فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعیده علی کائی، بهناز امین زاده گوهرریزی* صفحات 1-20
    باوجود اقبال مجدد رهیافت راهبردی در اواخر دهه نود میلادی و اهمیت مفاهیم حاکم بر آن به عنوان یک نظریه رویه ای، تاثیر این رهیافت بر چگونگی پیمایش فرایند طراحی شهری به روشنی تدقیق نشده است. براین اساس پژوهش حاضر تلاشی برای شناسایی معیارها و شاخص های موثر بر پیمایش فرایند طراحی شهری مبتنی بر رهیافت راهبردی و اولویت بندی کاربست این مفاهیم در پروژه های طراحی شهری ایران است. به منظور دستیابی به اهداف مذکور ابتدا با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی جریان های موثر بر رهیافت راهبردی، مفاهیم اساسی این رهیافت و چگونگی کاربست آن در فرایند طراحی شهری در قالب چارچوب ارزیابی تدقیق شده است. چارچوب ارزیابی پیشنهادی با تدوین معیارها و شاخص های موثر بر پیمایش فرایند، زمینه را برای تحلیل کیفی محتوای پروژه های منتخب و اولویت بندی شاخص ها و معیارهای پژوهش در نرم افزار SPSS 26 و با استفاده از آزمون فریدمن فراهم می آورد. یافته های پژوهش نشان می دهد معیارهای مشارکت عمومی و مناسبات قدرت و شاخص های مرتبط با آن، کمترین اهمیت را داراست، که این امر خود به سبب اشتراک برخی از شاخص ها با شاخص های معیارهای زمینه گرایی، انعطاف پذیری، مساله گرایی و مداخله چندسطحی به کاهش امتیاز معیارهای مذکور نیز انجام شده است. برداشت نخبه گرایانه حرفه مندان از مفهوم مشارکت و مناسبات قدرت باعث شده این دو معیار تنها در سطح گفتار در پروژه ها لحاظ شده و کاربست شاخص های تبیین کننده آنان عملا مغفول باقی بماند. براین اساس باوجود حضور مفهوم مشارکت عمومی در پروژه های طراحی شهری ایران، به دلیل فقدان فرایند یادگیری اجتماعی و عدم توجه به مناسبات قدرت و نقش غیر قابل انکار آن در هدایت فرایند طراحی شهری، شاخص های تبیین کننده این دو مفهوم با چالش های اساسی برای کاربست در پروژه های منتخب روبرو شده است و فرایند طراحی شهری را تنها به جنبه های علمی و تکنوکراتیک فضا محدود نموده و جنبه های اجتماعی و دموکراتیک فضا را مورد توجه قرار نداده است.
    کلیدواژگان: رهیافت راهبردی، فرایند طراحی شهری، شاخص و معیار، اولویت بندی، پروژه های طراحی شهری ایران
  • آتوسا اعظم کثیری*، مریم آقازاده صفحات 21-38
    تحقیق حاضر مطالعه ای در حیطه معنای فرهنگی نشانه ها در ساختار بصری یک بنای باستانی آیینی است. بدین منظور اجزاء و عناصر دیداری برساخته در کلیسای «سنت استپان» را به مثابه نشانه هایی در نظر گرفته شده است که در هم نشینی با هم، داستانی آیینی را به مخاطب خود عرضه می دارند. در فرآیند تحلیل، هر پدیدار محسوس، به ویژه تولیدات انسان ساخت و خاصه آثار هنری را می توان به مثابه متنی معنادار در نظر آورد و در جهت معنایابی، نشانه های نظام مندی را که شاکله آن متن هستند، رمزگشایی کرد. هدف از این مقاله تبیین معنای نهفته در نظام دیداری اجزای بصری این کلیسا است که در مجموع به این سازه معنا می دهند و مخاطب- بر مبنای فرهنگ متعلق خویش- از آن تاثیر می پذیرد. پرسش اصلی پژوهش آن است که ساختار بصری منظر و عناصر تزیینی بنای کلیسای سنت استپان شامل چه مواردی و متداعی چه معانی مستقیم و ضمنی در بافت فرهنگی آیینی مسیحی است؛ مفاهیمی که با توجه به تداوم و پایداری فرهنگ اعتقادی جامعه مسیحی ایران، از وحدت و ثبات نسبی برخوردار بوده. این مطالعه به شیوه کیفی و تحلیلی-توصیفی انجام شده و در فرآیند مطالعه، ابتدا تحلیلی درباره عناصر بصری در فضا، منظر و عناصر کلی معمارانه و در نهایت تزیینات بنای سنت استپان و معانی رمزآمیز آن بیان شده و نتایج به دست آمده از این تحلیل، شامل موارد ذیل است: عناصر روایت گر بصری بنای کلیسای سنت استپان را می توان علاوه بر رمزگان عددی عناصر منظر و نورپردازی نمادین و رمزآمیز بنا، به نقوش انسانی، گیاهی، جانوری، انتزاعی و هندسی و خیالی نگاری و موجودات ترکیبی بخش بندی کرد. معنای هر یک از این نشانه های تصویری با توجه به زمینه معتقدات مسیحی و زمینه فرهنگی مکان و زمان در لایه های صریح و ضمنی، قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: معنای ضمنی تصاویر، کلیسای سنت استپان، نقوش تزئینی مسیحی، تحلیل ساختارها
  • سید حسین نشاط صفوی، سید رحمان اقبالی* صفحات 39-53

    بادگیر یکی از عناصر مهم معماری سنتی ایران است که به عنوان راهکاری غیر فعال به بهبود تهویه طبیعی در ساختمان کمک می کند. در این راستا به نظر می رسد استفاده از جرم حرارتی به ویژه روش گرمای نهان برای ذخیره انرژی با استفاده از مواد تغییر فاز دهنده (PCM) می تواند به بهبود عملکرد بادگیر کمک کند. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی تاثیر استفاده از مواد تغییر فازدهنده (PCM) در دیواره بادگیر بر بهبود دمای هوا ساختمان انجام شده است. در راستای اهداف تحقیق نیز از روش شبیه سازی رایانه ای با کمک نرم افزار انرژی پلاس و همچنین اندازه گیری های میدانی Experimental data  استفاده شده است. در نهایت نتایج نشان می دهد: دامنه نوسانات دمایی هوای داخل ساختمان با استفاده از مواد تغییر فازدهنده با دماهای ذوب مختلف (21, 24, 28, 30, 32) درجه سانتی گراد نسبت به حالت پایه (without PCM) کاهش یافته و به محدوده آسایش حرارتی ساکنین نزدیک تر شده و میانگین نوسانات دمای هوا در ماه های گرم از 28 به 23 درجه سانتیگراد کاهش یافته است. با مقایسه تاثیر استفاده از مواد تغییر فازدهنده با نقاط ذوب مختلف، PCM با نقطه ذوب  28درجه سانتی تاثیر گذاری بیشتری بر کاهش دمای ساختمان داشته است. استفاده از مواد تغییر فازدهنده با نقطه ذوب مناسب سبب افزایش ساعات تهویه طبیعی در ساختمان می شود. به گونه ای که مصرف انرژی الکتریکی نیز حدود 5 درصد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: مواد تغییر فاز دهنده (PCM)، بادگیر، تهویه طبیعی، مصرف انرژی، آسایش حرارتی
  • احمدرضا کشتکار قلاتی*، زهرا السادات اردستانی، الهام پرویزی صفحات 55-70

    رخدادهای جهانی مانند جنگ یا بیماری، بر زندگی فردی و اجتماعی انسان ها اثرات فراوانی گذاشته و در بلندمدت در شیوه معماری و شهرسازی تغییرات محسوسی را پدید می آورد. شیوع بیماری کویید 19 در حال حاضر موجب تغییر سبک زندگی مردم شده و نشان از لزوم بازنگری در ضوابط و الگوهای طراحی مسکن دارد. بر این اساس نقشه های پیشین، پاسخگوی تغییرات و نیازهای جدید نیست. به ویژه در دوران قرنطینه که مردم بیشتر اوقات خود را در خانه می گذرانند، توجه به طراحی مسکن متناسب با شرایط بهداشتی و سبک زندگی بیش از پیش اهمیت یافته است. هدف از این پژوهش تدوین الزامات کارکردی طراحی مسکن متناسب با تغییر سبک زندگی در دوران بیماری های دنیاگیر است. برای این منظور از یک پژوهش توصیفی بهره گیری شده و طی آن الزامات بهداشتی از طریق مصاحبه با پزشکان و متخصصین بهداشت و همچنین تغییرات سبک زندگی در دوران بیماری، با پرسشنامه استخراج شده و پس از تجزیه وتحلیل کیفی و اولویت بندی، با روش کیفی به الگوهای تصویری تبدیل شده است. نتیجه آن که تغییرات ناشی از رخدادهای دنیاگیر مانند بیماری از دو جنبه الزامات تخصصی و سبک زندگی مردم قابل بررسی است. تغییرات مبتنی بر نیازها و سبک زندگی، معمولا در تغییر کاربری و جابه جایی فضاها و بیشتر در فضای اصلی زندگی رخ می دهد. این نیازهای جدید و تغییر سبک زندگی به دلیل تغییر مکان رفتارهای پیشین شامل تفریح، ورزش، کار، خرید و... به داخل خانه است. همچنین عمده خواسته مردم افزایش انعطاف پذیری فضاها به جای افزایش تعداد فضاهاست.

    کلیدواژگان: الزامات کارکردی طراحی مسکن، قرنطینگی در تهران، تغییر سبک زندگی ناشی از همه گیری، بیماری کویید 19
  • هادی پندار*، سیده سحر سیدپور صفحات 71-90
    شکل گیری تدریجی واحدهای همسایگی در برخی از روستاهای شمال ایران که متاثر از هویت بومی برآمده از نظام پیوسته کار و زندگی در این مناطق بوده، طی سال های اخیر با ساخت وساز روزافزون شهرنشینان در این مناطق، تبدیل به ویلا سازی های بی هویت شده است. زیرا از مراحل اولیه تفکیک، الگوهای با هویت موجود نادیده گرفته شده و در پی تفکیک های پرسود و ساخت مطابق باسلیقه بازار فروش درآمده است. مطالعه حاضر در پی تدوین فرایندی است که امکان توسعه تدریجی بلوک های مسکونی واجد هویت های اجتماعی- مکانی را در قالب مفهوم واحد همسایگی و با استفاده از فرایند مبتنی برکدهای زایشی فراهم نماید. پژوهش به روش استدلال منطقی انجام شده است که با گونه ای از همسان انگاری که در سنت پژوهشی استدلال منطقی جای می گیرد و با روش های  همسان انگاری مانند مقوله بندی (چندوجهی) و بسط مفاهیم همراه شده است. بستر مطالعات میدانی روستای کوهپایه ای سنگده در منطقه دودانگه استان مازندران است که به دلیل ویژگی های هویتی ویژه ریخت شناختی و تغییر آن طی سالیان اخیر به دلیل الگوهای نامناسب تفکیک و ساخت مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مداخلات کالبدی و فضایی در بافت های اندامواره، نیازمند پیمایش روندی تدریجی و سلسله مراتبی در طراحی و اجراست. علاوه بر آن انداموارگی و پرهیز از ایجاد فضاهای بی شکل، وجود حوزه های حفاظت شده همیشگی و ارتباط مثبت فضاهای اشتراکی با لبه های کالبدی را می توان از مهم ترین اصول تدارک کدهای زایشی برشمرد. به کارگیری دوباره این اصول نیازمند احیای فرایندی تدریجی از مقیاس کلان و تداوم آن در سطوح خرد با تاکید بر فرایندهای زایشی و کل گرا است. در فرایند پیشنهادی 1. چشم انداز مشارکتی اولیه به منظور خلق یک واحد همسایگی با جزییات، 2. تعریف گونه ها تا سازمان دهی عناصر اصلی، 3. شکل گیری عرصه های عمومی در راستای پیوند زندگی اجتماعی و محیط کالبدی- طبیعی، 4. شکل گیری کالبدی در ارتباط با اولویت عرصه های عمومی و 5. توجه به ابعاد بصری خرد و کلان در ترکیب با سایر موضوعات، می تواند زمینه تکرار هویت های اندامواره در بافت های روستایی شمال ایران فراهم نماید.
    کلیدواژگان: هویت ریخت شناختی، کدهای زایشی، رشد تدریجی، تفکیک زمین، واحد همسایگی، روستای سنگده
  • مصطفی بهزادفر، سمانه جلیلی صدرآباد*، فاطمه برجی صفحات 91-106

    حرکت پیاده به عنوان یکی از کهن ترین شیوه های جابه جایی انسان در فضای شهری محسوب می شود. هدف این رویکرد سالم سازی و فراهم آوردن تسهیلات حرکت پیاده به صورت مطمین و کارآمد است، از این رو به یکی از محور های اصلی برنامه ریزی و طراحی شهری تبدیل شده. با توجه به افزایش روزافزون مداخلات برنامه ریزانه و طراحانه بر مبنای شهر خودرومحور و پیامد های منفی این امر، توجه به مقوله پیاده مداری و حرکت به سوی شکل گیری شهرهای پیاده مدار امری ضروری است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تطبیقی عوامل تبیین کننده میزان پیاده مداری در محلات جنت آباد شمالی و هفت حوض نارمک است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه پژوهش توصیفی- تحلیلی و کمی دسته بندی شده است. روش پژوهش و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، اسنادی و همچنین پیمایشی، مشاهده مستقیم و پرسشنامه بود. با توجه به هدف اصلی پژوهش جهت مقایسه سطح پیاده مداری در محلات هدف از آزمون مقایسه میانگین ها و همچنین برای تعیین عوامل تبیین کننده میزان پیاده مداری در محلات هدف از روش تحلیل عاملی در محیط نرم افزار SPSS 26 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد میانگین سطح پیاده مداری در محله هفت حوض با عدد 78.3017 بالاتر از محله جنت آباد شمالی با عدد 69.4010 است. مهمترین عامل تبیین کننده میزان پیاده مداری در محله جنت آباد شمالی عامل "تنوع خدمات محله" با واریانس تبیین شده 6.706 است در حالی که در محله هفت حوض نارمک عامل "کیفیت محیطی" با واریانس تبیین شده 11.365 به عنوان عامل اول و قویترین عامل شناسایی شده است.واژگان کلیدی: پیاده مداری، آزمون مقایسه میانگین ها، تحلیل عاملی، جنت آباد شمالی، هفت حوض نارمک

    کلیدواژگان: پیاده مداری، آزمون مقایسه میانگین ها، تحلیل عاملی، محله جنت آباد شمالی، محله هفت حوض نارمک
  • علی اکبر سالاری پور*، آرمان حمیدی، حمیدرضا صبوری، عاطفه ساداتی صفحات 107-122

    حمایت از محیط زیست در دهه 70 م. طرح شد، اما نخستین تعریف رسمی پایداری در اواخر دهه 80 در قالب گزارش آینده مشترک ما (گزارش برانتلند) ارایه شد که در مفهوم توسعه پایدار، نگاه خاصی به مشارکت و حضور مردم در عرصه برنامه ریزی شهری شده است. همچنین تاکیدی بر جنبه های زیست محیطی، ارتقا سطح سلامت زیست شهری و کاهش هرگونه مخاطرات زیست محیطی در فرایند برنامه ریزی دارد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - کمی با ماهیت کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات تعداد 310 پرسشنامه از طریق ساکنین تکمیل شده است. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های دوجمله ای، همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی مورد تجریه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج یافته های این پژوهش نشان داد که رضایت شهروندان شهر رشت از عملکرد مدیریت شهری در حوزه مدیریت پسماند و به ویژه مدیریت رودخانه های شهری، در سطح بسیار پایین و نامطلوبی قرار دارد. مدیریت شهری در بخش زیرساخت های سبز عملکرد نسبتا خوبی داشته است. پس از این شاخص، به ترتیب شاخص مدیریت پسماند و در انتها شاخص مدیریت رودخانه ها قرار دارد؛ که شاخص مدیریت رودخانه های شهری وضعیت بسیار بدی در میان دیگر شاخص ها دارد. بنابراین مدیریت شهری رشت ابتدا باید حل مشکلات رودخانه های شهری و بهبود شیوه دفع پسماندهای شهری را در اولویت اقدامات خود قرار دهد تا گام مهمی در راستای خلق محیطی پایدار از لحاظ زیست محیطی و سالم برای شهروندان برداشته باشد.

    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، پایداری زیست محیطی، مدیریت شهری، شهر رشت
  • علیرضا حسنی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، پریسا روشنی صفحات 123-139

    نظام انسان ساخت شامل ساختمان ها، ترابری و صنعت، سهم قابل ملاحظه ای در پدیده تغییر اقلیم در جهان دارد. بستر اصلی ساخت وسازهای بشر، شهرهاست. اصول شهرسازی نامناسب به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته، در دهه های اخیر، پدیده گرم شدن کره زمین و تغییر اقلیم را چند برابر کرده است. لذا هدف نوشتار حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری اصول و شاخص های طراحی شهرها بر پدیده تغییر اقلیم است. این پژوهش یک مطالعه کیفی است که در بخش عملی انجام شده. بر حسب هدف، پژوهش از نوع بنیادی دسته بندی می شود. در این راستا از رویکرد اثبات گرایی کمک گرفته و پایه اثبات گرایی نیز روش استدلال منطقی است. در روش استدلال منطقی از مدل ANP و منطق فازی استفاده می شود. نتایج پژوهش بیانگر آن است که ساختمان ها با امتیاز 5729/0 بیشترین امتیاز را در برش عرضی 6 (هسته مرکزی شهر) به خود اختصاص داده. فضاهای تبادل و ترابری با امتیاز 1713/0 در برش عرضی سوم (بافت میانی) بالاترین امتیاز را کسب کرده است. فضاهای باز طبیعی، باز عمومی و خیابان ها با امتیاز 8146/0 در برش عرضی اول (حومه و نواحی بکر) بیشترین امتیاز را در تاثیرگذاری بر پدیده تغییر اقلیم دارد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، طراحی شهری، شهر مشهد، برش های عرضی شهر
  • پری ناز کشتکاران، خسرو موحد*، زهرا برزگر صفحات 141-167

    دیواره های بنا به لحاظ تبادل حرارت و کنترل مصرف انرژی ساختمان مهم است، زیرا خارجی ترین پوسته بناست که در تماس مستقیم با هوا وتغییرات دما قرار دارد. بدنه سقف نسبت به سایر دیواره های ساختمان از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا تبادل حرارتی آن، با توجه به مساحت و زمان، نسبت به سایر دیوارها، بیشتردر معرض تابش خورشید و سایر عوامل قرار دارد. هدف این مقاله کاهش مصرف انرژی در ساختمان مسکونی در شهر شیراز و دستیابی به آسایش حرارتی در فضاهای ساختمان با بهینه سازی سقف ساختمان است. در این راستا پرسش زیر طرح شد که: بهینه ترین حالت طراحی سقف ساختمان (مصالح و روش های غیر فعال طراحی) چگونه باشد تا مصرف انرژی ساختمان کمینه شود و فضاهای بنا در محدوده آسایش حرارتی قرارگیرد؟ میزان کاهش انرژی مصرفی ساختمان نیز مد نظر این پژوهش بوده است. روش پژوهش، کمی است و میزان مصرف انرژی ساختمان و شاخص آسایش حرارتی با نرم افزار انرژی پلاس و روند بهینه سازی با الگوریتم ژنتیک انجام شده است. متغیرهای سقف بنا در سه دسته کلی: سیستم غیر فعال انرژی، ویژگی های کالبدی سقف و موقعیت قرارگیری سقف، استخراج و تعریف شد. نتایج به دست آمده از محاسبات شبیه سازی ساختمان و خروجی تابع هدف الگوریتم ژنتیک، نشان داد که بهترین مدل های سقف ارایه شده، مصرف انرژی را از سی ونه تا پنجاه درصد کاهش و میانگین  شاخص آسایش حرارتی را نیز به میزان0.9   و 0.68 به ترتیب در گرمترین و سردترین ماه های تابستان و زمستان بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، آسایش حرارتی، بهینه سازی سقف ساختمان، الگوریتم ژنتیک، شبیه ساز انرژی
  • سمانه صفری*، ساناز سعیدی مفرد صفحات 169-180

    افت های ناکارآمد شهری چه در درون شهر ها و چه در حاشیه آنها، از مسایل غیر قابل چشم پوشی شهر های امروزی به شمار می روند که با گذشت زمان کیفیت خود را از دست می دهند. کاهش کیفیت سکونت، وجود قشر کم درآمد، ارزش پایین زمین و مسکن و وجود اراضی بایر در این بافت ها، توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کرده و منجر به احداث پروژه های بزرگ تجاری در آنها شده است که یکی از بزرگترین نتایج آن، جابه جایی ساکنان اصلی است. محله ی المهدی مشهد در سال های اخیر شاهد ورود سرمایه گذاری های گسترده ای بوده، از این جهت به عنوان نمونه مطالعاتی این پژوهش انتخاب شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه گذاری بر جابه جایی جمعیت در محله المهدی است. پژوهش حاضر به روش کمی انجام شده و در پی پاسخ به این سوال اساسی است که سرمایه گذاری چه تاثیری بر جابه جایی جمعیت می گذارد؟ برای بررسی نمونه موردی و شاخص ها، از روش پرسشنامه استفاده شد. پس از پردازش اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS  به کمک روش تحلیل مسیر و نرم افزار Smart PLS مدل حاصل از روابط میان متغیر ها و شاخص ها و همچنین ضرایب مسیر و ضرایب معنا داری ارایه شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که متغیر سرمایه گذاری در سطح اطمینان 95% در محله المهدی بر متغیر جابه جایی جمعیت تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: اعیان سازی، سرمایه گذاری، جابه جایی جمعیت، محله المهدی
  • شهراد پورمحمد*، سعود تقوایی، حسین کلانتری خلیل آباد، سید علیرضا شجاعی صفحات 181-196

    مقاله حاضر با طرح این پرسش که چرا حس تعلق از چهره محلات امروزی برگرفته شده است آغاز می شود. نوع تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و از نظر روش انجام علی و همبستگی می باشد، جمع آوری اطلاعات بصورت میدانی و شیوه پیمایشی انجام پذیرفته است پژوهش حاضر در سه گام اصلی به وسیله پرسشنامه و تحلیل آماری Spss صورت پذیرفته و از آزمون تحلیل واریانس ANOVA و تستTukey HSD و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است که در گام اول به توصیف کیفی متغیرهای سرزندگی بر احساس تعلق ساکنین و در گام دوم به مقایسه تاثیر شناختی فاکتورهای مختلف سرزندگی بر میل به ماندن در محلات و در گام آخر به رابطه عامل سرزندگی و احساس تعلق به فضای زیستی پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عامل سرزندگی اجتماعی و فرهنگی و طراحی تاثیربیشتری براحساس تعلق ساکنین داشته و نتایج تحلیل مقایسه تاثیرعوامل سرزندگی بر حس تعلق نشان می دهد که محلات در حیطه تاثیرگذاری عوامل سرزندگی اقتصادی و اجتماعی و اکولوژیکی و طراحی براحساس تعلق ساکنین در 2 گروه و دربحث سرزندگی فرهنگی در 3 گروه مجزا قرارگرفته اند ودرنهایت تحلیل آزمون اسپیرمن مبین این مساله است که تنها در محله بعثت میل به ماندن در فضا در ساکنین به چشم می خورد . نهایتا این نتیجه حاصل آمد که با بالا بردن شاخص های سرزندگی اجتماعی و فرهنگی و الگوهای طراحی میتوان احساس تعلق ساکنین را افزایش داد لذا پیشنهاد میگردد با ایجاد فضاهای جمعی مناسب و برقراری جشن های سنتی و مشارکت ساکنین درامورمحله و اصلاح الگوهای طراحی در بالا بردن سرزندگی کوشید.

    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، سرزندگی محیطی، محلات شهر شیراز، محیط مسکونی
  • فهیمه جامعی، تکتم حنایی*، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 197-214

    سیر تکامل شهرنشینی در بستر مدرن امروزی سبب بروز مشکلاتی از قبیل آشفتگی در نظام فضایی-کالبدی، بی توجهی به نیازهای انسانی، رشد پهنه های دوگانه و چندگانه شهری از نظر سطح اقتصادی-اجتماعی گردیده، بعلاوه با تغییرات موجود در چرخه اقتصادی، رشد جمعیت و بروز موانع درامدی و رقابتی در طبقات جامعه نیز، دیگر نمی توان انتظار وجود محلات یکپارچه و منسجم اجتماعی را در کلانشهرها داشت. در این میان طراحان شهری به دنبال، ارتقاء کیفیت محیطی از طریق شناخت نحوه عملکرد میان عناصر در تعامل با انسان و سنجش واکنش افراد در محیط با هدف ارتقاء سلامت روانی و بهبود سطح ادراک ذهنی شان در پدیده های اجتماعی همچون شهر می باشند، لیکن پدیده های نوظهوری مانند انفعال شهروندان که غالبا ناشی از ناآگاهی، بی توجهی و عدم حساسیت نسبت به وجوه مخرب محیط است، باعث ایجاد خلل و شکست در فرایند توسعه شهر می گردند. این پدیده از حیث مداخلات شهرسازانه از سویی اهمیت می یابند که، برنامه ریزان شهری به دنبال واکنش و مشارکت شهروندانی هستند که مخاطب طرح ها و برنامه های انان می باشند. این نوشتار به دنبال بررسی عوامل موثر بر انفعال شهروندان و مقایسه میزان اثرگذاری آن در پهنه های ناکارآمد کلان شهر مشهد با نگاهی اثباتی بوده و برای دستیابی به این هدف از تکنیک تحلیل کمی معادلات ساختاری، با ابزار پرسشنامه از جامعه آماری 391 نفری بهره گرفته است. در نهایت انتظار می روند که این نوشتار به اولویت بندی میزان اثرگذاری شاخص های موثر بر پدیده انفعال شهروندان نسبت به محیط در محلات ناکارامد حوزه شمالی شهر مشهد دست یابد.

    کلیدواژگان: انفعال مخاطب، کرختی محیطی، روانشناسی محیطی، پهنه های ناکارآمد، شهر مشهد
|
  • Saeede Alikaei, Behnaz Amin Zadeh Goharrizi * Pages 1-20
    Despite the resurgence of the strategic approach in the late 1990s and The importance of its concepts as a procedural theory, the impact of this approach on how the urban design process is conducted has not been clearly explored. The research purpose is to identify the criteria and indicators affecting the survey of the strategic urban design process and prioritize the application of these concepts in Iranian urban design projects. For this purpose, First, using the analytical-descriptive method of flows affecting the strategic approach, the basic concepts of this approach and how it is used in the urban design process in the form of an evaluation framework have been refined. evaluation framework provides the basis for analyzing selected projects and prioritizing concepts in SPSS 26 software using Friedman test by formulating criteria and indicators affecting process. Findings show that the criteria of public participation and power relations are the least important, This has led to a decrease in the score of the mentioned criteria due to the sharing of some indicators with the criteria of contextualism, flexibility, problem-orientation and multi-level intervention. Accordingly, despite the presence of the concept of public participation in these projects, due to the lack of social learning process and lack of attention to power relations, The explanatory indicators of these two concepts face major challenges for application and limit the urban design process to the scientific and technocratic aspects of space only, and the social and democratic aspects of space are considered.
    Keywords: Strategic Approach, Urban Design Process, Index, Criteria, Prioritization, Iranian Urban Design Projects
  • A. Azamkaciri *, Maryam Aghazadeh Pages 21-38
    This research is a study on visual elements on Saint Stephanus church. All these ornament could be considered as pictorial signs which make up a complete narrative together. In structural semiotics methodology and other semiotic methods of reading, everything in the world could be considered as a text, specially artifacts and art pieces. In conclusion their signs could be read and decoded such as verbal texts. In this quantitative semiotic research, the main goal is finding the hidden meaning of visual system in pictorial elements of the church. As an Introduction, the basic concepts including sign, structure, coding sign system, has been described, then visual signs of the cathedral has been analyzed as a linguistic system. The summary of the results concluded as follows: The visual narrative elements of St. Stephen's Church can be divided into human, plant, animal, abstract motifs, geometric ornaments, and imaginative motifs of composite beings, as well as the light and its effects. The meaning of each of these visual signs can be interpreted in terms of Christian beliefs and by considering historical and cultural context of place and time in explicit and implicit layers or denotations and connotations.
    Keywords: Pictorial Meaning, Meaning of Sacred Images, St. Stephen', s Church, Christian Decorative Patterns, Structural Analysis
  • Seyed Hossein Neshat Safavi, Seyed Rahman Eghbali * Pages 39-53

    Windcatcher is one of the essential elements of traditional Iranian architecture that improve the natural ventilation in building as a passive solution. In this regard, it seems that the use of thermal mass, especially the latent heat method to save energy using phase change materials (PCM) improve the windcatcher performance. The purpose of this study was to investigate the impact of PCM on windcatcher envelope to improving air temperature of building. The research evaluated by Computer simulation with Energy Plus software and Experimental measurements. The results of the study show fluctuate of an indoor air temperature that windcatcher envelope cover by PCM (21, 24, 28, 30 and 32 ° C) is decreased compared with the baseline (without PCM). It is closer to residents' thermal comfort, and the average air temperature fluctuations in warm months have dropped from 28 to 23 degrees Celsius. By comparing the effect of using different phase change materials, the PCM with 28 ° C melting point had a more significant impact on the decrease the air temperature of the building. Use of a PCM with a suitable melting point increases the natural ventilation hours in the building. Electricity consumption has also fallen by about 5 percent.

    Keywords: Phase Change Material (PCM), Windcatcher, Natural Ventilation, Energy consumption, thermal comfort
  • Ahmadreza Keshtkar Ghalati *, Zahra Alsadat Ardestani, Elham Parvizi Pages 55-70

    Global events, such as war or disease, have had a profound effect on the individual and social lives of human beings. These effects will change the way of architecture and urban planning. At present, the outbreak of Covid-19 has changed people's lifestyles, so the rules and patterns of housing design must change. Especially during the quarantine period, when most people spend time at home, it has become increasingly important to pay attention to the design of housing in accordance with health conditions and lifestyle. The purpose of this study is to develop functional requirements for housing design in accordance with lifestyle changes during the world of diseases. For this purpose, a descriptive study has been used, during which health requirements have been extracted through interviews with physicians and health professionals, as well as lifestyle changes during the illness, through a questionnaire, and after qualitative analysis and prioritization, using a qualitative method. Turned into visual patterns. As a result, changes caused by global events such as illness can be examined in terms of both professional requirements and people's lifestyles. Changes based on needs and lifestyle usually occur in the form of change of use and relocation of spaces and more in the main living space. These new needs and lifestyle changes due to relocating previous behaviors including leisure, sports, work, shopping, etc. into the home. Also, the main demand of the people is to increase the flexibility of spaces instead of increasing the number of spaces.

    Keywords: Functional requirements of housing design, quarantine in Tehran, Covid-19
  • Seyedeh Sahar Seyyed Pour Pages 71-90
    The gradual formation of neighborhood units in the northwestern parts of Iran has been affected by the continuous system of work and life. But attention of urban areas has led to villas, as they often ignore the local identity patterns, and the proceeds of purchase, profitable segregation, and market-based segregation are prioritized. This research seeks to apply the most fundamental features of evolutionary and piecemeal growth on the scale of neighborhood units in the continuity of rural organic areas, which require an internal process and basic identity to adapt to previous identities. A type of homophobia associated with the conceptualization and expansion of concepts. The field study was based on Sandegh village in Dodangeh area of Mazandaran province. The results suggest that loyalty and avoidance of amorphous spaces, permanent protected areas, and positive association of shared spaces with physical edges can be considered as the most important principles in this regard. The re-application of these principles requires a gradual redefinition of the macro-scale process and its continuation at the micro level, with an emphasis on reproductive and holistic processes. In the proposed process 1. Initial participatory perspective in order to create a neighborhood with details, 2. Defining species to organize the main elements 3. Forming public areas in order to link social life and physical-natural environment, 4. Physical formation In connection with the priority of public spheres and 5. Paying attention to the micro and macro visual dimensions, can provide the theoretical and practical base for the repetition of identities
    Keywords: generative code, gradual growth, parceling, Sange- deh
  • M. Behzadfar, Samaneh Jalili sadrabad*, Fatemeh Borji Pages 91-106

    the aim of this study is to improve safety and provide reliable and efficient pedestrian movement facilities and is one of the main axes of urban planning and design . due to the increasing day of designer and designer interventions based on auto city and negative consequences of this , it is necessary to pay attention to the concept of walkability and moving toward the formation of new cities . the main objective of this research is comparative study of the factors of walkability in the neighborhoods of north and south of narmak . the present study is an applied research and the method of research is descriptive - analytical and quantitative . the method of gathering information is library , documents as well as survey methods have direct observation and questionnaire . according to the main purpose of this study to compare the walkability in the target neighborhoods , the comparison of means and also to determine the factors of walkability in the target neighborhoods , factor analysis technique was used in spss software . the results show that the average of walkability in the seven - basin neighborhood is higher than the north - abad district . the most important factor of walkability is the " neighborhood services diversity " with explained variance , whereas in the seven districts of narmak , the " environmental quality " with explained variance was identified as the first factor and factor loadings .

    Keywords: walkability, mean comparison test, Factor analysis, north nazimabad, seven villages of narmak
  • Aliakbar Salaripour *, Arman Hamidi, Hamidreza Sabouri, Atefeh Sadati Pages 107-122

    The concept of sustainability in environmental protection was introduced in the 1970s. However, the first formal definition of sustainability was presented in the late 1980s in the form of our common Future Report (Bratland Report), which in defininig the framework of sustainable development, pays special attention to public participation which focused on environmental sustainability and emphasized the improvement of urban health and the reduction of environmental hazards. The concept has become a prominent urban planning trend and emphasizes the critical role of ecological considerations in the planning process. The present study is of applied and descriptive-quantitative type. Three hundred ten questionnaires have been completed through residents to collect information. The data were analyzed using binomial tests, Pearson correlation, and exploratory factor analysis. Results of the findings of this study showed that the satisfaction of Rasht citizens with urban management in the fields of waste management, especially urban river management, is at a low and undesirable level. Urban management in the field of green infrastructure has had relatively satisfactory performance. After this index is waste management and finally river management index; The urban river management index has a very unfavorable situation. Therefore, Rasht urban managers must first solve problems of urban rivers and improve the municipal waste disposal system to take an essential step towards creating an environmentally sound and healthy environment for citizens.

    Keywords: Sustainability, Sustainable Development, Environmental Sustainability, urban management, Rasht city
  • Alireza Hasani, Seyed Majid Mofidi Shemirani *, Parisa Roshani Pages 123-139

    The man-made system, including buildings, transportation and industry, has a significant share in the phenomenon of climate change in the world. Cities are the mainstay of human construction. Inadequate urban planning principles, especially in less developed countries, have multiplied the phenomenon of global warming and climate change in recent decades. Therefore, the purpose of this article is to investigate the impact of urban design principles and indicators on the phenomenon of climate change. This research is a qualitative study that has been done in the practical part. According to the purpose, research is categorized as applied. In this regard, the positivist approach has been used. The basis of positivism is the method of logical reasoning. The logical reasoning method uses the ANP model and fuzzy logic in positivism. The results of the research indicate that the buildings with a score of 0.5729 have the highest score in the sixth transect (central city center). Exchange and transportation spaces with the score of 0.1713 in the third transect (middle texture) has the highest score. Natural open spaces, public open spaces and streets with a score of 0.8146 in the first transect (suburbs and pristine areas) have the highest score in influencing the phenomenon of climate change.

    Keywords: Climate Change, urban design, Mashhad City, urban
  • Parinaz Keshtkaran, Khosro Movahed *, Zahra Barzegar Pages 141-167

    Among the components of the building envelope, the roof section is the most important medium of energy loss, because, compared to vertical walls, a larger area of the rooftop is exposed to sunlight and atmospheric condition for a longer period, which results in greater heat exchange through this section. The goal of this research is to reduce the energy consumption of residential buildings in the city of Shiraz (Fars, Iran) through the optimization of their roof sections by answering the bellow question:”What is the most optimal combination of materials and passive roof design technique for reducing energy consumption in this climate and how much will it reduce energy consumption?”The purpose of the research, which is to identify the best combination of roof specifications and passive design methods for minimizing energy consumption in the buildings of the area of interest, was achieved with help of the EnergyPlus simulation and a genetic algorithm developed in MATLAB. The roof variables were defined in three categories of the passive energy system, physical roof specifications, and positioning and the optimization was carried out using the genetic algorithm and the EnergyPlus software. The outputs obtained from the simulation software and the objective function of the genetic algorithm showed that the roof optimization models could reduce the energy consumption of the building by 39-50%

    Keywords: energy saving, roof, Optimization, Genetic Algorithm, energy simulator
  • Samaneh Safari *, Sanaz Saeedi Mofared Pages 169-180

    Urban inefficiency fabrics both in the city and the sub urb, are one of the complex and unforgivable issues in Today's cities and over time, they lose a lot of their quality.The decrease in the quality of residence, the existence of low-income groups, low value of land and housing, and the existence of large scale lands, capitalists have attracted the attention of these fabrics and these factors have caused to inter capital and the construction of large commercial projects in them. One of the biggest consequences is the displacement of its main residents. In recent years, the Al-Mahdi neighborhood of Mashhad has seen extensive Capitalization entry, it has also been selected as a case study and the purpose of this study is investigating the Effect of capitalization on the displacement in this neighborhood. The present study is a descriptive-analytical study and is following answer this main question that what effect does Capitalization have on the Displacement? for Investigating case study and indicators identified has been used to survey technique and the information achieved is Classified by SPSS software, then, using the path analysis method and Smart PLS software, the model of relationships was developed between variables and indicators, as well as path coefficients and significance coefficients. the results of this study show that the independent variable of capitalization at the 95% confidence level in Al-Mahdi neighborhood affects the displacement variable.

    Keywords: Gentrification, Capitalization, Displacement, Al-Mahdi neighborhood
  • Shahrad Pourmohammad *, Masoud Taghvaei, Hosein Kalantari Khalil Abad, Seyyed Alireza Shojaei Pages 181-196

    This present study raised the question of why vitality and ultimately the sense of belonging were linked to features of modern homes and neighborhoods. To address this inquiry four neighborhoods known as Zerehi, Beasat, Eslahi Negat, and Cinema Saadi in Shiraz City were selected. Then, in the library studies, vitality indices were extracted to reflect residents' sense of belonging. In the present study statistical analysis (spss) and questionnaire method were used and carried out in three stages. The first step looked at quantitive variables of vitality on the residence’ senses of belonging. The next one compared the cognitive impact of different vitality factors to the desire of living in the neighborhoods. At last, the relationship between vitality factors and the sense of belonging to living space were discussed in Shiraz neighborhoods.The outcome indicated that social vitality, design, and cultural vitality had greater impacts on residents' sense of belonging to living space. Besides, the results of the comparative analysis of different factors of vitality on the sense of belonging show that neighborhoods were influenced and classified by economic, social, ecological, and design in two different groups and cultural vitality in three separate categories.Finally, Spearman's correlation test reveals that residents in the Baysat neighborhood tend to stay in the area.Finally, the results demonstrated that through improving social and cultural vitality indices and design patterns, residents' sense of belonging could be increased.

    Keywords: Senses of belonging to living spaces, Environmental Vitality, Shiraz Neighborhoods, Residential Environment of
  • Fahime Jameie, Toktam Hanaee *, Seyed moslem Seyed alhosseini Pages 197-214

    The progress of urban developing in today's modern cities has caused problems such as turbulence in the spatial-physical system, disregard for human needs, the growth of multiple urban zones in terms of socio-economic level, in addition to changes in the economic cycle, population growth. And the emergence of income and competitive barriers in the levels of society, we can no longer expect the existence of integrated and cohesive social neighborhoods in metropolitan areas. The city planners are looking for, improving environmental quality through understanding how the elements interact with humans and measuring the reaction medium to promote mental health and improve understanding of mental their social phenomena such as the city's, but phenomena Emerging issues such as passivity, which are often due to ignorance, inattention and insensitivity to the destructive aspects of the environment, cause disruption and failure in the process of urban development. This phenomenon is important in terms of urban planning interventions on the one hand, urban planners search the reaction and participation of people who are the audience of their plans and programs. This paper examines the factors influencing the passivity of citizens and comparing the extent of its influence in the area dysfunctional metropolis of Mashhad look at the evidence and to achieve this objective techniques quantitative analysis, structural equation, by means of questionnaires from 391 people benefited . Finally, it is expected that this article will prioritize the impact of indicators affecting the phenomenon of passivity to the environment in Inefficient Suburban Area of Mashhad.

    Keywords: people passivity, environmental numbness, Environmental Psychology, Inefficient zones, MashhadCity