فهرست مطالب

تحقیقات حمایت و حفاظت جنگل ها و مراتع ایران - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 38، پاییز و زمستان 1400)

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 38، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سکینه لطفی نسب اصل*، آزاده گوهر دوست، فاطمه درگاهیان، محمد خسروشاهی صفحات 179-211

    فرسایش بادی و گرد و غبار دو روی یک سکه و از پیامدها و مصادیق بیابان زایی هستند که آثار زیانبار آنها به یکی از چالش های مهم، به ویژه در مناطق خشک و بیایانی بدل شده اند که کشور ایران و به ویژه استان کرمان نیز از آن بی نصیب نمانده است. در این تحقیق، رژیم فصلی باد و تحلیل فراوانی، سرعت و جهت بادهای مولد گرد و غبار و فرساینده با منشا محلی و فرامحلی بررسی شد. هدف، به کارگیری نتایج در برنامه ها و عملیات مقابله با بیابان زایی و کاهش وقایع گرد و غباری با تاکید بر منشا احتمالی آنها در سطح محلی و منطقه ای برای مسیولان است. بدین منظور از داده های ساعتی سمت و سرعت باد و کدهای گرد و غباری ثبت شده در شش ایستگاه سینوپتیک طی سال های 1365 تا 1395 استفاده شد. سپس با شناسایی و تحلیل سرعت و جهت بادهای فرساینده و غیرفرساینده محلی و فرامحلی و بررسی همبستگی بین آنها، همچنین بررسی تصاویر ماهواره ای وقایع گرد و غباری، به شناسایی منشا احتمالی گرد و غبار در سطح استان و خارج از آن پرداخته شد و در پایان، تقویم ماهانه باد در سه سطح مدیریت منطقه ای، استانی و محلی کنترل و مهار گرد و غبار ارایه شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری جهت های فصلی عمومی باد، نشان داد در محدوده استان کرمان بادهای غالب در نواحی شمالی استان دارای جهت های شمالی و شمال غربی، در نواحی مرکزی دارای جهت غربی و در ناحیه جنوبی دارای جهت جنوب غربی هستند و بادهای جنوب غربی و غربی از سرعت بیشتری برخوردارند. نتایج آزمون تحلیل همگنی نشان داد در تمامی ایستگاه ها میانگین سرعت بادهای محلی همراه با گرد و غبار طی سال های مورد مطالعه دارای روند کاهشی بوده است و سرعت بادهای محلی در استان 2/3 برابر میانگین سرعت بادهای فرامحلی است. شهرستان های بم و انار نسبت به سایر شهرستان ها بیشتر تحت تاثیر بادهای منطقه ای هستند و نقش بادهای شمالی در انتقال ذرات ریز معلق از استان های همسایه و مناطق دور به سمت استان بیشتر است. نتایج نشان داد در تمامی ایستگاه ها، فراوانی و سرعت بادهای غالب و نایب غالب، تحت تاثیر ناپایداری های جوی و سیکلون های حرارتی محلی و افزایش شیب گرادیان فشار ناشی از تغییرات فصلی و تابش خورشید افزایش یافته و سبب ایجاد وقایع گرد و غباری شده است. بر اساس مطالعه روابط همبستگی و مطالعه بصری تصاویر ماهواره ای، منشا احتمالی گرد و غبار فرامحلی همراه با بادهای با سرعت شش متر بر ثانیه و ییشتر در داخل استان و فرامحلی کمتر از شش متر بر ثانیه در خارج از استان (محل برداشت) شناسایی شد.

    کلیدواژگان: گلباد، گلغبار، استان کرمان، باد فرساینده، تقویم ماهانه باد، منشاء گرد و غبار
  • روناک احمدی*، قدرت الله حیدری، شفق رستگار، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 212-230

    اجرای موثر و کارآمد برنامه های اصلاح و احیای مراتع با استفاده از رویکرد مشارکتی، مسایل و مشکلاتی را نیز پیش روی سیاست گذاران و مدیران قرار می دهد که لازمه حل آنها نگرش کلی به مسایل است. این نوع مدیریت اغلب با الگوی روابط اجتماعی بین مرتع داران در ساختار نظام های مدیریتی مختلف حاکم بر مراتع ارتباط دارد. هدف از انجام این تحقیق تحلیل شبکه اجتماعی مرتع داران در پیوند مشارکت مربوط به اجرای فعالیت های مرتع داری و مقایسه آن در نظام های مدیریتی افرازی، مشاعی و شورایی در مراتع دلارستاق آمل است. در این تحقیق با استفاده از پرسش نامه تحلیل شبکه ای و مصاحبه مستقیم پیوند مشارکت در اجرای طرح مرتع داری بررسی شد. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، میزان شاخص های تراکم، دوسویگی و انتقال یافتگی در نظام مدیریتی افرازی بیشتر از مشاعی و در نظام مدیریتی مشاعی بیشتر از شورایی است. اما میزان شاخص میانگین فاصله ژیودزیک و شاخص های مرکزیت شبکه در نظام های مدیریتی گروهی (مشاعی و شورایی) بیشتر از نظام مدیریتی افرازی بود که نشان دهنده مشارکت، انسجام و یکپارچگی کمتر مرتع داران در نظام های مدیریتی گروهی می باشد. بنابراین با توجه به کشف شکاف های اجتماعی موجود در شبکه مشارکتی نظام های مدیریتی گروهی، اصلاح الگوی ساختاری روابط اجتماعی در این نظام ها پیش از اجرای برنامه های مورد نظر ازجمله اقدامات اولیه و الزامی برای مدیریت مشارکتی موفق در این مناطق است.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، الگوی ساختاری روابط، کنشگران کلیدی، نظام های مدیریتی
  • علی علیزاده علی آبادی* صفحات 231-250

    در این مقاله، سعی شده است ضمن معرفی "گونه های بیگانه مهاجم"، اهمیت آنها در کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست مورد بررسی قرارگیرد. تشابه "آفات، بیمارگرها و علف های هرز" با "گونه های بیگانه مهاجم"، ازلحاظ صدمه ای که به گیاهان و محیط زیست وارد می کنند؛ سبب شده است، "حفاظت از محیط زیست، جنگل ها و تنوع زیستی در برابر آفات گیاهی"، یکی از چهار وظیفه اصلی قرنطینه نباتی محسوب شود. "گونه های بیگانه مهاجم" (که در چارچوب کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات همان "آفات قرنطینه ای" تلقی می شوند)، پس از پدیده "تخریب و ازدست رفتن زیستگاه های طبیعی"، از مهم ترین عوامل نابودکننده تنوع زیستی معرفی شده اند. بنابراین کنوانسیون تنوع زیستی و کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات، هردو خود را موظف به مقابله با "گونه های بیگانه مهاجم" می دانند. سازوکارهای دیگری نیز مانند موافقت نامه موازین بهداشتی و بهداشت گیاهی، کدکس غذایی و پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا نیز در تقویت قرنطینه نباتی و تسهیل روند انجام وظایف آن موثر هستند. در کنار این نهادها، بیش از هشت سازمان بین المللی دیگر نیز، در قالب "گروه ارتباطی مربوط به تنوع زیستی"، در رسیدن به اهداف مربوط به حفظ محیط زیست و ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی کمک می کنند. در بخش پایانی این تحلیل، ضمن برشمردن نقش تعدادی از نهادهای عضو این گروه، در مدیریت گونه های بیگانه مهاجم و حفظ محیط زیست، تداخل مدیریتی و هم افزایی مطلوب و موثر آنها در نیل به این امر مهم و حیاتی، مورد بحث واقع شده است.

    کلیدواژگان: گونه های بیگانه مهاجم، قرنطینه نباتی، کنوانسیون تنوع زیستی، کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات، گروه ارتباطی مربوط به تنوع زیستی
  • امین املشی*، ایوب مرادی، مسعود علیدوست صفحات 251-265

    آتش سوزی یکی از عوامل شایع در اختلال و تغییر در بسیاری از زیست بوم ها است و می تواند ترکیب گونه ها را تحت تاثیر قرار دهد. مراتع ازجمله عرصه های طبیعی هستند که هرساله در سرتاسر جهان دستخوش آتش سوزی می شوند. تحقیق حاضر در نظر دارد با شناخت شدت آتش سوزری، تاثیر آن را روی پوشش گیاهی مراتع مشجر مورد مطالعه قرار دهد. مرتع کرماک که طی سال های اخیر یکی از وسیع ترین آتش سوزی های مرتعی گیلان در آن رخ داده است برای این منظور انتخاب شد. آماربرداری به شکل تصادفی - سیستماتیک با انتخاب 4 ترانسکت و 40 قطعه نمونه به تفکیک در هر یک از دو قطعه آتش سوزی شده و شاهد اجرا شد. خصوصیات موردمطالعه شامل مقدار تولید، تراکم و تاج پوشش در هر قطعه نمونه برداری اندازه گیری گردید. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، نتایج حاصله نشان داد که آتش سوزی منطقه تابع مدل سوخت GR1 و از نوع سبک و گذرا است. نتایج همچنین ضمن اثر کوتاه مدت آتش بر صفات موردمطالعه مشخص نمود که گونه هایی چون Trachynia distachya، Arenaria serpyllifolia از جمله گونه های مقاوم و گونه های Ziziphora capitata، Vinca herbacea از گونه های حساس به آتش-سوزی در مرتع کرماک هستند.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، مرتع، گونه حساس، گونه مقاوم، تخریب
  • شریعه رستمی، نادر حسن زاده*، سعیده رجائی، علیرضا گل نراقی، رضا عزیزی نژاد صفحات 266-278

    اکوسیستم های جنگلی مخازن اصلی تنوع زیستی جهانی هستند. میکروارگانیسم ها نقش اساسی در چرخه های بیوشیمیایی این اکوسیستم ها دارند و برای محافظت از گیاهان و تحریک رشد آن ها مورد استفاده قرار می گیرند از اینرو، شناخت آن ها حایز اهمیت است. بدلیل محدودیت های ناشی از اعمال روش های پیشین در جداسازی و شناسایی اندوفیت، پتانسیل و عملکرد آنها بدرستی شناخته نشده است. در این پژوهش، از روش غیر وابسته به کشت برای بررسی جامعه باکتریایی اندوفیتی برخی بقولات وحشی استفاده شده است.از جنگل های زاگرس کرمانشاه از گیاهان Astragalus ovinus و Vicia lutea نمونه برداری شد. پس از استخراج DNA تام از ریشه و برگ های گیاهان با کیت استخراج و تکثیر بخشی از ژن 16S rDNA باکتریایی، توالی یابی به کمک توالی یابی نسل جدید (NGS) و با استفاده از پلتفرم Illumina MiSeq انجام گردید. آنالیز توالی ها نشان داد فراوانی نسبی، اندوفیت های جداسازی شده متعلق به هفت راسته Rhizobiales، Xanthomonadales، Sphingomonadales، Pseudomonadales، Chitinophagales، Enterobacteriales و Betaproteobacteriales بودند که در مورد اخیر، این راسته به سه رده Gammaproteobacteria، Alphaproteobacteria و Bacteroidia و دو شاخه Proteobacteria و Bacteroidetes تعلق داشت. نتایج نشان داد باکتری های شاخه Proteobacteria، اندوفیت های باکتریایی غالب بوده و بیش از 99 % کل جمعیت اندوفیت در گونه V. lutea و 68 %در گونه A. ovinus را به خود اختصاص دادند. باکتری های مذکور با بیشترین %واحدهای تاکسونومیکی ((OTUs، دارای بیشترین پتانسیل استفاده در کنترل بیولوژیک بیماری های بقولات زراعی هستند. این مطالعه برای اولین بار، تصویر روشنی از جمعیت، چیرگی و تنوع اندوفیت های باکتریایی گیاهان بقولات وحشی در جنگل های زاگرس را با استفاده از آنالیز متاژنومی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: توالی یابی نسل دوم، جوامع میکروبی، اندوفیت های گیاهی، کنترل بیولوژیک
  • معصومه عزیزی، محمد خسروی، مرتضی پوررضا* صفحات 279-296
    بررسی و پایش تغییرات رژیم های آتش سوزی در جنگل ها و مراتع اهمیت ویژه ای در برنامه ریزی های کنونی و آینده مدیریت آتش سوزی در عرصه های طبیعی دارد. هدف از پژوهش پیش رو بررسی تغییرات زمانی رخدادهای آتش سوزی در گذشته و پیش بینی رخدادهای آتش سوزی در آینده با استفاده از مدل سری های زمانی بود. به این منظور داده های سری زمانی رخدادهای آتش سوزی 2002 تا 2018 که با استفاده از سنجنده مادیس ثبت شده بود، گردآوری شد. سپس این داده ها جهت پیروی از مدل سری زمانی و انتخاب بهترین مدل بررسی شدند. در اینجا با توجه به فصلی بودن رخدادهای آتش سوزی، از مدل SARIMA (Seasonal Autoregressive Integrated Moving Average) استفاده و پارامترهای مدل جهت پیش بینی تعداد رخدادها برآورد شد. نتایج نشان داد که آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان کرمانشاه طی این بازه زمانی روند افزایشی اندک اما معنی دار داشت. همچنین مشاهده شد که رخدادهای آتش سوزی پراکنش فصلی داشتند و بیشینه رخدادها به ترتیب در اواخر تابستان و اوایل پاییز ثبت شده است. با توجه به فصلی بودن رخدادهای آتش سوزی و معیارهای برازش مدل، پارامتر های مدل آریمای فصلی انتخاب شد و نتایج نشان داد که مدل اعتبار قابل قبولی برای پیش بینی آتش سوزی سال های آینده دارد. با توجه به پیش بینی انجام شده، رخدادهای آتش سوزی نسبت به سال های قبل با حدود اعتماد آماری 98درصد در مراتع و در جنگل ها افزایش خواهند داشت. نتایج بدست آمده از این پژوهش چگونگی روند کلی رخدادهای آتش سوزی، فصلی بودن و همچنین ماه های پر خطر از نظر رخدادهای آتش سوزی را نشان داد که می تواند به عنوان راهنمایی در مدیریت آتش سوزی جنگل ها و مراتع استفاده شود.
    کلیدواژگان: آریما، جنگل، خود همبستگی، روند، مرتع
  • نگین خاتونی، مهدی کلاهی* صفحات 297-325

    از دیدگاه اقتصاد منابع طبیعی، ارزش گذاری به‏جای برچسب قیمت قایل شدن، به معنای برآورد ارزش کالاها و خدمات اکوسیستم‏های طبیعی است تا مدیریتی هدفمند و توانمند در راستای ایجاد چارچوبی برای حفاظت و حراست بیشتر از محیط طبیعی میسر گردد. در جوامع مختلف، ارزش‏های اکوسیستم‏ها، نسبی و پویا بوده و تحت تاثیر شرایط مختلفی همچون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. به همین دلیل، ارزش‏گذاری به توازن بین تغییرات محیطی و نیازهای جامعه کمک می‏کند. این مطالعه به بررسی ارزش‏گذاری کالاها و خدمات جنگل ارغوان‏دره شهرستان مشهد از بعد ارزش‏های متنوعی همچون تفریحی و حفاظتی و نیز کارکردهای حفاظت آب، حفاظت خاک، خاکزایی، تنظیم گاز، محصولات تولیدی و حمایت از مراتع و اراضی زراعی و باغات می‏پردازد. برای برآورد ارزش اقتصادی هر کالا یا خدمت اکوسیستمی، از روش‏های متنوعی بهره گرفته شد. طبق نتایج، ارزش کارکردهای حفاظت آب 732 میلیارد ریال، حفاظت خاک 33 میلیارد ریال، تنظیم گاز 9355 میلیارد ریال، خاکزایی 5 میلیارد ریال، تولیدی (فرآورده های چوبی) 50 میلیارد ریال، تولیدی (علوفه) 41 میلیارد ریال، مراتع 5676564 میلیارد ریال، اراضی زراعی و باغات 241487 میلیارد ریال، حفاظتی 22 میلیارد ریال و تفریحی 152میلیارد ریال و در نهایت ارزش کل جنگل ارغوان‏دره، حدود شش میلیون میلیارد ریال برآورد گردید. پژوهش حاضر با مطالعه و کمی‏سازی ارزش‏های اقتصادی کالاها و خدمات متنوع اکوسیستمی، ضمن تاکید بر جایگاه زیست‏پذیری و ارزش اقتصادی منطقه، حفاظت پایدار را زمینه‏ساز توسعه پایدار معرفی کرده است و به‏کارگیری تفکر سیستمی را برای مدیریت یکپارچه سیستم‏های اجتماعی-اکولوژیکی اکوسیستم‏های طبیعی برجسته می‏سازد.

    کلیدواژگان: خدمات جنگل، تولیدات جنگل، کالاهای جنگل، ارزش‏های جنگل، سیستم اجتماعی-اکولوژیکی
  • فرشته مرادیان فرد، کامبیز طاهری آبکنار*، یعقوب ایرانمنش، ابوذر حیدری صفری کوچی صفحات 326-338
    با ثبت جنگل های هیرکانی در یونسکو و افزایش حساسیت های محیطزیستی، این جنگل ها در وضعیت حفاظتی قرار گرفته اند. پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثر حفاظت بر ساختار، زی توده و پراکنش قطری جنگل های راش آمیخته اسالم در استان گیلان انجام شد. دو پارسل حفاظت شده و حفاظت نشده در سری پنج حوزه 12 انتخاب، در هر منطقه 50 قطعه نمونه 10آری با روش تصادفی- منظم اجرا و قطر و ارتفاع تمام درختان در قطعات اندازه گیری شد. پس از محاسبه شاخص های کمی متداول، زی توده روی زمینی درختان در دو توده با استفاده از روابط آلومتریک برآورد شد. همچنین، پراکنش قطری درختان در دو منطقه با استفاده از هشت تابع توزیع احتمال مدل سازی شد. براساس نتایج، میانگین تعداد در هکتار، رویه زمینی و حجم درختان در توده حفاظت نشده به شکل معنی داری کمتر از توده حفاظت شده بود. زی توده منطقه حفاظت نشده نیز 25/75 تن در هکتار کمتر از منطقه حفاظت شده به دست آمد. از میان توابع توزیع مورد استفاده، توابع جانسون و بتا در توده حفاظت شده و جانسون و گاما در توده حفاظت نشده بهترین برازش را با پراکنش قطری درختان نشان دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که حفاظت بر ساختار زی توده و پراکنش قطری درختان موثر بوده و عدم حفاظت بیشترین اثر منفی را بر درختان کم قطر داشته است.
    کلیدواژگان: پراکنش قطری، توابع توزیع، توده حفاظت شده، جنگل های هیرکانی، روابط آلومتریک
  • جبار ولی پور، عباسعلی زمانی*، محسن جوانمیری پور، ونسا لوپز صفحات 339-353

    در پدیده زوال بلوط، تاج درختان خشک شده، رشد شعاعی آنها کاهش یافته و در نهایت مرگ درخت به وقوع می پیوندد. شناسایی عوامل مرتبط با زوال درختان بلوط زاگرس، اولین قدم در تدوین یک برنامه مدیریتی برای کنترل این پدیده است. هدف این تحقیق جمع آوری و شناسایی سوسک های چوب خوار بلوط در جنگل های شهرستان گیلانغرب واقع در جنوب غربی استان کرمانشاه است. برای این منظور، اطلاعات مورد نیاز از طریق بازدید و نمونه برداری های میدانی به دست آمد. جمع آوری نمونه ها مطابق با الگوی نمونه برداری سیستماتیک از 90 نقطه مختلف انجام شد و در هر نقطه کلیه درختان موجود در یک قطعه نمونه مربعی شکل به ابعاد 50 × 50 متر مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری سوسک های چوب خوار از روش های شکافتن شاخه های خشکیده، قطع تنه و شاخه های دارای علایم خشکیدگی و نگهداری آنها استفاده گردید. در این بررسی آثار و شواهد خسارت سوسک های چوب خوار روی 3/61 درصد از درختان بلوط منطقه مورد مطالعه مشاهده شد. سوسک های چوب خوار جمع آوری شده از درختان آفت زده که به خانواده Buprestidae تعلق دارند، شامل گونه های زیر هستند:Acmaeodera (Acmaeotethya) degener (Scopoli,) ، Acmaeodera (Acmaeotethya) ottomana (Frivaldszky von Frivald) ، Acmaeodera (Acmaeotethya) undulata (Abeille de Perrin,) ،Acmaeodera (Acmaeodera) wethloi (Obenberger,) ، Acmaeoderella (Carininota) impunctata (Abeille de Perrin,) ، Capnodis anthracina (Fischer,)، Capnodis cariosa hauseri (Obenberger,) ، Chalcophorella (Stigmatophorella) bagdadensis (Laporte & Gory,) ، Chalcophorella (Stigmatophorella) escalerae (Abeille de Perrin,)، Perotis lugubris longicollis (Kraatz,) ، Svatactesis johanidesi (Bílý,(گونه های P. lugubris، C. cariosa،A. undulata و A. wethloi به ترتیب بیشترین فراوانی جمعیت را در منطقه مورد مطالعه داشتند.

    کلیدواژگان: بلوط، خشکیدگی، سوسک های چوب خوار، گیلانغرب
  • احمد حسینی*، محمد متینی زاده، مهدی پورهاشمی، شمس الله عسگری صفحات 354-367

    این پژوهش با هدف بررسی اثر جهت دامنه و شدت خشکیدگی تاجی بر وضعیت عناصر غذایی برگ درختان بلوط ایرانی در معرض خشکیدگی و خاک رویشگاه در جنگل های استان ایلام انجام شد. با این هدف، منطقه جنگلی مله سیاه در نظر گرفته شد و دو محدوده یک هکتاری در جهت های جغرافیایی شمالی و جنوبی با موقعیت ارتفاعی تقریبا یکسان انتخاب شد. در هر محدوده، 10 درخت از دو کلاسه خشکیدگی تاجی سالم و سرخشکیده انتخاب شد. از چهار سمت اصلی تاج درختان و قسمت میانی تاج و شاخه های انتهایی آنها، نمونه های برگ جمع آوری شد. همچنین، از سمت جنوبی درختان منتخب، نمونه های خاک از دو عمق تهیه شد. نمونه های جمع آوری شده برای آنالیز و تجزیه عناصر کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد، جهت دامنه و شدت خشکیدگی تاجی اثر معنی داری بر میزان فسفر، کلسیم و منیزیم برگ درختان بلوط دارند. به طوری که میزان فسفر برگ در رویشگاه شمالی بیشتر از رویشگاه جنوبی بود. میزان کلسیم و منیزیم برگ در رویشگاه شمالی بیشتر از جنوبی و در درختان سرخشکیده بیشتر از درختان سالم بود. همچنین، میزان کربن آلی خاک تحت تاثیر معنی دار جهت دامنه بود و میزان کربن آلی عمق 20-0 سانتی متر خاک در رویشگاه شمالی کمتر از رویشگاه جنوبی بود. میزان اسیدیته، کربنات کلسیم و رطوبت خاک عمق 20-0 سانتی متر و رطوبت خاک عمق 50-20 سانتی متر نیز تحت تاثیر جهت دامنه تغییر کردند. نتیجه گیری شد که عناصر غذایی برگ تغییرات بیشتری نسبت به عناصر خاک تحت تاثیر عوامل یادشده داشته و میزان این تغییرات در ارتباط با جهت دامنه بیشتر بود. درختان بلوط مورد مطالعه با درجه های خشکیدگی تاجی مختلف از نظر عناصر ماکرو خاک وضعیتی مشابه، اما از نظر عناصر ماکرو برگ وضعیتی متفاوت داشتند. با توجه به تفاوت رویشگاه های آنها از نظر میزان رطوبت و اسیدیته خاک، می توان گفت که وضعیت خشکیدگی تاج درختان با سازوکار های فیزیولوژیک درون درختان در جذب آب و مواد غذایی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: زوال درختی، جنگل های بلوط ایرانی، عناصر غذایی، زاگرس، خشکسالی
  • مسلم سواری*، حامد اسکندری، هادی اسکندری صفحات 368-383
    این پژوهش با هدف کلی بررسی راهکارهای حفاظت از جنگل‏های مانگرو در شهرستان میناب انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه جوامع محلی و کارشناسان آگاه به موضوع جنگل در شهرستان میناب بودند. حجم نمونه در بخش جوامع محلی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 327 نفر با استفاده از روش نمونه‏گیری طبقه‏ای چند مرحله‏ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند و در بخش کارشناسان و متخصصان 18 نفر به صورت هدفمند مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده‏ها توسط نرم‏افزارهای SPSS و FAHP SOLVER 2014 انجام شد. نتایج اولویت‏بندی کلی راهکارهای حفاظت از جنگل نشان داد که توافق کاملی بین دو گروه آماری در انتخاب راهکارهای حفاظت از جنگل وجود ندارد به طوری که از دیدگاه جوامع محلی راهکارهای حفاظت از جنگل به ترتیب شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی، نهادی و محیطی می‏باشد اما از دیدگاه کارشناسان مهمترین راهکارهای حفاظت از جنگل به ترتیب شامل عوامل اجتماعی، اقتصادی، نهادی و محیطی بود.
    کلیدواژگان: جنگل‏های مانگرو، جوامع محلی، منابع طبیعی، حفاظت از محیط زیست، شهرستان میناب
  • مسعود منصور، ایرج حسینی صدرآبادی*، داریوش کریمی صفحات 384-399

    با تصویب قانون شکار و صید، نهادی دولتی به نام سازمان شکاربانی و نظارت بر صید در سال 1346 ایجاد شد. قوانین مربوط به تشکیل این سازمان به عنوان یک دستگاه مستقل دولتی و زیر نظر شورایعالی شکاربانی و نظارت بر صید، امکان اختصاص بخش هایی از کشور به پارک های ملی و منطقه های حفاظت شده را فراهم نمود. بدین ترتیب اولین سنگ بنای مناطق حفاظت شده در ایران در سال 1346 نهاده شد. پیشنهاد تاسیس 2 پارک ملی و 15 منطقه حفاظت شده به عنوان نخستین گروه حفاظت شده ایران به تصویب شورای عالی رسید. به لحاظ تنوع محیط زیستی ایران و وجود مناطق آب و هوایی مختلف، دولت با همکاری سازمان محیط زیست طبق معیارهای جهانی، این طبقه-بندی چهارگانه ای را طی لایحه ای در سال 53 تهیه و به مجلس ارایه نمودند که با عناوین پارک های ملی، آثار طبیعی ملی، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش مورد تصویب قرار گرفت. در هر یک از این مناطق چهارگانه انواع اراضی به لحاظ نوع و کاربری می تواند وجود داشته باشد، به طوری که تعیین و استقرار نظام حقوقی ویژه مناطق چهارگانه، به نوعی بر بهره برداری و کاربری در عرصه های محاط شده تاثیرگذار بوده و نظام حقوقی حاکم بر حقوق مالکانه اراضی واقع در آن محدوده را متاثر ساخته و دعاوی حقوقی متعددی را در پی داشته و دارد. تحلیل قوانین و مقررات، تطبیق قوانین سابق ولاحق، تعارضات و اختلافات احتمالی بین قوانین مذکور و ارایه راهکارهای حقوقی موضوعی است که می تواند راهگشای برخی از تعارضات و اختلافات حقوقی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مناطق چهارگانه، پارک ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش، منطقه حفاظت شده
|
  • S. Lotfinasabasl *, A. Gohardoust, Fatemeh Dargahian, Mohammad Khosroshahi Pages 179-211

    Wind erosion and dust are two different aspects of the same situation. They are the consequences of desertification, which their harmful effects in terms of health, environment and economy have become one of the important regional and global challenges especially in arid and desert areas. In this regards, Iran and especially Kerman province have highly suffered from them. Therefore in this study, we investigated the seasonal wind regime and analysis of the frequency, speed and direction of dust-producing and erosive winds of internal and external origin. The purpose of the study is to apply the results in programs and operations to combat desertification and reduce dust events by emphasizing their possible origin at the local and regional level for authorities. For this purpose, hourly data of wind speed and direction and dust codes recorded in six synoptic stations during the years 1986 to 2016 were analyzed. Graphical study of the speed and direction of general and dusty winds was drawn using WR Plot View 8.0.2 software. The possible sources of dust in the province and the beyond were identified by identifying and analyzing the speed and direction of internal and external erosive and non-erosive winds. The correlation between them as well as investigating the satellite images of dust events were examined. Finally, the monthly wind calendar regarding dust control was presented in three management levels of regional, provincial and local. The analysis of seasonal wind direction showed that in Kerman province, the prevailing winds in the northern parts blow from north and northwestern directions;, in central parts blow from west; and in southern part blow from southwest directions. The winds from southwest and west have faster speed. The results of homogeneity test in all stations showed that the average speed of internal dusty wind had a decreasing trend during the studied years and the speed of internal wind is 2.3 times greater than external winds and the cities of Bam and Anar are more affected by regional winds than other cities. This shows that the role of northern winds to transfer of particulate matter from neighboring provinces and remote areas to the province is greater. The result also showed 97.9% of internal events occurred as a dust event and the rest (2.1%) as a dust storm. Furthermore, in all stations, prevailing and vice-prevailing winds increased their frequency and speed due to atmospheric instabilities and local thermal cyclones and increasing the slope of the pressure gradient due to seasonal changes and solar radiation that caused dust events. In this regards, the winds with an average class speed of 6-10 meters per second had the highest frequency. Based on the correlations and satellite images, the possible sources of external dusts with a wind speed lower and greater than 6 m/s were identified outside and inside of the province, respectively. These types of winds should be considered for the management of fine dust control at the regional, provincial and local levels.

    Keywords: wind rose, dust rose, KERMAN PROVINCE, erosive wind, Monthly Dust Calendar, Dust Source
  • Ronak Ahmadi *, Qodratollah Heydari, Shafagh Rastgar, Hannane Mohammadi Kangrani Pages 212-230

    Effective and efficient implementation of rangeland improvement and rehabilitation programs using a participatory approach will raise issues and problems for policy makers and managers requiring a general approach to solve them. This type of management is often related to the pattern of social relations between ranchers in the structure of different management systems governing on rangelands. The purpose of this study is to analyze the social network of ranchers in terms of participation related to the implementation of rangeland activities and compare it in the management systems of private exploitation, collective and council in the Delarstaq rangelands of Amol. In this research, using a network analysis questionnaire and a direct interview, the link was examined between participation in the implementation of rangeland management plan. According to the research findings, the rates of density, reciprocity and transitivity indices in private exploitation management system are higher than collective and in common management system are higher than the council. However, the average geodetic distance index and network centrality indices in group management systems (collective and council) were higher than the private exploitation management system, which indicates less participation, cohesion and integration of the ranchers in group management systems. Therefore, considering the discovery of social gaps in the participatory network of group management systems, modifying the structural pattern of social relations in these systems before the implementation of the desired programs is one of the basic and necessary measurment for successful participatory management in these areas.

    Keywords: social network analysis, Structural pattern of relationships, Key actors, Management systems
  • Ali Alizadeh Aliabadi * Pages 231-250

    In this article, we have tried to introduce "invasive alien species" and explain their environmental importance. Because of the similarity between plant pests, pathogens and weeds and invasive alien species, in terms of damage to plants, and environment, so the fight against these factors has been included in plant protection and quarantine duties, and "protection of the environment, forests and biodiversity against plant pests" has become one of the four main tasks of plant quarantine services. "Invasive alien species" (considered "Plant quarantine pests" under the International Plant Protection Convention, IPPC), invasive alien species have been identified as the second most important threat to biodiversity after "natural habitats destruction and loss ". Therefore, the Convention on Biological Diversity and IPPC, each consider themselves obliged to deal with "invasive alien species". Other mechanisms, such as Sanitary and Phytosanitary Measures, SPS, the Codex Alimentarius, and the Cartagena Protocol on Biosafety, are also effective one in strengthening plant quarantine and facilitating the invasive alien species management. In addition to these institutions, more than eight other international organizations, in the form of the Biodiversity Liaison Group (BLG), contribute to the protection of biodiversity resources. Finally, while explaining the role of BLG members, in the management of invasive alien species and environmental protection, we will discuss managerial interference and their effective synergy in achieving this important and vital purpose.

    Keywords: Invasive alien species, Convention on biological diversity, International plant protection convention, Biodiversity liaison group, Plant quarantine
  • Masoud Amin Amlashi *, Aioub Moradi, Masood Alidoust Pages 251-265

    Fires can be a common cause of disruption and change in many ecosystems, and can affect species composition. Pastures are one of the areas that catch fire every year around the world. The present study intends to study the effect of fire on the vegetation of wooded pastures by recognizing the severity of fire. Kermak rangelands, where one of the largest fires occurred in Guilan in recent years, was selected for this purpose. Random-systematic inventory measurement was performed by selecting 4 transects and 40 sample plots separately in each of the fire and non-fire area. The studied characteristics including production amount, density and canopy in each sampling plot were measured. After analyzing the data, the results showed that the Surface fire was a function of the GR1 fuel model and this fire was light and transient. The results also showed the short-term effect of fire on the studied traits that species such as Trachynia distachya، Arenaria serpyllifoliaand Including are resistant species and species of Ziziphora capitata، Vinca herbacea are fire sensitive species in Karmak rangeland.

    Keywords: fire, rangelands, Resistanse species, Tolerance species, Degradation
  • Sh. Rostami, Nader Hasanzadeh *, S. Rajaei, A. Golnaraghi, R. Azizinezhad Pages 266-278

    Forest ecosystems are the main reservoirs of global biodiversity. Microorganisms play a key role in the biochemical cycles of these ecosystems and are used to protect plants and stimulate their growth. Due to the limitations in the application of classic methods in the isolation and identification of endophytic microorganisms, their potentials and functions have yet to be properly understood. In this study, a culture-independent method was used to study the endophytic bacterial communities of some wild legumes. To this end, the Zagros forests of Kermanshah were surveyed and two varieties of Astragalus ovinus and Vicia lutea were sampled. Total DNAs from different parts of the plant samples were extracted and the bacterial 16S rDNA genes were subsequently amplified. Sequencing analysis using the Illumina MiSeq platform showed the most abundant endophytic bacteria belonged to seven orders of Rhizobiales, Xanthomonadales, Sphingomonadales, Pseudomonadales, Chitinophagales, Enterobacteriales, Betaproteobacteriales. The latter were comprised to three classes of Gammaproteobacteria, Alphaproteobacteria and Bacteroidia, and two phyla of Proteobacteria and Bacteroidetes. Our findings showed that members of Proteobacteria were the dominant bacterial endophytes and accounted for more than 99% and 68% of the total population of endophytic bacteria in V. lutea and A. ovinus, respectively. These bacteria, with the highest percentage of taxonomic units (OTUs), have the highest potential to use as biological control agents of crop legumes diseases. This study provides a clear picture of the population, dominance and diversity of bacterial endophytes of wild legumes in the Zagros forests using metagenomic analysis.

    Keywords: Second generation sequencing, Microbial communities, plant endophytes, biological control
  • Masoume Azizi, Mohammad Khosravi, M. Pourreza * Pages 279-296
    Examining and monitoring the history of changes in fire regimes in forests and pastures has a key role in the current and future planning of fire management in natural areas. The purpose of this study was to monitor the temporal changes of fire events in the past and the possibility of predicting future fire events using the time series model in Kermashah Province. For this purpose, MODIS time series data of fire events were collected from 2002 to 2018. Then an appropriate time series model was used to predict fire events. The results showed that the incidence of fire in the forests and pastures of Kermashah during the study period had a slight but significant upward trend. It was also observed seasonality in fire events and the maximum incidents in the forests and rangelands of Kermanshah occurred in late summer and early autumn, respectively. Considering the seasonality of fire events and the model fit criteria, the seasonal ARIMA (Seasonal Autoregressive Integrated Moving Average) model was selected and the results showed that the model had an acceptable validity for furcating the future fire events. According to the forecast, the incidence of fires will relatively increase in both forests and rangelands compared to previous years with a relative statistical confidence of 98%. The results of this study, which showed the general trend, seasonality and the possibility of predicting fires, can be considered as a good solution in proper planning for fire management in forests and pastures.
    Keywords: ARIMA, Auto correlation, Forest, rangeland, trend
  • Negin Khatoony, Mahdi Kolahi * Pages 297-325

    From natural resource economics viewpoint, instead of price tagging, economic valuation means estimation of goods and services values of natural ecosystems, to have purposeful and empowerment management for creating a framework to more conserve and preserve natural environment. In different societies, however, the values of the ecosystems are relative and dynamic and are influenced by different factors such as social, cultural and economic. For this reason, valuation helps to balance environmental change with the needs of society. This study examines economic values of goods and services of Arghavandareh Forest at Mashhad County, Iran, in terms of recreational and conservation values as well as values of water protection, soil protection, soil creation, gas regulation, goods products, and support of pasture, agricultural and garden lands. Different methods were conducted to estimate economic values of each goods or services. According to the results, values of water protection functions is about 732, soil protection 33, gas regulation 9355, soil creation 5, wood products 50, forage 41, support of pastures 5676564, support of agricultural and gardens lands 241487, conservative 22, and recreational 152 Billion Rials. Finally, the total value of Arghavandareh Forest was estimated at six million Billion Rials. By studying and quantifying the economic values of various ecosystem goods and services, while emphasizing the livability status and economic value of the region, the present study has introduced sustainable conservation as a basis for sustainable development and has highlighted the use of system thinking for the integrated management of socio-ecological systems of natural ecosystems.

    Keywords: orest Services, Forest products, Forest Goods, forest values, Social-ecological Systems
  • Fereshteh Moradianfard, Kambiz Taheri Abkenar *, Yaghoub Iranmanesh, Abouzar Heidari Safari Kouchi Pages 326-338
    With the registration of Hyrcanian forests in UNESCO and increasing environmental sensitivities, these forests are in a state of conservation. The aim of current study is to investigate the effects of conservation on the structure, biomass and diameter distribution of mixed beech forests of Asalem of Guilan province. For this purpose, two protected and unprotected parcels were selected in a series five of watershed-12. In each area, 50 sample plots were accomplished by randomized systematic method and the diameter and height of all trees in the plots were measured. After calculating the common quantitative indicators, aboveground biomass of trees in the two stands was estimated using allometric equations. Then, the diameter distribution of trees in the two regions was modeled using eight probability distribution functions. Based on the results, the average number per hectare, basal area and volume of trees in non-conserved stands were calculated significantly less than the conserved stand. The biomass of the non-conserved area was 75.25 tons per hectare less than the conserved area. Among the distribution functions used, Johnson and beta functions in the conserved stand and Johnson and gamma in the non-conserved stand showed the best fit with the diameter distribution of the trees. The results of the this study showed that conservation had a significant effect on the biomass structure and diameter distribution of trees and lack of conservation had the greatest negative effect on low-diameter trees.
    Keywords: diameter distribution, distribution functions, conserved stand, Hyrcanian Forest, Allometric equations
  • Jabar Valipour, Abbas Ali Zamani *, Mohsen Javanmiripour, Vanessa Lopez Pages 339-353

    The oak decline phenomenon, causes drying of crowns, decreasing the radial growth and eventually the death of oak trees. The first step in conduction a management program for control of this phenomenon is. Identification of the factors which are related to oak decline, is the first step in management of this phenomenon in Zagros oak forests. The aim of this study was collecting and identifying the oak borer beetles in the forests of Gilane Gharb region in southwestern of Kermanshah province. The required data were obtained by direct observation and field sampling. The samples were collected based on a systematic sampling pattern in 90 square plots (50 × 50 m) and all trees were surveyed in each plot. The borer beetles were collected by splitting the dried branches, cutting the trunk and branches and keeping them in proper condition. In this study, the damage symptoms of the borer beetles were observed on 61.3 percentage of oak trees. The collected buprestid borer beetles on the oak trees were identified as following:Acmaeodera (Acmaeotethya) degener (Scopoli, 1763), Acmaeodera (Acmaeotethya) ottomana (Frivaldszky von Frivald, 1840), Acmaeodera (Acmaeotethya) undulata (Abeille de Perrin, 1891), Acmaeodera (Acmaeodera) wethloi (Obenberger, 1940), Acmaeoderella (Carininota) impunctata (Abeille de Perrin, 1891), Capnodis anthracina (Fischer, 1830), Capnodis cariosa hauseri (Obenberger, 1928), Chalcophorella (Stigmatophorella) bagdadensis (Laporte & Gory, 1836), Chalcophorella (Stigmatophorella) escalerae (Abeille de Perrin, 1904), Perotis lugubris longicollis (Kraatz, 1880), Svatactesis johanidesi (Bílý, 1997). The most abundant species were P. lugubris, C. cariosa, A. undulata and A. wethloi, respectively.

    Keywords: Oak, oak decline, jewel beetles, Gilane Gharb
  • Ahmad Hosseini *, Mohammad Matinizadeh, Mehdi Pourhashemi, SHAMSOLLAH ASGARI Pages 354-367

    This study was done to investigate the effect of slope aspect and crown dieback intensity on the nutrient status of leaves of Persian oak trees influenced by dieback and site soil in the forests of Ilam province. For this purpose, the Forest area of Melah-Siah was considered and two one-hectare areas on the northern and southern aspects with almost the same altitude levels were selected. In each selected area, 10 trees were sampled in two intensities of healthy and dieback affected. Leaf samples were collected from the four main sides of tree crown and the middle part of the crown and from their terminal branches. Furthermore, from the south side of the selected trees, soil samples were prepared from two depths. Collected samples were transferred to the laboratory for analysis of OC, N, P, K, Ca and Mg.  The results showed that the slope-aspect and crown dieback intensities have significant effects on the amount of phosphorus, calcium and magnesium in Persian oak tree leaves. So that, the amount of leaf phosphorus in the northern site was higher than the southern site. Leaf calcium and magnesium concentrations were higher in the north site than the south site and in dieback-affected trees than the healthy trees. Also, the amount of soil organic carbon was significantly affected by slope aspect. The OC content in depth of 0-20 cm, in the northern site was less than the southern site. The amount of pH, CaCO3 and soil moisture in the depth of 0-20 cm and soil moisture in the depth of 20-50 cm were also changed under the slope aspect. It was concluded that leaf nutrients had more changes than soil elements under the influence of considered factors and the amount of these changes was more attributed to the slope-aspect. The studied Persian oak trees with different crown dieback degrees had a similar situation in terms of soil macro elements, but had different conditions in terms of leaf macro elements. Considering the differences between their habitats in terms of soil moisture and pH, it can be said that the dieback severity of tree crowns is related to physiological mechanisms in trees for absorbing water and nutrients.

    Keywords: Tree Decline, Persian Oak Forests, Nutrients, Zagros, drought
  • M. Savari *, Hamed Eskandari, Hadi Eskandari Pages 368-383
    This study was conducted with the general aim of Mangrove forest conservation solutions in Minab County. The statistical population of the study included two groups of local communities and forest knowledge experts in Minab County. By using Krejcie and Morgan Table, 327 people were selected by stratified sampling with optimum allocation and in the experts and specialists section, 18 were targeted. Data analysis was done by FAHP and SPSSwin19 software. The results showed there was no complete agreement between the two statistical groups in the general prioritization of forest protection strategies based on the group From the perspective of local communities, forest protection strategies include economic, social, institutional and environmental factors, but from the perspective of experts, the most important forest protection strategies were social, economic, institutional and environmental factors, respectively.
    Keywords: mangrove forests, local communities, natural resources, environmental protection, Minab County
  • Masood Mansoor, Iraj Hosseini Sadrabadi *, D. Karimi Pages 384-399

    With the approval of the Hunting and Fishing Law, a government institution called the Hunting and Fishing Supervision Organization was established in 1346. Laws regarding the establishment of this organization as an independent governmental body under the supervision of the Supreme Council for Hunting and Fisheries Supervision, the possibility of allocating parts of the country to national parks with specific definitions Provided. The first cornerstone of protected areas in Iran was laid in 1346. The proposal to establish two national parks and 15 protected areas was immediately approved by the Supreme Council as the first protected group in Iran. In view of Iran's environmental diversity and different climatic zones, the government, in cooperation with the Environment Organization, in accordance with international standards, prepared this quadruple classification in a bill in 1353 and presented it to the parliament. National Heritage, National Conservation Area and Wildlife Sanctuary were approved. In each of these regions, different types of lands can exist in terms of type and use, so that the determination and establishment of a special legal system for the four regions, on the exploitation, occupation and use in areas. Enclosed is effective and the legal system governing the property rights of the lands located in that area has affected and led to numerous legal claims. Reviewing laws and regulations, implementation of previous and current laws, conflicts and possible disputes between the mentioned laws and providing legal solutions is an issue that can pave the way for some legal conflicts and disputes.

    Keywords: Four areas, national park, National Natural Monuments, Wildlife Refuge, protected area