فهرست مطالب

فصلنامه طب توانبخشی
سال دهم شماره 4 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/07
  • تعداد عناوین: 19
|
  • راحله نصرآبادی*، حیدر صادقی صفحات 604-617
    زمینه و هدف

    خستگی یکی از عواملی است که می تواند الگوهای حرکات مختلف را تحت تاثیر قرار داده و ماهیت آن را از نظر بیومکانیکی تغییر دهد. با توجه به مستندات موجود مبنی بر اثر خستگی در کیفیت عملکرد و افزایش پتانسیل بروز آسیب، مطالعه حاضر با هدف مروری سیستماتیک بر پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیر خستگی بر متغیرهای بیومکانیکی و بروز آسیب دیدگی در حرکات منتخب افراد سالم انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    با جست وجوی مقالات مرتبط با موضوع تحقیق در بانک های اطلاعاتی معتبر و بر اساس معیارهای از پیش تعیین شده درنهایت تعداد 50 مطالعه به عنوان مقالات نهایی برای مطالعه مروری حاضر انتخاب شدند.

    یافته ها

    مقالات مختلف از روش های متفاوتی برای اعمال خستگی استفاده کرده اند. در مطالعات انجام گرفته گزارش شده است که در حالت کلی خستگی می تواند بر حس عمقی، هماهنگی حرکت و زمان عکس العمل و متعاقب آن کنترل حرکت، اثر منفی داشته باشد، کنترل تعادل را دچار اختلال کرده و افرد سالم را مستعد بروز آسیب کند. همچنین از خستگی به عنوان یکی از عوامل مهم افتادن و زمین خوردن نام برده می شود. در گزارش های مستند شده، نشان داده شده است که خستگی موجب کاهش قدرت عضلانی و در نتیجه آن کاهش دقت حس عمقی و پاسخ های عصبی عضلانی می شود و این تغییرات می تواند خطر سقوط و زمین خوردن را به خصوص در افراد مسن افزایش دهد. در مورد حرکات مختلف ورزشی، از خستگی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اختلال و کاهش عملکرد اجرای ورزشی نام برده شده است که سبب تغییر در الگوی حرکت شده و افزایش احتمال آسیب دیدگی ها به خصوص آسیب های اندام تحتانی همچون آسیب ACL در حرکاتی همچون پرش فرود را به همراه خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به احتمال تاثیر سطح خستگی آزمودنی ها بر الگوی انجام حرکات مختلف، در زمان جمع آوری داده ها، باید این پارامتر به عنوان یک عامل کنترلی در نظر گرفته شود. ضمن اینکه به دلیل افزایش احتمال بروز آسیب به دنبال خستگی در افراد سالم، توجه به این عامل حین انجام حرکات مختلف از جمله حرکات ورزشی امری ضروری است.

    کلیدواژگان: خستگی، کینماتیک، کینتیک، آسیب دیدگی، افراد سالم
  • سید مجید حسینی، عالیه دریابر* صفحات 618-629
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه فقط حدود یک سال و نیم از همه گیری کووید 19 گذشته و در طی این مدت اولویت نظام بهداشت و درمان توجه به علایم و مشکلات جسمی این بیماری و جلوگیری از شیوع بیشتر آن بوده است، شواهد کافی در مورد مشکلات روحی ناشی از کرونا در دسترس نیست. هدف مطالعه مروری حاضر بررسی وضعیت مشکلات روحی روانی ناشی از کرونا در بین بیماران و کادر درمان و نیز ارایه راهکارهای توان بخشی برای برطرف کردن نسبی این مشکل است.

    مواد و روش ها

    جست وجو در بانک های اطلاعاتی مدلاین و وب آو ساینس، پابمد و اسکوپوس از طریق ترکیب کلید واژه های مربوط به کووید 19 (مانند ویروس کرونا) اقدامات محدود کننده (مانند قرنطینه، جداسازی، فاصله گذاری اجتماعی) و نتایج روان شناختی (مانند روان، افسردگی) و دستورالعمل ها (مانند راهنما، مدیریت، توان بخشی) انجام شد. تمام مقالات به زبان انگلیسی نوشته شده بودند و هدف آن ها در مورد اختلالات روحی روانی و عوامل مرتبط با ویروس کرونا بود. با توجه به اینکه تنها حدود یک سال و نیم ازهمه گیری کووید 19 می گذرد، بازه زمانی مقالات مورد بررسی بین سال های 2019 تا 2021 انتخاب شد.

     یافته ها

    در جست وجوی مطالعات مرتبط، 18 مقاله اورجینال در نظر گرفته شد. در کل، بررسی متون نشان داد که بیماری کووید 19 سبک زندگی افراد را تغییر داده است. این بیماری علاوه بر علایم جسمی و مرگ ومیر، اثرات منفی روان شناختی مانند اضطراب، افسردگی، تنهایی، استرس، ترس و هیجان هم به دنبال دارد. هرچند در اکثر موارد این علایم خیلی شدید نیستند. مشکلات روان شناختی در برخی گروه های خاص، مانند خانم های باردار یا افرادی که مشکلات زمینه ای دارند می تواند شدید تر باشد. در کشورهایی که سابقه مواجهه با بیماری های همه گیر را داشته اند، سیستم های مبتنی بر اینترنت برای ارزیابی و درمان مشکلات روان شناختی بیماران مبتلا به کووید 19 شکل گرفته است. مداخلات توان بخشی نیز می تواند در بهبود شرایطی مانند تنفس بیمار اثر مثبتی داشته باشد و به کاهش علایم روان شناختی کمک کند. 

    نتیجه گیری

    بیماری کووید 19 می تواند علاوه بر علایم جسمی، مشکلات روحی هم برای بیمار ایجاد کند. از طرفی تغییراتی که در سبک زندگی افراد به دنبال شیوع کووید 19 روی داده است مانند محدودیت های رفت و آمد، قرنطینه، فاصله گذاری اجتماعی و کسادی کسب وکارها نیز ممکن است به بروز اختلالات روحی به دنبال همه گیری کووید 19 کمک کند. باید به مشکلات روان شناختی ناشی زا کووید 19 دربرخی گروه های جمعیتی مانند خانم های باردار، کادر درمان، و کودکان توجه شود. مداخلات توان بخشی و افزایش آگاهی عمومی جامعه می تواند در بهبود علایم روان شناختی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، کرونا، اضطراب، افسردگی، ترس، نگرانی، توان بخشی، مداخله
  • مینا جلالی، فریده دهقان منشادی*، هدا نیکنام، مهتا دانش، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 630-641
    زمینه و هدف

    تقویت عضلات کف لگن به عنوان خط اول درمان در بسیاری از اختلالات عملکردی عضلات کف لگن از جمله انواع بی اختیاری ادراری شناخته شده است. هم زمان در سال های اخیر، تقویت برخی عضلات اطراف مفصل ران مانند گلوتیوس ماگزیموس، اداکتور ماگنوس، ابتوراتورداخلی و همچنین الگوی اکستانسوری محور دوم PNF به عنوان روش درمانی مکمل برای درمان بی اختیاری ادراری مطرح شده اند. این مطالعه با هدف بررسی وجود ارتباط احتمالی سینرژیستی بین این عضلات و الگوی اکستانسوری محور دوم PNF با عضلات کف لگن طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    21 زن متاهل سالم بدون سابقه بارداری در دامنه سنی 20 تا 40 سال در این مطالعه مقطعی تحلیلی شرکت کردند.پس از جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی، ابتدا چگونگی وارد عمل کردن عضلات کف لگن با استفاده از ابزار پرینومتر به افراد آموزش داده شد. سپس از اولتراسونوگرافی شکمی برای اندازه گیری میزان جابه جایی دیواره خلفی مثانه حین استراحت و انقباض عضلات کف لگن، انقباض عضلات گلونیوس ماگزیموس، ابتوراتور داخلی، اداکتور ماگنوس و انجام الگوی اکستانسوری محور دوم PNF استفاده شد. هر حرکت 3 مرتبه با استراحت ثانیه ای بین هر انقباض تکرار و میانگین مقادیر جابه جایی دیواره خلفی مثانه مورد مقایسه قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون های برازندگی کولموگروف اسمیرنوف و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد و در تمامی آزمون ها سطح معنی داری P<0/05 درنظرگرفته شد.

    یافته ها

    اثر اصلی مداخله بر روی حرکت دیواره خلفی مثانه، در مقایسه با انقباض عضلات کف لگن، معنی دار بود (0/0001=P و 392/9=F). به این ترتیب که میزان جابه جایی دیواره خلفی مثانه حین انقباض عضله ابتوراتور داخلی و اجرای الگوی دوم اکستنسوری اندام تحتانی بیشتر از میزان جابه جایی دیواره خلفی مثانه حین انقباض عضلات کف لگن و هم جهت با آن بود. حین انقباض عضله گلوتیوس ماگزیموس، میزان جابه جایی دیواره خلفی مثانه بیشتر از انقباض عضلات کف لگن، ولی در جهت عکس آن و با انقباض عضله اداکتور ماگنوس، تقریبا برابر با انقباض عضلات کف لگن و هم جهت با آن بود (0001/P<0).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که انقباض عضلات ادداکتو، ابتوراتور داخلی و انجام الگوی دوم اکستانسوری PNF، می توانند همانند انقباض عضلات کف لگن باعث بالا رفتن دیواره خلفی مثانه شوند. این یافته می تواند تاییدی بر وجود رابطه سینرژیستی بین این عضلات با عضلات کف لگن باشد. هر چند چنین رابطه ای حین انقباض عضله گلوتیوس ماگزیموس مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: عضلات کف لگن، عضلات اطراف مفصل ران، الگوی اکستانسوری محور دوم PNF، سینرژی
  • محبوبه شکاری، محمدحسین شرف زاده*، حمید میرحسینی، سعید یزدانی، حیات عامری صفحات 642-655
    زمینه و هدف

    زمانی که دو ویژگی زبانی درک نحوی و قضاوت دستوری در بیماران زبان پریش آسیب ببیند، ضمن تضعیف عملکرد زبانی، می تواند مهارت های شناختی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان آسیب در درک نحوی با قضاوت دستوری بیماران زبان پریش انجام شد.

    مواد و روش ها:

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای است. 45 بیمار زبان پریش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با 3 پرسش نامه جمعیت شناختی محقق ساخته، آزمون تشخیصی زبان پریشی فارسی و آزمون درک نحوی و قضاوت دستوری جمع آوری و با آزمون مجذور خی تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد به طور کلی بیماران زبان پریش دچار آسیب درک نحوی بیشتری نسبت به قضاوت دستوری بودند. این تفاوت در درک جملات مفعول به ای نسبت به جایگزینی جملات سخت کوتاه، اسنادی مفعولی نسبت به ردیابی جملات آسان بلند، درک جملات قلب شده نسبت به ردیابی جملات سخت بلند، موصولی فاعلی نسبت به جملات آسان بلند، اسنادی فاعلی نسبت به ردیابی جملات آسان بلند و مفعول به ای قلب شده در مقایسه با جایگزینی جملات سخت بلند (در سطح 05/0>P) معنادار بود. علی رغم تفاوت معنادار در آسیب درک نحوی بیماران نسبت به قضاوت دستوری، در درک جملات معلوم و به هم پیوسته تفاوت معناداری با قضاوت دستوری بیماران مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بین میزان آسیب درک نحوی و آسیب قضاوت دستوری بیماران دارای زبان پریشی، تفاوت معناداری وجود درد. به گونه ای که عملکرد قضاوت دستوری بیماران در مقایسه با درک نحوی بهتر بود.

    کلیدواژگان: بیماران زبان پریش، درک نحوی، قضاوت دستوری
  • راحله وحید، معصومه آزموده*، سید محمود طباطبائی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 656-667
    زمینه و هدف

    نقص توجه / بیش فعالی، اختلالی عصبی رشدی است و با 3 ویژگی اصلی، یعنی نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری توصیف می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مداخله شناختی رایانه محور بر نظریه ذهن دانش آموزان دختر و پسر با اختلال نقص توجه / بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان ابتدایی دختر و پسر 8 تا 12ساله با اختلال نقص توجه / بیش فعالی شهر تبریز در سال تحصیلی 1397-1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 دختر و پسر 8 تا 12 با اختلال نقص توجه / بیش فعالی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با جایگزینی تصادفی در دو گروه 15نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) و آزمون نظریه ذهن استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان دادند که مداخله شناختی رایانه محور بر نظریه ذهن دانش آموزان با اختلال نقص توجه / بیش فعالی اثر مثبت و معناداری داشته است (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اصلاح نظریه ذهن می تواند تا حد زیادی در بهبود مشکلات و تعاملات دانش آموزان با نقص توجه بیش فعالی موثر واقع شود و از مشکلات تحصیلی آن ها بکاهد

    کلیدواژگان: آموزش شناختی رایانه محور، نظریه ذهن، نقص توجه، بیش فعالی
  • محمد کریمی زاده اردکانی، محمد هانی منصوری*، یوسف مقدس تبریزی، کمال کمال محمدخانی، مریم محمدی صفحات 668-679
    زمینه و هدف

    اثرات آسیب ها و فشارهای روانی ناشی از بیماری کرونا بر افراد جامعه ممکن است بعدهای مختلف از جمله سبک زندگی، کیفیت زندگی، سلامت روانی و جسمانی را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه عملکرد تعادل ایستا و پویا، کیفیت زندگی و میزان درد اسکلتی عضلانی بین افراد سالم و مبتلا به کرونا بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، افراد دارای سابقه ویروس کرونا و افراد سالم 30-20ساله بودند. آزمودنی های پژوهش از شهرهای قم، تهران و مشهد بودند (40 نفر مبتلا به ویروس کرونا از هر شهر 20 نفر مرد و 20 نفر زن و 40 نفر سالم از شهر 20 نفر مرد و 20 نفر زن).آزمودنی ها به دو گروه بیمار و سالم تقسیم شدند. در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد تعادل ایستا و پویا به ترتیب از آزمون های اصلاح شده لک لک و تعادل Y استفاده شد. همچنین برای ارزیابی میزان درد اسکلتی عضلانی از پرسش نامه نوردیک و برای ارزیابی کیفیت زندگی از پرسش نامه SF-36 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین متغیرهای تعادل ایستا و پویا و کیفیت زندگی دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (0/05>P) و افراد سالم نمرات بیشتری را در آزمون های تعادل و عملکرد بهتری را در کیفیت زندگی ارایه دادند. نتایج آزمون یومن ویتنی نشان داد که در مقادیر مربوط به دردهای اسکلتی عضلانی نواحی گردن، شانه، قسمت فوقانی پشت، آرنج، مچ پا، قسمت تحتانی پشت، ران، زانو، مچ پا در 7 روز بین دو گروه، هم در مردان و هم در زنان تفاوت معناداری وجود داشت (0/05>P). به گونه ای که افراد مبتلا به کرونا میزان درد بیشتری را ثبت کردند. همچنین در میزان دردهای اسکلتی عضلانی در دوازده ماه گذشته بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود از نتایج مطالعه حاضر برای افزایش اطلاعات عمومی افراد جامعه استفاده شود. افراد مبتلا به ویروس کرونا و حتی سالم در دوران قرنطینه و در شرایط قرار گرفتن در معرض این بیماری، باید به آمادگی جسمانی و میزان دردهای اسکلتی عضلانی نواحی مختلف بدن توجه ویژه داشته باشند تا بتوانند آمادگی جسمی و روحی و کیفیت زندگی خود را در سطح مطلوب نگه دارند.

    کلیدواژگان: درد اسکلتی عضلانی، تعادل، کیفیت زندگی، کووید 19
  • سکینه سلطانی کوهبنانی*، سمیه زارع نژاد صفحات 680-693
    زمینه و هدف

    اختلال هماهنگی رشدی یکی از نارسایی های بارز در زمینه رشد مهارت های حرکتی در کودکان سنین دبستان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه مهارت های ادراکی بر بهبود مشکلات حرکتی کودکان با اختلال هماهنگی رشدی دانش آموزان ابتدایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان (دامنه سنی 9-7 سال) در شهر مشهد هستند که در سال 1396 به مراکز توان بخشی در این شهر مراجعه کرده بودند و تعداد آن ها 40 نفر بود. پس از شناسایی دانش آموزان با اختلال هماهنگی رشدی، 20 نفر از آن ها به طور تصادفی ساده برای دریافت آموزش انتخاب شدند و به مدت 16جلسه 30دقیقه ای آموزش دیدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسش نامه اختلال هماهنگی رشدی نسخه 7 ویژه والدین (DCDQ-7)، آزمون هوش وکسلر کودکان (فرم کوتاه) و آزمون تبحر حرکتی برونینکس اوزرتسکی بود.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل نتایج آماری نشان داد که بازسازی مهارت های ادراکی تاثیر معناداری بر رشد عملکرد درشت ادراکی حرکتی (0/001> P ، 51/25= F) ، عملکرد تعادلی ادراکی حرکتی (F=25/11, p<0/001) و عملکرد ظریف ادراکی حرکتی) , F=42/32, 0/001>P) در کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی دارد. نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر معنادار تمرینات ادراکی بر مهارت های حرکتی آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد آموزش مهارت های ادراکی می تواند برای بهبود مشکلات حرکتی در کودکان با اختلال هماهنگی رشدی کاربردهای مفید و قابل توجهی داشته باشد و بتواند خدمات گوناگون و ارزشمندی را برای ارزیابی، شیوه های آموزشی و درمان این کودکان ارایه دهد

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، مشکلات حرکتی، مهارت های ادراکی
  • علی اصغر نورسته، لاله پوریا منش، حامد زارعی* صفحات 694-711
    زمینه و هدف

    آسیب های مفصل مچ پا و اسپرین خارجی آن یکی از متداول ترین آسیب های ورزشی هستند. شناخت این آسیب به وسیله آزمون های عملکردی، می تواند منجر به کاهش بروز آسیب مجدد و کمتر شدن هزینه های ورزشکاران و کاهش دور ماندن آن ها از میادین ورزشی شود و مسیر بازتوانی و بازگشت به ورزش را برای ورزشکاران هموار می کند. بنابراین هدف این مطالعه، گردآوری آزمون های عملکردی تعیین کننده بی ثباتی مچ پا و جمع بندی کلی پیرامون این آزمون هاست.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، جست وجوی جامع برای شناسایی مقالات و مطالعات انجام شده پیرامون آزمون های عملکردی بی ثباتی مچ پا در پایگاه های وب آو ساینس، ساینس دایرکت، مدلاین، پابمد، گوگل اسکالر، اسکوپوس، پدرو و کاکرین در بازه زمانی 1994 تا 2020 صورت گرفت. علاوه بر این، جست وجوی دستی و بررسی کامل منابع مقالات نیز انجام شد.

    یافته ها

    23 مقاله که با 49 آزمون مختلف، ارزیابی عملکردی بی ثباتی مچ پا را مورد مطالعه قرار داده بودند انتخاب شدند و نتایج آن ها گزارش شد. 25 آزمون مرتبط با عملکرد،7 آزمون سیستم کنترل پاسچر، 10 آزمون به صورت خود گزارشی و 7 آزمون سیستم نمره دهی برای ارزیابی عملکردی مچ پا شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    با مرور مطالعات مشخص شد که مطالعات با 4 گروه آزمون های متفاوت، به بررسی ارزیابی عملکردی بی ثباتی مچ پا ورزشکاران پرداخته اند. این مطالعه به صورت کلی به شناسایی، معرفی و توضیحات کلی در مورد چگونگی اجرای آزمون های ارزیابی عملکردی بی ثباتی مچ پا پرداخته است. بنابراین نیاز است با جزییات بیشتری این 4 گروه آزمون مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود کدام یک از این 4 گروه آزمون ، ارزیابی دقیق تری از بررسی عملکردی بی ثباتی مچ پا ورزشکاران ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مچ پا، ارزیابی عملکردی، آزمون های عملکردی، مچ پا
  • امیرعلی جعفرنژاد گرو*، آیدین ولی زاده اورنج، الهه ممشلی، فرناز سیفی اسکی شهر صفحات 712-723
    زمینه و هدف

    دیابت با نقص عملکرد و آسیب ارگان های مختلف، به ویژه اعصاب، قلب و رگ های خونی مرتبط است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تمرینات هوازی بر هم انقباضی مفصل مچ پا در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی طی راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش حاضر، شامل 20 بیمار مبتلا به نوروپاتی دیابتی (با میانگین سنی: 7/3± 54/9، شاخص توده بدن: 5/4± 28/4) در گروه آزمایش و 20 بیمار مبتلا به نوروپاتی دیابتی (با میانگین سنی: 7/3± 54/1، شاخص توده بدن: 5/1± 28/5) در گروه کنترل بود که به طور در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش تمرینات هوازی را به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه انجام دادند. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه های تکراری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج کاهش هم انقباضی عمومی مچ پا را طی فاز پاسخ بارگیری در گروه آزمایشی طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون نشان داد (0/001=P). سایر مولفه های هم انقباضی جهت دار در همه فازها و هم انقباضی عمومی در فازهای دیگر هیچ گونه اختلاف معنی داری را بعد از پروتکل تمرینی نشان ندادند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    آسیب اعصاب محیطی بر اثر نوروپاتی دیابتی در بیماران با درجه متوسط نوروپاتی باعث الگوی غیرطبیعی هم انقباضی عضلات اندام تحتانی این افراد طی راه رفتن می شود. بنابراین کاهش هم انقباضی عمومی می تواند احتمالا منجر به کنترل صحیح اندام تحتانی شود که درنهایت منجر به کاهش احتمال آسیب و سقوط در بیماران می شود.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، الکترومایوگرافی، هم انقباضی، راه رفتن
  • محمدرضا نجفیان، حیدر صادقی*، پدرام طهرانی صفحات 724-737
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون استفاده از کوله پشتی توسط کودکان و نوجوانان و گزارش های متناقض در خصوص معایب و محاسن استفاده از آن در ایجاد خستگی، درد و برخی آسیب های اسکلتی عضلانی، هدف پژوهش حاضر تعیین اثر حمل کوله پشتی بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی (فضایی زمانی، کینماتیک زاویه ای و کینتیکی» حین راه رفتن دختران و پسران 7 تا 10ساله بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه آزمایشگاهی، از 26 دانش آموز (13 پسر و 13 دختر) شرکت کننده، آزمون راه رفتن حین حمل کوله پشتی در 4 شرایط صفر، 10، 15 و 20 درصد وزن بدن برای تحلیل متغیرهای منتخب فضایی زمانی، کینماتیک زاویه ای و کینتیکی گرفته شد. برای مقایسه متغیرهای مذکور در 4 شرایط، از آزمون آماری تجزیه و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری همراه با آزمون تعقیبی ضریب تصحیح بونفرونی استفاده شد (0/008>P).

    یافته ها

    نتایج تفاوت معناداری بین وضعیت های صفر با 20 درصد در میزان طول گام، عرض گام و میزان آهنگ قدم برداری نرمالیزه، درصد مراحل حمایت یگانه، دوگانه و نوسان، حداکثر زوایای فلکشن زانو و دورسی فلکشن و پلانتار فلکشن مچ پا و قله اول و دوم نیروی عمودی نرمالیزه و نیروی عمق فرورفتگی را نشان داد (0/008>P). به علاوه، تفاوت معناداری بین وضعیت های صفر با 15 درصد در میزان عرض گام و آهنگ قدم برداری نرمالیزه، حداکثر زاویه پلانتار فلکشن مچ پا و قله اول و دوم نیروی عمودی نرمالیزه مشاهده شد (0/008>P). همچنین تفاوت معناداری در میزان حداکثر زاویه پلانتار فلکشن مچ پا و قله اول نیروی عمودی نرمالیزه بین وضعیت های 10 درصد با 20 درصد و میزان قله دوم نیروی عمودی نرمالیزه بین وضعیت های صفر با 10 درصد وجود داشت (0/008>P).

    نتیجه گیری

    هنگام استفاده از کوله پشتی با وزن های مختلف، آگاهی از اثرات متعدد بیومکانیکی مفید بوده و به تجویز وزن مناسب جهت حمل کمک می کند. ضمنا به دلیل تغییرات بیومکانیکی اندک، حداکثر وزن حمل کوله پشتی برای کودکان در محدوده 10 درصد وزن بدن آن ها مناسب است. البته در این زمینه به دلیل تفاوت های فردی احتیاطات لازم باید صورت بگیرد

    کلیدواژگان: کوله پشتی، متغیرهای بیومکانیکی، اندام تحتانی، راه رفتن، دانش آموزان
  • سید حسین موسوی، هومن مینونژاد*، رضا رجبی، فواد صیدی صفحات 738-755
    اهداف

    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه اثر و ماندگاری هشت هفته آزمایشات اصلاحی با آزمایشات اصلاحی به همراه آزادسازی مایوفاشیا در افراد جوان دارای ناهنجاری سر و شانه به جلو است.

    مواد و روش ها

    45 دانشجوی پسر مبتلا به ناهنجاری سربه جلو بیشتر از 46 درجه و شانه به جلو بیشتر از 52 درجه با میانگین سن 2/88±22/12 سال، قد6/80±175/44 سانتی متر و وزن 7/31±71/21 کیلوگرم انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشات اصلاحی، آزمایشات ترکیبی (آزمایشات اصلاحی و آزادسازی مایوفاشیا) و کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی به مدت هشت هفته تحت نظارت مستقیم آزمونگر، آزمایشات را انجام دادند. قبل از شروع آزمایشات، پایان هفته هشت و پس از چهار هفته از پایان آزمایشات زاویه سر و شانه به جلو نمونه ها با استفاده از روش عکس برداری اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده توسط آزمون آنالیز واریانس با تکراری و آنکوا تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان زاویه سر و شانه به جلو پس از هشت هفته آزمایش در هر دو گروه آزمایشی در پس آزمون و آزمون ماندگاری به طور معناداری کمتر از پیش آزمون است. یافته های آزمون آنکوا نشان داد که زاویه شانه به جلو در گروه آزمایشات اصلاحی به همراه آزادسازی مایوفاشیا در پس آزمون و آزمون ماندگاری به طور معناداری کمتر از گروه آزمایشات اصلاحی به تنهایی بوده است (0/05≥P)، ولی در زاویه سربه جلو در پس آزمون و آزمون ماندگاری تفاوت معناداری بین گروه های آزمایش وجود نداشت (0/05≤P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت برنامه آزمایشات اصلاحی به همراه آزادسازی مایوفاشیا نسبت به آزمایشات اصلاحی در اصلاح شانه به جلو موثرتر است.

    کلیدواژگان: شانه، ناهنجار، تمرین، فاشیا
  • پیمان جوکار، ناصر بهپور، لیلا فصیحی*، احمد فصیحی، بهمن ابراهیمی ترکمانی صفحات 756-767
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی نقش مهمی در ارتقای عملکرد قلب و عروق دارد. با توجه به گرایش روزافزون کودکان و نوجوانان به رشته ورزشی شنا، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر دوازده هفته تمرین شنای استقامتی بر ویژگی های ساختاری و عملکردی قلب نوجوانان غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون بود. 30 دانش آموز پسر غیر فعال با دامنه سنی 13 تا 15 سال، (سن 1/7±14/1 سال، قد 5/26±164/5سانتی متر و وزن 6/2±54/4 کیلوگرم) به صورت داوطلبانه انتخاب و سپس به طور غیرتصادفی در دوگروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته با شدت 60 درصد ضربان قلب بیشینه تمرینات استقامتی شنا را انجام دادند. همچنین مدت هر جلسه تمرینی 75 دقیقه بود. متغیرهای ابعاد پایان دیاستولی بطن چپ، ابعاد پایان سیستولی بطن چپ، ضخامت دیواره بین بطنی، حجم ضربه ای، کسر تزریقی قبل و پس از پروتکل تمرینی با استفاده از دستگاه اکوکاردیوگرافی اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری شاپیروویلک، تی زوجی و تی مستقل در سطح معنی داری 05/P<0 استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه آزمایش، پس از 12 هفته تمرین شنا افزایش معنی داری در میزان متغیرهای ابعاد پایان دیاستولی بطن چپ (t=2/763, P=0/02) و حجم ضربه ای (t=2/573, P=0/03) در مقایسه با حالت پایه (پیش آزمون) و گروه کنترل مشاهده شد. همچنین افزایش ضخامت دیواره بین دو بطن و کسر تزریقی از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/P>0). در گروه کنترل، در هیچ کدام از شاخص های اندازه گیری شده نسبت به حالت پایه (پیش آزمون) تغییر معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد به نظر می رسد 12 هفته تمرین شنای استقامتی از طریق افزایش پیش بار قلبی می تواند اثرات مفیدی بر ابعاد پایان دیاستولی بطن چپ و حجم ضربه ای قلب پسران نوجوان غیر فعال داشته باشد.

    کلیدواژگان: شنا، ساختار قلب، اکوکاردیوگرافی، نوجوانان غیر فعال
  • فهیمه مومنی فر، امین راجی*، امیرعلی جعفرنژاد گرو صفحات 768-779
    زمینه و هدف

    پرستاران در دوارن شیوع بیماری کووید 19 نقش بسزایی در تحول و پیشرفت امور مراقبتی، درمانی و بهبود سلامت جامعه ایفا می کنند و همچنین به دلیل قرارگیری در خط اول مقابله با این بیماری امکان بیشتری نسبت به سایرین در ابتلا به اختلالات روان شناختی و اضطراب قرار دارند. بنابراین رسیدگی و توجه به حفظ سلامت روان آن ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف مقایسه میزان اخلاق حرفه ای، افسردگی، اضطراب و استرس در پرستاران ورزشکار و غیرورزشکار شاغل در بیمارستان های منتخب شهر تهران در دوران بیماری کووید 19 در سال 1399 انجام شد.

     مواد و روش ها

    حجم نمونه 80 نفر در گروه ورزشکار و 70 نفر در گروه غیرورزشکار بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه 21سوالی اخلاق در حرفه پرستاری جهان پور و همکاران و پرسش نامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) بود. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و روش های آمار توصیفی و آزمون کولموگروف اسمیرنوف و تی مستقل در آمار استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افسردگی، استرس و اضطراب در پرستاران غیرورزشکار در مقایسه با پرستاران ورزشکاران بیشتر بوده است (0001>P). همچنین نتایج حاکی از رعایت بیشتر اخلاق حرفه ای در پرستاران ورزشکار در مقایسه با پرستاران غیرورزشکار است (0001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش مهم پرستاران در بهبود و ارتقای سلامت افراد جامعه در شرایط بحرانی بیماری کووید 19، تشویق آن ها به ورزش مطابق با برنامه منظم با حمایت مربیان ورزشی از آنان، به عنوان یک اولویت بهداشتی مطرح می شود.

    کلیدواژگان: استرس، اخلاق حرفه ای، اضطراب، پرستاران، کووید 19
  • غلامحسین ناظم زادگان، ربابه رستمی، ایوب هاشمی* صفحات 780-793
    زمینه و هدف

    مهارت ادراک بینایی از مهارت های لازم برای اجرای فعالیت های روزمره زندگی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین 8هفته ای وی فیت بر ادراک بینایی کودکان 6 تا 10ساله مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بود.

     مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه کودکان پسر 6 تا 10ساله شهر رفسنجان در سال تحصیلی 1397-1398 بود که از این کودکان 40 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی به شیوه نمونه گیری در دسترس چند مرحله ای انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار داده شدند. ابزار مورد استفاده پژوهش پرسش نامه اختلال هماهنگی رشدی (DCDQ7) ویلسون، آزمون ارزیابی حرکات جنبشی برای کودکان (MABC) و آزمون ادراک بینایی گاردنر بودند. آزمودنی های گروه آزمایش به صورت انفرادی تمرینات وی فیت را به مدت 16 جلسه (8 هفته و هر هفته 2 جلسه) انجام دادند. برای تجزیه وتحلیل آماری از آزمون شاپیرو ویلک، لوین و تحلیل کوواریانس با سطح اطمینان 95 درصد استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مداخلات بهنگام مبتنی بر بازی های ویدیویی فعال وی فیت بر خرده مقیاس های ادراک بینایی کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی تاثیر معناداری دارد (0/05˂P). 

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تاکید بر شناسایی و انجام مداخله های مناسب مانند تمرینات وی فیت احتمالا می تواند در درمان و پیشرفت کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی موثر باشد.

    کلیدواژگان: ادراک بینایی، وی فیت، اختلال هماهنگی رشدی، کودکان
  • زهرا پورحسین جعفری، محمدتقی اقدسی*، امیر قیامی صفحات 794-805
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون سرعت زندگی و مدرن شدن فعالیت های روزمره انسان ها، انجام فعالیت های جسمانی امری ضروری به نظر می رسد. درواقع ورزش و فعالیت های فیزیکی از مهم ترین مولفه های موثر بر تندرستی و بهداشت روانی انسان است. همچنین ارضای نیاز های بنیادین روان شناختی شرایط لازم برای رشد و بالندگی، انسجام و بهزیستی روان شناختی را فراهم می کند. هدف از پژوهش حاضر مطالعه تاثیر ورزش ایروبیک بر نیاز های روان شناختی و بهزیستی دختران دانش آموز 12ساله در شهر تبریز بود.

    مواد و روش ها

    روش اجرای این پژوهش از نوع شبه تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر 12ساله تبریزی بود. از بین آنان 60 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس در دو گروه 30 نفره آزمایشی و کنترل انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه های مقیاس ارضای نیاز های روان شناختی در ورزش و بهداشت روان شناختی ریف را تکمیل کردند. در تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره در سطح معناداری (0/05=P) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 بهره جسته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ورزش ایروبیک به طور معنی داری بر افزایش میزان مولفه های شایستگی، خودمختاری و ارتباط نیازهای بنیادین روان شناختی (0/001=P) و همچنین مولفه های تسلط بر محیط، هدفمندی در زندگی، پذیرش خویشتن (0/001=P) و استقلال (0/018=P) بهزیستی روان شناختی دختران نوجوان تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    درمجموع یافته ها بیانگر این است که فعالیت بدنی می تواند باعث بهبود ارضای نیاز های بنیادین روان شناختی و بهزیستی روان شناختی دختران نوجوان شود. درواقع افرادی که به طور مرتب به اجرای فعالیت های ورزشی می پردازند، از بهزیستی روان شناختی بهتری نسبت به سایر افراد برخوردارند.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روان شناختی، بهزیستی، ورزش، ایروبیک
  • اعظم بشیری*، امیر لطافت کار، علی یلفانی، ملیحه حدادنژاد صفحات 806-821
    زمینه و هدف

    بررسی چهار هفته تمرینات جامع پیش توانبخشی آب درمانی، قبل از جراحی لامینکتومی و هشت هفته بعد از عمل، بر درد و فعالیت الکتریکی عضلات منتخب ناحیه مرکزی بدن در زنان مبتلا به کمردرد مزمن. تیوری پیش توانبخشی بعنوان یک چهارچوب جدید، هدفش افزایش کیفیت زندگی بیماران و بازگشت سریعتر آنان به زندگی معمولی با کاهش درد و افزایش توانمندی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 30 نفر از زنان مبتلا به کمردرد مزمن، کاندید جراحی لامینکتومی که بصورت تصادفی در دو گروه مداخله (میانگین±انحراف معیار 5/45±46/2) و گروه کنترل (میانگین±انحراف معیار سنی 5/39±46/26) شرکت کردند. از مقیاس بصری درد برای سنجش درد و برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی عضلات منتخب مرکزی از الکترومایوگرافی استفاده شد. گروه مداخله چهار هفته قبل از عمل، تمرینات ورزشی در آب را به عنوان برنامه پیش توانبخشی و هشت هفته تمرین در آب را انجام دادند. گروه کنترل صرفا هشت هفته تمرینات توانبخشی مشابه را بعد از جراحی انجام دادند. تمامی تست ها و اندازه گیری ها قبل از برنامه پیش توانبخشی و بعد از پایان دوره توانبخشی برای کلیه شرکت کنندگان انجام شد. 

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد برنامه پیش توانبخشی قبل از جراحی لامینکتومی در زنان دارای کمردرد مزمن بطور کلینیکی و آماری باعث کاهش میزان درد (0/0001=P) و افزایش قدرت و فعالیت الکتریکی عضلات منتخب مرکزی (0/0001=P) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل گردید. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، تمرینات پیش توانبخشی قبل از جراحی و برنامه توانبخشی بعد از عمل به عنوان برنامه جامع توانبخشی در زنان دارای کمردرد مزمن اثرات مفید و سودمندی در مقایسه با برنامه روتین و معمولی توانبخشی برای این بیماران داشته است. بنابراین پیشنهاد می گردد با توجه به اثرات سودمند برنامه پیش توانبخشی، این برنامه به عنوان بخشی از برنامه جامع توانبخشی برای بیماران دارای کمردرد مزمن کاندید جراحی لامینکتومی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: پیش توانبخشی، توانبخشی، آب درمانی، جراحی لامینکتومی، کمردرد مزمن، درد
  • فهیمه مومنی فر*، امیرعلی جعفرنژاد گرو، امین راجی، کریم نجفی ینگجه صفحات 822-835
    زمینه و هدف

    راه رفتن الاستیکی قابلیت بارگیری از هر جهت را دارد و قادر است شدت بار طبیعی را تنظیم کند، بنابراین برای کمردرد در افراد مسن مفید است. هدف پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرین منتخب بر متغیرهای فشار کف پایی در سالمندان دارای کمردرد طی راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 20 سالمند دارای کمردرد به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 6 هفته تمرینات راه رفتن الاستیکی را انجام دادند. مقادیر فشار کف پایی طی پیش آزمون و پس آزمون توسط دستگاه فوت اسکن (نرخ نمونه برداری: 300 هرتز) ثبت شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد اوج مولفه عمودی نیروی عکس العمل زمین در مرحله برخورد پاشنه (0/033=P)، نرخ بارگذاری عمودی (0/035=P)، میزان جابه جایی مرکز فشار در راستای داخلی خارجی (0/028=P) و قدامی خلفی (0/001>P)، اوج نیرو در انگشتان دوم تا پنجم (0/005=P)، میانه پا (0/009=P)، بخش داخلی پاشنه (0/039=P) و بخش خارجی پاشنه (006/0=P) در گروه آزمایش در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون کمتر بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد نیرو های عکس العمل زمین بعد از یک دوره تمرینات راه رفتن الاستیکی در افراد سالمند کاهش یافت که این می تواند در توان بخشی کمردرد افراد سالمند نقش مهمی داشته باشد

    کلیدواژگان: نیروهای عکس العمل زمین، کمردرد، راه رفتن الاستیکی، سالمند
  • سولماز بابایی بناب* صفحات 836-847
    زمینه و هدف

    افزایش سن با ضعف عضلانی و همچنین بروز دردهای اسکلتی عضلانی در افراد همراه است که نیازمند توجه و برنامه ریزی برای کنترل این تغییرات است. بر همین اساس هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین در آب بر درد کمر، ترکیب بدن و عملکرد حرکتی زنان غیر فعال سالمند بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون از نوع کاربردی بود. 30 زن سالمند غیرفعال به صورت داوطلبانه و تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تمرینات ترکیبی در آب را به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه با شدت 45 تا 65 درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه انجام دادند. متغیرهای ترکیب بدن با استفاده از دستگاه تحلیل ترکیب بدن، درد کمر به وسیله ی پرسش نامه 9ماده ای کیلز استار بک و متغیرهای کنترل حرکتی نظیر سرعت راه رفتن با استفاده از آزمون 10 متر راه رفتن و توانایی حفظ تعادل با آزمون زمان برخاستن و رفتن، قبل و بعد از پروتکل تمرینی، آزموده شد. و داده ها با استفاده از برنامه SPSS نسخه 20 و آزمون تی مستقل و وابسته آنالیز شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق حاضر، بهبود معنی داری در ترکیب بدن از جمله وزن، درصد چربی، بافت عضله و نسبت دور کمر به لگن در زنان سالمند مشاهده شد (0/001= P)، همچنین نتیجه تحقیق حاضر نشان داد که عوامل موثر بر کنترل حرکتی، همچون تعادل (0/001= P)، سرعت (0/001= P) و درد کمر جسمانی (0/001= P) و درد کمر روانی (0/001= P) بعد از 8 هفته تمرین در آب بهبود معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که هرچه سالمندان زندگی پرتحرک و فعالی داشته باشند، میزان سلامتی جسمانی آن ها ارتقا می یابد. و به منظور افزایش دامنه حرکتی ناحیه کمری، ثبات تنه و کاهش درد کمر، مربیان و مسیولان می توانند از این روش غیرتهاجمی و کم هزینه در برنامه تمرینی و بازتوانی سالمندان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ترکیب بدن، تمرین در آب، زنان سالمند، عملکرد حرکتی، کمردرد
  • شهناز هاشمی ملکشاه*، حمید علیزاده، سعید رضایی، محمد عسگری صفحات 848-865
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات اساسی کودکان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی، نقص در مهارت های حرکتی ظریف به ویژه مشکلات دستخط است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی فعالیت های بدنی حرکتی و بررسی اثربخشی آن بر مشکلات دستخط کودکان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) بود. بخش کیفی شامل تدوین برنامه درمانی و بخش کمی شامل روش نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نامعادل و جلسه پیگیری بود. جامعه آماری در بخش کیفی متون مبتنی بر نظریات بارکلی (2015) و شامل متخصصان حوزه مهارت های حرکتی کودک و پژوهش های چاپ شده در مجلات معتبر در محدوده سال های 1390 تا 1399برای مقالات فارسی و 2000 تا 2020 برای مقالات لاتین در زمینه مداخله های حرکتی کودکان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی بود. جامعه آماری در بخش کمی، شامل کلیه کودکان پسر با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی 12-7ساله در مقطع ابتدایی در منطقه 16 شهر تهران بود. برای نمونه گیری از بین مدارس منطقه 16، 4 مدرسه به صورت در دسترس انتخاب شدند و 30 کودک با این اختلال در آن شناسایی و سپس به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند (هر گروه 15 کودک). ابزارهای استفاده شده در بخش کیفی، متون استخراج شده و در بخش کمی شامل پرسش نامه های تشخیصی اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی و مشکلات دستخط بودند. کودکان گروه آزمایش طی 24 جلسه 60دقیقه ای در برنامه آموزشی شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بسته آموزشی از نظر متخصصان دارای روایی محتوایی کافی است. همچنین با کنترل پیش آزمون، بسته آموزشی فعالیت های بدنی حرکتی موجب بهبود معنادار در مشکلات دستخط در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (0/001=P). 

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برنامه آموزشی فعالیت های بدنی حرکتی بر مشکلات دستخط کودکان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی اثرات مثبتی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: فعالیتهای بدنی حرکتی، مشکلات دستخط، کودکان با اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
|
  • Raheleh Nasrabadi *, Heydar Sadeghi Pages 604-617
    Background and Aims

    Fatigue is one of the factors that can affect different movement patterns and change its nature biomechanically. Since fatigue is one of the essential issues in the study of various movements and the possibility of injury incidents, the study aimed to review the studies on effects of fatigue on the biomechanical parameters and the incidence of injury in the selected movements of healthy people.

    Methods

    By searching related articles in validated scientific databases and based on predetermined research criteria, 50 studies were selected as the final articles for the present systematic review.

    Results

    Different articles have used different methods to apply fatigue. A review of studies has shown that, in general, fatigue can negatively affect the proprioception, coordination of movement and reaction time, and subsequent control of movement, disturbing control of the balance and making healthy people susceptible to injuries. Also, fatigue, as one of the essential factors in falling, leads to decreased muscle strength, reducing neuromuscular responses. These changes can increase the risk of falling, especially in the elderly. In the case of various sports movements, fatigue is one of the most important factors in the disorder and decreased exercise performance, which causes changes in the movement pattern and increases the likelihood of injuries, significantly lower limb lesions, such as ACL injury in movements such as jump-landing.

    Conclusion

    Considering the increased likelihood of injury following fatigue in healthy people, this factor is necessary during various movements. As the level of exhaustion may alter the biomechanical pattern of various movements, this parameter should be considered as a controlling factor at the time of data collection.

    Keywords: Fatigue, Kinematic, Kinetic, Injury, healthy people
  • Majid Hosseini, Aliyeh Daryabor * Pages 618-629
    Background and Aims

    Considering that only about a year and a half have passed since the COVID-19 epidemic and the priority of the health care system has been to pay attention to symptoms and physical problems of this disease to prevent its further spread, there is insufficient evidence about psychological issues resulting from COVID-19. The purpose of this study was to partially review psychological problems caused by COVID-19 in patients and treatment staff and rehabilitation strategies to solve this problem. 

    Methods

    A search through in Medline, Web of Science, PubMed, and Scopus databases was performed by combining keywords related to COVID-19 (such as coronavirus), restrictive measures (such as quarantine, segregation, social distancing), and psychological outcomes (such as psychosis, depression) and instructions (such as guidance, management, rehabilitation). All articles were written in English and aimed at the psychological disorders and factors associated with the coronavirus. Given that only about a year and a half has passed since the introduction of COVID-19, the period of the reviewed articles was selected between 2019 and 2021.

    Results

    Reviewing related studies, 18 original articles were considered. Overall, the literature showed that COVID-19 had changed the lifestyle. COVID-19, in addition to physical symptoms and mortality, has adverse psychological effects such as anxiety, depression, loneliness, stress, fear, and excitement. However, these symptoms are not very severe in most cases. Psychological problems can be more severe in specific groups, such as pregnant women or people with underlying issues. In countries with a history of epidemics, internet-based systems have been developed to assess and treat psychological problems in patients with COVID-19. Rehabilitation intervention can also positively improve the patient's breathing, thereby reducing psychological issues.

    Conclusion

    COVID-19 can cause psychological problems for the patient and physical symptoms. On the other hand, changes in people's lifestyles following the outbreak of COVID-19, such as travel restrictions, quarantine, social distancing, and business sluggishness, may also contribute to the psychological disorders following the COVID-19 pandemic. The psychological problems caused by COVID-19 in some special groups, such as pregnant women, health care providers, and children, need to be addressed. Rehabilitation interventions and raising public awareness can effectively improve the psychological situation.

    Keywords: COVID-19, Corona, depression, Fear, Anxiety, Rehabilitation, Intervention
  • Mina Jalali, Farideh Dehghan Manshadi *, Hoda Niknam, Mahta Danesh, Alireza Akbarzadeh Bagheban Pages 630-641
    Background and Aims

    Pelvic Floor Muscle (PFM) training is the primary therapeutic intervention of PFM dysfunctions. In addition, strengthening some other muscles such as; Gluteus Maximus, Obturator Internus, Adductor Magnus, and D2 extension PNF pattern is suggested as complementary therapeutic methods. This study aimed to investigate the synergistic relationship between these muscles and PFM function using Transabdominal Ultrasonography and bladder base displacement.

    Methods 

    Twenty-one healthy multiparous women, aged 20-40 years, participated in this cross-sectional and analytical study. Transabdominal Ultrasonography was used to measure the bladder base displacement. The following five different interventions were randomly performed, 1) PFM contraction, 2) Gluteus Maximus contraction, 3) Obturator Internus, 4) Adductor Magnus contraction, and 5) D2 extension PNF pattern. All participants did contractions three times with a 30 second rest period between each contraction. The mean of three measurements in each position was compared with the PFM contraction. Kolmogorov-Smirnov fitness test and Repeated Measures ANOVA were used to analyze the data. A level of P≤0.05 was considered significant.

    Results

    The main effect of all interventions was significant compared to the contraction of the PFM (P=0.0001 and F=392.9). The amount of the bladder wall base displacement during Obturator Internus contraction and PNF D2 Extensor Pattern was more significant than the PFM contraction and in the same direction. With the Gluteus Maximus muscle contraction, the bladder base displacement was more significant than the contraction of the PFM. Still, in the opposite direction, and with the contraction of the Adductor Magnus muscle, it was approximately equal to the contraction of the PFM (P≤0.0001).

    Conclusion 

    This study showed that the contraction of Adductor Magnus, Obturator, pelvic floor muscles, and also the PNF D2 Extensor Pattern could increase the bladder base displacement, which could confirm the synergistic relationship between these muscles and the PFM. However, this relationship was not observed in Gluteus Maximus muscle contraction.

    Keywords: pelvic floor muscles, Hip joint muscles, PNF, Synergy
  • Mahboubeh Shekari, Mohammad Hossein Sharafzadeh *, Hamid Mirhosseini, Saeed Yazdani, Hayat Ameri Pages 642-655
    Background and Aims

    Damage resulted from two linguistic features of syntactic comprehension and grammatical judgment in patients suffering from Aphasia, weakening the linguistic function, affecting cognitive skills. Therefore, the present study has been conducted to compare the extent of syntactic comprehension and grammatical judgment in patients with Aphasia.

    Methods

    This study is descriptive-comparative. Forty-five patients with Aphasia were selected by a simple random sampling method. The data were collected by a researcher-developed demographic questionnaire, Persian Aphasia Battery (PAB) test, and syntactic comprehension and grammatical judgment test and were analyzed by the Chi-square test.

    Results

    In general, the patients suffering from Aphasia are more affected by syntactic comprehension damage than grammatical judgment. This difference was significant in the comprehension of dative sentences than replacing complex short sentences, predicative accusative than tracing the long simple sentences, understanding of inverted sentences than tracing long, complex sentences, nominative connectives than long simple sentences, nominative predicative than long simple sentences, and inverted dative sentences than replacing long, complex sentences (P<0.05). Despite the significant difference between the damage of syntactic comprehension in patients with Aphasia and their grammatical judgment, no significant difference was seen in the comprehension of active and continuous sentences

    Conclusion

    According to the results, there was a significant difference between the extent of damage of syntactic comprehension compared to the damage of grammatical judgment in the patients suffering from Aphasia. Therefore, the grammatical judgment of the patients was better than their syntactic comprehension.

    Keywords: Aphasia, Syntactic Comprehension, Grammatical Judgment
  • Raheleh Vahid, Masumeh Azemodeh *, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Maeziyeh Alivandi Vafa Pages 656-667
    Background and Aims

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder characterized by three main characteristics, namely, attention deficit, hyperactivity disorder, and impulsivity. This study aimed to investigate the effectiveness of computer-based training of progressive cognition on the theory of mind in students with ADHD.

    Methods

    This study was a quasi-experimental, pretest-posttest design with a control group. The study’s statistical population consisted of all male and female elementary students of 8-12 years old with ADHD in Tabriz City in the academic year 2019. The study sample consisted of 30 boys and girls with ADHD selected by purposeful sampling and randomly divided into two experimental and control groups (n=15). Children symptom inventory-4 and theory of mind test were used for data collection. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance by SPSS v. 22 software.

    Results

    The results of covariance analysis showed that computer-based cognitive intervention had a positive and significant effect on the theory of mind of students with ADHD (P<0.001).

    Conclusion

    Modifying the theory of mind can be very effective in improving students’ problems and interactions with ADHD and reducing their academic issues.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity disorder, Computer-Based Cognitive intervention, Theory of mind
  • Mohammad Karimizadeh Ardakani, Mohammad Hani Mansori *, Yousef Moghadas Tabrizi, Kamal Mohammadkhani, Maryam Mohammadi Pages 668-679
    Background and Aims

    The effects of injuries and stress from coronavirus on people in the community may affect various dimensions, including lifestyle, quality of life, mental and physical health. This study aimed to evaluate and compare the performance of static and dynamic balance, quality of life, and the rate of musculoskeletal pain between healthy and COVID-19 disease individuals.

    Methods

    The present study was descriptive and comparative causal. The statistical population of the present study was people with a history of coronavirus and healthy people aged 20-30 years. The subjects were selected from Qom, Tehran, and Mashhad, each of which included 40 people with coronavirus (20 males and 20 females), 40 healthy individuals (20 males and 20 females). They were divided into two groups: patient and healthy. In this study, modified stork and Y balance tests were used to evaluate the performance of static and dynamic balance, respectively. The Nordic questionnaire was used to assess the rate of musculoskeletal pain, and the SF-36 questionnaire was used to evaluate the quality of life.

    Results

    The independent t-test showed a significant difference between static and dynamic balance variables and quality of life between the two groups (P<0.05), and healthy individuals showed higher scores in balance tests and better performance in the quality of life. The results of the Mann–Whitney U test showed that in the values ​​related to musculoskeletal pain in the neck, shoulders, upper back, elbows, wrist, lower back, thighs, knees, ankles in the last seven days between the two groups, there was a significant difference between men and women (P<0.05) so that people with coronavirus recorded more pain. Also, there was no significant difference between the two groups in the rate of musculoskeletal pain in the last twelve months (P<0.05).

    Conclusion

    It is suggested that the present study results be used to increase the general information of the community. People with coronavirus and even healthy people during quarantine and exposure to this disease should pay special attention to physical fitness and the amount of musculoskeletal pain in different parts of the body to keep their physical and mental fitness and quality of life at the optimal level.

    Keywords: Musculoskeletal pain, Balance, Quality of life, COVID-19
  • Sakineh Soltanikouhbanani *, Somaye Zarenezhad Pages 680-693
    Background and Aims

    Developmental coordination disorder is one of the most obvious deficiencies in the development of motor skills in primary school children. The aim of this study was to investigate the effect of perceptual skills program on improving motor problems in children with developmental coordination disorders in elementary students. 

    Methods

    The research was quasi-experimental with a pretest-posttest design. The statistical population includes all students (age range 7-9 years) in the city of Mashhad who had referred to rehabilitation centers in this city in 1396 and their number was 40 people. After identifying students with developmental coordination disorder, 20 of them were randomly selected to receive training and trained for 16 sessions of 30 minutes. The instruments used in the study were Developmental Coordination Disorder Questionnaire Version 7 for Parents (DCDQ-7), Wechsler Intelligence Test for Children (short form) and Broninex-Ozertsky Motor Skills Test.

    Results

    Analysis of statistical results showed that reconstruction of perceptual skills had a significant effect on the growth of perceptual-motor macro performance (P<0.001, F= 51.25 ) perceptual-motor equilibrium performance (P<0.001, F= 25.11). And fine motor perceptual function( P<0.001, F= 42.32) in children with developmental coordination disorder, and the results of the study indicate a significant effect of perceptual exercises on motor skills of subjects in the experimental group compared to the group. It was control.

    Conclusion

    The present study showed that perceptual skills training can have useful and significant applications for improving motor problems in children with developmental coordination disorders and can provide various and valuable services for assessment, educational methods and treatment of these children.

    Keywords: developmental coordination disorder, Motor Problem, Perceptual Skills
  • Ali Asghar Norasteh, Laleh Pooryamanesh, Hamed Zarei * Pages 694-711
    Background and Aims

     Ankle joint injuries and lateral sprains are the most common sports injuries. Understanding this injury through functional tests can reduce the risk of recurrence, and athlete's medical expenses reduce keeping athletes away from sports fields and smooth out the way of rehabilitation and return to exercise. This study aimed to collect functional tests that identify the ankle instability and the overall summary of these tests.

    Methods

    In this study, comprehensive search to identify articles and studies conducted on functional tests for ankle instability PEDRO, PubMed, MEDLINE, Web of Science, Science Direct, Cochrane Central Register of Controlled Clinical Trials, Google Scholar, and Scopus based in the period 1994 to 2020 took place. In addition, a manual search and comprehensive review of article sources were conducted.

    Results

    Out of 49 different tests that studied the functional tests for ankle instability, 23 articles were selected, and their results were reported. 25 performance-related tests, 7 postural control system tests, 10 self-report tests, and 7 scoring system tests were identified for ankle function evaluation.

    Conclusion

    An analysis of studies showed that 4 different testing tools had been used in the literature to evaluate functional ankle instability in athletes. The present study identifies and explains how these tests are applied. Therefore, it performs an elaborated analysis of the 4 existing tests to see which one offers a more accurate analysis of functional ankle instability in athletes.

    Keywords: Ankle, Chronic Instability, Functional tests, Functional ankle instability
  • Amirali Jafarnezhadgero *, Aidin Valizadeorang, Elahe Mamashli, Farnaz Seifi-Skishahr Pages 712-723
    Background and Aims

    Diabetes is associated with dysfunction, and failure of various organs, especially the nerves, heart, and blood vessels. This study aimed to evaluate the effect of aerobic training on ankle joint co-contraction in patients with Diabetic neuropathy during walking.

    Methods

    The statistical sample of the present study included 20 patients (age: 54.9±7.3, Body mass index: 28.4±5.1) with diabetic neuropathy in the experimental group and 20 patients (age: 54.1±7.1, Body mass index: 28.5±5.1) with diabetic neuropathy in the control group who were selected by convenience sampling. The electrical activity of selected lower limb muscles was recorded using an electromyography system during walking. The experimental group did aerobic training for eight weeks (three sessions per week). The 2-ways ANOVA with repeated measures was used for statistical analysis.

    Results

    The results demonstrated lower general ankle co-contraction in the post-test loading phase than the pre-test in the experimental group (P=0.001). Other components of directed co-contraction in all phases and general co-contraction in different phases did not demonstrate any significant differences after training protocol (P>0.05).

    Conclusion

    Damage to the peripheral nerve due to diabetic neuropathy in patients with moderate neuropathy causes abnormal co-contraction contentment of lower limb muscles during walking; therefore, lowering the general ankle co-contraction results in proper control of the lower limbs, which could decrease the likelihood of injury and falls in patients.

    Keywords: diabetic neuropathy, Electromyography, co-contraction, gait
  • Mohammadreza Najafian Najafabadi, Heydar Sadeghi *, Pedram Tehrani Pages 724-737
    Background and Aims

    Due to the increasing use of backpacks among children and adolescents and conflicting reports about the advantages and disadvantages of using it in causing fatigue, pain, and some musculoskeletal injuries, the present study aimed to determine the effect of backpack carriage on selected biomechanical variables (Spatio-temporal, angular and kinetic kinematics) of the lower extremity of girls and boys with 7-10 years age during walking.

    Methods

    In this Quasi-experimental study, the walking test was taken from 26 students (13 boys and 13 girls) while carrying a backpack at four conditions of zero, 10, 15, and 20% of body weight to analyze selected spatio-temporal, angular kinematic and Kinetic variables. To compare the mentioned variables at the four conditions, the statistical test of analysis of variance with repeated measures test was used following the Bonferroni correction coefficient post hoc test (P<0.008).

    Results

    The results showed a significant difference between zero and 20% conditions in the levels of stride length, stride width and stride rate, percentage of single and double support and sway phases, peak angles of knee flexion and ankle dorsiflexion and plantarflexion, and first and second peaks of normalized vertical force and the depth force of depression (P<0.008). In addition, a significant difference was observed between zero and 15% conditions in the level of normalized stride width and stride rate, peak angle of ankle plantarflexion, and the first and second peaks of normalized vertical force (P<0.008). Also, there was a significant difference in the peak angle of ankle plantarflexion and the first peak of normalized vertical force between 10% to 20% conditions and the second peak of normalized vertical force between zero and 10% conditions (P<0.008).

    Conclusion

    while using backpacks with different weights, awareness of various biomechanical effects can help prescribe the appropriate weight for carrying. Also, due to small biomechanical changes, it seems that the maximum backpack weight in the range of 10% of their body weight is suitable for children. However, necessary precautions should be taken due to individual differences in this regard.

    Keywords: Backpack, biomechanical variables, Lower extremity, Walking, Students
  • Seyyed Hosein Mousavi, Houman Minoonezhad *, Reza Rajabi, Foad Seydi Pages 738-755
    Background and Aims

    The purpose of the present research was to compare the effect and follow up of eight-week corrective exercises with and without the myofascial release forward head and forward shoulder deformity in young adults.

    Methods

    A total of 45 male students suffering from abnormal forward head more than 46° and forward shoulder more than 52° deformity with the Mean±SD age of 22.12±2.88 years, height of 175.44±6.80 cm, and weight of 71.21±7.31 kg were selected and randomly distributed in three groups: corrective exercises, combinational exercises (corrective and myofascial release), and control. These groups performed the exercises for eight weeks under the direct observation of the researcher. Prior to starting the exercises, after the end of eighth week, and four weeks after the end of the exercises, the angles of the forward head and forward shoulder of the participants were measured using a photography method. Then, the collected data was analyzed using the variance analysis tests with repeated measurements and ANCOVA.

    Results

    The results showed that the degree of forward head and forward shoulder after eight weeks of exercises in both training groups in post-test and follow-up test was significantly lower than those of the pretest. The ANCOVA test results also demonstrated that the forward shoulder degree in corrective exercises group with myofascial release in post-test and follow-up test was significantly lower than that of the corrective exercises (P≤0.05). However, the forward head degree did not show a significant difference between the intervention groups in post-test and follow-up tests (P≥0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be stated that the corrective exercises program with myofascial release is more effective than the corrective exercises in correcting the forward shoulder deformity.

    Keywords: Shoulders, Awkward, Exercise, fascia
  • Peyman Jokar, Naser Behpoor, Leila Fasihi *, Ahmad Fasihi, Bahman Ebrahimi Torkamani Pages 756-767
    Background and Aims

    Exercise plays an essential role in improving cardiovascular function. Due to the increasing tendency of children and adolescents to swim, this study aimed to investigate the effect of twelve weeks of endurance swimming training on structural and functional characteristics of the heart of inactive adolescents

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pre-test, post-test design. Thirty inactive male students with an age range of 13 to 15 years (age 14.1±1.7 years, height 164.5±5.26 cm, and weight 54.4±6.2 kg) were selected voluntarily. Then They were non-randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The subjects in the experimental group performed endurance swimming exercises for 12 weeks and three sessions per week with an intensity of 60% of maximum heart rate. Also, the duration of each training session was 75 minutes. The echocardiography measured the left ventricular end-diastolic dimension, left ventricular end-systolic diameter, septal wall thickness, stroke volume, and ejection fraction before and after the exercise protocol. Shapiro-Wilk test, paired t-test, and independent t-test were used to analyze the obtained data at a significant level of P<0.05.

    Results

    In the experimental group, after 12 weeks of swimming training, there was a significant increase in the amount of left ventricular end-diastolic dimension (t=2.763, P=0.02), and the stroke volume variables (t=2.573, p=0.03) was observed in comparison with baseline (pre-test) and control groups. Also, the increase in the septal wall thickness and the ejection fraction between the two ventricles were not statistically significant (P>0.05). No significant change was observed in the control group in any of the measured indicators compared to the baseline (pre-test).

    Conclusion

    The present study results showed that 12 weeks of endurance swimming training could have beneficial effects on left ventricular end-diastolic dimension and stroke volume of the heart of inactive adolescent boys by increasing cardiac preload.

    Keywords: swimming, Structure of the heart, Echocardiography, Inactive adolescents
  • Fahimeh Momenifar, Amin Raji *, Amirali Jafarnezhadgero Pages 768-779
    Background and Aims

    Nurses play an essential role in developing care, treatment, and community health during the outbreak of COVID-19. Also, because they are in the front line of dealing with this disease, they are more likely to suffer from psychological disorders and anxiety. Therefore, taking care of their mental health is very important. This study aimed to compare the level of professional ethics, depression, anxiety, and stress in athlete and non-athlete nurses working in selected hospitals in Tehran during COVID-19 disease in 1399.

    Methods

    The sample size was 80 in the athlete group and 70 in the non-athlete group. Data collection tools included a demographic questionnaire, a depression, anxiety, and stress questionnaire(DASS-42), and 21 ethics questions in the nursing profession Jahanpour et al. Also, to analyze the data, SPSS v. 22 software and descriptive statistics methods (mean, standard deviation, etc.) and Clomogrov Smirnov and T-independent test were used in inferential statistics.

    Results

    The results showed that depression, stress, and anxiety were higher in non-athlete nurses compared to nursing athletes (P<0001). The results also showed improved professional ethics in athlete nurses compared to non-athlete nurses (P<0001).

    Conclusion

    Given the critical role of nurses in improving and promoting people's health in the actual situation of COVID–19 disease, encouraging them to exercise according to a regular schedule with the support of sports coaches is considered a health priority.

    Keywords: Athletes, Professional Ethics, COVID–19, Nurses
  • Gholam Hossein Nazemzadega, Robabeh Rostami, Ayoub Hashemi * Pages 780-793
    Background and Aims

    Visual perception skills are essential for daily life activities. The purpose of this study was to investigate the effect of eight-week Wii-Fit training on visual perception in children aged 6 to 10 years with a developmental coordination disorder

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test with the control group. The statistical population included all children aged 6 to 10 years in Rafsanjan in the academic year of 2018-19. Of these children, 40 children with developmental coordination disorder were selected by multi-stage available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Research instruments were Wilson's Developmental Coordination Disorders Questionnaire, Movement Assessment Buttery for Children (MABC), and Gardner's Visual Perception Test. Subjects in the experimental group performed the individual Wii fit training for 16 sessions (8 weeks and two sessions per week). The Shapiro-Wilk, Levin test and 95% confidence level covariance were used for data analysis.

    Results

    The results showed that timely interventions based on active video games significantly affected children's visual perception with developmental coordination disorder (P˂0.05).

    Conclusion

    According to the results, the emphasis on identifying and performing appropriate interventions such as Wii Fit training may be effective in treating and developing children with developmental coordination disorder.

    Keywords: Visual perception, Wii fit, developmental coordination disorder, children
  • Zahra Pour Hosein Jafari, Mohammad Taghi Aghdasi *, Amir Ghiamirad Pages 794-805
    Background and Aims

    Due to the increasing speed of life and modernization of daily activities of human beings, physical activity seems to be necessary. Exercise and physical activity are the most critical components affecting human health and mental health. Satisfaction of basic psychological needs also provides the conditions required for growth and development, cohesion, and psychological well-being. This study aimed to investigate the effect of aerobic exercise on the psychological needs and well-being of 12-year-old female students in Tabriz.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental. The statistical population of this study included all 12-year-old female students in Tabriz. Sixty of them were selected by convenience sampling in two groups of 30 experimental and control. Participants completed questionnaires on the Reef Psychological Needs Satisfaction Scale. In data analysis, univariate and multivariate analyses of covariance were used at a significant level (P=0.05) using SPSS v. 24 software.

    Results

    The results showed that aerobic exercise significantly increased the components of competence, autonomy, and the relationship between basic psychological needs (P=0.001) as well as the components of mastery of the environment, purposefulness in life, self-acceptance (P=0.001), and Independence (P=0.018) has a significant positive effect on the psychological well-being of adolescent girls.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that physical activity can improve the satisfaction of basic psychological needs and psychological well-being of adolescent girls. People who exercise regularly have better psychological well-being than other people.

    Keywords: Basic psychological needs, Well-being, Exercise, Aerobic
  • Azam Bashiri *, Amir Letafatkar, Ali Yalfani, Maliheh Hadadnezhad Pages 806-821
    Background and Aims

    The present study aimed to investigate the effects of 4 weeks of aquatic exercise prehabilitation pre-surgery along with eight weeks of exercise rehabilitation after laminectomy surgery on pain and core muscles electromyography in women with a chronic low back.

    Methods

    A total of 30 females with CLBP candidates for laminectomy surgery enrolled in this single-blind randomized controlled trial. The participants were randomly allocated into the intervention (n=15, Mean±SD age 46.2±5.45) and control (n=15, Mean±SD age 46.26±5.39). The Visual Analog Scale (VAS) was used to measure pain, and a surface Electromyography (EMG) device was also used to measure selective core muscles activity of participants. The intervention group participated in 4 weeks of aquatic therapy as a rehabilitation program pre laminectomy surgery and eight weeks of aquatic therapy as a rehabilitation program after surgery. The control group participated in the same program only eight weeks after surgery as a routine rehabilitation program. All tests and measurement procedures were done for all participants, pre-surgery and at the end of 8 weeks rehabilitation.

    Results

    The findings of the presents study indicated that prehabilitation program pre laminectomy surgery in women with CLBP significantly reduced levels of pain (p<0.0001) and increased muscles strength or EMG of selective core muscles (p<0.0001) of the intervention group compared to the control group at the end of the program.

    Conclusion 

    In general, the statistical analysis concluded that pre-rehabilitation exercises as a hydrotherapy protocol had significant pain intensity and main muscle activity. Therefore, a comprehensive rehabilitation program for women with chronic low back pain has more beneficial effects than a routine rehabilitation program for these patients. Therefore it is recommended it is most helpful if the healthcare system in Iran includes a rehabilitation program as part of a comprehensive program for patients with CLBP. They are a candidate to have laminectomy surgery.

    Keywords: Pre-rehabilitation, Rehabilitation, Hydrotherapy, Laminectomy surgery, Chronic back pain, Pain
  • Fahimeh Momenifar *, Amir Ali Jafarnezhadgro, Amin Raji, Karim Najafi Pages 822-835
    Background and Aims

    Elastic walking is capable of loading from all directions, and it can adjust the intensity of the natural load, so it is helpful for low back pain in the elderly. The purpose of this study was to the effect of a selected exercise course on plantar pressure variables in older adults with low back pain during walking.

    Methods

    This study was a quasi-experimental design. A total of 20 Older adults with low back pain were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. The experimental group did elastic gait training for six weeks. Peak plantar pressure variables during pre and post-test were recorded by a foot scan system (sample rate: 300 Hz).

    Results

    The results showed that the peak of the vertical component of the ground reaction force at the heel contact stage (P=0.033), the vertical loading rate (P=0.035), the degree of displacement of the center of pressure in the internal-external direction (P=0.028) and Anterior-posterior (P<0.001), the peak of force in the Toe 2-5 (P=0.005), Midfoot (P=0.009), Heel Medial (P=0.039) and Heel Lateral (P=0.006) in the experimental group was lower in the post-test compared to the pre-test.

    Conclusion

    The results showed that the ground reaction forces decreased in the older adults after a period of elastic gait exercises. This can play an essential role in rehabilitating back pain in older adults.

    Keywords: Ground reaction forces, Low back pain, Elastic Walking, Older adults
  • Solmaz Babaei Bonab * Pages 836-847
    Background and Aims

    Aging is along with muscle weakness and musculoskeletal pain that requires attention and planning to control these changes. The purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks of aqua therapy on back pain, body composition, and motor function in inactive elderly women.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pre-test and post-test design of a suitable type. Thirty inactive elderly women were voluntarily and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group performed combined water exercises for eight weeks, three sessions a week with a maximum intensity of 45 to 65% of the maximum heart rate. Body composition variables were analyzed using body composition analysis device, back pain analyzed by Key Star Back 9-item questionnaires, and movement control variables such as walking speed evaluated using 10 m walking test and the ability to maintain balance analyzed with stand-up and time test, tested before and after the training protocol. And the data were analyzed using the SPSS program and independent and dependent t-test.

    Results

    Based on the findings of the present study, significant improvement in body composition, including weight, fat percentage, muscle tissue, and waist to hip ratio, was observed in elderly women (P=0.001), and the results of the present study showed factors affecting motor control had a significant improvement, such as balance (P=0.001), speed (P=0.001) and physical back pain (P=0.001) and mental back pain (P=0.001) after eight weeks practicing in the water.

    Conclusion

    This study showed that as the elderly live a passive and active life, their physical health improves. To increase the range of motion of the lumbar region, stabilize the trunk, and reduce back pain, trainers and officials can use this non-invasive and low-cost method in the training program and rehabilitation of the elderly individual.

    Keywords: Back pain, Body composition, aqua therapy, Elderly women, motor function
  • Shahnaz Hashemi Malekshah *, Hamid Alizadeh, Saeed Rezayi, Mohammad Asgari Pages 848-865
    Background and Aims

    One of the main problems of children with attention deficit / hyperactivity disorder is deficit in fine motor skills, especially handwriting problems. Accordingly, This study aimed to develop a training package of Physical-Motor Activities and evaluate its impact on handwriting problems of children with ADHD.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and the method of combined type (qualitative and quantitative) as the qualitative part of treatment plan and the quantitative part of quasi-experimental method with unbalanced control group design and follow-up session. Statistical population in the qualitative section is based on the theories of Barkley (2015) and includes experts in the field of child motor skills and research published in prestigious journals from 2012 to 2020 for Persian articles and from 2000 to 2020 for the English articles in the field of motor interventions for children with ADHD. The quantitative part included all boys with ADHD aged 7-12 years in the primary schools of the 16th district of Tehran. For sampling among the schools in District 16, four schools were selected as available, and 30 children with ADHD were identified in those schools and then randomly assigned to two experimental and control groups (each group including 15 children). The instruments used in the qualitative section were extracted texts and in the quantitative section were Diagnostic Questionnaire of ADHD and Handwriting Problems Questionnaire. The children in the experimental group participated in the training program in 24 sessions of 60 minutes. Data were analyzed using a mixed analysis of variance.

    Results

    In the qualitative part, research results showed that the training package had sufficient content validity in the opinion of experts. In the quantitative part, the results manifested that by controlling the pre-test, the training package of physical-motor activities caused a significant improvement in the handwriting problems in the experimental group compared to the control group (p=0.001).

    Conclusion

    Overall the result of the present study showed that physical-motor activities training program has positive effects on handwriting problems of children with ADHD.

    Keywords: Physical-Motor Activities, Handwriting Problems, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder