فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 32 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حبیب پاسالارزاده، رسول کریمیان، محمدرضا علیپور صفحه 1
    زمینه و هدف

    نیاز به امنیت از عمیق ترین و حیاتی ترین و نیازهای انسان هاست و در هیچ دوره ای از تاریخ بشر بی نیاز از آن نبوده و نخواهد بود و به خاطر اهمیت این موضوع است که این مسیله در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران موردتوجه قرارگرفته و در آن بیش از 30 مورد صریحا به بیان موضوع امنیت اجتماعی پرداخته است.

    روش

    مطالعه حاضر به بررسی عوامل جامعه شناختی احساس امنیت اجتماعی در بین زنان سرپرست خانوار شهر بوشهر هست. روش مطالعاتی آن از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه موردمطالعه آن شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر بوشهر که جهت تعیین نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. حجم نمونه آماری موردمطالعه؛ 210 نفر بوده اند.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    نتایج به دست آمده در این مطالعه حاکی از این مطلب است که بین متغیرهای (تعلق خاطر نسبت به خانواده، دوستان و دیگر نهادهای اجتماعی، درگیری و مشارکت در نقش ها و فعالیت های اجتماعی و میزان تعهد اجتماعی) بااحساس امنیت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیرهای (سن و تحصیلات) رابطه مستقیم و معناداری بااحساس امنیت اجتماعی ندارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعهد اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • احمدرضا ونکی شلمزار، محمدرضا زلیکانی، امیر قائدنیا صفحه 2
    زمینه و هدف

    مساله ای که امروزه متولیان امر امنیت با آن مواجه هستند، افزایش جرایم سرقت است. یکی از ارکان مهم مدیریت بهینه شهرها، تحلیل فضایی جرایم شهری در سطح مناطق است. لذا هدف این پژوهش دستیابی به چگونگی پراکندگی جرایم و بررسی رابطه بین متغیرهای محیطی با متغیر نوع جرم، متغیر زمانی و نوع جرم (تحلیل زمانی و مکانی ارتکاب به سرقت) و شناسایی مناطق جرم خیز در شهر بوشهر است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. محدوده مورد پژوهش شهر بوشهر در استان کردستان است. داده ها و اطلاعات از روش اسنادی-کتابخانه ای گردآوری شده است و برای تجزیه و تحلیل آن ها از روش های آماری از قبیل ضریب همبستگی در نرم افزار SPSS (برای به دست آوردن رابطه میزان جرم و زمان و مکان در شهر بوشهر) و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS (برای نشان دادن توزیع و پراکندگی جرایم در سطح شهر) استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج:

    نتایج نشان می دهد که بیشترین نوع جرم از میان جرایم سرقت صورت گرفته مربوط به جرم سرقت موتورسیکلت به میزان 48/29 درصد از کل جرایم بوده است. بیشترین تعداد جرایم سرقت نیز در محدوده خیابان های اصلی شهر به وقوع پیوسته است و الگوی توزیع و پراکندگی جرایم نیز از زمان، مکان و فصول سال تبعیت می کند به این معنی که با روند تغییر ساعت در طول شبانه روز نوع جرم سرقت نیز تغییریافته به طوری که در ساعات روشنایی روز (از ساعت 6 صبح تا 18 عصر) بیشترین جرایم مربوط به سرقت موتورسیکلت و در زمان تاریکی (از ساعت 18 عصر الی 6 بامداد) جرایم سرقت مربوط به منزل و ماشین بیشتر اتفاق افتاده است. همچنین بین موقع مکانی جرم با میزان وقوع آن رابطه معناداری وجود دارد به این صورت که در فضاهای مسکونی بیشترین جرم مربوط به سرقت منازل و در خیابان و میدان ها شلوغ شهری سرقت از نوع موتور است و نوع سرقت با فصل وقوع رابطه معناداری وجود دارد به طوری در سه فصل اول سال بیشترین سرقت مربوط به موتورسیکلت است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، کانون های جرم خیز، سرقت شهر، بوشهر
  • اسماعیل عبدالهی، عباس بصیری صفحه 3
    زمینه و هدف

    تفکر وهابیت ریشه در اندیشه احمد بن تیمیه و شاگردانش در قرن هفتم و هشتم دارد اما وهابیگری به طور رسمی در قرن دوازدهم هجری به کمک استعمارگران و به دست محمدبن عبدالوهاب به عنوان مذهب وهابیت ظهور و منتشر شد و به عنوان یک فرقه بدعت گذار در دین اسلام نه تنها توانسته بر سرزمین وحی یعنی عربستان سعودی استیلا پیدا نماید بلکه در برخی از کشورهای اسلامی و فراتر از آن نفوذ داشته باشد. در این نوشتار ضمن بررسی علل گرایش برخی از جوانان و افراد در استان بوشهر به وهابیت که بخشی از جمعیت آن را اهل سنت تشکیل می دهند، راهکارهایی نیز برای مقابله با آن ارایه شده است.

    روش تحقیق:

    روش انجام این تحقیق توصیفی است. در جمع آوری مطالب تحقیق، از کتاب ها ، از مقاله های مربوطه بهره گرفته شد.

    یافته ها و نتایج تحقیق:

    نتایج این تحقیق با استفاده از ضریب رگرسیون نشان داد که افزایش سطح مطالعه مطبوعات و افزایش آزادی رسانه های چاپی و دیجیتال وهمچنین آزادی دسترسی به اطلاعات و آزادی انتشار اطلاعات بر پیشگیری از بزهکاری موثر می باشد و رابطه معنی داری با پیشگیری از بزهکاری دارد. اما سطح کنونی استفاده از مطبوعات توسط مردم بوشهررابطه معنی داری در پیشگیری از بزهکاری ندارد.

    کلیدواژگان: تهدید وهابیت، گرایش به وهابیت، مقابله با وهابیت
  • آمنه عباسی، روح الله نعمتی صفحه 4
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه بررسی علل و عوامل خشونت و پرخاشگری تماشاگران ورزش در ورزشگاه‏ها و راهکارهایی جهت کاهش این معضل اجتماعی است تا با تحلیل کارکرد اجزای تشکیل دهنده‏ی ساختار رفتار تماشاگران ، مشخص شود اختلال در کدام یک از آنها سبب بروز”سوءکارکرد“می‏گردد. گسترش روزافزون ورزش سبب شده است که مرزهای جغرافیایی، نژادی، قومی، سیاسی و عقیدتی را در نوردد. تحلیل گران اجتماعی و فرهنگی در دهه‏ های اخیر به پژوهش درباره‏ی انواع آداب، مناسک، ارزش‏ها و الگوهای اجتماعی رایج در ورزش مبادرت ورزیده اند. از جمله مسایل مهمی که به ویژه در دو دهه‏ی اخیر مورد توجه اندیشمندان اجتماعی و جامعه شناسان قرار گرفته، بررسی و تبیین رویدادها و حوادث خشونت بار مربوط به مسابقات ورزشی است.”خشونت ورزشی“چیست و چه عامل هایی در بروز آن موثر هستند ؟

    روش

    در این پژوهش، رفتارهای پرخاشجویانه و بعضا خشونت آمیز تماشاگران مسابقات فوتبال جام قهرمانی باشگاه های ایران در شهر بوشهر، سال 1391-1395مورد مطالعه جامعه شناختی قرار گرفته اند.

    یافته ها و نتایج: 

    نتیجه پژوهش حاضر در مورد 300 نمونه تصادفی تماشاگران و طرفداران شاهین بوشهر و ایرانجوان است که ضمن اذعان به بحرانی نبودن رفتار طرفداران فوتبال شهر بوشهر نشان میدهد، متغیرهای اهمیت و حساسیت نتیجه بازی از نظر کسب امتیاز و تعیین جایگاه تیمهای مورد علاقه در رده بندی مسابقات قهرمانی، حرکات خشونت آمیز و پرخاشجویانه بازیکنان هنگام بازی و کیفیت داوری، عمدتا بر بروز پرخاشگری کلامی طرفداران فوتبال تاثیر می گذارند. متغیرهای سن، میزان کنترل و نظارت خانواده، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، تاثیر منفی بر گرایش طرفداران تیمهای فوتبال مورد مطالعه به رفتارهای پرخاشجویانه و خشونت آمیز دارند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی، ورزش، خشونت، اوباشگری، پرخاشگری، وندالیسم، سوء کارکرد، تحلیل کارکردی - ساختی
  • سوسن آقاجان بگلو، مریم جوکار صفحه 5
    زمینه و هدف

    جرایم مربوط به مواد مخدر و روان گردان از دغدغه های همیشگی و به خصوص سال های اخیر جهان (به دلیل تولید و صدور انبوه) و به ویژه کشور ما بوده است. بدین جهت، کنوانسیون های بین المللی مختلفی در این خصوص به تصویب کشورهای جهان رسیده است. همچنین، کشورها در حقوق داخلی خود نیز در این زمینه، به قانون گذاری پرداخته اند. در این میان، مجازات اعدام، محور بحث حاضر است. نقش بازدارندگی مجازات اعدام در خصوص جرایم مواد مخدر و روان گردان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در نظام حقوقی ایران (به عنوان یک نظام مبتنی بر شرع) ماهیت فقهی این مجازات در مورد جرایم یادشده نیز محل بحث است.

    روش

    روش انجام این تحقیق توصیفی است. در جمع آوری مطالب تحقیق، علاوه بر استفاده از کتاب های معدودی که دراین زمینه وجود داشت، از مقاله های مربوط به اثر بازدارندگی مجازات بهره گرفته شد. علاوه بر آن از سایت های اینترنتی و پایان نامه های ستاد مبارزه با مواد مخدر در غنی ترشدن مطالب نهایت استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج:

    تحقیق حاضر تلاش کرده است که ماهیت این مجازات را در جرایم مواد مخدر و روان گردان از بعد شرعی و حقوقی مورد بررسی قرار دهد و از سوی دیگر، معین سازد که اعمال این مجازات در جرایم یادشده چه تا ثیری بر بازدارندگی این جرایم در نظام حقوقی ایران دارد؛ که با توجه به تفکیک بازدارندگی از کارآمدی، به نظر می رسد مجازات اعدام در جرایم مورد بحث، از کارآمدی لازم برخوردار است، اما این مجازات از بازدارندگی در این جرایم برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: جرائم مواد مخدر و روان گردان، مجازات اعدام، بازدارندگی، پیشگیری
|
  • Habib Pasalarzadeh, Rasoul Karimian, Mohammad Reza Alipour Page 1
    Background and Aim

    The need for security is one of the deepest and most vital human needs and does not require and will not exist in any period of human history. Because of the importance of this issue, this issue is considered in the constitution of the Islamic Republic of Iran, and more Of the 30 cases, it explicitly addresses social security issues.

    Research method:

    This study aims to investigate the sociological factors of social security among female headed households in Bushehr. The study method is descriptive-survey. The population of this study included all female headed households in Bushehr city, which was used to determine the sample of random sampling method. The sample size of the study was 210 people.

    Conclusion

    The results of this study indicate that there is a significant relationship between variables (attachment to family, friends and other social institutions, involvement and participation in social roles, social activities, and social commitment) with social security. has it. Also, there is no direct and significant relationship between variables (age and education) with social security.

    Keywords: social security, social trust, social commitment, Female Head of Household
  • Ahmad Reza Vanaki Shalmazar, Mohammad Reza Zelikani, Amir Ghayedinia Page 2
    Background

    The problem that today's custodians are facing is the increase in theft of crime. An important element of optimal city management is the spatial analysis of urban crime at the district level. Therefore, the purpose of this research is to achieve the distribution of crime and to investigate the relationship between environmental variables with the variable of type of crime, time variable and type of crime (temporal and spatial analysis of committing theft) and identification of crime areas in Bushehr city.

    Research method:

    This research is a descriptive-analytical and correlational one. The research area is Bushehr in Kurdistan province. Data and information was collected by documentary-library method and analyzed by statistical methods such as correlation coefficient in SPSS software (to obtain the ratio of crime rate, time and place in Bushehr city) and GIS (for GIS) Showing the distribution and distribution of crime at the city level).

    Conclusion

    The results show that the highest number of offenses involved in the theft of motorcycles was 29.48% of total crimes. The highest number of theft crimes also occurred in the main streets of the city and the pattern of distribution and dispersion of crimes follows from time, place and season, which means that with the change in the clock during the night, the type of crime of theft has also been changed, so that at hours Daylight Day (from 6am to 6pm) The biggest crimes related to motorcycle theft and in the time of darkness (from 18:00 to 6:00 am), theft of property related to home and car more occurred. Also, there is a significant relationship between the location of crime and the rate of occurrence of the crime. In the residential areas, the highest crime rate is related to the theft of houses and in the streets and squares of the city there is a theft type of motor, and the type of theft has a significant relationship with the season of occurrence, as in The first three seasons of the year are the most common motorcycle theft.

    Keywords: Spatial Analysis, crime centers, Stealing, Bushehr city
  • Ismail Abdollahi, Abbas Basiri Page 3
    Background and Aim

    Wahhabism is rooted in Ahmed bin Taymiyah's thought and his students in the seventh and eighth century, but Wahhabi formally appeared in the 12th century AH with the help of colonialists and was given to Muhammad bin Abdul Wahhab as Wahhabism religion and as a sect The heuristic in Islam has not only been able to establish the land of revelation, Saudi Arabia, but also influences in some Islamic countries and beyond. In this paper, along with a review of the causes of the tendency of some young people and people in the Bushehr province to Wahhabism, which is part of the population it is Sunni, there are some solutions to it.

    Method of research:

    This research is descriptive. In the collection of research materials, from the books, the relevant articles were used.

    Findings and results of the research:

    The results of this research using regression coefficient showed that increasing the level of studying the press and increasing the freedom of the print and digital media, as well as the freedom to access information and the freedom to disseminate information on effective prevention of crime, has a significant relationship with Prevention of Delinquency. But the current level of use of the press by the Bushehr people does not have a meaningful effect on the prevention of crime.

    Keywords: Wahhabi Threat, Wahhabism
  • Amena Abbasi, Ruhollah Nemati Page 4
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the causes and factors of violence and aggression of sports enthusiasts in the gyms and strategies to reduce this social problem. To analyze the function of the components forming the structure of the behavior of the spectators, it should be noted that the disorder in which of them causes The occurrence of "misunderstandings". The increasing expansion of sport has led to geographical, racial, ethnic, political and ideological frontiers. In recent decades, social and cultural analysts have been studying the variety of rituals, rituals, values and social patterns common in sport.

    Method

    In this research, the aggressive and sometimes violent behaviors of the Iranian Football Club Championship Football Championship in Bushehr City have been studied in sociological study in 1391-13935.

    Results and findings:

    of the present study are about 300 random samples of fans and fans of Shahin Bushehr and Iran Javan which, while acknowledging the lack of football fans' behavior in Bushehr, indicates the importance and sensitivity of the game outcome in terms of obtaining points and determining the position of favorite teams. In the classification of the championship, the violent and aggressive movements of players during play and the quality of judgment, mainly affect the verbal aggression of football fans. Variables such as age, family control and monitoring, and socioeconomic status have a negative effect on the tendency of football team fans to behave aggressively and violently

    Keywords: sociology, exercise, Violence, Thuggery, Aggression, vandalism, Malpractice, Functional-Structural Analysis
  • Susan Aghajan Begloo, Marym Joker Page 5
    Background and Objective

    Drug and psychoanalysis has been a constant concern, especially in recent years in the world (due to mass production and exportation) and especially in our country. Therefore, various international conventions have been approved by the countries of the world in this regard. Also, countries have legislated in their domestic law in this regard. Meanwhile, the death penalty is the focus of the discussion. The role of the deterrence of the death penalty in drug and psychological crimes is of particular importance. In the legal system of Iran (as a Shari'a system) the jurisprudential nature of this punishment is also discussed.

    Method

    This research is descriptive. In collecting the research materials, in addition to using the few books in this field, articles on the effect of punitive deterrence were used. In addition, Internet sites and thesis papers of the Counter Narcotics Board have been used to enrich the content.

    Findings and outcomes:

    The present research has tried to examine the nature of this punishment for drug and psychological crimes from the religious and legal aspects and, on the other hand, determine the effect of this punishment on these crimes on deterrence of these crimes. In the legal system of Iran, which, given the separation of deterrence, seems to be ineffective, the death penalty for the offenses in question seems to be ineffective, but the punishment does not deter them from these crimes.

    Keywords: Drug, Psychotropic Offenses, Death Penalty, Inhibition, prevention