فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجتبی زروانی*، قربان علمی، محمد انصاری اصل صفحات 7-31
    معرفتی یا اقناعی بودن کرامات اولیا، مسئله ای است که دانستنش بسیاری از مشکلات فراروی عرفان عملی را حل می کند. فروکاستن شناخت عارف به دارنده کرامات، به عرفان آسیب رسانده، و دامان معرفت را به نقل کرامات فروکاسته است. بررسی ارزش شناسانه کرامات در دوره های نخستین عرفان اسلامی، نبود تلازم میان معرفت الاهی و صدور کرامت، نبود جایگاهی در ساحت زیرین دین برای کرامات، نوع نگرش صوفیان نامدار به کرامات به عنوان حجاب راه، نگاه طنزآمیز آنها و مواجهه قرآن کریم و انبیا و امامان معصوم با این مقوله محورهای اساسی جستار پیش رو در ارزش سنجی کرامات است. این مقاله با بررسی توصیفی تحلیلی محورهای مذکور بر آن است که کرامات، ارزش معرفتی ندارند و رخ دادن امر خارق عادت به دست سالک یا عارف به روند سلوک و قربش به حق، سرعت نمی بخشد و رخ ندادنش نیز خللی وارد نمی کند. دست آخر، قرآن کریم گرچه از خرق عادت پیامبران برای اقناع منکران یا اطمینان برخی پیروان آگاهی داده است، اما همواره مردم را به عقلانیت فرا می خواند.
    کلیدواژگان: ارزش، عرفان، کار خارق العاده، عارف، کرامات اولیا
  • مرتضی خسروشاهی*، محمدجواد شمس، رضا الهی منش صفحات 33-51

    طریقت شاذلیه، عنوان یکی از طریقت های صوفیانه ای است که ابوالحسن شاذلی (593-655 ه.ق.) آن را بنا نهاد. ابوالحسن با تاسیس طریقت خود در پی ایجاد تحولی اساسی در تصوف زمان خود برآمد. او به روش و منطق سلوک صوفیانی که در دوران معاصرش می زیستند منتقد بود. مسایلی همچون ریاضت، کرامت گرایی، سماع، دیانت و شریعت در سلوک، شغل و پوشش صوفیان، بیشترین سهم را در این نقدها داشت. وی با مطرح کردن طریقی نو در سلوک، که آن را «طریق شکر» نامید، به اصلاح این امور اقدام کرد. پس از ابوالحسن شاذلی، ابوالعباس مرسی، خلیفه و شاگرد تراز اولش، ابن عطاءالله سکندری، ابن عجیبه و نیز احمد الزروق بیشترین نقش را در انتشار شاذلیه بر عهده داشتند. امروزه نیز این طریقت توانسته است میلیون ها مسلمان را به خود جذب کند و از نشاط خوبی برخوردار است. تحقیق پیش رو با مطالعه در آثار و اندیشه های سلوکی ابوالحسن شاذلی باورهای سلوکی وی را تحلیل کرده و اصول و مبانی عرفانی اش را کاویده است. بنابراین، محبت الله، خلوت گزینی در سلوک، ضرورت شیخ و استاد، ذکر و ولایت را باید از اصول پنج گانه سلوک در طریقت شاذلیه دانست.

    کلیدواژگان: تصوف، طریقت، شاذلیه، آفریقا، ابوالحسن
  • علیرضا کدخدایی*، رحمن بوالحسنی صفحات 53-78

    سهروردیه از سلسله های مهم تصوف بوده که تا کنون تحقیقات شایسته و مستقلی درباره اش انجام نشده است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی این طریقت را بررسی کرده ایم. این طریقت شریعت محور که موثرترین شیخش، شهاب الدین عمر سهروردی است، در بغداد شکل گرفت و به دلیل عواملی همچون تربیت شاگردان بزرگ، تاکید برخی مشایخ بر کوچ شاگردان، همکاری حکومت ها، تقید و تاکید بر شریعت، در مدت کوتاهی به بسیاری از نقاط از جمله هند، فارس و کاشان نفوذ کرد. سهروردیه پس از شهاب الدین و بهاءالدین ملتانی، انشعابات متعددی پیدا کرد و با قلندری، و نیز تشیع درآمیخت و عوامل گوناگونی مانند گرایش برخی مشایخش به قلندری و کوچ بسیاری از آنها از بغداد این طریقت را تضعیف کرد.

    کلیدواژگان: سهروردیه، پیرجمالیه، سهروردیه قلندریه، لعل شهبازیه، جلالیه، بزغشیه، زینیه
  • جابر اکبری*، حامد ناجی، سعید رحیمیان صفحات 79-98

    تصوف در طول تاریخ پرفراز و نشیبش، تایید، رد و نقدهای فراوانی به خود دیده است. یکی از این نقدها، نقد درونی تصوف است که قوام الدین سنجانی، عارف خراسانی قرن هشتم و نهم، انجام داده است. وی، که خود صوفی است، در کتاب جنون المجانین نگاهی نقادانه به تصوف دارد و کوشیده است به قوت ها و ضعف هایش بپردازد و بین صوفیان واقعی و صوفی نمایان تمایز قایل شود. نقد سنجانی در جنبه نظری تصوف شامل بی توجهی به علوم نقلی، انحراف دینی و اعتقادی، تفضیل ولایت بر نبوت و رفع خطاب و تکلیف و پیروی از شیطان است و در تصوف عملی به نقد موضوعاتی از قبیل، ترک علم آموزی و تحقیر علما، اباحه و اسقاط تکلیف، بدعت گذاری، زهدفروشی، شهوت رانی، خرقه سالوس، رقص و آواز، شیخوخیت و مریدپروری، ریا و کبر و غرور، تنبلی و دریوزگی می پردازد. سنجانی علی رغم انتقادات شدید، معتقد است تصوف در سنت اصیل اسلامی ریشه دارد و صوفیان، پیروان واقعی و احیاکنندگان سنت انبیای الاهی هستند و اکثر انحرافات و نقدها متوجه صوفی نمایان است. در نهایت، نقدهای وی نقد اصلاحی است و بر اصل و اساس تصوف خدشه ای وارد نمی کند.

    کلیدواژگان: نقد، عرفان، تصوف، جنون المجانین، قوام الدین سنجانی
  • عبدالمومن امینی*، سید لطف الله جلالی، مهدی فرمانیان، سید ابوالحسن نواب صفحات 99-124
    مسئله حیات برزخی و سماع موتی، از مباحث مهم و پرمناقشه اعتقادی در میان عالمان ماتریدیه و سلفیه است. در این جستار، با استفاده از منابع کلامی آنها این آموزه را بررسی می کنیم. ماتریدیان، زنده بودن اولیای الاهی را در برزخ عنصری، و تصرف صالحان در هستی را به اذن خدا مشروع می دانند. آنها بر آگاهی رسول خدا k از اوضاع امت در برزخ تاکید می کنند، و به طلب کمک از مردگان و ارتباطشان با اهل دنیا و سماع موتی اذعان دارند؛ اما سلفیان با ابطال حیات عنصری رسول خدا k و صالحان، حیات جسمانی شان را منحصر در زمان پرسش فرشتگان، و عرضه اعمال امت برای پیامبر k و دیگران به وسیله ملایکه می دانند. متکلمان سلفی با رد درخواست حاجت از پیامبر k در برزخ، وقوع کرامت از صالحان را فعل الاهی می دانند، با این حال، طلب کمک از آنها در کارهای نامتعارف را در حال ممات شرک می دانند. ابن تیمیه با اعتقاد به سماع موتی و ارتباط برزخیان با زایران، کمک خواستن را عملی شرک آمیز می داند؛ ولی اغلب سلفیان، ارتباط مردگان با اهل دنیا و سماع موتی را انکار کرده اند.
    کلیدواژگان: ماتریدیه، سلفیه، حیات برزخی، سماع موتی، برزخ، عرضه اعمال امت
  • حسن جوادی نیا* صفحات 125-141
    هدف از این مقاله، بررسی دیپلماسی نادرشاه افشار با عثمانی در باب مذهب جعفری با اشاره به کنگره نجف است. مسئله اصلی، چگونگی ارتباطات نادرشاه با دولت عثمانی است. دولت مردان صفوی با حمایت رسمی از مذهب تشیع، باعث مشکلات مذهبی سیاسی در جهان اسلام شدند؛ با این حال، هجوم غلزایی های قندهار، که به اشتباه افاغنه خوانده می شدند، باعث سقوط حکومت صفویه شد. نادرشاه افشار پس از تاج گذاری، نه تنها مذهب شیعه را تحت حمایت رسمی حکومت قرار نداد، بلکه با ایده هایی که داشت آن را در حد فرقه تنزل داد و بیشتر در کنار مسایل سیاسی و نظامی به دیپلماسی با عثمانی مشغول شد. این مقاله شاخصه هایی همچون مذاکره در باب مذهب جعفری و تخصیص رکن در کعبه، توافق نامه مذاکرات و کنگره نجف را می کاود.
    کلیدواژگان: نادر، کنگره نجف، عثمانی، سلطان محمود اول
  • سید محمدمهدی حسین پور*، عبدالحسین خسروپناه صفحات 143-165
    شاه ولی الله دهلوی از اندیشمندان مهم اهل تسنن هند در سده های اخیر است که با مطرح کردن مسایل بحث برانگیزی درباره موضوعات مختلف اعتقادی، به ویژه در حوزه نبوت پیامبر، تاثیر بسزایی در مکاتب فکری بعد از خود داشته است. وی برای اولین بار مسئله رویاپنداری وحی قرآن بر پیامبر را مطرح کرد، در حالی که این موضوع با هیچ یک از گزاره های تاریخی و تفسیری سازگاری ندارد و هیچ گاه پیامبر یا صحابه مدعی رویاپنداری وحی نبوده اند. در مسئله بعثت پیامبر دو نوع دعوت برای آن حضرت متصور است: بعثتی به سوی بنی اسماعیل و بعثتی برای همه جهانیان؛ در حالی که قاطبه علما به دعوت سری و سپس دعوت خویشاوندان و در نهایت دعوت عمومی معتقدند. در باب علوم پیامبر نیز دهلوی از کسانی است که به تمایز امور دنیوی و امور شرعی و اخروی در رفتار و حدیث نبوی باور داشت و در نهایت به سهوالنبی معتقد شد که اشکالات متعددی بر آن وارد است. در انتها، دهلوی با استناد به روایاتی ضعیف به اجتهاد پیامبر معتقد است و آن را در عوض وحی بر آن حضرت جایز می شمرد، در حالی که این مدعا مستلزم بی اعتمادی به سخنان آن حضرت، و در تضاد با صریح آیات قرآن است.
    کلیدواژگان: دهلوی، وحی، بعثت، علم، اجتهاد، پیامبر (ص)
  • هدی صنوبری*، مصطفی سلطانی صفحات 167-191
    در این پژوهش آرای معتزله متقدم و نومعتزله را در باب تاریخمندی متن، قرآن و آموزه های دین بررسی می کنیم تا به اشتراکات و افتراق های این دو جریان فکری پی ببریم. نومعتزلی ها معتقدند متن یا قرآن محصولی فرهنگی و تاریخمند، و متاثر از فرهنگ عصر نزول است، و حاوی پیامی برای عموم مردم در دیگر اعصار نیست. آنها رابطه میان قرآن و فرهنگ زمانه، مکی و مدنی بودن آیات، اسباب نزول در آیات، وجود آیات ناسخ و منسوخ، تاریخمندی برخی از آموزه های قرآن در حوزه فقه و شریعت را دلیل مدعایشان می دانند. در مقابل، معتزله به دلیل اعتقاد به ناتوانی عقل در دست یابی به تکالیف سمعی، با رد تاریخمندی قرآن، بیان احکام را فلسفه ضرورت وحی می دانند، و رویکرد اصلی شان قبول آیات و احکام به بیان قرآن و سنت است.
    کلیدواژگان: متن، قرآن، تاریخمندی، نومعتزله، معتزله
  • داوود داداش زاده، علیرضا نجف زاده تربتی*، وحیده فخار نوغانی صفحات 193-218

    صفت تکلم از صفات مشترک بین انسان و خدا است. در قرآن کریم و روایات نیز تکلم از اوصاف خدا قلمداد شده است. با اینکه کلام الاهی از مراتب مختلفی برخوردار است و تمام پهنه هستی را شامل می شود اما اندیشوران اسلامی، از جمله اشاعره و معتزله، فقط به برخی از مراتبش توجه کرده اند. در نتیجه آیات و روایات به صورت صحیحی تبیین نشد و با دخالت انگیزه های سیاسی به خونریزی های فراوان در جهان اسلام انجامید. صدرالدین شیرازی بر اساس مبانی حکمت متعالیه مانند اصالت و تشکیک وجود، نظریه عقول و عوالم سه گانه وجود، از یک سو مدعی وضع الفاظ برای روح معانی شد و از سوی دیگر تحت تاثیر آیات و روایات، کلام الاهی را از انحصار کلام لفظی خارج کرد و چهار مرتبه اصلی برای کلام الاهی ثابت کرد که عبارت اند از: ظهور کلام در عالم اسماء، عقل، مثال و طبیعت. تحلیل وی از حقیقت کلام الاهی می تواند تبیین کامل تری از آیات و روایات مربوط به کلام الاهی پیش نهد و در نزاع دامنه دار بین اشاعره و معتزله در این حوزه راه حل نویی مطرح کند.

    کلیدواژگان: صور کلام الاهی، کلام تکوینی، کلام تشریعی، کلام نفسی، صدرالدین شیرازی
  • مهرداد امیری*، حسین صدیقیان، موسی سبزی صفحات 219-246
    کاشی زرین فام یکی از زیباترین و در عین حال پرهزینه ترین کاشی تولیدی ایران در دوران اسلامی است. اوج این هنر کاشی کاری در ایران به قرون 7-8 ه.ق. و بازه زمانی ای حدودا 150 ساله برمی گردد. در این زمان بسیاری از بناهای تاریخی ایران، به ویژه بناهای آرامگاهی مرتبط با شیعیان همچون حرم امام رضا j، با این کاشی ها آراسته شد. متاسفانه با گذشت زمان و به ویژه یک سده اخیر، بسیاری از تزیینات کاشی کاری این ابنیه بنا به دلایل گوناگون همچون حفاظت یا حتی سودجویی، تخریب یا از بدنه جدا شده و مستقیم یا باواسطه وارد موزه های داخلی یا خارجی شد که این روند نیز همچنان ادامه دارد. بدین سبب مطالعه و شناخت بیشتر این کاشی ها از جنبه های مختلف اهمیت دارد. یکی از جنبه هایی که تاکنون کمتر درباره این کاشی ها بدان پرداخته شده، نوشته های مذهبی موجود در برخی از آنها است؛ نوشته هایی که حتی تا حدودی بازگوکننده بخشی از اعتقادات مذهبی مردمان آن روزگار است. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه تحلیلی این کتیبه ها است. با توجه به این پژوهش مشخص شد که بیشتر کتیبه های مذهبی این کاشی را برخی از آیات قرآنی تشکیل می دهد که عمدتا درباره موضوعاتی مرتبط با ستایش و پرستش پروردگار یکتا، آفرینش و روز قیامت است.
    کلیدواژگان: کاشی زرین فام، کتیبه های مذهبی، قرون 7-8 ه.ق، ایران، بنای آرامگاهی
  • جعفر شانظری*، علی مستاجران صفحات 247-266
    تحلیل و بررسی بن مایه های فکری میرزا مهدی اصفهانی در مسئله معاد جسمانی راه گشای شناخت نظریه وی با توجه به پشتوانه ادله نقلی خواهد بود. اهتمام وافر اصفهانی به ظواهر نصوص منجر به مطرح شدن دیدگاهی مشابه نظریه متکلمان اسلامی شده است. اما بنیان اندیشه اصفهانی بر مسایلی از قبیل خلقت انسان ها در عالم ذر، تعیین نوع طینت انسان ها، ورود به عالم دنیا و خلط طینت ها و سپس خروج از عالم دنیا و حشر و نشر بر اساس بدن دنیایی استوار است. گاهی اصفهانی منشا فهم این سیر را فضل و امتنان الاهی می داند و گاه عدل و قسط. از این رهگذر دو مسئله در منظومه فکری اصفهانی بسیار مهم و اساسی است: 1. توجه خاص به نصوص، بدون تاویل دلالی؛ 2. ضرورت انطباق تحلیل و تبیین ها در مسئله معاد بر آیات و روایات. اصفهانی از لحاظ روش شناختی روی آوردی تکثرگرا و بعضا روشی وحدت گرا به مسئله معاد جسمانی دارد. به تعبیر دیگر، وی به دنبال این است که میان دیدگاه های خود و آیات و روایات به نحو روشمند جمع کند و این مبنا را تا آنجا پیش برده است که تقریراتش را به مشکات انوار اهل بیت b منتسب دانسته است.
    کلیدواژگان: میرزا مهدی اصفهانی، طینت، معاد جسمانی، عالم ذر
  • سید رضا فاطمی، عین الله خادمی* صفحات 267-285
    پرسش اصلی این پژوهش آن است که دیدگاه فخر رازی درباره ماهیت کلام الاهی چیست. برای پاسخ به این پرسش، دیدگاه فخر رازی درباره کلام به صورت مطلق، اعم از خدا و مخلوق، و کلام خدا به صورت مخصوص بررسی شد. برای درک ماهیت کلام خدا به صورت مخصوص، نشان داده ایم که درباره کلام لفظی خدا میان متفکران مسلمان اختلافی نیست، اما درباره کلام نفسی (باور فخرالدین رازی) اختلاف نظر وجود دارد. دیدگاه مشهور این است که فخر رازی به کلام نفسی قایل است، اما در آثار مختلفش دیدگاه های دیگری غیر از کلام نفسی مطرح کرده است، از جمله کلام به معنای ایجاد، علم خدا و عجایب صنع. وی معتقد است کلام لفظی، حادث، اما کلام نفسی قدیم است. او درباره کلام الاهی تا حدی تحت تاثیر ابن سینا است. نگرش او درباره کلام نفسی را متفکران پس از وی نقد کردند. برخلاف معتزله درباره قرآن معتقد است قرآن، غیرمخلوق و قدیم است.
    کلیدواژگان: فخر رازی، کلام مطلق و مخصوص، کلام لفظی و نفسی، کلام حادث و قدیم، کلام مخلوق و غیرمخلوق
  • غلامعباس حسنوند، محسن جوادی*، علی الله بداشتی صفحات 287-305

    ابن سینا، طبق قاعده کلی «کل ذی ماهیه فهو معلول»، ماهیت داشتن خدا را رد می کند. اما فخر رازی معتقد است چون وجود مشترک معنوی است، بنابراین مانند کاربرد آن در انسان که به صورت عروض بر ماهیت است درباره خدا به صورت عروض بر ماهیت است. پس، خداوند دارای ماهیت است. به نظر نصیرالدین طوسی، دیدگاه فخر رازی ناشی از مغالطه میان احکام ماهیت با وجود، ذهن با خارج، سرایت دادن حکم مفهوم و مصداق است. این درست است که وجود از نظر حکما، به یک معنا بر مصادیق خود اطلاق می شود، اما مستلزم آن نیست که ملزومات وجود، حقیقتشان یکسان باشد. این نوشتار تبیین و تحلیل مسئله از دیدگاه فخر رازی در دو بخش است: الف. اقامه برهان در اثبات ماهیت داشتن واجب؛ ب. نقد نظریه ماهیت نداشتن واجب الوجود و نقد نصیرالدین طوسی بر دیدگاه رازی به همراه تحلیل و نقد دلایل هر دو اندیشمند.

    کلیدواژگان: فخر رازی، ماهیت داشتن خدا، نصیرالدین طوسی، اشتراک معنوی
  • اعظم خوش صورت موفق*، بهاره برومند امین صفحات 307-323
    در حقوق کیفری ایران، شرع و اسناد محاکم کیفری بین المللی، نهاد توبه به عنوان یکی از مطلوب ترین روش های بازگشت و ندامت مجرمان و بازپروری شخصیت آنان منجر به سقوط یا تخفیف میزان مجازات می شود. این نهاد تاثیرگذار که در سال 1392 به تبعیت از آرای مشهور فقهای امامیه در ماده 114 تا 119 به تصویب رسید، صرفا با اراده جدی و واقعی مجرم بر ترک گناه و بدون نیاز به هیچ گونه تشریفات خاص حقوقی اتفاق می افتد، اما قانون گذار برای اجرایی شدنش قواعدی مانند ادبار قلبی از جرم، عدم تراخی، ندامت واقعی و عزم و اراده جدی برای جبران را وضع کرده است. اما در اسناد و آرای محاکم کیفری بین المللی اشاره ای به نهاد توبه نشده، فقط ندامت و پشیمانی یکی از کیفیات مخففه محسوب شده است که قرابت شکلی فراوانی با نهاد توبه در قوانین ایران دارد. گستره عملکرد توبه بر اساس قانون جزا در غالب جرایم حدی است، اما در تعزیرات به نحو تخفیفات مجازاتی و به ندرت در سقوط مجازات قابل اعمال است. این موضوع در قوانین شکلی پیش بینی شده است. از این رو دادگاه ها در مواجهه با نهاد توبه وضعیت روشنی دارند.
    کلیدواژگان: توبه، کیفر، کیفیات مخففه، سقوط مجازات، حقوق جزای ایران، اسناد بین المللی
  • طیبه زارعی*، علی مرتضوی مهر، منوچهر داور، حسن حسینی صفحات 325-345

    خرید و فروش مواد مخدر به صورت شبکه ای است که با سازمان های جنایی در ارتباط است. نظر به اینکه عواید حاصل باید به نحوی تطهیر شود، لذا اقدام مناسب در مواجهه با تطهیر پول، در واقع مبارزه با سایر جرایم سازمان یافته ای است که این پدیده مقدمه و جزیی از آنها محسوب می شود. بر اساس دیدگاه حقوق دانان، درآمد حاصل از خرید و فروش مواد مخدر از مصادیق پولشویی به شمار می آید. در این پژوهش به روش تطبیقی و با تاکید بر مطالعه کتاب خانه ای این مسئله را بررسی، تحلیل و نقد کرده ایم و نتیجه گرفته ایم که در پولشویی درآمد حاصل شده از خرید و فروش مواد مخدر از منظر فقهی، حرام است و آموزه های دینی از ابتدا با حرام دانستن اموال حاصل از فعل حرام و نکوهش حرام خواری در صدد مبارزه با سودمندی این جرم برآمده است.

    کلیدواژگان: پولشویی، مواد مخدر، حرمت، جرم
  • مهدی درگاهی، حامد شاه رفعتی*، مقداد درگاهی صفحات 347-372
    قضاوت میان اصالت صلح یا اصالت جنگ یکی از موضوعات تامل برانگیز در اندیشه سیاسی اسلام است. در این میان اثبات اصالت صلح در فقه سیاسی حساسیت های بیشتری دارد. فقه امامیه معمولا به مطرح کردن مباحث جنگ و صلح در مقابل کفار اهتمام داشته، و سخن جامع و مستقلی درباره اهل قبله مطرح نکرده است. محور اصلی مقاله پیش رو این پرسش است که در مواجهه با گروه های مختلف اسلامی، اعم از بغات، محاربان و مخالفان، اصالت صلح حاکم است یا اصالت جنگ یا هیچ کدام؟ مهم ترین ثمره تاسیس این اصل تبیین حکم مصادیق مشکوک در منازعات با اهل قبله است. فرضیه تحقیق پیش رو این است که با بررسی دیدگاه فقهای امامیه از متقدمان و متاخران، و با در نظر گرفتن مبانی فقهی ثابت نزدشان، می توان اصالت صلح با اهل قبله را به عنوان اصلی کلی در رجوع به آن برای مصادیق مشکوک در منازعات پذیرفت. نوشتار حاضر، با روش توصیف و تحلیل یافته های تحقیق مبتنی بر منابع فقهی امامیه، اصالت صلح را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: اصالت صلح، اصالت جنگ، جهاد، فقه سیاسی، اهل قبله، امامیه
  • نرگس آبسردی، عبدالجبار زرگوش نسب*، کریم کوخایی زاده صفحات 373-402
    کاربرد سلاح یکی از پدیده های بارز قدرت ملت ها و دولت ها است که نقش بسزایی در زندگی شان دارد. فروش اسلحه به دشمنان منجر به تقویت نظامی آنها می شود و امنیت جامعه اسلامی را به خطر می اندازد. روایات، فروش اسلحه را به دشمنان حرام دانسته، ولی گاه اوضاع و احوال جامعه اسلامی به گونه ای است که فروش اسلحه به دشمنان نه تنها کیان جامعه اسلامی را به خطر نمی اندازد، بلکه منافعی برای مسلمانان در پی خواهد داشت. فقها درباره حکم فروش اسلحه به مردم سرزمین کفر اختلاف نظر دارند که می توان دیدگاه هایشان را در پنج نظریه گنجاند: 1. مطلقا حرام است؛ 2. تفصیل بین زمان جنگ و صلح؛ 3. منوط بودن حکم فروش به نظر حاکم جامعه اسلامی که بر اساس اوضاع و احوال و مقتضیات زمان و مکان و مصلحت جامعه اسلامی تصمیم می گیرد؛ 3. منوط بودن تحریم به قصد تقویت کفار و دشمنان در صورتی است که موجب تقویت دشمنان شود؛ 5. حرمت فروش به کفار مطلقا و به مسلمانان مخالف فقط در زمان جنگ. مختار نویسندگان این نوشتار این است که حکمش به نظر حاکم اسلامی وابسته است، چون مسئله از جمله مسایل سیاسی و حکومتی است، و بدیهی است که بر اساس مقتضیات زمان و مکان و مصلحت و اوضاع و احوال جامعه اسلامی تصمیم می گیرد. این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی دلایل و مستندات دیدگاه های مختلف امامیه و اهل سنت را بررسی و نقد می کند.
    کلیدواژگان: اسلحه، بیع، سرزمین کفار، مذاهب اسلامی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، فرزانه مجیدپور صفحات 403-426
    یکی از احکام فقهی، نیابت در اعمال عبادی مانند نمازخواندن برای میت از طرف دیگر افراد است. بر اساس قاعده اولیه، مذاهب پنج گانه اتفاق نظر دارند که نیابت افراد دیگر در اعمال عبادی مانند نماز در زمان حیات شخص امکان ندارد و باید خود مکلف بخواند؛ ولی برای پس از وفات، بر پایه دیدگاه امامیه، میت با خواندن نمازهای قضا از سوی اجیر و نایب، منتفع می شود. پس نماز قضای میت را می توان قضا کرد یا به نیابت از وی خواند. از نظر فقهای مشهور مذاهب اهل سنت، نیابت در نماز، پس از مرگ هم صحیح نیست و مرده از عمل دیگران بهره مند نمی شود. دیگر ادله این مذاهب، آیاتی از کتاب، سنت پیامبر k و صحابی، اجماع، و بحث مغایرت نیابت در عبادت با پرورش نفس است. با بررسی ادله و دیدگاه برخی از فقیهان ایشان مبنی بر جواز و ادله اثبات کننده جواز نیابت از سوی میت، دیدگاه جواز نیابت از میت تقویت می شود.
    کلیدواژگان: نماز، واجب بدنی، قضا، نیابت، استیجار، مذاهب پنج گانه
  • محمدرسول ابوالمحمدی مله*، محمدعادل ضیایی، جلال جلالی زاده صفحات 427-443
    سنت مقدس ازدواج از آغاز تاریخ بشر همواره کم و بیش از اوضاع و احوال محیطی، اجتماعی، دینی و مذهبی متاثر بوده است. یکی از شرایط اساسی ازدواج، از دیدگاه اسلام، اذن ولی دختر منکوحه قلمداد شده، اما در صورت غیبت ولی قریب منکوحه و انتقال ولایت به ولی بعید یا قاضی یا خود دختر، فقهای مذاهب اسلامی اختلاف نظر دارند. چنانچه غیبت ولی، منقطع باشد، یعنی دسترسی به ولی، ناممکن یا دشوار باشد سه راه حل مطرح شده است: انتقال ولایت به ولی بعید، انتقال ولایت به قاضی، و سپردن ولایت به عهده منکوحه ای که بالغ و عاقل است. در صورتی که غیبت غیرمنقطع باشد (امکان دسترسی به ولی میسر باشد) چهار راه حل زیر مطرح شده است: انتقال ولایت به ولی بعید، انتقال ولایت به قاضی، سپردن ولایت به منکوحه و انتقال ندادن ولایت، و انتظار برای بازگشت ولی قریب. در حالت غیبت منقطع ولی، به نظر می رسد راه حل انتقال به ولی بعید با ادله نقلی و عقلی هماهنگ تر باشد و در صورتی که غیبت، از نوع غیرمنقطع باشد بهتر است منتظر بمانند تا ولی قریب برگردد و عهده دار ازدواج شود، به ویژه آنکه در عصر حاضر با وجود سهولت در تردد امکان بازگشت در چنین وضعیتی به آسانی میسر است.
    کلیدواژگان: نکاح، غیبت، انتقال ولایت، قاضی، ولی قریب، ولی بعید
  • فریبا فهامی، محمدرسول آهنگران، عبدالصمد علی آبادی* صفحات 445-469
    «شهرت روایی» از جمله مباحث مطرح در علم اصول است. اصولیان گاه «شهرت روایی» را به معنای کثرت راوی، و گاه به معنای کثرت نقل تعریف کرده اند. بنا بر تعریفی، «شهرت روایی» یعنی حدیثی که راویان بسیاری آن را نقل کنند، به طوری که تعدادشان به حد تواتر نرسد و این سبب شهرت روایت می شود. در منابع اهل سنت عنوان «شهرت روایی» یافت نشد، اما اصطلاح «خبر مشهور» با همین کاربرد می شود که مترادف با «شهرت روایی» است. برای آگاهی از جایگاه شهرت روایی و کاربردش میان مذاهب اسلامی تحقیقی با روش کتاب خانه ای مبتنی بر توصیف و تحلیل انجام گرفت که مشخص شد به اتفاق فقهای مذاهب، شهرت روایی از مرجحات تعارض اخبار است. از منظر اکثر فقهای اهل سنت، خبر مشهور مفید علم طمانینه است و کاربردش علاوه بر ترجیح در تعارض اخبار، در تعارض اخبار با قیاس، نسخ و تخصیص با اختلافاتی ذکر شده است.
    کلیدواژگان: شهرت روایی، خبر مشهور، امامیه، اهل سنت، کاربرد
|
  • Mojtaba Zarwani *, Ghorban Elmi, Mohammad Ansari Asl Pages 7-31
    Whether the miracles of saints are epistemological or persuasive is a matter that solves many problems of practical mysticism. Decreasing the knowledge of the mystic to the possessor of miracles has damaged mysticism, and reduced the scope of their knowledge to the reports of their miracles. The outline of the present study on the evaluation of miracles are as follows: the evaluative study of miracles in the first periods of Islamic mysticism, the lack of connection between divine knowledge and doing miracles, the lack of a position in the lower realm of religion for miracles, the attitude of famous Sufis to the miracles as a distraction from the path towards God, their humorous view, and the encounter of the Holy Quran and the infallible prophets and imams with this issue. This article, by examining the descriptive-analytical aspects of the mentioned subjects, concludes that miracles have no epistemological value, and that the occurrence of the supernatural by the seeker or the mystic does not accelerate the process of journey to God and closeness to the truth, just as its non-occurrence does not disrupt them. Finally, although the Holy Quran describes the miracles of the prophets in order to persuade the deniers or reassure some followers, it always calls people to rationality.
    Keywords: Value, mysticism, Supernatural action, mystic, Miracles of Saints
  • Morteza Khosroshahi *, Mohammad Jawad Shams, Reza Elahimanesh Pages 33-51

    The Shazeli order is the title of one of the Sufi orders founded by Abu al-Hasan Shazeli (593-655 AH). By establishing his school of thought, Abu al-Hasan sought to bring about a fundamental change in the Sufism of his time. He was critical of the method and logic of Sufis living in his day. Issues such as austerity, dignity, hearing, religiosity and sharia in the journey to God, occupation, and dress of the Sufis had the greatest share in his criticisms. He began to correct these matters by proposing a new way of journey to God, called the "way of thanksgiving". After Abu al-Hasan al-Shazeli, Abu al-Abbas Morsi, the caliph and his first-level student, Ibn Ataullah Sekandari, Ibn Ajibah, and Ahmad al-Zarugh, played the most important role in disseminating Shazeliyah. Today, this school of thought has been able to attract millions of Muslims and is very exhilarating. The present research, by studying Abu al-Hasan Shazeli's works and ideas related to the journey to God, has analyzed his beliefs and explored his mystical principles and foundations. Therefore, the love of God, solitude in the journey, the necessity of a sheikh and a mentor, remembrance of God and guardianship should be considered as the five principles of the journey to God in the Shazeli school of thought.

    Keywords: Sufism, School of Thought, Shazeliyah, Africa, Abu al-Hasan
  • Alireza Kadkhodaei *, Rahman Bolhasani Pages 53-78

    Sohrewardiyeh is one of the important dynasties of Sufism about which no proper and independent research has been done so far. In this research, we have studied this school of thought with a descriptive-analytical method.This Sharia-based sect, whose most influential sheikh is Shahab al-Din Omar Sohrewardi, was formed in Baghdad, and due to factors such as the training of great disciples, the emphasis of some elders on the migration of disciples, the cooperation of governments, and the emphasis on Sharia, in a short time penetrated many places, including India, Persia, and Kashan. After Shahab al-Din and Bahaullah al-Moltani, Sohrewardiyeh split into numerous factions and merged with Qalandar, as well as Shiism, and was weakened because of various reasons such as the tendency of some elders to Qalandar and the migration of many of them from Baghdad.

    Keywords: Sohrewardiyeh, Pir Jamaliyeh, Sohrewardiyeh Qalandariyeh, Lal Shahbaziyeh, Jalaliyeh, Bozghoshiyeh, Zeyniyeh
  • Jaber Akbari *, Hamed Naji, Said Rahimiyan Pages 79-98

    Sufism has received many confirmations, rejections and criticisms throughout its ups and downs. One of these critiques is the internal critique of Sufism by Ghavam al-Din Sanjani, the eighth and ninth century Khorasan mystic. Although he is a Sufi himself, he takes a critical look at Sufism in his book Jonun al-Majanin, trying to address its strengths and weaknesses, and to distinguish between true and false Sufis. Sanjani's critique in the theoretical aspect of Sufism includes disregard for the traditional sciences, religious and doctrinal deviation, the superiority of guardianship over prophecy, the removal of speech and duty, and following the devil. In practical Sufism, he also criticizes issues such as abandoning scholarship, humiliating scholars, antinomian, the removal of religious duties, heresy, asceticism, lust, the cloak of salus, dancing and singing, sheikh-centeredness, discipleship, hypocrisy, arrogance, laziness, and poverty. Despite strong criticism, Sanjani believes that Sufism is rooted in the original Islamic tradition, and that Sufis are the true followers and revivers of the tradition of the divine prophets, and that most of the deviations and criticisms are directed at false Sufis. Finally, his critiques are corrective and do not undermine the foundations of Sufism.

    Keywords: Criticism, mysticism, Sufism, jonon Almajanin, Qavameddin Sanjaani
  • Abd Al-Momen Amini *, Seyyed Lotfollah Jalali, Mahdi Farmaniyan, Seyyed Abu Al-Hasan Nawwab Pages 99-124
    Purgatory life and the hearing of the dead are important and controversial doctrinal issues among the Maturidi and Salafi scholars. In this article, we examine this subject using their theological sources. The Maturidis consider the life of the saints in Purgatory elemental, and legitimize the intervention of the righteous in the existence by the permission of God. They emphasize the awareness of the Messenger of God (S) about the situation of the community in Purgatory, and acknowledge the request for help from the dead and their hearing and connection with the people of the world. However, by refuting the elemental life of the Messenger of God (S) and the righteous, the Salafis consider their physical life to be limited to the time of the questioning of the angels, and the presentation of the deeds of the community to the Prophet (S) and others by angels. Salafi theologians, by rejecting the request from the Prophet (S) in Purgatory, consider the occurrence of miracles by the righteous as a divine act; however, they believe that asking for help from the dead righteous in unusual deeds is polytheism. Ibn Taymiyyah, believing in the hearing of the dead and their connection with the pilgrims, considers asking for help from them as a polytheistic act. But most Salafis have denied the hearing of the dead and their connection with the people of the world.
    Keywords: Maturidism, Salafism, purgatory life, hearing of the dead, Purgatory, Presentation of the Deeds of Community
  • Hasan Jawadinia * Pages 125-141
    The purpose of this article is to examine Nader Shah Afshar's diplomacy with the Ottomans regarding the Jafari Religion with reference to the Najaf Congress. The main issue is how Nader Shah communicated with the Ottoman government. The Safavid rulers, by officially supporting the Shiite religion, caused religious and political problems in the Islamic world. However, the invasion of the Ghaljas of Kandahar, mistakenly called the Afghans, led to the fall of the Safavid rule. After his coronation, Nader Shah Afshar not only did not officially support the Shiite religion, but also reduced it to a sect with his ideas, and in addition to political and military issues engaged further in diplomacy with the Ottomans,. This article explores features such as the negotiation of the Jafari religion, the allocation of the pillar in the Kaaba, the negotiation agreement, and the Najaf Congress.
    Keywords: Nader, Najaf Congress, Ottoman, Sultan Mahmud I
  • Seyyed Mohammad Mahdi Hoseynpur *, Abd Al-Hoseyn Khosropanah Pages 143-165
    Shah Waliullah Dehlavi is one of the most important Sunni thinkers in India in the recent centuries who has had a great impact on later schools of thought by raising controversial issues on various doctrinal topics, especially in the field of prophethood of the Prophet (S). For the first time, he considered the Quranic revelation to the Prophet (S) to be a dream, while neither it was compatible with any of the historical and interpretive propositions nor the Prophet (S) or his Companions had claimed that Quranic revelation was a dream. Regarding the Prophet's appointment to prophetic mission, there are two types of invitations: a mission to Bani Ismail and a mission to the whole world, while the scholars believe in the secret invitation and then the invitation of relatives and finally the public invitation. As for the Prophet's knowledge, Dehlavi is one of those who believed in the distinction between worldly affairs and religious and otherworldly affairs in prophetic behavior and hadith. Moreover, he believed in the oversights of the Prophet (S), which has many drawbacks. In the end, Dehlavi, based on weak narrations, believed in the ijtihad (reasoning) of the Prophet (S) and considered it permissible in place of revelation, while this claim requires distrust of the Prophet's words, and contradicts the explicit verses of the Quran.
    Keywords: Dehlavi, revelation, Bethat (Prophet's Appointment to Prophetic Mission), Knowledge, Ijtihad (Reasoning), Prophet (S)
  • Hoda Senobari *, Mostafa Soltani Pages 167-191
    In this study, we examine the views of the early Mutazilites and neo-Mutazilites on the historicity of the text, the Quran, and the teachings of religion in order to understand the commonalities and differences between these two schools of thought. The neo-Mutazilites believe that the text of the Quran is a cultural and historical product, influenced by the culture of the age of revelation, and does not contain a message for the general public in other ages. They offer the reasons for their claims as follows: the relationship between the Quran and the culture of its time, the Meccan and Medinan verses, the causes of the revelation, the abrogator and abrogated verses, the historicity of some Quranic teachings in the field of jurisprudence and Sharia. In contrast, the Mutazilites, believing in the inability of the intellect to achieve audio tasks, reject the historicity of the Quran, and consider the expression of rulings as a philosophy of the necessity of revelation, and their main approach is to accept verses and rulings expressed in the Quran and tradition.
    Keywords: text, Quran, Historicity, Neo-Mutazilites, Mutazilites
  • Dawud Dadashzadeh, Alireza Najafzadeh Torbati *, Wahideh Fakhkhar Noghani Pages 193-218

    Speech is a common attribute between man and God. In the Holy Quran and narrations, speaking is considered as one of the attributes of God. Although the divine word has different levels and covers the entire sphere of existence, Islamic thinkers, including the Asharites and Mutazilites, have only paid attention to some of its levels. As a result, the verses and narrations were not explained correctly and this led to a lot of bloodshed in the Islamic world due to the involvement of political motives. Sadr al-Din Shirazi, on the basis of the principles of transcendent wisdom such as the originality and gradation of existence, the theory of intellects and the three worlds of existence, on the one hand claimed the setting of words for the soul of meanings and on the other hand, abolished the idea of limiting the divine word to the verbal word and proved the four main stages for the divine word, namely the emergence of the word in the worlds of names, intellect, example and nature. His analysis of the nature of the divine word can provide a more complete explanation of the verses and narrations related to the divine word, and suggests a new solution in the wide-ranging conflict between the Asharites and the Mutazilites in this field.

    Keywords: Forms of Divine Word, Genetic Word, Legislative Word, Divine Essence Word, Sadr al-din Shirazi
  • Mehrdad Amiri *, Hoseyn Seddighiyan, Musa Sabzi Pages 219-246
    Luster Tile is one of the most beautiful and expensive tiles produced in Iran during the Islamic era. The peak of this kind of tiling art in Iran dates back to the 7th-8th centuries AH. and a period of about 150 years. During this time, many historical monuments in Iran, especially the tombs associated with Shiites, such as the shrine of Imam Reza (AS), were decorated with these tiles. Unfortunately, over time, and especially in the last century, many of the tile decorations of these buildings have been destroyed or removed from the body for various reasons, such as protection or even profit, and entered directly or indirectly into domestic or foreign museums, a trend that still continues. Therefore, it is of importance to study and know more about these tiles from different aspects. One of the lesser known aspects of these tiles is the religious writings in some of them, which partly reflect some of the religious beliefs of the people of that time. Therefore, the main purpose of this paper is the analytical study of these inscriptions. The findings show that the religious inscriptions of this type of tile are mostly composed of some Quranic verses, which are mainly about topics related to the worship of the One God, creation and the Day of Judgment.
    Keywords: Luster Tile, religious inscriptions, 7th-8th Century A.H, Iran, Tomb Building
  • Jafar Shanazari *, Ali Mostajeran Pages 247-266
    Analysis and study of Mirza Mahdi Isfahani's intellectual foundations on the issue of bodily resurrection will pave the way for understanding his theory, considering the narrated evidences. Isfahani's abundant interest in the appearance of texts has led to a view similar to the theory of Islamic theologians. But the foundation of Isfahani thought is based on issues such as the creation of human beings in the world of pre-existence, determining the nature of human beings, entering the world and mixing natures and then leaving the world and establishing the resurrection based on the worldly body. Sometimes Isfahani considers the source of understanding of these matters as divine grace and mercy, and sometimes justice and fairness. Therefore, two issues are very important and fundamental in his intellectual system: 1. Special attention to texts without semantic interpretation; 2. Need to apply analysis and explanations on resurrection to verses and narrations. Isfahani methodologically has a pluralistic approach and sometimes a unitary approach to the issue of physical resurrection. In other words, he seeks to reconcile methodically his views with verses and narrations, and has advanced this basis to the point that he has attributed his transcripts to the lights of the Ahl al-Bayt (AS) (Household of the Prophet).
    Keywords: Mirza Mahdi Isfahani, nature, Physical resurrection, World of Pre-existence
  • Seyyed Reza Fatemi, Eynollah Khademi * Pages 267-285
    The main question of this research is: What is Fakhr Razi's view on the nature of divine speech? To answer this question, Fakhr Razi's view on speech in general, including the speech of God and creatures, and the speech of God in particular was examined. To understand the nature of God's speech in particular, we have shown that there is no disagreement among Muslim thinkers about the verbal speech of God, but there is disagreement about the self-speech (Fakhr al-Din Razi's belief). Fakhr Razi is known to believe in the self-speech, but in various works he has proposed other views i.e. the speech meaning creation, the knowledge of God and the wonders of creation. He believes that verbal speech is temporal, but self-speech is pre-eternal. He is somewhat influenced by Ibn Sina about the divine speech. His view of the self-speech was criticized by thinkers after him. Unlike the Mutazilites, he believes that the Quran is uncreated and pre-eternal.
    Keywords: Fakhr Razi, General, Special Words, Verbal, Inner Words, Temporal, Pre-eternal Words, Created, Non-created Words
  • Gholam Abbas Hasanwand, Mohsen Jawadi *, Ali Allah-Bedashti Pages 287-305

    Ibn Sina, according to the general rule of "everything that has a quiddity is an effect", denies that God has a quiddity. But Fakhr Razi believes that because "existence" is abstract homonymous, so as its application in man affects the quiddity, in relation to God, it affects His quiddity. Hence, God has an essence. According to Nasir al-Din al-Tusi, Fakhr al-Razi's view arises from the fallacy between the rules of essence and existence, the rules of the mind and the outside, and the transmission of the rule of concept to the instance. It is true that according to philosophers, existence refers to its instances in one sense, but it does not need that the correlates of existence have the same essence. This article explains and analyzes the issue from Fakhr Razi's point of view in two parts: A) Providing an argument to prove the quiddity of the necessary existent, B) Criticizing the theory that the necessary existent does not have quiddity, and expressing Nasir al-Din Tusi's critique of Razi's view along with analyzing and criticizing the reasons of both thinkers.

    Keywords: Fakhr Razi, Quiddity of God, Nasir al-Din Tusi, Abstract Homonymous
  • Azam Khoshsurat *, Bahareh Borumand Amin Pages 307-323
    In Iranian criminal law, sharia and the documents of international criminal courts, the institution of repentance is one of the most desirable methods of return and remorse of criminals and rehabilitation of their personality, which leads to the elimination or reduction of punishment. This influential institution, which was approved in 2014 following the famous verdicts of Imami jurists in Articles 114 to 119, occurs, without the need for any special legal formalities, only through the serious and real will of the offender to leave sin. To enforce it, however, the legislature has enacted rules such as heartfelt repentance, non-delay, genuine remorse, and a serious determination to seek redress. But in the documents and verdicts of the international criminal courts, there is no reference to the institution of repentance, and only remorse is considered as one of the mitigating qualities, which is very similar to the institution of repentance in Iranian law. According to the penal code, the scope of repentance is in the majority of hadd offences, but in tazir offences, it can be applied as mitigation of punishment and rarely as the fall of punishment. This is provided in the formal rules. Hence, the courts have a clear position in the face of the institution of repentance.
    Keywords: repentance, Punishment, Mitigating Qualities, Elimination of Punishment, Iranian criminal law, International Documents
  • Tayyebeh Zarei *, Ali Mortazawi Mehr, Manuchehr Dawar, Hasan Hoseyni Pages 325-345

    Drug trade is a network linked to criminal organizations. Given that the proceeds must be purged in some way, the appropriate action in the face of money laundering is in fact the fight against other organized crime, of which this phenomenon is a prelude and part. According to jurists, the proceeds of drug trade are examples of money laundering. In this paper, we have studied, analyzed and criticized this issue in a comparative way based on library sources, and we have concluded that in money laundering, the proceeds obtained from buying and selling drugs is forbidden from a jurisprudential point of view, and that the religious teachings from the beginning, by considering the income from the forbidden acts as haram and condemning haram eating, have tried to fight against the usefulness of this crime.

    Keywords: Money Laundering, drugs, prohibition, crime
  • Mahdi Dargahi, Hamed Shah Rafati *, Meghdad Dargahi Pages 347-372
    Judging between the originality of peace or war is one of the most thought-provoking issues in Islamic political thought. However, proving the originality of peace in political jurisprudence is more sensitive. Imami jurisprudence has usually dealt with the issues of war and peace against the infidels, and has not spoken comprehensively and independently about the People of Qibla (Muslims). The main question of the present study is: "In the face of various Islamic groups, including insurgents, rioters and opponents, is the originality of peace preferred or the originality of war or none? The most important fruit of the establishment of the principle of peace is to explain the ruling of suspicious cases in disputes between the People of Qibla. The hypothesis of this research is that by examining the opinions of the early and late Imami jurists, and considering the fixed jurisprudential principles in their view, the originality of peace with the people of Qibla can be accepted as a general principle in all disputes. The present article has explained the originality of peace by describing and analyzing the research findings based on Imami jurisprudential sources.
    Keywords: Originality of Peace, Originality of War, Jihad, political jurisprudence, People of Qibla, Imamiyyah
  • Narges Absardi, Abd Al-Jabbar Zargush Nasab *, Karim Kukhayizadeh Pages 373-402
    The use of weapons is one of the prominent factors of power for nations and governments that plays a significant role in their lives. The sale of weapons to the enemies leads to their military strengthening and endangers the security of the Islamic society. The narrations forbid the sale of weapons to the enemies, but sometimes the situation of the Islamic society is such that the sale of weapons to the enemies not only does not endanger the unity of the Islamic society, but will also benefit the Muslims. The jurists disagree about the ruling on selling weapons to the people of the domain of disbelief, and their views can be categorized into five theories: 1. It is absolutely forbidden 2. There is a distinction between the time of war and peace 3. The sale depends on the opinion of the ruler of the Islamic society, who decides based on the circumstances and requirements of the time and place and the interest of the Islamic society 4. The prohibition depends on the intention to strengthen the infidels and the enemies provided the sale strengthens the enemies 5. It is forbidden to sell weapons to infidels always and to dissident Muslims only during war. The authors of this article believe that the ruling on the mentioned issue depends on the opinion of the Islamic ruler, because it is one of the political and governmental issues on which he decides considering the requirements of time and place as well as the interest, expediency and situation of Islamic society. Using descriptive-analytical method, this research examines and critiques the reasons and documents of different views of Imami Shiites and Sunnis.
    Keywords: weapon, sale, land of infidels, Islamic Denominations
  • Abolfazl Alishahi Ghaleh Jughi *, Farzaneh Majidpur Pages 403-426
    One of the rules of jurisprudence is to take a proxy for the acts of worship, such as the proxy prayer on behalf of the dead. According to the basic rule, the five denominations agree that it is not possible to represent other people in acts of worship, such as prayer, during their lifetime, and it is obligatory for one to do them himself. But after death, according to the Imami view, the dead benefit from the missed prayers performed by the hireling and the proxy. Therefore, the missed prayer of the dead can be performed on their behalf. According to the famous jurists of the Sunni denominations, representation in prayer is not correct even after death, and the dead do not benefit from the actions of others. Their proofs for this ruling are verses from the Holy Quran, the tradition of the Prophet (S) and the Companions, consensus, and the issue of the contradiction between representation in worship and self-cultivation. By examining the arguments and views of some jurists believing in the permission, as well as scrutinizing the evidence proving the permission of representation of the dead, the view of the correctness of representation of them is strengthened.
    Keywords: Prayer, physical obligation, Missed, Representation, hiring, Five Denominations
  • Mohammad Rasul Abu Al-Mohammadi Meleh *, Mohammad Adel Ziyayi, Jalal Jalalizadeh Pages 427-443
    The sacred tradition of marriage from the beginning of human history has always been more or less influenced by environmental, social, and religious conditions. One of the most basic conditions of marriage, from the Islamic point of view, is the permission of the guardian of the girl. However, in case of absence of a close guardian and the transfer of guardianship to a distant guardian or the judge or the girl herself, jurists of Islamic denominations have different views. If the guardian's absence is interrupted i.e. it is impossible or difficult to reach him, three solutions have been proposed: transferring the guardianship to the distant guardian, transferring the guardianship to the judge, and leaving the guardianship to a mature and wise girl. If the absence is uninterrupted (access to the guardian is possible), the following four solutions have been suggested: transferring the guardianship to the distant guardian, transferring the guardianship to the judge, leaving the guardianship to the girl and not transferring the guardianship, and waiting for the close guardian to return. In case of interrupted absence of the guardian, it seems that the solution of transferring the guardianship to the distant guardian is more in line with narrative and rational arguments, and if the absence is uninterrupted, it is better to wait for the guardian to return and take charge of the marriage, especially since in the present age it is easy to return to such a situation with ease in traffic.
    Keywords: Marriage, Absence, transfer of guardianship, Judge, Close Guardian, Distant Guardian
  • Fariba Fahami, Mohammad Rasul Ahangaran, Abd Al-Samad Ali Abadi * Pages 445-469
    "Narrative reputation" is one of the topics in the science of the principles of jurisprudence. Scholars in this field have sometimes defined "narrative reputation" as the multiplicity of narrators, and sometimes as the multiplicity of narrations. According to one definition, "narrative reputation" is a hadith that is narrated by many narrators, of course, in such a way that their number does not reach tawator (mass transmission), and thus it causes the reputation of the narration. The title "narrative reputation" was not found in Sunni sources, but the term "famous narration" is used instead, which has the same meaning as "narrative reputation". In order to know the status of "narrative reputation" and its application among Islamic denominations, we conducted a descriptive-analytical research using library sources, which reached the conclusion that according to the consensus of the jurists of different denominations, "narrative reputation" is one of the preferences in accounts conflict. From the point of view of most Sunni jurists, famous narrations provide reassurance and their applications in the preference between conflicting accounts, in the conflict between accounts and deductive analogy, as well as in abrogation and specification are mentioned with differences.
    Keywords: Narrative reputation, Famous Narration, Imami Shiites, Sunnis, Application