فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 72 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 72 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایرج دوانی پور*، قاسم بولو، مقصود امیری صفحات 1-25
    هدف این پژوهش، ارایه الگویی برای اندازه گیری کیفیت صورتهای مالی می باشد. برای دستیابی به این هدف ابتدا با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش و همچنین مصاحبه با خبرگان، مجموعه ای از مولفه ها و شاخص های اثرگذار بر کیفیت صورتهای مالی شناسایی شدند و سپس با اجرای دلفی فازی و نظرخواهی از خبرگان و اجرای تحلیل عاملی تاییدی، شاخصهای اثرگذار بر کیفیت صورتهای مالی شناسایی گردید. پس از آن با انجام فرآیند تحلیل شبکه ای وزن هر یک از شاخص ها (7 شاخص) در تاثیرگذاری آنها بر کیفیت صورتهای مالی تعیین گردید. در نهایت با اندازه گیری هر یک از شاخص ها و محاسبه میانگین موزون اندازه 7 شاخص اندازه گیری شده، اندازه کیفیت صورتهای مالی محاسبه گردید. به منظور اعتبارسنجی الگوی ارایه شده، با بکارگیری یک مدل رگرسیون که برای 57 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران برای سالهای 1394 تا 1396 بکارگرفته شد مشخص گردید که همسو با ادبیات پژوهش، میان اندازه کیفیت صورتهای مالی و اندازه هزینه سرمایه شرکت رابطه منفی معنادار وجود دارد که این امر نشان از معتبر بودن روش ارایه شده برای اندازه گیری کیفیت صورتهای مالی می باشد. نتایج نشان می دهد که میانگین اندازه کیفیت صورتهای مالی 57 شرکت  انتخاب شده به عنوان نمونه طی سالهای 1394 الی 1396 بهبود یافته است
    کلیدواژگان: کیفیت صورتهای مالی، اندازه کیفیت صورتهای مالی، شاخص های کیفیت صورتهای مالی، وزن شاخص های کیفیت صورتهای مالی
  • محمد نمازی، آرزو مصلی نژاد* صفحات 27-56
    هدف این پژوهش طراحی الگوی حسابداری مدیریت یکپارچه آب از طریق روش ترکیبی اکتشافی است. در بخش کیفی پژوهش، با استفاده از روش فراترکیب پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی، در محدوده زمانی 1980-2020، جمعا 147 پژوهش یافت شد، که پس از مطالعه تعداد 33 پژوهش که به صورت مستقیم، حسابداری و مدیریت آب را بررسی کرده بودند، وارد مرحله تحلیل شدند و الگویی برای حسابداری مدیریت یکپارچه آب ارایه گردید. در بخش کمی، به منظور سنجش اعتبار الگوی ارایه شده، جامعه آماری حسابداران فعال در صنعت های مربوط در حوزه آب بودند که در نهایت با استفاده از روش نمونه گیری کوهن 136 پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمون t تک نمونه ای تجزیه و تحلیل گردید. به منظور تعیین بار عاملی شاخص های هریک از مولفه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، که شش بعد شامل مالی، فرآیندهای داخلی، رشد و یادگیری، مشتری، پایداری و حسن شهرت، بیست مولفه شامل بهای تمام شده، کارایی، فروش، هزینه ها، کیفیت آب، کمیت آب، آموزش، اثربخشی تجهیزات، بهره وری آب، مصرف، سرمایه اطلاعاتی، سرمایه انسانی و غیره و 52 شاخص بر الگوی حسابداری مدیریت آب موثر هستند. الگوی پژوهش متغیرهای مهمی را برای ذینفعان مختلف مانند دولت، نهادهای قانون گذار، شرکت ها و پژوهشگران، جهت پیاده سازی سیستم حسابداری مدیریت آب فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت آب، الگوی ارزیابی متوازن، فراترکیب، تحلیل عاملی، شاخص ها
  • محمدعلی آقایی، محمد امری اسرمی* صفحات 57-77

    در این پژوهش تاثیر بیش اعتمادی مدیریت بر رابطه بین نگهداشت وجه نقد با بازده مازاد در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1397 بررسی شد. بیش اعتمادی مدیریت از معیار سرمایه گذاری بیش از حد در دارایی ها و بازده مازاد سهام از طریق تفاوت بازده واقعی و بازده پرتفوی الگو اندازه گیری شد. با روش غربالگری منظم، 157 شرکت انتخاب شده و با رگرسیون داده های ترکیبی با اثرات ثابت آزمون ها انجام شد. نتایج نشان می دهد (1) نگهداشت وجه نقد بر بازده مازاد سهام تاثیر مثبت و معنادار و (2) بیش اعتمادی مدیریت بر بازده مازاد سهام تاثیر منفی و معنادار دارد و (3) بیش اعتمادی مدیریت بر رابطه بین نگهداشت وجه نقد با بازده مازاد شرکت تاثیر منفی و معنادار دارد. با افزایش اطمینان مدیریت، درصد بازده مازاد کاهش می شود. مدیران بیش اعتماد، با نگهداشت وجه نقد در سطح بالاتر، موجب سرمایه گذاری بیش ازحد شده و این موضوع منجر به کاهش بازده مازاد می شود.

    کلیدواژگان: یش اعتمادی مدیریت، نگهداشت وجه نقد، بازده مازاد سهام، سرمایه گذاری بیش از حد
  • موسی بزرگ اصل، محمد مرفوع، مهدی ماهان نژاد* صفحات 79-107

    ویژگی های زبانشناختی اطلاعات تهیه شده توسط مدیریت واحد تجاری، می تواند موجب تسهیل در نیل به اهداف انتقال واقعیت های اقتصادی شود. بر همین اساس در سالیان اخیر این ویژگی ها همواره مورد توجه پژوهش های حوزه حسابداری و مالی رفتاری بوده است. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر لحن گزارشگری مالی بر حق الزحمه حسابرسی می باشد. قلمرو زمانی پژوهش، دوره زمانی 1390 تا 1397 بوده و نمونه پژوهش شامل 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. لحن گزارشگری مالی، براساس الگوی محمد و همکاران (2019) اندازه گیری شده است. همچنین، به منظور محاسبه حق الزحمه حسابرسی از لگاریتم طبیعی آن بهره گرفته شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها با بهره مندی از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه حاکی از آن است که لحن گزارشگری مالی تاثیر منفی و معناداری بر حق الزحمه حسابرسی دارد. به بیانی، هر چقدر لحن گزارشگری مالی خوش بینانه تر باشد، حسابرسان مبلغ کمتری به عنوان حق الزحمه مطالبه می کنند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که لحن گزارشگری مالی معیارهایی را منعکس می کند که حسابرسان در ارزیابی ریسک حسابرسی آنها را مد نظر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، بهای خدمات حسابرسی، ریسک حسابرسی، لحن گزارشگری مالی، تحلیل متن
  • حسن یاری*، رافیک باغومیان صفحات 109-137
    یکی از مهم ترین وظایف پیش روی مدیران، تصمیم گیری است. زندگی امروز در حالی ادامه می یابد که سایه افکنی شرایط عدم اطمینان بر کلیه امور، به علل مختلف فرآیند تصمیم گیری را به کلی متحول ساخته است. شرکت ها نیز در طول عمر اقتصادی خود با عوامل مختلفی که غیر قابل پیش بینی است، روبه رو هستند و این مدیران هستند که تصمیم های نهایی لازم را اتخاذ می کنند. مدیران مانند سایر افراد جامعه دارای ویژگی های فردی، استعدادها، رغبت ها، تمایل ها، نگرش ها و نظام ارزشی متفاوتی هستند که می تواند بر سیاست های شرکت اثرگذار باشد. پژوهش حاضر جهت ایجاد شواهدی مبنی بر تاثیرگذاری توانایی مدیریتی بر رفتار ریسک پذیری شرکت ها صورت پذیرفته است. در این راستا، صورت های مالی 165 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1388 تا 1397 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. توانایی مدیریتی با استفاده از الگوی دمیرجیان و همکاران (2012) اندازه گیری شده است. همچنین، برای اندازه گیری رفتار ریسک پذیری شرکت ها از دو متغیر انحراف معیار نرخ بازده دارایی ها و نسبت مخارج سرمایه ای به کل دارایی ها استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها نیز از رگرسیون چندگانه با داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که توانایی مدیریتی رابطه مثبت و معناداری با انحراف معیار نرخ بازده دارایی ها و نسبت مخارج سرمایه ای به کل دارایی ها دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، توانایی مدیریتی، رفتار ریسک پذیری، مخارج سرمایه ای
  • غریبه اسماعیلی کیا*، فرشاد سبزعلی پور، منظر باقری زاده، مهدی امیدی صفحات 139-168
    مدیریت عمومی نوین، پدیده ای در حال تکامل است که حسابداری نقشی اساسی در تحولات آن ایفا می کند. بررسی ها نشان داده که تحولات حسابداری کمتر از حد انتظار ظاهر شده و این تنها به طراحی فنی ابزارهای حسابداری مرتبط نمی باشد. درک تحولات حسابداری و پیاده سازی آن مستلزم نگرش به حسابداری نه صرفا به عنوان ابزاری فنی، بلکه بیشتر به عنوان فعالیتی اجتماعی و انسانی است، لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر تحولات حسابداری بخش عمومی بر هویت حسابداران با تمرکز بر نظریه شبکه کنشگران می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان بخش های حسابداری و مالی ادارات دولتی شهر ایلام است، با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 113 نفر تعیین و با استفاده از آزمون ناپارامتری خی-دو و t تک نمونه ای، داده های 121 پرسشنامه تکمیل شده، با بکارگیری نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که تحولات مطابق با مراحل چهارگانه فرآیند شکل گیری شبکه کنشگران اجرایی نشده، به عبارت دیگر شبکه های متحد و منسجمی از کنشگران ایجاد نشده است. همچنین مطابق با نوشتارهای تخصصی چهارگونه هویت در بین حسابداران شناسایی شد که بیشترین تعداد آنان حسابداران ترقی خواه می باشند. ممکن است که بخشی از نوآوری های حسابداری بر طراحی و مطالعه جنبه های فنی دلالت داشته باشد، اما لازمه اجرای موفقیت آمیز آن، توجه به بعد انسانی است. بی توجهی به این بعد، پیامدهای منفی جدی نظیر افزایش استرس، تضعیف انگیزه، روحیه، بیماری و حتی اثرات ملموس منفی بر هویت کارکنان در پی دارد که به نوبه خود به سطح پایین پذیرش تحولات و حتی تاثیر محدود آن منجر می گردد.
    کلیدواژگان: تحولات حسابداری بخش عمومی، هویت حسابداران، نظریه شبکه کنشگران
  • الناز اکبرلو*، مهدی زینالی، مهدی علی نژاد ساروکلایی، رسول برادران حسن زاده صفحات 169-192
    مدیران خودشیفته با شاخصه های رفتاری خودخواهی، سلطه جویی و خودبرتربینی، اهمیتی برای قوانین و مقررات قایل نبوده و به شکل فرصت طلبانه در قالب مدیریت ادراک اقدام به استفاده از واژگان مثبت به شکل لحن خوش بینانه در گزارش های توضیحی حسابداری می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین خودشیفتگی مدیران و لحن خوش بینانه گزارشگری مالی با نقش تعدیلی مدیریت سود است. برای اندازه گیری خودشیفتگی از دو معیار اندازه امضای مدیران و نسبت پاداش مدیران بر کل حقوق و دستمزد سالانه کارکنان و برای اندازه گیری لحن خوش بینانه از روش فراوانی واژگان استفاده شد. نمونه پژوهش حاضر شامل 115 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1390 تا 1397 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، بین خودشیفتگی مدیران و لحن خوش بینانه گزارشگری مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارتی مدیران خودشیفته به گزارش های مالی تنظیم یافته با لحن خوش بینانه، به چشم فرصتی برای فرونشاندن اشتهای سیری ناپذیر خود برای ارتقاء شخصی خودشان نگاه می کنند. مدیریت سود اثر تعدیلی مثبت بر رابطه بین خودشیفتگی مدیران و لحن خوش بینانه گزارشگری مالی دارد.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، گزارشهای توضیحی حسابداری، لحن خوش بینانه، مدیریت سود
|
  • Iraj Davanipour *, Ghasem Blue, Maghsoud Amiri Pages 1-25
    This research aims to present a pattern for measuring the quality of financial statements. To achieve this aim, firstly by reviewing the literature and theoretical background and also running an expert interview, a collection of indexes related to the quality of financial statements are identified, and then by using a questionnaire and performing Fuzzy Delphi method and confirmatory factor analysis we have identified indexes which have a significant effect on the quality of financial statements. After that, using the analytic network process, we have measured the relative weight of each of those indexes (7 indexes) regarding their effect on the quality of financial statements. Lastly, by measuring each of the indexes, and then computing the weighted average of measurements of all indexes (7 indexes), the measure of the quality of financial statements is computed. For assessing the validity of the presented pattern, we have used a regression model for 57 companies listed in Tehran Exchange for years from 1394 to 1396. We have shown that consistent with the literature, there is a significant negative relationship between the quality of financial statements and cost of equity. This relationship proves that the presented pattern has enough validity for measuring the quality of financial statements. Results of this research have shown that average of measures of quality of financial statements for 57 selected firms during years 1394 to 1396 are improved.
    Keywords: Quality of financial statements, Measure of Quality of Financial Statements, Financial Statement Quality Indexes, Weight of Financial Statement Quality Indexes
  • Mohammad Namazi, Arezoo Mosallanejad * Pages 27-56
    The purpose of this study is to design an accounting model for integrated water management through a combined exploratory method. In the qualitative part, using the Meta-Synthesis method, after searching in internal and external databases in the period 1980-2020, 147 studies were found, which after the meta- synthesis method, 33 particular studies which have a direct relationship with water accounting and management have been chosen. In the quantitative part, in order to assess the validity of the proposed model, using a questionnaire, the statistical population was active accountants in related industries in the field of water. Finally, using Cohen's sampling method, the opinions of 136 experts were received and analyzed using One Sample T-Test., In order to determine the factor loading of the indicators of each component, confirmatory factor analysis was used and the research hypotheses were tested. The results showed that the water management accounting model in Iran using Phenomenology method and balanced scorecard method includes 6 prospective: Finance, customer, internal processes, growth and learning, reputation and sustainability. The components of the model include 20 items: cost, efficiency, sales, expenses, water quality, water quantity, human capital, and so on and managers and in total 52 indicators constitute the water management accounting model.
    Keywords: Water Management Accounting, balanced scorecard, meta-synthesis, factor analysis, Water Indicators
  • Mohammad Ali Aghaei, Mohammad Amri Asrami * Pages 57-77

    In this study, the impact of CEO’s overconfidence on the relationship between cash holding and excess returns is investigated in companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2011-2018. For CEO’s overconfidence, overinvestment in assets, and for excess returns, the difference between a firm’s stock return and the return of the firm’s benchmark portfolio over the same period is used. By systematic sampling, a sample of 157 companies is selected, and the models have run based on panel data with fixed effects. The results have shown that (1) cash holding has a positive and significant impact on excess returns, (2) CEO’s overconfidence has a negative and significant impact on excess returns, and lastly, (3) CEO’s overconfidence has a negative and significant impact on the relationship between cash holdings and the excess returns. With increasing CEO’s overconfidence, the excess returns will be reduced. Overconfident managers keep cash at a higher level that leads to overinvestment. It consequently decreases excess returns.

    Keywords: CEO overconfidence, Corporate Cash Holdings, Firm’s excess return, Over investment
  • Mosa Bozorg Asl, Mohamad Marfo, Mahdi Mahannejad * Pages 79-107

    Linguistic features of information provided by business unit management could facilitate the goals of the transmission of economic facts. In recent years, these characteristics have always been considered in research in the field of accounting and behavioral finance. Therefore, this study seeks to examine the effect of financial reporting tone on audit fees. The sample consists of 63 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period from 2012 to 2019. Financial reporting tone is measured using the model introduced by Muhammad et al (2019). Also, a natural logarithm is used to measure audit fees. The data are analyzed and the hypotheses are tested based on the multivariate regression model and panel data. The findings show that financial reporting tone has a significant negative effect on audit fees. In other words, if the financial reporting tone conveys an optimistic tone, the audit fee will be less. Results indicate that financial reporting tone reflects factors that auditors consider in assessing audit risk.

    Keywords: audit fees, Audit Pricing, audit risk, Financial Reporting Tone, Textual analysis
  • Hasan Yari *, Rafik Baghomian Pages 109-137
    One of the most important tasks for managers is decision-making. Life goes on today while the shadowing of uncertainty over all affairs has completely changed the decision-making process for various reasons. Companies, during their economic life, also face various factors that are unpredictable, and they are corporate managers who make the necessary final decisions for the company. Managers, like everyone else in the community, have different individual characteristics, talents, desires, attitudes, and value systems that can influence company policies. The present study aims to investigate the effect of managerial ability on companies' risk-taking behavior. In this regard, we analyzed the financial statements of 165 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) for the period of 1388-1397. We measured managerial ability using the model introduced by Demerging et al. (2012). Also, we measured the risk-taking behavior of companies using two variables: standard deviation of the Return on Assets (ROA), the ratio of capital expenditures to total assets, and financial leverage of the company. Hypothesis testing is carried out through a multiple regression model with panel data. The results indicate that managerial ability has a positive and significant relationship with the ROA and the ratio of capital expenditures to total assets.
    Keywords: Decision making, Managerial Ability, Risk taking behavior, Capital expenditure
  • Gharibe Esmailikia *, Farshad Sabzalipour, Manzar Bagharizadeh, Mehdi Omidi Pages 139-168
    New public management is an evolving phenomenon and accounting has played a central role in its reforms. The investigations have shown that accounting reforms have fallen short of expectations and this cannot be simply related to the technical design of accounting tools. Understanding and implementing public-sector accounting reforms require looking at accounting as a social and human practice rather than a technical device. So this research aims to investigate the impact of public sector accounting reforms on accountants’ identity by focusing on the Actor-Network-Theory. The statistical population of the present research is all the employees of accounting and finance departments in the governmental agencies of Ilam city. Using Cochran’s formula, a sample of 113 people is determined. The data of 121 completed questionnaires are analyzed by SPSS using chi-square and t-test. The result has shown that the reforms have not been implemented in accordance with the four stages of the process of forming the Network of Actors; in other words, unified and cohesive actors networks have not been created. Also, according to the literature, four types of identities are identified among accountants. The largest number of them is Ascendant Accountant. Accounting innovations may imply the design and study of technical features, but the success of their implementation requires attention to the human dimension. Disregarding this dimension will have serious adverse consequences such as increased stress, weakening of motivation, morale, illness, and even tangible negative effects on employee identities, which lead to a low level of acceptance of the reforms and even its limited impact.
    Keywords: Public sector accounting reforms, Accountants' identity, Actor-Network –Theory
  • Elnaz Akbarlou *, Mehdi Zeynali, Mehdi Alinezhad Sarokolaei, Rasoul Baradaran Hassan Zadeh Pages 169-192
    Narcissist managers, with behavioral characteristics such as selfishness, domination, and self-aggrandizement, don’t consider rules and regulations important. They manipulate detailed accounting reports opportunistically using positive words in an optimistic manner. This study aims to investigate the relationship between managers' narcissism and the optimistic tone of financial reporting with the moderating role of earnings management. To measure narcissism, two proxies are used: the area of managers’ signatures and the ratio of managers' remuneration to the total annual salary of employees, and vocabulary frequency as a criterion to measure optimistic tone. The sample includes 115 companies listed in Tehran Stock Exchange throughout 2011- 2018. To test the research hypotheses, regression has been used. Results indicate that there is a positive and meaningful correlation between the narcissism of managers and the optimistic tone in financial reporting. In other words, narcissist managers consider financial reports prepared based on an optimistic tone as an opportunity to satisfy their insatiable desire for self-promotion. Earnings management has got a positive moderating effect on the correlation of narcissism of managers and optimistic tone in financial reporting.