فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1400)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا سالاری راد، لیدا لیل ابادی*، آدیس کراسکیان موجمباری، مهدیه صالحی صفحات 4-20
    مقدمه

    درمان متمرکز بر هیجان برای کمک به بیماران در شناسایی، استفاده و پردازش هیجانات طراحی شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر افسردگی  و شفقت خود زنان مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش بررسی

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری 3 ماهه بود. نمونه پژوهش 30 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران بود که پس از غربالگری نمره بالاتر از 17 در افسردگی داشتند و براساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه، جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 12 جلسه 50 دقیقه ای، تحت درمان فردی متمرکز بر هیجان گرینبرگ (2015) قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک و شفقت خود نف، پیش از شروع مداخله، پس از مداخله و 3 ماه پس از پایان درمان، از افراد هر دو گروه جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش آزمون تحلیل واریانس دو عاملی با اندازه گیری های مکرر روی یک عامل انجام شد.

    یافته ها

     گروه آزمایش نمره ی بالاتری در شفقت خود و نمره کمتری در افسردگی در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون کسب کردند. یافته های آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان در طول زمان ثبات دارد (137/0=P). اثرات درمانی بر شفقت خود در طول زمان ثبات نداشته اند (027/0=P). با این حال به طور معناداری بالاتر از پیش آزمون باقی مانده است. در گروه گواه، نمرات افسردگی و شفقت به خود در طول زمان ثابت بود. بنابراین، درمان متمرکز بر هیجان می تواند افسردگی را به طور معنادار و پایدار کاهش دهد و شفقت خود را به طور معناداری افزایش دهد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش، درمان متمرکز بر هیجان می تواند به عنوان روش مداخله ای مناسب برای کاهش افسردگی و افزایش شفقت خود در زنان مبتلا به سرطان پستان به کار رود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، افسردگی، شفقت خود، سرطان پستان
  • پریا مطهری*، رضا اقدام ضمیری، محمدرضا فاطمی صفحات 21-30
    مقدمه

    سرطان پستان شایع‏ ترین سرطان تشخیص داده شده در بین زنان در سراسر جهان است. افزایش اطلاعات مولکولی و ژنتیکی مربوط به سرطان باعث بهبود روش ‏های تشخیصی، غربالگری و درمان در زمینه سرطان شده است. پروتیین شوک حرارتی 70 (HSP70) در بیماران مبتلا به سرطان پستان بیش از حد بیان می‏ شود و در خواص بدخیم سرطان پستان نقش دارد. با توجه به ماهیت غیرتهاجمی جمع ‏آوری بزاق و این واقعیت که هیچ مطالعه‏ ای در مورد سطح HSP70 بزاق در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام نشده است. هدف از این مطالعه ارزیابی ارزش تشخیصی HSP70 بزاق در این بیماران بود.

    روش بررسی

    نمونه بزاق 45 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 45 فرد سالم که از نظر سن همسان‏ سازی شده بودند جمع‏ آوری شد. سطح بزاقی HSP70 با روش الایزا اندازه‏ گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. حساسیت، ویژگی و ارزش تشخیصی این پروتیین از طریق منحنی ROC و تعیین نقطه برش مورد بررسی قرار گرفت. نرم‏ افزار مورد استفاده در این مطالعه SPSS 25 بود و مقدار P کمتر از 05/0 معنی ‏دار در نظر گرفته شد.

    یافته‏ ها

    در این مطالعه، میانگین سطح HSP70 بزاق در گروه بیماران ng/ml 82/8 ± 41/15 و در گروه کنترل ng/ml 28/6 ± 03/15 بود که از نظر آماری تفاوت معنی‏ داری بین دو گروه وجود نداشت (05/0<P). همچنین، سطح زیر منحنی نمودار ROC  497/0 بود.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج نشان داد که سطح HSP70 بزاق بین بیماران مبتلا به سرطان پستان و افراد سالم تفاوت معنی‏ داری ندارد و بر اساس منحنی ROC، سطح بزاقی این پروتیین در این بیماران ارزش تشخیصی ندارد.

    کلیدواژگان: غدد لنفاوی زیر بغل، سرطان پستان، HSP70، بزاق
  • مرجان شریفی نسب، حمیده یزدی مقدم*، سیده طاهره محدث، محمدحسن رخشانی صفحات 31-44
    مقدمه

    دیابت با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط دارد. زمان بقای زنان مبتلا به سرطان پستان به ‏علت ماهیت متاستاتیک بیماری علیرغم دریافت درمان ‏های متعدد همچون شیمی ‏درمانی، رادیوتراپی و... رو به کاهش است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه دیابت و عوامل خطر مرتبط با بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان در مراکز درمان سرطان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی انجام گرفت. بیماران با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک منظم انتخاب، سپس در دو گروه دیابتی و غیردیابتی قرار گرفتند. اطلاعات بالینی 534 بیمار مبتلا به سرطان پستان در مراکز درمانی سرطان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد جمع ‏آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس بقای 5 ساله بیماران پیگیری گردید.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد که بروز دیابت در سرطان پستان 7/12% بود. میانگین و میانه زمان بقا به ترتیب 95/9 و 00/13 سال بود. برای بررسی تاثیر دیابت بر زمان بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان در حضور متغیرهای تاثیرگذار (سن، سن منارک، سن منوپوز و...) در مدل رگرسیون کاکس برازش و نتایج نشان داد که زمان بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان دیابتی با غیردیابتی (758/0:HR- 334/1-431/0: 95%CI) (34/0=P)، تفاوت معنی داری ندارد. خطر مرگ بیماران با تشخیص سرطان پستان با گیرنده استروژن مثبت نسبت به بیماران دارای گیرنده استروژن منفی بر مبنای رگرسیون کاکس چند متغیره بطور معنی ‏داری کاهش پیدا کرد، (314/0:HR- 907/0-109/0: 95% CI) و (03/0=P) در بیماران تحت درمان با متفورمین مخاطره مرگ به شکل معنی‏ داری کم شده و زمان بقا افزایش یافته است (CI95%: 0/226 - 0/950, HR: 0/5) و (04/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که زمان بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان در افراد دیابتی با افراد غیردیابتی تفاوت معنی‏ داری ندارد. با توجه به نتایج مطالعه در پیگیری بقای 5 ساله، در بیماران دیابتیک مصرف متفورمین و در بین عوامل خطر بیماران با گیرنده استروژن مثبت می‏تواند باعث کاهش خطر مرگ گردد. لذا برنامه‏ های غربالگری سرطان در گروه ‏های در معرض خطر بالاخص در بیماران دیابتی و کنترل هایپرگلیسمی ممکن است بر زمان بقا موثر باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، سرطان پستان، زمان بقا، متفورمین
  • سارا حاجی بابایی، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی، ناهید نفیسی، سیروس زینلی، معصومه عزیزی* صفحات 45-61
    مقدمه

    PD-L1 (Programmed cell death ligand 1) به‏ عنوان یکی از مهم ترین مولکول های کنترل کننده سیستم ایمنی در سرطان پستان به شمار می آید و نقش مهمی در سرکوب سیستم ایمنی علیه سلول‏ های توموری دارد. کنترل بیان PD-L1 در سطح mRNA با استفاده از miRNA‏های مهارکننده این پروتیین از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مطالعه، با توجه به نقش احتمالی سرکوب کنندگی تومور miRNA-145 در سرطان پستان، مشارکت این miRNA در کاهش بیان PD-L1 در سلول‏ های سرطانی پستان بررسی شده است.

    روش بررسی

    ابتدا هدف گیری miRNA-145 بر روی3’UTR  ژن PD-L1 با استفاده از نرم‏ افزارهای بیوانفورماتیک و سپس با روش سنجش دوگانه لوسیفراز تایید شد. میزان بیان 145-miRNA در رده های سرطانی پستان نسبت به رده غیرسرطانی پستان اندازه گیری شد. پس از ترانسفکشن 145-miRNA به درون رده های سلولی سرطان پستان، جهت بررسی اثر 145-miRNA بر میزان بیان PD-L1، روش qRT-PCR مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ‏ها

    در مطالعه حاضر، با استفاده از نرم‏ افزارهای بیوانفورماتیک و سنجش لوسیفراز دوگانه، منطقه 3’UTR ژن PD‐L1 به عنوان یک هدف برای miRNA‐145 شناسایی و تایید شد. متعاقبا، نتایج ما نشان داد که کاهش بیان miRNA-145 در سلول‏ های رده سرطان پستان با افزایش بیان PD-L1 ارتباط مستقیم دارد (0457/0,P-value= 6175/0-.(r = همچنین افزایش بیان miRNA-145 در سلول‏ های رده سرطان پستان MDA-MB231، BT549 و MCF7، بیان PD-L1 را به میزان قابل توجهی (به‏ ترتیب 212/0± 983/0، 03/0± 784/0و 02/0± 083/0) کاهش داده است.

    نتیجه‏ گیری

    یافته های ما نشان می دهد که miRNA-145 با هدف گیری مسیر PD-1/PD-L1 و کاهش بیان PD-L1، ممکن است بتواند به عنوان یک عامل درمانی برای جلوگیری از پیشرفت سرطان پستان باشد.

    کلیدواژگان: PD-L1، miRNA-145، سرطان پستان
  • زکیه سادات حسینی، حمید توکلی قوچانی*، علی مهری، حمیدرضا محدث حکاک، حسین لشکر دوست، مهدی خانکلابی، زینب جلمبادانی، الهه سالاری صفحات 62-74
    مقدمه

    انجام رفتارهای غربالگری در کنار رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی منظم، نقش به‏ سزایی در کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پستان دارد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پستان بر اساس تیوری انگیزش محافظت در زنان شهر نیشابور انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه به صورت مقطعی، تعداد 325 نفر از زنان 30 تا 69 ساله مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت به روش نمونه گیری خوشه ای در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق روایی صوری، محتوا و سازه و پایایی آن از طریق آلفا کرونباخ (750/0= α) سنجیده شد و تجزیه و تحلیل داده ها در نرم‏افزار SPSS-19  با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی  صورت گرفت.

    یافته‏ ها

     بیش از نیمی از شرکت کنندگان (52%) تاکنون اصلا خودآزمایی پستان را انجام نداده بودند و 6/72% زنان جهت انجام معاینه بالینی پستان هرگز به مراکز سلامت مراجعه نکرده بودند، تنها 8/6% شرکت کنندگان فعالیت فیزیکی منظم داشتند. سازه ‏های تیوری انگیزش محافظت به جز ترس، با رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پستان همبستگی داشت. سازه‏ های پاداش درک شده، انگیزش محافظت، شدت درک شده و آگاهی پیش‏بینی کننده رفتار بودند و این متغیر ها در مجموع قادر به توضیح 4/15% از تغییرات رفتار بودند.

    نتیجه‏ گیری

    انجام برنامه‏ ریزی‏ های آموزشی تیوری محور در راستای اتخاذ استراتژی های پیشگیری کننده از سرطان پستان جهت ارتقاء توانمندی زنان در بکارگیری سبک زندگی سالم و رفتارهای غربالگری ضروری است.

    کلیدواژگان: تئوری انگیزش محافظت، پیشگیری، سرطان پستان، زنان
  • فریماه رحیمی، مهرداد زینلیان، رضا رضایتمند* صفحات 75-93
    مقدمه

    سرطان پستان شایع‏ ترین سرطان در زنان است که این بیماران در مراحل اولیه تحت شیمی‏ درمانی قرار می گیرند و در صورت عدم دریافت شیمی درمانی خطر بازگشت بیماری در سال های پیش رو افزایش می یابد. از این‏ رو، روش های شناسایی و انتخاب بیماران که بیشترین منفعت را از شیمی‏ درمانی دریافت کنند، بسیار مهم است. تست انکوتایپ یکی از ابزارهای تشخیص پیش آگهی است که احتمال بازگشت سرطان پستان و نیز میزان بازدهی شیمی ‏درمانی را پیش بینی می نماید. با توجه به نوین بودن این تست و هزینه بالا استفاده از آن، انجام مطالعه ارزیابی فناوری سلامت به منظور مشخص شدن اثربخشی و اثرات اقتصادی آن ضروری به نظر می رسد.

    روش بررسی

    این مطالعه بر مبنای ارزیابی سریع فناوری به بررسی استفاده از انکوتایپ در تشخیص پیش آگهی سرطان پستان در مقایسه با روش های جایگزین، از نظر اثربخشی و پیامدهای اقتصادی می پردازد. این مرور با جستجو در پایگاه های PubMed، Scopus، web of science و Cochrane انجام شده و در جستجوی مقالات، تنها از مطالعات کاربرد تست انکوتایپ در سرطان پستان استفاده شده است.

    یافته ‏ها

     نتایج بررسی 32 مطالعه نشان داد که تفاوت چندانی در اثربخشی تست Oncotype در مقایسه با سایر تست ها گزارش نشده؛ ولی در مقایسه با درمان استاندارد (بدون تست)، این تفاوت ها چشمگیر بوده است. همچنین در صورتی که Oncotype تنها برای افراد دارای رژیم شیمی درمانی اعمال شود، به احتمال زیاد منجر به کاهش هزینه ها می شود ولی در صورتی که برای همه افراد اعمال شود، نتیجه آن به تعداد افرادی که رژیم درمانی آن‏ها از هورمون درمانی به شیمی درمانی و برعکس تغییر می یابد، بستگی خواهد داشت.

    نتیجه ‏گیری

     هرچند نتایج حاصل از این مطالعه برای سیاست‏ گذاران و درمانگران کمک کننده است، ولی بهتر است بر اساس نتایج اثربخشی و هزینه ‏ای در ایران، تصمیم گیری شود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، انکوتایپ، ارزیابی سریع فناوری
|
  • Zahra Salarirad, Lida Leilabadi*, Adis Kraskian Mujembari, Mahdieh Salehi Pages 4-20
    Introduction

    Emotion-focused therapy (EFT) is designed to help patients identify and process their emotions. The aim of this study was to evaluate the effect of emotion-focused therapy on improving depression and self-compassion in women with breast cancer.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group and a 3-month follow-up. The sample consisted of 30 women with breast cancer in Tehran who had a depression score of >17 at screening and were selected via purposive sampling and randomly placed in experimental and control groups of 15. The experimental group underwent EFTover twelve 50-minute individual sessions according to the Greenberg emotion-focused therapy protocol. Research data were collected using the Beck Depression Inventory and the Self-compassion Scale before, after, and 3 months after the end of treatment. Data analysis was performed using repeated-measures two-way ANOVA.

    Results

    The experimental group scored significantly higher in self-compassion and lower in depression in the posttest compared with the pretest. In the follow-up assessment, depression scores were as low as the posttest levels, but self-compassion scores decreased relative to the posttest; however, they remained significantly above the pre-test levels. In the control group, both depression and self-compassion scores were stable over time.

    Conclusion

    EFT can be used as an appropriate intervention to reduce depression and increase self-compassion significantly and enduringly in women with breast cancer.

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, Depression, Self-Compassion, Breast Cancer
  • Paria Motahari*, Reza Eghdam Zamiri, Mohammadreza Fatemi Pages 21-30
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer diagnosed among women worldwide. Increased molecular and genetic information about cancer has improved diagnostic, screening, and treatment methods for cancer. Heat shock protein 70 (HSP70) is overexpressed in breast cancer patients and involved in malignant properties of breast cancer. Due to the noninvasive nature of saliva collection and the fact that no study has been performed on salivary HSP70 levels in patients with breast cancer, the aim of this study was to evaluate the diagnostic value of salivary HSP70 in these patients.

    Methods

    Saliva samples from 45 patients with breast cancer and 45 age-matched healthy subjects were collected. Salivary HSP70 was measured with the enzyme-linked immunosorbent assay method. The results were analyzed using a Mann-Whitney test. The sensitivity, specificity, and diagnostic value of this protein were evaluated through the ROC curve and cutoff point determination. The software used in this study was SPSS 25, and a P value of less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The mean salivary HSP70 level was 15.41 ± 8.82 ng/ml in patients compared with 15.03 ± 6.28 ng/ml in the control group (P > 0.05). Also, the area under the ROC curve was 0.497.

    Conclusion

    The results showed that salivary HSP70 levels were not significantly different between patients with breast cancer and healthy individuals, and according to the ROC curve, the salivary level of this protein has no diagnostic value in these patients.

    Keywords: Axillary lymph Node, Breast Cancer, HSP70, Saliva
  • Marjan Sharifi Nasab, Hamideh Yazdimoghaddam*, Seyedeh Tahereh Mohaddess, MohammadHasan Rakhshani Pages 31-44
    Introduction

    Diabetes is associated with an increased risk of cancer. Because of the metastatic nature of cancer, the survival of women with breast cancer is decreasing despite receiving various treatments such as chemotherapy, radiotherapy, etc. The aim of this study was to investigate the relationship between diabetes and the risk factors related to the survival of breast cancer patients.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study. Patients were selected via systematic random sampling and then divided into diabetic and nondiabetic groups. Then the 5-year survival rate of patients was were compared.

    Results

    The mean and median for survival were 9.95 and 13.00 years. The risk of death in breast cancer patients positive for estrogen receptor was significantly reduced compared with patients negative for estrogen receptor (HR, 0.314; 95% CI, 0.109–0.907; P = 0.03).

    Conclusion

    The results of the study indicate that the survival of breast cancer patients in diabetics is not significantly different from non-diabeticsUse of metformin and estrogen receptor positivity is associated with higher 5-year survival rates in women with breast cancer. Therefore, cancer screening programs in high-risk groups, especially in diabetic patients, and hyperglycemic control may affect survival time.

    Keywords: Diabetes, Breast Neoplasms, Survival Time, Metformin
  • Sara Hajibabaei, Fattah Sotoodehnejadnematalahi, Nahid Nafisi, Sirous Zeinali, Masoumeh Azizi* Pages 45-61
    Introduction

    PD-L1 is one of the most important immune control molecules in breast cancer and plays an important role in suppressing the immune system against tumor cells. Controlling the expression of PD-L1 at mRNA level using miRNA inhibitors could be helpful strategy for cancer treatment. In this study, considering the possible role of miR-145 as a tumor suppression in breast cancer, its involvement in reducing PD-L1 expression in breast cancer cell lines has been investigated.

    Methods

    First, the targeting of miRNA-145 on 3 'UTR of PD-L1 gene was confirmed using bioinformatics software and then by luciferase dual reporter assay. The expression level of miRNA-145 was measured in breast cancer cell lines compared to normal line. After transfection of miRNA-145 into breast cancer cell lines, qRT-PCR was used to evaluate the effect of miRNA-145 on PD-L1 expression.

    Results

    we showed that decreased expression of miRNA-145 in breast cancer cell lines was directly related to increased PD-L1 expression (r= -0.6175, P value₌0.0457). In addition, increased expression of miRNA-145 in breast cancer cell lines MDA-MB231, BT549 and MCF7 significantly reduced PD-L1 expression (1.938±0.212, 1.784±0.03 and 0.083±0.02 respectively).

    Conclusion

    Our findings suggest that miRNA-145, by targeting the PD1/PD-L1 pathway and reducing PD-L1 expression, may be a therapeutic agent to prevent the progression of breast cancer.

    Keywords: PD-L1, miRNA-145, Breast Cancer
  • Zakieh Sadat Hosseini, Hamid Tavakoli Ghouchani*, Ali Mehri, HamidReza Mohaddes Hakak, Hossein Lashkardoost, Mehdi Khankolabi, Zeinab Jalambadani, Elahe Salari Pages 62-74
    Introduction

    Screening behaviors along with a healthy lifestyle and regular physical activity play an essential role in reducing mortality from breast cancer. The present study aimed to determine the factors associated with breast cancer–preventive behaviors based on the theory of protection motivation in women in Neyshabur city.

    Methods

    In this cross-sectional study, 325 women aged 30 to 69 years referred to Neyshabur health service centers were studied after enrolment through cluster sampling. The data collection tool was a researcher-made self-report questionnaire that had acceptable validity (face and content) and reliability (Cronbach’s alpha = 0.83). Data were analyzed using descriptive and analytical statistics with SPSS v19. 

    Results

    Fifty-two percent of participants never had a breast self-examination before, and 72.6% had never been to a health center for a clinical breast examination. Only 6.8% of the participants had regular physical activity. All constructs of conservation motivation theory, except fear, were correlated with breast cancer-preventive behaviors. Perceived self-efficacy had the highest score, and perceived cost had the lowest score among protection motivation theory constructs. Regression analysis reflected that protection motivation, perceived severity, perceived rewards, and awareness were predictors of the adoption of breast cancer–preventive behaviors. Overall, these variables could predict 15.4% of behavioral change.

    Conclusion

    Theory-based educational planning to encourage women to adopt breast cancer-preventive behaviors, including a healthy lifestyle and screening behaviors, is essential.

    Keywords: Prevention, Breast Cancer, Women, Motivation, Theory
  • Farimah Rahimi, Mehrdad Zeinalian, Reza Rezayatmand* Pages 75-93
    Introduction

     Breast cancer is the most common cancer in women. Patients are treated with chemotherapy initially, and if not chemically treated, the risk of recurrence of the disease increases yearly. Therefore, methods for identifying patients for whom chemotherapy would be most beneficial are very important. The Oncotype DX test is a prognostic assay that predicts the likelihood of breast cancer recurrence as well as the effectiveness of chemotherapy. Because of the novelty and the high cost of this test, the current study aims to determine its effectiveness and economic effects.

    Methods

    This study, based on rapid health technology assessment, explored the effectiveness and economic consequences of Oncotype DX compared with alternative methods in breast cancer patients. PubMed, Scopus, Web of Science, and Cochrane databases were searched, and only studies about the use of the Oncotype DX test in breast cancer were included.

    Results

    The results of the 32 relevant studies showed that the difference in outcomes was negligible across Oncotype DX and other gene expression profiling tests, but these differences were significant compared with standard treatment. Also, Oncotype DX testing would be cost-saving when used for patients under chemotherapy. However, using this test for all patients may not be cost-saving depending on the number of patients who switch from hormone therapy to chemotherapy and vice versa.

    Conclusion

    Although the results of this study are helpful for policymakers and therapists, it is better to make decisions based on the results of effectiveness and cost in Iran.

    Keywords: Breast Cancer, Oncotype DX, Rapid Health Technology Assessmentv