, everyone in the community should incorporate corrective exercises along with other daily and exercise programs.

    Keywords: Kyphosis, Forward head position, Pain, Quality of life, Nurse
  • Zahra Chegeni, Shahla Aliyari*, AmirHosein Pishgooie, Morteza Sarahang Pages 851-860
    Background and Aim

    Our country is exposed to all kinds of natural and man-made hazards. The armed forces with the ability of regional distribution and quick action, are one of the first organizations to become present in crisis. Therefore, this study was designed to determine the effect of buddy aid education on the knowledge, attitude, and performance of soldiers.

    Methods

    The present study is an experimental and two-group study conducted in 2017. Two units from which settled in Khorramabad were randomly allocated to two experimental and comparison groups. 25 soldiers from each group (experimental and comparison) were selected by simple random sampling. The researcher held six two-hour sessions of buddy aid education in the form of combination training for the experimental group. No intervention was performed by the researcher for the comparison group and like the previous procedure, the training of the comparison group was carried out by lecture method. Knowledge and attitude questionnaires and 5 valid and reliable researcher-made checklists were used to collect data. Questionnaires and checklists were completed before and one week after the intervention by the research units in both experimental and comparison groups. Fisher's test, independent sample t-test and paired sample t-test were used to analyze the data.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics (P>0.05). Besides, there was no significant difference between the two groups in knowledge, attitude and practice before the intervention (P>0.05). After the educational intervention, there was a significant difference between the two experimental and comparison groups in the mean scores of the knowledge areas and the 5 cases of performance (fracture care, bleeding control, transportation of the injured by firefighting procedures, stick and crawl methods) (P>0.05) so that the test group score was higher in both knowledge and performance. There was no significant difference between the two experimental and comparison groups in the attitude (P>0.05).

    Conclusion

    Given the important and wide role of armed forces in crisis, training of duty personnel through a coherent training program and holding of training classes with an emphasis on practical training is recommended.

    Keywords: Soldiers, Buddy Aid, Crisis, Education
  • Hossein Bagherpour*, Maryam Massaeli, Mohamad Ebad Rafat Pages 861-863
  • MohammadJavad Jafari, Saeid Ghaffari*, Elham Akhlaghi Pirposhteh, Soheila Khodakarim, Reza Khosrowabadi, Ashkan Khatabakhsh, Zahra Salehzadeh Pages 864-874
    Background and Aim

    Vibration, especially whole body vibration, is one of the most important physical harmful factors in industrial environments as well as vehicles. Exposure to whole-body vibration can cause different mental and physiological reactions in humans. This study aimed to investigate the effect of exposure to whole body vibration on the mental performances of 20-29 years old males in laboratory conditions.

    Methods

    In this research, 32 male students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences with an average age of 22.19±2.6 years and a BMI of 20.23±2.21 kg/m2 participated. The acceleration of the whole body vibration was considered at three levels of low (0.53 m/s2), moderate (0.81 m/s2) and high (1.12 m/s2) according to the ISO 2631 standard at a frequency of 3-7 Hz. The mental functions of each subject were examined first in the vibration-free state and then at different vibration acceleration levels using the IVA (Integrated Visual and Auditory Continues) tool.  The heart rate of the subjects was also recorded by a digital heart rate monitor.

    Results

    The results of this study showed that with increasing whole body vibration acceleration, visual and auditory attention decreased significantly (P<0.001). In addition, the heart rate and response time of the subjects significantly increased (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that whole body vibration is an effective factor in reaction time, mental functions and physiological parameters, which can reduce the accuracy of the work.

    Keywords: Whole body vibration, Mentally performances, Response time, Attention
  • RamezanAli Taheri, Naimeh Mahheidari, Sharareh Sajjadi, Khadijeh Eskandari* Pages 875-882
    Background and Aim

    As a potential biological weapon, Escherichia coli (E. coli) is one of the most dangerous types of bacteria used in bioterrorism, which is responsible for many foodborne illnesses. In this study, a surface plasmon resonance biosensor (SPR) was designed to detect E. coli using oriented immobilization of T4 bacteriophage.

    Methods

    The surface of the gold disc was first modified with streptavidin. Then, the T4 bacteriophage was biotinylated. Optimization of biotin levels was performed using bacteriophage activity. After confirmation of bacteriophage biotinylation using the dynamic light scattering (DLS) method, T4 bacteriophage was oriented immobilized on the gold disk through the interactions between streptavidin and biotin.

    Results

    The equilibrium dissociation constant (KD) was found to be 10-17, which showed the great affinity of bacteriophage to interact with E. coli. Using the designed biosensor, E. coli was detected in the concentration range of 101 to 109 bacteria per ml.

    Conclusion

    Label-free and fast detection of E. coli are the advantages of the proposed biosensor.

    Keywords: Escherichia coli, T4 bacteriophage, Surface plasmon resonance, Biosensor
  • Mehdi Khoobdel, Hasan Madahi*, Haji Gholi Kami Pages 883-898

    Many lizard species are closely related to residential areas and military workplaces. Military areas are often built on the outskirts of cities, and military programs, including maneuvers and camps, are often held in areas that are considered natural lizard habitats. Underground tunnels and weapons depots can also be habitats for these creatures. Although Iranian lizards are not poisonous, some of them can catch painful bites and cause injury and infection. On the other hand, facing these reptiles is frightening or disgusting for many people, so that it often causes fear and obsession, especially during sleep, and ultimately reduces concentration and the combat power of the military forces. Numerous cases of severe fear, anxiety, convulsions, and reduced efficiency of the military units have been reported following encounters with lizards. Therefore, in order to solve this problem, it is necessary to adopt timely and correct preventive and control methods to reduce the abundance of lizards in the military areas. To achieve this goal, identifying the medically important species in the military areas, their habitat, behavior and ecology are critical. This study aimed to raise public awareness about lizards and the reasons for their presence in the military areas, and propose methods of prevention and control of lizards depending on the nature and characteristics of the species. Zoological studies are necessary to monitor habitat and identify species and their abundance before setting up military buildings and permanent and temporal camps and before starting maneuvers. In this study, preventive and control actions are studied distinctly for environmental, physical, chemical and biological control of lizards in the military areas, as well as the need for training of health staff of the military units.

    Keywords: Lizard, Lizard control, Military workplace, Reptiles control
  • Mousa Bamir* Pages 899-900
  • Hossein Rohi, Nasrin Shad, Valiollah Dabidi Roshan* Pages 901-912
    Background and Aim

    The continuing spread of the pandemic COVID-19 and concerns of veterans and their spouses working in health clubs will be under threat. The aim of this study was to design and evaluate an 8-week combined exercise protocol at home on visceral obesity-related body composition indices (VAI, WHR, BMI, AVI, WHtR, and BAI) and cardiovascular parameters (SBP, DBP, HR, and RPP) veterans of Mazandaran province and their wives.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 240 veterans with 25-49% trauma and their spouses were randomly divided into two groups of sports intervention and control. Based on the principle of overload, the intensity and duration of training (200 steps per day) were added to the number of steps and each week the number of sets and repetitions of resistance exercises progressively was increased. Variables were measured at the beginning and end of the training period using laboratory devices (Bruce protocol and electrical bioimpedance) and field test (Rockport). Data were analyzed using two-way analysis of variance at the P<0.05 level.

    Results

    Performing 8 weeks of combined training at home significantly improved visceral obesity indices (P<0.01) and significantly reduced myocardial stress (RPP) (P<0.05) in veterans living in the east, center and west of the province compared to The control group as well as their spouses (P<0.05). In addition, a similar significant improvement in cardiovascular function following Bruce (P<0.01) and Rockport (P<0.05) tests was seen only in veterans of these areas. Although this difference between veterans and their spouses was significant in these areas, in the residents of eastern Mazandaran was better than the central and western regions, respectively.

    Conclusion

    A moderate-intensity combined home exercise program that allows the subject to speak can play a pivotal role in improving cardiovascular function and modulating visceral obesity during the Covid-19 pandemic in war veterans. Paying attention to physical health, especially the spouses of veterans, is recommended to improve the quality of life.

    Keywords: Pandemic COVID-19, Home-based exercise, Veterans' health, Cardiovascular biomarkers, Visceral obesity