فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن تیموری، مهدی قبولی*، زهرا موحدی صفحات 1-22
    قارچ Serendipita indica علاوه بر افزایش رشد، مقاومت گیاهان میزبان به تنش های زیستی و غیرزیستی را افزایش می دهد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مایه تلقیح های مختلف قارچ S. indica بر برخی پارامترهای مورفوفیزیولوژیک، بیوشیمیایی و عملکردی گوجه فرنگی تحت تنش خشکی بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه ای تجاری در شهرک گلخانه ای ملایر انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح تلقیح با قارچ (P0: تلقیح نشده؛ P1: تلقیح شده با اسپور؛ P2: تلقیح شده با عصاره سوسپانسیون میسیلیوم؛ P3: محلول پاشی برگی با عصاره محیط کشت قارچ) و در دو سطح تنش خشکی (ظرفیت زراعی و 50% ظرفیت زراعی) انجام شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی وزن میوه، محتوای نسبی آب، کربوهیدرات و غلظت پتاسیم و فسفر را کاهش می دهد. در حالیکه تلقیح با مایه تلقیح های مختلف قارچ به ویژه عصاره سوسپانسیون میسیلیوم باعث افزایش صفاتی مانند محتوای نسبی آب (5/5%)، کلروفیل (6/2 برابر)، کاروتنویید (17%)، فسفر (47%) و وزن میوه (48%) شده و اثرات مضر تنش خشکی را کاهش داد. تنش خشکی با افزایش نشت الکترولیت باعث ناپایداری غشاء شد، اما تلقیح باS. indica باعث کاهش پراکسیداسیون لیپید و نشت یونی گردید. در بین مایه تلقیح های قارچ، عصاره سوسپانسیون میسیلیوم بهترین نتیجه را داشت. با توجه به نتایج پژوهش حاضر و همچنین امکان کشت قارچ در محیط کشت مصنوعی، بررسی استفاده از عصاره سوسپانسیون میسیلیوم به عنوان یک کود زیستی، فرصت های جدیدی را برای استفاده از این قارچ در کشاورزی پایدار فراهم می کند.
    کلیدواژگان: رنگیزه های فتوسنتزی، پراکسیداسیون لیپید، تنش خشکی، همزیستی، وزن میوه
  • مریم نعمتی، سید یحیی صالحی لیسار*، علی موافقی، روح الله متفکرآزاد صفحات 23-38

    درحال حاضر، یکی از مشکلات زیست محیطی ورود ترکیبات آلاینده آلی پایدار نظیر ترکیبات آروماتیک چندحلقه ای مانند فنانترن به محیط زیست است. در این پژوهش اثر غلظت های 0، 5 و100 میلی گرم بر لیتر از فنانترن بر شاخص های رشد، رنگیزه های فتوسنتزی، فعالیت برخی آنزیم های پاداکساینده و برخی فعالیت های بیوشیمیایی گیاهچه های 50 روزه آفتابگردان بررسی شد. بذرهای آفتابگردان در گلدان های حاوی پرلیت دارای غلظت های مختلف از فنانترن کشت شدند. سپس، گلدان ها به حد ظرفیت مزرعه ای توسط آب مقطر آبیاری شدند و به مدت 1 هفته در تاریکی قرار گرفتند. پس از جوانه زنی، دانه رست ها در فتوپریود 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، دمای oC30-25، رطوبت 50-60 درصد و شدت نور 80 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه قرار گرفتند و پس از 50 روز برداشت شدند. شاخص های رشدی گیاه آفتابگردان در سطح 100 میلی گرم بر لیتر فنانترن کاهش معنی داری نشان دادند. تیمار فنانترن باعث افزایش غلظت کلروفیل a و b و همچنین، کارتنوییدها در گیاهان تیمارشده نسبت به نمونه های شاهد شد. غلظت ترکیبات پاداکسانیده غیرآنزیمی نیز در گیاهان تیمارشده با فنانترن تغییرات معنی داری نشان داد. فعالیت آنزیم های پاداکساینده سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز به ویژه در ریشه افزایش معنی داری داشت. در مجموع، به نظر می رسد که سمیت فنانترن باعث القای تنش اکسیداتیو در آفتابگردان می شود و گیاه سیستم پاداکسایشی آنزیمی را به منظور تعدیل شرایط تنش افزایش می دهد. همچنین، فنانترن از طریق آسیب رساندن به غشاهای سلولی در ریشه به تضعیف سیستم ریشه ای منجر می شود و باعث اختلال در جذب آب و مواد غذایی می گردد و در نهایت موجب کاهش شاخص های رشدی در گیاه آفتابگردان می شود.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، پراکسیداسیون لیپیدی، کاتالاز، هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای
  • اعظم غلام نیا، اصغر مصلح آرانی*، حمید سودائی زاده، سعید ترکش اصفهانی، سمیه قاسمی صفحات 39-52
    این تحقیق با هدف بررسی آثار تنش همزمان شوری و گرما بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و رویشی در نعناع فلفلی انجام شد. در این تحقیق تاثیر سه سطح شوری (0 ، 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و دو سطح تنش گرمایی(25 درجه سانتیگراد و 35 درجه سانتیگراد) بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک نهال نعناع فلفلی در بازه زمانی 24، 48 و 72 ساعت پس از اعمال تیمارها در یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنش همزمان شوری و گرمایی به افزایش سطح نسبی ترکیبات فنلی و پرولین منجر شد. در دمای 35 درجه سانتیگراد در شوری 120 میلی مولار مقدار پرولین نسبت به شاهد در زمان 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 32/2، 5/2 و 92/1 برابر افزایش یافت. بیشترین میزان تجمع ترکیبات فنلی در دمای 35 درجه سانتیگراد و شوری 120 میلی مولار پس از گذشت 72 ساعت برابر با 3/3 میلی گرم بر گرم مشاهده شد. محتوای قند محلول، کارتنویید، کلروفیل کل و کلسیم در گیاهچه های نعناع فلفلی روند کاهشی داشتند. در شوری 120 میلی مولار نسبت +K+/Na نسبت به شاهد در زمان 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 44/8، 37/10 و 35/9 برابرکاهش یافت. تنش شوری و گرما باعث کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی شد، در حالی که وزن تر و وزن خشک ریشه افزایش قابل توجهی نشان داد. تنش همزمان شوری و گرما باعث افزایش مقدار فنل شد و این می تواند باعث افزایش کیفیت نعناع فلفلی گردد.
    کلیدواژگان: شوری، صفات رویشی، صفات فیزیولوژیک، گرما، نعناع فلفلی
  • ابراهیم صداقتی*، معصومه احمد زاده، روح الله صابری ریسه، اصغر رحیمی، نرگس حاتمی، علی اکبر محمدی میریک صفحات 53-76

    تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیرزیستی و عامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان و تولید محصولات کشاورزی است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد توام برخی ریزجانداران و ترکیبات شیمیایی با سه گونه قارچ میکوریز آربوسکولار Funneliformis mosseae، Rhizophagus intraradices و Claroideoglomus etunicatum به عنوان زادمایه میکوریزی، بر میزان آنزیم های آنتی اکسیدان و ترکیبات فنلی در ذرت رقم 705SC، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در پژوهش حاضر، تیمار ترکیبات زنده و غیرزنده در هفت سطح (شامل باکتری Pseudomonas flurescens VUPF5، مخمر Issatchenkia orientalis، آزولا، چای کمپوست، هیومیک اسید، بیولوگ سیدروفور، کمپلکس آمینواسید)، تیمار میکوریز آربوسکولار (شامل سه گونه قارچی و شاهد) و تنش خشکی در یک سطح (30 درصد ظرفیت زراعی) بررسی شد. شش، 12 و 18 روز پس از شروع تنش خشکی، اثر متقابل تیمارها با گونه های میکوریز آربوسکولار بر فعالیت آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز و فنل کل ارزیابی گردید. مطابق با نتایج، در هر سه گونه قارچی، فعالیت آنزیم پراکسیداز در تیمار سیدروفور توام با قارچ در مقایسه با سایر تیمارها بالاتر بود. همچنین، بیشترین میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در گونه قارچی R. intraradices آمیخته با تیمار چای کمپوست مشاهده شد. ترکیبات فنلی در گیاهان میکوریزی و گیاهان غیرمیکوریزی بسته به تیمار و نوع گونه قارچی، در روز دوازدهم به بالاترین میزان رسیدند. به طورکلی، از بین تیمارهای مختلف مایه زنی شده به گیاه ذرت، ترکیبات کمپلکس آمینواسید، سیدروفور، چای کمپوست و هیومیک اسید در مقایسه با شاهد موجب افزایش فعالیت آنزیم های فوق شدند که این روند در روز دوازدهم به بیشینه میزان خود رسید.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش غیرزیستی، ذرت، کودهای زیستی، همزیستی
  • فرزانه قادری نژاد، آذرنوش جعفری* صفحات 77-100
    پژوهش حاضر مطالعه فلوریستیک شمال روستای قره جقه با مساحت 2000 هکتار واقع در دهستان سودلانه قوچان در استان خراسان رضوی با ارتفاع حدود 1400 متر از سطح دریا است. گیاهان این منطقه در ماه های فروردین تا شهریور سال های 94 و 95 به روش پیمایشی جمع آوری، شناسایی و در هرباریوم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد (IAUM) نگهداری شدند. هدف از انجام این مطالعه، معرفی پوشش گیاهی، گیاهان دارویی و گیاهان در معرض آسیب بود. نتایج حاصل از پژوهش وجود یک تیره با یک جنس و یک گونه متعلق به بازدانگان و 30 تیره با 67 جنس و 87 گونه متعلق به نهاندانگان را نشان داد. بزرگترین تیره های گیاهی منطقه Asteraceae (کاسنیان) با 16 گونه، Poaceae (گندمیان) با 11 گونه، Lamiaceae (نعناعیان) با نه گونه، Fabaceae (باقلاییان) با پنج گونه و Liliaceae (سوسنیان) و Ranunculaceae (آلاله ها) با چهار گونه بود. گونه های Astragalus cerasocrenus، Echinops chorassanicus و Bromus kopetdaghensis در معرض خطر و چهار گونه انحصاری Cousinia eriophylla، Acantholimon bodeanum، Echinops chorassanicus و Onobrychis chorassanica از منطقه معرفی شد. همچنین، 31 گونه، 30 جنس و 16 تیره دارویی که عمدتا به تیره های Lamiaceae و Asteraceae تعلق داشت، شناسایی شد. همچنین، اشکال زیستی منطقه شامل 48% همی کریپتوفیت ، 23% تروفیت ، 14% کامفیت ، 12% ژیوفیت و 3% فانروفیت بود. در بررسی ناحیه رویشی، بیشترین عناصر رویشی به ناحیه ایرانوتورانی با 49 درصد و کمترین آن به ناحیه رویشی ایرانوتورانی و مدیترانه ای با یک درصد تعلق داشت. به طورکلی، غالبیت پوشش همی کریپتوفیت و تروفیت در منطقه، نشان از سازش گیاهان با آب و هوای سرد خشک و تاثیر دخالت های انسانی در تشکیل این نوع اشکال زیستی است.
    کلیدواژگان: گونه انحصاری، قره جقه، قوچان، شکل زیستی، ناحیه رویشی
  • زهرا حسینی، محمدرضا زارع بوانی*، احمد زارع صفحات 101-118

    پیاز به عنوان یک گیاه حساس به شوری است، با این حال، به نظر می رسد تحمل به شوری وابسته به رقم بوده و پاسخ ژنوتیپی به طور گسترده مورد بررسی قرار نگرفته است. به منظور ارزیابی برخی پاسخ های بیوشیمیایی شش رقم پیاز خوراکی با تحمل به شوری متفاوت آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با دو عامل رقم (شش رقم) و سطوح مختلف شوری (2/1، 7/3، 1/6، 5/8 و 11 دسی زیمنس برمتر) با سه تکرار در سیستم آبکشت اجرا شد. نتایج نشان داد که نوع واکنش های فیزیولوژیکی نسبت به شوری وابسته به رقم بود. درتمامی رقم ها درمواجه با تنش کلروفیل a، b، کل و کاروتنویید کل کاهش و پرولین افزایش معنی داری داشتند. کاهش در میزان رنگیزه های فتوسنتزی در بین تمام رقم های مشاهده شد اما میزان کاهش در رقم های حساس (بهبهان و کرج) بیشتر بود. رقم های حساس در شرایط تنش افزایش بیشتری در میزان پرولین نسبت به رقم های متحمل داشتند. همچنین میزان قندهای محلول و پروتیین برگ در رقم های متحمل افزایش و در سایر رقم ها کاهش معنی دار نشان داد. میزان فنل کل در شوری پایین افزایش و سپس با افزایش شوری کاهش یافت، که این کاهش در رقم های متحمل (اصفهان و آذرشهر) کمتر از نیمه متحمل (هرسین و پی اس) و نیمه متحمل کمتر از حساس بود. همبستگی بین شاخص تحمل تنش با شاخص های بیوشیمیایی نشان داد که شاخص تحمل شوری با کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوییدها و قندهای محلول همبستگی مثبت و بسیار معنی دار و با پرولین همبستگی منفی بسیار معنی دار وجود داشت. در کل، نتایج نشان داد که می توان بر اساس پاسخ های فیزیولوژیکی اقدام به گزینش ارقام متحمل تر کرد.

    کلیدواژگان: پروتئین، پرولین، فنل کل، قندهای محلول، کلروفیل، کاروتنوئید
|
  • Hassan Teimory, Mehdi Ghabooli *, Zahra Movahedi Pages 1-22
    Serendipita indica transfers several benefits to hosts including enhancing plant growth and tolerance to abiotic stress. The aim of this study was to investigate the effects of different Serendipita indica inoculants on some morphophysiological, biochemical, and yield traits of tomato under drought stress. This experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications in Malayer greenhouse complex. The experimental factors included two drought stress levels (F.C. and 50% F.C.) and four fungal inoculants (P0: uninoculated; P1: spore suspension; P2: mycelium suspension; P3: foliar application of culture filtrate). The results showed that drought stress significantly decreases fruit weight, RWC, chlorophyll, total soluble carbohydrate, proline, K and P; whereas inoculation with different fungus inoculants especially mycelium suspension filtrate enhanced traits such as RWC (5.5%), Chlorophyll (2.6 times), carotenoid (17%), phosphorous (47%), and fruit weight (48%) and mitigate the adverse effect of drought stress. Drought stress with increasing electrolyte leakage causes membrane instability, but inoculation with S. indica decreased lipid peroxidation. Among the inoculums, mycelium suspension filtrate had the best results. The results indicated the positive effect of different inoculums of S. indica on yield and physiological traits of tomato. The use of mycelium as a liquid plant-stimulating biofertilizer offers novel opportunities for the employment of S. indica in sustainable agriculture.
    Keywords: Photosynthetic pigments, Lipid peroxidation, Drought stress, Symbiosis, fruit weight
  • Maryam Nemati, Seyed Yahya Salehi Lisar *, Ali Movafeghi, Rouhollah Motafakkerazad Pages 23-38

    Nowadays, one of the environmental problems is the production and release of persistent organic pollutants, including polycyclic aromatic hydrocarbons such as phenanthrene, into the environment. In this study, the effect of different concentrations of phenanthrene (0, 50 and 100 mg/L) on growth parameters, photosynthetic pigments, some antioxidant enzymes, and some biochemical activities of the sunflower plant were investigated. Sunflower seeds were cultivated in pots containing perlite and different concentrations of phenanthrene. The water content of pots was adjusted to field capacity using distilled water and kept in the dark for one week. Seedlings were transferred to growth chambers with controlled conditions (25–30 °C, 16/8 h light/dark photoperiod, and relative humidity of 50-60% and light intensity of 80 μmol/m2/s). After 50 days, plants were harvested and the mentioned parameters were evaluated. Growth parameters of sunflower were decreased at the level of 100 mg/L of phenanthrene. Phenanthrene treatment increased the concentration of chlorophyll a and b as well as carotenoids in sunflower compared to control plants. Concentrations of non-enzymatic antioxidant compounds in treated plants with phenanthrene showed significant changes. The activity of antioxidant enzymes including superoxide dismutase (SOD), ascorbate, peroxidase (APX) and peroxidase (POX) was significantly increased especially in the root. In conclusion, it seems that phenanthrene toxicity induces oxidative stress in the sunflower, and plants improve their enzymatic antioxidant system to moderate the stress condition. In addition, damage of cell membranes by phenanthrene leads to weakening of plants root system as well as disordering in water and nutrient uptake and finally reduction in the plant growth.

    Keywords: Catalase, Lipid peroxidation, Peroxidase, Polycyclic aromatic compounds
  • Azam Gholamnia, Asghar Mosleh Arany *, Hamid Sodaeizadeh, Saeed Tarkesh Esfahani, Somaieh Ghasemi Pages 39-52
    This study investigated the effects of simultaneous salinity and heat stress on some physiological and vegetative characteristics in peppermint. The effect of three levels of salinity (0, 60 and 120 mM of sodium chloride) and two levels of thermal stresses (25°C and 35°C) at 24, 48 and 72 hours after treatments were measured on some physiological and morphological characteristics of Mentha piperita L. in a completely randomized design with three replications. The results showed that simultaneous salinity and heat stress increased the relative levels of phenolic and proline compounds. At 35 ° C and 120 mM salinity, the amount of proline increased by 2.32, 2.5 and 1.92 times compared to the control at 24, 48 and 72 hours, respectively. The highest accumulation of phenolic compounds was observed at 35 ° C and salinity of 120 mM after 72 hours equal to 3.3 mg/g. The content of soluble sugar, carotenoids, total chlorophyll and calcium in peppermint seedlings had a decreasing trend. At 120 mM salinity, the ratio of K+/Na+ compared to the control decreased by 8.44, 10.37 and 9.35 times in 24, 48 and 72 hours, respectively. Salinity and heat stress decreased the fresh and dry weight of shoots, but in contrast, the fresh weight and dry weight of roots showed a significant increase. Simultaneous salinity and heat stresses are limiting factors for the cultivation of peppermint. The simultaneous stress of salinity and heat increased the amount of phenol, which could improve the quality of peppermint..
    Keywords: Heat, Peppermint, Physiological traits, Salinity, vegetative traits
  • Ebrahim Ebrahim Sedaghati *, Masoomeh Ahmadzadeh, Roohallah Sabri Rise, Asghar Rahimi, Narges Hatami, Aliakbar Mohammadi Mirik Pages 53-76

    Drought stress is one of the most important abiotic stresses and limiting factors for plant development and plant production. In order to evaluate the impact of concomitant application some of microorganisms and chemical compounds with three species of arbuscular mycorrhizal fungi Funneliformis mosseae, Rhizophagus intraradices and Claroideoglomus etunicatum as mycorrhizal inoculum on antioxidant enzymes activities and phenolic compounds in corn cultivar 705SC, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. In the present study, treatment of living and non-living compounds at seven levels (included Pseudomonas flurescens VUPF5, Issatchenkia orientalis yeast, Azolla, compost tea, humic acid, siderophore biologist, amino acid complex), treatment of arbuscular mycorrhizal (included three species of fungi and control) and drought stress at one level (30% of field capacity) were examined. Six, twelve and eighteen days after the start of drought stress, the interaction effect of treatments with species of arbuscular mycorrhiza on the activity of peroxidase, polyphenol oxidase, phenylalanine ammonialyase enzymes and total phenol was evaluated. According to the results, in all three fungal species, the activity of peroxidase enzyme in siderophore treatment with fungus was higher compared to other treatments. Also, the highest activity of polyphenol oxidase enzyme was observed in R. intraradices mixed with compost tea treatment. Phenolic compounds in mycorrhizal plants and non-mycorrhizal plants reached the highest level on the twelfth day, depending on the treatment and type of fungal species. In conclusion, among the different treatments inoculated with corn, amino acid complex, siderophore, tea compost and humic acid increased antioxidant enzyme activity compared to the control treatment and reached its maximum on the twelfth day..

    Keywords: Abiotic stress, Antioxidant Enzymes, Bio-fertilizers, Corn, Symbiosis
  • Farzaneh Ghaderinejad, Azarnoosh Jafari * Pages 77-100
    The present research is floristic study of the north area of Qarah Jeqqeh village from central district of Quchan in Khorassan Razavi province with 1400m altitude. The specimens were collected during March to September 2015-16 and identified. These specimens were kept in the IAUM herbarium.  The aim of this study was to identify flora, medicinal and vulnerable or endangered plants. The results showed, single species from Gymnosperms and 30 families, 67 genera and 87 species from Angiosperms. The largest family were Asteraceae with 16 species, Poaceae with 11, Lamiaceae with nine, Fabaceae with five and Liliaceae and Ranunculaceae with four species. The species Astragalus cerasocrenus, Echinops chorassanicus, Bromus kopetdaghensis were introduced as endangered species and Acantholoimon bodeanum, Onobrychis chorassanica, Cousinia eriophylla and Echinops chorassanicus were endemic elements. Among the identified species, 31 medicinal plants belonging to 30 genera and 16 families were reported which mostly belonged to Asteraceae and Lamiaceae. According to life form classification, there were 48% hemicryptophtes, 23% therophytes, 14% chamaephytes, 12% geophytes, and 3% phanerophytes. Moreover, the maximum and minimum percentage of species (49% and 1%) were related to Irano-Turanian and Irano-Turanian with Mediterranean regions respectively. In general, dominance of hemicryptophytes and therophytes in the studied area, represent adaptation of plants with cold-arid climate and human distribution in nature.
    .
    Keywords: Endemic Species, Chorotype, Quchan, Qarah Jeqqeh, Life Form
  • Zahra Hosseini, Mohammadreza Zare Bavani *, Ahmad Zare Pages 101-118

    Onion is considered as a salt-sensitive plant, however, tolerance to salt seems to be cultivar-dependent and the genotypic responses have not been extensively investigated. In order to evaluate some biochemical responses of six cultivars of onions with different salinity tolerance, a factorial experiment in completely randomized design with two factors include: cultivars (six cultivars of onions) and different levels of salinity (1.2, 3.7, 6.1, 8.5 and 11 dS/m) with three replications carried out in a water culture system. The results showed that the type of physiological response to salinity was cultivar-dependent. In all cultivars, the chlorophyll a, b, total chlorophyll and total carotenoids significantly decreased and proline significantly increased under salt stress. Reductions in photosynthetic pigmentation were observed among all cultivars, but the decrease was higher in sensitive cultivars (Behbahan and Karaj). Susceptible cultivars showed more increase in proline content than tolerant cultivars in stress conditions. The amount of soluble sugars and leaf protein in tolerant cultivars increased, whereas in other cultivars decreased significantly. Total phenol increased in low salinity and decreased with increasing salinity while this reduction in tolerant cultivars (Isfahan and Azarshahr) was less than semi-tolerant (Harsin and P.S) and semi-tolerant was less than susceptible ones. Correlation between stress tolerance index and yield and biochemical indices showed a positive and very significant correlation between salt tolerance index with yield, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids and soluble sugars, and a very significant negative correlation with proline. In general, the results showed that the physiological responses could be used to select more tolerant cultivars.

    Keywords: Carotenoids, Chlorophyll, Protein, proline, Soluble sugar, total phenol