فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 70، بهمن و اسفند 1400)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 70، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین تقوی*، حجت لایق، حسن باشکوه اجیرلو صفحات 334-343
    مقدمه

    هویت‌یابی حرفه‏ای به عنوان یک فرایند اجتماعی در جهت تعریف فرد از خود و جامعه حرفه‏ای از فرد، متاثر از عوامل محیطی، فردی و نهادی متفاوتی است. مطالعه حاضر در این راستا با هدف شناسایی مدلی برای بررسی نقش محیط یادگیری و توافق استاد- دانشجو در پیش بینی هویت‌یابی حرفه‌ای دانشجویان پزشکی انجام گرفت.

    روش ها

    این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده‌ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان علوم پزشکی اردبیل بود که با استفاده از جدول مورگان در نهایت به‌صورت تصادفی تعداد 227 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب و بررسی شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‌های ارزیابی محیط یادگیری املا دی. تاکر و ملیسا کی. لوی، توافق استاد-دانشجوی ویلسون و رایان (2010) و منزلت هویت تحصیلی واز و ایزاکسیون (2008) استفاده شد و به‌منظور پاسخگویی به سوالات تحقیق از آزمون‌های آماری تی، همبستگی و مدل‌سازی معادلات ساختاری در محیط LISREL و SPSS استفاده گردید.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که محیط یادگیری بر میزان توافق استاد-دانشجو و همچنین از طریق توافق استاد-دانشجو بر هویت‌یابی موفق حرفه‌ای دانشجویان تاثیر معنادار دارد و 185/0 تغییرات رفتار هویت‌یابی دانشجویان را تبیین می‌کند.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر تاثیر معنادار محیط یادگیری با نقش میانجی‌گری توافق استاد دانشجو بر هویت‌یابی حرفه‌ای دانشجویان علوم پزشکی را نشان داد. از این رو، محیط یادگیری از طریق ادراکات دانشجویان و نیز مشارکت دانشجویان بر هویت‌یابی موفق دانشجویان علوم پزشکی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، توافق استاد-دانشجو، هویت یابی حرفه ای، دانشجویان علوم پزشکی
  • پیمان حاتمیان*، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 344-351

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مدل تنظیم هیجان گروس با توانبخشی شناختی بر رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی انجام شد.

    روش ها

     طرح پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان نوجوانان 14 تا 18 ساله که توسط کارشناسان مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر کرمانشاه مبتلا به اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی تشخیص داده شده بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد  36 نفر از آنها انتخاب شد و  به طور تصادفی در سه گروه درمان تنظیم هیجان گروس، درمان توانبخشی شناختی و گروه کنترل قرار گرفتند. به یک گروه آزمایش درمان تنظیم هیجان به مدت 8 جلسه (هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای) و دیگر گره آزمایش درمان توانبخشی شناختی به مدت 12 جلسه (هفته ای دو جلسه 60 دقیقه ای) و گروه کنترل هیچ کدام از دو درمان را دریافت نکردند. برای سنجش سطح رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس بازخورد خوردن ویلیامسون  استفاده شد. نهایتا داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 23 و به کمک تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبیLSD   تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو درمان در پس آزمون نسبت به گروه کنترل اثر بخشی معناداری بر کاهش رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی داشتند (P< 0/001). جالب اینکه بین اثربخشی دو درمان مذکور تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های مذکور نشانگر سودمندی درمان های تنظیم هیجان گروس و توانبخشی شناختی بر کاهش رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم در دانش آموزان نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، توانبخشی شناختی، رفتارها و نگرش های خوردن ناسالم، بیش فعالی، دانش آموزان
  • الله نظر علی صوفی*، احمد میرگل صفحات 352-361
    مقدمه

    برخورداری دانشجویان از سرمایه روانشناختی با پیامدهای مثبت زیادی همراه است. سرمایه روانشناختی،  عاملی مهم در کاهش فرسودگی تحصیلی و اهمال کاری دانشجویان و نیز افزایش اشتیاق تحصیلی به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر، تاثیر مداخله آموزشی-درمانی با رویکرد آدلری بر ارتقاء ابعاد سرمایه روانشناختی(شامل امیدواری، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی) در دانشجویان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح  پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود.. به منظور انجام پژوهش، از بین کلیه دانشجو-معلمان دانشگاه فرهنگیان، پردیس دخترانه رسالت شهر زاهدان در  سال تحصیلی98- 97 که در پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز(2007) نمرات پایینی گرفته بودند، نمونه ای هدفمند به حجم 30 نفر انتخاب و  به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) جاگماری شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای   تحت  مداخله آموزشی-درمانی بر اساس رویکرد آدلر-درایکورس-شوناکر  قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات آموزش، آزمودنی های هر دو گروه آزمایش و کنترل در معرض پس آزمون و یک ماه بعد ، تحت آزمون پیگیری   قرار گرفتند. . برای تجزیه و تحلیل داده ها  از  آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره(مانکوا)  و تک متغیره(آنکوا) با استفاده از  نرم افزار SPSS_23  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره های ابعاد سرمایه روانشناختی شامل امیدواری، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی در گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری در قیاس با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است که نشان دهنده بهبود سرمایه روانشناختی در گروه آزمایش تحت مداخله آموزشی بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که مداخله آموزشی-درمانی با رویکرد آدلر- درایکورس- شوناکر می تواند در بهبود سرمایه روان شناختی دانشجویان موثر باشد.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی- درمانی، رویکرد آدلری، سرمایه روانشناختی، دانشجویان، دانشگاه
  • سعیده خجسته*، اناهیتا ریاضی صفحات 362-371
    مقدمه

    امروزه آگاهی از راهبردهای یادگیری خودتنظیمی یکی از الزامات موفقیت دانش آموزان محسوب می شود. یادگیری خود تنظیمی یک مهارت عملکرد تحصیلی یا ذهنی نیست، بلکه یک فرایند خود هدایت گری است که یادگیرندگان می توانند مهارت های ذهنی شان را در مهارت های تحصیلی بکار گیرند.

    روش ها

    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان پسر ودختر پایه ششم ابتدایی شهرستان فهرج می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی از پایه ششم انتخاب و بر اساس شماره کلاس در دو گروه آزمایش و شاهد (هر گروه 25 نفر)گمارده شدند. ابزار گردآوری در این پژوهش پرسشنامه تفکرانتقادی ریکتس (2003)وپرسشنامه استاندارد سلامت روان گلدبرگ (1970)که قبل و بعد از آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در بین دانش آموزان گروه گواه و آزمایش توزیع شد.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS23 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر تفکر انتقادی و سلامت روان دانش آموزان است. نمرات میانگین تعدیل شده تفکر انتقادی)خلاقیت)و سلامت روان بربهبود(نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی) تاکید میکند، گروه آزمایش که مورد آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی قرار گرفته اند در مقایسه با گروه کنترل که تحت آموزشی قرار نداشته اند، از میزان تفکر انتقادی بالاترو سلامت روان بهتری برخوردارند.

    نتیجه گیری

    بنابراین پیشنهاد می شود در کتاب راهنمای تدریس معلم درسی برای آگاهی دانش آموزان، آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی گنجانده شودو توصیه می گردد که مولفین و نویسندگان کتاب های درسی، الگوهای تدریس را که بر اساس یادگیری خودتنظیمی بنا شده است، در کتاب های دانش آموزان بیشتر مورد بحث قرار دهند.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، تفکر انتقادی، سلامت روان، دانش اموز، معلم
  • سقا افراخته، حسن اسدزاده*، ابوالفضل کرمی صفحات 372-386
    مقدمه

    از دهه1990 مطالعات مرتبط با طراحی برنامه درسی براساس توانمندیهای مغزآغازشد. توسعه مطالعات صورت گرفته در سالهای اخیر نشان از اثربخشی طراحی برنامه درسی مبتنی برنظریه های یادگیری مغز محور در آموزش ها به ویژه سازمانی دارد.  بنابراین پژوهش حاضر با هدف بهبود فرآیندهای آموزش سازمانی با طرا حی الگوی جامع برنامه درسی مبتنی بر نظریه یادگیری مغز محور تدوین شده است.

    روش ها

    روش پژوهش در این تحقیق، توسعه ای مبتنی بر روش نظریه ای(مولفه ها و ساختار) است که یکی ازروش های 17 گانه پژوهش در حوزه برنامه درسی می باشد، نوع پژوهش کاربردی و از نظر جمع آوری و تحلیل اطلاعات ترکیبی(کیفی و کمی) است.  جامعه تحقیق، کلیه کارشناسان موضوعی- تخصصی(برنامه ریزان درسی) و مربیان، اساتید دانشگاه امام حسین(ع)، دانشکده های وابسته و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان(دانشکده علوم انسانی)می باشند. در بخش کیفی از نظرات 50 نفر از صاحبنظران و کارشناسان برنامه درسی و روان شناسان آشنا به نظریه های یادگیری مغز محور(تااشباع کامل) براساس نمونه گیری هدفمند استفاده شده است.  در بخش کمی، جهت ساخت و تدوین عناصر برنامه درسی پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 96/0طراحی و در نمونه 120 نفری از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری روان شناسی با گرایش های تربیتی، عمومی و بالینی(60نفر) ومدیریت با گرایش های برنامه ریزی درسی، بازرگانی وکسب و کار(60نفر)با روش نمونه گیری تصادفی ساده توزیع شد. تحقیق در در نیسمال دوم تحصیلی 97-96  انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی(مدل یابی معادلات ساختاری) نشان داده است که الگوی جامع برنامه درسی مغز محور در آموزش های سازمانی دارای 5پایه(ارکان اعم از مبانی، نظریه ها، رویکردها، فرادیدگاه ها، الگوی سازنده گرایی) ، ده عنصراساسی(تعیین ویژگی های فراگیران،محتوی، فعالیت های یادگیری ،اهداف آموزشی، راهبردهای تدریس،منابع و ابزار یادگیری، فضا و مکان، گروه بندی،زمان و روش های ارزشیابی آموزشی) و 88 ویژگی است. ویژگی های الگوی برنامه درسی با عناصر مرتبط ؛ تدوین، پیاده سازی و استقرار آن را در نظام آموزش سازمانی امکان پذیر نموده است. همچنین،  یافته ها نشان می دهد که همه ضرایب مدل با سطح اطمینان بیش از 99 درصد به معناداری آماری رسیده اند. راهبردهای تدریس با ضریب مسیر0.85بیشترین تبیین را نسبت به برنامه درسی دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از تحلیل کیفی و کمی ، برنامه درسی مبتنی برنظریه یادگیری مغز محوردرآموزش های سازمانی با ده عنصر قابل طراحی و تدوین است که جهت اثربخش نمودن آن در آموزش های سازمانی لحاظ نمودن 88 ویژگی در طراحی، تولید، اجرا وارزشیابی از ضرورت های اساسی است.

    کلیدواژگان: الگوی جامع، برنامه درسی، نظریه یادگیری مغز محور، آموزش های سازمانی، علوم اعصاب تربیتی
  • محمد صابری*، آمینه محمدی، محمدصادق شیرین کام صفحات 387-394
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی رابطه اشتیاق تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی با سرزندگی تحصیلی  انجام گرفت.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانشجویان دانشکده علوم پزشکی رشت در سال‏تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند که از میان آنها 200 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه ی سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، پرسشنامه‏ی تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004)، پرسشنامه ی اشتیاق تحصیلی اسکاوفیلی و همکاران (2002) و پرسشنامه ی کمک طلبی آموزشی پیتریچ و همکاران (1991) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین اشتیاق تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی با سرزندگی تحصیلی دانشجویان رابطه ی مثبت معناداری وجود دارد.  همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 23 درصد از کل واریانس سرزندگی تحصیلی دانشجویان براساس متغیرهای اشتیاق تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی قابل پیش بینی است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که اشتیاق تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی از متغیرهای مرتبط با سرزندگی تحصیلی دانشجویان می باشد که لزوم توجه مسیولین و دست‏اندرکاران نظام آموزشی را به سوی اینگونه متغیرها طلب می کند.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، دانشجویان
  • مریم شفیعی سروستانی*، مهدی محمدی، الهام جهانی صفحات 395-404
    مقدمه

    شایستگی فرهنگی به عنوان جزء اصلی و اساسی از حرفه گرایی، در حوزه علوم پزشکی به دلیل تنوع فرهنگی مراجعین جایگاه منحصر به فرد و ویژه ای را دارا است. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه درسی تجربه شده در توسعه شایستگی فرهنگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده است. 

    روش ها

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بوده، که از میان آن ها با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بر حسب دانشکده 366 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اثربخشی برنامه درسی تجربه شده محمدی و ملتجی (1391) و پرسشنامه محقق ساخته شایستگی فرهنگی، بود که پس از محاسبه روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که: 1- کیفیت برنامه درسی تجربه شده بالاتر از معیار میانگین و پایین تر از حد مطلوب می باشد.2- شایستگی فرهنگی، در سه بعد (آگاهی فرهنگی، دانش فرهنگی و مهارت فرهنگی) بالاتر از معیار میانگین و بعد (مواجهه فرهنگی) پایین تر از معیار میانگین و همه ابعاد شایستگی فرهنگی پایین تر از حد مطلوب می باشند. 3- بین عناصر برنامه درسی تجربه شده و شایستگی فرهنگی (آگاهی، دانش و مهارت) رابطه معنی داری وجود دارد. 4- عناصر برنامه درسی تجربه شده (محتوا، تکلیف، کیفیت و هدف)، پیش بینی کننده معنی دار و ارزشیابی پیش بینی کننده غیرمعنی دار شایستگی فرهنگی می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، می توان با طراحی برنامه درسی با کیفیت در همه ابعاد و عناصر شرایطی را فراهم کنیم که دانشجویان به بالاترین میزان دانش فرهنگی، آگاهی فرهنگی و مهارت فرهنگی دست یابند و با ارایه تکالیف مناسب و گروهی باعث بهبود عملکرد مواجهه فرهنگی در دانشجویان شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شایستگی فرهنگی، مهارت، برنامه درسی
  • ارغوان افرا*، شیما سنیسل بچاری، مریم بان، فاطمه دراری، شبنم شاهرخی صفحات 405-412
    مقدمه

    خودکارآمدی موجب تاثیرگذاری بر شیوه ی تفکر، احساس، انگیزش و رفتار فرد می گردد. با توجه به اینکه خودکارآمدی یکی از مهم ترین و قوی ترین مولفه های پیش بینی کننده برای پیشرفت تحصیلی است و به دلیل تاثیر انگیزه پیشرفت در موفقیت دانشجویان، پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط میان خودکارآمدی و انگیزش تحصیلی دانشجویان اتاق عمل استان خوزستان طراحی شده است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر روی 225 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته اتاق عمل در سطح استان خوزستان که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه نامه انگیزش تحصیلی (AMS) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان (CASES) جمع آوری شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار 19 spss و آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که خودکارآمدی دانشجویان اتاق عمل استان خوزستان، بالاتر از حد متوسط است و انگیزه این دانشجویان، در سطح بسیار خوب گزارش شد. به طور کلی روند خودکارآمدی دانشجویان از سال اول تا سال چهارم تحصیل، سیر صعودی داشت. انگیزه دانشجویان اتاق عمل بهبهان، دزفول و آبادان از اهواز بیش تر است و دانشجویان اتاق عمل شوشتر از کمترین میزان انگیزه برخوردارند. بین خودکارآمدی و تمام ابعاد انگیزش تحصیلی ارتباط مثبت و معنادار یافت شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اینکه خودکارآمدی دانشجویان اتاق عمل استان خوزستان، بالاتر از حد متوسط گزارش شده و انگیزه بسیار خوبی نیز دارند، هم چنین بین خودکارآمدی و انگیزه تحصیلی ارتباط مثبت و معناداری یافت شده است. لذا جهت پیشرفت و موفقیت روزافزون این دانشجویان، لازم است برنامه هایی کاربردی جهت افزایش میزان خودکارآمدی و انگیزه توسط مسیولین ذیربط تدارک دیده شود و کمبوها و نواقص موجود که منجر به کاهش انگیزه و خودکارآمدی میشوند را نیز برطرف نمود.

    کلیدواژگان: اتاق عمل، انگیزش، خودکارآمدی، خوزستان، دانشجو
  • علی مصطفائی*، خدیجه روستایی صفحات 413-420
    مقدمه

    عملکرد تحصیلی دانش آموزان، نه تنها نشانگر اثربخشی مدارس و مراکز آموزشی است بلکه تعیین کننده اصلی آینده نوجوانان است.  هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش حرکات ورزشی آیروبیک بر حافظه فعال و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره اول متوسطه بود.

    روش ها

    روش این مطالعه نیمه تجربی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) و جامعه آماری شامل 4322 دانش آموز، کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی مدارس راهنمایی مریوان طی سال تحصیلی 1398-1397 بود.  نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای با خوشه بندی مدارس بر اساس مناطق جغرافیایی، دو مدرسه بصورت تصادفی انتخاب شدند. سپس در هر مدرسه به صورت تصادفی از هر پایه 5 نفر و در مجموع 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به تصادف یک مدرسه به عنوان گروه آزمایش و مدرسه دیگر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. نمونه ها بر اساس معدل کتبی سال قبل، پایه تحصیلی و سن همتا شده بودند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه های حافظه کاری دانیمن و کارپنتر (1980) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی دانش آموزان درتاج (1383). هر دو گروه آزمایش و کنترل، به پرسشنامه های یاد شده در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ازمون آماری در دو سطح توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) و نرم افزار 24SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش حرکات ورزشی آیروبیک بر حافظه فعال دانش آموزان دختر اثربخش است (01/0 =p) و 40% واریانس حافظه فعال توسط حرکات آیروبیک تبین می شود. آموزش حرکات ورزشی آیروبیک بر عملکرد تحصیلی این دانش آموزان اثربخش نیست.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش حرکات ورزشی آیروبیک بر حافظه فعال دانش آموزان، مدارس می توانند با گنجاندن برنامه های ورزشی به تقویت حافظه فعال دانش آموزان کمک کنند.

    کلیدواژگان: حرکات ورزشی آیروبیک، حافظه فعال، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
  • نرجس خاتون تقیه، محمدجواد لیاقت دار*، بی بی عشرت زمانی صفحات 421-430
    مقدمه

    انجام مطالعات کاربردی در جهت ارزیابی میزان برخورداری معلمان از صلاحیتهای حرفه ای، امری ضروریست. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی صلاحیت های حرفه ای معلمان دوره متوسطه اول در درس مهارت های زندگی بر اساس رویکرد ارزشیابی دانش آموزان، انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر در سال تحصیلی96-95 با استفاده از روش توصیفی- مقطعی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه اول در شهر شیراز بود که در در سال تحصیلی 97-1396، مشغول به تحصیل بودند و از بین آنها 385 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و از طریق فرمول تعیین حجم نمونه مورگان و کرجسی، به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شده و در پژوهش مشارکت داده شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته صلاحیتهای حرفه ای معلم بود و تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، با استفاده از نرم افزار  SPSS 22 و شاخص های آماری فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، واریانس، تحلیل عاملی تاییدی و آزمونT وابسته استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون t وابسته نشان داد بین وضع موجود و مطلوب صلاحیتهای حرفه ای معلمان در هر سه صلاحیت مورد بررسی، تفاوت معناداری وجود دارد(05/0P≤) و به عبارتی برای رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با نظر به نتایج اکتسابی از مطالعه حاضر که بیانگر عدم برخورداری معلمان از صلاحیتهای حرفه ای بود، ضروری است مواردی نظیر رعایت دقیق اصل شایسته محوری در گزینش معلمان، توجه به مولفه های رفاهی و معیشتی معلمان، برگزاری دوره های نوین ضمن خدمت، برگزاری کارگاه ها و جلسات آموزشی مشارکت محور، تدوین نظام جامع ارزیابی از فعالیتهای حرفه ای معلمان، انجام نظارت سازمان یافته و همچنین انجام اقدامات اصلاحی در این زمینه، مورد توجه قرار گیرد و بستر مناسبی در جهت ارتقا و توسعه صلاحیتهای حرفه ای معلمان، فراهم گردد.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، معلم، مهارتهای زندگی، آموزش و پرورش
|
  • Hosein Taqavi*, Hojat Layegh, Hasan Bashokooh Ajirloo Pages 334-343
    Introduction

    Professional identification as a social process in order to define the individual and the professional community of the individual is affected by different environmental, individual and institutional factors. The aim of this study was to identify a model for examining the role of learning environment and professor-student rapport in predicting the professional identification of medical students.

    Method

    This research is descriptive and correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection. The statistical population included all students of Ardabil medical sciences that using Morgan table, 227 people were randomly selected as a sample. To collect information from spelling learning environment assessment questionnaires. Tucker and Melissa Key. Levy, Wilson and Ryan (2010) and Waz and Izason (2008) academic identity were used, and t-test, correlation and structural equation modeling tests in LISREL and SPSS were used to answer the research questions.

    Findings

    Findings showed that the learning environment has a significant effect on the degree of teacher-student rapport and also through professor-student rapport on successful identification of students' professions and explains 0.185 changes in student identification behavior.

    Conclusion

    The findings of the present study indicate a significant contribution of the learning environment in predicting the professional identification of medical students through professor-student rapport. Therefore, it can be concluded that the learning environment through students 'perceptions as well as students' participation has a significant effect on the successful identification of medical students.

    Keywords: learning environment, professor-student rapport, professional identification, medical students
  • Peyman Hatamian*, Kazem Tabatabaei Pages 344-351
    Introduction

    Since individuals with  hyperactivity disorder and hyperactivity are more likely to perform some unhealthy behaviors than normal people, this study Done aimed to Comparison of the effectiveness of Gross Model emotion regulation with cognitive rehabilitation on reducing unhealthy eating behaviors and attitudes in adolescents students with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

    The research design was semi-experimental with pre-test and post-test. The study population consisted of adolescents students 14 to 18 years old diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder by Kermanshah education counseling experts. That 36 people were selected by avablity sampling method and were randomly divided into three groups: Gross emotion regulation therapy, cognitive rehabilitation therapy and control group. One experimental group received emotion regulation therapy for 8 sessions (90 minute session a week) and the other node received 12 sessions of cognitive rehabilitation therapy (60 minute two sessions a week) and the control group not received treatment. Williamson Eating Scale was used to measure the level of unhealthy eating behaviors and attitudes in two pre-test and post-test stages. Finally, the data were analyzed by SPSS-23 using one way ANOVA and LSD test.

    Results

    The results showed that both posttest treatments Compared to the control group had a significant effect on decreasing unhealthy eating behaviors and attitudes in adolescents students with attention deficit / hyperactivity disorder (P <0.001). Interestingly, there was no significant difference between the efficacy of the two treatments.

    Conclusion

    These findings indicate the effectiveness of Gross Emotion Regulation Therapy and Cognitive Rehabilitation on the reduction of unhealthy eating behaviors and attitudes in adolescents students with attention deficit / hyperactivity disorder. These findings, while

    Keywords: Emotion regulation, Cognitive rehabilitation, unhealthy eating behaviors, attitudes, hayperactiv, students
  • Allah Nazar Alisofi*, Ahmad Mirgol Pages 352-361
    Introduction

     Students’ psychological capital has many positive consequences. Psychological capital is an important factor in reducing academic burnout and student procrastination as well as increasing academic motivation. This study aimed to examine the effect of an educational-therapeutic intervention with Adler’s approach on improving the dimensions of psychological capital (including hope, optimism, resilience, and self-efficacy) among university students.

    Methods

    The current study was quasi-experimental followed by a pretest-posttest design and a control group with a one-month follow-up. To carry out the present study, among all university students-teachers of Farhangian University who obtained low scores on Luthans Psychological Capital Questionnaire (2007) at Resalat Campus for girls in Zahedan in the academic year 2018-2019, a purposeful sample consisting of 30 people was randomly selected and assigned to an experimental group and a control group (each including 15 people). The subjects in the experimental group took part in ten 90-minute sessions of the educational-therapeutic intervention conducted based on the Adler, Dreikurs, and Shoenaker’s approach; however, the control group did not receive any training. After completing all the training sessions, the subjects in both experimental and control groups were subjected to the posttest and the one-month follow-up. To analyze the data, a multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and a univariate analysis of covariance (ANCOVA) were applied using SPSS ver. 23.

    Results

    The results indicated that mean scores of the dimensions of psychological capital, including hope, optimism, resilience, and self-efficacy, of the experimental group obtained in the posttest and the follow-up stages significantly increased compared to those of the control group, which showed an improvement in psychological capital in the experimental group which occurred due to the educational intervention.

    Conclusion

    Accordingly, it can be concluded that this educational-therapeutic intervention with the Adler, Dreikurs, and Shoenaker’s approach can be effective in improving university students' psychological capital.

    Keywords: educational-therapeutic intervention, Adler’s approach, psychological capital, students, University
  • Saeideh Khojasteh*, Anahita Riazi Pages 362-371
    Introduction

    Today, knowledge of self-regulated learning strategies is one of the requirements for studentschr('39') success. Self-regulatory learning is not an academic or mental performance skill, but a self-directed process in which learners can apply their mental skills to academic skills. The purpose of this study was to investigate the effect of teaching self-regulated learning strategies on critical thinking and mental health.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study was male and female students of sixth grade elementary school in Fahraj city in the school year of 97-98. Each group (n = 25) was assigned. The data collection tool in this study was the Rickets Critical Thinking Questionnaire (2003) and the Goldberg Health Questionnaire (1970) that was distributed to control and experimental students before and after teaching self-regulated learning strategies. Data analysis was performed using one-way covariance analysis test using SPSS23 software.

    Results

    The findings of the study indicate a significant and positive effect of teaching self-regulated learning strategies on studentschr('39') critical thinking and mental health. Moderated mean scores of critical thinking (creativity) and mental health (improving physical symptoms, anxiety and insomnia, social dysfunction and depression) emphasize, the experimental group being trained in self-regulated learning strategies compared to the control group. Those who are not educated have a higher level of critical thinking and better mental health.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that teaching self-regulated learning strategies be included in the teacherchr('39')s teaching guide for studentschr('39') awareness and it is recommended that textbook authors further discuss teaching patterns based on self-regulated learning in student books.

    Keywords: Self-regulated learning strategies, Critical thinking, Mental health, student, teacher
  • Sagha Afrakhteh, Hasan Asadzadeh*, Abolfazl Karami Pages 372-386
    Introduction

    Curriculum design studies based on brain capabilities began in the 1990s. The development of studies conducted in recent years shows the effectiveness of curriculum design based on brain-based learning theories in education, especially organizational training. Thus, the present research has been designed with the purpose of reforming organizational learning processes through the design of a comprehensive curriculum Pattern based on Brain Learning Theory. 

    Methods

    the method of this research is a development based on theoretical method(theoretical Inquiry: Components and Structure). It is one of the 17 research methods in the field of curriculum. The type of research is practical, and data collecting and analysis is qualitative and quantitive.and  research population includes professors,students,experts(curriculum planners). In the qualitative section, the opinions of 50 experts familiar with the curriculum and psychologists familiar with brain- based learning theorier were used. In the quantitive section, a researcher-made questionnaire, with a 0.96 coefficient, was distributed among 120 students of postgraduate students(MA and PHD) in educational, general and clinical psychology and curriculum, commercial and business management selected by an available sampling method to build and formulate curriculum elements.

    Results

    The results of the confirmatory factor analysis (structural equation modeling) indicated that the integrated model of the brain-centered curriculum in the organizational training includes five bases (such as fundamentals, theories, approaches, post views and Constructivist Pattern), ten essential elements (determining the characteristics of learners, content, learning activities, learning objectives, teaching strategies, resources and learning tools, setting, grouping, time and methods of educational evaluation) and 88 features. The features of the curriculum  Pattern with related elements have made it possible to formulate, implement, and deploy it in the organizational training system. The findings of this study indicated that all coefficients of the model with a confidence level of more than 99% had been statistically significant. Also, teaching strategies with path coefficient of 0.85 had the most explanation than the curriculum.

    Conclusions

    Based on the findings of qualitative and quantitative analysis, a curriculum based on the theory of brain-based learning in organizational training can be designed and developed with ten elements(determining the characteristics of learners, content, learning activities, learning objectives, teaching strategies, resources and learning tools, setting, grouping, time and methods of educational evaluation). to make the effective curriculum in organizational training, it is necessary to include 88 features in the design, production, implementation and evaluation .

    Keywords: organizational training, approaches, Post views of curriculum, constructivism, and brain- based learning theories
  • Mohammad Saberi*, Amineh Mohammadi, Mohammad Sadegh Shirinkam Pages 387-394
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between academic achievement, academic achievement and academic resilience with academic vitality.

    Methods

    The research method was descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of all students of Rasht University of Medical Sciences in the academic year of 2017-2018 among which 200 students were selected by cluster random sampling method and Hussain Chari and Dehghanizadeh (2012) academic vitality questionnaire, Samuels (2004) Academic Resiliency Questionnaire, the Scavophilia et al. (2002) Academic Resistance Questionnaire, and the Peterich et al (1991) Educational Assistance Questionnaire were answered. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.

    Results

    The findings showed that there is a significant positive relationship between academic achievement, academic achievement, and academic resilience with students' academic vitality. Also, the results of regression analysis revealed that approximately 23% of the total variance of students' academic life was predictable based on the variables of academic desire, academic help and academic resilience (p <0.01).

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that academic enthusiasm, academic help and academic resilience are variables related to students' academic vitality that require attention of educational authorities and authorities towards such variables.

    Keywords: Academic aspiration, Academic seeking, Academic resilience, Academic vitality, Students
  • Maryam Shafiei Sarvestani Maryam Shafiei Sarvestani*, Mehdi Mohammadi Mehdi Mohammadi, Elham Jahani Elham Jahani Pages 395-404
    Context and goals

    cultural competence is considered as the main and basic component of professionalism and has unique and special place in the medical sciences due to the cultural diversity of its clients. The goal of this research was surveying of the effectiveness of the experienced curriculum in developing of students’ cultural competency in Shiraz University of Medical Sciences. 

    Methods

      The research method used was descriptive - correlational. The population of this research consisted of all students of Shiraz University of Medical Sciences. Among them, 366 participants were selected by stratified random sampling method based on the faculty. The research tools consisted of the experienced curriculum effectiveness questionnaire of Mohammadi and Moltaji (1391) and a researcher-made cultural competency questionnaire, which used after evaluating the validity and reliability.

    Findings

    1- The quality of the curriculum experienced is above Mean and is below the optimal level. 2- Cultural competency in the three dimensions of cultural awareness, cultural knowledge, and cultural skill is higher than the Mean and the cultural encounters dimension is below the Mean criterion and all dimensions of cultural competency are lower than the desired level. 3- There is a significant relationship between experienced curriculum and cultural competency (awareness, knowledge, skill). 4- Elements of experienced curriculum (content, duty, quality and goals) are significant and evaluation is non-significant predictor for cultural competency. 

    Result

    According to the results, it would be possible to create a situation for students to achieve the highest level of cultural awareness, cultural knowledge and cultural skill with designing a high quality curriculum in any dimension and items and improving students’ cultural exposure performance by providing appropriate and group assignments.

    Keywords: Cultural, Cultural Competency, Skill, Curriculum
  • Arghavan Afra*, Shima Bachari, Maryam Ban, Fatemeh Darari, Shabnam Shahrokhi Pages 405-412
    Introduction

    Self-efficacy influences the way of thinking, feeling, motivation and behavior of the individual. Considering that self-efficacy is one of the most important and foremost predictors for academic achievement and due to the effect of the motivation of progress in student success, the present study have been designed to evaluate the relationship between self-efficacy and academic motivation of operating room students in Khuzestan province.

    Methods

    This descriptive-analytic study was conducted on 225 undergraduates operating room in the province of Khuzestan who were selected by stratified random sampling. Data were collected using AMS and student self-efficacy questionnaire (CASES). The data were analyzed using descriptive and analytical statistics using SPSS software.

    Findings

    The results of data analysis showed that the students' self-efficacy in the operating room in Khuzestan province was above average and the motivation of these students was reported to be very good. Generally, the self-efficacy process of students was rising from the first to the fourth year of study. The motivation for the operating room students in Behbahan, Dezful, and Abadan is more than Ahwaz, and operating room students of Shushtar have the lowest motivation. There was a positive and significant correlation between self-efficacy and all aspects of academic motivation.

    Conclusion

    Considering that self-efficacy of operating room students in Khuzestan province is higher than the average reported and have a very good motivation, there is also a positive and significant relationship between self-efficacy and academic motivation. Therefore, in order to improve the success of these students, it is necessary to provide appropriate programs to increase the level of self-efficacy and motivation by the relevant authorities and to eliminate the existing comforts and deficiencies that lead to a reduction in motivation and self-efficacy.

    Keywords: operating Room, motivation, self-efficacy, Khuzestan, Student
  • Khadijeh Rustaei*, Ali Mostafaei Pages 413-420
    Introduction

    Students' academic performance not only reflects the effectiveness of schools, Educational Centers, but also determines the future of adolescents. The purpose of this study was to determine the effect of aerobic exercise training on active memory and academic performance of first grade high school students.

    Methods

    The method of this study was quasi-experimental (pre-test, post-test with control group) and the statistical population consisted of 4322 students, all female high school students of Marivan secondary schools during the academic year 2018-2019. Using multistage cluster sampling, two schools were randomly selected by clustering schools based on geographical areas. Then, 5 students in each school were randomly selected from each base and 30 in total. The samples were matched based on the average of the previous academic year, age and academic performance. One school was randomly selected as the experimental group and the other as the control group. Research instruments were Daneman & Carpenter (1980) working memory questionnaire, Dortaj students' academic performance questionnaire (2004) and eight session aerobic exercises. Both experimental and control groups responded to the questionnaires in the pre-test and post-test stages. For data analysis, descriptive and inferential statistical tests on two levels (ANCOVA) was used and with software of SPSS 24.

    Results

    The results showed that aerobic exercise training was effective on active memory of female students (p = 0.01) and 40% of the variance of active memory was explained by aerobic movements. Aerobic exercise training does not affect the academic performance of these students.

    Conclusions

    Given the effectiveness of aerobic exercise training on students' working memory, schools can help students enhance working memory by incorporating exercise programs.

    Keywords: aerobic exercise, working memory, academic performance, students
  • Narjes Khatoun Taghieh, Mohammad Javad Liaghatdar*, Bibi Eshrat Zamani Pages 421-430
    Background and Objectives

    it is essential to carry out applied studies to assess the extent to which teachers have professional qualifications. In this regard, the present study was conducted with the aim of examining the professional competencies of first-year teachers in the life skills curriculum based on the student's assessment approach.

    Materials and Methods

    This study was conducted in the academic year of 96-95 using descriptive-cross sectional method. The statistical population of the study consisted of first-year students in Shiraz, who were studying in the academic year of 2017-18 and 385 of them were selected using multistage cluster sampling method. Through the Morgan and Krejsi sample size determination formula, they were selected as the statistical sample of the study and participated in the research. The research instrument was a researcher-made questionnaire developed by the teacher's professional qualifications. The data were analyzed using SPSS 22 software and frequency, percentage, mean, standard deviation, variance, confirmatory factor analysis and dependent T-test.

    Results

    The results of t-test showed that there is a significant difference between the present and the desired status of teachers' professional competencies in all three qualifications (P≤0.05), in other words, to reach the desired situation.

    Conclusion

    Considering the acquired results of the present study, which indicates that teachers do not have professional competencies, it is necessary to consider such issues as strictly adhering to the principle of choosing teachers, paying attention to the welfare and livelihood components of teachers, holding new courses in service , Organizing workshops and participatory training sessions, developing a comprehensive system of evaluation of teachers' professional activities, conducting organized oversight and conducting corrective actions in this field, and providing a suitable platform for the promotion and development of professional qualifications of teachers, Provided.

    Keywords: professional competence, teacher, life skills, education