فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • همایون مرادنژادی* صفحات 1-18
    این پژوهش باهدف واکاوی کیفی ترجیحات شغلی و آموزش مهارت های شغلی در آموزش های کشاورزی و ارایه راهکارهای مناسب برای اشتغال پذیری دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام انجام شد. رویکرد پژوهش کیفی بوده و به طور مشخص از میان روش های کیفی از روش پدیدارشناسی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در پژوهش تعداد 30 نفر از دانشجویان و اعضای هییت علمی دانشگاه ایلام بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بوده است. ملاک پایان نمونه گیری ، اشباع نظری داده ها بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری و مقوله بندی و استفاده از نرم افزار MAX-QDA نسخه 12 انجام شد. برای تایید روایی و پایایی یافته ها از قابلیت اعتماد (دقیق بودن یافته ها از منظر پژوهشگر و مشارکت کنندگان پژوهش) استفاده شد. نتایج نشان داد که شغل دلخواه بیشتر دانشجویان مشارکت کننده در پژوهش، دولتی بوده است. همچنین از دیدگاه دانشجویان مشارکت کنندگان در پژوهش، ویژگی اقتصادی شغل بیشتر از سایر ویژگی ها شغل برای آنها اهمیت داشته است. نتایج نشان داد که دانشجویان برای انتخاب شغل به آموزش مهارت های کسب وکار، مهارت های روان شناختی کارآفرینانه، مهارت های موفقیت و مهارت های تخصصی و کاربردی رشته نیاز دارند. پیشنهاد می شود آموزش های مرتبط با حوزه کسب وکار و آشنایی با فرصت های شغلی، به طور جدی و حساب شده در برنامه های درسی دانشجویان قرار گیرد. همچنین مرکز مشاوره شغلی در دانشگاه ایلام راه اندازی شود.
    کلیدواژگان: مهارت های کسب وکار، دانشجویان کشاورزی، شغل آزاد، شغل اداری
  • محمدباقر گرجی*، علیرضا فدایی، روح الله سمیعی صفحات 19-34

    توسعه پایدار هوشمند به عنوان یک راه حل برای مسایل توسعه شهری محسوب می شود که هدف آن برنامه ریزی جهت دست یابی به توسعه پایدار شهری است. از این رو هدف از این پژوهش شناسایی مولفه ها و شاخص های توسعه پایدار هوشمند در حوزه مدیریت شهری بود. این تحقیق مبتنی بر پارادایم تفسیر گرایی و با رویکرد استقرایی است. پژوهش حاضر از منظر ماهیت، اکتشافی و از منظر هدف، یک تحقیق توسعه ای بوده که به صورت آمیخته انجام شده است. روش گردآوری داده ها در این تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و همچنین روش میدانی بود. مصاحبه شوندگان شامل خبرگان دانشگاهی در رشته های مدیریت و کارآفرینی، خبرگان سازمانی و مدیران عالی مرتبط در حوزه مدیریت شهری در شهرداری شهر گرگان بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی به تعداد 30 نفر انتخاب گردیدند. یافته های این مطالعه نشان دهنده چهار بعد در قالب 12 مولفه و 46 شاخص بود. بعد اقتصاد هوشمند دارای چهار مولفه «اقتصاد کارآفرین»، «اقتصاد رقابتی»، «اقتصاد تولیدکننده» و «اقتصاد کارآمد»، بعد جامعه هوشمند دارای دو مولفه «جامعه مدبر» و «جامعه باهوش»، بعد محیط زیست هوشمند دارای چهار مولفه «پایداری»، «کارآمدی»، «شهرهای سبز» و «زیرساخت کارآمد» و بعد مدیریت هوشمند نیز دارای مولفه «دموکراسی» و «خلاق و نوآور» می باشند. لذا براساس نتایج به دست آمده از یافته های تحقیق پیشنهاد می گردد تا تمهیداتی بر اساس دانش و نوآوری های ارتباطی و اطلاعاتی جهت دست یابی به توسعه پایدار هوشمند شهری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار هوشمند، شهر هوشمند، مدیریت شهری
  • عاطفه ملکیان*، مسعود برادران صفحات 35-52

    در دنیای در حال تحول امروز سازمانی می تواند توسعه یابد که منابع انسانی خود را به دانش و مهارت کارآفرینی تجهیز کند. یکی از شرایط لازم برای توسعه روحیه کارآفرینی، توجه به کیفیت زندگی کاری کارکنان می باشد. از این رو مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین روحیه کارآفرینی و کیفیت زندگی کاری با روش توصیفی پرداخت. کارشناسان ترویج کشاورزی استان کرمانشاه جامعه آماری این تحقیق را تشکیل داده اند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام پذیرفت. پایایی پرسشنامه با بهره گیری از آزمون آلفای کرونباخ برای روحیه کارآفرینی 89/0 و برای هر یک از عوامل کیفیت زندگی کاری شامل: اجتماعی ارتباطی، مدیریتی، روانشناختی، اقتصادی شغلی و محیطی به ترتیب (84/0 و 90/0، 89/0، 88/0 ،91/0= α) محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام گردید. یافته ها نشان دادند که بین متغیر روحیه کارآفرینی با کیفیت زندگی کاری کارشناسان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان از همبستگی میان عامل روانشناختی، مدیریتی، اجتماعی ارتباطی و اقتصادی شغلی با روحیه کارآفرینی داشت. وجود تفاوت معنی دار بین روحیه کارآفرینی کارشناسان با رشته تحصیلی ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان با سایر رشته های تحصیلی از دیگر نتایج این پژوهش بود. در پایان، پیشنهادهایی جهت توسعه روحیه کارآفرینی با تاکید بر متغیرهای موثر کیفیت زندگی کاری ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، روحیه کارآفرینی، کارشناسان ترویج کشاورزی
  • سوسن نوربخش، لاله صالحی* صفحات 53-72
    متنوع سازی منابع درآمدی خانوارهای روستایی از طریق توانمندسازی آنها برای راه اندازی کسب وکارهای جدید و پرورش شایستگی های کارآفرینانه ی آن به عنوان یکی از راهبردهای حفاظت از محیط زیست شناخته شده است. بر این اساس، «دفتر عمران سازمان ملل متحد» و «تسهیلات جهانی محیط زیست» اقدام به اجرای طرح منارید با هدف تقویت توانمندی های کارآفرینانه ی روستاییان در مناطق مختلف جهان کرده اند. یکی از از گروه های هدف این طرح، زنان روستایی بخش بیلوار در استان کرمانشاه بود. اما این که پروژه ی مذکور به توسعه ی کدام شایستگی های کارآفرینانه در جامعه ی هدف نایل گشته، هنوز به روشنی پاسخ داده نشده است. از این رو، هدف این پژوهش تحلیل شایستگی های کارآفرینانه ی زنان روستایی هدف این طرح در استان کرمانشاه بود. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 17 تن از زنان کارآفرین هدف طرح بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند و از نوع ارجاع زنجیره ای تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها، تکنیک تحلیل مضمون بود. روایی درونی ابزار پژوهش از طریق اعتباریابی توسط اعضا و فرآیند مثلث سازی و روایی خارجی از راه تکنیک حداکثر تنوع در انتخاب نمونه ها تایید شد. یافته ها نشان داد که شایستگی های کارآفرینانه ی زنان مورد مطالعه در سه مضمون محوری شایستگی های محیطی، شایستگی های فردی، و شایستگی های کسب منابع قابل طبقه بندی هستند و هر یک از آنها، دارای مضامین سازمان دهنده و پایه ای دیگری می باشند. در نهایت، روابط بین شایستگی های سه گانه ی استخراج شده، در قالب یک مدل نظری ارایه شد و راه کارهای مترتب بر آن در قالب پیشنهادهایی کاربردی برای تقویت شایستگی های کارآفرینانه ی زنان روستایی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: شایستگی های کارآفرینانه، تخریب محیط زیست، طرح منارید، زنان روستایی، تحلیل مضمون
  • زهرا کریمی عمله، مهسا فاطمی* صفحات 73-92

    هدف از این پژوهش، مقایسه ویژگی های زنان عضو صندوق با سایر زنان روستایی غیرعضو و مقایسه توسعه فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی قبل و بعد از عضویت در صندوق کارآفرینی امید شهرستان لارستان است. جامعه آماری شامل تمام زنان روستایی عضو صندوق کارآفرینی امید شهرستان لارستان (440 نفر) از استان فارس بودند. طبق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، پاسخگویان از دو گروه زنان عضو (111 نفر) و زنان غیرعضو (105 نفر) انتخاب شده و نهایتا 216 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه پرداخته است. روایی صوری پرسشنامه توسط سه نفر از اساتید بخش ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز تایید شد و برای پایایی آن نیز یک مطالعه راهنما در نمونه ای خارج از نمونه اصلی، انجام گرفت که دامنه ی ضرایب آلفای کرونباخ متغیرهای پژوهش، 74/0 تا 93/0 بدست آمد که مقادیر قابل قبولی است. نتایج یافته های پژوهش از مقایسه میانگین گروه های عضو و غیرعضو نشان داد که این دو گروه از نظر متغیرهای فردی-روانشناختی (سن، سطح سواد، روحیه کارآفرینی، خودکارآمدی و سطح آگاهی از طرح های صندوق کارآفرینی امید) و بهره مندی از آموزش های کارآفرینی، گرایش کارآفرینانه، شبکه سازی اجتماعی و سازمانی، توسعه فعالیت های کارآفرینی و پایداری فعالیت ها دارای تفاوت های معناداری هستند؛ اما از لحاظ سیاست های حمایتی دولت و فضای کسب وکار بین دو گروه تفاوتی مشاهده نشد. همچنین، مقایسه سطح توسعه فعالیت های کارآفرینانه نشان داد که بعد از عضویت در صندوق کارآفرینی امید، سطح توسعه فعالیت های کارآفرینانه زنان بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، شبکه سازی اجتماعی، توسعه کارآفرینی، صندوق کارآفرینی امید، گرایش کارآفرینانه
  • مجید اشرفی*، بهزاد شهرابی، ابراهیم عباسی، روح الله سمیعی صفحات 93-112

    در ایران بیش از 95 درصد از سازمان ها را بنگاه های کوچک و متوسط تشکیل می دهند که با چالش های عدیده ای روبه رو هستند. یکی از مهم ترین این چالش ها، چگونگی تامین مالی و ابزارهای موجود در آن است. ابزارهای تامین مالی سنتی در این بنگاه ها (سرمایه و بدهی و یا فروش دارایی) از انعطاف پذیری لازم برخوردار نبوده و هزینه بالایی برای بنگاه ایجاد می کنند. بنابراین با به کارگیری ابزارهای نوین تامین مالی سعی شده است انعطاف پذیری لازم را در تامین مالی این موسسات ایجاد کرده و ریسک آن ها را کاهش داد. از طرفی باید بین ابزارهای تامین مالی و چرخه عمر این کسب وکارها تطابق وجود داشته باشد. از این رو هدف این تحقیق معرفی ابزارهای نوین تامین مالی، تعیین ویژگی هر یک از آنان و کارکارد آن ها در چرخه کسب وکارها است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده است. برای جمعآوری اطلاعات از مرور منابع کتابخانه ای استفاده گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که برای مشاغل خرد و خانگی از تامین مالی نانو، برای بنگاه های کوچک و متوسط از تامین مالی خرد و برای تامین مالی بنگاه های بزرگ از تامین مالی کلان استفاده می شود. از طرفی بر اساس چرخه عمر کسب و کار اسکات و بروس در زمان ایجاد کسب و کار از تامین مالی نانو و در زمان رشد از تامین مالی خرد و در زمان اشباع از تامین مالی جمعی و یا کلان استفاده می شود. از این رو پیشنهاد می گردد مراکز تامین مالی تخصصی برای شرکت های کوچک و متوسط ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، ابزار تامین مالی، کسب وکار، چرخه عمر
  • باهره گنابادی، غلامحسین عبدالله زاده* صفحات 113-130

    کلید موفقیت در آموزش کارآفرینی، شناسایی اثربخش ترین روش برای ارتقاء دانش و مهارت های مورد نیاز در بین دانشجویان است. با بررسی اثربخشی روش های مختلف آموزش کارآفرینی می توان درک عمیق تری در خصوص انتخاب روش های موثر، در بهبود نیازهای آموزشی دانشجویان و همچنین ایجاد تنوع در تکنیک های آموزشی ایجاد کرد. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی روش های آموزش کارآفرینی برای دانشجویان در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و ارایه توصیه ها و دستورالعمل های بهبود است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویانی بود که درس کارآفرینی را طی سال های 1395 تا 1398 گذرانده بودند. با انجام یک مطالعه پیمایشی و گردآوری اطلاعات از 241 نفر از دانشجویان، اثربخشی 19 روش آموزشی که در درس کارآفرینی تجربه شده بود بررسی شد. نتایج نشان داد که روش های مطالعه جزوه درسی و انواع بازدیدهای علمی از کسب وکارهای مرتبط بخش کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین صنعتی، مشارکت در رویدادهای برگزارشده توسط مرکز کارآفرینی دانشگاه و سخنرانی کارآفرینان مدعو در کلاس درس بیشتر استفاده شده است. در بین این روش ها جزوه درسی کمترین میزان اثربخشی را داشته است اما دانشجویان معتقد بودند که بازدیدهای علمی، سخنران مهمان و فعالیت در عملی در پارک کسب وکار اثربخشی قابل توجهی در ارتقاء دانش و مهارت آنها داشته است. نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد شکاف نمره وضعیت موجود و میزان اثربخشی قابل توجه بود.

    کلیدواژگان: تدریس کارآفرینی، روش های تدریس، یادگیری کارآفرینی، دانشجویان دانشگاه
|
  • Homayoon Moradnezhadi * Pages 1-18
    The purpose of this study was to investigate the concept of job and its characteristics and provide a suitable solution for employment of students in the Faculty of Agriculture, Ilam University. Qualitative research methodology and among the qualitative methods, phenomenological method has been used. Participants in the study were 30 agricultural students & faculty members of Ilam University who were purposefully selected and studied. Data collection tool was semi-structured interview. The criterion for the end of sampling was saturation data theoretical. Data analysis was performed using coding and categorization and using MAX-QDA software version 12. To confirm the validity and reliability of the findings, reliability (accuracy of the findings from the perspective of the researcher and participants) were used. The results showed that the preferred job of most of the students participating in the research was government. Also, from the students' point of view, the economic characteristics of the job were more important to them than other characteristics of the job. The results also showed that students need to learn business skills, entrepreneurial psychological skills, success skills, and specialized and applied skills to choose a job. It is suggested that business-related training and job opportunities be taken seriously and carefully in students' curricula. Also, a job counseling center should be set up at Ilam University.
    Keywords: Index Terms: business skills, Agriculture Students, government employment, Private Job
  • Mohammad Bagher Gorji *, Alireza Fadayi, Rouh Allah Samiee Pages 19-34

    Smart sustainable development is considered as a solution to urban development problems that aims to plan to achieve sustainable urban development. Therefore, the purpose of this study is to identify the components and indicators of smart sustainable development in the field of urban management. This research is based on the paradigm of interpretiveism and with inductive approach. The present study is exploratory in nature and in terms of purpose, it is a developmental research that has been done in a mixed way. The method of data collection in this research was through library studies as well as field method. The interviewees were 30 people including academic experts in the fields of management and entrepreneurship, organizational experts and senior managers in the field of urban management in Gorgan Municipality, who were selected by purposive sampling and snowball method. The findings of this study showed four dimensions in the form of 12 components and 46 indicators. The dimension of intelligent economy has four components of "entrepreneurial economy", "competitive economy", "productive economy" and "efficient economy", the dimension of intelligent society has two components of "prudent society" and "smart society", the dimension of intelligent environment has four components of "sustainability", "Efficiency", "green cities" and "efficient infrastructure", and the dimension of intelligent management are also two components of "democracy" and "creative and innovative". Therefore, based on the results obtained from the research findings, it is suggested that measures based on knowledge and communication and information innovations be made to achieve sustainable smart urban development.

    Keywords: Sustainable development, Smart sustainable development, Smart city, Urban management
  • Atefe Malekian *, Masoud Baradaran Pages 35-52

    In the evolving world, an organization can develop that equips its human resources with entrepreneurial knowledge and skills. Paying attention to the quality of work life of employees is one of the necessary conditions to develop the entrepreneurial spirit. Therefore, this study using the descriptive method investigated the relationship between entrepreneurial spirit and quality of work life. The statistical population of this research was agricultural extension experts in Kermanshah province. Data were collected with a questionnaire and a stratified random sampling method was used. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha test for entrepreneurial spirit was calculated 0.89 and for each of the factors of quality of work life including social- communication, managerial, psychological, economic- occupational, and environmental were calculated respectively (α = 0.91, 0.88, 0.89, 0.90 and 0.84). Data analysis was performed by SPSS. Findings showed that there is a positive and significant relationship between entrepreneurship spirit and quality of work life. The results also showed a correlation between psychological, managerial, social- communication, and economic- occupational factors with the entrepreneurial spirit. Another result of this study was the significant difference between the entrepreneurial spirit of experts with the field of agricultural extension and education and experts with other fields of study. Finally, the suggestions were presented to develop the entrepreneurial spirit with an emphasis on effective variables of quality of work life.

    Keywords: Quality of work life, Entrepreneurial spirit, Agricultural extension experts
  • Susan Nourbakhsh, Laleh Salehi * Pages 53-72
    Empowering and diversifying rural household income are recognized as vital strategies to protect of natural resources and decreasing environmental degradation, which can be achieved through fostering entrepreneurial competencies among stakeholders. Accordingly, the United Nation Development Program (UNDP) and the Global Environment Facility (GEF) implemented the MENARID project to achieving this goal. One of the grate target communities of the project were rural women. However, the question of what entrepreneurial competencies have been developed in the target stakeholders has not yet been answered. Therefore, the purpose of this study was to analyzing the entrepreneurial competences of the rural women in Bilavar district, Kermanshah, Iran. 17 entrepreneurs were selected as sample using purposeful sampling method until achieving to theoretical saturation. Internal and external validity respectively were achieved using triangulation process and maximum variation technique in sample selection. Findings showed that the expanded entrepreneurial competencies could be classified into three central themes: environmental competencies, personal competencies, and resource acquisition capabilities. Finally, the relationships between the extracted triple competences were presented in the form of a theoretical model as well as suggestions were presented for fostering entrepreneurial competencies in rural women.
    Keywords: Entrepreneurial competences, environmental degradation, MENARID project, Rural Women, content analyzing
  • Zahra Karimi Amaleh, Mahsa Fatemi * Pages 73-92

    The main purpose of this study was to compare the characteristics of members and non-member rural women in the Omid Entrepreneurship Fund of Larestan county as well as comparing the entrepreneurial activities development of these rural women before and after their membership. The research population included all rural women members of Omid Entrepreneurship Fund of Larestan county (440 individual) from the southern Fars province. According to the formula, the sample size was estimated 108 members. According to the stratified random sampling method, the respondents were selected from two groups of members (111) and non-members (105) and, finally 216 rural women were studied. This descriptive study was accomplished using survey in order to collect the required data through a questionnaire. The face validity and reliability of the questionnaire were conformed by the three professors of the Department of Agricultural Extension and Education of Shiraz University, and a pilot study was conducted outside the main sample (rural of Marvdasht county), respectively. Cronbach's alpha coefficients of the research variables were computed between 0.74 to 0.93. According to the results of members and non-members` comparison, these two groups showed significant differences in terms of personal-psychological variables (age, educational level, entrepreneurial spirit, self-efficacy and awareness of Omid Entrepreneurship Fund` plans) and some other variables such as entrepreneurship training, entrepreneurial orientation, social and organizational networking, development of entrepreneurial activities and sustainability of their activities; But there was not any differences among two groups due to government supportive policies and business environment.

    Keywords: Entrepreneurial Spirit, Social Networking, Entrepreneurial Development, Omid Entrepreneurship Fund, Entrepreneurial orientation
  • Majid Ashrafi *, Behzad Shahrabi, Ebrahim Abbasi, Rohalla Samee Pages 93-112

    In Iran, more than 95% of organizations are small and medium enterprises, which face many challenges. One of the most important of these challanges is how to finance and the tools available in it. Traditional financing tools in these businesses (capital and debt or sale of assets) do not have the necessary flexibility, and create a high cost for the business. Therefore, by using new financing tools, an attempt has been made to create the necessary flexibility in financing these institutions and reduce their risk. On the other hand, there must be correspondence between the financing tools and the life cycle of these businesses. Therefore, the purpose of this study is to introduce new financing tools, determine the characteristics of each of them and their function in the business life cycle. The research method in this research was documentary and library. Library resources were used to collect information. Research findings suggest that nano-financing can be used for small and home-based businesses, micro-financing can be used for small and medium-sized enterprises, and macro-finance can be used to finance large enterprises. On the other hand, according to Scott’s and Bruce’s business life cycle, nano-financing is used at the time of business introduction, micro-financing at the time of growth, and collective or macro-financing at the time of maturity. Therefore, it is suggested to establish specialized financing centers for small and medium companies.

    Keywords: Financing, New Financing Tools, Business, Life Cycle
  • Baherheh Gonabadi, Gholamhossein Abdollahzadeh * Pages 113-130

    The key to success in entrepreneurship education is identifying the most effective way to enhance the required knowledge and skills among students. By examining the effectiveness of different methods of entrepreneurship education, a deeper understanding of the choice of effective methods can be created to improve the educational needs of students and also to create diversity in educational techniques. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effectiveness of entrepreneurship education methods for students at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources and to provide recommendations and guidelines for improvement. The target population included all students who had passed the entrepreneurship course during the years 2016 to 2019. By conducting a survey study and collecting data from 241 students, the effectiveness of 19 teached educational methods in the entrepreneurship course was evaluated. The results showed that the methods of studying the textbook and various types of scientific visits to related businesses in agriculture and natural resources as well as industrial sectors, participation in events organized by the University Entrepreneurship Center and lectures by invited entrepreneurs in the classroom were used more. Among these methods, the textbook was the least effective, but the students believed that scientific visits, guest speakers, and activities in a business park had a significant effect on improving their knowledge and skills. The results of Wilcoxon test showed that the gap between the current status score and the effectiveness rate was significant.

    Keywords: Entrepreneurship teaching, Teaching methods, Entrepreneurship learning, University students