فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد اسلامی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 27، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد نوروزی*، احمد شعبانی صفحات 1-37

    ظهور فناوری های نوین الگوهای حاکمیتی، مناسبات میان موجودیت های اقتصادی را به نحوی دستخوش تغییر ساخته است که به این سبب، تردیدی جدی در کارامدی الگوهای سنتی در مجامع علمی به وجود آمده است. تقارن زمانی رشد جهانی این قبیل فناوری ها از جمله فناوری رمزارزها، با محدودیت های پیش روی جمهوری اسلامی ایران در صحنه بین الملل زمینه ساز شکل گیری این پیش فرض شد که رمزارزها می توانند در جایگاه ابزاری کارامد جهت تامین مالی پروژه های بخش بالادستی صنایع نفت و گاز به عنوان یکی از بخش های راهبردی کشور به ایفای نقش بپردازد. با قبول این فرض که در حال حاضر این مهم تنها از مجرای انتشار رمزارز نفت پایه توسط جمهوری اسلامی ایران محقق خواهد گشت، ضرورت بررسی های فقهی مقتضی بیش از پیش نمایان می گردد. بر همین اساس تحقیق پیش رو که از نوع تحقیقات کاربردی است، ضمن بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به بررسی ابعاد فقهی متناسب با موضوع رمزارز نفت پایه جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از میان انواع رمزارز های قابل انتشار، تنها توکن های تامین مالی مشارکت مبتنی بر نفت تولیدی به دلیل احراز شرایط صحت عقد، عدم اکل مال به باطل، عدم وجود ربا، عدم وجود غرر و عدم وجود ضرر، منطبق با موازین شرعی می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، رمزارز، تامین مالی، رمزارز نفت پایه، بررسی فقهی
  • عارف بشیری*، عبدالحسین رضایی راد، محمدمحسن دهکلانی صفحات 39-65

    یکی از شایع ترین راه های کتمان درآمدها روشی است که به اجاره حساب های بانکی شهرت یافته است. این پدیده، فرآیند شناسایی اطلاعات فعالان اقتصادی به منظور شناسایی مبدا پول و تشخیص میزان مالیات بر آن را با دشواری روبه رو کرده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در تلاش است تا سیاست های اقتصادی و مصوبات در راستای مقابله با این پدیده را از نگاه حقوق اقتصادی مورد بررسی قرار دهد. نتایج این بررسی نشان می دهد تشدید پدیده اجاره حساب های بانکی اساسا ناشی از غفلت دولت از حساب های شخصی است و این امر سبب شده است تا سیاست های نظارتی، بر روی حساب های تجاری متمرکز شود. از این گذشته حتی همین سیاست های محدود هم، گاه با عدم اجرا و پیگیری از سوی بانک ها مواجه می شود و گاه نیز با منافع برخی ذی نفعان بزرگ در تعارض قرار می گیرد و به نظر نگارنده این مسیله، از اصلی ترین دلایل عدم اجرا و نیز تحولات پی درپی سیاست های اقتصادی بانک مرکزی از آغاز تاکنون بوده است. اجاره حساب های بانکی در حوزه قضایی نیز با ضمانت اجرای کیفری همراه است. «اجاره کردن» حساب بانکی برای جرایم مختلفی همچون فرار مالیاتی، پولشویی و... صورت می گیرد که هرکدام دارای مجازات معینی در قانون مجازات اسلامی است و براساس آراء قضایی، فردی که از طریق «اجاره دادن» حساب، زمینه تحقق این جرایم را فراهم نماید، تحت عنوان معاونت یا مشارکت در جرم، مشمول مجازات مقرر در قانون مجازات اسلامی می گردد.

    کلیدواژگان: اجاره حساب بانکی، سیاست های اقتصادی، بانک مرکزی، پولشویی، فرار مالیاتی
  • محمدامین زندی* صفحات 67-101

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر دینداری اسلامی بر ترجیحات بین زمانی فردی با استفاده از روش اقتصاد آزمایشگاهی است. این روش عمده ترین و معتبرترین روش برای تخمین ترجیحات بین زمانی فردی می باشد. به منظور سنجش دینداری برای اولین بار در ایران از روش اندازه گیری ضمنی استفاده شد که در آن امکان تظاهر، و انحراف پاسخ ها وجود ندارد. برازش تابع هذلولی بر روی داده های مربوط به ترجیحات بین زمانی نشان داد که این نوع تنزیل دارای برازش خوبی است و با پژوهش های گذشته نیز سازگار است. به منظور کنترل متغیر شخصیت از پرسشنامه معتبر هگزاکو استفاده شد. همچنین جنسیت افراد مورد آزمایش، مورد کنترل قرار گرفت. افراد مورد آزمایش 110 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی ()، شهید بهشتی () و پیام نور بودند. به منظور سنجش تاثیر دینداری بر ترجیحات بین زمانی از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد دینداری تاثیر منفی و معنادار بر نرخ تنزیل دارد. آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد نرخ تنزیل زنان و مردان متفاوت است. همچنین جنسیت افراد مورد آزمایش نیز در نرخ تنزیل تاثیر معنادار دارد به طوری که زنان رفتار صبورانه تری نسبت به مردان از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: اقتصاد آزمایشگاهی، اقتصاد آزمایشی، اقتصاد رفتاری، اقتصاد دین، انتخاب بین زمانی، ترجیحات بین زمانی
  • سید روح الله احمدی حاجی آبادی*، علی ملاکاظمی، روح الله رمضانی صفحات 103-126

    گردشگری مذهبی که گاهی اوقات گردشگری معنوی نامیده می شود، در سراسر جهان جایگاه قابل ملاحظه ای را به خود اختصاص داده است. در این میان، سفر اربعین را می توان یکی از باشکوه ترین سفرهای مذهبی در ابعاد گوناگون دانست. درک درست نسبت به میزان تاثیر عوامل گوناگون بر انجام این مراسم، می تواند سیاست گذران را به اتخاذ سیاست های صحیح و کارامد کمک کند. در این راستا، در مطالعه حاضر تلاش گردید تا به تاثیر برخی از عوامل اقتصادی و دموگرافیکی بر سفر اربعین در سال 1397 پرداخته شود. آمار و اطلاعات از طریق پرسشنامه گردآوری و سپس با استفاده از مدل لاجیت، میزان تاثیر عوامل مالکیت مسکن، سطح درآمد، سن و سطح تحصیلات افراد بر سفر اربعین برآورد گردید. یافته های تحقیق بیانگر آن است که فرضیه های افزایش احتمال سفر اربعین در صورت افزایش سطح درآمد و مالکیت مسکن مورد تایید قرار نگرفت. در مقابل، فرضیه های کاهش احتمال سفر اربعین در نتیجه افزایش سن و افزایش احتمال سفر اربعین در صورت افزایش سطح تحصیلات مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سفر اربعین، مالکیت مسکن، درآمد، سن، تحصیلات، مدل لاجیت
  • وحید ارشدی*، جواد نوبخت، رضا اسماعیل پور ثانی، سعید سید حسین زاده یزدی صفحات 127-169

    اسناد معتبر منتشر شده توسط نهادهای علمی نظارتی و اجرایی بیانگر این است که با گذشت سال ها از ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر انقلاب اسلامی (مدظله) و همچنین تاکید ایشان بر اهمیت آن ها در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران؛ این سیاست ها در سطح قابل قبولی عملیاتی نشده است و باعث تاثیرگذاری تکانه های اقتصادی بر زندگی مردم شده است. این مقاله به دنبال شناسایی روشمند متغیرهایی است که می تواند برای عملیاتی شدن سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی قابل رصد باشد. این پژوهش با مفروض گرفتن آن که پژوهشگران اقتصاد مقاومتی، معتقد به مقاوم کردن اقتصاد در مقابل تکانه های احتمالی به اقتصاد بوده؛ و دغدغه اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را در سطوح مختلف داشته اند و با رویکرد آن و برای عملیاتی کردن این سیاست ها راهکارهایی را پیشنهاد داده اند، با روش فراتحلیل، بیش از 200 مقاله از مقالات با درجه علمی پژوهشی مرتبط با موضوع اقتصاد مقاومتی را از سال 1391 تا پایان سال 1399 مورد بررسی قرار داده است. عوامل و موانع شناسایی شده و زیر مولفه های آن ها را در سه زمان پیش از اجرا، میان اجرا و پس از اجرا توزیع نموده، که پس از برگزاری جلسات علمی پیرامون آن ها و اعتبارسنجی توسط متخصصان، به عنوان متغیر قابل رصد در جهت سنجش مقاوم پذیری سازمان در برابر تکانه ها معرفی شده اند. مدیریت های اجرایی و نظارتی سازمان ها در جهت تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در هر سطحی باید تلاش کنند متغیرهای معرفی شده را رصد نموده و تلاش نمایند متغیرهای عامل را تقویت نموده؛ و متغیرهای مانع را تضعیف نمایند.

    کلیدواژگان: خط مشی کلی، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، استحکام درونی، فراتحلیل، تکانه
  • محمدجواد نوراحمدی*، امیر خادم علیزاده، سیروس امیدوار، زینب حاجی جعفری صفحات 171-204

    در طول تاریخ عدالت اجتماعی به عنوان والاترین آرمان انسانی همواره مورد توجه بوده است و نظریه های گوناگونی در این زمینه شکل گرفته است. در این مسیر آگاهی از گرایش افراد با هدف اثرگذاری موثرتر سیاست ها در تحقق عدالت اجتماعی بسیار اهمیت دارد. دینداری یکی از عوامل شکل دهنده نگرش افراد و از آن طریق رفتارهای اقتصادی و اجتماعی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر دینداری بر تمایل افراد در انتخاب نظریه های منتخب در موقعیت های تصمیم گیری مختلف (بدون منفعت شخصی (شخص ثالث) بر مبنای روش تجربه آزمایشگاهی میان 150 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران می باشد. تحلیل نتایج حاصل از آزمایش تجربی بر اساس مدل لوجیت نشان می دهد که متغیر دینداری بر احتمال انتخاب نظریه شهید صدر در موقعیت (1) و (2) اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین متغیرهای دینداری و طبقه اجتماعی اثر مثبت معناداری بر پابرجایی افراد در انتخاب نظریه شهید صدر در موقعیت دوم نسبت به موقعیت اول دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد آزمایشگاهی، نظریه عدالت محمد باقر صدر، نظریه عدالت جان رالز، دینداری، مدل لوجیت
  • محمدرضا رضی بهابادی*، داوود منظور صفحات 205-229

    فهم و نقد مکاتب رقیب از لوازم ضروری تولید اقتصاد اسلامی است. «آدام اسمیت» را پدر و کتابش «ثروت ملل» را اولین اثر مدون دانش اقتصاد لیبرال می دانند. مرور دقیق زمانه زندگانی اسمیت نه تنها بسترهای پیدایش اقتصاد سرمایه داری را روشن تر می سازد و از این طریق به جبران ضعف مطالعات تاریخی در فضای دانش اقتصاد کمک می کند بلکه به فهم بهتر بافت درونی اندیشه های اقتصادی نیز منجر می شود. تحقیق پیش رو با مراجعه به منابع کتابخانه ای و مطالعه اسنادی و سپس مقایسه میان اسنادی به نکاتی تازه درباره دیدگاه های اقتصادی اسمیت و کتاب ثروت ملل دست یافته است. در ابتدا با تبدیل رویدادها به یک سیر زمانی، به روایتی کلان از تاریخ استعمار بریتانیا و بسترهای استعماری اقتصاد مدرن پرداخته شده است. نابودی آخرین بقایای حکومت اسلامی اندلس در 1492م. و اعزام کلمب به غرب و واسکو دا گاما به شرق در همین سال، آغاز این حرکت است که با استعمار متمادی سرزمینی که آمریکا نام گرفت و نیز هندوستان ادامه می یابد. غارت ماوراء بحار، پلانتوکراسی و برده داری از مهم ترین رویدادها و دوران هایی هستند که به شکل گیری نظام «تجارت استعماری» یا «مستعمراتی» منجر می شوند. ثروت ملل در چنین محیط تاریخی ای تدوین می گردد و به تجارت استعماری تعلقی عمیق دارد. مهم ترین استدلال، رجوع به خود کتاب ثروت ملل است. بازخوانی بخش هایی از جلد چهارم ثروت ملل که تا کنون در ایران ترجمه نشده و ازاین رو مغفول واقع شده است نشان دهنده دیدگاه های اسمیت نسبت به این تجارت استعماری است. وی آشکارا استعمار را حق بریتانیا دانسته و میان «تجارت استعماری» و «تجارت استعماری انحصاری» تفکیک قایل می شود و با تایید مزایای تجارت استعماری، مشکله خود را انحصاری بودن آن عنوان می کند. او معتقد است انحصاری بودن این تجارت قابل ادامه نبوده و به اندازه حالت طبیعی و آزاد آن سودمند نیست. راهکار او نه «تجارت آزاد» که «تجارت آزاد استعماری» است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، دانش اقتصاد مدرن، آدام اسمیت، ثروت ملل، تجارت آزاد استعماری، تجارت انحصاری استعماری
  • محمدمهدی عسکری*، سعید صحت، اصغر آقا مهدوی، احسان جلالی لواسانی صفحات 231-260

    در عصر حاضر ارایه خدمات بیمه ای و برقراری تامین در قالب پوشش ریسک های بیمه پذیر به مسلمانان بالاخص در جامعه اسلامی حایز اهمیت است. هدف این پژوهش تمرکز بر فرایند بیمه گری از منظر سازگاری هر چه بیشتر با تعالیم اسلامی و با تاکید بر ساختار بیمه زندگی است، لذا مسئله اصلی پژوهش شناسایی مدل و فرایندی است که با تحقق و اجرای آن، هدف پژوهش محقق گردد. از آنجا که پژوهش به صورت آمیخته صورت می پذیرد، لذا در بخش کیفی با استفاده از روش کتابخانه ای و تحلیل اسنادی و همچنین انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با ده نفر از خبرگان و احصاء نظرات ایشان و تحلیل محتوای این نظرات، مدل اولیه پژوهش حاصل و جهت شناسایی یافته های موثر در طراحی ابعاد مدل، انجام آن تا مرحله اشباع و حصول به مدل مطلوب ادامه می یابد. برای انجام این پژوهش در بخش کیفی از روش داده بنیاد در جهت تبیین مدل مفهومی استفاده و سپس در بخش کمی، رابطه همبستگی بین متغیرها احصاء و با بهره گیری از آزمون های آماری، مدل نهایی معرفی و تایید شده است. در نهایت مدل پیشنهادی در شش بعد که عبارتند از : شناسایی وضع موجود، فراهم کردن الزامات برای دستیابی به وضع مطلوب، تبیین راهبردها و سیاست های رشد و توسعه بیمه اسلامی، شناسایی فرصت ها، توسعه کاربردهای بخشی و تبیین وضعیت مطلوب یعنی دستیابی به فرایند بیمه با سازگاری هرچه بیشتر با تعالیم اسلامی، در قالب الگوی مفهومی طراحی و ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: بیمه متعارف، الگوی تکافل، فرایند بیمه گری، بیمه اسلامی، ساختار بیمه نامه، بیمه زندگی
  • سید علی سبحانی ثابت*، مهدی صادقی شاهدانی، حسین عیوضلو صفحات 259-282

    انتظارات تورمی در اقتصاد متعارف از الگوی خاصی تبعیت می کند که انتظارات عقلایی خوانده می شود. این الگو یک الگوی استاندارد و فراگیر است که در نظریه پردازی و مدل سازی اقتصادی از آن استفاده می شود. این در حالی است که براساس شواهد اقتصاد آزمایشگاهی نحوه شکل گیری انتظارات کنشگران اقتصادی متفاوت و ناهمگن است. در این پژوهش تلاش کردیم تا با طرح مفهوم ادراکات اعتباری علامه طباطبایی، چرایی این ناهمگنی را تبیین نماییم و توضیح دهیم که انتظارات می توانند بر خلاف دیدگاه کلاسیک های جدید متفاوت باشند. یافته ها حاکی از آن است که ناهمگنی در انتظارات به دلیل تکثر در اعتباریاتی است که به واسطه فرایند تاریخی و معاصر بودن محیط جغرافیایی و زمانی متکثر شده اند و آموزش قواعد مرتبط با این اعتباریات نقش مهمی در تلقی افراد از درستی یا نادرستی و یا عقلانی و غیر عقلانی بودن آن ها دارد. این در حالی است که استفاده از تعبیر عقلایی یا غیر عقلایی برای انتظارات می تواند مغالطه آمیز باشد.

    کلیدواژگان: انتظارات تورمی، ادراکات اعتباری، ناهمگنی، علامه طباطبایی
  • غزاله قلوزی*، سعید فراهانی فرد صفحات 283-307

    بدون تردید رفتار اقتصادی افراد مانند سایر رفتار آن ها متاثر از باورهای مذهبی آن هاست. فعالیت های بانکی اعم از سپرده گذاری و یا مراجعه برای دریافت تسهیلات نیز از این قاعده کلی مستثنا نیست. به رغم اجرای قانون بانکداری بدون ربا در ایران، شبهاتی نسبت به اسلامی بودن فعالیت های بانک ها در بین متدینین وجود دارد که موجب عدم اقبال آن ها در مراجعه به بانک و سپردن وجوه خود در بانک ها و نیز دریافت تسهیلات از آن ها شده است. این مسئله در بین استان های با بافت اهل سنت بیشتر به چشم می خورد. در این پژوهش بر اساس داده های جمعیتی سال 1390 به بررسی و غربال نمونه ای از شهرستان های استان کرمانشاه با توجه به بافت مختلط شیعه و اهل سنت با استفاده از روش نمونه گیری کوکران پرداخته شده و پرسشنامه ای میان آنان توزیع گردید از میان تسهیلات مختلف، سه نوع از تسهیلات شامل قرض الحسنه و کارمزد آن، جعاله و مرابحه و سود آن ها و همچنین جریمه دیرکرد این تسهیلات مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد تفاوت در اخذ تسهیلات بین دو گروه از نظر آماری معنی دار است. همچنین ضریب همبستگی پیرسون بین اعتقاد مذهبی و تسهیلات قرض الحسنه برابر با 312/0 است، در حالی که ضریب همبستگی بین تسهیلات جعاله و مرابحه و اعتقاد مذهبی به نسبت بالاتر و به ترتیب برابر با 87/0 و 785/0 است. در مجموع نتایج تحقیق حاکی از آن است که در مناطق سنی نشین در استان کرمانشاه میزان استفاده از تسهیلات بانکی کمتر از مناطق شیعه نشین می باشد.

    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، اعتقادات مذهبی، قرض الحسنه، جعاله، مرابحه، جریمه دیرکرد
  • مجتبی شیخی ده آبادی*، محمدکاظم رجایی رامشه، ابوالفضل امامی میبدی صفحات 309-340

    کشف معیارها و شاخص های تولید در اقتصاد مقاومتی جهت حرکت در مسیر اجرا و سنجش تولید طیب در اقتصاد مقاومتی برای ارتقای تولید بسیار ضروری است. با روش تحلیلی توصیفی از طریق تبیین مفهومی و با بهره گیری از بیانات امام خامنه ای، پنج معیار درون زایی و برون گرایی در تولید، دانش بنیانی، مردمی و جهادی بودن، عدالت محوری در تولید و طیب بودن منابع و کارگزاران تولید به عنوان معیارهای تولید در اقتصاد مقاومتی پیشنهاد می شوند. همچنین با همان روش برای سنجش هر یک از معیارهای پنج گانه، شاخص هایی پیشنهاد شده است. هدف گذاری این شاخص ها می تواند ارتقای تولید طیب را به دنبال داشته باشد. شاخص هایی از قبیل: شاخص تجمیعی درون زایی و برون گرایی، شاخص ترکیبی و کلان دانش بنیانی، نسبت ساعات کار مفید شاغلان تولیدی به میزان تراز (هشت ساعت)، نسبت میانگین دریافتی عوامل تولید به درآمد مکفی برای رفع نیازهای طبیعی، نسبت ارزش منابع غیر طیب به کل تولیدات ناخالص داخلی و ضریب طیب بودن کارگزاران تولید.

    کلیدواژگان: معیار، شاخص، درون زایی، دانش بنیانی، مردمی و جهادی، عدالت محوری، طیب
  • ابوالفضل رحیمی، حجت ایزدخواستی* صفحات 341-366

    نهاد خانواده، کارکردها و رفاه آن در اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است. سهم هزینه خوراک از کل هزینه خانوار، به عنوان یکی از شاخص های رفاهی است و افزایش بعد خانوار به عنوان یکی از کارکردهای آن بر این شاخص اثرگذار است. در این راستا، هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر سهم هزینه خوراک خانوارهای شهری و روستایی با تاکید بر رویکرد اسلام به بعد خانوار است که با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی وزنی با استفاده از داده های درآمد و هزینه 9578 خانوار در استان اصفهان طی دوره زمانی (1393-1386) صورت می گیرد . نتایج حاصل شده بیانگر این است که با افزایش هزینه کل خانوار و تغییر محل سکونت خانوارها از روستا به شهر سهم هزینه خوراک کاهش می یابد. همچنین، با افزایش بعد خانوار و افزایش سن سرپرست خانوار، سهم هزینه خوراک از کل هزینه خانوارهای افزایش یافته و منجر به کاهش رفاه خانوار شده است. بر این اساس، دولت باید به منظور افزایش سطح رفاه خانوارها با توجه به ابعاد خانوار، سن سرپرست های خانوار و محل سکونت آن ها سیاست های حمایتی متفاوتی به کار گیرد.

    کلیدواژگان: رفاه خانوار، منحنی انگل، هزینه های خوراکی، بعد خانوار، استان اصفهان
|
  • Ahmad Norouzi *, Ahmad Shabani Pages 1-37

    Institution of the family, its functions and welfare in Islam have a special place. The share of food costs in the total household expenditure is one of the indicators of welfare and increasing the household dimension as one of its functions is affects this index. In this regard, the purpose of this study is to investigate the factors affecting the share of urban and rural households' food cost with emphasis Islam's approach to the household dimension using the least weighted least squares method  and income and expenditure data of 9578 households in Isfahan province during the period (2006-2014). The results show that with the increase of the total household cost and the change of housing of households from rural to urban, the share of food costs decreases. Also, with the increase of the household dimension and the increase of the age of the head of the household, the share of food costs in the total cost of households has increased and has led to a decrease in household welfare. Accordingly, the government should apply different support policies to increase the level of welfare of households according to the size of the household, the age of the heads of households and their place of residence.

    Keywords: Household Welfare, Engle Curve, Food Costs, Households dimension, Isfahan Province
  • Aref Bashiri *, Abdolhosseyn Rezaei Rad, MohammadMohsen Dehkalani Pages 39-65

    One of the most common ways to hide income is to rent a bank account. This phenomenon has made it difficult to identify the information of economic actors in order to identify the source of money and determine the amount of tax on it. This descriptive-analytical study seeks to examine economic policies and decisions to combat this phenomenon from the perspective of economic law. The results of this study show that the intensification of the phenomenon of renting bank accounts is mainly due to the government's neglect of personal accounts, and this has led to regulatory policies focusing on commercial accounts. Moreover, even these limited policies are sometimes challenged by non-implementation and follow-up by banks, and sometimes conflict with the interests of some major stakeholders, and in the author's view, One of the main reasons for the non-implementation as well as the successive developments in the economic policies of the Central Bank has been from the beginning until now. Renting bank accounts in the judiciary is also subject to a criminal guarantee. "Renting" a bank account for various crimes such as tax evasion, money laundering, etc., each of which has a specific punishment in the Islamic Penal Code, and according to judicial rulings, a person who "rents" the account, the ground for the realization of these crimes To provide, under the title of deputy or participation in the crime, is subject to the punishment prescribed in the Islamic Penal Code.

    Keywords: bank account rental, economic policy, Central Bank, money laundering, tax evasion
  • MohammadAmin Zandi * Pages 67-101

    The purpose of this study is to investigate the effect of Islamic religiosity on intertemporal preferences using the method of laboratory economics. This method is the most important and valid method for estimating individual time preferences. In order to measure religiosity, for the first time in Iran, the method of implicit measurement was used in which there is no possibility of pretending and deviating the answers. The fitting of the hyperbolic function on the data on intertemporal preferences showed that this type of discount has a good fit and is consistent with previous research. In order to control the personality variable, a valid HEXACO questionnaire was used. The gender of the subjects was also controlled. The subjects were 110 students of Allameh Tabatabai University, Shahid Beheshti University and Payame Noor University. Ordinary least squares regression method was used to measure the effect of religiosity on intertemporal preferences. The results showed that religiosity has a negative and significant effect on the discount rate. analysis of covariance showed different discount rates for men and women. Also, the gender of the subjects had a significant effect on the discount rate, so that women showed more patient behavior than men.

    Keywords: Laboratory Economics, Experimental Economics, Behavioral Economics, Religion Economics, Intermediate Choice
  • Seyedrohollah Ahmadi Hajiabadi *, Ali Mollakazemi, Rohollah Ramezani Pages 103-126

    Religious tourism, sometimes called spiritual tourism, has a significant position around the world. In the meantime, Arba'een's journey can be considered as one of the most glorious religious trips in various dimensions. Understanding the impact of various factors on the performance of this ceremony can help policymakers to adopt correct and effective policies. In this regard, in the present study, an attempt was made to address the impact of some economic and demographic factors on Arba'een's journey in 1397. Data were collected through a questionnaire and then using the Logit model, the effect of the variables of housing ownership, income level, age and education level of people on the Arba'een's journey was estimated. The research findings indicate that the hypotheses of increasing the probability of Arba'een travel if the level of income and housing ownership increase were not confirmed. In contrast, the hypotheses of decreasing the probability of Arba'een travel as a result of increasing age and the hypotheses of increasing the probability of traveling Arba'een as a result of increasing the education level were confirmed.

    Keywords: Arba'een's journey, Housing Ownership, Income, Age, Education, Logit model
  • Vahid Arshadi *, Javad Nobakht, Reza Esmaeilpour Sani, Saeed Seyyed Hoseinizadeh Yazdi Pages 127-169

    Authentic documents published by scientific, regulatory and executive institutions indicate that a decade after the announcement of the general policies of the resistance economy by the Leader of the Islamic Revolution and also his emphasis on their importance in the statement of the second step of the Islamic Revolution of Iran; These policies have not been implemented to an acceptable level and have caused economic shocks to affect people's lives. This paper seeks to methodically identify the variables that can be observed to implement the general policies of the resistance economy.  This study assumes that researchers in resistance economics believe that the economy is resilient to possible shocks to the economy and have been concerned with the implementation of the general policies of the resistance economy at various levels Using meta-analysis method, more than 200 papers with scientific research degree related to the subject of resistance economics from 1391 to the end of 1399 have been reviewed. Distributed identified factors and barriers and their sub-components at three times before implementation, between implementation and after implementation; After holding scientific meetings about them and validation by experts, they have been introduced as an observable variable to measure the organization's resilience to shocks. Executive and supervisory managements In order to implement the general policies of the resistance economy at any level, organizations should try to monitor the introduced variables and try to strengthen the operating variables; And undermine barrier variables.

    Keywords: Variables, General Policy, General Policies of Resistance Economics, Internal Strength, Analytical, shocks
  • MohammadJavad Nourahmadi *, Amir Khadem Alizadeh, Syrous Omidvar, Zeynab Hajijafari Pages 171-204

    Social justice has always been among the highest human ideals throughout history leading to the development of various theories in this regard. It is of special importance to understanding the real tendency of individuals to adopt more effective policies for realizing social justice. Religiosity  is among the factors forming attitudes of individuals and thereby their economic and social behaviors. This experimental study investigated the effect of Religiosity  on the tendency of 150 students in Tehran’s universities in choosing justice theories in different decision-making situations (without personal interest. third party). The results of this experimental study based on the Logit model showed the significant positive impact of Religiosity  on the likelihood of selecting the Shahid al-Sadr’s justice theory in the first and second decision-making situations. Religiosity  and social class showed a more significant positive impact on the persistence of individuals in choosing the Shahid al-Sadr’s justice theory in the second situation than in the first situation.

    Keywords: Experimental Economics. Mohammad Baqir al-Sadr’s Justice Theory. John Rawls’ Justice Theory. Religiosity. Logit Model
  • MohammadReza Razi Bahabadi *, Davood Manzour Pages 205-229

    Undrestanding and critisize of rival schools is one of the nasecities of production of Islamic Economics. Adam Smith is considered the father and his book The Wealth of Nations as well as the first work of Liberal Economics. A careful review of his life time not only clarifies the contexts for the emergence of economics knowledge, and thus helps to compensate for the weakness of historical studies in the field of economics, but also leads to a better understanding of the inner context of economic ideas. Ongoing research has yielded new insights into Smith's economic views and the Wealth of Nations book by looking at library sources and studying and then comparing documents. First, by turning events into a chronology, we give a grand account of the history of British colonialism and the colonial contexts of modern economy. Destruction of the last remnants of the Islamic government of Andalusia in 1492. And the sending of Columbus to the West and Vasco de Gamma to the East in the same year is the beginning of this movement, which continues with the colonization of the land called the United States, as well as India. Overseas looting, plantocracy and slavery are among the most important events and periods that lead to the formation of the "colonial trade" system. The wealth of nations is compiled in such a historical setting. In the second part, as an reasoning argument and not a testimony, by reviewing parts of the fourth volume of The Wealth of Nations, which has not been translated into Persian and in Iran and is therefore neglected, we review Smith's views on this colonial trade. The findings of this review show that he considered colonialism to be a British right and distinguished between "colonial trade" and "monopoly colonial trade" and described his problem as its monopoly. He believes that the monopoly of this business is not sustainable and is not as beneficial as its natural and free state. He argues that he offers "colonial free trade" as a solution rather than "Free Trade".

    Keywords: Islamic Economics, Modern Economic Knowledge, Adam Smith, Wealth of Nations, Colonial Free Trade, Colonial Monopoly Trade
  • MohammadMahdi Askari *, Saied Sehhat, Asghar Agha Mahdavi, Ehsan Jalali Lavasani Pages 231-260

    In the modern era, providing security insurance services in the form of coverage against insurable risks to the Muslims in general and in the Islamic societies in particular is important.The purpose of this research is to focus on the insurance process from the point of view of compatibility with Islamic teachings, with an emphasis on the life insurance structure.Thus, this piece primarily aims to find out whether it is possible for us to design a model in terms of process and development through implementation of which the country would materialize and achieve the underwriting process consistent with the Shari’a law, (life insurance). As this study is a mixed one, in the qualitative part, the researcher employed library research and documentary analysis and conducted open-ended, semi-structured interviews with 10 experts and analyzed their contents, thereby developing the initial research model. In order to identify effective findings for designing the model aspects, the point of saturation and until achievement of the desired model. In order to carry out this study, the researcher employed the Grounded Theory approach in qualitative section to explicate the conceptual model. Then, in the quantitative part, the correlation between variables was identified and the ultimate model was put forward and verified by means of statistical testing. Finally, proposed model was developed and depicted in 6 dimensions as follows: identifying the status quo, requirements, determining strategies and policies, identifying the opportunities, developing sector applications, and explicating the status quo, i.e. achieving the Islamic insurance consistent with the Islamic teachings

    Keywords: Conventional Insurance, Takaful Pattern, Underwriting Process, Islamic Insurance, Insurance Policy Structure, Life Insurance
  • Seyyed Ali Sobhani Sabet *, Mahdi Sadeghi Shahdani, Hossein Eivazloo Pages 259-282

    Inflationary expectations in the conventional economics follow a specific pattern that is called rational expectations. This pattern is a standard and comprehensive model used in economic theorizing and modeling. However, according to the evidence of the laboratory economics, the way in which the expectations of economic actors are formed is heterogeneous. In this research, we tried to explain the reason for this heterogeneity by explaining the conception of Allameh Tabatabai's “Etebari Perceptions” and explaining that expectations could be different from the view of the new classic economists. The findings suggest that heterogeneity in expectations is due to the plurality of “Perceptions” caused by the historical and contemporary process of geographical and temporal contexts, and the teaching of the rules related to these “Perceptions” plays an important role in perceiving individuals as correct or inaccurate or rational and irrational has it. However, using rational or irrational interpretations of expectations can be misleading.

    Keywords: Inflation expectations, Etebari perceptions, heterogeneity, Allame Tabatabai
  • Ghazalr Ghalvazy *, Saeed Farahani Fard Pages 283-307

    Undoubtedly, the economic behavior of individuals, like their other behavior, is influenced by their religious beliefs. Banking activities, whether depositing or applying for facilities Niza Zain is no exception to the general rule. Despite the implementation of the law on interest-free banking in Iran, there are doubts about the Islamic activities of banks among religious people, which makes them unlucky To the bank and deposit their funds in banks and also receive facilities from them. According to the banking statistics published by the Central Bank in September 2018 in obtaining bank loans and the population statistics of the Statistics Center of Iran, it has been determined that the per capita use of bank loans in Iran in provinces that most of their population is Sunni is very small. In this study, based on the demographic data of 1390, a sample of the cities of Kermanshah province was examined and screened according to the mixed Shia and Sunni context using the Cochran sampling method and a questionnaire was distributed among them. Due to the normality of the research data, t-statistic was used to examine significance of the difference between the two groups and Pearson correlation coefficient. In this questionnaire, among different loans, three types of them including Qarz al-Hasna and its fees, Ja'ala and Murabaha and their gains and the penalty for late payment of these loans were examined. The results show that the value of t-statistic for the two groups is -2.45 and has a probability value of less than 0.05 and the null hypothesis that the mean of the two groups is equal is rejected; In other words, the difference in obtaining facilities between the two groups is statistically significant. Also, Pearson correlation coefficient between religious belief and Qarz al-Hasna facility is equal to 0.312, while the correlation coefficient between Ja'ala and Murabaha facility and religious belief is relatively higher and equal to 0.87 and 0.785, respectively. The results show that in Sunni areas in Kermanshah province, the use of banking loans is less than in Shia areas.

    Keywords: Riba, Borrow Usury, Privacies of Usury, Islamic Banking
  • Mojtaba Sheikhy Dehabady *, MohammadKazem Rajai Ramshe, Abolfazl Emani Meybodi Pages 309-340

    The discovery of production criteria and indicators in the resistive economy to move on the path of implementation and measurement of Tayyeb production in the resistive economy is essential for the promotion of production. With descriptive analytical method through conceptual explanation and using the statement of Imam Khamenei, five criteria are proposed as production criteria in the resistive economy: endogeneity & extroversion in the production, knowledge-based, to be Popular and jihadi, justice centered in the production and to be Tayyeb inputs and factor production. Also proposed indices by the same method to measure each of the five measures. The targeting of these indices can be followed the promotion of Tayab production. There are indices such as the aggregation index of endogeneity & extroversion, combined index of knowledge-based, The ratio of the working hours of manufacturing practitioners to the level of balance (8 hours), the ratio of the average received factors of production to sufficient income for resolve the normal needs, the ratio of the value of the free Tayyeb inputs to the GDP and the coefficient of be Tayyeb of employees relative to production

    Keywords: criteria, Index, endogeneity, knowledge-based, Popular, jihadi, justice centered, Tayyeb
  • Abolfazl Rahimi, Hojjat Izadkhasti * Pages 341-366

    Institution of the family, its functions and welfare in Islam have a special place. The share of food costs in the total household expenditure is one of the indicators of welfare and increasing the household dimension as one of its functions is affects this index. In this regard, the purpose of this study is to investigate the factors affecting the share of urban and rural households' food cost with emphasis Islam's approach to the household dimension using the least weighted least squares method  and income and expenditure data of 9578 households in Isfahan province during the period (2006-2014). The results show that with the increase of the total household cost and the change of housing of households from rural to urban, the share of food costs decreases. Also, with the increase of the household dimension and the increase of the age of the head of the household, the share of food costs in the total cost of households has increased and has led to a decrease in household welfare. Accordingly, the government should apply different support policies to increase the level of welfare of households according to the size of the household, the age of the heads of households and their place of residence.

    Keywords: Household Welfare, Engle Curve, Food Costs, Households dimension, Isfahan Province