فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 49 (زمستان 1400)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 49 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهروز شریعتی*، سیده سارا موسوی صفحات 1-20
    رشد کم نظیر مدارس کنفوسیوسی از سال 2004 در سراسر جهان بیانگر برنامه ای هدفمند از سوی جمهوری خلق چین به شمار می رود. رهبران چین در دهه 1980 پس از درک این مقوله که ایدیولوژی کمونیسم دیگر جذابیت چندانی برای حضور قدرتمند چین در عرصه بین المللی ندارد، کوشیدند با استفاده از عنوان «کنفوسیوس» مسیر جدیدی را برای دستیابی به آرمان های ملت چین بازطراحی کنند. رهبران چین، همچنین در این چارچوب با استفاده از اعتبار تاریخی کنفوسیوس اقدام به توسعه مدارس و موسساتی کردند که باهدف ترویج زبان و فرهنگ چینی در سراسر جهان گسترش یافته است. این مقاله ضمن بررسی برنامه های دولت چین برای ترویج مدارس کنفوسیوس در قالب روش شناسی نگرشی و با روش روند پژوهی، می کوشد تا به این پرسش پاسخ دهد که مدارس کنفوسیوس چه نقشی را در پیشبرد اهداف هژمونیک رهبران چین در جهان ایفا می کنند؟ مقاله در پاسخ به پرسش مذکور با بررسی چگونگی و درعین حال روند گسترش موسسات کنفوسیوسی در جهان این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که توسعه مدارس کنفوسیوس در چارچوب دکترین خیزش صلح آمیز چین و باهدف زمینه سازی برای استقرار نظم نوین جهانی بر مبنای قدرت نرم چین صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: چین، کنفوسیوس، فرهنگ، موسسات کنفوسیوس، قدرت نرم
  • ابراهیم طاهری* صفحات 21-37

    کشورها در نظام بین الملل کنونی تلاش می کنند با پیوند زدن موضوعات با مکان ها شبکه های مورد نظر را ایجاد کنند. هند نیز از این قاعده مستثنی نیست و تلاش دارد شبکه مدنظر خویش را ایجاد کند. سوال پژوهش این است شبکه سازی در سیاست خارجی هند دارای چه ویژگی هایی است و ایران از چه جایگاهی در راهبرد سیاست خارجی این کشور در اورآسیا برخوردار است؟. نتایج نشان می دهد طبق استراتژی کلان هند، دایره اول راهبرد شبکه سازی سیاست خارجی هند شامل همسایگان بلافصل این کشور با هدف پیوند میان آسیای جنوب غربی با آسیای جنوب شرقی است. حلقه بعد شامل کشورهای حاشیه اقیانوس هند از جمله ایران است. در نهایت حلقه سوم به دنبال پیوند هند با آسیای مرکزی و فراتر از آن در قالب کریدور شمال - جنوب است که البته حلقه های سه گانه همراه با هم یک شبکه را تا اورآسیا می سازند. ایران در حلقه دوم شبکه سازی هند قرار دارد. و هند با حضور در چابهار به دنبال رقابت با چین و پاکستان است. این پژوهش از نظریه شبکه ای به عنوان چهارچوب نظری خویش استفاده می کند و روش پژوهش مورد روش تطبیق مورد با نظریه است.

    کلیدواژگان: هند، شبکه، اورآسیا، ژئواکونومیک، ایران
  • محمود علیپور گرجی*، عبدالمجید سیفی، ساناز یوسفی صفحات 38-53

    شکل گیری فعالیت داعش، تحولات مهمی را در خاورمیانه به دنبال داشته است. در این میان، سیاست خارجی ایالات متحده در قبال داعش به شکل قابل توجهی در روابط منطقه تاثیرگذار بوده است؛ این مسئله حاکی از استمرار استراتژی کلان موازنه گری از دور است که پس از جنگ جهانی دوم، مدنظر سیاستمداران آمریکا بوده است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که سیاست خارجی ایالات متحده در قبال داعش در سال های 2013-2017، چگونه قابل تبیین است؟ فرضیه محوری پژوهش این است که آمریکا با استفاده از استراتژی های کلان موازنه گری از دور، از یک سو مسیولیت مقابله با داعش را به عراق، سوریه، ایران و برخی دیگر از دولت های منطقه احاله کرده و از سوی دیگر از داعش به عنوان ابزار موازنه سازی برای جلوگیری از به وجود آمدن قدرت جدید و برتر در منطقه استفاده می-کند. احاله مسیولیت، روشی برای کاهش هزینه ها و همچنین کاهش خطرات ناشی از موازنه گری مستقیم است. پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و با روش توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است. یافته های پژوهش، حکایت از آن دارد که ایالات متحده در سال های 2013-2017 تلاش دارد از یک سو داعش را مهار و از سوی دیگر نفوذ خود را با هزینه دولتی که مسیولیت به آن احاله شده، افزایش دهد.

    کلیدواژگان: موازنه گری از دور، ایالات متحده، داعش، خاورمیانه، احاله مسئولیت
  • مهدی نصر* صفحات 54-68
    چین به تنهایی بسیاری از مفروضات دنیای پس از جنگ سرد به نفع امریکا را زیر سوال برده. سوال این است که آیا صعود چین، طبق روالی که تاکنون طی کرده، مسیری صلح آمیز را طی خواهد کرد؟ در پاسخ به این سوال حالات مختلف را باید در نظر بگیریم. حالت نخست صلح به معنای تسلیم چین به امریکا و پذیرش منویات این کشور در آسیای شرقی و مناطق دیگر است. حالت بعدی رویارویی با ایالات متحده امریکا و ورود به جنگ در نقاط تحت نفوذ این کشور به خصوص در آسیای شرقی است. اما حالتی سوم و بینابین وجود دارد. در این حالت یک کشور نه آنقدر توان رویارویی مستقیم را دارد و نه منافع و میزان قدرتش اجازه می دهند که مماشات کامل کند. فرضیه ما این است که چین از منطق حالت سوم یعنی نه جنگ، نه صلح تبعیت می کند. اما اگر صعود چین به همین منوال پیش برود در دهه های آتی منازعات آن در حوزه آسیای شرقی افزایش چشمگیری خواهد داشت. این مقاله از روش توصیفی- کتابخانه ای و از چهارچوب نظری ریالیسم تهاجمی استفاده می کند. سعی می کنیم در این چهارچوب این دو را طبق روش تاریخی و همین طور بر اساس شواهد تجربی به خوبی نشان دهیم.
    کلیدواژگان: چین، رئالیسم تهاجمی، هژمونی منطقه ای، ایالات متحده، شرق آسیا
  • علیرضا رضایی*، قاسم ترابی، محمدرضا موحدی صفحات 69-90
    فرانسه به لحاظ تاریخی و سیاسی همواره ارتباط تنگاتنگی با مسایل آسیای جنوب غربی داشته و دارد. با اعلام راهبرد آمریکا در قبال این منطقه، فرانسه فرصت مناسبی را به عنوان یکی از قدرت‏های میانی برای گسترش مناسبات خود فراهم دید و این کشور می‏کوشد متناسب با اهداف کلان سیاست خارجی،مناسبات خود در آسیای جنوب غربی را گسترش دهد.هدف،بررسی روابط سیاسی،اقتصادی و نظامی فرانسه با کشورهای عربی و به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس است که این امر باعث گسترش مسابقه تسلیحاتی در منطقه و به تبع آن شکاف و تنش منطقه‏ای بین کشورهای عربی و جمهوری اسلامی ایران می‏شود. نگارنده در این نوشتار بیان می‏دارد که تداوم وضع موجود و ادامه تنش بین کشورهای عربی و ایران و تحکیم مناسبات بین دولت‏های عربی با فرانسه ایران را در بلند مدت با تشدید انفعال و انزوا و تقویت تهدیدات امنیتی در ابعاد مختلف مواجه خواهد کرد.روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات و داده های مورد نیاز بر مبنای روش کتابخانه ای و فیش برداری تهیه شده است
    کلیدواژگان: آسیای جنوب غربی، سیاست خارجی فرانسه، ایران، کشورهای عربی، روابط اقتصادی
  • مهرداد عله پور*، رشید رکابیان، وحید قربانی صفحات 91-109
    ایران طی سالیان اخیر به منظور تثبیت و توسعه منافع ملی خود، با تاسی از راهبرد سنتی نگاه به شرق، توجه ویژه ای را به برقراری رابطه تنگاتنگ و تعامل وثیق با کشورهای حاضر در آوردگاه راهبردی ایندو پاسیفیک مبذول داشته است. با عنایت به دگردیسی های راهبردی که بر دستگاه دیپلماسی ایران سایه افکنده است، نگارندگان پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی و با به کارگیری مفروضات تیوریک مستتر در نظریه نو منطقه گرایی کوشیده اند تا به چرایی این پرسش راهبردی پاسخ گویند که ویژگی، ابعاد، وجوه و ضرورت توجه و تمرکز فزاینده ایران به حوزه قدرت آفرین ایندو پاسیفیک، چگونه ارزیابی می گردد؟ فرضیه ای که از معبر پرسش فوق مطرح گردیده ناظر بر آن است که متاثر از صعوبت های تحمیلی ناشی از تحریم های بی سابقه مجموعه غرب و همچنین با عنایت به جایگاه ویژه ای که حوزه راهبردی ایندو پاسیفیک در معادلات ژیوپلیتیکی پسا جنگ سرد احراز کرده است، دستگاه دیپلماسی ایران، به منظور حضور هرچه فعال تر در سامانه های چندجانبه منطقه ای و افزایش سطح تعاملات سیاسی اقتصادی خود با منظومه قدرت های شرق آسیایی همچون چین، جهت، محور و گستره سیاست خارجی خود را به سمت مناطق فراسوی مرزهای شرقی معطوف داشته است.
    کلیدواژگان: رویکرد راهبردی، ایندو پاسیفیک، نگاه به شرق، منطقه گرایی نوین، جهانی محلی شدن
|
  • Shahrooz Shariati *, Sayyede Sara Mousavi Pages 1-20
    The remarkable growth of Confucian institutes and schools around the world since 2004 has been a sign of the rise of the People's Republic of China. Chinese leaders in the 1980s, after realizing that Communism was no longer attractive for a powerful international presence, sought to redesign the Confucius as a way to achieve the aspirations of the Chinese people. Today, the word “Confucius” by the Chinese government, refers to cultural institutions that are aimed at promoting Chinese language and culture throughout the world. This paper attempts to examine the Chinese government's plans to promote Confucius schools by using a descriptive and analytical way and tries to answer the question of what role do Confucius schools play in promoting the hegemonic goals of Chinese leaders around the world? The paper, examining the performance of these institutions, shows that "Confucian institutions strive to develop Chinese culture and literature for establishing the basis of a Chinese-led soft power in the framework of the world order." The article also shows that the establishment of these institutions is a deliberate move by Beijing's leaders to develop cultural hegemony and expand China's power and influence in the world.
    Keywords: China, culture, Confucius, Confucian institutes, Soft power
  • Ebrahim Taheri* Pages 21-37

    In the current international system, countries try to create the desired networks by linking issues with places. India is no exception and is trying to build its own network. The research question is what is the attributes of network building in India's foreign policy and what is the position of Iran in this strategy? The results show, the first pillar of India's foreign policy network building strategy includes its immediate neighbors with the aim of connecting South-West Asia with Southeast Asia. The next circle includes the countries of the Indian Ocean, including Iran. Finally, the third link seeks to connect India with Central Asia and beyond in the form of a north-south corridor. Of course, the three rings are completely connected and together form a network to eurasia. Iran is in the second ring of India's networking, and India is looking to compete with China and Pakistan in Chabahar. However, with a long-term approach, it seeks to implement the North-South corridor with the aim of becoming a major power. This research uses network theory as its theoretical framework and the research method is the method of matching the case with the theory.

    Keywords: India, networks, Eurasia, Geoeconomic, Iran
  • Abdul Majid Seifi, Sanaz Yousefi Pages 38-53

    In recent years, the formation and enlargement of the Islamic State in Iraq and Sham (ISIS) lead to new dynamics in Middle East politics. It regards to the US foreign policy toward the ISIS impact on the new structure of relations, coalitions and disintegrations in the region. In the basis of offshore balancing grand strategy, the United States tries to prevent in formation any regional hegemon in the Middle East. The main question of this article is: what we can explain the United States foreign policy toward the ISIS(From 2013 to 2017) in the Middle East? The hypothesis of this article is: «the United States by using of offshore balancing grand strategy, in one hand, buck-passing the liability of control of the ISIS to Iran, Syria and Iraq, and the other hand, using ISIS as an instrument for balance of power in the Middle East». The present study is an applied research in a descriptive-analytical method. The findings of the study indicate that the United States in 2013-2017 is trying to curb ISIS on the one hand and increase its influence on the other hand at the expense of the government to which it has been transferred.

    Keywords: offshore balancing, United States, ISIS, Middle East, Buck-passing
  • Mahdi Nasr * Pages 54-68
    China alone has questioned lots of presuppositions of the world system after the cold war, those which were in America's benefit. Now the question is whether China's rise, just as status quo, will traverse a peaceful trajectory. To answer this question, we should consider different suppositions. The first supposition is piece in the meaning of Chinese surrendering to U.S. and the acceptance of American intentions in East Asia and in other regions in the world. The second one is China's confrontation with the United States and entering into war with U.S. in regions dominated by this country, especially eastern Asia. But there is a mediocre third supposition. In this supposition, one country can neither go to immediate war, nor do its interests and power allow it to compromise. Our hypothesis is that China follows the third logic, i. e. neither war nor piece. But if China's rise continues, disputes will grow notably in eastern Asia. This essay uses "offensive realism" as a theoretical framework to be applied on this subject. The results are going to be shown according to history and experimental considerations.
    Keywords: China, Offensive realism, regional hegemony, United States, Eastern Asia
  • Alireza Rezaei *, Ghasem Torabi, Mohammadreza Movahedi Pages 69-90
    France has historically and politically been closely linked to the issues of Southwest Asia. By announcing the US strategy towards the region, France provided a good opportunity as one of the middle powers to expand its relations, and the country is trying to expand its relations in Southwest Asia in line with the major foreign policy goals. The aim is to examine France's political, economic and military relations with the Arab countries, especially the countries bordering the Persian Gulf, which will lead to the expansion of the arms race in the region and, consequently, regional divisions and tensions between the Arab countries and the Islamic Republic of Iran. . In this article, the author states that the continuation of the current situation and the continuation of tensions between the Arab countries and Iran and the strengthening of relations between the Arab governments and France in the long run will increase Iran's passivity and isolation and strengthen security threats in various dimensions. The research method is descriptive-analytical and the required information and data have been prepared based on the library method and filing.
    Keywords: Middle East, French foreign policy, Iran, Arab Countries, Economic Relations
  • Mehrdad Alepour *, Rashid Recabian, Vahid Ghorbani Pages 91-109
    In recent years, in order to consolidate and develop its national interests, Iran, by establishing a traditional strategy of looking to the East, has paid special attention to establishing close relations and close interaction with countries present in the Indo-Pacific strategic region. Considering the strategic transformations that have overshadowed the Iranian diplomatic apparatus, the authors of the present study have tried to answer this strategic question by answering this strategic question with a descriptive-analytical approach and applying the hidden theoretical assumptions in the new regionalist theory. How is the Indo-Pacific powerhouse evaluated? The hypothesis raised by the above question suggests that the system was influenced by the difficulties imposed by the unprecedented sanctions imposed by the West as well as by the special position that the Indo-Pacific strategic area has achieved in the post-Cold War geopolitical equations of Iran. The more active presence in multilateral regional systems and the increase in the level of its political-economic interactions with the system of East Asian powers such as China, the direction, axis and scope of its foreign policy is directed to the regions beyond the eastern borders.
    Keywords: Strategic Approach, Indo-Pacific, Looking east, Modern regionalism, Localization globalization