فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 42 (زمستان 1400)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 42 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید مجتبی امامی، مجتبی جوادی * صفحات 43-74

    امروزه استفاده از مفهوم حکمرانی در میان دانشگاهیان و مجریان کشور فراگیر شده است؛ اما اغلب آنچه از آن مراد می شود، دچار خدشه است، به طوری که برخی آن را مساوی با مدیریت و اداره و... می دانند یا آن را در حصار نسخه بانک جهانی یعنی «حکمرانی خوب» فهم می کنند. مفهوم حکمرانی درواقع به دنبال ساختن یکی از مهم ترین روابط موجود در هر جامعه ، یعنی رابطه پیروی است. مختصات این رابطه، بنا بر ارزش های هر جامعه تعیین می شود و معارف اسلامی مربوط به جامعه نیز درصدد ایجاد روابط خاصی در نظام پیروی اجتماعی است. دنیای غرب با توجه به رویکردهای اومانیستی و مبتنی بر تدبیرهای دنیایی، به فراوانی در مورد نظام روابط پیروی یا همان نظریه های حکمرانی کار کرده است، ولی ادبیات اسلامی برای چنین کارهای جزیی در باب چگونگی حکمرانی استنطاق نشده است و اغلب به تبیین ویژگی های حاکم اسلامی بسنده شده است. در این پژوهش، پس از مرور کلی نظریه های حکمرانی متعارف، به تحقیق موضوعی یکی از کلمات کلیدی قرآن کریم در زمینه روابط پیروی اسلامی، یعنی کلمه «اطاعت»، پرداخته شده است. روش تحقیق موضوعی در این پژوهش، روش مبتنی بر کلیدواژه (اطاعت) و سیاق با راهبرد آیه محور و سیاق محور است. نتایج تحقیق موضوعی نشانگر معارف عمیق قرآنی در باب چیستی، چرایی و چگونگی حکمرانی اسلامی است. لزوم به توجه رابطه اطاعت با آگاهی و ایمان، توجه به اختیار انسان ها در حکمرانی، سطوح مختلف اطاعت، دایمی بودن نیاز به اطاعت در انسان و نقش ضروری تقوا در اطاعت، ازجمله موارد برآمده از این تحقیق موضوعی برای ظهور نظریه حکمرانی اسلامی هستند.

    کلیدواژگان: رابطه پیروی، حکمرانی، حکمرانی اسلامی، اطاعت
  • محمد احمدی نیا، غفار زارعی*، علی محمد حقیقی صفحات 75-108
    با تغییر ترکیب انرژی جهانی به ‏سمت منابع کم ‏کربن، دنیای انرژی درحال ورود به عصر ازهم‏ گسیختگی است. گذار جهانی انرژی بی‏ وقفه ادامه دارد، اما آهنگ تغییرات در همه مناطق به یک اندازه نیست. در این میان، خلیج فارس چهره منحصر‏به ‏فردی از گذار انرژی به‏ نمایش گذاشته ‏است که برپایه آن اگرچه مجموع تقاضای انرژی از این منطقه طی دو دهه گذشته تقریبا ثابت مانده، اما سهم منابع خلیج فارس در سبد مصرف کشورها و مناطق گوناگون جهان هیچ نسبتی با آن ندارد. گذار انرژی در خلیج فارس بیشتر به‏ شکل تغییر الگوی ترانزیت انرژی از منطقه به‏سمت بازارهای مصرف فهم‏ می‏شود. از این رو، دورنمای کلی مقاله حاضر را کشف پیامدهای گذار جهانی انرژی بر امنیت دریانوردی خلیج فارس تشکیل می‏دهد. پرسش اصلی مقاله این است که «گذار جهانی انرژی تحت چه شرایطی امنیت دریانوردی در خلیج فارس را متحول خواهد ساخت؟» پاسخ اولیه این بوده است که «گذار جهانی انرژی تنها در صورت ارتقای همکاری‏ های ژیواکونومی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس-چین به سطح همکاری نظامی و امنیتی منجر به تغییر الگوی امنیت دریانوردی در خلیج فارس خواهد شد.» چارچوب مفهومی حاکم بر مطالعه حاضر را ژیوپلیتیک گذار انرژی تشکیل می‏ دهد. یافته های پژوهش که برپایه روش‏ شناسی استنباطی به‏ دست‏ آمده ‏اند، علاوه بر تصدیق فرضیه مقاله به این نتیجه منتهی می‏شوند که اگرچه تغییر در ژیواکونومی احتمالا با تغییر در ژیوپلیتیک ‏همراه خواهدبود، اما تحقق آن در شرایط فقدان تحولات راهبردی و نظامی چندین دهه طول خواهدکشید.
    کلیدواژگان: امنیت کشتی‏رانی، خلیج فارس، گذار انرژی، امنیت انرژی، الگوی تقاضای انرژی
  • رسول رمضانی*، علی محمد امین زاده، حمیدرضا لشکریان صفحات 109-142

    فناوری های نوظهور سایبری با شتابی روزافزون در حال طی مراحل رشد و توسعه بوده و در آینده نزدیک به مرحله بلوغ خواهند رسید. این فناوری ها بر تمامی عرصه های زندگی، بویژه حوزه اقتصادی در سطح خرد و کلان تاثیرات شگرفی خواهند داشت. هرچند ظهور هر فناوری جدید موجب برطرف شدن بسیاری از چالش ها و مشکلات خواهد شد و فرصت های جدیدی را در حوزه های مختلف پیش روی جوامع قرار می دهد ولی تهدیدات نوظهوری را پدید می آورد که بایستی شناسایی و مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرند. هدف از این تحقیق، شناسایی فرصت ها و تهدیدهای اقتصادی ناشی از توسعه فناوری های سایبری جمهوری اسلامی ایران در افق ده ساله می باشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و آینده نگر بوده و به روش توصیفی/تحلیلی با نگاه اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تعداد 7 نفر از خبرگان حوزه سایبری و تعداد 50 نفر از صاحب نظران حوزه های سایبری و اقتصادی می باشد که به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. براساس نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل داده های تحقیق، تعداد یازده فناوری شامل رایانش ابری، روباتیک، هوش مصنوعی، پرینترهای سه بعدی، اینترنت اشیاء، کلان داده، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، زنجیره بلوکی، فناوریهای موبایلی، محاسبات کوانتومی و پردازشگرهای زیستی، طی ده سال آینده چرخه بلوغ را طی کرده و به صورت گسترده مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همچنین فرصت ها و تهدیدات اقتصادی ناشی از توسعه فناوری های مذکور به تفکیک احصاء و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: فرصت، تهدید، حوزه اقتصادی، فضای سایبر، فناوری های نوظهور
  • عباس محمدنژاد*، عباسعلی جباری، محمد شاه محمدی صفحات 143-178
    علم ارتباطات شامل مطالعه فرایندی است که به واسطه آن ارتباط گر از طریق کانال ارتباطی پیامی را با تاثیری معین به مخاطب می رساند ، در این میان اگر مخاطب به دلایل مختلف از جمله جانبداری در خبر دچار بی اعتمادی به رسانه شود فرایند ارتباطی مختل خواهد شد.این مقاله با طرح این سوال که راهکارهای ارتقای اعتماد مخاطب به رسانه ملی چیست از طریق مصاحبه عمیق با 30 تن از کارشناسان حوزه رسانه ، شامل اساتید حوزه ارتباطات و پژوهشگران حوزه رسانه و با روش تحلیل مضمون ، عوامل اعتماد زدا از فعالیتهای رسانه ملی در سه حوزه مخاطب اخبار ، مالکیت و حوزه مدیریتی و مخاطب برنامه های سیاسی احصا و این چالش های احصا شده طی پرسشنامه ای از جامعه آماری نظرخواهی و با نرم افزار اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شد. نتایج یافته های تحلیلی و توصیفی این تحقیق نشان داد که ارتقای ساختارهای ارایه خبر ، تقویت توان حرفه ای عوامل خبر ، استفاده از کنداکتور مناسب ، دوری از سیاستگذاریهای سلیقه ای در حوزه خبر و ارایه تحلیل های سیاسی با روش های غیر مستقیم و با شیوه های نوین برنامه سازی ، ارتقای پژوهش ، جذاب کردن فرم برنامه های سیاسی و توجه به نیازهای تحلیلی مخاطب در برنامه های سیاسی می تواند موجب ارتقای اعتماد مخاطب به رسانه ملی شود.
    کلیدواژگان: رسانه، اعتماد، مخاطب، اطلاع رسانی - رسانه ملی
  • مهدی شیرمحمدی*، احمد بخشایشی اردستانی، سید علی مرتضویان فارسانی صفحات 179-218
    زمینه و هدف

    اشراف اطلاعاتی به عنوان یک نیاز اساسی و اولیه امنیت پایدار مطرح است.سازمانهای اطلاعاتی جهت برقراری امنیت در انجام وظایف و ماموریتهای خود نیاز مند اطلاعات بوده و این امر مستلزم اشرافیت اطلاعاتی در حوزه فعالیت آنهاست.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف،کاربردی و از لحاظ ماهیت،توصیفی -تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل خانواده های تهرانی به تعداد 100 نفر است که بر اساس روش طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند.داده ها بر اساس پرسشنامه محقق ساخته طیف لیکرت 5 گزینه ای 17 سوالی که روایی آن به صورت صوری انجام و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد،جمع آوری شد.داده های پژوهش با استفاده از آزمون فریدمن و بااستفاده از نرم افزارspss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحقیق نشان می دهد در محیط خارجی، فرصتها و تهدیدها از نظر اولویت برابر هستند و در محیط داخلی قوتها تقریبا دو برابر ضعفها می باشند با توجه به نظر خبرگان در این تحقیق، مولفه «فرهنگ سازی عمومی» نسبت به سایر مولفه های فضای مجازی و اشراف اطلاعاتی از ارزش بیشتری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سازی عمومی ، افزایش تعامل مردم و سازمان های اطلاعاتی ،تربیت و آموزش نیروهای متخصص و توانمند، اشراف اطلاعاتی درخانواده وآموزش خانواده ها، همکاری آنان با پلیس، تجهیزات زیر ساختی و ارتقای سیستم ها، تجهیزات مدرن،علم و آگاهی از علوم رایانه ای توسط کارآگاهان سایبری بر اشراف اطلاعاتی در فضای مجازی و امنیت خانواده تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اشراف، اطلاعات، امنیت، خانواده، فضای مجازی
  • احمد علیرضا بیگی*، محمدعلی فتح اللهی، میکائیل راسخی، محمدعلی آل هاشم صفحات 219-254

    از اهداف اصلی سیاست خارجی جمهوری آذربایجان توسعه روابط دوستانه با کشورهای همسایه و نزدیک در خاورمیانه و شرق، از جمله با کشورهایی است که با آن ها از لحاظ ژیوپولیتیکی، دینی و قومی اشتراک هایی دارد. از این نظر در سیاست خارجی جمهوری آذربایجان، توسعه روابط اقتصادی، فرهنگی و... با جمهوری اسلامی ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با توجه به توضیحات فوق ظرفیت های داخلی و عوامل حیاتی موجود در کشور مقصد جهت گسترش همکاری ها و توسعه قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در رابطه با کشور آذربایجان می بایست به درستی شناسایی شود. امری که تاکنون تحقیقی جامع به منظور تبیین و بررسی آن صورت نگرفته است. بدیهی است بدون شناسایی ظرفیت های داخلی و حساسیت های موجود در کشور آذربایجان نمی توان برنامه ای مشخص بر مبنای منافع ملی کشور در این رابطه ارایه داد. این پژوهش قصد دارد تا به صورت ساختار یافته عوامل حیاتی تاثیرگذار در افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران و ارتقاء نقش فراملی کشور با استفاده از ظرفیت های موجود در استانهای آذربایجان غربی و شرقی را برای گسترش همکاریها و روابط هدفمند با جمهوری آذربایجان را شناسایی نموده و در نهایت رابطه میان پتانسیل های موجود در کشور به خصوص اقوام آذری را با عوامل مهم شناسایی شده جهت تاثیرگذاری در جمهوری آذربایجان، مدل سازی نماید.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری آذربایجان، معادلات ساختاری تفسیری
  • علی عزیزی، ابراهیم داودی دهاقانی* صفحات 255-284
    تغییر رویکرد دشمن به شیوه های نرم می تواند امنیت عمومی کشور را دچار تغییرات شگرفی کند. در این راستا رویکردهای اجتماعی پلیس مبتنی بر پدافند غیرعامل یکی از راهکارهای مقابله است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است. این تحقیق به منظور بررسی محیطی و احصاء تهدیدات، فرصت ها، قوت ها، ضعف ها و کارکردهای اجتماعی پلیس و تدوین راهبردهای مبتنی بر پدافند غیرعامل و ترسیم مسیر مطلوب انجام شد. ابتدا با برگزاری کارگاه توجیهی در جمع مدیران لایه اول معاونت اجتماعی ناجا، عوامل محیطی با الگوی تدوین راهبرد اصلاح شده دیوید و احمدوند به روش نخبگی با توزیع ماتریس های EFE و IFE تعداد 17 ضعف، 13 قوت، 17 فرصت و 23 تهدید احصاء وپس از جمع بندی آنها در ماتریس موقعیت راهبردی، موقعیت اجتماعی پلیس در وضعیت موجود، «تدافعی خفیف» و در وضعیت قابل دستیابی «تهاجمی خفیف» و وضعیت مطلوب (9-9) مطابق چشم انداز 1404تعیین شد. برای رسیدن به وضعیت های قابل دستیابی و مطلوب، 28 راهبرد مبتنی بر برنامه راهبردی پدافند غیرعامل برای استحکام و پایداری زیرساخت های اجتماعی پلیس ارایه شد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، آسیب پذیری، تهدیدها، راهبرد، رویکرد اجتماعی پلیس
  • سیدمهدی اکرمی*، حسین ذوالفقاری، محمدرضا شعبانی اصل، جمال شفیعی صفحات 285-318
    امنیت یک نیاز اولیه برای زندگی اجتماعی است و جزء مهمی از حقوق شهروندی محسوب می گردد، تامین امنیت و افزایش احساس امنیت شهروندان از مهم ترین وظایف و تکالیف حکومت (دولت) به حساب می آید. استان سیستان و بلوچستان یکی از مناطق مرزی ج.ا.ا محسوب می شود که همواره از فقدان امنیت و وجود تهدیدات فراوان رنج می برد. با عنایت به موارد فوق، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی راهبردی تحکیم و ارتقاء امنیت در مناطق مرزی استان سیستان و بلوچستان به رشته تحریر درآمده است. برای دستیابی به داده ها با بهره گیری از ادبیات و مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 80 در ابعاد «جغرافیای طبیعی و انسانی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «مدیریتی»، «سیاسی»، «اقتصادی»، «نظامی و انتظامی» و «قضایی و قانونی» تدوین و یک نمونه آماری 140 نفره به سوالات آن پاسخ دادند. روایی پرسشنامه از سه طریق روایی محتوا، سازه و سنجش اعتبار محتوا تایید و پایایی آن نیز توسط آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS، 953/0 محاسبه گردید. با تحلیل پرسشنامه به کمک آزمون KMO، بارتلت و آزمون همبستگی رتبه ای پیرسون، نتیجه گرفته شد که ارتباط مثبت و معناداری بین ابعاد هفت گانه وجود دارد و بر اساس آزمون فریدمن اولویت ابعاد به شرح ذیل می باشد: «مدیریتی»، «اقتصادی»، «سیاسی»، «نظامی و انتظامی»، «قضایی و قانونی»، «فرهنگی و اجتماعی» و «جغرافیای طبیعی و انسانی».
    کلیدواژگان: تحکیم و ارتقاء امنیت، مناطق مرزی کشور، استان سیستان و بلوچستان، الگوی راهبردی
  • حامد بیگوند، علی بیژنی* صفحات 319-350

    همواره درامنیت و انضباط اجتماعی عوامل گوناگونی موثر هستند که این عوامل امروزه کلانشهرهای ایران رابا مشکلات گسترده ای مواجه ساخته اند.در این راستا همواره مناطق تجاری وخدماتی شهرها بیش از سایر مناطق با این قبیل مشکلات مواجه هستندواین مساله درکاهش سطح رفاه شهروندان آن محدوده تاثیر گذار بوده است.منطقه12تهران یکی ازمناطقی است که به دلیل دارا بودن موقعیت مرکزی و مراکز خدماتی-تجاری وگردشگری با پدیده هایی نظیر اخلال امنیت و اخلال انضباط اجتماعی مواجه است که این مسایل در افزایش مشکلات منطقه موثر بوده است و امروزه با افزایش جرایم شهری در منطقه12،نه تنها این پدیده افزایش مهاجرت های ساکنین و ناهمگونی های اجتماعی-فرهنگی را درپی داشته است بلکه نظم اجتماعی را با چالش هایی جدی مواجه ساخته است.در همین زمینه پژوهش حاضرباروش توصیفی-تحلیلی و کاربردی(عملی)-توسعه ای و از نوع پژوهش های اکتشافی،به ارایه الگوی سازماندهی سیاسی فضای شهری مبتنی برامنیت وانضباط اجتماعی(منطقه12تهران)پرداخته است.ابزارگردآوری داده ها،یافته های کتابخانه ای ومیدانی(براساس پرسشنامه)می باشد که در این راستا جامعه آماری تحقیق را کلیه صاحب نظران حوزه های مطالعات شهری وجغرافیای سیاسی تشکیل می دهند که حجم نمونه آن براساس مدل کوکران تعداد35نفر تخمین زده شد.پژوهش حاضر با استفاده ازآزمون میانگین وضریب همبستگی پیرسون درنرم افزارspssبه ارزیابی آماره های توصیفی و سپس ارتباط میان متغیرهای سازماندهی سیاسی فضاوعوامل امنیت وانضباط اجتماعی پرداخته است. نتایج نشان داد سازماندهی سیاسی فضا در زمینه امنیت و انضباط شهری منطقه12در وضعیت مطلوبی قرارندارد وهمچنین میان چالش های سازماندهی سیاسی فضا و عوامل انضباط وامنیت شهری رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، امنیت شهری، انضباط اجتماعی، منطقه12شهرتهران
  • سید یحیی حسینی پنجکی*، سید حسین حسینی پنجکی صفحات 351-386

    با توجه به سرعت انتقال اطلاعات (تایید شده و تایید نشده) در شبکه های اجتماعی از یک سو، و از طرف دیگر بکارگیری افراد آگاه یا نا آگاه در انتشار گسترده اخبار جعلی و تحریک رفتاری براساس آن، امروزه مدیریت اجبار سازانه افکار عمومی با هدف ایجاد بی اعتمادی و شکاف بین مردم - حاکمیت به عنوان اقدام موثر در جهت بی ثبات سازی داخلی مورد توجه دشمنان قرار گرفته است که از آن می توان به عنوان تهدید جدید در محیط امنیتی یاد کرد. هرچند که تا کنون پژوهش های متعددی در خصوص شایعه از دیدگاه های مختلف خصوصا از دیدگاه قرآن و اثرات آن در جامعه توسط پژوهشگران صورت گرفته است اما در این پژوهش تمرکز بر تشریح مدل عملیات هیبریدی و نقش دروغ پردازی سازمان یافته توسط کشورهای متخاصم و گروهک های ضد انقلاب در وقوع رخ داد های ضد امنیتی در داخل کشور می باشد. این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که تاثیر تولید اخبار جعلی و باز نشر گسترده آن در فرآیند تحریف و بی ثبات سازی فضای اجتماعی کشور و به تبع آن ایجاد ناامنی در جامعه چه میزان است؟ فرضیه ما بر آن است که مدیریت فضای سایبری موثرترین راهکار مقابله ای درعملیات هیبریدی است. لذا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و داده کاوی از طریق آنالیز آمار انتشار اخبار مربوط به شیوع ویروس کرونا در کشور، نقش و اهداف منافقین در پیاده سازی مدل عملیات هیبریدی در کشور را مورد بررسی قرار داده و با ارایه راهکار های مقابله ای، برخی از پیشنهاد های تجویزی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: اقدام موثر، نبرد هیبریدی، مرجفون، شایعه
  • محمدصادق غلامی*، محمد خوش چهره، مرتضی عزتی، حمیدرضا فرتوک زاده صفحات 387-416

    صندوق های بازنشستگی نهادهای مالی با پوشش بلندمدت و بین نسلی هستند که زمینه پرداخت مستمری بازنشستگی بیمه پردازان را فراهم تا از این طریق ضمن تامین رفاه برای افراد ، ناامنی اقتصادی و اجتماعی و عدم اطمینان از درآمد بازنشستگان را کاهش دهند. مقوله بازنشستگی در دنیای امروز وارد مرحله ای شده که حاکمیت ها به دنبال مقابله با آثار و پیامدهای احتمالی آن در ناامنی های اجتماعی، اقتصادی و... هستند.با توجه به عوامل متعدد محیطی موثر بر صندوق ها، مسایل مرتبط با آن ها در صورت عدم مدیریت صحیح،پیامدهای سیاسی، اقتصادی،فرهنگی و امنیتی ناشی از آن می تواند شرایط بحرانی ایجاد کند.این پژوهش ازلحاظ روش تحقیق بر رویکرد آمیخته متکی بوده و هدف اصلی آن ارایه راهبردها و راهکارهای پیشگیری از بحران های ناشی از وضعیت صندوق های بازنشستگی است.لذا ضمن انتخاب جامعه آماری و تمام شماری آن ،146 پرسشنامه جمع آوری شده و در ادامه نیز از 23 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد.با استفاده از منابع مختلف علمی و نیز تحلیل محتوی مصاحبه ها و بهره بردن از خروجی پرسشنامه ها،عوامل محیطی موثر بر صندوق ها شناسایی و با مدل swot ، پنج راهبرد و بیست راهکار برای پیشگیری از بحران های ناشی از وضعیت صندوق های بازنشستگی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بحران، پیشگیری، راهبرد، صندوق بازنشستگی
  • ادریس فیلی*، حسین اکبری، امیرهوشنگ خادم دقیق صفحات 417-450

    منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از لحاظ جغرافیایی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که در قرن بیستم میدان تاخت وتاز انگلیس، فرانسه و آمریکا شده بود و شکل گیری حکومت های استبدادی و وابسته یکی از نتایج زیان بار این تهاجم به حساب می آمد، در آستانه سده بیست و یکم با الگو گیری از انقلاب اسلامی ایران، دچار تحول جدی شد و وضعیت جدیدی پیدا کرد و خیزش های مردمی با عنوان بیداری اسلامی در کشورهای این منطقه علیه حاکمان اقتدارگرای آن که با حضور اقشار مختلف مردم شکل گرفت و آتش به خرمن نظام های قبیله ای و خودکامه عربی زد، یکی از آثار این وضعیت محسوب می شود؛ لیکن این خیزش ها در مسیر خود با چالش ها و آسیب هایی مواجه شد و از این رو به هدف اصلی خود که همان دگرگونی بنیادین در ساختار قدرت حاکم در این کشورها بود، دست نیافت و به نقطه اوج خود نرسید.این مقاله با هدف شناخت عوامل آسیب شناسانه خیزش مردمی در کشور لیبی به روش آمیخته (موردی زمینه ای) در قلمرو زمانی این خیزش ها (بازه زمانی 17 دسامبر 2010(27 آذرماه 1389) تاکنون) با رویکرد تبیینی - اکتشافی از طریق به کارگیری آمارهای توصیفی و استنباطی(تحلیل عاملی) در یک جامعه آماری 40 نفره در جهت پاسخگویی به این سوال که عوامل بروز آسیب بر روند خیزش مردمی در کشور لیبی چیست؟ انجام شده که ماحصل آن تبیین مهم ترین عوامل انحراف، انفعال و آسیب این خیزش در کشور لیبی و در قالب بیداری اسلامی است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خیزش مردمی، بیداری اسلامی، کشور لیبی
  • سعید نیک نام*، بهرام قدیمی، ذبیح الله صدفی صفحات 451-476

    هدف پژوهش حاضر، تبیین جامعه شناختی عوامل موثر (احساس اقتدارطلبی، احساس کارآمدی، احساس ناکامی، احساس محرومیت، خصوصیات فردی) بر نگرش هواداران به بازتولید هویت ملی تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران (متغیر وابسته)، می باشد. در این پژوهش براساس روش تحقیق پیمایشی، با استناد بر تکنیک مصاحبه کتبی، سعی گردیده با مراجعه به 400 نفر از هواداران تیم ملی فوتبال شهر تهران (به روش نمونه گیری متناسب با محیط تحقیق و برآورد حجم نمونه به کمک جدول مورگان) مصاحبه شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که نگرش هواداران به بازتولید هویت ملی، بستگی به احساس اقتدارطلبی (34.0+) و احساس ناکامی (32.0+) دارد. بنابراین می توان گفت هویت افراد در جریانات ورزشی مانند بازی های تیم ملی فوتبال، بازآفرینی می شود و برای استفاده از این ظرفیت می بایست بدون توجه به ویژگی های جمعیت شناختی از قبیل: جنس، سن و... به کنترل و هدایت هیجانات افراد با توسعه فضاهای ورزشی مبادرت نمود تا بتوان در راه هویت سازی مجدد و بازآفرینی هویتی افراد، گام های موثری برداشت. براین اساس، پرداختن به بازآفرینی هویتی در جریانات ورزشی، فرصتی بی نظیر برای همگان به ویژه هواداران تیم ملی فراهم می-آورد تا هم در وقایع مهم جامعه مشارکت داشته و هم چنین روحیه تحمل و به عبارت بهتر، آستانه تحمل شان افزایش یابد. بدون شک، جامعه فعلی و کنونی مانند جنس و... گرفته می شود که این روند، سه نوع هویت مشروعیت بخش، مقاومت و برنامه دار، را خدشه دار کرده است. بنابراین استفاده از جریانات ورزشی که به خلق و بازآفرینی هویت هواداران، می تواند واقعیت هایی را مانند: افزایش حس کارآمدی، کاهش ناکامی، افزایش همبستگی و... در بین افراد جامعه خواهد شد

    کلیدواژگان: بازتولید هویت ملی، احساس اقتدارطلبی، احساس کارآمدی، احساس ناکامی، احساس محرومیت
  • سید علی ساداتی نژاد*، بهرام بیات، اسماعیل احمدی مقدم، لطفعلی عنایتی صفحات 477-512

    رخداد انقلاب اسلامی با مشارکت گسترده مردم،رویه تکیه دولت به طبقات خاص را دگرگون ساخت و تکیه نظام بیش از آنکه بر طبقه خاصی باشد بر عموم مردم قرار گرفت.با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 57 و نقش محوری مردم در تحقق این انقلاب ، امام (ره) این انقلاب را انقلابی متفاوت با سایر انقلاب های در جهان می دانست که متعلق به مردم است و ویژگی برجسته آن حضور مردم در تمامی صحنه ها می باشد. در اندیشه امام(ره) جمله کلیدی "سپردن نهایی امور به دست مردم " و"حضور ملت در صحنه" شاه بیت تفکر امنیتی ایشان را تشکیل می دهد واز نظر امام که بنیانگذار این انقلاب بوده اند رویکرد امنیتی انقلاب مردم پایه می باشد و مردم به عنوان رکن اصلی در فرایند امنیت ایفای نقش می نمایند. تجربیات بیش از چهل ساله انقلاب اسلامی به وضوح نشان می دهد رویکرد امنیتی کشور مردم پایه می باشد اما در بعد نظری یک الگوی هدفمند ومنظم که قابل ارایه در مجامع علمی و آکادمیک و همچنین ارایه به سایر کشورها باشد وجود ندارد.در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل گفتمان محقق با بررسی منابع دینی و اندیشه امامین انقلاب در پی کشف مبانی فرانظری نظریه امنیت پایه و پاسخ به سوال اصلی که : مبانی فرانظری امنیت مردم پایه در جمهوری اسلامی کدام هست؟ به تبیین مبانی هستی شناسی،معرفت شناسی،انسان شناسی و روش شناسی امنیت مردم پایه پرداخته است.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت مردم پایه، مبانی فرانظری، اسلام
|
  • Seyed Mojtaba Emami*, Mojtaba Javadi Pages 43-74

    Today, the use of the concept of governance is widespread among academics and executives of the country. But usually what is meant by it is flawed, so that some consider it equal to management and administration, etc., or understand it in the context of the World Bank version of "good governance." The concept of governance actually seeks to build one of the most important relationships in any society, the relationship of obedience. The coordinates of this relationship are determined by the values ​​of each society, and Islamic teachings related to society also seek to establish special relationships in the system of social adherence. The Western world has worked extensively on the system of relations of obedience, or theories of governance, according to humanistic approaches based on worldly tactics, but Islamic literature has not questioned how to govern for such minor matters, and often suffices to explain the characteristics of the Islamic ruler. Has been. In this study, after a general review of theories of conventional governance, a thematic study of one of the key words of the Holy Quran in the field of Islamic follow-up relations, namely the word "obedience", has been done. Thematic research method in this research is a method based on keyword (obedience) and context with verse-based and context-oriented strategy. The results of the thematic research show the deep Quranic knowledge about what, why and how Islamic rule. The need to pay attention to the relationship between obedience and knowledge and faith, attention to human free will in governance, different levels of obedience, the constant need for obedience in man and the essential role of piety in obedience, are among the topics of this study for the emergence of Islamic governance.

    Keywords: Relationship of obedience, Governance, Islamic governance, obedience
  • Mohammad Ahmadinia, Ghaffar Zarei *, Alimohammad Haghighi Pages 75-108
    As the global energy mix is shifting to low-carbon resources, the energy world is entering an era of disruption. The global energy transition continues, but the pace of change is uneven. The Persian Gulf has introduced a unique phase of energy transition through which, although the total energy demand from the region has remained almost constant over the past two decades, it has not relevant to the share of Persian Gulf resources in the consumption basket of the countries. The energy transition in the Persian Gulf is understood as the changing pattern of energy transit from the region. Therefore, this paper is to discover the implications of the global energy transition on the maritime security of the Persian Gulf. The main question of the article is: "how global energy transition change maritime security in the Persian Gulf?" The initial response is that "the global energy transition develops the pattern of maritime security only in case geo-economic cooperation between Arab countries of the Persian Gulf and China upgrades to the level of military and security cooperation." The findings, gained through an inferential methodology, substantiate the validity of the hypothesis and confirm that any change in geo-economics is likely to be accompanied by changing geopolitics, however, it may last decades under the absence of strategic and military developments.
    Keywords: Maritime Security, Persian Gulf, Energy Transition, Energy security, Pattern of Energy Demand
  • Rasool Ramezany *, Ali Mohammad Aminzadeh, Hamid Reza Lashgarian Pages 109-142

    Cyber emerging technologies are in a state of rapid growth and development and will reach maturity in the near future. These technologies will have a tremendous impact on all areas of life, especially in the economic sphere. Although the emergence of any new technology will solve many challenges and problems and present new opportunities in various fields to communities, but it creates emerging threats that must be identified, studied and analyzed. The purpose of this study is to identify economic opportunities and threats resulting from the development of cyber technologies in the Islamic Republic of Iran over next ten-year horizon. The present study is an applied and prospective research and has been done in a descriptive / analytical method with an exploratory perspective. The statistical population of the study includes 7 cyber experts and 50 cyber and economic experts who were purposefully selected by snowball method. Based on the results of data analysis, eleven technologies including cloud computing, robotics, artificial intelligence, 3D printers, Internet of Things, big data, virtual reality & augmented reality, blockchain, mobile technologies, quantum computing and Bioprocessors will pass the maturity cycle and will be widely used over the next ten years. Also, the economic opportunities and threats resulting from the development of these technologies were presented separately.

    Keywords: Vulnerability, Threats, Economic, Cyber Space, emerging technologies
  • Abbas Mohammadnejad *, Abbas Ali Jabari, Mohammad Shahmohammadi Pages 143-178
    The purpose of this research is to provide solutions to increase the audience's trust in the national media. This article raises the issue that in the communication process, sender, content, audience and feedback should all be considered by asking the question of what are the ways to increase audience trust in the national media. Through in-depth interviews with 30 media experts, including professors in the field of communications and media researchers, and by means of content analysis, distrustful factors of national media activities in the three areas of news audience, ownership and management, and audience of political programs, these challenges were analyzed by a questionnaire from the statistical community and analyzed with SPSS software. The results of analytical and descriptive findings of this research showed that improving news presentation structures, strengthening the professional ability of news agents, using appropriate conductors, avoiding tasteful policies in the field of news and presenting political analysis with indirect methods and new methods Planning, promoting research, making the form of political programs attractive and paying attention to the analytical needs of the audience in political programs can increase the audience's trust in the national media.
    Keywords: English Media, Trust, Audience, Information, National Media
  • Mahdi Shirmohmmadi *, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani, Seyed Ali Mortazavian Farsani Pages 179-218
    ground and objective

    information aristocracy is considered as a fundamental and basic need for sustainable security

    method

    this research is applied in terms of purpose, practical and in terms of nature, descriptive - analytic which was conducted in survey method. the study population consisted of تهرانی families of 100 people, selected based on the method of class and using the cochran formula. the data were collected based on a questionnaire and a five - point Likert scale questionnaire whose validity was done in the formal way and its reliability was obtained by cronbach's alpha coefficient 96. the research data were analyzed using friedman test using spss software. the

    findings

    the research indicates that in external environment, opportunities and threats are equal priority and strengths are almost double the weaknesses in the internal environment, according to experts in this study, the elements of public culture are more valuable than other elements of virtual space and aristocracy.

    conclusion

    the results of this study show that public culture, increasing the interaction of people and intelligence organizations, training and training of expert and empowering forces, cooperation with police, modern equipment, science and knowledge of computer science has been influenced by cyber - detectives on intelligence lords in cyberspace and family security.

    Keywords: Aristocracy, Information, security, Family, Cyberspace
  • Ahmad Alirezabeigi *, Mohammadali Fathollahie, Mikaeil Rasekhie, Mohammadali Ale Hashem Pages 219-254

    One of the foreign policy main goals of the Republic of Azerbaijan is to develop friendly relations with its neighbors in the Middle East and the East, including those with which it has geopolitical, religious and ethnic affiliations. From this point of view, in the foreign policy of the Republic of Azerbaijan, the development of economic, cultural and ... relations with the Islamic Republic of Iran has a special place. According to the above explanations, the internal capacities and critical factors existing in the destination country in order to expand cooperation and develop the soft power of the Islamic Republic of Iran in relation to Azerbaijan should be properly identified. So far, no comprehensive research has been undertaken to explain this issue. Obviously, without identifying the internal capacities and sensitivities in Azerbaijan, a clear program based on the national interests of Iran cannot be presented. This study intends to structurally identify the critical factors that contribute to enhancing the soft power of the Islamic Republic of Iran and enhancing the transnational role of the Iran by utilizing existing capabilities in the West and East Azerbaijani provinces to expand targeted cooperation and relations with the Republic of Azerbaijan. Finally, it model the relationship between the internal potentials, especially the ethnic Azeris, with the important factors identified for influencing the Republic of Azerbaijan.

    Keywords: foreign policy, Republic of Azerbaijan, Interpretive Structural Equations
  • Ali Azizi, Ebrahim Davoodi Dehaghani * Pages 255-284
    Changing the enemy's approach in soft ways can drastically change the public security of the country. In this regard, the social approaches of the police based on passive defense is one of the coping strategies that has been addressed in this research. This study was conducted to investigate the environment and enumerate threats, opportunities, strengths, weaknesses and social functions of the police and to develop strategies based on passive defense and to draw the desired path. First, by holding a briefing workshop among the first level managers of NAJA Social Affairs, environmental factors with the model of developing a modified strategy of David and Ahmadvand by elite method with distribution of EFE and IFE matrices, 17 weaknesses, 13 strengths, 17 opportunities and 23 threats were counted and then summarized. They were determined in the matrix of strategic position, social position of the police in the current situation, "mild defensive" and in the achievable position of "mild offensive" and favorable situation (9-9) according to the 1404 vision. To achieve the achievable and desirable situations, 28 strategies based on the passive defense strategic plan were presented for the strength and stability of the police social infrastructure.
    Keywords: passive defense, vulnerabilities, Threats, strategy, police social approaches
  • Seyyde Mehdi Akrami *, Hossein Zolfaghari, Mohammad Reza Shabani Asl, JAMAL SHAFIEI Pages 285-318
    Security is a basic need for social life and is an important part of citizenship rights. Providing security and increasing the sense of security of citizens is one of the most important duties and responsibilities of the government (government). Sistan and Baluchestan province is one of the border areas of the Islamic Republic of Iran, which always suffers from a lack of security and the presence of many threats. Considering the above, the present study has been written with the aim of designing a strategic model for consolidating and improving security in the border areas of Sistan and Baluchestan province. To access the data using the literature and theoretical foundations and interviews with experts, a researcher-made questionnaire consisting of 80 in the dimensions of "natural and human geography", "cultural and social", "managerial", "political", "economic", " "Military and Disciplinary" and "Judicial and Legal" and a statistical sample of 140 people answered the questions. The validity of the questionnaire was confirmed by three methods of content validity, structure and content validity and its reliability was calculated by Cronbach's alpha test in SPSS software, 0.953. Analyzing the questionnaire using KMO, Bartlett and Pearson rank correlation test, it was concluded that there is a positive and significant relationship between the weekly dimensions and according to Friedman test, the priority of the dimensions is as follows: "managerial", "economic", "political" "Military and Disciplinary", "Judicial and Legal", "Cultural and Social" and "Natural and Human Geography".
    Keywords: Strengthening, improving security, border areas of the country, Sistan, Baluchestan province, strategic model
  • Hamed Beigvand, Ali Bijani * Pages 319-350

    Various factors are always effective in social security and discipline,which have caused wide problems in Iranian metropolises today. In this regard, commercial and service areas of cities are always faced with such problems more than other areas, and this issue is effective in reducing the welfare of citizens in that area.Zone12 of Tehran is one of the regions that due to its central location and service-commercial and tourism centers is faced with phenomena such as security disruption and disruption of social discipline, which have been effective in increasing the problems of the region and today with increasing urban crime in Zone12 Not only has this phenomenon led to an increase in resident migration and socio-cultural heterogeneity,but it has also posed serious challenges to social order. In this regard, the present study is a descriptive-analytical and applied (practical) -developmental type.Exploratory research has presented a model of political organization of urban space based on security and social discipline(Zone12 of Tehran). Data collection tools are library and field findings (based on a questionnaire) in which the statistical population of the study is all Experts in the fields of urban studies and political geography, whose sample size was estimated based on Cochran's model of35 people.And social discipline.The results showed that the political organization of space in the field of urban security and discipline in Zone12 is not in a favorable situation and also there is a significant relationship between the challenges of political organization of space and the factors of urban discipline and security

    Keywords: Political organization of space, Urban security, social discipline, zone 12 of Tehran
  • Seyed Yahya Hosseini Panjaki *, Seyed Hosein Hosseini Panjaki Pages 351-386

    Due to the speed of transmission of verified and unconfirmed information on social networks on the one hand, and on the other hand the use of management today Mandatory public opinion with, conscious or uninformed people in the widespread dissemination of fake news and behavioral stimulation based on it The aim of creating mistrust and rift between the people - the government as an effective measure to destabilize the interior has been considered by the enemies, which can be He called the new threat in the security environment Although researchers have conducted numerous studies on rumors from different perspectives, especially from the perspective of the Qur'an and its effects on society, this study focuses on describing the model of hybrid operations and the role of organized lying by hostile countries and counter-revolutionary groups. There are anti-security incidents inside the country This study seeks to answer the question of what is the effect of producing fake news and its widespread republishing in destabilizing the social space of the country and consequently creating insecurity in society? Our hypothesis is that cyberspace management is the most effective way to deal with hybrid operations. Using the method of analysis of qualitative content and data mining through analysis of statistics on the prevalence of coronavirus in the country, the role and goals of hypocrites in implementing the hybrid operation model in the country are examined and some suggestions are presented. Prescription is provided

    Keywords: active measures, hybrid warfar, Lying, Rumor
  • Mohamadsadegh Gholami *, Mohammad Khoshchehre, Morteza Ezati, Hamidreza Fartookzadeh Pages 387-416

    Pension funds are financial institutions with long-term and intergenerational coverage that provide the basis for insurers' pension payment. In this way, while providing welfare for individuals, reduce economic and social insecurity and uncertainty about the income of retirees. The issue of retirement in today's world has entered a stage where governments are looking to deal with its effects and possible consequences in social, economic and ... insecurity. Due to various environmental factors, issues related to the community can create critical conditions if not properly managed, its political, economic, cultural and security consequences.This research is based on a mixed approach in terms of research method and its main purpose is to present strategies and solutions to prevent crises caused by the status of pension funds. Therefore, while selecting the statistical population and its total number, 146 questionnaires were collected and then 23 people were interviewed semi-structured. Using various scientific sources as well as content analysis of interviews and using the output of questionnaires, environmental factors affecting the funds were identified.With the swot model, five strategies and twenty solutions are presented to prevent crises caused by the status of pension funds.

    Keywords: Crisis, Prevention, strategy, pension fund
  • Hossein Akbari, Amir Hushangh Khadem Daghigh Pages 417-450

    Geographically, culturally, politically, and economically, the Middle East and North Africa region, which in the twentieth century had become the battleground of Britain, France, and the United States, and the formation of authoritarian and dependent governments, was one of the detrimental consequences of this invasion.On the eve of the 21st century, following the example of the Islamic Revolution of Iran, it underwent a serious change and found a new situation, and popular uprisings called Islamic Awakening in the countries of the region against its authoritarian rulers, which was formed with the presence of different segments of the people. He reaped tribal and authoritarian Arab regimes, one of The effects of this condition are considered; However, these uprisings faced challenges and harms in their path, and therefore did not achieve their main goal, which was the fundamental change in the structure of the ruling power in these countries, and did not reach their peak.This article aims to identify the pathological f actors of popular uprising in Libya by mixed method (case study) in the time frame of these uprisings (December 17, 2010 (December 27, 2010) so far) with an explanatory-exploratory approach through Using descriptive and inferential statistics (factor analysis) in a statistical population of 40 to answer the question of what are the causes of harm to the process of popular uprising in Libya? The result is an explanation of the most important factors of deviation, passivity and damage of this uprising in Libya in the form of Islamic awakening.

    Keywords: Pathology, popular uprising, Islamic Awakening, Libya
  • Saeid Niknam *, Bahram Ghadimi, Zabihollah Sadafi Pages 451-476

    The purpose of this study is to Sociological Explanation in Effective factors (feeling of authority, sense of efficiency, feeling of failure, feeling of deprivation, individual characteristics) on the Attitude towards the Reproduction of National Identity in National Football Team (dependent variable). In this research, based on the survey research method, based on the written interview technique, an attempt has been made to interview 400 Following of the National Football Team in the Tehran (by sampling in accordance with the research environment and estimating the sample size with the help of Morgan table).. The results of the research show that the Following attitude towards the reproduction of national identity depends on the feeling of authority (34.0+) and the feeling of failure (32.0+).Therefore, it can be said that people's identities are recreated in sports events such as the national football team game, and to use this capacity, regardless of demographic characteristics, it is necessary to control and direct people's emotions by developing sports spaces so that identity can be created. People took a step back.

    Keywords: Reproduction of National Identity, Feelings of Authoritarianism, Feelings of Efficiency, Feelings of Failure, Feelings of Deprivation
  • Seid Ali Sadati Nejad *, Bahram Bayat, Esmaeil Ahmadi Moghadam, Lotf Ali Enayati Pages 477-512

    The event of the Islamic Revolution with the widespread participation of the people, changed the way the government relied on certain classes and the system relied on the general public rather than on a particular class. He considered this revolution to be different from other revolutions in the world, which belong to the people, and its prominent feature is the presence of the people in all scenes. In Imam Khomeini's thought, the key phrase "final handing over of affairs to the people" and "presence of the nation on the scene" constitute the king of his security thinking. They play a key role in the security process.The main concern of the researcher in this article is to use the huge capacity of the people in the field of security. Of course, this issue has been implemented in practice with the experiences of more than four decades of the Islamic Revolution, but in the theoretical dimension does not have. And the researcher is trying to answer the main question: What are the transtheoretical foundations of the security of the basic people in the Islamic Republic? The method of discourse analysis seeks to explain the basics of ontology, epistemology, anthropology and the methodology of basic people's security.

    Keywords: Security, Security of basic people, Transnational foundations, Islam